Alvós félreértések

Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani. A baba alvása, altatása tekintetében azonban ahány ház, annyira egyformák a szokások és a tévhitek. Mintha társadalmi közmegegyezés létezne arra vonatkozóan, ki szerint hogyan, mikor kéne aludnia a babának. Ezekből gyűjtöttem össze most a leggyakrabban előfordulóakat.

1. 8-kor kell fektetni

Ez a „kedvenc” félreértésem, ami rengeteg galibát okoz. Mert addig az rendben van, hogy ha 8-kor fekszik a baba, akkor apa és anya még együtt tud nyugodtan lenni este, csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogyan érkezik el ez az este 8 órás lefekvés. Fáradt már ilyenkor a baba? Eléggé fáradt ahhoz, hogy ágyba kerüljön? Beleillik ez egyébként a napirendjébe, a bioritmusába?

baba alvás, baba altatás, alvászavarVannak babák, akiknek esze ágában sincs ilyenkor elaludni – általában azért, mert még nem fáradtak. Egy 3 hónapos babának este kb. 2,5-3 órát kell ébrenlennie ahhoz, hogy kellőképpen fáradt legyen az elalváshoz, tehát ha azt szeretnéd, hogy 8-kor már aludjon a baba, akkor du. 5 után már ne aludjon. 1 éves korban ez lecsökken du. 2-3-ra, tehát ez az utolsó időpont, amikor fel kell kelnie a délutáni alvásból ahhoz, hogy este 8-kor gond nélkül le lehessen fektetni (persze lehetnek egyéni eltérések felfelé és lefelé is)

Vannak, akik elalszanak, de fél óra múlva felkelnek – ők általában azok a babák, akik reggel viszonylag későn kelnek (8-9 felé), ezért számukra az este 8-as alvás még nem az esti alvás, hanem az utolsó (általában 3.) nappali alvás. Gyakorlatilag el van tolódva a napirendjük, amit csak nehezen lehet úgy átállítani, hogy reggel korábban keljenek, este hamarabb feküdjenek, ugyanis ehhez nagyjából 3 órával kellene korábbra hangolni a kicsi bioritmusát – nem biztos, hogy megéri (hacsak nem még 6 hetes kor alatti újszülöttről van szó, akinél még nincs kialakulva teljesen az éjszakák-nappalok rendje)

Hozzáteszem, a 8 órai fektetés rengeteg egyéb galibát is okozhat, 6-12 hónapos kor között valamikor ugyanis a babák elkezdenek éjjel 10 órát aludni, azaz már reggel 6-kor felkelnek és érthető módon már nem szeretnének tovább aludni, az egész családot felkeltik. Az este 8-as fektetést még abban a korban találták ki és javasolták, amikor az óvoda, iskola, munkahely reggel 8-kor kezdődött, így nem volt probléma, ha reggel 6-kor már felkelt a kicsi. Csakhogy a mai szokásokhoz jobban passzol az este 9-10 közötti lefektetés, hiszen így a kicsi reggel 7 körül kel, és manapság az intézmények és a munkahelyek is inkább 9-kor kezdenek. Hozzáteszem, felesleges évekig csak azért fektetni 8-kor és kínlódni a hajnali ébredéssel csak amiatt, mert később óvodába, iskolába megy a gyerek, mert mire oviba megy, akkor már nagyobb lesz és néhány nap alatt átáll a korai kelésre.

2. „Ennyi idősen már át kéne aludnia az éjszakát”

Ez megkaphatod ismerősöktől, rokonoktól, védőnőtől, vagy kitalálhatod saját kútfőből is. De mennyi idősen és milyen hosszú éjszakát kéne átaludnia? A maximum, amit elvárhatsz tőle az az, hogy 5-6 órát egyben aludjon, és utána 3-4 óránként ébredjen enni 1 éves korig. Ezt követően általában még 1 hajnali ébredés meg szokott maradni másfél éves korig, főként anyatejes babáknál.

Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha 3 óránál gyakrabban ébred éjszaka, ilyenkor általában valami megzavarja az álmát (fogzás, intenzív idegrendszeri fejlődés, betegség, emésztési gondok stb.) és ezért ébred fel.

3. „Régebben átaludta az éjszakát, most miért nem tudja”

Vannak olyan jó babák, akik egy darabig jól alszanak éjszaka, de 1,5 éves korig bármikor számítani lehet arra, hogy ez a jó alvás hirtelen „elromlik”. Például azért, mert a baba megint megéhezik éjjel (a testsúlyával együtt ugyanis nő a tápanyagigénye is, tehát egyre többet kell ennie, nem tudom, ki volt az, aki kitalálta, hogy ha egyre ritkábban eszik napközben a baba és éjjel sem eszik, akkor a növekvő súlya mellett is jól tud lakni, amikor logikus, hogy egy 100 kilós embernek nagyobb az energiaigénye, mint egy 60 kilósnak, nyilván egy 9 kilós babának is több ennivalóra van szüksége, mint egy 5 kilósnak)

Előfordulhat, hogy hajnali 5 helyett már éjjel 2-kor megéhezik, vagy a korábbi 1 helyett kétszer eszik. Ilyenkor nem az a jó reakció, hogy „adok neki vizet, nehogy megszokja, hogy eszik”, hanem az, hogy megeteted, az előbbinek ugyanis az szokott lenni a folyománya, hogy idővel a baba óránként felsír, hátha kap enni, ha mégsem, akkor talán megtanulja, hogy nincs ennivaló és alszik tovább, de a súlygyarapodása csökkenhet, megállhat emiatt.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

274 Comments

Comment navigation

  • Bartha Eva Imola

    2011. február 11. péntek

    Üdv,Ági!
    Egy kérdésem lenne hozzád a kicsi fiam legújabb alvászavara miatt.30dikán töltötte a 7 hónapot.Eddig nagyon ügyesen,egyedül aludt el ,nagyon ritkán a mellen.Kb egy hete feláll egyedül s ez annyira tetszik neki,hogy mikor aludni teszem a kiságyába,mint egy kis „Paprika Jancsi” rögtön lábra áll, és ha,szokás szerint becsukjuk az ajtót,ordit.Semmit sem változtattam a lefekvés előtti „rituálon”:ugyanúgy megbeszéljük,hogy most aludni megyünk,lesötétitjük a szobát,megpuszilom,”szép álmokat” kivánok stb.Addig sir,mig a lábárol térdre rogyik,majd (már)behúnyt szemmel edől.Ez kb 20 perc! Megpróbáltam sirás közben megvigasztalni:kivenni és megpuszilni,de amint visszaakarom tenni,újra rázendit! Mi tévő legyek? Eddig minta baba volt!?!

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Ez gyakori jelenség abban az időszakban, amikor a kicsi feláll. Ne változtass semmin, hogy ne vegyen fel rossz szokásokat, idővel magától elmúlik majd ez a jelenség.

    • Espán-Odrobina Jusztina

      2011. február 18. péntek

      Kedves Éva!
      Mi is hasonló cipőben jártunk, igaz, 9 hónapos volt a fiam. Ági tanácsára mi sem változtattunk semmin, s tényleg már nem csinálja. Annyira újdonság nekik, hogy fel tudnak állni, hogy hetekig ezt csinálják. Volt olyan, hogy mikor beraktam – már aludt – a kiságyba, már ösztönből kapaszkodott álmában a rácsokba, hogy felálljon. Tényleg „túljutott” rajta, csak türelem. Én azt csináltam először, hogy ha felállt, és nyafizott, bementem hozzá -de nem szóltam semmit – és visszafektettem. Volt, hogy 10X is megcsináltam. Aztán ahogy írtad, valahol „összerogyott”.
      S volt olyan is, hogy ölben altattam. Most már nem kell, kívánkozik a kiságyába. Türelem, türelem, elmúlik. 🙂

  • Ildiko

    2011. február 10. csütörtök

    Kedves Agi,
    erdekes dolog lassan 8 honapos kisfiamnal,hogy altalaban alszik nap közben egy-egy orat,(delutan esetleg ketszer1 orat),de idönkent sokkal többet,pl delelött 9:30 tol 12:30ig….Ez miert van?
    Fel kell kelteni,vagy hagyjam aludni(eddig hagytam)????

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Ilyenkor nyugodtan hagyhatod aludni, ez függhet attól is, mennyire fáradt el előtte, de az időjárási frontoktól is.

  • Ildikó

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam a minap volt 1 éves. Alvási problémák merültek fel, ami engem is kissé megvisel. Eddig 6 hónapos korától kezdve este 21 órától reggel 7 óráig – felkelés nélkül – átaludta az éjszakát. Kezdetektől foga úgy aludt el este, hogy fürcsi és vacsi után jó éjt puszi, villany lekapcsolva és Ő önállóan elaludt. Napközben eddig az én ágyamban aludt el úgy, hogy feküdtem mellette, de kb. 1 hónapja már napközben is a kiságyban alszik, mert félek, hogy leesik. Szóval ami változott egy hete: este villanyoltás után ha kimegyek a szobájából, feláll a kiságyban és sír addig míg be nem megyek és le nem ülök hozzá. Csak ezután alszik el. Éjjel kb. 3-4x felkel, sír és szintén be kell menjek, hogy megnyugodjon és elaludjon. Ilyenkor csak leguggolok hozzá a sötétben és esetleg simizem csendben a hátát. Ha úgy látom elaludt kiosonok vagyis csak kiossonnék, mert újra feláll és sír. Kb. egy hete érzem, hogy bújik ki felül két szélen a felső 5. és 6. foga. Mi az ébredések oka és hogyan állíthatnám vissza az éjszakai nyugalmat midkettőnk számára? Segítségedet előre is köszönöm. / Egyedül nevelem a kisfiamat és napközben még alszik délelőtt és délután is kb. 1-1 órát. /

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Gabó

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági

    Több kérdésem is lenne. Kisfiam lassan 1 éves és még 90% -ig csak szopizik. Eszik ugyan mindenfélét(minden gyümölcsöt, zöldségeket, halat és csirkét is néha), de konkrétan még nem váltottunk ki egy etetést sem (van hogy kevés például az egy banán még rizsliszttel sűrítve is- sír hogy kér még, így cicire is teszem utána) kérdésem hogy meddig jó ez így (kap-e elég ásványi anyagot) Hozzáteszem vega vagyok (bár a terhességem óta eszek halat a kicsi miatt).Amúgy 4,2kg-val született és most is 11-12 kg között van (régen mértük, de láthatóan elég husi)
    Alvása: 6 körül kel és 9kor már nagyon álmos, ilyenkor képes 2 órát is aludni. Sokszor minden szopinál bealszik, van hogy csak fél órára- órára. Du 5 kor viszont már megint nagyon fáradt – képes akár 8-ig is aludni.
    Általában 8 körül fürdünk, szopi és hamar elalszik, de éjszaka továbbra is 3 óránként felkel (mostanában még sűrűbben). Velünk alszik, így sokszor magától kiszolgálja magát, így nem tudom meddig tart a konkrét evés, és mikortól szolgál nyugtatásként. Tény hogy a hátsó fogakkal küzdünk egy ideje (eddig fent 4, lent 2 jött ki), a cumit nem ismeri. Engem nem zavar, szeretek vele aludni, még ha kényelmetlen is kicsit, de nem tudom nem terheli -e meg a kis gyomrát ha ilyen sűrűn eszik.

    előre is köszönöm, Gabó

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Ebben a korban a szopi már inkább csak megnyugtatásként szolgál, főként éjszaka. Ha együtt alszotok, akkor érzi a tejszagot és ezért gyakrabban ébred. 1 évesen azért már célszerű elkezdeni lassan kiváltani az étkezéseket, amiket szeret, abból nyugodtan kapjon egy teljes adagot és utána igyon, de egyébként ha még mindenképpen kéri a cicit is, de előtte rendesen evett, naponta több alkalommal és változatosan (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, tejtermékek stb.), akkor elég tápanyaghoz jut a szervezete.

