Baba alvás és a kabalák

Vajon segíthet-e baba altatásában, ha alváshoz puha rongyot vagy valamilyen kabalaállatkát adunk neki?

Baba alvás és a kabalák6 hónapos koráig nem javaslom, hogy állatkával vagy pelussal altasd, nehogy megfulladjon.
Ezt követően megfigyelheted, hogy szeret-e álmában markolászni, ölelgetni dolgokat, fél éves kora után sok baba a feje alá terített pelust gyömöszöli álmában.

Az alvóállatka ne valamilyen plüsscsoda legyen, ajánlatosabb egy puha nyálkendő, amiről nem tud semmi leszakadni, nem tudja az arcát megnyomni, könnyen mosható, tisztítható és bárhova magatokkal vihető.

10-11 hónapos kortól az altatási rutin részévé teheted a kabalaállatkát: amikor eljön az alvásidő, közösen lefektethetitek a kabalát is, bárhova mentek odaadhatod neki, ha elálmosodik, vagy ha nyűgös és megnyugtatja.

Nem arról van itt szó, hogy maga az állatka nyugtatja meg a babát, hanem arról, hogy a kicsi megtanulja, milyen érzés, milyen rutintevékenység tartozik a babához.

Nagy csodát tehát nem várhatsz el a kabalától, de az elaltatást megkönnyítheti a számodra.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Laura

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7,5 hónapos. Már a kezdetektől úgy csináljuk, hogy egyedül aludjon el, ez azonban csak az esti alvásnál működik a napközbeninél nem. Hiába nagyon álmos, csak sírva alszik el miután 2-3x bementünk és cumi a szájba plusz simogatás. Inkább áll fel, forgolódk, még akkor is ha nagyon álmos. A ringatás sem segít sokszor..vagyis nem az kell neki. Ez normális, hogy csak sírva alszik el? Megtanlja vajon egyszer, hogy ebéd után alvás van?
    Éjszaka is ébrd párszor, a hátára fordul és menni kell visszafordítani. Pedig tud forogni. Hgyjuk vajon sírni hogy egyedül visszafordljon…megszokta, hogy éjjel is bemegyünk vissza rakni a helyére.
    Előre is köszönö valaszát,

    Laura

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Előfordulnak olyan babák, akik mindig elégedetlenek, ha altatásra kerül a sor, és sírnak, mintha ezzel fárasztanák magukat. Éjjel, ha 3-4 óránként ébred, akkor éhes és meg kell etetni. Ha ennél gyakrabban, akkor azt a fogzás okozhatja és ezt kell kezelni. Ha nem fogzik és nem éhes, akkor nem kell átfordítani, várni kell, amíg magától visszaalszik.

  • Helgi

    2009. november 28. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 12 hetes. Újabban az a szokása, hogy hajnali 2-3 között felébred (nem sír,csak nyöszörög, méltatlankodik), szopizik max. 15 percet és be is ájul, alszik reggel háromnegyed 7-ig. Eddig ilyen nem volt, elég hamar rászokott a leghamarabb 5 órai szopira. Másfél hete van csak ez a hajnali nemistudommi. A kérdésem az, hogy mikor érdemes leszoktatni erről illetve hogy hogyan? Számomra nem olyan megterhelő felkelni hozzá, főleg, hogy rendesen vissza is alszik, de nem akarok kialakítani nála egy esetleges rossz szokást. Vagy várjam meg, míg magától leszokik róla?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ez a 3 hós növekedési ugrás miatt van. Éhes. Ha már nem lesz éhes, akkor nem fog felkelni. Nem szabad leszoktatni róla, majd magától leszokik róla, ha már nem lesz éhes éjszaka. Ez teljesen normális ebben a korban.

  • Icus

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Régóta szeretném a kislányomat egyedül alvásra szoktatni de nem sikerült még. 🙁
    Nemrégiben kaptam 1 könyvet „Aludj jó gyermekem” címmel és elég érdekes és szeretném kipróbálni(Jó módszernek tartod?Remélem olvastad már a könyvet és tudsz nekem segíteni!)Az lenne a kérdésem,hogy eddig 1 szobában aludtunk vele(anyósoméknál laktunk) és nemsokára költözünk a saját lakásunkba. Előtte kezdjem el vele az egyedül alvásra való szoktatást vagy ha odaköltöztünk? Attól félek,hogy ha ott kezdeném el akkor annak venné,hogy új lakás és büntetés,hogy hagyom sírni :((.
    15hónapos és elég fárasztó ölben alszik el de néha ringatnom kell.Jaj és az is problémám,hogy sokan mondják,hogy ekkora babának már tudnia kellene egyedül düfiznie.Tud ő nappal ,de ha lefektetem akkor felébred és addig sír míg ki nem veszem és akkor büfizik nagyokat és alszik tovább.De sajnos van,hogy sok levegő maradt bent neki és óránként felébred a büfik miatt. :S
    Ha elkezdem ezt az egyedül alvásos módszert akkor a büfizés is megoldódik ezzel?
    Sajnos beteg lett a kislányom pedig tervezetem a tanítást. Ilyenkor meg amikor beteg szinte nem alszik a saját hely csak rajtam? Ilyenkor ez sem jó,hogy alszik vagy ez megnyugtatja?
    Köszönöm és várom válaszodat.

