Azért nem alszik, mert én stresszes vagyok?

Megdöbbent az az anyuka, akinek a gyermeke alvászavaraival kapcsolatos tanácsadáson -miután alaposan kikérdeztem a körülményeket illetően- azt találtam mondani, hogy a babájuk alvási problémáit bizony jelentősen befolyásolja az a feszültség, ami őbenne van. Ő erre nem gondolt. A fogzásra, a bölcsire, a frontátvonulásra igen, de saját magára nem. Pedig igaz (és nem csak számos kutatás igazolja, hanem a logika is ezt mondatja): ha az anya stresszes, feszült, akkor az a babára is kihatással van – és ez az alvászavarok hátterében is ott állhat.

Sokan élnek abban a hitben, hogy a hasfájás, a fogzás, a zajos szomszédok, a mozgásfejlődés, a szeparációs szorongás a baba „nemalvásának” oka. Mindig lehet találni valamilyen aktuális okot, ami miatt felébred éjjel a baba. Lehetnek kimondottan „szervi” okai is az alvászavaroknak, mint a reflux vagy az orrmandulaproblémák. És mivel tudjuk, hogy a babának sok alvásra van szüksége az egészséges fejlődéshez, ezért nagy riadalmat kelt, ha nem alszik jól, gyakran ébred, nem tud elaludni. Keressük az okokat, a miérteket.

De mindig valamilyen külső tényezőben találjuk meg azt. És valóban: a fogzás és a többi felsorolt ok valóban okozhat alvászavarokat, megváltoztathatja az alvási szokásokat. Átmenetileg. De mi a helyzet, ha az alvásproblémák hosszú hónapokig húzódnak? Ha a problémásan alvó újszülött másfél éves korában is pocsék alvó? Ha az első pár hónapban példásan alvó baba alvása hirtelen elromlik és még 2 évesen is fel-felébred éjszaka?

A probléma gyakran ott kezdődik, mit gondolunk a helyzetről. A bevezetőben említett anyuka például kezdettől úgy gondolta, az ő babája nehéz eset, mert születésétől fogva rosszul aludt. A „rosszul” az persze relatív: újszülöttként napközben 2 óránként kért enni és éjjel is 2,5 óránként ébredt. Pontosan úgy, ahogyan egy újszülöttnek kellett volna. Csakhogy az anyuka ezt nem tudta, neki azt mondták, 3 óránként kéne ennie a babának.

Az anya hozzáállása a baba viselkedéséhez sok feszültség forrása lehet – és ez kihat a kapcsolatukra is.
Pár éve a Chicagói Egyetem Erikson Intézete készített egy kutatást, amelyben azt vizsgálták, hogyan reagálnak az anyák a baba sírására. A vizsgálatból kiderült, hogy azok az anyukák, akik azt várják el a babától, hogy egyáltalán ne sírjon, akik úgy gondolják, a sírás nagy probléma, azok stresszként élték meg a sírást és a rövidebb napi sírásmennyiséget is nagy problémaként értékelték. Azok az anyukák, akik normálisnak tartották, hogy a baba néha sír és nem érezték a saját hibájuknak a sírást, sokkal türelmesebbek és nyugodtabbak tudtak maradni, akkor is, ha a baba összesen csak napi 4 órát is sírt.

Ássunk egy kicsit a kutatás mélyére! Miért érzi úgy egy anyuka, hogy a babájának egyáltalán nem lenne szabad sírnia, hogy a sírás rossz? A háttérben önbizalomhiányt, bizonytalanságot, megfelelési kényszert találunk. Mindenki jó anya akar lenni. És a félreértelmezett „jó anyaság” a sírás mennyiségével jól mérhető. Kevés sírás=jó anya. Sok sírás=rossz anya. Így leírva nagyon sarkos ez, és máris kitűnik, mennyire értelmetlen. Mi a sok? Mi a kevés?

Beszéljünk kicsit a megfelelési kényszer szülte feszültségekről is! Ez vezet oda, hogy a babát 8 órakor kötelezően az ágyba nyomjuk, akkor is, ha nem álmos. Persze ő nem akar elaludni, mert még nem álmos. Mi feszültek vagyunk, mert már rég aludnia kéne. Azt mondjuk, ez így nem egészséges, nem fogja kialudni magát. És mi lesz, ha oviba megy, hogyan fog felkelni reggel? Tehát altatunk hosszasan, kitartóan – el is mondjuk mindenkinek, hogy ez az élet velejárója, úgy látszik, a mi csemeténk már csak ilyen rossz alvó, nem tud ellazulni elalvás előtt (lehet, hogy a hasa bántja?).

A kicsi persze nem érti a helyzetet. Anya hosszasan hurcolássza, ringatja, szoptatja, közben feszült, ideges, ő meg nem akar még aludni, annyi felfedeznivaló lenne még a világban, de hát nincs mese, anya erőlteti. Kialakul a játszma: a kicsinek fogalma sincs, mikor álmos igazán és hogy ilyenkor hogyan kellene, lehetne magát az elalváshoz szükséges ellazult állapotba hozni. Amikor elálmosodik, nyűgös lesz, mert azt tanulta meg, ilyenkor feszültnek kell lenni. Ezért aztán később sem tud elaludni és ez kisgyermekkorig elhúzódhat. Rásütik, hogy ő problémás gyerek, ekként bánnak vele, és ezt hurcolja magával tovább egész gyerekkorában.

A megfelelési kényszer szólhat a külvilágnak: „Meg akarom mutatni másoknak, mennyire jó anya vagyok”.
Szólhat a saját szüleidnek, anyádnak, anyósodnak, a párodnak.
Szólhat saját magadnak: „Bizonyítani akarom magamnak, hogy anyaként is tökéletesen megállom a helyem.”

És nem ritka az sem, hogy a feszültségeket félelem táplálja: például attól félsz, tönkremegy a párkapcsolatod, ha nem tudtok minden este 2 órát nyugodtan együtt lenni, beszélgetni. Ehhez viszont időben le kéne feküdnie a babának. Vagy attól félsz, ha nagyon fáradt vagy az éjszakai ébredések miatt, nem fog menni a szex, és emiatt lesznek párkapcsolati problémáitok. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, vajon miért vannak félelmeid a kapcsolatod miatt. A gyermekvállalás új szintre emeli a kapcsolatot, nem várhatjátok el, hogy ugyanolyan nyugodtan, ráérősen mennek majd a dolgok, mint előtte, hogy gond nélkül tudtok egymásra időt szakítani. Mind a kettőtöknek meg kell barátkoznia az új helyzettel, ki kell alakítani az új „menetrendet”, az új lehetőségeket az együttlétre.

Gyakori stresszforrás az időnyomás is. Jön a bölcsi, az ovi, a testvér születése, anya műtétje, a nyaralás – és addigra jól kéne tudnia aludni a kicsinek. Persze emiatt feszült vagy, sürgetnéd a babát, de minél inkább akarod, ő annál inkább nem alszik jól.

Aztán ott van az az eset, amikor a baba korábban jól aludt, aztán egyszercsak elkezdett éjjel felébredni. Először még a megszokott rend szerint próbáltad visszaaltatni, megszoptattad, visszaadtad a cumiját, aztán ezt már óránként-félóránként kellett megtenni. Napról napra egyre fáradtabb és idegesebb leszel. Miért nem alszik? Jönnek a találgatások, a keresgélés az interneten, a kérdezés a Kismamablogon 🙂 Az eredeti probléma közben megszűnik, de addigra a régi rend felborul, a kicsi egyre bizonytalanabbul érzi magát, felriad, és segítséget kér – te meg ettől egyre kétségbeesettebb leszel. Hol ezzel, hol azzal próbálkozol, és végül előáll a „már mindent kipróbáltunk, de még mindig nem alszik”-helyzet.

Hogyan szabaduljunk meg a gyermekkel való kapcsolatunkat rongáló feszültségtől?

Bár semmilyen tudományos kutatás nem bizonyítja, a tanácsadások során szerzett tapasztalatom az, hogy az alvásproblémák jelentős része akkor oldódik meg, amikor az anyuka helyreteszi magában az alvással és a gyermeke alvásproblémájával kapcsolatos elvárásait. Amikor igazán elhatározza, hogy ezt a helyzetet meg fogja oldani. Nem ritkán ezt az állapotot valamilyen alvássegítő módszerről szóló könyv elolvasása idézi elő. Az anyuka elolvassa a könyvet és rájön, hogy ezen a helyzeten ő képes uralkodni, képes változtatni.
Ettől megnyugszik, és ezt a megnyugvást érzi a baba is, aki elkezd jól aludni.

És ezért van az, hogy hiába erőlteted a sírni hagyós, felvesz-letesz módszert, vagy próbálsz meg együtt aludni a babával, néha egyszerűen nem működik. Mert nem igazán hiszel benne, hogy ez működhet, mert nem érzed úgy, hogy képes vagy kezelni ezt a helyzetet. Megoldást az jelent, ha képesek vagytok egymásra hangolódni a babával. Ha nem külső kényszerek hatása alatt akarod őt nevelni, hanem képes vagy az igényeit megérteni, észrevenni a háttérben húzódó okokat is. Ha nem a világ által tartott tükrön át szemléled őt, a viselkedését, hanem úgy, ahogy van.

És nem csak neked kell a kicsire hangolódni – az is fontos, hogy a baba is rád tudjon hangolódni. Az első években szinte mindent tőled, rajtad keresztül tanul meg. De nem úgy, hogy direkt megtanítod neki. Hanem úgy, hogy ellesi. És nem csak azt lesi el, utánozza le, mit csinálsz, hanem azt is, hogyan érzel, hogyan reagálsz. Figyeli a mimikádat, a gesztusaidat, magába szívja a reakcióidat. Így tanul meg mindent. Így tanulja meg, hogy az elalvás jó dolog, az alvás kellemes, elalvás előtt olvasni, összebújni, beszélgetni, dúdolást hallgatni, megölelni a játékmackót – ezek mind jó dolgok!

De ezt az üzenetet nem lehet úgy átadni, hogy görcsösen AKAROD. Izomból nem lehet ellazulni, harmóniát teremteni, kiegyensúlyozottnak lenni.
Azt csak őszintén, hitelesen lehet. Lazának és gond nélkülinek kell lenned az elalvással kapcsolatban. Elengedni a „kötelező elaludni” gondolatát és természetesként kezelni, hogy amikor ő álmos, akkor megfürdünk, szopizunk, összebújunk, lefekszünk az ágyba és alszunk egy nagyot. Nem azért, mert ezt muszáj, hanem azért mert ez így természetes.