  • Andi

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos, jó alvó baba. A szobája úgy van berendezve, hogy a kiságy mellett egy franciaágy is van benne. Amikor a kórházból hazajöttünk,ahol mellettem aludt, úgy éreztem magunkat biztonságban, hogy otthon is mellettem altattam, vagyis a baba és én aludtunk a nagyágyon, apa meg a másik szobában. Ez eddig működött is, amikor a kisfiam elalszik, én kijövök, apával még tévézünk stb, és amikor ő is fekszik le, én is visszamegyek a másik szobába a gyerekhez. Lassan viszont szeretnék kiköltözni tőle, de nem tudom, hogy csináljuk. Napközben a kiságyában alszik, leteszem,kijövök tőle, forgolódik kicsit, de egy idő után elalszik. Este viszont annyira megszokta, hogy velem alszik, hogy ha apa altatja, vagyis ő eteti, akkor nem alszik, hanem várja, hogy mikor megyek be. Nem sír, csak játszik apával, és közben az ajtót nézi, hogy hol vagyok, vagy leszáll az ágyról, és jön ki utánam.
    Próbáljam a kiságyába szoktatni este vagy hagyjam a nagyágyon, csak ne feküdjek mellé? Akkor úgyis lemászna, és jönne ki a szobából. Nem óriási a probléma, de szeretném úgy megoldani, hogy ne azt érezze, hogy már nem akarok vele lenni.

    Mit tanácsolsz?

    Köszi: Andi

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nyugodtan a kiságyba szoktathatod estére is, nem lesz tőle semmi baja.

  • F. Klára

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Lassan 5 hónapos a kisfiam, és az alvással vannak nekünk is gondjaink. Eleinte (kb 2.5 hónapos koráig) szinte kizárólag csak kézben aludt (vagy a mellkasomon). Mivel előbb érkezett és lassan kezdett gyarapodni, így elnézőbb voltam. Aztán megelégeltem, és elkezdtem a kiságyban altatni, vagy legalább megtanítani elaludni. Ez azóta egy folyamatos idegörlő dolog.
    Az egyik probléma, hogy minimum 40-50 perc, mire eljutunk az álmosság jelei megjelennek helyzettől a sikerül lehunyni a szemet és elaludni. Van amikor másfél óra. Természetesen eddigre már nagyon-nagyon fáradt a fiam. Nappal nem is alszik többet 45 percnél egyszerre, akárhogy is csinálom (van, hogy nem sokkal altatás előtt etettem meg, hátha akkor sikerül tovább aludnia, nem sikerült). Az esti alvás „rituáléja” a következő: 7 körül fürdés, evés, büfi, kis csendes játék (hogy ne nehéz gyomorral fektessük le), aztán altatás. Aztán alszik 45 percet, nyöszörögve, sírva ébred, láthatóan még fáradt. Ekkor jön egy másfél-kétórás huzavona, mire sikerül elaludnia. Próbálkozok cumival, hátha azzal könnyebben ellazul, 10ből 9 alkalommal 2 percen belül kiköpi. Ujját se használja megnyugtatásra, csak dumál, dumál meg a lába jár közben, mint a motolla… 🙂
    Az altatás maga úgy történik, hogy kézben énekelek neki, meg susogok, amikor ellazul, leteszem, ekkor általában kipattan a szeme, így énekelek, susogok míg az ágyban van, ellazul, kijövök a szobából, hallom, bent dumál, egy idő elkezd „köhögve” panaszkodni, bemegyek, ha nagyon behergeli magát, azaz sírásig fajult a dolog, akkor felveszem, megnyugtatom, leteszem, énekelek, és így tovább… Ha legalább dupláját aludná egyszerre napközben, azt mondom, már megérné ez a huzavona. Este, kb. 10-fél 11 mire elalszik, aztán ébred fél 2 körül, majd pedig 2-3 óránként (ha esetleg kapott éjjel tápszert, akkor is ilyen gyakran ébredt, legfeljebb cicin ilyenkor 2-3 korty után bealudt). Ilyenkor cicin alszik be, és simán le tudom tenni, tovább alszik. (Egyébként vegyes üzemmód van: szoptatás és tápszer.)
    Úgy érzem, nem nagyon sikerül előrébb jutnom, hogy segítsek neki az elalvásban, mintha azt hinné, ez az egész csak egy furcsa játék, amit Anyáék kitaláltak, és a végén belefárad, és beájul az alvásba.
    Valami jó tanács, bátorítás jólesne. 🙂

    Köszönettel,
    Klára

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      5 hónaposan teljesen normális, ha csak 2-3x alszik napközben és 45-60 percet, ennél többet nem kell és nem is szabad elvárni tőle! A problémát az okozza, hogy ebben a korban 2 alvás között már legalább 2,5-3 órát tud ébrenlenni a baba, utána lesz annyira álmos, hogy gond nélkül el tudjon aludni, tehát ennél korábban ne tedd le, illetve figyeld ki, mikor álmosodik el már nagyon (ne az álmosság első jeleire tedd le, ilyenkor még nem álmos igazán, ezek akár 1-1,5 órával az alvásidő kezdete előtt jelentkezhetnek) és akkor tedd le (délelőtt általában rövidebben vannak fent, este lefekvés előtt sokkal hosszabban, akár 4 órát is ebben a korban)
      Valószínűleg, ha a nappali alvást sikerül ilyen szinten rendezni, az éjszakák is rendezettebbek lesznek majd.

  • Krisztina

    2011. február 05. szombat

    Szia Ági!

    Segítségedre lenne szükségem. Kislányom 7 hetes.Eddig semmi gond nem volt az alvásával szopi/csak anyatej/ után elringattam és aludt 1-2 órát. Egy hete viszont ringatás után 5 perc múlva felébred és sír.Csak nappal nem tud aludni. Megpróbáltam, hogy ölbe marad és akkor is felébred 10 perc után. Nem alszik semmit semmit és kibírja sírással a következő szopizásig. Csak akkor alszik ha babakocsival sétálunk vagy autóval megyünk. Megpróbáltam hogy besötétitek a szobában, felveszem megnyugtatom, nem veszem fel hagyom sírni, visszaringatom álomba de max. 10 perc után megébred és sír és sír és sír!!!! Nem alszik nappal csak ha sétálunk babakocsival. Nagyon nehéz egész nap hallgatni a sírását. A hasa nem fájós, lehet mert kapja az infacolt.
    Kérlek adj tanácsot mivel tudnám segíteni, hogy aludjon a kislányom nappal.
    Nagyon köszönöm: Lákovics Krisztina

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Évi

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!
    Babánk elmúlt 2 hónapos és eddig azt hittem mindent jól csinálok.De vannak okoskodók,akik jó szándékból segíteni akarnak és teljesen összezavarnak.Próbáltam kialakítani egy napirendet,hogy mindkettőnknek könnyebb legyen,a babának és nekem is.Mivel a kórházban besárgult,így szigorúan 3 óránként etettem,amihez ébresztenem kellett,mert a sárgaságtól aluszékony volt.A három órás evéseket még most is tartom,de csak nappal és csak ha nem igényli a szopit hamarabb.Így történt,hogy az esti fürdés fél kilencre a vacsora pedig kilenc órára tolódott.Előtte hatkor eszik és utána nyolcig ébren van,de fél kilencre elalszik így ébresztem.Étkezések után másfél órát még ébren van.Lehet,hogy még nyolckor kellene fürdetnem és utána egyből megetetni még akkor is,ha csak két óra telik el az előző evés óta?Még éjfélkor ébreszteni szoktam és megetetem,aztán legközelebb már csak 5 óra felé ébred.Rosszul csinálok valamit?Egyébként szépen gyarapodik,de félek ha nem ébresztem ez megváltozik.A másik,hogy egyedül nem szívesen alszik el,általában a mellkasomon sikerül neki,utána beteszem az ágyba és csak ritkán ébred újra fel.Ha csak úgy beteszem az ágyba,hiába telt el már legalább 20 perc etetés után és hiába büfizett addig emelgeti magát és addig sír amíg bukik.Csak hason szeret lenni,máshogy csak ritkán marad el.Kapok hideget-meleget anyósoméktól a napirend és az altatás miatt is.Szerinted is változtatnom kellene?Nem fogja megzavarni a napirend változása?Én úgy vettem észre,hogy ez így jó neki és szerintem egyáltalán nem baj,hogy nem alszik már nyolckor.Mi alapvetően bagoly típusok vagyunk a párommal.

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Teljesen jól csinálsz mindent, nem kell aggódnod.

      • Évi

        2011. február 13. vasárnap

        Köszönöm a válaszod!:)

    • Espán-Odrobina Jusztina

      2011. február 09. szerda

      Kedves Évi, szerintem is mindent jól csinálsz! …és ne feledd, ezt a babát TE ismered a legjobban. Meghallgathatod bárki tanácsát, de mindig azt tedd, amit TE akarsz tenni. Nagyon sok jóakaró van ilyenkor – tényleg jót akarnak – de elfelejtik, hogy ők nem most szülték a csemetéjüket, s hogy ez a gyerek nem az övék. Én is hasonló cipőben jártam- a fiunk már 11 hónapos – és visszagondolva mindig az volt a jó, amit én saját érzésemből tettem vele. Kitartás, nagyon jól csinálod!!! Juszina

      • Évi

        2011. február 13. vasárnap

        Kedves Juszina!Köszönöm a biztató szavakat.Így már sokkal nyugodtabb vagyok.Én is úgy éreztem,hogy jól csinálom csak szerettem volna kívülálló tanácsát is látni.Mert a család ugye…Pedig én régen még gyermekotthonban is dolgoztam,mégis megpróbáltak irányítani.Most az a taktikám,hogy bólogatok és mindent úgy csinálok ahogy a babának és nekem jó. 🙂

  • Kőszegi Reni

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!!!

    Megint itt vagyok. Olvasgatom írásaidat, s közben vivodom. Fiamnál (20 hónapos) teljesen rendbe van az alvás. (Remélem most nem kiabálom el!!) Napközben 1x alszik, kb. 2 órát, este 22h-körül lerakom és reggel 8-ig alszik. A vivódásom története pedig az, hogy most egy szobába van velünk, de lassan elkészül az Ő külön kis szobája, birodalma. Igen ám: de én még nem érzem úgy, hogy el tudnám engedni( éjszaka ) , még egy szobányi távolságra se… Lehet, hogy teljesen zökkenőmentesen át tudnám szoktatni, Vele semmi gond nem lenne, de én biztos, hogy egész éjszaka a szoba ajtajába állnék.!!!
    Most megnyugtat, hogy ott van a közelembe, ha gond van biztos, hogy észlelem.
    Kérdésem: ártok ezzel a fiamnak???
    Fejlődése érdekében, jobb lenne Neki külön.???
    Erőszakoljam meg magam és „engedjem el”????
    Nem tudom mivel ártok ebbe az esetbe!!!
    Köszönöm ismételt segítséged!!!!!!
    Reni

    • Nikita

      2011. február 03. csütörtök

      Szia Reni!
      Én ugyanezt éltem át a kisfiammal,de ne aggódj,te is megszokod és a baba is.Már nagyfiu ahhoz,hogy külön aludjon,és kell ez neki sztem,te is nyugodtabban alszol hidd el.Én 1 évesen tettem külön szobába,nem aludtam az első héten igaz,az első 2 napot vagyis éjjelt pedig végigbőgtem,de aztán beláttam mennyivel jobb igy,nem kelek fel minden egyes mozdulatára,én is sokkal jobban alszom igy.Megszokod hidd el,és muszáj meglépni a későbbi nyugodt éjszakák érdekében.
      Nekem nem is aludna már el a mi szobánkba ahol megy a tv,stb.-megszokta hogy az ő birodalma az ő helye,és nagyon szereti.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ha úgy érzed, még nincs itt az ideje, akkor ne engedd el. Lehet, hogy fél év múlva, maga szeretne majd átköltözni és addigra te is úgy érzed majd, már megérett rá a dolog. Ameddig benned ellentmondás van ezzel kapcsolatban, addig őneki is nehezen menne az átszokás.

    • Brigitta

      2011. február 05. szombat

      Kedves Reni!