    Válasz: Ha beteg a gyerek, akkor bármi megengedett, hiszen a testközelség, a szülői gondoskodás a legjobb gyógyír.
    A könyvben szereplő módszert meg lehet próbálni, de én nem vagyok feltétlen híve, mert gyakorlatilag arról szól, hogy megtanítod a gyereket beletörődni abba, hogy úgyse jön hozzá senki, ráadásul azt is figyelmen kívül hagyja, hogy a legtöbb baba nem azért ébred, mert nincs jobb dolga, hanem ennek oka van, és először ezt kell megoldani (pl. fogzás). De ha szerinted nem fogzik, és csak az a baja, hogy rossz alvási szokásai vannak, és úgy gondolod végig tudod csinálni a könyvben foglaltakat, akkor nekivághatsz.

  • ircsó

    2009. április 30. csütörtök

    köszi a választ

    további szép napot

  • ircsó

    2009. április 29. szerda

    Sziasztok!

    Kedves Anyukák, Ági!

    Kérlek írjátok meg nekem, hogy 13 hós babát éjszaka hogy öltöztetitek fel illetve mit adnátok rá, ha 18 fok van a szobájában?

    Köszönöm

    Válasz: vastagabb pamut pizsamába, esetleg még hálózsákba is, ha nem zavarja.

  • Brigi

    2009. január 26. hétfő

    szia Ági,
    jelentem, már meg is jött az első 2 foga, mindezt egy nap alatt…most már a felső kettővel küzd, sokkal jobban, mint az elsőkkel tette… altatás téren új stratégiánk van: Apa próbálkozik, most épp 35 perce, már nagyon rosszul viselem, hogy mindig újra felsír, mikor már azt hiszem, hogy elaludt…remélem néhány nap alatt sikerül „leszoknia” rólam.
    köszi a tanácsokat, hajrá tovább az oldaladdal, nagyon szeretem olvasgatni!
    üdv,
    brigi

  • Baráthné Borsay Tímea

    2009. január 21. szerda

    Szia Ági!
    Köszönöm a gyors választ!Ezzel a „nem törődéssel” csak az a bajom,hogy egy szobában alszik a nagytesóval,akit igencsak zavar ezzel a sírással.Mit tegyek?Menekítsem ki ilyenkor a fiamat a mi ágyunkba?De nem lesz-e rosszabb,ha látja,hogy a Barnust kiviszem Ő meg ottmarad?Bocsánat a sok kérdésért,nem akarok kukacosnak tűnni,de jó lenne ha mindenki emberi időben ébredne!
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Timi

    Válasz: Őszintén szólva, mi direkt emiatt külön szobában altattuk a gyerekeket. A kicsit, a rosszalvót külön tőlünk és a jóalvó nagyot velünk, aztán amikor a kicsinél rendeződtek a problémák, akkor költöztettük megint össze őket.

  • Brigi

    2009. január 21. szerda

    Szia Ági,
    köszi a választ.
    A fogzást szerintem tudjuk kezelni, havonta kb 2 napig nyüsszög miatta és gyakran, hígakat trottyint, ekkor kap egy kis Chamomilla 15-t és rendeződik a helyzet. Már nagyon domború az ínye, úgyhogy szerintem elég közel vagyunk az áttöréshez. Egyébként eléggé „hiperaktív” baba, egyfolytában mozog, vigyorog, produkálja magát és figyel minket, úgyhogy nem nehéz elterelni a figyelmét a fájdalomról.
    Nem tudom viszont, hogy hogyan érjem el az „ellazulást”, hiába dédelgetem, énelekek, magamra fektetem, melléfekszem, kiságyában simogatom, beszélgetünk, BÁRMIt csinálok, attól nem lazul el, hanem egyfolytában ficereg, tekerget a fejét, rugdalódzik, szóval mindig eléri, hogy cicire tegyem, ahol aztán 2 perc alatt megnyugszik. Tegnap pl. 50 percen keresztül próbáltam ellazítani, mikor már eleve álmos volt — sírás nem volt, de eredmény se, viszont amint megszívta kicsit a tejet, már aludt is…akad erre valami okos tanácsod?
    köszi mégegyszer,
    brigi

    Válasz: Az a baj, hogy neked anyatejszagod van és ebben a korban, ha ezt érzi a baba, akkor bizony nehéz dolgod lesz. Most vagy kitartasz tűzön-vízen át amellett, hogy ne aludjon el cicin, akkor se, ha 2 órát tart elaltatni, vagy pedig megadod magad és vársz egy pár hetet, mire kijön a 2 foga és esetleg kicsit könnyebben el tudod érni, hogy cici nélkül elaludjon (nagyon könnyűre ne számíts, első alkalommal általában 1-1,5 óra, mire cici nélkül hajlandó elaludni, ha hajlandó egyáltalán – az első 1-2 nap teljes káosz lehet, mert nem akar elaludni így, inkább ébren marad)

