Jön a nyaralás – Hogyan alszik majd a baba?

Itt a nyár, egyre több család indul nyaralni a babával (a bátrabbak akár többel is egyszerre :)) De mi lesz a nyaralás alatt a napirenddel? Kétféle anyukát ismerek ezen a téren: az egyik nem izgatja magát ezen a kérdésen, a másik igen. De melyiknek van igaza?

Az első számú anyuka eldönti, hogy márpedig ő most pihen, ezért a baba napirendjét a sutba dobja a nyaralás idejére és akkor altatja, eteti, amikor a baba éhes vagy álmos. Ő az, aki mindenhova magával cipeli a kicsit, városnézésre, tengerpartra, hegymászásra, a kicsi pedig a többnyire jókat alszik a hordozóban, a babakocsiban, a tengerparton a sátorban, és az egész nyaralás alatt mondjuk 1-2 alkalommal reklamál egy kicsit a körülmények ellen. Az ő reakciója nagyban függ attól, mennyire érzi magát biztonságban anyával és apával, ha a baba korábban azt tanulta meg, hogy ne féljen az újtól, a változástól, mert anya mindig ottvan, akkor ő is gond nélkül viseli a hercehurcát, mert anya biztonságot jelent a számára, más nem is kell.

Jön a nyaralás – Hogyan alszik majd a baba?A kettes számú anyuka előre aggódik, mi lesz a napirenddel, hol fog aludni a kicsi, hogyan fogja viselni a nyaralást és vajon az éjszakákat nem teszi-e majd tönkre a baba sírása. Náluk kétféle forgatókönyv lehetséges: vagy a baba meglepi az egész családot és remekül elvan, vagy valóban megviseli a kiruccanás és az egész nyaralás a baba altatásáról szól majd.

Az, hogy végül melyik forgatókönyv válik valóra, több dologtól függ:

  • mennyi idős a baba: a kisebbek könnyebben viselik a környezetváltozást, 5-6 hónapos kortól 13-14 hónapos korig viseli meg őket az új környezet leginkább, utána már könnyebben alkalmazkodnak
  • mennyire szokott az újhoz a baba: ha soha nem jártok el idegen helyre, nem találkozik új emberekkel, ritkán ül autóba, nem szoktatok kirándulni menni, akkor nehezebben viseli, mintha eleve már mozgalmasabb az élete
  • milyenek az alvási szokásai: ha eleve rossz alvó, akkor kicsi rá az esély, hogy épp a nyaralás alatt javul meg (de gyakran előfordul, hogy a sok új élmény, annyira elfárasztja, hogy jobban alszik az otthoninál), ha fogzik, akkor a nyaralás alatt is fogzani fog, tehát készüljünk homeopátiás golyókkal erre
  • milyen a környezet: meg kell teremteni a nyugodt alvás lehetőségét a nyaralás alatt is, ne legyen túl meleg a szoba, legyen külön ágya a kicsinek, ne legyen túl zajos a hely stb.
  • a hozzáállásod: ha feszült vagy, akkor az a babára is átragad majd. Ha elhatározod, hogy most valóban nyaralni fogtok, de tisztában vagy azzal, hogy a baba is ottvan, vele is kell majd foglalkozni, ha ezt a kettőt egyensúlyban tudod tartani, akkor fogod jólérezni magad a nyaralás alatt.

A baba szempontjából

A babának valójában mindegy, hol van, csak anya ottlegyen, ő még nem fogja értékelni a tengert, vagy a városnézést. Ha biztonságban érzi magát, akkor nyugodt lesz és kiegyensúlyozott. A biztonságához pedig főként anyára van szükség, valamint arra, hogy az otthoni kialakult kis szokásai megmaradjanak: amikor éhes, kapjon enni, ha álmos, tudjon aludni. Ehhez nem arra van szükség, hogy a napirendje mindenáron megmaradjon a nyaralás alatt is, hiszen már az utazás alatt összezavarodhat a menetrend, pl. azért, mert a kocsiban mindig elalszik, pedig nincs is alvásidő, vagy mert egész úton nem tud elaludni, mert nem szeret autóban aludni…

Főként az intenzív mozgásfejlődés időszakában viselik nehezen a hosszú utat a babák, ilyenkor jobb, ha nem utazunk sokat autóval, vagy készüljetek rá, hogy hosszú nyűglődés lesz a kocsiban, ez 8-12 hónapos kor között a legnagyobb probléma, de a baba természetétől is függ, vannak gyerekek, akik imádnak autóban utazni minden korban és vannak olyan izgágák, akik még 2 éves korban sem. Ha lehet, ez utóbbi gyermekkel inkább ne autózz a Balatonnál messzebb, amíg ki nem növi ezt az időszakot (vagy készülj fel a nonstop nyűglődésre)

A tájat, a környezetet 5-6 éves kortól kezdik el értékelni a gyerekek, tehát ha csak miattuk mennétek a tengerhez nyaralni, akkor elég, ha belföldön maradtok, ők ugyanis inkább csak játszótérre, sok szabad levegőre, pancsolásra, kirándulásra vágynak, ehhez nem kell 1 napot autózni.