      Én 7 hónapos koráig egy szobában aludtam a kislányommal, de amikor átvittem a saját szobájába, semmi gond nem volt.A legkisebb rezdülésére felriadok, az anyai ösztönök működnek.Nyugodj meg és ha úgy érzed,próbáld meg és adj egy kis időt magadnak.Végül is, „csak” a szomszéd szoba:)

  • B.Orsolya

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Segítséget szeretnék kérni tőled.8 hónapos a kislányom,kb másfél hete nem eszik vacsorát.Eleinte evett ugyan nem sokat (50-90 ml),de ma már semmit(se tápszer,se tejpép,se főzi).Mivel nem eszik ezért üres hassal alszik el,és éjszaka felsír h éhes. Tudom h ez szokássá válhat de nem tudom h hogyan bírjam rá h egyen.Kérlek adj valami tanácsot.Köszönettel: kétségbe esett anyuka

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Próbáld meg jóval korábbra hozni a vacsorát, mint eddig, mondjuk kb. fél órával, az is segíthet, ha ti is leültök esténként vacsorázni és magatok mellé ültetitek, együtt vacsorázik a család, és a kicsi is kap néhány falatot a tiétekből, plusz ő is csipegethet a sajátjából (olyasmit adj neki, amit már fel tud csipegetni, kölesgolyó pl.)

  • éva

    2011. január 31. hétfő

    bocsi Ági, a január 25,26,27-én feltett kérdésekre nem válaszoltál…

    • Klaudia

      2011. február 01. kedd

      Szia Ági!

      A kislányom 11,5 hónapos. Az alvásával eddig nem volt gond idáig. Nem tudom mi lehet a probléma de eddig szépen magától elaludt, de most ahogy kilépek a szobából keservesen sír. Már mindent kipróbáltam bemenet hozzá többször, hagytam egy darabig sírni, de hiába. Csak akkor alszik el ha ott ülök mellette. Ez általában van, hogy több mint egy óra is. Ha elaludt úgy kell kiosonnom, egy kis nesz és azonnal előröl kezdődik minden. Nem tudom mit tegyek. Próbáltuk, hogy éjszaka apa megy át de ugyan az a történet. Az egészet még az is nehezíti hogy van egy iker tesó is akit nem hagy pihenni nappal már külön szobában alszanak, de éjszaka ezt sajnos nem tudom megoldani!
      Már arra gondoltam hogy megpróbálkozunk a napi egyszeri alvással, hátha nem álmos. De akármennyire látom rajta hogy fáradt és csukodnak le a szemei akkor is ez a történet. Várom válaszod
      üdv: Klaudia

  • Vera

    2011. január 31. hétfő

    Szia Ági!

    Többször segítettél már, remélem most is tudsz. 15 hónapos a kislányom, szinte kéthónapos korától átalussza az éjszakát, viszont a nappali alvásai elég rövidek voltak mindig is. Most általában a napunk úgy néz ki, hogy hét körül kel, 3,5 óra után leteszem aludni, minden gond nélkül elalszik, kb egy és negyed órát alszik. Utána megint kb 3,5-4 óra után leteszem aludni, ilyenkor kb fél órát szokott. Este nyolc- fél kilenc körül altatjuk. Annyi a kérdésem, hogy a délutáni elalvás mostanában nehezen megy. Én érzem rajta, hogy fáradt, és nem bírná ki estig alvás nélkül, de szenvedünk, van hogy fél ötkor tudom csak letenni. Tudom, hogy ilyenkor már szinte „tilos”, de akkor meg nyolcig szenvedne egyfolytában. Illetve úgy tudom ilyen korban azért még a két alvás szükséges a babának. Sokáig kézben altattuk, most már elértük azt, hogy kicsit énekelgetek neki kézben, és utána félálomba leteszem, akkor elalszik, persze igényli, hogy azalatt ottlegyünk, szóval szerintem jó úton haladunk, de a délutáni alvásnál ez sem megy, van hogy csak kézben tudom elaltatni, vagy egy óra sírás lesz belőle. Biztos vagyok benne, hogy nem elég fáradt, és valami nem jól van, de úgy érzem szüksége van a két nappali alvásra, nem tudom mi fele kellene mozdulnunk.

    A másik kérdésem, hogy este a menetrendünk: vacsi, fürdés, babatej cumisüvegben, meseolvasás, és alvás. Azt gondolom, el kellene hagynunk már a cumisüveget, és talán a fürdés utáni ivást is, pl a fogak miatt, de nem tudom hogy kellene hozzáfogni a leszoktatáshoz. Pohárból szépen iszik napközben, de este a cumisüveget szokta meg. Illetve reggel is amikor felkel, rögtön adok neki cumisüvegből babatejet, úgy kezdjük a napot. Gondolom erről is lassan le kellene szoknunk. Tdunál segíteni hogy a legcélszerűbb?

    Nagyon köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ebben a korban már csak 1 alvás szükséges a babának. Azért megy olyan nehezen a 2. alvás, mert már lassan szeretné elhagyni. Hozd későbbre a délelőtti alvást (ebben a korban már gond nélkül fentvan a kicsi 5-6 órát is délelőtt), így valószínűleg hosszabban alszik majd ennél az egy alvásnál (2-3 órát) és ezzel a 2. nappali alvás el is maraqd.

      Nyugodtan megmaradhat egyelőre az ivás este, ha így gond nélkül el tud aludni és éjszaka nem kéri.

  • Ildiko

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Agi,
    itt avgyok ujra tanacsert,bar sok jo ötletet ad a blog,mindenre nem talalok valaszt.
    kb 5 hete az ejsakakat ¨meg szepen ataludta a Törpem.Aztan beteg lett,hanyas-hasmenes,majd natha.Ma mar gyogyult,most 7 ès fel honapos…viszont ujra ebred ejjel 4 körül….es eszik,minden ejjel kb 210 mili tejcit….Apa nem tud felkelni hozza(kèt munkahelyen huzza,en vagyok itthon a picivel).
    Este 8 körül terül ki,de erdekes,hogy attol függetlenül mennyit aludt napppal,van hogy alszik este hetig mondjuk 5 oratol,van hogy 5 utan mar nem alszik…..nincs igazan ötletem hogyan lehetne a nappali alvasait szabalyozni…annyira összevissz müködik nala.Fogzik is,bar a homeopatia sokat segit,nincs napi ritmusa,hiaba igyekszem napirendet tartani..:s
    Megköszönnem a segitseget.üdvözlettel Ildiko

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. Nincs azzal gond, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, akár 1 éves korig is, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

      Ebben a korban kezdenek a babák átállni a 3 nappali alvásról a 2-re, valószínűleg ő is ezért hagyja el néha a késő délutáni alvást, mert néha szüksége van még rá, néha nem.

  • ERIKA BEREKSZÁSZI

    2011. január 30. vasárnap

    KEDVES ÁGI
    KISFIAM 14 HONAPOS, NAGYON AKTIV ELEVEN MOZGÉKONY ES MAKACS HISZTIS.
    ALVÁS PROBLÉMAINK VANNAK NAPPAL VAN AMIKOR SOKAT FENT VAN ES NEM HAJLANDO ALUDNI DE HA NEM ALSZIK AKKOR HISZTIS.NAGYON KITOLODIK A DU ALVÁS ES HIABA EBRESZTEM REGGEL HAMARABB AKKOR SEM ALSZIK EL HAMARABB MINT SZOKOTT SOT KÉSOBB.EJSZAKA IS SOKSZOR EBRED FEL IGAZ BUJNAK A FOGAI MAR CSAK 4 K4LL KIBUJJON.KÉSON ALSZIK EL ESTE NAGYON 1 2 ORAKKOR ES NYUGTALAN EJSZAKA MIT TEGYEK.KÉRLEK SEGITS.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nappal ebben a korban már csak 1 alvásra van szüksége a kicsinek és előtte legalább 5-6 órát kell ébren lennie, hogy elég fáradt legyen. Nappal segíthet, ha nem a saját ágyában alszik, hanem a tiétekben, ahol ha felsír melléfeküdve könnyebben vissza lehet altatni, de az a tapasztalat, hogy ott jobban alszanak a kicsik (talán azért, mert anya-szaga van :))
      Mindenképpen segít, ha a nappali alvás előtt is van rutin, amit csináltok, ha rendszeres napirendje van a kicsinek, így tudja, mikor jön az alvás és könnyebben elfogadja. Ha ezt vezeted be, akkor legalább 1 hét kell, mire hatása lesz, addig ugyanúgy kell csinálni minden egyes nap.

  • Lica

    2011. január 29. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos +1 hetes és a nappali alvás-szoptatás időbeosztással van gondunk. Ugyanis követjük az általad javasolt módszert : szopi után ébrenlét, elálmosodás, önálló alvás – általában sikerül, viszont mivel csak 45 percet vagy 1 órát alszik (napi 3-4x), mire felébred, nincs még szoptatási idő…ha korábban eszik, mint 3 óra letelt, akkor elutasítja a jobb cicit (ebben a témában már írtam neked) illetve keveset eszik. Így viszont mindig „ki kell húznunk” az időt, mert a köztes időben általában nyűgösködik. Régebben (ha lehet ezt a szót használni 3 hónapos babánál 🙂 mindig elvolt magában szoptatás után, de most állandó foglalkozást igényel és még így is nyűgösködik. Amúgy mosolyog is sokat, de általában ha a pelenkázón vagy a kiságyban van (ébredéskor). Az éjszakát 2,5 hónapos korától átalussza (este kb 22-től reggel 5,6,7 vagy 8-ig).
    Mit javasolsz, hogyan „menedzseljük” a nappali időbeosztásunkat és mi lehet az oka az állandó nyűgösködésnek szerinted?

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Az normális, ha 3 hónaposan 3-4x 45-60 percet alszik, ez a nappali alvásszükséglet ebben a korban. Elképzelhető, hogy még tudna ébren lenni alvás előtt és akkor nem kellene kihúzni azt az időt alvás után az evésig. Próbáljatok egy 20-30 perccel később lefeküdni, mint eddig.

      • Lica

        2011. január 31. hétfő

        De akkor meg az álmosság miatt nyűgös és ha nagyon „túlhajszoljuk”, nehezebben alszik el…Akárhogy is csináljuk, mindig ki kell húzni az időt, ami önmagában nem is lenne gond, csak kb. egy hete annyira nyűgös meg síros ezekben az időszakokban, hogy nem tudunk már vele mit csinálni. Váltogatom a helyszíneket, más játékot mutatok neki, hordozgatom, ül az ölemben, ül a pihenőszékében, fekszik a játszószőnyegen…semmi sem tudja lekötni, max. pár percig, de talán annyi sem. Az az érzésem, hogy frusztrált mert még nem tud csinálni ezt-azt. El fog múlni ez az időszak? Előtte olyan jól elvolt magában is…

        • Vida Agi

          2011. február 05. szombat

          Igen, ilyen előfordul átmenetileg, hogy frusztrált, mert nem tud megcsinálni még bizonyos dolgokat. Általában a nagy mozgásfejlődési ugrásokat szokta megelőzni ilyen nyűgösebb időszak. A kisebbik fiamnál volt ilyen a kúszás kezdete előtt, egész nap nyűgösködött, erőlködött, nem bírt magával, aztán egyik óráról a másikra elmúlt, amikor elkezdett kúszni, onnantól a hangját sem hallottuk 🙂

  • Szilvia

    2011. január 29. szombat

    Szia Ági!

    Ahogy olvasom a cikked, eszerint a mi babónk biológiai órája el van csúszva. Este, ha elalszik nagy nehezen, fél óra múlva felkel, és nem is nagyon, vagyis csak kínok között alszik vissza. /ez kb 23-24 óra közt van./ Igaz alszik reggel 9-ig. Napközben való igaz, hogy 2X alszik csak. Mit tudnál ajánlani? Felkelteni nem szeretném semmiképp.

