Alváscentrum, alváslabor: elvigyük-e a babát?

Alváscentrum, alváslabor: elvigyük-e a babát?Amikor a kicsi már hetek óta nem aludt át egyetlen éjszakát sem, az anyában felmerül a gondolat, hogy „valamit kellene tenni”. Vigyem el alvásambulanciára, alváscentrumba? De mi történik vajon egy ilyen alváscentrumban, és milyen esetekben érdemes elmenni?

Az alváslaboroknak három célja van:

  • megelőzni a bölcsőhalált (azokat a babákat vizsgálják meg, akiknél bejelzett a légzésfigyelő, éjszakai légzéskimaradásuk volt, vagy fennáll ennek a gyanúja)
  • orvosolni a különféle alvás közbeni légzésproblémákat, például horkolás, megnagyobbodot mandula miatti problémák stb.
  • segíteni a nehezen elalvó, sokszor felébredő babák szüleinek tanácsokkal, alvásra szoktató módszerekkel.

A szülők többsége ez utóbbira kíváncsi leginkább, hiszen a baba alvászavarai a legtöbb családban hosszabb-rövidebb ideig megnehezítik a mindennapokat. Aki ide eljön, az már általában nagyon elkeseredett és azt várja, hogy csoda történik majd. Elhozza a picit és mire hazamennek, jelentősen javul a helyzet, megoldják számukra a csecsemő alvászavarait.

Ezzel szemben az alváslaborban is csak azt tudják elmondani, amit a legtöbb erről a témáról szóló szakkönyv leír, hogy a csecsemőt meg kell tanítani önállóan elaludni, és az általuk javasolt módszer az ún. Ferber módszer, azaz hogy még éberen lefektetjük a babát este, elbúcsúzunk tőle, aztán kimegyünk a szobából. Ha sír, visszamegyünk, elmondjuk neki, hogy most aludni kell, majd kimegyünk. A baba valószínűleg sír tovább. 1 perc múlva megint bemegyyünk, elmondjuk ugyanazt a szöveget, kimegyünk. És ez így megy tovább, amíg a baba nem hajlandó elaludni. Ha éjszaka felkel, nem adunk neki enni, inni, hanem elmondjuk, hogy most aludni kell és megint 1 percenként ki-be járkálunk, közben mindig elmondva ugyanazt a szöveget. A következő nap 3 perc múlva megyünk be, aztán 5 percenként stb., míg végül a pici le nem szokik a felkelésről.
Emellé még azt is elmondják, hogy az utolsó evés mindig ugyanarra az időpontra essen, alakítsunk ki esti szokásokat lefekvés előtt, a sorrend és az időpont mindig ugyanaz legyen.

Szóval, ha arra számítunk, az alváslabor megoldja a problémát, csalódnunk kell majd. A gondokat nekünk kell megoldani otthon, mi fogjuk hallgatni a síró babát estéken át…

Ami miatt érdemes lehet mégis elmenni: ha a csecsemő valamilyen komolyabb légzészavar miatt ébred éjszakánként, azt itt felismerik és kezelni tudják. Legalább egy éjszakát egy speciálisan felszerelt szobában kell aludnia a kicsinek, ahol mindenféle gépeket kötnek rá és figyelik a légzését. Ha tényleg azért ébredne, mert kimarad a légzése, akkor itt felismerik a problémát. De a legtöbb alváslaborhoz forduló gyermek el sem jut idáig, mert ahol egyértelmű, hogy nem légzéskimaradásról, hanem „nevelési problémáról” van szó, ott mindössze némi alvásra tanítási tanácsadás történik.

Jó dolog tehát az alváslabor, érdemes alváscentrumba menni annak, aki gyanítja, hogy a kicsinye éjjel légzéskimaradás miatt ébred fel, horkol, nagy az orrmandulája, mandulája, folyton el van dugulva az orra látszólag ok (megfázás) nélkül, rendszeresen bejelez a légzésfigyelő, egyéb esetben azonban inkább kíméljük meg magunkat az utánajárástól.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Lili

    2011. május 20. péntek

    Üdvözlöm !