Hol aludjon?

Az autóban Ha mégis rászánjátok magatokat a hosszú útra, akkor a baba az autósülésben fog aludni. A 9-18 kiló közötti „kettes” autósülések között van olyan, ami kicsit hátradönthető, ha elaludt a baba, de 1 éves korig az autós hordozóban is aludhat (ha még elfér benne). Ha már a nagyoknak való 36 kilóig használható ülést használjátok, akkor az alváshoz vigyél egy kispárnát vagy nyaktámaszt, hogy ne billenjen le a feje (bután néz ki, de valójában ők órákig tudnak így aludni, nem zavarja őket)

A szálláson Ha külön ágyban szokott aludni, akkor aludjon külön ágyban. Ha külön szobában, akkor lehetőleg külön szobában is, ha erre nincs mód, akkor veletek együtt. Ha együtt szoktatok aludni, akkor ne itt kísérletezzetek azzal, hátha már tud külön is aludni.
Az új helyen általában az első éjszaka szokott nehezebb lenni, ilyenkor magad mellé veheted a kicsit, ha megébred, ez megnyugtatja majd.

A strandon Babakocsiban sétáltatva (akár vízszintes aljú kocsiban hasra fektetve) altathatod el, de a sok pancsi kifárasztja őket, ezért ha egyébként is el szokott aludni délután az ágyában, nem szokott gond lenni, hogy maga aludjon el. Praktikus segítség lehet a strandsátor, ahol nyugodtan tud aludni, a rovarok sem csípik és kuckósabb is, mintha egy pléden alszik.

Kirándulás közben Ha túráztok, akkor hordozókendőben vagy hátihordóban aludhat a kicsi. Nem érdemes a babakocsival bajlódni, csak szétzötykölődik benne a baba egész nap (egyik ismerősömnél még a kocsi kereke is kitörött, ezeket nem erdei utakra tervezték). Még nagyobb 3-4 éves gyerekeknél is érdemes hátihordót vagy kendőt magatokkal vinni, mert rövidebb ideig bírják csak a gyaloglást, és alvásidőben elálmosodnak – kényelmesebb őket kendőben vagy hátihordóban vinni, mintha a nyakadban ülve vagy karban cipelve alszik (ez saját tapasztalat :))

Városnézésen Ilyenkor érdemes babakocsit vinni, lehetőleg nagyon kényelmeset, amiben a baba egész nap ellehet. Készüljetek játékokkal is, amikkel elfoglalhatja magát egész nap a kocsiban. És bizony arra is készülni kell, hogy néha megunja a kocsit és cipelteti magát, ilyenkor legyen nálatok kenguru vagy hordozókendő, így ha unja a kocsit, nem gond ki fogja ölben cipelni órákig.

Mi lesz a megszokott napirenddel?

Nem kell a nyaralás alatt mindenáron a megszokott napirendhez ragaszkodni, de azért legyenek határok. Amikor a kicsi álmos, akkor biztosítsuk az elalvás lehetőségét, de nem kell erőltetni mindenáron a megszokott napirendet, ha a kicsi a nyüzsgő strand közepén nem tud ebéd után azonnal elaludni. Hazatérve azonban ragaszkodni kell a korábbi otthoni szabályokhoz, a gyerekek többsége azonnal különbséget tud tenni, az „itthoni” és az „ottani” környezet között és visszaállnak a megszokott napirendre, a többiek általában 1-2 nap után elfogadják, hogy most már itthon vagyunk és a régi napirend van érvényben.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Aniko

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Agi

    Van egy 9 honapos kislanyunk,es a ferjem munkaja miatt kulfoldon elunk. Karacsonykor megyunk haza Magyarorszagra, ami kb. 14 oras repulout. Kislanyunk mar megjarta ezt az utat egyszer de akkor meg csak 5 honapos volt, szinte vegig aludta az utat. Azt szeretnem kerdezni, hogy van-e valamilyen fajta gyogyszer, vagy homeopatias keszitmeny amitol „bealszik” a gyerek vagy legalabb is egy kicsit megnyugszik. Felek, hogy senkinek nem lesz jo egy egy 10 honapos totyogos, nyugossege a repulon. Valaszodat elore is koszonom. Aniko

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Nincs ilyen szer és nem is szabad alkalmazni. A repülőre vigyetek játékokat, sétálgassatok, ismerkedjen emberekkel stb. Fontosabb, hogy megmaradjon a napirendje ott is, így könnyebben viseli majd az új környezetet is.