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Attól is függ, mennyi idős. Ha 5 hónaposnál fiatalabb, akkor az a fél órás alvás nála a 3. nappali alvás.
      Ha idősebb, akkor a felriadás a fogzás miatt is lehet.
      Az önmagában nem gond, ha 11-től reggel 9-ig alszik a baba, vannak bagoly típusú babák (nekünk egyébként kifejezetten ezt javasolta a gyermekorvos, hogy fél11-11 felé fektessünk, mert így hajnalig biztosan alszik a baba)

      • victoryv

        2011. február 01. kedd

        Kedves Ági!
        hasonlóan működik az én majdnem 10 hónapos kisfiam is. 22h körül esti szopi, abba jól bealszik, majd 23h-kor kipattan a szeme és kb 1 óra altatás következik a kiságyában. így van hogy éjfélkor fekszik és reggel 9-kor kel. ha nem jön a foga, mint most se, akkor végig alussza az éjszakát. napközben egy hosszút alszik, kb 13h-15h-ig. mi lehet az oka a 23h-ai felébredésnek? mit tehetünk ellene, egyáltalán kell-e ellene tenni? és miért javasolta nektek az orvos, hogy 23h körül fektesd le a kisfiaidat?
        köszi,v

        • Vida Agi

          2011. február 05. szombat

          Nekünk azért mondta ezt az orvos, mert ha este 11 körül fektetsz, akkor utána általában már hosszabban alszik a baba egyet, így legközelebb csak hajnalban ébred, az este 8-kor fektetett babák éjfél-1 felé kelnek fel, pont akkor, amikor anyuka éppen mélyalvásba került, ezért sokkal nehezebb hozzájuk felkelni.

          Az ilyen 1 óra múlva felébredéseket vagy fogzás, vagy napirendi problémák (úgy gondolja, ez az alvás a 2. nappali alvás, el van csúszva a napirendje) vagy az idegrendszer fejlődéséből adódó éberség okozza. Ez utóbbiban segíthet este egy csésze Rooibos tea.

  • Mária

    2011. január 29. szombat

    Jó Napot!

    Egy kérdéssel fordulnék magához:

    A kislányom Február 1-én lesz 7 hónapos. Súlya 7200gr. A súlyfejlődésével szerintem nincs gond, nem is ehhez szól a kérdésem. december végén elkezdtük a hozzátáplálást, nem sok eredménnyel, mivel nem nagyon eszik mást a tejcsin kívűl. Napi 6-8-szor szopizik, álltalában mindkét mellemből, de ez elejétől kezdve így is volt. Egyszer kíváncsiságból megmértem mégis mennyit szopizik és a mérleg átlagban 70-110ml között mutatott mindig. Elcsodálkoztam, hogy ez elég neki? Mivel kortársai,akiket ismerünk, mind 200ml körül eszik. De szerintem elég, mivel súlygyarapodása is szerintem jó, havi szinten kb.500-700gr-okat hízik, 4 hónapos kora óta. Azt el kell mondani, hogy ő koraszülött lett,2340 grammal született, a 35. hétre.
    A problémám amivel kapcsolatban írok, hogy november végén megbetegedtünk, kórházban is voltunk hányás miatt, utána 1 hónapig elhúzódó hurutos megfázásunk volt. Hát ő ez óta, vagyis már két hónapja, minden éjszaka 2-3 óránként felkel, sír és csak szoptatással tudom megnyugtatni. Van hogy két perc alatt el is alszik mellen, de ha lerakom újra felébred, de ekkor- ha már 2 percre is,de megkapta a cicit- elalszik, de van hogy 10 percen keresztul is szopik. Most nem tudom eldönteni miért kel fel, azért hogy éhes, vagy csak cici hiánya van. Ezelőtt, vagyis 3 hónaposan, már 8-10 órákat is aludt egy huzamban, folyamatosan,minden éjszaka. Amikor megbetegedett, mintha elvágták volna.A védőnőnk azt mondta,amelyik gyerek már 8 órát aludt ez előtt, az nem azért kel fel mert éhes, hagyjam, hagy sírjon,majd elalszik. De ő nem alszik el, fél óra volt a leghosszabb idő,amíg hallgatni bírtam. Amúgy igény szerint szoptattam ,és szoptatom még most is. Amúgy egy nagyon kiegyensúlyozott baba, nyugodt, nem sokat sír, barátságos.Nappal semmi gond vele,csak éjszaka. Van, hogy nappal összesen csak 2-3órát alszik, és akkor is ugyan ez a helyzet éjszaka. Mintha nem szeretné az éjszakákat, mivel ha már 6 óra körül kezd világosodni a szobában, nem sír, hanem gagyarászik, és enni sem akar már, csak nézelődni. És a nappali evésekre is főként ez a jellemző, sokat nézelődik szopizás közben, de gondolom elég neki az, amit eszik, mert 3,4 órát is kibír két szopi között, anélkül, hogy megéhezne.
    Mi lehet az oka,ennek a gyakori éjszakai ébredésnek? Maga mit gondol erről?
    Várom válaszát!
    Üdvözlettel:Mária

    • Mária

      2011. február 05. szombat

      Még azt elfelejtettem megírni, hogy általában este 8kor alszik el, úgy, hogy előtte játszunk, és láthatóan elfárad, mivel ha leteszem, el is alszik. Egy szobában alszik velünk születése óta, fogacskája még nem bújt ki egy sem. Nyáladzani nem igen nyáladzik, mindent megrág, ami a keze ügyébe kerül, de nem hiszem, hogy a fogacskája jönne, mert nem is nyűgös (legalább is, nappal nem). A hozzátáplálás már egy kicsit másabb, mint előző levelemben, már szépen eszik, de. gyümölcspürét, délben főzeléket, és ez után még szopizik is. Adagja kb. 100-130gr. Csak az a gond, hogy mindent úgy eszik meg, ha banánt keverek bele, és érzi az ízét. Pl. borsós főzeléket csináltam neki, magában nem ette meg, banánt kevertem bele, azonnal megette mind. Nem probléma, ha csak banánnal adok neki mindent? Így nem igen bővül az ízvilága, vagy ne is nagyon erőltessem még nála az új ízeket. Tudom ez már nem ehhez a témához tartozik, de ez a dolog is nagyon foglalkoztat.
      Nagyon várom válaszát!
      Üdv.:Mária

      • Vida Agi

        2011. február 12. szombat

        Szerintem ez most még nem gond, egyelőre add így, aztán később kipróbálhatod, hogy fokozatosan csökkented a banán mennyiségét az egyes ételekben.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. Teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

      Mivel már 7 hónapos, ezért nem zárható ki az sem, hogy a fogzás miatt ébred fel éjszaka, ha még nincs kint legalább 6 foga és nappal is nyálzik, mindent a szájába tesz, akkor emiatt ébred éjjel. Ezen homeopátiás szerekkel lehet segíteni, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz róla bővebb leírást.

  • Gabi

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az elöbb elfelejtettem, hogy este7 kor vacsit és 8 kor 2dl babatejet kap, utána fürcsi és fekvés.Szerintem ez rendben. Lehet, hogy éjszaka mégis éhes??
    Köszönöm, Gabi

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Igen, lehet, hogy éhes.

  • Gabi

    2011. január 27. csütörtök

    Keves Ági!

    Kislányom 16 hónapos. 13 hónapos koráig cicizett. Kb. 2 hete már csak egyszer alszik napközben és 1/2 9-9 körül fekszik le, általában gond nélkül.
    Éjszaka változóan ébred. Van, hogy csak 5 körül(ez egyre ritkább) akkor adok neki babatejet (sajna cici már nincs)és akkor alszik 7-1/2 8ig. Ez jó, de egyre többször kel fel 1, 2óra körül. Van, hogy megtentizem és visszaalszik, de van hogy 10 percenkét felébred és akár 2 órát is nyüsszög. Vizet nem fogadja el, sőt mérges lesz, nem érdemes erőltetnem. Félek, hogy az esti tejecskétől a fogai tönkre mennek, bár mégcsak 4 van.Gondoltam, hogy fogacska miatt is gyötrődik, de az az igazság, ha adok neki tejecskét szépen alszik tovább és semmi gond, van , hogy csak 7 órakor kel fel. Én úgy érzem jobb, ha megetetem, de kiváncsi vagyok a véleményedre.
    Előre is köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ebben a korban még előfordulhat, hogy éjjel megéhezik a baba, de mivel még csak 4 foga van, ezért előfordulhat az is, hogy fogzik és ezért nyűgösebb éjjel. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Barbi

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nóri lányom nemrég múlt négy hónapos. Sajnos az alvással már a kezdetekkor küzdünk, mivel csak úgy alszik el, ha elringatjuk, vagy ha kivisszük a levegőre. Nem szeretném, ha hozzászokna a ringatáshoz, mivel már öt és fél kiló, így elég nehéz és fárasztó, ráadásul, amikor úgy látom, hogy elaludt, leteszem a kiságyba, de rögtön felébred és kezdhetjük előröl az egészet. Mit javasolsz? Hogyan tudnám könnyen elaltatni anélkül, hogy elringatnám?
    A kiságyba napközben többször is benne van és ott néha játszani is szoktunk, illetve elnézegeti a színes állatkákat. Ez nagyon rossz?
    Éjszaka sem könnyebb. Az elején mellettünk aludt, de voltak olyan éjszakák, hogy óránként kelt fel úgy, hogy fel sem ébredt rendesen és így sírt keservesen. Nem tudom, hogy miért. Ilyenkor símogatni szoktuk a hasát, hátát, arcocskáját, de nem segített, csak akkor nyugodott meg, ha felvettük. Ahogy a buksija hozzáért a vállamhoz, már aludt is tovább. Most is egy szobában van velünk, de most már sűrűbben alszik a kiságyba, és volt, hogy két és fél, vagy három óráti is aludt, aminek mi nagyon örültünk, mert többet tudtunk pihenni. Általában úgy sikerül este elaltatni, hogy szopi közben elalszik, kicsit várok és úgy teszem vissza az ágyába. Valamit rosszul csináltunk? A szerencse viszont az, ha éjszaka megébred, akkor az apa is könnyen meg tudja nyugtatni.
    Normális, hogy egyedül nem tud elaludni?
    Sokat gondolkodtam, hogy miért kelhet fel óránként éjszaka. Volt olyan is, hogy előtte evett 120-140 grammot, így azt gondolom, hogy éhes nem lehetett. Esetleg már jöhet a fogacskája? De az ínyét nem láttam duzzadtnak. Homeopátiás golyócskát és Viburcol kúpot is próbáltunk több napig, de attól inkább rosszabb lett.
    Több ismerősöm is mondta, hogy nekik az ennyi idős babájuk már régen átaludta az éjszakát. Én csak annyit szeretnék, ha 4-5 óránként kelne fel, aztán remélem, hogy majd az is eljön, hogy majd csak reggel ébred meg.
    Nagyon várom válaszod.
    Köszönettel:
    Barbi

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 2,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      Azért kel fel éjszaka óránként, mert érzi az anyatej szagot, mivel ottvagy mellette. Mindenképpen csak a kiságyában aludjon most már és jobb lenne külön szobában.

  • Zsunda

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    Nemrég megrendeltem Tőled az „Álomba ringató praktikák” c. könyvedet, ami nagyon tetszett, csak az az egy gondom, hogy pont a mi problémánknál nem írtál a végén javaslatot, csak magát a problémát írtad le (éjszaka gyakran felkel, csak cicin – vagy azon sem! – alszik vissza).
    Fiam 1 éves, a kezelhetőbb fajta talpraesett típus, aki nagyjából 5-7 hónapos korában végigaludta az éjszakát. Aztán elmentünk nyaralni, ahol felébredt éjjel, s mivel vigasztalhatatlanul sírt, megszoptattam. Azóta minden éjjel felkel. Ritka esetben csak egyszer, de általában kb. 3 óránként, és csak szopin alszik vissza, ám van, hogy úgy sem! Már gondoltam mindenre: fogzás, zaj, fény, néha betegség, száraz levegő, mozgásfejlődés, szeparációs szorongás, és minden ellen próbáltam fellépni. Sokszor magunk mellé vesszük, de ez is csak ritkán segít: úgy vettem észre nem érzi jól magát nálunk, tornászik az ágyban, s továbbra sem tudunk tőle pihenni. Általában 8 körül tesszük le, mert addigra mindig nagyon kifárad (szerintem ezzel nincs is probléma), ha 6-ig aludna, én szívesen felkelnék már akkor vele. Mindemellett nappal sem alszik túl nagyokat (össz. 45-120 perc). Azt írtad, hogy ezt csak fokozatosan lehet orvosolni. De mégis hogyan? Kérlek, adj vm ötletet, mert már mindenből kifogytam. 🙁

    Köszönettel
    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Minden gyerek átmegy ezen a korszakon, hogy nem tud éjjel visszaaludni. Az oka ennek az, hogy annyira érdekli a világ, hogy nem tud lazítani, kikapcsolni. Erre többféle megoldás van. Például az, hogy ha nem sír, akkor fogjátok és alszotok tovább. Nem beszélgettek vele, nem próbáljátok visszaaltatni, mert akkor azt hiszi, éjjel is mindent lehet (tudod, írtam, ebben a korban mindig a határokat tesztelik). Ha azt látja, hogy ti alszotok, akkor ő is el fog aludni, és 2-3 éjszaka után nem ébred már fel többet.
      Segíthet este elalvás előtt 1 csésze afrikai vörös tea (Rooibos), vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj, ettől mélyebben alszik majd.