    Kislányom 26 hónapos. 25 hónapos koráig szopizott. Az esti elalvás szerencsére már ment szopi nélkül, de a napközbeni altatás csak a szopival ment. Mivel szüksége van a napközbeni alvásra, ezért visszatértem a kicsi kori módszerre: babakocsival sétálunk és abban alszik el. 2-2,5 órát alszik így napközben. Este kb. 10 órakor alszik el, vagy a kiságyában egyedül, vagy a nagyágyban melléfekszek.
    Szeretném ha napközben is elaludna úgy mint este, de hiába álmos, mégis túl aktív. Ha napközben nem alszik nagyon nyűgös az esti alvásig.

    Kérem a tanácsát.

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Vezessetek be a nappali elalváshoz is rutint: meseolvasás, melléfekvés elalvás és minden egyes nap ugyanúgy csináljátok, pár nap alatt elfogadja, hogy így kell elaludni nappal.

  • Andi

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági,
    Kisfiam 16 hónapos, még soha nem aludta át az éjszakát. Legalább 5-6-szor felébred éjszaka. Sokáig velünk aludt (a kiságya össze volt tolva a mi ágyunkkal), majd abban bízva, hogy talán jobban alszik másik szobába raktuk. A helyzet semmit nem változott. Most én alszom vele. Nagyon nehezen sikerült napirendet kialakítani nála, de most már ez is rendben van. Szopizik még. Az éjszakai szoptatásról nagyon nehezen tudom leszoktatni. Este 8-9 körül szopizik napközben utoljára, utána altatás. Hetek óta éjfélig nem szoptatom már, mégis rendszersen felébred. Mindig más időpontban, van mikor csak egyszer, de van hogy háromszor is felébred éjfélig. Még alszik, mikor elkezd nyöszörögni és persze felébred. Nem alszik el a kiságyában, ringatni kell vagy hozzám bújva alszik el a szivacson. Ha felsír (felnyöszörög), csak kézben nyugszik meg. Semmilyen változtatás, ill. módszer nem hozott eddig megoldást. Hetekig próbáltam pl. a felvesz-letesz módszert (igaz, hogy csak altatásnál), de nem vált be. A Felber módszer nálunk ki van zárva, nem hagyjuk sírni a gyereket. Homeoopátiával próbálkozunk, de eddig egyik szer sem vált be az alvásra, az alkati szere sem. Mit javasol? Elképzelhető, hogy mi rontjuk el vhol, de nem látjuk a fától az erdőt…:-( Szeretnénk vmi megoldást. Kérem, segítsen. Köszönettel: Andi

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      3. Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Ani

    2011. április 16. szombat

    Tisztelt Ági!

    Kisfiam 4 hónapos 1 hete minden nap (hajnalban ) a légzésfigyelő készülék bejelez van úgy hogy több alkalommal is. A kiságyhoz érve ez kb 2mp azt látom, hogy szépen alszik vagy esetleg a hang és fény hatására ébredni kezd. Most új légzésfigyelőn gondolkodunk de felmerült az alváslabor vizsgálat is. Mennyire macerás egy ilyen vizsgálat jár valamilyen fájdalommal a babának? Válaszodat köszönöm: Ani

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Valószínűleg csak a légzésfigyelő a hibás, ezért először azt cseréljétek le.
      Az alváslaborban egyébként általában 1 éjszakát bent kell aludni és figyelik a kicsi alvását.