Aludjatok jól 4 héten belül! A Baba Altatás Hatásosan online alvástréningen segítek neked és a babádnak, hogy a nappalok és éjszakák kiszámíthatóbbak és pihentetőbbek legyenek neked és a babának is. Klikk a részletekért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

72 Comments

  • Orsolya

    2013. október 09. szerda

    Ja, es eszik is rendesen, az este megmertem, 200 ml-t szopizott, ugyhogy jol lakottan aludt el.

  • Orsolya

    2013. október 09. szerda

    Kedves Agnes!

    En is egy alvasproblemaval fordulok Onhoz.
    Kislanyom 4 honapos, es ket hete nagyon rosszul alszik ejszaka, ebred orankent, ketorankent, mikor hogy… Este 8-kor szopizik es alszik is el gyorsan, mar 8-ig is alig birom ebren tartani, pedig napkozben is alszik rendesen. Ejfeig nincs is problema, de utana nagyon gyakran ebred. Eddig is mindent ugyanugy csinaltam, 8-kor lefekves es 4-5-kor kelt legkozelebb enni es aludt is tovabb.
    Nyaladzik rendesen es rag is mindent, ugyhogy valoszinuleg mar fogzik, de nem sir (meg).
    Amugy jol fejlodik, 7 kg, mosolygos babuci, egeszen 7 oraig :-), utana egy orat olben van, h birja ki ebren furdetesig.
    Mi allhat a hatterben? 🙂

  • Marcsi

    2013. október 09. szerda

    Kedves Agi!
    Remelem te tudsz segiteni. 4 honapos a kislanyom. Kezdetben ejszaka 2-3-szor kelt fel szopizni, egy honapja viszont mar nem alszik 2 oratol tobbet egyszerre. Egy par napja tovabb romlott a helyzet es mar orankent ebred. Ilyenkor csak szopizva alszik vissza. A cumit es cumisuveget kikopi. Probaltam neki ilyenkor teat es vizet is adni kiskanallal es poharbol is. 1-2 kortyot esetleg elfogad de az elalvason nem segit. Azt is probaltam, hogy vele alszok es mikor kezd ebredezni azonnal simogatom vagy ringatom, hogy ne ebredjen fel teljesen es igy hatha leszokik az ebredesrol, de ez sem jott be. Ha anyukam veszi fel ilyenkor, akkor is addig ordit, mig nem szopizhat. Ilyenkor 2 korty is eleg es mar alszik is.
    Tudom, hogy van olyan baba, aki ejszaka is megehezik, de azt nem hiszem, hogy orankent ehes. Tejem is van boven es furdes utan megeszik 140-150g-ot. Napkozben is cicin alszik el, de az ejszakai orankent szoptatas nagyon faraszto es a pocakjanak sem tesz jot.
    Valoszinuleg kitartobban kellene probalkoznom vmelyik modszerrel, de nem tudom melyik hozhat eredmenyt.
    Valaszodat elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      A kezdődő fogzás okozhatja ezt a gyakori ébredést. Ha nappal is nyálzik, mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a gond. Homeopátiával tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Rácz Annamari

    2013. szeptember 29. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiam pár napon belül tölti be az 5 hónapot. Nappali, éjszakai alvással és fogzással kapcsolatos kérdéseim (félelemeim) vannak, kérlek segíts, mert sok esetben nagyon tanácstalan vagyok.

    A menetrendünk: ébredés, evés (csak szopizik), pelus csere, játék, alvás.
    Időpontokban a következő:
    Kora reggeli kelés (sajnos) és szopi 5.30 és 6.30 között (jó esetben 9 körül alszik másfél órát kiságyban)
    Délelőtt kb 10.00-11 óra között eszik. (jó esetben 1 után alszik másfél órát kiságyban)
    Délután 14.30-15. között szopizik (5 után alszik kb 30 percet babakocsiban)
    Utolsó előtti etetés 6-kor, ezután már nem engedjük aludni, hanem fürdés 8 körül és aztán az esti szopin elalszik.
    Éjjel 0:50-kor ébred, eszik (ez kb 20 perc) és vissza is tehetem a kiságyba

    1. Nagyon pici korában is a fenti menetrendet követtük. Akkor viszont éjjel mindig 2 és 3 között kelt. (Ettől csak akkor tért el, ha fejlődési ugrás volt, akkor gyakrabban szopizott pár napig és visszaállt a rend.) Aztán 6-kor kelt végleg. Most viszont vmi miatt 0:50-kor kel, szintén megszoptatom, de nem tudom jól teszem-e. Akkor is felkel ilyenkor, ha nem 8 után fektetjük este, hanem majdnem 9kor. És ami ennél kellemetlenebb, reggel egyre korábban kel. Van, hogy már 4.30-kor, vagy 5-kor, de 5.30-kor legkésőbb. Van, hogy pityeregve kel, akkor kiveszem, van hogy gügyörészve, akkor hagyom még az ágyában amíg nem jelez, hogy ki akar jönni. Nagyon nem jó ez így nekünk. 7kor kel reggel a férjem, bőven elég lenne nekünk is. És persze a kisfiam 8-kor már irtó fáradt és nyűglődik. Nem tudom mi miatt tolódott korábbra mindkét ébredése. Van, hogy reggel a szopikor az ágyamba veszem (én ott alszok a szobájában) és akkor esetleg még visszaszendegünk 6.15-ig, de ez nagyon ritka. Most jön a tél, a sötét, és az óraátállítás. Nem akarok vele még 5.30-kor felkelni, óraállítás után meg 4.30-kor pláne nem. Még belegondolni is rossz. Nem alszik még 10 órát sem éjszaka. Mit tegyek? Vhogy át lehet állítani? Ő most nemhogy később kelne (ahogy óraátállítással kapcsolatos régebbi írásaidat olvastam), hanem korábban kel. Mit tegyek? Ez így nem jó nekünk!!
    2. Napközben 3x alszik. Ideális esetben 2x másfél órát (kiságyban), majd a harmadik alvás kb 30 perc (babakocsiban). Nem tudom mi miatt kel fel időnként az első két alvás alkalmával 30 perc múlva sírva. Ilyenkor látszik rajta, hogy még aludna. Attól nem nyugszik meg, hogy simogatom a hátát vagy susogok ütögetek a kiságyban, ki kell vennem, mert behergeli magát. Sőt sokszor úgy is behergeli magát, hogy kivettem, alig lehet lecsillapítani. Néha sikerül visszaaltatni felvesz letesz módszerrel, de mostanában sokszor nem sikerül és nem tudom miért. Bő fél órás irtózatos bőgés után megszoptatom, és megy minden a menetrend szerint tovább. Persze van olyan is, hogy 30 perc után jókedvűen kel, akkor nem próbálom visszaaltatni. Mit csináljak ilyenkor? Persze így borul a többi kb időpont is. És már olyan is volt nem egyszer, hogy a kiságyas alvásai mindkettő 30 perc volt, majd a babakocsis alvás így jóval előrébb jött délután és akkor meg másfél órát aludt (addig sétáltam vele). Fogalmam sincs mi ilyenkor a jó megoldás..
    3. Egyáltalán meddig alkalmazható a susog ütöget? Mert hát szoktam alkalmazni, de néha olyan, mintha ettől is behergelődne. Olyankor megint simogatom a hátát és énekelem a Bóbitát, mint alvás előtt, hogy hátha észre veszi hogy jaaa, még aludni kéne. Van amikor bejön, van amikor nem. És a felvesz leteszt meddig alkalmazhatom? Nagyobb korában nem zökkenti ki az alvásból, illetve az álmosságból és ébreszti fel teljesen?
    4. A babakocsis alvással is gond van időnként. Jön a vacak idő..ha olyan az odőjárás, akkor nem vihetem ki (pl köd van, vagy zuhog az eső). Olyankor a kiságyban kell a 3.alvást is megoldani. Na olyankor hiába fáradt, iszonyú nehéz lerakni aludni. Rengeteg bőgéssel jár (pedig már fáradt, mert az előző ébredéshez képest legalább 2óra de inkább több is eltelik) és talán alszik 30 percet. Ha az előző két alvása is csak ilyen rövid volt és ez a harmadig is, akkor ott állok kb 4-kor egy hisztis hullafáradt gyerekkel, akivel kb 8-ig kéne kezdenem vmit. Hát remek.. Mit lehet tenni??? És nekem az is furcsa, hogy ha mindkét alvása rendben van, a harmadig meg ugye 5 után van (néha majdnem 6kor elszik el), az óraállítás után ez már tök sötétben lesz. Mindig sötétben menjek vele majd babakocsizni? Nekem ez már előre furán hangzik..De úgy látom, hogy kell neki a 3 alvás, mégha a 3.rövid is. Őrá egyáltalán nem jellemző, hogy az esti fekvés előtt hosszabb ideig tud ébren lenni. Nem egyszer az utolsó előtti (6 körüli) etetéstől végig nyűglődik este 8-ig, le sem lehet tenni, max kézben elvan vhogy. Mit tanácsolsz? Maradjon meg ez a babakocsis alvás, vagy át lehet szoktatni a kiságyba az összes alvást? Mi a jó ilyen őszi téli időben a babának?
    5. Az éjszakai kelést esetleg iktassam ki? Mármint ne adjak enni 0:50-kor, hanem mégha nagy ordítás van is, vhogy altassam vissza? Ha később felkel, akkor adjak enni? Így hátha a reggeli ébredés is kitolódna legalább 7-ig? ha viszont később kelne, akkor már lehet, hogy csak 2x aludna napközben? Próbálkozzak vmi ilyesmit beállítani nála, vagy ezzel csak megzavarom? Félek, hogy ezeket az éjjeli és hajnali keléseket én ültettem bele, most meg már természetes neki hogy ilyenkor kel. Mit tanácsolsz?
    6. Gondoltam már arra is, hogy ezt az egészet a fogzás körüli mizéria is okozhatja. Bár egyenlőre a nyálzáson és a mident megrágon kívül ( no meg időnként nyűgösebb) nincs más testi tünet. Nem megy a hasa (anyatejes lévén csak heti 1 max 2x kakil), meg semmi olyasmi, amit a fogzásra való alkati szereknél olvasok. Max annyi, hogy az ínye fehér alul. Így adjak egyáltalán vmilyen szert, hátha javul a helyzet, vagy felesleges? Kamillát, vagy mit tanácsolsz?

    Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett, de tényleg nem tudom mit tegyek, úgy érzem teljesen kicsúszik a kezemből az általam amúgyis instabilnak érzett irányítás.. Gondoltam minden körülmény fontos lehet neked ahhoz, hogy tanácsot tudj adni. Online fogadóórán nincs lehetőség ennyit és ilyen részletesen kérdezni.

    Bizakodva várom a válaszaidat, előre is nagyon köszönöm!

    Annamari

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      1. Ahogy a baba nő, nő a tápanyagigénye is, ezért a korábban éjjel nem evő baba megint megéhezhet, ezért eszik most korábban, ez normális.

      2. Jön a foga, ezért alszik most nyugtalanabbul.

      3. 7-8 hónapos korig alkalmazható, utána már zavarni szokta őket, ha addig nem szokták meg.

      4. Mire jön a hideg, addigra a 3. alvás elmarad, mert 7-8 hónaposan már csak 2x alszik a babák többsége.

      5. Ne iktasd ki, hidd el, ha már nem lesz éhes, nem fog ébredni.

      6. Ezek egyértelmű fogzási tünetek. Ha inkább éjjel nyűgös, akkor Chamomilla, ha inkább nappal, akkor Cina az ő szere.

  • Szilvia

    2013. szeptember 15. vasárnap

    Kedves Ági!

    Egész terhességem alatt a Te hírleveledet követtem, találóak és időszerűek voltak a leírások az adott héthez, megerősítettek, megnyugtattak, eligazítottak… köszönet érte!

    Kérdésem immár 6 hetet betöltött kislányunkra vonatkozik.

    Próbáljuk a „minél több testközelség” elve alapján gondozni a babát. Igényei is pont ennek megfelelőek.
    Két szoptatás közben állandó szórakoztatást igényel (testközelség + masírozás, táncikálás, éneklés/zenehallgatás stb). A kezét még nem fedezte fel, egyedül játszani még semmit sem tud, olyan kiszolgáltatott.
    Ha leteszem, napi néhányszor pár percet, max 10 percet elvan magában (szemlélődik, sikkantgat), de ez nagyon kevés ahhoz, hogy emellett bármi érdemit el tudjak végezni. Néha nagyobbakat is alszik napközben, de a legtöbbször ilyenkor sem lehet „büntetlenül” letenni, vagyis főképp a karunkban alszik, ha letesszük, felébred.
    Ha egyedül fekszik, letesszük valahová, akkor azonnal sír. A babakocsit utálja.
    (Éjjel együtt alszik velem, éjjel nincs gond)

    A még mindig nagyon fájó gátsebem miatt a kendős hordozás még nem működik, az állandó kézben lét pedig akadályozza a házimunka elvégzését, meg mindent…
    Egyik cikked szerint, ha nappal néhányszor 10-30 percet alszik, az normális, elegendő. A sok ébrenléttel viszont mit kezdjünk?

    Kérdéseim tehát:

    – rossz szokást alakítunk-e ki, ha csak kézben-testünkön tartva, állva, ide oda sétizve-táncikálva-ringatva altatjuk?
    – hány hetes kortól javaslod azt, hogy letéve altassuk?
    – ha napközben nekem több időre lenne szükségem (mondjuk néhányszor 2-10 percnél többre…), de ha leteszem sír, a hordozókendő pedig a gátseb miatt nem működik, mit javasolsz, mit csináljak?
    – Hány hetes kortól „fér bele” az, ha hagyjuk valamennyit egyedül sírni, amennyiben elvégzendő feladataink vannak? Mikortól nem sérül pszihésen a rendszeres magára hagyástól, és ez milyen gyakran és milyen hosszan történhet?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. szeptember 20. péntek

      Ebben a korban már inkább a kiságyában altasd. Persze kis segítség kell még az elalváshoz, de ez semmiképpen ne sétálás-táncolás legyen, mert 10 kilósan már nem fogod tudni előadni ugyanezt. Inkább kis dédelgetés, ha ellazult a kiságyba letétel, ha felsír, akkor kaphat cumit (ha igényli, szereti), simogathatod, amíg el nem alszik).

      A napirendet alakítsd úgy, hogy meglegyen benne a játékidő (evés, büfi után), addig te végezd a feladataidat, utána közös játék, aztán megint egy kis önálló játék, aztán ha már unja, akkor kiviheted magaddal a konyhába hordozóban, beszélgethetsz vele, amíg a feladataidat végzed. Egyelőre barátkozz meg vele, hogy 5-10 perces etapokban végzel mindent, aztán majd ez fokozatosan javulni fog.

      A baba minden korban sérül pszichésen, ha magában sírni hagyod! Kisgyerekkorban is! Természetesen 1-1 véletlen eset mindenkivel előfordul, de rendszeresen, tervszerűen csinálni ezt minden korban káros. Az elvégzendő feladatokra az egyetlen megoldás a megfelelő napirend, ami a baba számára is kiszámítható, és amiben megvan az önálló játék-házimunka helye is.

      • Szilvia

        2013. szeptember 28. szombat

        Köszönöm válaszod!!!

        Azóta nagyobb eltökéltséggel próbálgatom a lerakást-felvételt, a kiságyában berendeztem neki pofozható belógókat és nézegethető kontrasztosokat, ezek napi néhányszor lekötik a figyelmét. Más helyekre is le szoktam rakni, de egyértelműen ez a nyerő, ahol a legkevésbé unatkozik. Megnyugtató tudni, hogy most ez a max, amit a lerakások időhosszát tekintve várhatok.

        Az altatás során a dédelgetést állítod szembe a sétálással-táncikálással. Ez azt jelenti, hogy mondjuk ülve ringassam? Sajnos csak akkor engedi magát letenni, ha már teljesen elaludt… Fektetve nem hatja meg sem a simogatás, sem a teljes testkontaktusos hozzábújás, sem a dúdolgatás: Nem akar feküdni, amikor még nem alszik… talán ez fokozatosan változni fog? Hogyan segíthetem az átmenetet a karban ringatós altatás és a lefektetve altatás között? (Együtt alszom vele, a kiságyát egyelőre csak a nappali lerakásoknál, nappali elalvásoknál használja).

        (És persze, nem fogom tervezetten sírni hagyni, akaratlanul provokatívra sikeredett a kérdésfeltétel 🙂

        • Vida Agi

          2013. október 03. csütörtök

          Természetesen ez változni fog, ahogy egyre nő és önállósodik a baba. Kétféle típusú baba van elaltatás szempontjából, van, amelyik attól nyugszik meg jobban, ha mozgatják (mászkálás, ringatás, popóütögetés) van, amelyik pedig a nyugit szereti (ölelés, szopi, kiságyban bugyolálás, ölben tartás). Az normális, ha egy kis segítség kell neki elalvás előtt, inkább arra helyezd a hangsúlyt, hogy lefekvés előtt legyen egy kis segítség, de ne mindig addig altasd, amíg nem alszik már mélyen, hanem próbáld meg félálomban letenni, ezáltal idővel megtanulja, hogyan tudja magát altatni.

          • Szilvia

            2013. október 03. csütörtök

            Rendben, praktikus tanács, köszönöm!

            Hátha másoknak is érdekes: arra jutottam közben, h felesleges az esti (20-21 óra közötti) fürdetés után automatikusan elkezdeni altatni, ráér akkor, amikor már amúgy is kezd elálmosodni. (De azért addig is már nyugi van és esti fények). Hiszen teljesen éber állapotban ki szereti, ha el akarják altatni? Még az is lehet, hogy szétfrusztrálom vele a babát, talán neki is lehet kudarcélménye, ha érzi, hogy elégedetlen vagyok vele, mert nem alszik el azonnal, amikor én szeretném… Igaz, így csak éjfél felé alszunk el, de legalább rendszeresen 🙂

  • Szabó Diána

    2013. szeptember 14. szombat

    Kedves Ági!

    Egy kérdéssel fordulok hozzád, gyakran olvasom a blogon levő bejegyzéseket, de még nem találtam választ az én problémámra, emiatt bátorkodom írni neked.
    Kislányon 8 hetes egészséges kisbaba. Megfogadva tanácsaidat napközben 1,5 órát van ébren, evés után büfi, játék stb. Hason altatom, általában egyedül alszik el, néha kell egy kis segítség. A baj, hogy 40 perc után már ébred, néha vissza tudom altatni, de általában csak nyűglődik a kiságyban miközben én adogatom a cumit neki, simogatom a hátát. Főleg bélmozgás szokta felébreszteni szerintem, de nem vagyok biztos benne hogy csak erről van szó minden egyes alkalommal. Lehet rossz szokás? Ha ilyenkor etetem nem éhes. Éjszaka egyszer ébred 2-3 óra között, eszik és visszaalszik. Éjszaka is sokat nyögdécsel, de nem szokott felkelni evés idő előtt. Vagy csak ki kell várnom hogy elmúljon a hasfájós időszak?
    Mint megoldás gondoltam arra is, hogy 20 perc elalvás után óvatosan kissé ébresszem, hátha kizökken az alvásciklusból.
    Lenne tanácsod ezzel kapcsolatosan?
    Előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2013. szeptember 17. kedd

      A 40 perc pont annyi, hogy addigra végetér az alvásciklus. Ilyenkor általában a pocak ébreszti fel őket ebben a korban, de esetleg arról is szó lehet, hogy túl világos van a szobában. Próbáld meg, hogy lefekvés előtt alaposan megbüfizteted, hanyatt fektetve a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez szokott segíteni, hogy távozzanak a szelek és ne ébresszék fel a babát. Plusz nappal is sötétíts be a szobájában.