      Önmagában az nem gond, hogy cicin alszik el, az a gond, hogy másként nem tud visszaaludni. Tehát meg kell tanítanod elaludni ahhoz, hogy magától is vissza tudjon aludni, amikor megébred.
      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.
      3. Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Zita

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ágnes!

    Kislányom nem rég kétszer aludt napközben. Délelőtt 1-másfél órát, délután 1 órát.
    De már 2 hete nem akar délután aludni, látszólag nem is álmos. Általában dél fele alszik 1-másfél órát. Éjszaka szépen alszik. Bár 3 napja többször felsír, és amikor bemegyek hozzá akkor nyugszik csak meg. Pontosabban akkor ha ott is maradok a kiságynál… Lehet hogy fél egyedül a szobába és engem akar, de lehet a fogzás is közre játszik. Olvastam itt az oldaladon hogy ez előfordul és majd elmúlik. A kérdésem csak az lenne hogy elég neki a napközben 1-másfél óra alvás? Február végén lesz 18 hónapos.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Igen, ebben a korban már csak 1 alvásra van szüksége a babának. Próbáld meg délelőtt kicsit később fektetni, ha fáradtabb, akkor tovább alszik majd, de az sem gond, ha csak másfél órát alszik már napközben, ha utána kipihent és kibírja estig.

  • éva

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    Az én problémám a következő: 13 hónapos a kislányom, 11 hos koráig 3x szopizott, mostanra ez esti egy lett,illetve már ez sem lassan,mert nincs tejem már és ő is csak kevés ideig szopizik.Rendesen kapfőzeléket stb.
    Egy éves koráig nem kapott tejterméket,most próbálgattuk.Lehet tejallergiás,héten viszem vizsgálatra…

    A problémám: ebben a korban 500ml tej vagy tápszert kell enniük.Tejem már nincs.Tápszert soha nem evett,így nem fogadja el.Pláne nem cumisüvegből, amit szontén soha nem használtunk védőnői és gyerekorvos tanácsára.Ennek most iszom meg a levét,ugyanis főhet a fejem hogy mivel és hogy itassam a kislányomat.Csőrös pohárból itatom amikor napi 5x eszik(3 fő étkezés+2).Néhány kortyot mindig iszik ezen alkalmakkor de ez nem sok lehet.

    Szóval Ha tejpépet kap és sinlacot,de ezzel nem fedezem azt a bizonyos 500ml-t.Reggel kap 160ml sinlacot,este 150 körül HA tejpépet.Mivel úgy néz ki allergiás lesz tejtermékre és tápszert sem eszi meg,így nem tudom mit adjak neki hogy megfelelő legyen a tejtermékbevitel.És mivel itassam?????Pohárból csak néhány korty „megy le”.
    Ha tudsz kérlek segíts!

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      A fél liter tejet a kalcium miatt javasolják. Ha nem kaphat a baba tejet és nem szereti a tápszert, akkor kalcium tartalmú zöldségekkel (hüvelyesek pl.), laktózmentes tejtermékekkel, HA tejpéppel lehet helyettesíteni a tápszert.

  • Edina

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni, igaz nem biztos, h ez a téma ide tartozik, de hasonlót nem találtam.
    5 hónapos kisfiam enyhén „elfeküdte” a fejét, mert éjszakánként a hátán alszik és hiába forgatjuk a fejét, a végén csak az egyik irányba hajtja. (Orvosi szempontból nincs semmi baja – a háziorvos szerint). Vettünk kitámasztó párnát, de azt kilökdösi. Nappal ügyelünk arra, h a laposabb részt ne terheljük.
    A segítségedet szeretném kérni, hogy véleményed szerint, hogyan kellene a problémát kezelni, mert sokszor elhangzik, hogy hason és oldalt nem szerencsés a babát altatni. (Légzésfigyelőt használunk.)

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ha használtok légzésfigyelőt, nyugodtan aludhat hason a baba, ha úgy szeret, a hátonfekvésnek is vannak hátrányai (pl. félrenyelhet a baba bukás közben)

    • Viki

      2011. február 15. kedd

      Szia Àgi!
      Nálunk is ez volt a probléma…A picur elfeküdte a fejét..
      Vettünk neki Babydorm párnát,az sokat segitett! (olyan párna aminek m´lyedés van a közepén,a kis fejének,igy nem tud tovább lapulni,nem tudja elfeküdni)A fejecske már gömbölyü, most 7 hónapos a kislányunk.
      Valamint bébiörzö felügyelete mellett lassan a hasára szoktattuk…azota hason alszik,vagy az oldalán.Sokat rakd hasra!Napközben ,ha ébren van akkor is igy játsz vele…
      Üdv.Viki

  • Lajkó Zita

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni a lányom altatásával kapcsolatban. Most lesz 7 hetes és este csak kézben hajlandó elaludni. Eddig mindig ringattuk és lassan már az sem segít. Tegnap elkezdtük ágyban altatni, de nagyon nehezen megy. Napközben is sírt. A napirendünk az úgy alakul, hogy 2-3 óránként szopizik és este 7kor fürdetjük. Esténként fekve szoptatom, mert így nekem is könnyebb és pihentetőbb. Ennek eredményeképpen ő is és én is elalszok. Még annyi az esti szoptatáshoz, hogy akkor is 2-3 óránként szopizik. Mit csináljuk, hogy megnyugodjon és az ágyában aludjon el? Mert a kézben altatás eléggé kimerítő.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Zita

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Teljesen jól csináljátok. Úgy tanul meg a kiságyban elaludni, hogy leteszed a kiságyba és megvárod, amíg elalszik. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Németh Annamária

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági,
    Ismét hozzád fordulok segitségért, Ákos fiam 8 hónapos, első perctől nagyon rossz alvó, legkevesebb 4-5x kezdetektől fogva felébred. Az elmúlt két hónapban 30-40percenként, ilyenkor visszaadtam a cumit, simiztem a hátát és aludt is, 1x vagy 2x cicizett is. Két hete nem akar visszaaludni semmiképp, csak ha cicit kap, nem éhes mert csak kettőt szippant fordul a másik oldalára beteszi a cumit, simizem a hátat és elalszik, jó esetben, próbáltuk h ugyanúgy mind eddig, cumi simi, de képes volt 3órán keresztül sirdogálni első éjjel, második este 4 órán át, közben a kedve is megjött néha, mondikált.
    Nem tudom mit csináljak hagyjam hadd cicizzen?, csak nekem kényelmetlen,mert sebesek igy is …ringatni sem szeretném. Napközben néha ha nehezen alszik el akkor a nagylabdán magamhoz ölelem és rugózunk egy kicsit mig ellazul, próbáljam ezt éjszaka?

    Nincs még fogunk, pár napja kap este viburcol kuppot, azóta este lefekvés után alszik 3 órát, mi ennek is örülünk mert azelőtt már félóra elteltével kelt először.
    Napközben és este is könnyen elalszik, cumi és hátsimi.Éjszaka valamikor mellém veszem a kiságyból, mikor már nem birom, de mindig a kiságyba fektetem le, hátha egyszer ott is ébred.
    Ha tudsz tanácsot adni kérlek segits.
    Előre is köszönöm
    Ani

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ezt a fogzás okozza, ezért kel fel, illetve emellett megszokta, hogy ha gond van, a cicin alszik vissza, ezért nem akarja már a cumit. Adjátok továbbra is kúpot minden este, ha 3 óránként vagy azon túl ébred, akkor szopizzon, ha gyakrabban, akkor viszont ne kapjon cicit, hanem cumival altasd vissza, hogy ne csak cicin akarjon elaludni.

  • kata

    2011. január 25. kedd

    Szia Ági!

    Ne haragudj, nem volt teljes a történetem. Ami még fontos, hogy este elköszönünk tőle, ezerszer elmagyarázzuk hogy alvásidő van stb. Aztán lekapcsoljuk a lámpát, és én kimegyek, Apa marad, mert tudjuk hogy jön a sírás. Engem szólít sőt követel de hüppögve olyan félől sírással, mintha félne hogy nem lát többet (ilyen sírása még sose volt).Apukája nem tudja megnyugtatni csak pár pillanatra, így átmegyek. Kitaláltam hogy maradok az ágya mellett míg elalszik, így (eddig 1 nap) legalább nincs félős sírás, és ha kimegyek akkor is már gyengébben követel és Apa már megtudja nyugtatni és elalszik. Ez a viselkedés mire vonatkozik?

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Úgy látszik, kezdi megtanulni, hogy nélküled kell elaludni. Ez egyébként tipikusan a szeparációs szorongás jele, rájött, hogy nem vagy mindig vele és fél, hogy elveszít, ezért újra és újra meg kell tapasztalnia, hogy ha elmész, akkor vissza is fogsz jönni, hogy megtanuljon bízni ebben.

  • Zsófia

    2011. január 24. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 2és fél éves. Éjszaka jó alvó, ha éppen semmi nem zökkenti ki a nyugalmából végig alussza az éjszakát. Nappal azonban itthon már szinte soha nem sikerül elaludnia, a bölcsiben viszont általában jól alszik(hetente 3 napot). Az altatással viszont vannak gondjaink. Pontosabban nem „tankönyvi” az altatása. Soha nem okozott nekem gondot, hogy én altassam, de félek, hogy így marad. Ugyanis ő szopizással altatja el magát, amihez én kellek. Már csak az elalvához szopizik és max fél óra után mélyen alszik. Szeretném leszoktatni róla, de hallani sem akar róla. Tudom, hogy sokan most a fejüket fogják, hogy 2ésfél éves, de sajnos úgy alakult az életem, hogy képetelen voltam korábban erőt venni magamon, hogy teljesen elválasszam. Soha nme működött a lányomnál a beteszlek a kiságyba és én itt vagyok a másik szobában, mert mindig kiborulásig hisztizte magát akár egy perc alatt is, arról nem beszélve,hogy egy éves kora óta kimászik a kiságyból, ha megpróbálom otthagyni…persze az altatási módszernek köszönhetően hallani sem akar esti lefekvésnél másról, azaz arról, hogy más altassa. pontosabban ésszel tudja, hogy változtatni kéne, de egyszerűen bepánikol, amikor a tényleges elalvásra kerül sor, és ha addig nem is, akkor kezdődik a Mami, mami…
    mit csináljak, hogy szopi nélkül is el tudjon aludni, anélkül, hogy ez fusztrácóhoz vezetne nála! Mert eddig mindent ösztönösen jól csinált, csináltunk, nem szeretném pont ebben „megerőszakolni”! vagy lehet eljut oda magától, hogy nélküle aludjon el?
    előre is köszi, ha esetleg járt valki hasonló cipőben az is érdekelne!
    Zs

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Mivel már 2 és fél éves szerintem ne akard leszoktatni róla, most már hamarosan magától elhagyja majd az esti szopit.
      (saját tapasztalat: a nagyobbik fiam 2 és fél éves kora körül hagyta el a szopit teljesen magától)

  • Nemes Bea

    2011. január 24. hétfő

    Kedves Ági!
    17 hónapos kisfiam alvási szokásával kapcsolatban szeretném segítségedet kérni.
    Kb egyébes kora óta átalussza az éjszakát, szép „menetrendünk” van estére, eddig gond nélkül és szépen elaludt. Kb egy hónapja borult a megszokott „rend”, este nem akar lefeküdni, sírás van a végtelenségig. A délutáni alvásunk rendben van, általában három óráig mindig felébred, este fél kilenc-kilenckor megyünk aludni a fürdés után. Reggel eddig kb nyolcig aludtunk, viszont mostanában sírva ébred, már van amikor reggel hatkor, ilyenkor visszaaltatni már nem lehet, egész nap kókadt, fáradt, velünk együtt. Mi lehet az oka annak, hogy este nem akar lefeküdni és reggel is sírva ébred? Lehet a szeparációs szorongás? Ha igen mit lehet ezzel tenni?
    Egy hónap múlva születik a kistesó, addig jó lenne valahogy visszazökkenni a megszokott kerékvágásba…

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Igen, ez lehet a szeparációs szorongás miatt: nehezen tud tőled elválni, hajnalban is téged keres. Ez önmagában normális, pláne, hogy jön a testvére és ezt ő is érzi, tudja. Leginkább az segíthet rajta, ha este Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá pár napig, ebből megtanulja, hogy Anya figyelmét ezzel nem lehet megszerezni és mégsem hagyjátok magára, mert Apa ottvan. Ha néhány nap alatt megszokja, hogy Apa fekteti, utána már te is fektetheted, nem lesz gond.

