Egy baba bárhol képes elaludni :)

Még ha néha nem is úgy tűnik… Erre példa az alábbi két videó is:

Egy baba bárhol képes elaludni :)A csecsemőknél még nem igazán van átmenet az alvás és az ébrenlét között. Egészen álmosnak tűnhetnek, már-már elalszanak, majd képesek hirtelen teljesen éberek lenni és tovább „pörögni”. Ezen a felvételen ez pontosan látszik:

Ez a baba szintén képes evés közben elaludni, bár ő sokkal kisebb, és látszik az evésén, hogy inkább még szopizza a kanalat, mint „rendesen” eszik:

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • kori

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom január 28-án lesz 9 hónapos. Nagyon kiegyensúlyozott, nyugodt, vidám, baba, ha éppen nem fogzik akkor szinte semmi probléma nincs vele, önállóan játszik, tüneményes. 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát, még sosem volt az alvással sem nagy probléma. Nagyon barátságos az idegenekkel is, illetve még mindig szopizik, más még csak kóstolás szintjén eszik. Azonban a tanácsodra lenne szükségem a következő dologban. Márciusban lenne az esküvőnk, mivel a párommal még nem vagyunk házasok, viszont aggaszt az egész nap a babánk szempontjából. Napközben nem aggódom, mert a családtagokkal jól megvan (egészen addig amíg meg nem lát engem, ezt most a szeparációs szorongásnak tudom be) de ez viszonylag könnyen megoldható egy kis figyelemeltereléssel, azonban az éjszaka aggaszt. Kérlek segíts, hogy a baba szempontjából mi lenne a jobb megoldás? Ha a csendes szobában hagynánk aludni egy járókában, viszont itt egyedül lenne (a bébiőrrel, hisz nem várhatom el senkitől hogy egész éjszaka ott legyen mellette), hiszen nekünk muszáj a vendégekkel lenni, azonban éjszaka van hogy néha felsír, ilyenkor egy kis simogatás megnyugtatja, na de ha később érünk be hozzá mint ahogy megszokta, na meg idegen helyen… nem tudom. A másik megoldás, hogy lenn lenne az étterem egyik nyugalmasabb sarkában, de akkor is itt hangos zene, hangzavar, mulatozás, azonban itt felügyelet alatt lehetne. Nagyon félek attól, hogy egyik megoldással sem fog tudni aludni rendesen a megszokott módján, ezért kizökken a már szép kiegyensúlyozott napirendjéből. Hiszen az egész napos nyüzsgésben, izgalomban amit érezni fog rajtunk, a napközbeni 2 alvás sem lesz az igazi ha egyáltalán lesz belőle valami, vagy estére úgy elfárad, hogy úgyis elalszik majd mindegy hogy hogyan és hol? Mindenki azzal nyugtat, hogy 2 hónap az még sok idő, addig még rengeteget változik a baba és könnyebb lesz majd. Na de nekem akkor is a szívem szakad már most meg attól, hogy nem lehetek vele a megszokott ütemünkben, és a legjobban az aggaszt, hogy emiatt nehogy negatív élmények érjék és valami rossz változást okozzon nála. Kérlek segíts, hogy a következő 2 hónapban mit tudok tenni érte, hogy az az egy nap és éjszaka jól sikerüljön?

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      1 éves korban már van annyira rugalmas a baba, hogy ha 1 napra kizökken a napirendjéből utána szépen visszaálljon majd. A legjobb, ha van csendes hely is, ahova el tud vonulni, ha már álmos napközben, vagy ahol játszhat, ha elfárad a tömegben. Addig még ráadásul sokat is fog változni, lehet, hogy már végigalussza az éjszakát, fel sem tűnik az idegen hely.

  • ROLANDBABA

    2010. december 20. hétfő

    Üdvözlöm én csak annyit szeretnék tudni,hogy az normális-e,hogy a kisfiam ugy ringatja magát hogy ül,aztán elöre döl és alszik.Eddig négykézláb ringata el magát de most ülő helyzetben.Ez nem kényelmetlen neki?Meg olvastam valahol hogy az az baba amelyik ringatozik az nem normális,mert lelki beteg.
    köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Igen, ez teljesen normális, hogy a baba így ringatja magát. A ringatás hátterében nagyobb korban valóban lehet lelki elhanyagoltság (általában intézeti, árva vagy nagyon elhanyagolt gyerekeknél), de csecsemőknél teljesen normális.