  • Gabcsi

    2013. szeptember 02. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 2 hét múlva lesz 1 éves. Már 8 hónapos kora óta 8 foga van, ezek mind problémamentesen jöttek ki. 7 hónapos kora óta szinte mindig átaludta az éjszakát, elvétve kellett csak hozzá felkelnem. Este az ágyában alszik el, miközben mesélek neki, énekelek, simogatom. Nappal ugyanilyen módszerrel alszik el, úgy másfél-kétésfél órára. Szeret enni, szinte minden ízlik neki, este és reggel még szopizik. Mindenki boldog, kiegyensúlyozott babának látja. Már jó ideje feláll, mostanában kezdett bútorokba kapaszkodva lépegetni.
    Problémám a következő: másfél hete éjjelente felébred. Arra megyek be a szobájába, hogy áll a kiságyában az ajtó felé fordulva és kiabál (nem sír). Ha kiveszem, akkor feszengeni és sírni kezd a karomban, csak az a jó neki, ha azonnal megszoptatom. Ha vizet akarok neki adni, ordít. Ha hagyom elég ideig szopizni, tehát ha szopizással úgymond visszaaltatja magát, akkor visszateszem az ágyába és alszik tovább. Viszont ha csak kicsit engedem szopizni, akkor ordít amint elveszem tőle a cicit. Van úgy, hogy szopizik eleget, de mégis sír, ha vissza akarom tenni az ágyába. Ilyenkor magamhoz ölelem, akkor megnyugszik.Van úgy, hogy másfél órát töltök mellette, mire elalszik. Másik tapasztalatom, hogy nappal elég akaratos, mondhatni hisztis lett. Ha valamit nem kaphat meg, amivel játszani szeretne, vagy valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné, őrületes ordításba kezd.
    Szerinted mi lehet az éjjeli ébredések oka? Én elképzelhetőnek tartom, hogy az én lelkiállapotom is kihatással lehet rá: pontosan az első szülinapján kezdődik neki a családi napközi, amitől eléggé félek, vajon hogy megy majd a beszoktatás. Ezenkívül októbertől folytatnom kell az egyetemet, ami gyerek nélkül sem volt egyszerű. Az ébredések akkor kezdődtek, mikor hazaértünk a családi nyaralásból, ahol kislányom a nagyszülők 100%-os figyelmét élvezte, egy percig sem unatkozott, játszóházakban, gyerekmedencében stb. fantasztikusan jól érezte magát. Most pedig napjai nagy részét egyedül tölti velem, a szorongó anyukájával…
    Talán még egy említésre méltó dolog: a nyaralás alatt egy nappali alvásakor az apukájával magára hagytuk a szállodai szobában, a szüleim a szomszéd szobában ültek a bébiőrző mellett. Mikor megérkeztünk a párommal, kislányunk az ágyában állva sírt, a bébiőrző nem működött… Előfordulhat, hogy ez traumatizálta? Viszont ezután az eset után ugyanúgy végigaludta az éjszakákat, csak itthon kezdődtek az ébredések.
    Mit tudnál tanácsolni?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Gabcsi

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      A nyaralás miatt felerősödtek a szeparációs szorongás tünetei nappal is, éjszaka is. Eddig, amikor éjjel ébredt, magától visszaaludt, most megijedt, hogy esetleg anya nincs meg ilyenkor, ezért hív téged. Szerintem szoptasd meg ilyenkor nyugodtan és hadd aludjon. Nappal pedig, ha olyan kiegyensúlyozott napirendet tartotok, mint eddig, akkor el fognak múlni az éjszakai ébredések is.

  • Ildikó

    2013. augusztus 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    KIsfiam 13,5 hónapos. Azért írok most neked, mert már annyira fáradt vagyok, hogy úgy érzem változtatnom kell az éjszakáinkon.

    Kb. 3 hónapos korára már csak egyszer ébredt éjszaka, aztán elkezdett romlani a heyzet. Cicin alszik el, amivel nekem nincs gondom, mert olyan aranyosan alszik el az ölemben. Éjszaka amikor felkelt mindig megszoptattam és visszatettem az ágyába, hajnalba már mellettem maradt. 2x kelt éjfél és kettő és 4-5 között. 6 és fél 8 között ébredt végelegesen. 8 kor alszik el. Az utóbbi egy hónapban azonban a helyzet nem hogy javult volna, hanem romlott. Sokszor felkel 3-4 alkalommal is és mindig cicizni akar, csak úgy tud elaludni. Ha rossz napja van fél óránként is felébred, és ha visszarakom cici után a kiságyba sír, ha simizem megynyugszik de hamarosan újra ébren van. Mindig megciciztessem ha felébred éjszaka?

    Napközben gyakran 2x alszik még 9.30. és 11 között elalszik. 3/4-1,5 órát alszik. Simizem a hátát úgy alszik el. Utána délután is alszik még, 15.30 és 16.30 között elalszik kb 1 órát. Sokszor kel napközben sírva, látszik rajta hogy nem pihente ki magát. Próbálunk áttérni az 1 alvásra, de nem mindig „húzza ki” az ebéd utánig.

    Sírni nem akarom hagyni a picikémet, pedig ezt sokan mondják, de már nagyon a mindennapok rovására megy az ájszakai huzavona, egyikünknek sem jó ez így. Őt is sajnálom. Egyébként a kisfiam imádnivaló, jókedvű, jobbat nem is kívánhatnék nála.

    Hogy kezdjek neki a változtatásnak, egyébként 8 foga van már, már szalad, az ágy az én ágyam mellett van, a párom a földszinten alszik, hogy ne legyen másnap fáradt a munkában.

    Köszönöm, ha válaszolsz.

    Üdvözlettel:

    Varga Ildikó

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Valószínűleg a hátsó fogai kezdenek bújni, ettől nyűgös éjjel és ettől ébred fel nappal is sírva. Homeopátiával, vagy ha duzzadt az ínye, egy kiskanál Nurofennel tudsz neki segíteni lefekvés előtt, hogy ne fájjon.

  • Ági

    2013. augusztus 28. szerda

    Kedves Ági!
    14 hónapos kisfiammal most állunk át nappal az egyszeri alvásra. Eddig 2x 1-másfél órát aludt. Most, hogy már csak délután alszik, mindig fölébred kb. 1 óra után, de (szerintem) nem elég neki. Szoptatással még vissza tudom altatni, de máshogy nem. Vajon magától tovább fog majd aludni, vagy nem érett még meg az egyszeri alvásra?

    Köszönöm!

    Ági

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Ha 1 óra után felébred és kipihent, akkor elég neki. Ha ilyenkor még nyűgös, álmos és nem bírja ki estig, akkor nem elég neki és altasd vissza (lehet, hogy a fogzás vagy valamilyen zaj, esetleg fény miatt riad fel 1 óra után, ez utóbbiban segíthet, ha besötétíted a szobát a nappali alváshoz is.)

  • Kriszti

    2013. augusztus 27. kedd

    Bocsánat, lemaradt:

    nem tudom, hogy amikor sírva ébred, esetleg hagyjam e sírni egy darabig, vagy csak tegyem a hátára a kezemet, vagy vegyem fel rögtön? Eddig a hátsimzést próbáltam, de csak egyre keservesebben sírt, és kivettem.
    Olyan is volt, hogy a 3. alvása is csak 30 perc lett, így amiután sírva kelt, kivettem a kiságyból, áttettem a babakocsiba rögtön és indultunk is sétálni. Kb 20 perc nézelődés után elaludt és jót aludt (még kb 50 percet). nem tudom ezzel is jót teszek e vagy csak megkavarom, hogy hol így hol úgy alszik.

    Azt is próbáltuk már, hogy ha ilyen rövidek az alvások, akkor egy 4. alvás is legyen napközben. De ez sem az igazi, láthatóan nem leli helyét olyankor és az esti fekvésig szinte nyűgösebb..

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Semmiképpen ne hagyd sírni, vedd ki, nyugtasd meg.

  • Kriszti

    2013. augusztus 27. kedd

    Kedves Ági,

    4 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérnék tanácsot.
    „előzmények”: 4É szerint vannak a nappalok, ezt mi is és ő is sztem jól megszoktuk. Korábban csak rajtam aludt napközben, majd áttértünk a babakocsira(tologatva persze) és 1 hete ágyban altatom napközben is (nagy ágy először, most már a saját kiságyában).
    Felvesz letesszel csinálom, iletve szinte csak letezs van, mert olyan ügyesen el is alszik szinte rögtön. Én korábban azt hittem majd az altatás részével lesz a gond, de nem.. Az alvási ciklusa kb 40-50 perc. Babakocsiban alussza is. Ágyban viszont nem értem mi történik. Néha majdnem 2 órát is alszik (tehát 2 adagot), a másik variáció meg a 30 perc..ha 2 órát aludt, akkor mosolyogva gügyögve kel. Ha csak 30 percet, akkor mindig sírva kel és nem tudom, hogy mi a gondja, látszólag nincs semmi előzmény, se puki sem böfi,se utcáról hangos vmi.
    Az elaltatással nincs gond, olyankor teszem le, amikor már tényleg fáradt (kb 2,5 óra után) és ügyesen el is alszik maga, de sajnálom, mikor látszik, hogy fáradt még 30 perc után és nem tud visszaaludni.
    Kérlek segíts nekem. Hogyan tudom ilyenkor még visszaaltatni. Nem merem a felvesz-leteszt alkalmazni a sírásos ébredés után, azt olvastam nem jó. Akkor mit lehet csinálni? Mert csak úgy vissza símogatni az alvásba már nem lehet, pedig látszik, h veszettül álmos az a baja. Ilyenkor persze hogy ne boruljon a napirend, kap cicit, de nem eszik olyan intenzitással. Nem arra kel, hogy éhes. Cicin persze aludna tovább, de akkor borulna minden, így ezt nem szeretem neki hagyni (egy kis komfortszopit azért persze engedek neki). Hogyan tudnám visszaaltatni ilyenkor?
    Napközben 3 alkalommal alszik és ha a 2 első alvás ilyen rövid és sírós, akkor a harmadik nagyon kora délutánra esik és állati nehezen bírja estig. Ilyenkor kínomban a harmadik alvást babakocsiban intézzük, de nem tudom ezzel megzavarom e.
    Este és éjszaka is cicin alszik el, lehet, hogy ezt sem kellene engednem, hanem szopi után tegyem le az ágyába és aludjon el egyedül, mint nappal? Mert esetleg nem érti, hogy ilyenkor miért alhat cicin, nappal meg nem? De azt olvastam az írásaidban, hogy amúgy meg jó, ha egy szopis baba cicin alszik el.

    És az őszintét megvallva nem is a 30 percnyi alvás zavar, hanem az, hogy sírva ébred és nyűgös utána egy darabig.
    A hasfájás már elmúlt elvileg, de még mindig nagyokat és büdiket pukizik. Erre homeobogyókat kap, de nem tudom van e még értelme.

    Ja és nappal és éjszaka is hason alszik.

    Kérlek szépen segíts, nem tudom mit tegyek.
    Köszönöm szépen előre is!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Ilyenkor valószínűleg valami felriasztja, ami gyakran ebben a korban a kezdődő fogzás szokott lenni. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor nagy az esély arra, hogy ez a gond. Homeopátiás alkati szerrel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a a http://www.kismaamblog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.
      De az is lehet, hogy nagy a fény a szobájában vagy esetleg valamilyen utcai zaj riasztja fel, ezért célszerű nappal is sötétíteni a szobát.