      • Nemes Bea

        2011. január 27. csütörtök

        Kedves Ági!
        Azt nem írtam, de már jópár hete Apa fekteti és ő is megy be hozzá és mégis állandó a sírás este és hajnalban is. Próbáljuk szoktatni, hogy ha kórházban leszek, ne legyen gond… De a helyzet nem akar javulni. Van esetleg más ötleted?

        • Vida Agi

          2011. január 30. vasárnap

          Este lefekvés előtt egy csésze Rooibos teát ihat, vagy a Mesélő Hold nevű illóolajat lehet párologtatni a szobájában, ettől mélyebben alszik majd.

  • kata

    2011. január 23. vasárnap

    Szia Ági!
    Lassan 2.5 évesek vagyunk, és mostanában Bercike nálunk szeretne aludni. Ujszülött korától saját ágyában alszik saját szobában. Csak akkor volt nálunk ha beteg volt. Mostanában viszont elkezdte hogy ő átjönne este, ezt ált-ban nem engedjük meg, de ha hajnalba szól és kéri akkor átengedem. Ez mi pontosan? Próbálgatja a határokat? Igénye van a szüleire éjszaka? Csak ezzel a korszakkal jár? Válaszodat előre is köszönöm! KAta

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ez ezzel az életkorral jár. A kicsi ki akarja próbálni, vajon van-e ráhatása erre a dologra és ha igen, akkor meddig mehet el. Csak rajtatod múlik, mit és meddig engedtek meg neki, ezt nektek kell eldönteni, szerintem a hajnali átjárkálás még belefér, megnyugtatja a gyereket, de van, aki ezt sem szereti, ezt nektek kell eldöntenetek.

  • Gabriella

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiam 4 hónapos, anyatejes, mosolygós baba. Napközben nagyon aktív, sokat beszél és kíváncsi mindenre. A napirendje normálisnak mondható délelőtt is alszik 1-1,5 órát és délután is 3 órát.16-17-tól fent vagyunk és játék (foglalkozás) zajlik. 19.30 irány be a kisszobába, masszázs, torna és 20.30 körül fürdetés apuval. Utána be az ingerszegény hálóba ahol etetés és alvás. kb. 21.30-22.30 között már alszik. 3 körül fel kell eszik, és visszaalszik reggel 7-8 körül kell fel. Ez viszonylag jó működött,de valami elromlott. MOST minden maradt a hajnali felkelésig. OTT viszont most felkel (már korábban is 1-2 körül) eszik egy keveset (nem úgy mint régen) és kipattan a szeme. Nem lehet vissza altatni. Nyöszörög,de nincs semmi baja. Kicseréljük a pelust mindent ellenőrzünk, Ő csak vigyorog és nem akar aludni. 🙁 Tegnap kiraktuk a hordozóba a teraszra, ott bealudt, majd vissza az ágyba. Utána 1 óránként kelt, aludt majd kelt…egészen reggel 7-ig. ez már 4 napja megy.

    Nem értem mi történt és mi lehetne a megoldás.

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Nem kell ezzel különösebben foglalkozni: miután evett, tedd vissza az ágyba és menj aludni. Nézelődjön, vigyorogjon, játsszon, de ne kapcsoljatok villanyt. Nem kell mindenáron visszaaltatni, majd szépen elalszik magától, ha rájön, hogy ilyenkor nincs semmi érdekes, amiért érdemes ébren maradni.

  • Orsi

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági,

    Kérlek segíts eldönteni, hogy kolikás-e babánk. 11. hetes Dorina Anna 2,4 kg-mal és 45 cm-rel született, ma 4,3 kg és 54 cm. Csak anyatejet kap, jól eszik. Szépen fejlődik. Eddigis nehezen böfizett és szélgörgecsei voltak. Az utóbbi 2 hétben viszont ezek mellett délután és este nagyon sír, nehezen tudom megvigasztalni. Álmosnak, fáradtnak látszik, de nagyon keservesen alszik el ezen időszakokban, többször felébred. Szinte csak kézben tud aludni. Az éjjel nem olyan vészes az utolsó szoptatás kb 23 óra és éjfél között van. Az Infacolt használtunk 6. héttől. Nem igazán használt, aztán a Gripe Water sem. Tegnaptól a Colief cseppet adok neki, ami laktáz enzimet tartalmaz.

    Köszönöm!
    Orsi

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      11 hetesen valószínűleg már nem hasfájásról van szó és a leírtak sem erre utalnak, hanem arról, hogy a napirendje nem állt még össze, fáradt, de nem tud elaludni. Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Edina

    2011. január 22. szombat

    Szia Ági!

    A segítségedet szeretném kérni, mert valószínűleg vmit elrontottam.
    Kisfiam 5 hónapos. Az éjszakai alvással minden rendben, már 2 hónapos kora óta 8-9 óra környékén alszik el és reggel 7 körül kel. Viszont napközben csak úgy tud elaludni, hogy ha elringatom. De ha leteszem 15 perc múlva felébred. Szóval napközben csak a karomban alszik…
    Erről le kell, h szoktassam, és ha igen, akkor hogyan kellene?

    Köszi!

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Nagyon egyszerűen le tudod róla szoktatni: amikor álmos, dédelgesd meg, aztán tedd le a kiságyba. Ha sír, simogasd a hátát, de ne vedd ki.
      Ha 15 perc múlva ébred, annak az lehet az oka, hogy nem elég fáradt még, amikor leteszed, csak azért alszik el, mert elaltatod. Ebben a korban legalább 2,5 órát fent tudnak lenni a babák 2 alvás között, próbáld meg, hogy ennyit van ébren és magától alszik el, sokkal hosszabban fog aludni (napi 2-3x 45 percet)

  • NR Kriszta

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ágnes!

    LÁnyom 1 éves lesz.A napirendje a következő:
    7-kor kel szopizik
    8-kor reggeli:pl. sajtos kenyér
    10-kor:tízórai:nem mindig,általában egy kis gyümi
    11körül elalszik (szopi)
    12-13között ébred:ebéd:zöldség,husi
    15kor:uzsonna általában joghurt
    Ha álmos alszik max 1 órát(szopi)
    18kor vacsi,ebéd maradék,vagy sajt,joghurt
    19kor fürdés,
    19-30-20,00 szopi alvás,jobbik esetbe

    De nem az a gondom,hogy kézben,cicin alszik,hanem az,hogy éjjel,borzasztó sűrűn kel.Van,hogy óránként,cicizok,megvárja míg megindul a tej kortyol belőle jó párat aztán vissza,de van hogy felébred,ahogy leteszem.Lehet már a tejcsi is a végét járja,mert már csak az egyikből hamizik,ez meg is látszik sajnos a cicin.
    Mit tehetnék,hogy legalább 4-5 órát aludjon egyhuzamba?Vizet próbáltam már,az lett a vége,hogy nem aludt sehogy,másnap pedig sokkal többet aludt nappal.
    Tanácstalan vagyok.

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      A gond az, hogy megszokta, hogy segítséggel alszik el és vissza, tehát amikor éjjel megébred (ami a babáknál kb. óránként van, ekkora kerülnek a felszínes alvási szakba, míg mi felnőttek, másfél óránként), akkor azonnal a cicit keresi, mert ezt szokta meg. Ha le akarod szoktatni, az mindenképpen legalább 4-5 napba telik. Járható út az is, ha vizet adsz helyette, ezt ugyanis nem szokják meg, nem szeretik annyira, mint az anyatejet, de egy próba nem próba, napokig kell csinálni, amíg eredményt hoz és közben bizony össze-vissza aludhat a baba, ezt addig el kell viselni.
      Az is szokott működni, ha pár napig este Apa fekteti le és ő megy be éjjel, ez gyakran már az első éjszaka után eredményt hoz (kevesebb ébredés), ha Apa kitartó és nem adja fel fél óra után.

  • Nagyné Edina

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni Tőled! A kisfiam 17 hónapos kiegyensúlyozott örökmozgó baba. Az elalváshoz kéri mindig a cumiját (csak az elalváshoz kell neki). Egyet a szájába egyet a kezébe. Szépen berakom a kiságyba, kicsit simizem a hátát, majd kijövök a szobából, ő forgatja közben a a cumit a kezében és 10-15 perc alatt elalszik. Este is hasonlóképpen történik az altatás, annyi különbséggel, hogy egy párszol felül én meg visszafektetem. Nekem nincs is ezzel problémám, de félek hogy erre nagyon rászokik.
    Az lenne a kérdésem, hogy hozzászokhat-e ehhez a fajta elalváshoz vagy majd kinövi? Félek, hogy ha majd eljön az ideje (túl lesz a fogzáson) nehéz lesz majd véglegesen elvenni tőle a cumit. Nem szeretném, ha olyat szokna meg amitől nehéz lesz megválnia. Próbáltam a cumit több mindennel helyettesíteni (alvó állatka, morzsolható kendő stb.), de addig nem aludt míg meg nem kapta a szájába és a kezébe a cumit. Van valami javaslatod?
    Köszönettel:Edina

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Nem kell aggódnod, ezt szépen ki fogja nőni. Ebben a korban nagyon fontosak a kicsinek a szokások, az állandóság, de ezeket a szokásokat, amik nem hozzád kötődnek, hanem egy-egy tárgyhoz, idővel szépen kinövi majd.

  • Via

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!

    7 hónapos kisfiamat fél 8 körül fürdetjük, utána szopik, viszont csak fél 10-10 körül alszik el. Ha szopizás közben elalszik, 15-30 perc múlva fel is ébred.
    Kérdésem az lenne, hogy a köztes időszakban, 8 és fél 10 között milyen tevékenység lenne megfelelő az ellazítására, alvásra hangolására? Játékot gondolom ilyenkor már ne adjunk neki….
    Köszönöm a tippeket, tanácsot előre is.

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Szerintem az lenne a legjobb, ha először játszana este és utána fürdene, egy jó langyosnál kicsit melegebb fürdő ugyanis elálmosít (esetleg lehet bele levendulás babafürdetőt venni, mert a levendula kifejezetten álmosító hatású), utána pedig jöhet a szopi és az alvás.
      Ha ugyanis a fürdés után eltelik még másfél óra, akkor a kicsi számára nem egyértelmű a rutin, ekkora időtávot ugyanis ő még nem tud átlátni, nem érzi összetartozónak a rutin részeit. A fürdés egy jól megjegyezhető pont az életében, ezért érdemes összekötni az alvással (30-60 órán belül legyen a fürdetés és az alvás)

  • Csilla

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányunk 3 hónapos. Most próbáljuk rászoktatni egy napi rutinra, ami eddig úgy néz ki bevált, szereti (3 órás ciklusokkal, amiből másfelet mindig alszik). Napközben nincs is probléma, kipihent, kiegyensúlyozott, mosolygós baba. A problémák este kezdődnek. 7-fél 8 körül szoktuk fürdetni, ez számára a nap fénypontja, egyszerűen imádja, lubickol, közben hangosan gagyarászik. Már a fürdés időpontja előtt is kezd ideges lenni, én ezt eddig arra fogtam, hogy biztos már tudja mi következik és türelmetlenül várja. Fürdés után viszont már az öltözésnél elkezd torkaszakadtából bömbölni, ezután majd 1,5-2 órán át nem lehet lecsillapítani: nem akar szopni, bár már ott lenne az ideje, nem lehet lefektetni, de még csak meg sem nyugtatni, ideges, kapkod és szinte ájulásig sír. Aztán 2 óra keserves sírás után már holtfáradt, ekkor már hajlandó szopizni majd aludni. Éjszaka nincs gond, 10-től alszik reggel 6-ig, 7-ig. Mit tehetünk az esti szokásos cirkusz ellen, és mi válthatja ki? Amiatt lenne ennyire fölháborodva, hogy vége a fürdésnek, vagy éppen attól van túlpörögve?(fürdetés előtt kb. 2 órát tölt ébren) Már próbáltuk később fürdetni és csak 11-fél 12 körül altatni, vagy fürdetés előtt etetni…nem vált be. Mit tanácsolsz?
    Köszönöm:
    Csilla

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Valószínűleg az a gond, hogy addigra már nagyon fáradt, és ettől feszült lesz, amit így vezet le. Próbáld meg, hogy az esti időszakban többször szopizik, akár óránként, ettől egy kicsit pihen, így mire a fürdésre kerül a sor, addigra nem lesz olyan fáradt.