  • Harmati Andrea

    2010. december 12. vasárnap

    Kedves Ági,

    fiam fél éves, születésétől altatáskor énekeltem neki, kézben rigattam, akár 20-30 percig is. Férjem megkérdezte, hogy mi lenne ha leraknám és hagynám aludni. Hááát lerakom és alszik. :-)))
    Nekem hiányzik az éneklés. Ebből látszik, hogy sokszor tényleg a szülővel van gond, nem a gyerekkel.

    Üdv

    Andrea

  • Gabó

    2010. október 26. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam most 4,5 hónapos. Eddig egy szobában aludtunk vele. Természetesen ő a kiságyában alszik, elszeparáltan tőlünk. Jó alvó, átalussza az éjszakát. Szeretnénk majd külön szobában aludni. Kérdésem, hogy hány hónapos kortól érdemes ezt megtenni? Úgy értem, hogy mikor van az értelmi fejlődésében az a pont, amikor már észleli, hogy ott alszunk, és mondjuk hozzászokik. (szeretnénk vele aludni addig, amíg „lehet”) Köszönöm!

    Válasz: 4-5 hónapos kortól már előfordulhat, hogy zavarják a zajaitok, ezért nem tud aludni tőletek, de 6 hónapos korban mindenképpen érdemes megtenni, mert utána már sokkal nehezebb kiköltöztetni (mondhatni: hozzászokik)

  • Timcsi 0309

    2010. október 02. szombat

    Kedves Ági!
    Fiam 7 hónapos lesz egy hét múlva és szeretnék az alvási szokásairól érdeklődni. 2 hete kezdett el intenzíven kúszni,nem igazán marad meg a popsiján 🙂 Viszont az alvási gyakorisága is megnőtt,ez lehet annak köszönhető,hogy kifárassza magát? Pár napja figyelem,hogy napközben sűrűn dörzsölgeti a szemét. Reggeli után is alszik kb. egy órát,délután akár 2-t is és olyan késő délután is alszik. Ez nála egyáltalán nem volt jellemző. Napközben általában egyszer aludt,néha kétszer. Pedig fogzik is,de elég mélyeket alszik mostanában. Ha fenn van,pedig éber nagyon,kúszik ezerrel. Az éjszakai alvása nem változott,fenn van kétszer minimum.
    Köszönettel a válaszért!
    Timi

    Válasz: Igen, most nagyon elfárad a sok mozgástól, ezért alszik többet, örülj neki 🙂

  • Revilo

    2010. szeptember 13. hétfő

    Szia Ági!

    A kisfiam 20 hónapos és szeretném heverőre szoktatni,mivel nemsokára mennem kell vissza dolgozni,és ő bölcsis lesz,szokja addig is.Meg is vettük a kis heverőjét,de első nap nagyon szépen végigaludta az éjszakát,másnap viszont rájött,h szabad a pálya,és egész éjjel vándorolt.Este lerakom,és szépen elalszik,de mikor éjjel felébred vmire akkor elindul a mi szobánkba,és nem szeretném odaszoktatni.Hogy adjam a tudtára h maradjon ott?Már hagytam sirni,de a csukott ajtón kopog,és nem hagyja abba.Próbáltam mellé feküdni,ami nekem se volt jó,meg neki sem,mert nem is engedte,csak rugdosott meg sirt,karmolt,álmos volt nagyon,de nem aludt el.Próbáltam ringatni,de z is kiverte a biztositékot.Sose igényelte h altassam,kiskora óta egyedül alszik el,és ezt nem is szeretném elrontani.Csak nem tudom hogy ha szó nélkül mindig visszakisérem az ágyába és lefektetem,az jó??Nem beszélek hozzá semmit este csak bekisérem.Gondolom elkell játszani párszor.De beválik?Vagy más módszert tanácsolsz??Végre átalussza az éjszakát is,mert eddig 1x evett még,most ez miatt nem szeretném ha megint felkéne kelni,meg a munka miatt is pihennem kéne azért éjszaka vmit.Köszönöm tanácsod

    Válasz: Ez teljesen jó módszer, vissza kell kísérni, meg kell tanulnia, hogy ugyan le tud jönni, de nem szabad lejönni a heverőről.