  • Kántor Anna

    2013. augusztus 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 7 hónapos 6 hónapos koráig zavartalanul átaludta, az éjszakákat. Jött a a fogzás nem volt semmi váratlan az első 2 fogacska szinte észrevétlenül jött a külvilágra. A Harmadik fogacska okozott némi fájdalmat és nem alvást, közben utazgattunk is családhoz, ott is aludtunk!Az a problémám, hogy a fogacska már látványosan előbújt, de ő éjszakánként 2x vagy többször is megébred, elfogadja vizet de nem elég a visszaalváshoz, tápszerhez kell nyúlnom, így éjszaka több mint 4 dl eszik meg. Egyébként nagyon jó evő mindent szeret és megeszik. Hozzászokott az éjszakai etetéshez mindig ugyanakkor ébred meg!!???? Esti elalvás evés után gond nélkül történik. Egyébként rendkívül tud nyűglődni tekeredik a kiságyban nem tud elaludni, próbáltam kivárni nem semmi nem történt. Visszatér majd a hosszúalváshoz, vagy berögződött lett nála az éjszakai alvás?

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      7 hónaposan még normális, ha éjjel kétszer megébred a baba és éhes, ne vizet adj neki ilyenkor, hanem etesd meg.

  • Szabina

    2013. augusztus 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    9 hónapos kisfiunk kb. 4 hónapos kora óta fürdés után/alvás előtt minden este szörnyen sír, balhézik a pelenkázón.
    Gondoltam arra, hogy már „túlfáradt” lehet (mostanában napközben csak 1 órát alszik délelőtt 9-10, délután sajnos csak fél-max 1 órát 2-3 körül).De 4 hónapos korában még aludt szépen nappal is, úgyhogy ezt kizártam…
    1/2 7-kor vacsizik tejpépet, a 1/2 8 körüli fürdés előtt szopizik még majd alvás.Régen míg csak szopott, fürdés után, „elalváshoz” kapta a cicit..

    Mi lehet a gond?

    Előre is köszönöm,
    Szabina

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Szerintem mégiscsak fáradt. Próbáld meg, hogy a pelenkázásnál már csak kislámpa fénye ég, eleve lassan, türelmesen, finoman simogatva csináld az egészer. Segíthet az is, ha nem pelenkázón pelenkázod, hanem mondjuk az ágyon vagy földön, az új hely segít kizökkenteni a megszokásból, hogy „most van az, amikor sírni szoktam” 🙂

  • Halász Ildikó

    2013. augusztus 18. vasárnap

    Kedves Ági!
    10 hónapos múlt a kisfiam, de mióta megszületett nem alussza át az éjszakát.Eleinte hasfájás miatt, most fogzás a fő ok. Már 8 foga van, de folyamatosan kínozza a dolog,rágcsál,harap,nyálzik,és persze sokat sír miatta, pedig alapból nagyon vidám kisember. Éjjelente forgolódik, és jobb esetben „csak” óránként ébred sírva. Van hogy cumira elalszik, van hogy iszik vizet, de van hogy csak ringatásra tud nehezen megnyugodni, minap viszont csak cicire tudott-pedig éjjel már hónapok óta nem szopizik. Rendesen eszik (több,mint 10kg), napi 3széklete van(1vegyes-bogyós és normál, valamint 2normál),kúszik, felül egyedül,kapaszkodva feláll,átlagban délelőtt alszik 1 órát, délután 2-őt,de este 8ra már fáradt, 9-kor el is alszik cicin.Próbáltunk Chamomillát adni, de nemigen éreztük hatását.Nagyon fárasztó, hogy nem tudok aludni, a kimerültségem sajnos beárnyékolja a napjainkat. Olykor nincs kellő türelmem sem emiatt, ami nagyon bánt.Mindemellett reggel az első szopizás hajnali 4 és 5 között történik. És ezt sehogy sem tudom kitolni legalább 5 utánra, jobb esetben 6-ra.Van esetleg valami jótanácsod nekünk? Előre is nagyon köszönöm!
    Üdv, Ildikó

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      A fogzásra nem mindegy, milyen alkati szert adsz, itt nézd meg az adható alkati szerek listáját és válaszd ki a neki valót: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf
      És az is segíthet, ha hagyod az egészet és magad mellé fekteted éjszakára. Lehet, hogy az első napokban így is nyugtalan lesz éjjel, de néhány nap alatt nyugodtabban fog majd aludni és neked is kényelmesebb.

  • Anita

    2013. augusztus 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom a jövő héten lesz 3 hónapos. Az utóbbi két hétben sokat „kommandózik” az ágyban alvás közben, félálomban. Az a probléma, hogy mindeközben eléri a fejével az ágy végét, és mivel nem tud továbbhaladni, teljesen felébred – olyan édesen mérgelődik ilyenkor 🙂 jellemzően hajnali 2-3 óra körül. (Háton már nem szeret aludni, így mindig hasra tesszük le, de amúgy háton is produkálja a feje irányába történő vándorlást.) Ha visszateszem a lábvégi oldalra, van hogy visszaalszik, de ilyenkor is max. egy-két órám van, amíg ismét felébred, azonban általában azonnal enni akar. Régebben csak 5-7 óra felé kelt fel. Szerinted azért kér egyből cicit, mert így akar megnyugodni, vagy esetleg a több mozgás és aktívabb ébrenlétek miatt több energiára van szüksége, és ezért iktatott be éjjel egy plusz szopizást?

    Anita

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Azért kér cicit, mert így akar megnyugodni. Ilyen extramozgós kommandós manóknál be szokott válni, ha kiságy helyett egy 1×1 méteres járókában alszik, ott nagyobb helye van kommandózni 🙂

  • Barbara

    2013. augusztus 14. szerda

    Szia

    Olyan kérdéssel fordulok hozzád hogy lefektetem a fiamat este és éjjel fél3 kor felkel és fent van egy jó darabig max 6 ig de változó és ezt pár napja csinálja .Ez mitől van?
    Ma apa eljátszotta hogy felkapcsolta a lámpát nála és hagyta hogy játsszon a gyerek.Én ezt nem engedem meg neki mert még csak 14 hónapos lesz .
    Olyant is szokott csinálni hogy ha alszik és felébred akkor üvölt 🙁 becsukom az ajtaját de a redőnyt nem engedem le annyira .

    Köszi.
    Barbara 🙂

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Ennek az az oka, hogy amikor felébred, túlságosan felpörög (az idegrendszer fejlődésével jár ez együtt, átmeneti jelenség ebben a korban). Több dolgot is tehettek:
      1. magatok mellé fektetitek és együtt alszotok tovább
      2. hagyjátok az ágyban sötétben játszani, de ti alszotok tovább

      Az üvöltve ébredés is azért van, mert estére túlfárad a kicsi, fel van pörögve. Az estét igyekezzetek nagyon nyugodttá, csendessé tenni, semmi tévé, csak lassú kényelmes fürdés, meseolvasáss, összebújás kislámpa fényénél, mert a sok fény se tesz jót. Esetleg egy csésze Rooibos tea is segíthet.

  • Andi

    2013. augusztus 13. kedd

    Kedves Ági!
    Tegnap megérkezett a babastart tanfolyam cd. Egyből a 2.leckét olvastam, az alvásproblémát, de sajnos arra nem találtam benne választ hogy aki rosszul kezdte altatni a babát mit tegyen. Kislányom 3 hónapos. Eddig kézben ringatva vagy cicin aludt el. Sajnos az elején nem voltam következetes, első baba, segítségem sem volt. Hogyan tudnám önálló alvásra szoktatni?

    • Vida Agi

      2013. augusztus 15. csütörtök

      A cicin altatás egyáltalán nem rossz. Ha te szereted, ő pedig jól elalszik így, akkor nyugodtan lehet cicin altatni. Ha viszont ez gondot okoz neked, akkor a 2. leckében leírt módszerrel tanítsd meg önállóan elaludni.

      • Erika

        2013. szeptember 15. vasárnap

        Kedves Ági..a babám jövő héten lesz 4 hónapos el küldtek minket vérvételre mert hetente 10-12 dkg-ot hízik el is mentünk a vas az jó neki de vérszegény az eredmény szerint meg akarják ismételni a de én nem szeretném ezért el vittem egy másik dokihoz aki azt mondta hogy nincs nagy baj mert akkor a talpa és a tenyere is fehér lenne igaz hogy alacsony a hemoglobinja de azt tanácsolta hogy béreljünk mérleget és mérjem szopi előtt és után.Azt szeretném ha tanácsot adna mert nagyon rossz hogy naponta 6-7 -er szopizik és csak ennyit hízik.Előre is köszönöm

        • Vida Agi

          2013. szeptember 17. kedd

          Nem kell emiatt aggódni, ha igény szerint szopizhat, naponta legalább 5-6 alkalommal van pisi vagy kaki, és mellette kiegyensúlyozott, nyugodt baba, akkor nincs semmi gond. A heti 10-12 deka hízás teljesen megfelelő, ha havonta 400 gramm hízás megvan 6 hónapos korig, akkor semmi baja a babának.

          • Erika

            2013. szeptember 17. kedd

            Köszönöm szépen a válaszod ez meg nyugtató..de tegnap voltunk dokinál és írt fel neki vasat mert 3g-ot vissza esett a súlya..én is ugyan azt a fajtát szedem..akkor sem hízik annyira ha sokat bukik?Már mindent ki próbáltam hordózóba teszem hogy bent maradjon lejeb raktuk az ágyon a rácsot hogy a feje fent legyen a teste pedig lejeb és így is ki jön neki,sőt sokszor mikor cicizik már akkor hallom hogy jön vissza neki..mit tegyek hogy bent maradjon?

  • Mariann

    2013. augusztus 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam most töltötte a 2. hónapot, jól alvó kisfiú, viszont az éjszakákkal problémáink vannak mostanság. Az esti fürdés után, ami fél 9 körül szokott megtörténni elalszik, majd kb. 1-1,5 óra múlva felébred, és kb. 2-3 óra múlva alszik csak el, éjfél körül. Akkor természetesen hosszan alszik, majd reggel 8 körül kel, visszaalszik és 4 órát alszik ismét. Teljesen elcsúszott az alvása, amit szeretnék a régi rendszerbe visszaállítani, mert régebben este 8 és reggel 8 között történt mindez. Nappal sajnos elég rendszertelenek vagyunk, a 4É módszer szerint nem tudom elaltatni, mert ébredés után éhes, de sokszor nem eszik annyit, hogy el tudjon aludni, majd miután elálmosodik ismét enni kér (tápszeres baba). Viszont vannak alkalmak, amikor ébredés után teleeszi magát és utána azonnal elalszik, és alszik 3-4 órán keresztül (néha ez délutánra esik). Érdemes lenne nap közben nem hagynom, hogy sokat aludjon, és felébresztenem? Hogyan tudnék egy normális rendszert kialakítani?
    Köszönöm előre is válaszod, tanácsod!
    Üdvözlettel: Mariann

    • Vida Agi

      2013. szeptember 20. péntek

      Pár napig ne hagyd aludni nappal és keltsd fel hamarabb reggel, így estére elég fáradt lesz. Nagyjából 4-5 nap kell, mire teljesen átáll a bioritmusa az új rendszerre.