  • Szilvi

    2011. február 25. péntek

    A kisfiam 10 hónapos, mióta hazahoztuk a kórházból nem alszik el egyedül, így mindig ringatva aludt el. Ez kb 20-20 percet vesz igénybe és utána alszik. Délelőtt fél órát, délután 2 órát. Este fél kilenckor elalszik, viszont éjfélkor felébred adok neki tápit azon elalszik reggel fél hatig, akkor ismét eszik és még alszi eey órát. Azt szeretném kérdezni, hogy nagyon nagy baj, ha nem egyedül alszik el? Idővel magától is el fog aludni? Olvastam róla, hogyan kell megtanítani aludni, de nekem nagyon könyörtelen ez a módszer. De ha nincs más megoldás valahogy megcsinálom. Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Mivel nálatok nagyon szépen kialakult napirend van és gond nélkül elalszik a megszokott módon a baba, nem szükséges elalvásra tanítani, idővel magától meg fogja tanulni. Erre csak akkor van szükség, ha képtelenség elaltatni, alvászavar alakul ki (nappal nem alszik, éjjel 3 óránál sűrűbb időközönként kel)

  • Viktória

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Üdvözlöm!

    Kérdésem a következő:

    Kisfiamnak (4 és fél éves) három hónapja vették ki az orrmanduláját. EGy ideig teljesen csendben aludt, két-három hete ismét horkolgat. A szája nyitva, és ahogy ma éjszaka is nézem/hallgatom egy-egy horkantgatás után tátog, néha köhög, majd kinyitja a száját.
    ÉJszaka egyből elalszik, reggel mostanában nyűgős, és ébredéskor ma pl. el volt dugulva az orra.
    Mi lehet ez? Túlaggódom?
    (Nem náthás, nem beteg).

    Köszönöm.

    Válasz: nem aggódod túl, valószínűleg semmi komoly dologról nincs szó, mivel most nappal nagy meleg van, este pedig már hűvösebb, ezért könnyebb egy kicsit megfázni, ez lehet a gond, de érdemes lenne orvossal is konzultálni.

  • Judit

    2010. július 12. hétfő

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy az 5 hónapos kislányomnál időszakonként bejelez a légzésfigyelő!
    Momentán ma este 2 szer is bejelzett, a frászt kaptam tőle! Alig bírtam felébreszteni!
    Lehet ilyen mélyen aludni?
    A picikémnek elég jó alvókája van, 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakákat!
    várom válaszát!

    Judit

    Válasz: Ha a babával ilyenkor minden rendben, odamenve hozzá hallod a lélegzetét és mélyen alszik, akkor nem szabad felébreszteni és valószínű, hogy a légzésfigyelővel van a gond, előfordul, hogy a madzagja megtörik vagy a dugasz nem érintkezik már, ezek szoktak felesleges ijesztgetést okozni.
    Ennek ellenére a gyakori riasztás miatt érdemes megelőzni a bajt és elmenni a Heim Pál Kórházba SIDS vizsgálatra, így kiderül, ha van valami gond.