  • Kriszta

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    13 hónapos igazi belevaló típusú kisfiam van. Már kezdettől fogva voltak gondjaink. Először nem akart szopizni, majd fél éves korában már tápszert sem akart enni. Az alvás is csak segítséggel ment. Először ringatással, később pedig hintában (Adamo fevő hinta) aludt illetve alszik el. Volt egy időszak (amikor még nem tudott menni), amikor este lefeküdtem mellé a mi ágyunkba és simogatás közben elaludt. Amióta azonban tud menni már ez egyáltalán nem működik, mert azonnal lemászik mellőlem és otthagy. Egy idő óta már csak úgy alszik el, hogy van egy iTeddy-je és arra töltöttünk fel Halász Judit dalaiból és a Gyerekdalok és mondókákból (dvd) és hintázik és azt hallgatja illetve nézi és közben elalszik. Vagyis mostmár ez sem válik be… Enni is csak úgy akar, hogy az iTeddy-t nézi. Tudom, hogy elrontottam, de sajnos soha nem volt segítségem (tudom, ez nem kifogás) és amikor az ember fáradt a leggyorsabb megoldás tűnik a legjobbnak. Próbálom a Gyógyító játékok tanácsait követni (pl. mesélek neki), de azt hiszem valamit nem jól csinálok. Úgy érezem egyáltalán nem figyel rám, ha fegyelmezni próbálom csak kinevet és csinálja tovább. Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mit tegyek???!!! Kérlek segíts!

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Erre a korra jellemző, hogy a fegyelmezésen csak nevetnek egyet, mert nem értik még igazán, mi ez, miről szól. Nagyon fontos, hogy a kicsinek egyértelműek legyenek a határok és a szabályok, mit lehet és mit nem, ugyanakkor ezek az ő igényeihez is igazodjanak. Azt kell tehát tenned, hogy akkor fektesd le, amikor már nagyon fáradt (napközben ebben a korban kb.5 óra ébrenlét után, este 5-6 óra után), napi legalább 1x menjetek friss levegőre, ha nincs rá mód, mert nagyon rossz az idő, akkor játsszatok a lakásban mozgós játékokat. Amikor már nagyon fáradt, mindig következetesen ugyanolyan módon fektesd le (lehet előtte mese, zenehallgatás stb. a Gyógyító játékokban sok ilyet találsz), és utána ragaszkodj hozzá, hogy most már alvás van és nincs mese. Az első alkalmakkor ez még nehéz lehet, eltarthat 1-2 órát is, mire megérti, hogy most alvás van, és nincs vita, de napról napra egyre jobban elfogadja majd, mert megszokja az új szokásokat.

      Segíthet az is, ha pár napig este Apa fekteti, neki ugyanis nehezebb ellentmondani.

      • Kriszta

        2011. január 19. szerda

        Kedves Ági!

        Köszönöm a gyors választ! Sokat segített. Azóta próbálom minél jobban lefárasztani a kis „energiabombámat”!
        Azt hiszem jót tesz neki a napi 2X séta, ebből egyik babakocsi nélkül. 🙂 Annyit tettem, hogy már nincs iTeddy alváshoz. Egyébként is kb. 1 percet tölt a hintában és elalszik. Azt hogy érted, hogy következtesen ugyanúgy fektessen le? Tehát a rutin után irány a kiságy??? És ha a kiságyban azonnal feláll és sír bármennyire álmos??? Amikor írtam, akkor 7 órája volt fennt és mégsem akart lefeküdni!!! Igazi harcos. Nem értem, hogy hogy bírja?!

        • Vida Agi

          2011. január 25. kedd

          A következetesség arra vonatkozik, hogy minden egyes altatáskor ugyanazt kell csinálni, nem kell variálni, mert ez megzavarja.
          Ha feláll, akkor megfogod visszafekteted, simogatod és ezt újra meg újra (a Suttogó c. könyvben van egy esettanulmány, amiben több, mint 100x fektetik vissza az állandóan felálló babát, mire megérti, hogy most már nincs mese, aludni kell, viszont utána rohamosan javul a helyzet)

  • Anikó

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 1 éves. 10 hónapos koráig este 9-től reggel 9-ig aludt, 1-2 nappali alvással. 2 hónappal ezelőtt az apukája eltörte a lábát és itthon volt 7 hétig és ez alatt a gyerek szokásai gyökeresen megváltoztak. Az addig 4-5 alkalommal szopó gyerek elutasította a tejem és áttért az éjszakai ébrenlétre. A férjem bagoly típus, ha megteheti hajnalban fekszik és kora délután kel. Ez alatt az idő alatt a leánykám tökéletesen felvette az apukája alvási szokását. Jelenleg hajnal 2-ig bulizik az ágyában és délután 1-kor kelteni kell. Boldog kiegyensúlyozott baba, napközben egyszer alszik kb. 2 órát. Szeretném valahogy vissza szoktatni a 9-9-ig alváshoz. A pálya nehezített, mert jelenleg 7 hetes terhes vagyok (nagy adag fáradtsággal), sajnos segítségem nincs. Próbáltam „emberi időben” felébreszteni, de vagy ülve alszik, vagy csak nyűglődünk és lézengünk mindketten és előbb-utóbb elalszunk. Ezzel együtt az étkezései is a késő éjszakába nyúlnak, ez pedig nagyon aggaszt. Szeretném a véleményed kérni, hogy hogyan változtassam vissza ezt a rossz szokást.

    Köszönöm szépen!

    Anikó

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ezt szépen lépésenként lehet visszazökkenteni a rendes kerékvágásba. Próbáld meg, hogy napközben nem alszik az első nap, így este korábban elfárad majd, reggel pedig korábban kel. A 2. nap már aludhat napközben is, de este tedd le korábban (a délutáni felkelés és az esti lefekvés között teljen el legalább 5 óra), így kb. 4 nap alatt visszarázódik a rendes kerékvágásba.

  • Angi

    2011. január 16. vasárnap

    Kedves Agi!

    A fiam 1 eves es egy honapos es eleg rossz alvo. 8 honapos koraig szopott, ejjel tobbszor is felebredt es csak cicin volt hajlando visszaaludni. Aztan attertunk a tapszerre es mivel az orvos nem javasolta, hogy ejjel is egyen a tapszerbol, vagy egyaltalan sem viz sem teaztatas keresnunk kellett egy modszert amivel alvasra birjuk. Igy talaltunk ra az Aludj jol gyermekem konyvre, amit mondhatni sikeresen vegigcsinaltunk. Ataludta az ejszakat, csak ismet elrontottuk szerintem:( Reggel fel het kor ebredt es akkor biza adtunk neki tejet es magunk koze vettuk a nagyagyba. Es lassan lassan odaig fejlodtunk hogy nem reggel ebredt, hanem hajnali 4kor es akkor is adtunk tejet mert attol konnyen visszaaludt. Mar az esti altatas sem ugy tortenik, ahogy a modszer kezdeten, hanem amig elalszik (a nagyagyon) addig vagy anya vagy apa vele van. Szoval eleg kovetkezetlenek voltunk mar en is latom. Most egy par hete sajnos 2-3 ora alvas utan mar felebred es sir, ha velveszem hogy megvigasztaljam akkor csak enyhul a siras, de nem szunik meg, ha nagyagyra teszem akkor maszik veti magat, forgolodik, nyuszkol, de nem nagyon alszik vissza. Ha visszarakom az agyaba, akkor felall es torka szakadtabol ordit. Mar a tejet is probatam de attol sem alszik vissza. Ha nagy nehezen visszaalszik is kora reggel 6 fele kezddik minden elolrol…ugyanez a hanykolodas a nagyagyon vagy orditas a kisagyban. Szoval tanacstalan vagyok. a napi programunkrol annyit, hogy reggel 8kor szoktunk felkelni es este a delutani alvastol szamitott 5 oraval fekszunk es napkozben ebed utan (1 fel 2 tol) alszunk egy masfel orat. Amiota ismet elkezdodott ez a ceco az ejszakai alvas miatt atkoltoztunk a szobajaba, hogy kozel legyunk. Vajon mi is zavarnank az alvasban?
    Kerlek segits valami jo tanaccsal!

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Igen, ebben a korban nagy kísértés a kicsinek, ha egy szobában vagytok vele, mert akkor tudja, hogy át tud menni hozzátok és ha elég kitartó, ki is hisztizi magának. Ebben a korban a kicsi már kitartóan teszteli, mit tehet meg és mit nem. Ha néhány napig megint alkalmazzátok az Aludj jól módszert (most már nehezebben fog menni, mert nagyobb), akkor visszatérhettek az eredeti kerékvágásba.

  • Ágnes

    2011. január 15. szombat

    Kedves Ági!

    Még annyit az előző levelemhez, hogy természetesen nagyon régóta esti rituálénk van, fürdetés, öltözés, és halk babazene mellett vacsorázás félhomályban. Ezek után, ha elringatjuk, 10-15 perc alatt elalszik, néha még ennyi sem kell neki, de ha nincs ringatás, akár egy órát is képes forgolódni, nyöszörögni, ha kimegyünk a szobából, akkor pedig sír azonnal. Nappal is behúzom a függönyt, és ugyanúgy halk zene melltt alszik el, de mintha teljes sötétségben könnyebben menne… egyszer-egyszer sikerül neki magától is elaludni, ha elég elazultan tesszük ágyba, de nagyon ritkán. Mintha kellene neki a testmeleg, a közelség, hogy elaludjon, és ágyban nem menne…
    Kérlek, segíts, hogy hogyna tovább. Kezdjük „erőltetni” az önálló elalvást – az ő érdekében is, vagy majd megtanulja magától, ha eljön az ideje?
    Köszönöm:
    Ágnes

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Igazából itt tényleg az számít leginkább, hogy te hogyan érzed jónak. Csak azért nem kell önálló alvásra szoktatni, mert mások azt mondták, így kéne aludnia. Ha a mostani rendszert jónak látod és elégedettek vagytok vele, mind a ketten, akkor maradhat és később magától elhagyja majd.

      • Ágnes

        2011. január 15. szombat

        Kedves Ági!

        Köszönöm a gyors és megnyugató választ. Igazából csak a két dolog miatt gondoltam arra, hogy meg kéne tanítani elaludni, mert a súlya ugye egyre nagyobb és hát 13-15 kilósan nem lesz egyszerű állva ringatni, másrészt tartok tőle, hogy ha később sem megy az elalvás önállóan, akkor jobban megszenvedi az átállást. Tapasztalatod szerint mikor képesek az önálló elalvásra? És hogyan várható, mitől fog majd ügyesebben elaludni? Megérti majd, hogy anya, apa nem tűnik el? Vagy az agyi fejlődéstől függ?
        Én nagyon szeretem elringatni, imádom a kis szuszogását, csak félek, hogy rosszat teszek neki, ha ringatással altatom.
        Köszönöm:

        Ágnes

        • Vida Agi

          2011. január 18. kedd

          Az elalvás tanult dolog, nem csak érési folyamat függvénye, mint azt sokan hiszik. Nyilván egy újszülöttől nem lehet még elvárni az önálló elalvást, de 3-4 hónapos kortól már be lehet vezetni. Különbséget kell tenni azonban az elalvás és az ellazulás között. 9 és fél hónaposan a babának nehezen megy az elalvás, mert minden érdekli, nehezen tud „kikapcsolni”, ebben segíthet a ringatás, a simogatás, a zene stb.