  • Beatrix Gonczol

    2013. augusztus 06. kedd

    Kedves Ági! 8 és fél honapos kislanyom van fel eves koraig gond nelkul ataludta az ejszakat, de aztan egyre gyakoribbak lettek z ebredesek volt hogy orankent felkelt. Probalkoztam azzal hogy csak simogatom nem veszem ki de azzal behergelte magat, ringattam egy ideig de leszakad a derekam. Vegul maradt a cici, de az is csak idoleges megoldas lett. Mostanaban mar mellettem alszik es megfigyeltem hogy akarhanyszor picit ebredezik mar fordul a cici fele es ugy visszaaltatja magat. Igy az ejszakat atalussza, de nem nagyon mozdulhatok mellole. Ki fogja noni ezt az idoszakot? Vagy gyengeden le lehet szoktatni rola? Egyebkent erosen fogzik egyszerre 3 foga jon, es most tanult meg maszni is. Ugye nem rontottam el teljesen?

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Nem rontottál el semmit. Örülj neki, hogy ilyen szépen együtt tudtok aludni, ez jó neki is, neked is, ő biztonságban érzi magát, jól alszik, te is tudsz így pihenni, majd ha elmúlik ez a nehéz fogzós időszak, magától elhagyja majd.

  • Bocskainé Mónika

    2013. augusztus 06. kedd

    Kedves Ági.
    Pár hét múlva lesz a kisfiam első szülinapja,és egyszerüen nem tud magától elaludni nem tanult meg ami csakis az én hibám mivel születése óta cicin alszik el.Akkor még azt hittem ez a normális,mivel az első babám.Még mindíg szopizik aminek örülök,viszont aggódom,hogy mi lesz vele a továbbiakban.Rengeteg szakvéleményt olvastam az altatással kapcsolatban.Éjszaka 1-2 felébred odabújik a cicihez és már alszik is tovább.Nem mindíg szopizik,sokszor csak cumizik vele.A cumira is próbáltam rá szokatni de nem fogadta el,még a cumisüvegből se nagyon iszik,6 hós.korától pohárból iszik.Idővel elhagyja majd ezt?vagy érzi,hogy én ezen aggódom és ez miatt ragaszkodik jobban a cicizéshez?vagy az elején rontottam el?Nagyon örülnék 1-2 tippnek ami segíthetne.Köszönöm,hogy leírhattam a problémámat,szép napot.

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Egyáltalán nem gond, ha cicin alszik el. Ez nem egy rossz szokás, hanem természetes módja annak, ahogyan egy baba megnyugodhat. Most sok változáson megy keresztül, a cici megnyugvás neki, biztonságot nyújt, ez jó dolog! Magától el fogja hagyni majd, amikor megérett rá.

  • Dia

    2013. augusztus 04. vasárnap

    Szia Ági!

    5 hónapos a lányom, 10-15 perc alatt elalszik magától, csak a cumit kell visszatenni a szájába, és odaadni neki valamelyik plüss állatot, amit ölelgethet. Viszont 1-6 között többször (3-5) felébred iszik egy keveset, beteszem neki a cumit és alszik tovább.

    Mi lehet, az oka a sok hajnali ébredésnek?

    Köszönöm a válaszod!

    Dia

    • Vida Agi

      2013. augusztus 23. péntek

      A kezdődő fogzás is okozhatja ezt, de nem lehet kizárni azt sem, hogy éhes. Ilyenkor ugyanis, ha felébred és éhes, te mindig visszaadod neki a cumit, ő ettől visszaalszik, de még mindig éhes, ezért rövid időn belül megint felkel. Ha az első ébredésnél megeteted, akkor talán nem fog ismét felkelni.

  • Kismama

    2013. augusztus 02. péntek

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 11 hónapos, 8 kg és 76 cm.
    Az evéssel is vannak gondok, egyszerre nem tud sokat enni, főzeléket kifejezetten elutasítja, egy pár kanál és szájzár!
    Most azonban az alvással kapcsolatban fordulok Hozzád!
    Születése óta ébred éjszakánként, eleinte akár 1-2 óránként is kelt.Ez hol jobb, hol rosszabb volt.Most éppen 2-5 ébredés van éjszaka, ami mostanra már nagyon kimerített.
    Velem alszik a kezdetektől, cicin alszik el, vagy apukájával énekszóra.
    Éjszaka azonban mindig engem keres, szopizik kicsit és azonnal visszaalszik.
    Most éppen megint fogzik, 7.-8. fogacska gyötri.
    A nappali alvása abszolút jó, kétszer 1,5-2 órát is alszik.
    Most homeopátiával próbálkozom, kalium bromatumot kap, mert keze-lába szinte egész nap jár és ez a szer tűnt a legmegfelelőbbnek!egyébként vidám, mosolygós baba, nem sír sokat-bár erről mi is teszünk, eleinte szinte azonnal reagáltunk a sírásra és a testközelséggel, öleléssel nyugtattuk. A sírást sosem viseltük jól az apukájával!Most már próbálom mással is megnyugtatni, ha nyöszörög, énekkel, más hanglejtéssel, vagy a figyelme elterelésével!Próbálok késleltetni!
    A homeopátiával kapcsolatban valami haladás mintha lenne, de ma éjszaka sem aludt például jól 5x kelt kb).
    Egyszerűen nem tudom mit tegyek, hogy ő is és én is jobban aludhassunk.
    A kiságy projektet is bevetettük, de arra nagyon rosszul reagált.Próbáltuk azt is, hogy elalvás utána másik szobában aludtam, hátha én zavarom, de nem!Ugyanúgy kelt!
    Szerinted várható az, hogy az életkor előrehaladtával az alvása rendeződik, vagy más probléma állhat a háttérben?
    Egyébként a mászása is 3 hete indult be igazán.
    Ezek lehetnének mind indokok, hogy nem jól alszik, de ő tulajdonképpen sosem aludt jól az éjszakai felkelések számát tekintve!
    Elaltatáskor izeg-mozog, csapkod kezével lábával, felül, visszajön.Mintha nehezen lazulna el!
    Bármilyen gondolat, segítség jól jönne!
    Köszönöm szépen!

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Elég sok oka lehet nála az ébredéseknek, a fogzás, a mozgásfejlődés egyaránt nyugtalaníthatja most. Az együttalvós babák egyébként is gyakrabban ébrednek, mert érzik a tej szagát. Az életkor előrehaladtával, ha túllesz a mozgásfejlődéssel járó sok újdonságon, a fogzáson, és az idegrendszere is érik, lassan elhagyja majd a gyakori ébredést. Addig pedig a legjobbat adod neki azzal, hogy együtt alszotok.
      Amit esetleg érdemes megfigyelni, hogy amikor alszik, akkor nyitott szájjal veszi-e a levegőt, mert ez orrmandulaproblémára utalhat, ami a gyakori ébredések okozója lehet.

      • Brigitta

        2013. szeptember 13. péntek

        Kedves Agnes!

        Ket eves kisfiam allandoan nyitott szajjal alszik. Javasolt ilyen esetben az orrmandula vizsgalata vagy csak egyszeru „rossz” szokas is lehet?

        Segitsegedet elore is koszonom!
        Brigitta

        • Vida Agi

          2013. szeptember 20. péntek

          Ha gyakran vannak felső légúti megbetegedései, illetve ha gyakran ébred éjszaka, akkor mindenképpen ki kell vizsgáltatni, egyébként csak a nyitott száj miatt nem.

  • Erzsébet

    2013. augusztus 01. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem az esti lefektetéssel vannak problémáim.Kislányom 8 hónapos napközben 2szer alszik.Van amikor magától is sikerül elaludni de előfordul hogy ringatni kel mert egyedül nem megy.Egyszer délben alszik és egyszer olyan 5 körül. A gondok itt kezdődnek a délutáni alvás miatt hiába van 8 kor fürdés utána szopizás még sem tudom lefektetni csak 11 és hajnali fél 1 között.Sajnos éjszaka is többször felébred és nem mindig szopizni.A párom segít ilyenkor hogy tudjak pihenni de akkor is felébreszt.Kezdek kimerülni.Jó lenne ha korábban le tudnám fektetni és valahogy az éjszakai ébredéseket is csökkenteni.Remélem tudsz nekem ebben tanácsot adni!Előre is nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. október 15. kedd

      Azért fekszik le olyan nehezen, mert délután 5-kor alszik, tehát este 8-kor még nem álmos. Ebben a korban este már akár 5-6 órát is ébren tudnak lenni a babák, mielőtt elálmosodnak. Ha ő 5-kor kel fel a délutáni alvásból, akkor 10 előtt nem igazán lesz álmos, ezért nem tud elaludni. Tehát vagy beletörődsz, hogy ő nem az az este 8-kor fekvős baba, vagy elkezdheted reggel hamarabb ébredszteni 4-5 napon át, így a nappali alvások korábbra kerülnek és este hamarabb el fog álmosodni majd. Nagyjából 4-5 nap kell, mire átáll a bioritmusa az új rendszerre, addig néha így, néha úgy fog aludni, ez normális.

  • SharaLy

    2013. július 29. hétfő

    Kedves Ági!

    21 hónapos kisfiam 3 hónapos kora óta átalussza az éjszakát, napközben is jó nagyokat alszik. Ha mégis felébredt éjszaka, tudtam hogy beteg lesz, majd ha már kicsit jobban volt visszatért minden a régi kerékvágásba. Ehhez az idilli állapothoz én viszonylag könnyen hozzászoktam 🙂 Az utóbbi kb 1 hónapban azonban minden borult. Egyik napról a másikra az én kisfiam úgy döntött, nem alszik. Sem éjjel, sem pedig nappal. Inkább sírdogál. Amíg bemegyünk hozzá addig nincs gond, de ha kijövünk azonnal sír. Elvileg nem beteg, a napirendje szinte percre pontosan ugyanaz minden nap, foga 16 van kint. Tanácstalan vagyok, hogy most mi történt vele? Tudom furcsa lehet, hogy ezt írom, hiszen más így éli az életét, hogy éjszakázik a gyerekkel, de én hozzászoktam, hogy béke van és nyugalom. A legrosszabb az egészben, hogy a nyugodt, vidám, kiegyensúlyozott kisfiamból egy stresszes, agresszív, nyűgös kisgyerek lett. Mi történt? Kérlek segíts a rejtély megfejtésében.