  • Pagi

    2010. április 16. péntek

    Szia Ági!
    Újra hozzád fordulok tanácsért, remélem, tudsz nekem segíteni.
    Sajnos az alvásproblémáink nem oldódtak meg és fogalmam sincs, hogy lehetne változtatni a dolgokon. Most már ugye 9,5 hónaposak a lányok, de még a mai napig ringatni kell őket, hogy el tudjanak aludni, nappal és este is. Éjszaka általában megpróbálom nem is kivenni őket az ágyból, de ez sem megy mindig.
    Most már nagyon nehezek, de ez a módszer, amire már több cikkedben is utaltál, a Ferber, nálunk egyszerűen nem válik be. Nem tudom azért e mert hárman vannak és így zavarják egymást, vagy miért, de akkor hogy csináljam? Nincs három külön szobánk és én sem tudok osztódni három felé. Ráadásul, ha egyesével is csinálom (már próbáltam csak az egyiket és a többit ringatva elaltatni) hát ők nem hogy csak nyöszörögnek, sírnak, hanem szó szerint üvöltenek, a rácsokba kapaszkodva, majdnem megfulladnak. Még 2 óra múlva is. Hiába megyek be nyugtatgatom őket. Próbáltam már zenével is, azzal, hogy azt mondom folyamatosan, sss, sss, sss. Próbáltam már a sírni hagyást is, bár ezt fél-1 óra múlva feladtam. Hogy lehet őket megtanítani elaludni? Főleg ennyi idősen és egyszerre a hármat?
    egyszerűen már úgy érzem, nem bírom, a férjem is ki van, neki ugye dolgoznia is kell. Ráadásul most már éjszaka is egyre többször ébrednek fel, és egyre többször nem csak felsírnak, hanem muszáj kivenni őket az ágyból, megnyugtatni, néha megetetni, mert különben csak sírnak. Az egyik lányomnál mondjuk felmerült a légzésprobléma alváskor, szinte január óta folyamatosan beteg, de inkább csak taknyos, ez az éjszakai légzést nagyon zavarja, hiába szívom neki éjjel is az orrát, akkor is kezd már kialakulni a szájon át légzés. Orvos nem tud rá mit mondani, nem lát semmi problémát, szerinte amint jó idő lesz elmúlik, addig immunerősítőt kellene adni, meg persze a szokásos váladékoldó, orrszívás, arcmelegítés. Néha elmúlik 1-2 hétre, de aztán újra visszatér. Emiatt is fel lehet keresni egy alváscentrumot?
    (ja, és igen a fogzás is bezavar, de azt azért nem hiszem, hogy egy normális éjszaka sincs soha és a fájdalomcsillapító se hatna – mert ezek a homeopátiás cuccok nálunk nem jöttek be, vagy nem ez a bajuk, nem tudom. Már semmit nem tudok…)

    Válasz: Ha bedugul az orra, éjszakára kend be BabyLuuf balzsammal a hátát, így nem fog bedugulni, amíg alszik. Mivel ez elég komplex probléma így, érdemes lenne elmenned alváslaborba velük, mert nálatok az alvásra szoktatás megszervezése is nehezebb feladat, mint ahol csak 1 vagy 2 gyereket kell összehangolni, nekik nagyobb tapasztalatuk lehet ebben.

  • Oláh Adrienn

    2009. augusztus 09. vasárnap

    2 hónapos babánknál 2 egymást követő éjjel bejelzett a légzésfigyelő, és rázogatni kellett a hátát (hason fekszik), hogy újra levegőt vegyen. Nem tudom, mennyi az az „egészséges” időtartam, ameddig egy csecsemő nem vesz levegőt, de ijesztő, amikor még a rázás után is csak egy tíz másodperccel reagál.
    Talán ennyire mélyen alszik? Várom válaszukat, Köszönöm.

    Válasz: Igen, nagyon mélyen tudnak aludni, de a 10 másodperc elég hosszúnak tűnik, ezért érdemes lenne kivizsgáltatni.

  • Gáti Katalin

    2008. augusztus 11. hétfő

    9 hónapos kisfiam 2hónapja nem tud aludni éjjel. Doktornő szerint tüdeje tiszta, az orrmandulái nagyobbak a kelleténél éjjel gyakran kér inni, szája a horkolástól kiszárad. Váladék szörcsöl a torkán, orrszívóval szinte semmi sem jön ki. Nem azért nem alszik, mert nem tud egyedül elaludni. A fogzás is zavarja, de a probléma az, hogy nem folyik ki az orrán a váladék, hanem hátra csorog. most calciumot, sinecod cseppeket és cebion cseppeket kaptunk. Már úgy érzem semmi nem használ, egyik rémálom éjszaka után jön a másik teljesen kimerült vagyok. Várom válaszát.

    Válasz: Ebben az esetben valóban érdemes lenne elvinni alváscentrumba, ahol megnéznék, mit lehet tenni a légzési problémák ellen, nekik van tapasztalatuk ebben.