          Mivel nálatok szépen kialakult rendszer van, ezért meg lehet próbálni fokozatosan csökkenteni a ringatások hosszát. Elalvás előtt a megszokott módon ringasd egy kicsit, de ne altasd el teljesen mélyen, mint eddig, hanem egy picivel hamarabb, félálomban tedd le az ágyába, így felfogja, hogy az ágyba került, tudatossá válik, hogy most elalszik és ez segít majd a későbbi önálló elalvásban.
          Ezt az időt hétről hétre fokozatosan csökkentsd pár perccel, így fokozatosan egyre rövidebb ideig tart a ringatás – és egyre önállóbban alszik majd el.

          • Ágnes

            2011. január 18. kedd

            Köszönöm, megpróbáljuk!

  • Ágnes

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!

    Ugyan a cikkben konkrétan ez nincs, de kérlek, segíts az „önállóan kéne már elaludnia” kérdésben, mert szerintem ez is sokakat érdekel.
    A lányom első naptól kezdve a saját ágyában alszik, nem vettük soha magunk közé. Szerettük volna, ha megtanul önállóan elaludni is, de eddigi kísérleteink nem voltak sikeresek. Eleinte ugye elaludt szopinál (amíg volt tejem), utána sokat volt babakocsiban – jó időben igyekeztem mindig levinni – de sokszor kocsiban sem aludt el. Most a fogzás elindulásakor felhagytam az addigi módszerrel, ami a következő volt: kis dédelgetés és ringatózás után be az ágyba, cumi a szájába, tente-pelus a kézbe és simi, illetve csak ráteszem a kezem, míg el nem alszik De ez sem volt anno sikeres, sokszor egy órán át is forgolódott, hátra vágta magát és tolatott fel az ágy fejéhez, vigyrogva, csapkodva a lábát (nagyon sokáig így kúszott háton, 3 és fél hónapos korától fogva, szerintem imádta ezt a mozgásformát).
    Hozzá kell tenni, soha nem játszottunk vele ágyban, az ágy alvásra való, nincs benne játék, csak cumi és a tente-pelusa. De a fogzás kezdetével olyan nyűgös lett az altatás, hogy feladtam, azóta kézben alszik el. Nappal 3x fél órát (percre pontosan :-), és utána jókedvűen kel, nyomja 3 órán át, sóval nincs többre igénye. Esti elalvás szintén így megy, de az éjszakát 7 hónapos kora óta átalussza, max felsír a foga miatt, kap egy cumit, kis simit és alszik tovább. Jó éjjeleken nem, vagy 1x kell átmennem, rosszabbakon 4-5x. (tudom, va olyan anyuka, akine már ez is isteni lenne 🙂
    Mennyire kell erőltetni, hogy maga aludjon el, képes-e már erre egy 9 és fél hónapos baba?
    Félek, hogy ha később kezdem el, nehezebb lesz rászoktatni, dackorszak alatt méginkább megszenvedi, illetve még csak most kezd felállni, így ha nekikezdenénk most, talán kevesebb felállásos tiltakozás lenne, mint mondjuk 2 hónap múlva.
    Felvesz-letesz? Vagy fokozatos sírni hagyás (persze úgy, hogy bemegyek hozzá néha, de a szívem még így is megszakad…), mit javasolsz?

    Köszönöm:

    Ágnes

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ha úgy gondolod, változtatni szeretnél, akkor most mindenképpen gyorsabban túllehettek rajta, mint 1-2 hónappal később, amikor már akaratosabb a baba. A legcélszerűbb ebben a korban a felvesz-letesz módszer, de ha esetleg a letevést nem jól viseli, akkor lehet csak a hátát is simogatni, kivétel nélkül megnyugtatni ilyenkor.

  • Via

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam pontosan ez a típus, este 10 körül alszik el, és reggel fél 9- fél 10 között kel.
    Este fél 8 körül szoktuk fürdetni, utána szopizik.
    Így, hogy csak 10 körül alszik el, érdemes lenne későbbre tolni a fürdetését, vagy jó ez így?
    Köszönöm a választ.

    • b. nora

      2011. január 14. péntek

      Szia,

      szerintem ez jo igy 🙂 Kislanyom is 10 korul alszik el, es fel 8 utan furdik.Megpendul kicsit a locsitol, ugyhogy kell neki az az ido, hogy ellazuljon ismet.Amugy locsi elott eszik szilard vacsit,majd locsi utan tejcsi cumibol.13 honapos.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ha gond nélkül elalszik a mostani rendszerben is, akkor nem kell rajta változtatni.

  • lemi

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 16 hónapos. Nekunk az éjszakai alvással vannak problémáink. Most
    kezdtek az örlőfogak nőni. Éjszakánként kb. 2 oránként felkel, ez normális? Nem nyitja ki a szemét, csak nyöszörög vagy sir.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Igen, az őrlőfogak áttörésekor ez normális. Lefekvés előtt kaphat egy kiskanál Nurofent, ez segíthet.

  • Kovács Krisztina

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!
    A kérdésem az lenne ,hogy nem baj,hogy a kislányom még mindig naponta háromszor alszik?8 hónapos vidám,kiegyensúlyozott baba az éjszakát átalussza (hajnali 4 és 5 között félálomban megszoptatom).
    Általában reggeli szopi után másfél két órával alszik kb egy órát,tízórai után két órával egy-másfél órát,majd ebéd után két három órával ismét másfél órát.Délután ötkor szokott ébredni és akkor fél kilencig már nem alszik.
    Próbáltam ébren tartani de ha álmos le kell tenni mert csak nyűglődik és két perc múlva már alszik is.
    Gondolom sokan kapnak a fejükhöz,hogy „jaj de szerencsés”és így is van csak nem tudom hogy ez így jó -e…
    Köszönettel
    Cecília

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Egyáltalán nem gond, ha ő még 3 alvást igényel, akkor hadd aludjon 3x, majd ha már kevesebb is elég lesz neki, az egyiket elhagyja majd.

  • Reni

    2011. január 14. péntek

    Sziasztok

    Kislányom 11 hónapos. Este 20h-kor tesszük le aludni mert akkor már eléggé fáradt. Általában 7-8 között kell. Délelőtt alszik 1 órát majd ebéd után is 1 órát. Van hogy még du. 17-18 körül is alszik mégsem jelent problémát a 20 órás fektetés.
    Az este 20 órás alvást ő alakította ki magának kb 6 hónapos kora körül.
    Vannak babák akik sokat szeretnek aludni és vannak akik meg nem, mint ahogy nálunk felnőtteknél is ez a helyzet.

  • tedy

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5,5 hónapos.Mint ahogyan azt írtad,az utóbbi időben minden nap 5-6 körül ébred.Este már fél 8kor alszik.De azért,mert akkor már álmos.Van,hogy a vacsit már csukott szemmel fogyasztja.Napközben viszont már csak de 1 és du 1 órát alszik(jó esetben).Elhiszem,hogy így estére elfárad.De hiába teszem le napközben aludni,fölnyomja magát és nézelődik,pedig nagyon álmos.Mit csináljak?Fektessem később este?Napközben hogyan vegyem rá az alvásra?
    Köszönettel:Tedy

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ebben a korban gyakran már csak 2 nappali alvás van, tehát nem kell mindenáron ennél többet erőltetni.

  • Szabó Anikó

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    3 hetes a kisfiam, általában a nappalt átalussza, az éjszakákat igen felületes alvással végig mocorogva, nyögdécselve tölti. Ha valami felébreszti, vagy nem tud elaludni, pelenka cserénél és ruha cserénél viszont vígasztalhatattlanul ordít. (Csak akkor nyugszik meg, ha mellre teszem, vagy a környezet megváltozik) 1 perc elég ahhoz, hogy ezek után teljesen felzaklatott legyen. Mit gondolsz mi okozza ezeket a düh rohamokat, és hogyan tudom kezelni a legkönnyebben?
    Válaszodat köszönöm
    Sz. Anikó

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Erre mondják azt, hogy összecseréli a nappalt az éjszakával. Erre az a megoldás, hogy nappal rendszer szerint altatod, nem hagyod 4 óránál többet aludni egyben, és hagyod ébren lenni, hogy megtanulja, hogy most van a nappal. Éjjel viszont nem pelenkázod át, nem csinálsz nagy cécót körülötte, nem kapcsolsz villanyt, csak megeteted, és visszateszed. 3-4 nap kell, mire megszokja.

  • J.Judit

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 13 hónapos!Még soha nem aludta át az éjszakát!Most kb.1 hete 4-szer legalább felébred vagyis a szeme csukva,de ha nem kap teát felébred teljesen!Egy éjszaka alatt 300ml teát megiszik!Párszor sírni kezd és nehezen lehet megvigasztalni!Mi lehet ennek az oka?Most 6 foga jött ki egyszerre,de még mindig így telnek az éjszakák.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Az a gond, hogy megszokta, hogy teát kap a visszaalváshoz és most már ragaszkodik hozzá. A teáról úgy tudod leszoktatni, hogy következetesen vizet adsz csak neki helyette, akármennyire is hisztizik. Ez néhány napig azt eredményezheti, hogy nem alszik majd olyan gyorsan vissza, de ebben szigorúnak kell lenni, mert nagyon egészségtelen (a még íny alatt levő fogakat is roncsolja!) Gyakori, hogy miután leszokott a teáról, az ébredések is megszűnnek, mert a teához szokott hozzá a baba.

  • Edina

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam e hónap végén töli be az egy évet. Másfél héttel ezelőtt egyik napról a másikra tértünk át az egy alvásra. Amíg kétszer aludt (11, és 15-től,) este 9 és fél 10 között aludt el. Az egy alvásra való átállás után este 8-tól, reggel 8-tól alszik, ebéd után viszont fél egytől fél kettőig, eddig még csak 1x fordult elő, hogy 2 órát. Elég ennyi egy 1 éves gyereknek? Nappal ha többet aludna kicsit később tudnám ágyba rakni, mint 8, fél nyolc, csak nem tudom hogyan kivitelezzem. Nappali egy óra alvás után annyira fáradt, hogy legkésőbb negyed 8 körül fürdetni kell.
    Válaszodat köszönöm
    H. Edina

    • noemi

      2011. január 14. péntek

      Kedves Edina, kisfiam 1,5 éves és még egyszer sem aludta át az éjszakát. Nappal van hogy egy órát alszik, de általában 2öt, este 9 és 10 között fektetem. Szerintem, ha alszik este 8tól reggel 8ig akkor azt jelenti, hogy jól kipiheni magát, vagyis elég neki az egy órás alvás. Kb 5 órát birt ki ébren a kisfiam ekkor, és ez igy van nálatok is. Ne idegeskedj, jól van ahogy ő diktálja a ritmust.

      • Edina

        2011. január 14. péntek

        Kedves Noémi!
        Köszi a hozzászólásodat. Biztos elég neki, és szerintem kezd ő is hozzászokni ehhez a „menetrendhez” (már csak nekem kell 🙂 , Sőt, eddig nappal csak kézben aludt el (este sosem volt gond az elalvás) de már 3 napja maga elalszik a kiságyában. Úgyhogy ez pozitívum.
        Egyedül az ebéd ami kicsit nehézkes, nagyon fáradt, ( mivel 10 órait nem eszik, fokozatosan leszokott róla, valahogy nem fért bele a ritmusába),nehéz megetetni./Bár hozzáteszem minden étkezés nyögvenyelős egy másfél hete: fog, mozgásfejlődés, idegrendszer…) nem tudom mi lehet az oka. Első fogai mind megvannak, hátul már régóta dagadtak, kicsit megkésett mozg. fejlődésű, most kezd belénk kapaszkodva felállni…. Ez a sok változás így egybe megzavarja./
        Köszi mégegyszer Edina

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Összesen 13 órát alszik így, ez elég is neki. Általában a nappal hosszabban alvó gyerekek ebben a korban éjjel csak 10 órát alszanak és így van meg a napi 13 óra, tehát ez egyáltalán nem gond, pont eleget alszik így.

Comment navigation