    Köszönettel:
    Shara

    • Zsuzsi

      2013. augusztus 11. vasárnap

      Kedves Ági!

      Pár nap múlva lesz 5 hónapos a kisfiam. 2-3 hónaposan szépen végigaludta az éjszakát, este fél 10 körül elaludt, és általában 5-6 felé ébredt reggel. Sajnos lassan egy hónapja felébred éjjel, és szopizik. Próbáltam néha cumival vissza-altatni (csak elalváshoz cumizik néha), de pont a nagy nyári meleg időszak volt, és ezért mellre tettem amikor csak igényelte (nappal is), így szépen rászokott, hogy éjjel eszik. Sajnos én elég rossz alvó vagyok, nem tudok könnyen visszaaludni, ezért nagyon kimerít az éjszakai ébredés, és most már néha kétszer is felébred. Ezért nappal fáradt türelmetlen ideges vagyok. Szeretném ha esetleg ezen lehetne változtatni. Egyébként nappal sem egy nagy alvó, fél órákat alszik 4-szer kb. egy nap. Plusz bejött a képbe a forgolódás is, ügyesen fordul hasra-hátra, lelkesen gyakorolja, persze néha beszorul. Álmában is már forog néha. Lehet emiatt is ébred?
      Nincs jó módszerem az altatásra sajnos, mellen alszik el, utána szépen le tudom tenni a kiságyba. Ezért éjjel is ez van.Az esti lefekvés az sima ügy, olyankor már fáradt, néha nem is kell szopizzon, már alszik is, szinte a pelenkázón.
      Az első pillanattól kezdve külön szobában alszik a saját kiságyában, ezen nem változtattunk.
      A kérdéseim:
      – Maradhat még az éjszakai szoptatás? Van remény, hogy elhagyja, vagy próbáljuk leszoktatni?
      – Szükségem lenne valami jó elaltatós módszerre, annyi könyvet ajánlgattatok itt már egymásnak, hogy nem tudom melyiket olvassam el…A nappali és az éjszakai el- és visszaaltatáshoz. De talán az éjszakai a fontosabb. Nappal elvagyunk.
      Köszönettel:
      Zsuzsi

      • Vida Agi

        2013. szeptember 12. csütörtök

        Maradhat az éjszakai szoptatás, 5 hónaposan még természetes, hogy éjjel 3-4 óránként megébred a baba és enni kér.
        Egyelőre nem kell semmilyen éjszakai altatós módszert kipróbálni, ha 1-2 óránként ébred és nappal nyálzik, mindent a szájába vesz, akkor fogzás elleni szereket adhatsz neki, ezzel segíthetsz rajta.

  • Mariann

    2013. július 28. vasárnap

    Kedves Ági!

    A fiam 11 hónapos és van egy 3 éves lányom.
    A fiam altatásával kapcsolatban van kérdésem.
    A fiamat még szoptatom. Már születése után is 2-2,5 óránként szoptattam, éjszaka általában 2X kelt, hogy megszoptassam. Ha felébred éjszaka, akkor sír.
    Már pár hónaposan is, napközben sokszor csak 30 perceket aludt.
    Ezért, amikor már ébren volt 2,5-3 órája, akkor megszoptattam, majd általában el is aludt mellen.
    Kb. 6 hónapos kora óta 11 órát alszik egy nap (éjszaka és nappal összesen) – pont annyit, mint a 3 éves lányom.

    Pár hónapja, ha este nem aludt el mellen, akkor letettem a kiságyba és otthagytam a szobában. Az ajtót nyitva hagytam nála. Sokszor addig forgott,mocorgott, amíg magától elaludt.

    Az utóbbi napokban az esti szoptatásnál nem eszik olyan sokat és nem lazul el szoptatás közben. Szoptatás közben többször lejön a mellről, és belenyomja a fejét a párnába, a takaróba. Végigmászik, végigtúrja az ágyat a fejével. Mutatja a lámpát, a függönyt. Majd megint eszik egy kis tejet és utána mászkál az ágyban.
    Ha megette az összes tejet, megpróbálom letenni a kiságyába. Felül, feláll a kiságyban. Próbálom visszafektetni, a hátát simogatni, Ő csak sír és megint felül, feláll és néha elkezdi rágni a kiságyat. Ilyenkor felveszem, megölelgetem, dúdolok neki. – Sokszor ellök, kifordul a kezemből.
    Ha ilyenkor visszateszem a kiságyába, akkor sír. (Mindig a kiságyában alszik kezdetektől.)

    Általában nem hagyja magát ringatni. –bár már volt olyan is, hogy ringatásra a vállamon ellazult, letettem a kiságyába és elaludt.

    Ha leteszem a mi ágyunkba (egy szobában alszunk) akkor belenyomja a fejét a párnába, a takaróba. Végigmászik, végigtúrja az ágyat.– (A mi ágyunkban való ilyen altatást veszélyesnek tartom,mert este a sötétben félek, hogy leesik az ágyról.)

    Ezek után egyszer csak sírni kezd, megölelgetem, leteszem a kiságyba és néha elalszik pár perc alatt, néha csak sír és megint megszoptatom,amin elalszik.

    Néha, ha félálomban van, ütögetni kezdi a lábával az ágyat és úgy altatja magát. (Hogyan jutunk oda, hogy nyugton maradjon az ágyban- ne másszon,ne álljon fel – és már csak ütögesse a lábával az ágyat?)

    A fiam nagyon érdeklődő, és fáradhatatlan. Mostanában max.11 órát alszik egész nap. Sokszor ébren van akár 6-7-8 órát is egyfolytában. Napközben nem nyűgös, ritkán fárad el.

    A problémám az, hogy nem tudom, hogyan tanítsam meg ellazulni, hogy el tudjon aludni.
    Hogyan segítsek neki?

    Számomra nem probléma a szoptatás, de nem szeretném, ha csak mellen tudna elaludni a fiam.
    A kismamablog-ot és az Álomba ringató praktikákat olvasva azt hiszem, hogy korábban kellett volna kezdenem az önálló alvásra szoktatást, de remélem, így sem reménytelen még.

    Kérdéseim:
    Hogyan kezdjem?
    – Amikor megszoptattam a fiamat és félálomban van, tegyen le a kiságyába? Ha felsír, mit tegyek? Vegyem fel és próbáljam ringatni, vagy mindig fektessem vissza és simogassam a hátát?
    – Ha pl. elhagyja a déli szoptatást,akkor mivel segítsek neki ellazulni? Néha úgy veszem észre, hogy ha ráfekszik a párnámra, attól megnyugszik. Próbáljak neki adni egy puha párnát, aminek „anya-illata” van?
    – Volt, olyan, hogy megszoptattam, nem aludt el. Letettem a kiságyba, sírt. Odaadtam a párnámat, belefúrta a fejét. Így feküdt és elkezdte az egyik lábával ütögetni az ágyat. Leültem a mi ágyunkra, és vártam, hátha elalszik. Sajnos nem aludt el, pár perc múlva felült és sírni kezdett. Ilyenkor próbáljak Neki úgy segíteni, hogy simogatom a hátát, vagy dúdolok neki?

    Mikor próbáljam meg?
    A napokban tér át az napközbeni egyszeri alvásra. Ha nem alszik el a délelőtti szoptatás alatt,akkor ébren van ebédig, nem fárad el (kb. 5-6 órát van ébren). Megebédelünk, megszoptatom és elaszik mellen. 1-2 órát alszik és este 8-9 között alszik el.
    Így a kérdésem: Mikor próbáljam meg az „önálló alvást”? Napközben, esti alvásnál, vagy éjszaka, ha felébred? – Vagy ha egyszer elkezdjük az önálló alvás tanulását, akkor mindig próbáljam úgy altatni?
    – Ha marad a szoptatással való alvás, valószínűleg meddig veszi igénybe ezt a segítséget? (max 2 éves koráig szeretném szoptatni)

    Mivel tudom segíteni?

    A fiam valószínűleg az ütemes, monoton mozgásra ellazul. Mi az ami szerinted segítheti az alvását, és mi az amivel nála soha ne próbálkozzak? Pl. énekeljek-e neki?
    Egyik este (amikor még nem volt annyira fáradt) szoptatás közben énekeltem neki egy altatót, lejött a mellről és megtapsolta…
    Szerintem a ringatást már kicsi babaként sem szerette.

    Mit engedjek neki esti altatásnál?
    Ha este szoptatom,hagyjam-e hogy még a függönnyel játsszon?
    Hagyjam-e hogy szoptatás közben a lábával ütögesse az ágyat?
    Próbáljak-e már neki esti mesét mondani?

    • Vida Agi

      2013. augusztus 15. csütörtök

      Ha elkezded önálló alvásra szoktatni, akkor célszerű azt egyszerre elkezdeni minden alvásnál. A cél az, hogy maga tudja magát elaltatni. Az, hogyha ehhez segédeszközre van szüksége pl. lábütögetésre (a ritmikus mozgások segítenek ellazulni, azért csinálja) vagy függönypiszkálásra, az teljesen természetes. Mint ahogyan az is, hogy egy kis segítség (pl. mesemondás) mindenképpen kell. Ha következetesen csinálod, menni fog.