  • csáki zsuzsanna

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6,5hónapos,és most jön a fölső foga,alul 5hónaposan kijött.ezért elég nyügös,és sokszor a kiságyában van,mert ott jobban elvan,viszont ott gyakran elalszik,rövideket 30-40perceket igy az alvásunk is rendszertelen lett.éjjel alszik egyszer kell fel szopizni hajnalba.nem baj,hogy igy össze-vissza alszik?

    köszönettel:zsuzsa

    Válasz: Nem baj, ha ez így jó nektek és ő is jólérzi így magát, akkor hadd aludjon, amikor jólesik neki.

  • Csilla

    2010. június 08. kedd

    Kedves Agi! Kisfiam 7 honapos, napkozben 2-3 szor alszik kb 2 orat,mindig a mi agyunkba rakjuk,pocakra es igy elalszik. Vendegsegben, ha van kulon szoba ott ugyanigy alszik,viszont babakocsiban,kocsiban menetkozben nem,pedg nagyon faradt,nyugos.왎Ez miert lehet, illetve ha a nyaron megyunk vizpartra strandolni, hogyan tudnam biztosan elaltatni, mi egy sator felere gondoltunk, hogy el tudjon szeparalodni, es ha elkezd maszni milyen praktikakkal lehet lehet lefektetni? Elore is koszonom valaszod!

    Válasz: Próbáld meg a vízszintes aljú babakocsiban hasra fektetve altatni. A sátorban is aludhat majd, ne aggódj: nyaraláskor úgy elfárad a baba a sok élménytől, nem lesz gond a nappali altatás.

  • Györgyi

    2010. június 08. kedd

    Az előbb lemaradt: idegen helyen (vendégségben, bevásárlás alatt) abszolút nem alszik, akkor sem, ha már nagyon fáradt és nyugodt körülmények között biztos, hogy aludna.
    Leskelődik végkimerülésig..

    Válasz:Ebben a korban az a jó, ha ennyire érdeklődő a baba. Idegen helyen is meg kell teremteni az alvás feltételeit, mondjuk babakocsiban elaltatni vagy pár percre nyugodt helyre félrevonulni, amíg el nem alszik.

  • Györgyi

    2010. június 08. kedd

    Kedves Ági!

    Az enyém nem alszik bárhol. Fél éves, általában 2 óránként van alvás, délelőtt kb. félóra, ebéd után kb. 1,5 és még kora este 5-6 felé még egy félóra. A kora esti alvást kivéve sötét szobában, nyugodt körülmények között alszik. Minden elalváshoz kap cumit. Nappal alvás közben nem lehet elvenni tőle, ha kiesik a szájából, kéri vissza, anélkül nem alszik tovább. Az esti elalvásnál viszont ha megkapja, elalszik vele, kipottyan, de az éjszaka folyamán sosem kell neki visszaadni, mert visszaalszik nélküle is. Miért van ez így? Illetve még egy kérdés, azt mondják páran a környezetemben, hogy a teljes csenddel (csak a szobacsobogó megy) meg a sötéttel nem teszek jót, mert majd nem alszik el másképp. Igaz ez?

    Köszönettel:
    Györgyi

    Válasz: Ez egy városi legenda, hogy a babának nem szabad csendben aludnia: az elalváshoz nyugalom kell, különben nem tud ellazulni a kicsi elalvás előtt. Utána már a mélyalvás szakaszába kerül, akkor teljesen mindegy, mi történik körülötte.
    Nappal éberebben alszik, azért ébred fel a cumira, míg éjszaka sokkal mélyebben – ez így normális.

  • Mikusné Ági

    2010. május 28. péntek

    Kedves Ági!

    3 hónapos kislányomat szoptatom, és múlt hónapban jelentkezett a mensesem. Rendesen, ahogy szokott, nem csak pecsételősen… De ebben a hónapban nem jelentkezett, normális ez? (szülés utáni 6. héttől szedek már fogamzásgátló tablettát)
    Köszönettel:
    Ági

    Válasz: Igen, ez normális, szoptatás alatt kimaradhat a menses és egyenetlen lehet a ciklus.

  • Puszmóka

    2010. május 28. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam másfél hónapos korától álomba ringatja magát még pedig úgy, hogy a fejét ide-oda csóválja az ágyában körülbelül 1-2 percig és azután elalszik. Most öt és félhónapos és még mindig ez a rituálé. Ez normális?

    Ezt a választ is előre köszönöm!

    Judit

    Válasz: Igen, ez teljesen normális.