  • Baráthné Borsay Tímea

    2009. január 20. kedd

    Kedves Ági!
    Gondolom (sőt,biztos vagyok benne),hogy a mi problémánk nem egyedi!Karácsony éjjelén a férjem úgy feküdt le aludni,hogy leszoktatja a lányunkat az éjszakai szopizásról!Most vagy soha-mondta.Magamban hálát adtam az égnek,hogy végre rászánta magát.Lánykánk akkora már azt csinálta,hogy miután elaludt,nem volt képes egyhuzamban másfél-két óránál többet aludni.Kezdődhetett az éjszakai műszak…Onnantól reggelig az ágyunkban volt,mert én bealudtam mellette.Most már nem szopizik éjszaka,összeraktuk a nagytesóval,viszont mindig felébred hajnalban 5 és 6 között (álltalában negyed hatkor),és az istennek sem lehet visszaaltatni.Este mikor lerakjuk-mindig ugyanaz a szertartás-,addig sír amíg valaki be nem megy és nem símogatja kb 5 percig.A problémám az,hogyha befejezem a szoptatást,mit is fogok csinálni én reggel (hajnal) negyed hattól????Szerintem ez neki sem lenne jó!Kialvatlanul,morcosan nem érzem magam jó anyának!!!!Azt még elfelejtettem mondani,hogy a kisasszony most volt egy éves.Előre köszönöm a válaszodat!
    Timi

    Válasz: Az ilyen hajnali felkelést minden baba eljátsza így 1 éves kora körül. Minél kevesebbet foglalkozol vele, annál jobb. Nem kell mindenáron küzdeni vele, hogy visszaaludjon, sem berohangálni hozzá. Ez az a helyzet, amire csak az a megoldás, hogy ráhagyod. Ha akar legyen fent, játsszon, de ne szórakoztassátok, ne keljetek fel hozzá, ne kapcsoljatok villanyt. Néhány nap alatt rájön, hogy nem történik ilyenkor semmi érdekes és alszik tovább.

  • Brigi

    2009. január 19. hétfő

    szia Ági,
    nem teljesen vág a témába a kérdésem, de úgy látom, ez a legfrissebb bejegyzésed, ezért ide írom 🙂
    5,5 hónapos kisbabám önálló alvásra tanításával vagyok gondban, a helyzet a következő:
    – kicsi korában (<3 hó) nagyon sok levegőt nyelt, állandóan tele volt büfivel és pukival, gyakorlatilag egész nap büfizetethettük volna, akkor se jött ki belőle és emiatt nagyon nehezen tudott elaludni, sokszor a karunkra fektetve aludt el, hason.
    – élete negyedik hónapjában megtalálta a nagyujját és azt szopva nagyon ügyesen, 2 perc alatt elaludt, utána ki is vette a szájából és teljes volt a béke
    – az ötödik hónapba lépve mintha összeveszett volna a nagyujjával, már nem szopja (cumija nincs, nem is fogadja el) viszont a kiságáyban elaludni se hajlandó, csak babakocsiban (2 perc) vagy autóban (10 perc alatt).
    Napközben néha elég, ha beviszem az ágyába és ott elkezd sírni, majd vállamra veszem és ott elalszik, este viszont képtelenség máshogy, mint cicin elaltatni.
    Az utóbbi 2 hétben csak még rosszabb a helyzet, már éjszaka is felébredget, pedig eddig nagyon szépen átaludt egyben 11-12 órát (egy hajnali álometetéssel).
    Tudom, hogy nem kellene cicin altatni, de arra gyanakszom, hogy már nem elég neki a tejem és nem jut elég táplálékhoz, miközben pedig a nappali etetések sokszor kudarcba fulladnak, annyira tekereg és nézelődik a szopizás helyett.
    ja, a baba kislány és 8,5 kg, eddig kizárólag anyatejen (szoptatva) élt, napi 1,5 l körül tartunk…
    Tervezem, hogy elkezdjük a pempőzést, de félek, hogy az esti altatás úgy se fog magától menni.
    Mivel tudnám elcsitítani őt időben? Esti rutinunk van, de nem nyugszik meg akkor sem, ha fáradt, amíg lát, addig nevetgél és tekereg, ha kimegyünk, akkor meg sírni kezd. Anya-apa egykutya ebből a szempontból.
    Remélem tudsz valami okosat tanácsolni.
    nagyon köszönöm,
    brigi

    Válasz: Ennyi idős korban már bizony előfordulhat, hogy az evéssel van gond, szerintem lassan elkezdhetitek a hozzátáplálást.
    Emellett nagyon fontos, hogy a fogzás is most kezdődik, ez okozza a nyugtalanabb elalvást és alvást.
    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.

  • bettibea

    2009. január 14. szerda

    Nekünk első perctől az ágyban volt egy puha alvóállatka. Eleinte nem is kellett, de mindig ott volt az ágy sarkában. Mostmár (10 hós a fiam) azzal alszik. Nem kell neki mindenáron, és ha megyünk valahová, nem kell vinni magunkkal, de azt tudja, hogy ha alvás este, akkor „a dudu” az kell.:o)