  • Zaza

    2010. június 22. kedd

    Szia Ági!
    Fiam most 9,5 hónapos. Én június elejétől már dolgozom, napközben a szüleimmel van otthon a pici és nagyon jól érzi magát velük, egyelőre nem úgy tűnik, hogy megviselte volna az, hogy nappal kevesebbet lát. Már korábban ki volt találva július végére egy nyaralás, amire én így most nem mehetek el, mivel még a próbaidőmet töltöm. Viszont nem akarom, hogy a párom kimaradjon abból, hogy jó pár napot a fiával tölthessen végre. Ez egy ilyen baráti kör összejövetel, lesznek kb. 10-en fiatalok, köztük a kereszt szülök is, a pici lenne az egyetlen gyerek és hát, ők is várják már ezt a nyaralást. Arra gondoltam, hogy elmenne apukám is velük, aki tényleg napi szinten sokat foglalkozik a picivel (etetés, altatás, játszás, sétálás, etc). Összesen 5 napról lenne szó. Szerinted ez így működhet, hogy 5 napot megvan nélkülem is a baba, ha ott van az apukája meg a nagypapája, akiket nagyon szeret, illetve lesznek még sokan akik foglalkoznak vele?
    Persze, ha úgy látjuk, hogy rosszul viseli a dolgot bármikor haza tudnak jönni, olyan 3 órára lesznek tőlünk. Amúgy a pici nagyon barátkozó, nem fél az idegenektől, sokat utaztunk már vele, külföldre is és belföldre is és eddig mindig nagyon jól viselte a dolgokat.
    Előre is köszönöm a tanácsot!

    Válasz: Szerintem nyugodtan megtehetitek, ha már nem szopik, hogy az apukájával megy nyaralni, megviselni nem fogja, pláne, hogy szokva van ehhez.

  • Dorisz

    2010. június 21. hétfő

    Sziasztok!

    A saját esetemet szeretném megosztani Veletek. Mi épp túl vagyunk egy 1 hetes balatoni nyaraláson. Az itthon megszokott napirendet nagyjából tartottam, azt leszámítva, hogy itthon délelőtt, mikor főzök, vagy takarítok 13 hónapos kisfiam a járókában játszik. A nyaralás alatt ez nem volt így, járóka helyett játszottunk, bicikliztünk. Az alvás problémát úgy oldottuk meg, hogy a nyaralóba levittünk egy utazó ágyat, amit előtte anyukáméknál már megszokott a gyerkőc, így nem volt ismeretlen számára a fekhelye. Szerintem, ha egy kicsit az otthoni légkört megpróbáljuk elvinni magunkkal, megszokott tárgyakat becsomagoljuk mint pl. takaró, plüss maci, nem lesz probléma. A strandot nagyon élvezte, homokozott, hintázott, jött-ment, a babakocsiban ebéd után egyszerűen elaludt. Amikor nem volt strandolós időszak, délelőtt bicikliztünk, ebéd otthon (nyaralóban), alvás a saját ágyban, anya apa pihizett, délután sétáltunk nagyokat. Szerintem nem szabad túl idegeskedni a nyaralást, a napi rendszert (evés, alvás) tartani kell. A többit hozza az élet. Hazatértünk után minden egyből visszaállt a régi kerékvágásba, délelőtt járóka, alvás után játék anyával, apával.
    Mindenkinek nagyon jó nyaralást és sok pihenést kívánok.

  • milananyu

    2010. június 20. vasárnap

    Szia Ági, nagyon örülök ennek a témának, éppen aktuális nekünk is.
    Én vhol a kétfajta anyukatípus közé teszem magam, én indig az alvástól félek, eddig szerencsére alaptalanul.
    Nagyobbik fiam 3,5 éves, 8 hósan vittük először a Balcsihoz(előtte nem aludt sehol máshol csak itthon) tőlünk 350km, de gond nélkül vislete az utat, már ülésben volt.Persze alvásidőben mentünk amikor felébredt megálltunk kicsit aztán útra keltünk újból.10 hónaposan vittük a tengerhez, 8óra volt az út, semmi gond nem volt akkor sem, az alvással sem,ill…ott rászokott, h mellettünk alszik el(amúgy előtte mindig egyedül aludt el a saját szobájában)de nem volt zavaró, mondjuk ez eltartott 3 éves koráig aztán::))
    Most a kisebbik fiam 5 hónapos, két hét múlva megyünk a Balatonra vele, s aug végén 7,5 hónaposan a tengerhez, kb 5-6 óra az út.
    Remélem nem lesz semmi gond, de egy szobába leszünk s most ő is külön szobában alszik el mindig egyedül.
    Én a napirendet igyekszek betertani nyarláskor is mindkettőnél(főleg kicsinél h evés alvás ugyanabban az időpontban legyen)
    Persze izgulni fogok egy kicsit, de második gyerekkel már sokkal lazább az ember:)
    Egy kérdésem azért van, h ugye hazatérve visszaszoknak hamar, pl h itt külön szobája van, s egyedül lesz ott, stb.Meg h nem babakocsiban alszik napközben.
    vagy ha esteleg később fekszik le nyaraláskot este akkor nem fogja e megszokni, mivel itthon mindig este 8 kor alszik már szültésétől fogva(ezt semmiképp nem akarom elrontani.
    Várom véleményed, köszönöm.

    Válasz: Mi már sokfelé voltunk velük, és hazaérve mindig visszálltak a megfelelő kerékvágásba, talán egyszer volt olyan, hogy nem azonnal, csak másnapra rázódtak vissza az itthoni menetrendre, de soha nem volt nagy kavarodás az utazás miatt.