  • Éva

    2013. július 26. péntek

    Kedves Ági,
    Fiam most 2,5 éves, egyértelműen benne van a dackorszakban, és 3 hónapja született a kisöccse. Szereti, nem látható a féltékenység, igyekszünk a helyzetnek helytállni, közös program, külön program.Nem hinném, hogy a kistesó érkezése az oka az alvás problémáinak,inkább a rossz szoktatás.Nem tanítottuk meg egyedül elaludni, ringattuk, babakocsi, autó, stb. Cumija nem volt, amíg szopizott esténként azon aludt el, 1,5 évesen hagytuk abba a szoptatást, azóta velünk-most ugye apával-mese olvasás után elalszik. (Megvárjuk míg elalszik) A gond tehát a délutáni alvással van,az mindig a babakocsiban zajlik télen-nyáron (bárcsak előre gondolkoztam volna:)) Volt egy hét amíg délután mesére vagy olvasásra elaludt, de többször nem, pedig egyértelműen kell még neki, s ha elalszik, akkor minimum 2 de van, hogy 3 órát is alszik. És sok esetben nem ébred jól..:(Mivel autóban vagy babakocsiban alszik el, kiveszem, beteszem az ágyba.Ami mostanában egyre jobban zavar engem, hogy ha épp megébred ekkor, akkor heves hiszti jön rá, azt kiabálja, hogy „nem, nem”. Ezt még talán értem, az adott helyzet ellen tiltakozik. De ez van álmában nem csak nappali alvásnál hanem éjjel is és majdnem minden délutáni alvásból ilyen rosszul ébred. Miért lehet ez? Hogyan tudnánk kezelni? Nagyon rossz látni ahogy harcol, tiltakozik, hisztizik, rúgkapál…semmi nem segít, nagy ritkán az ha magamhoz ölelem, de inkább csak az, ha megvárom míg kitombolja magát. Te vagy az első akivel ezt megosztottam, mert mostanra érzem azt, hogy ez nem biztos, hogy normális. Remélem he így van még időben tudunk neki segíteni, ha kell. Talán ha megtanulna, megtanítanánk egyedül elaludni, akkor ez a gond megszűnne? Az lehet a gond, hogy megzavarjuk alvás közben? Ezt megértem, de hogyan tudnám megtanítani most önállóan elaludni? Este is csak akkor alszik el amikor már sötét van…sötétítsek be ennyire nappal is? Mások véleményét is várom, ki hogy csinálja? Sokszor összefüggésbe hozzák a szülés körülményeit az alvás problémákkal. Nos, Ákosnak nagyon nehéz születése volt, legalább 4 óra volt a kitolási szak mert fordított koponyatartással született.
    Kicsit hosszúra sikeredett a levelem, de nagyon bízom benne, hogy hamarosan olvashatom a válaszod. Gratulálok a weboldalhoz és köszönöm a letölthető könyveket!

    • Éva

      2013. július 26. péntek

      Kedves Ági,

      Az előző kérdező vagyok, még annyit tennék hozzá, hogy Ákos egy imádnvialó, okos, mozgékony kisfiú, semmi más gond, pansz nem volt vele, mindig jól haladtunk mindennel, sokat beszél, játszik otton, kint a szabadban, énekelünk , táncolunk. Amit még észrevettünk, hogy a vele egykorú gyerekekkel nem találja fel magát, bár figyelgeti őket, társaságukat nem feltétlenül keresi, de már sokat változott e téren, korábban, mintha félt volna tőlük. Igaz, sosem voltunk heti 2-3 alkalomnál többet gyerek társaságban, azok is inkább csak csoportos foglalkozások, játszóterek voltak.
      Köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Nem az a gond, hogy megzavarjátok alvás közben. A dackorszakban van, ha valami kellemetlen élmény éri, akkor rögtön tiltakozással válaszol. És, amikor felriad az alvásból, nincs ott anya, az kellemetlen élmény. De hát nem tudsz mindig ott lenni, hiszen a kistesóval is foglalkozni kell. Átmeneti szokás ez, ki fogja nőni. A nappali altatásnál meg lehet próbálni nagyágyon melléfeküdve, meseolvasással, összebújással altatni, ez bensőséges, jól esik neki a plusz figyelem és még el is alszik.

  • Éva

    2013. július 26. péntek

    Kedves Ági! Elgondolkoztatott ez a cikk, és kíváncsi lennék a véleményedre. Kisfiam másfél éves múlt, és még soha nem aludt át egy éjszakát sem. Velem alszik, és még cicizik. Kötődően nevelem, igyekszem a kis igényeit szem előtt tartani. Csakhogy körülöttem senki nem támogat ebben. A férjem sem. Nem tetszik neki az együtt alvás, és már aludni kéne éjszaka – mondja. Miért nem vagyok vele este, mert 8-kor kéne aludni a gyereknek… És miért nem mosogatok, addig hadd sírjon… Stb. Ugyanezt mondja az anyám és anyósomék, több barátnő. 3-4 ember van, akik értenek engem, és azt, mit, miért teszek. Én úgy gondolom, az ébredések oka a fogzás, 1 év alatt jött ki 16 foga. Az 4 hetente 1 fog. Napközben is sokat nyűglődik ezen, rágcsál, nyáladzik. De mindig elgondolkozom, nem én okozom az ébredéseket? Eléggé rosszul érint, hogy a férjem így viselkedik, nem érzem, hogy mellettem áll. Folyton vitatkozik velem, megkérdőjelezi a döntéseimet. Ettől sokszor feszült vagyok. De Nurofennel majdnem egész éjjel alszik a kisfiam, minden fognál… Szerinted?

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Nem kell emiatt aggódnod. Az együttalvós anyatejes babák gyakrabban ébrednek, mert érzik a tejszagot, és tényleg gyorsan jöttek a fogai, tehát ez is állhat a háttérben.

  • Györgyi

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    Két gyermekem van, egy 2 éves fiú és egy négy hónapos lány. Egy szobában alszanak, így amikor a kicsi felébred szopizni kihozom és szopi után vissza a kiságyába. Ezzel eddig rendben is lenne a dolog, de a kislány olyan mozgékony ( vagy legalább is azt gondolom, hogy ezért), hogy újabban szopi után egy órával már felébred és akkor 10 percenként járunk be hozzá felváltva a férjemmel cumiberakásra simire. Sajnos mostanra elég kimerültek vagyunk és gyakran előfordul, hogy mellettünk köt ki az ágyban, ahol nem minden esetben, de többnyire jobban alszik. Mit tanácsolsz ebben a helyzetben? Vegyük akkor magunk mellé? Nem lesz a nagy féltékeny? Vagy mi lehet a megoldás? ( a nagyfiamnál következetes tudtam lenni ezügyben és egy -két kivételtől(betegség) eltekintve nem is aludt velünk, meghát nem kellett félni attól sem, hogy felébreszt bárkit is, ha kicsit nyűgösködik éjszaka)
    Válaszodat előre is köszönöm, Györgyi

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Nyugodtan aludjatok együtt vele, ha úgy jól alszik. A testvérféltékenység enélkül is jelen van a testvérek életében, ez természetes, nem emiatt lesz a nagy féltékeny a kicsire.

      • Kertész Katalin

        2013. augusztus 01. csütörtök

        Azt szeretném meg kérdezni, hogy a 2110 es méhszáj az mit jelent?

        • Vida Agi

          2013. augusztus 08. csütörtök

          Ez azt jelenti, hogy a méhnyak 2 ujjnyi, a külső és a középső méhszáj 1 ujjnyira nyitott, a belső méhszáj zárt.

  • Stella

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam lassan másfél éves lesz. Kb. 3-4 hónapja nem hajlandó beülni az etetőszékbe, csak nagyon ritkán, így elég nehézkessé vált az étkezés. Az autósüléssel hasonló gondunk van, utál benne utazni, kicsi korában sem szeretett. Pár hónapos korábban „kellett” menni a mamához, aki kb. 1-5-2 órás autóútra lakik..Na, mindig üvöltés lett a vége.Szerintem ekkor kezdte megutálni. Mostanáig ( kb. 1 hónappal ezelőttig ) imádott babakocsizni, most viszont már oda sem hajlandó beszállni, megfeszíti magát, hisztizik. Ez nagy gond nekünk, mert ha vhova mennünk kell, nem tudjuk, hogy ma éppen hajlandó lesz-e velünk tartani..általában nem akar..Gyalog menne, de ott is csak arra, amerre kedve van. Próbáltuk a kompromisszumos megoldást, hogy előbb sétálunk majd be kell ülni, vagy kap vmi jutalmat de már az sem működik..Mit tegyünk?Hamarosan kell majd szurira menni, gyalog elég bonyolult lesz:(

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Ebben a korban ez bizony gyakori probléma. Evéshez már nem kell etetőszék, kaphat kis széket, kis asztalt és ehet annál. Babakocsi helyett próbáljátok meg a szülőkormányos triciklit, abban többet tud mozogni és büszkén feszít majd benne 🙂
      Autósülés: ennek sajnos nincsen alternatívája. A kisebbik fiam volt ilyen izgága, aki nem szeretett hosszan benne ülni (most 6 éves és még mindig nyafog hosszabb utak előtt), mi mindig alvásidőben indultunk hosszabb autóutakra, ha pedig felébredt, fél órát szaladgáltunk valami parkolóban, hogy lefáradjon kicsit 🙂

  • Károly Anita

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Mira kislányom szombaton tölti a 7.hónapot. Koraszülött volt, 34. hét, 5. napján érkezett hozzánk.
    Este 8kor fürdés, utána tejpépet vacsizik gyümölccsel. Majd jön az alvás.
    Leteszem először közénk, vagy a kiságyába, de ő csak izeg-mozog, fordulgat minden irányba, sokszor hason köt ki, sírdogál, nyöszörög, szinte rángatja magát – (álomba).
    Éjjel is többször kel, mert nem tud hasról álmában hátra visszafordulni, ill. az összes lehetséges pózt „kipróbálta” már,- csodálkozom mikor éjjel megyek át hozzá segíteni pozícióváltáskor.
    Mit tanácsolsz, hogyan könnyítsem meg az elalvását h ne dobálja magát?
    Sosem hallottam még h ennyit mozog egy kislány éjjel. Érdekes h nappal szinte mozdulatlanul alszik.
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Az átfordulás elkezdésének időszakában ez gyakori probléma, 1-2 hét és kinövi majd.

  • Rita

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    Mi még most nagyon jól alszunk, kb. 3-4 hétes koráig kelt fel éjszaka enni, azóta folyamatosan végigalussza az éjszakát, úgyhogy egyelőre csodálatos a helyzet (most 3 hónapos). De már előre félek attól, amikor nem lesz elég a tejcsi, vagy fogzik vagy valami más miatt felébred éjszaka, hogy fogom majd visszaaltatni? Természetesen megpróbálok rájönni a problémájára és azon segíteni. Utána viszont te melyik módszerrel ajánlod az altatást? Felveszem-leteszem? Vagy ringatni? Vagy kimenni a szobából?
    De pl. nem feltétlenül etetném meg. Tudom, hogy mindig azt mondod, hogy 6 hónapos koráig normális ha éjszaka is eszik, de ne egyen (az ugrást kivéve). Egyen nappal eleget. Senki nem eszik éjszaka. Aztán meg rászokik, nem?
    Ismerek olyan anyukát, akinek a 7 hós kislánya még mindig 2-3 óránként eszik éjszaka. Hát ez normális?

    Köszi,
    Rita