A baba alvásigénye

Mennyit kéne aludnia nappal és mennyit éjszaka? Rengeteg kérdés érkezik mostanában a baba alvásigényéről, ezért összegyűjtöttem életkoronként, mikor mire számíthatsz ezen a téren.

A táblázatban átlagértékeket, illetve tól-ig értékeket láthatsz, de ettől minden irányban lehetséges egyéni eltérés, hiszen nem vagyunk egyformák 🙂 Fontos tudni, hogy a nappali alvásoknál általában a délelőtti alvásidő hamarabb következik el, míg az este felé haladva egyre hosszabban tud fentlenni a baba.

Az, hogy mennyi időt tud ébren tölteni nagyban függ a baba habitusától: vannak olyan babák, akik már újszülöttnek is élénkebbek, aktívabbak (ingerkereső babák) és olyanok, akik kezdetben szinte csak alvással töltik az időt és alapjáraton is nyugodtabbak. Az ébrenléti időknél minden esetben azt az időtartamot veszem alapul a táblázatban, amit éberen, jókedvűen tud fent tölteni a baba, nyűgösködés és álmosság nélkül. Természetesen előfordul olyan is, hogy a baba ennél többet van ébren, de ilyenkor általában már nyűgösködik, ásítozik, csak éppen valami miatt nem tud ellazulni és elaludni.

A baba éjszakai és a nappali alvásigénye jelentős mértékben összefügg egymással: lehetséges, hogy a baba nappal sokat és jól alszik, de éjjel csak az életkori minimumot teljesíti, míg ugyanez fordítva is igaz lehet: az éjjel hosszan és jól alvó babák néha nappal csak keveset és röviden alszanak

 
Éjszakai alvásigény
Nappali alvásigény
   
Hányszor alszik?
Milyen hosszan alszik?
Mennyit tud ébren lenni?
Újszülött
12-14 óra
4-5
1-3 óra
30-60 perc
1 hónapos
12-14 óra
4-5
1-3 óra
30-60 perc
2 hónapos
12-13 óra
4
1-2 óra
1-1,5 óra
3-5 hónapos
11-12 óra
3
30-90 perc
1,5-2 óra
5-7 hónapos
11-12 óra
2
30-90 perc
2,5-3 óra
7-10 hónapos
10-12 óra
2
1-1,5 óra
3-4 óra
10-12 hónapos
9-12 óra
1-2
1-2 óra
4-5 óra
12-18 hónapos
9-12 óra
1-2
1-2 óra
5-6 óra
18-24 hónapos
9-11 óra
1
1,5-3 óra
5-7 óra
24-36 hónapos
9-11 óra
1
1-2 óra
6-9 óra

Gond, ha nem alszik eleget a baba?

A táblázatban közölt adatok csak iránymutatók, de mint tudjuk, a statisztika az a dolog, ami mindenkiről szól, de teljes mértékben senkire nem igaz 🙂 Gyakran a szülők saját maguk fáradtak és ezért érzik úgy, hogy a baba nem alszik eleget, holott a baba köszöni, jól van. Ennek az az oka, hogy a csecsemők alvása még sokkal felületesebb, ezért lehet, hogy a babád apránként kialussza magát pl. kézben, babakocsiban, szopi közben és bár úgy tűnik, keveset alszik nyugodtan a kiságyában, valójában kipihent.

Ha a baba eleget alszik, jókedvű, alvás után aktív, képes nyűgösködés nélkül ébren maradni a következő alvásig (ld. a táblázatban az ébrenléti időket). Közvetlenül ébredés után nyűgösebb lehet, ez azonban alkati sajátosság, nem feltétlenül függ azzal össze, hogy eleget aludt-e a kicsi. Ha kipihente magát, pár perc múlva jókedvű lesz és aktívan, érdeklődően tölti az időt a következő alvásig.

Ha a baba nem alszik eleget, ébredés után nyűgös és ez így is marad, vagy jókedvűen ébred, de hamar elfárad, nyűgös lesz, nem lehet megvigasztalni, elterelni a figyelmét, ölbe felvéve is láthatóan az álmosság jeleit mutatja (fül- vagy orrdörzsölés, nyűgösködés, sírás, ingerlékenység). Hosszú távon a kialvatlanságnak számtalan hatása lehet, ezek többségét a kicsi viselkedésében is tapasztalhatjuk erről itt írtam bővebben.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

192 Comments

Comment navigation

  • Anikó

    2011. szeptember 28. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam a héten lesz 4 hónapos. Alvásával kapcsolatban egyre komolyabb problémáink vannak. 2 hónapos kora körül éjszakánként 4-5 sőt néha előfordult, hogy akár 6 órát is aludt. Most azonban ott tartunk, hogy annak is nagyon örülnék, ha 3 óránként ébredne, ehelyett azonban 2-2.5 sőt előfordul, hogy 1 óránként ébred éjszaka. Eleinte arra gyanakodtam ,hogy nem elég a tejem, és éhes. Egyébként a súlya sem túl nagy, ahhoz képest, hogy 3750g-mal született, még most, közel 4 hónaposan is csak 6100g. Igyekszem 3 óránként etetni, nappal nincs is ezzel gond, simán kihúz akár többet is. És ami a legfurcsább, hogy figyelem az éjszakai szopizásokat, és ezek alkalmával általában nem is eszik, csak rácuppan a cicire, mint egy tapadókorong, és békésen alszik tovább. Próbáltam nagyon következetesen nem megszoptatni éjszaka 3 óránál gyakrabban, de akkor addig tart az üvöltés, míg le nem telik a 3 óra és végül meg nem szoptatom. Férjem szerint hiányzunk neki, és azt tanácsolta, hogy fektessük éjszakára magunk közé. Gyerekorvosunkkal konzultáltam, habár ő ellenzi azt, hogy a babát a szülői ágyban altassuk, esetünkben azonban mégis azt tanácsolta, hogy ha ennyire nyugtalan, akkor annak érdekéeb, hogy hosszú hetek után végre tudjuk kipihenni magunkat, mégis tegyem magunkhoz. Ráadásul, mióta az éjszakai alvásproblémáink tartanak, azóta nappal is kész kínszenvedés ágyba tenni. a hordozókendőn kívül sehol máshol nem hajlandó legalább negyed órás üvöltés nélül elaludni. A „Tracy Hogg”- (Suttogo) féle napirendet próbáljuk tartani, nem mindig sikeresen. Lehet, hogy mégis az étkezéssel van a probléma? Vagy csak egyszerűen rám van szüksége? De ha magamhoz szokatatom, hogy fogom visszatenni a kiságyba, honnan fogom tudni, hogy már „megérett” rá?
    Anikó

    • Vida Agi

      2011. október 07. péntek

      Ha melletted jól és nyugodtan alszik, akkor aludhattok együtt, ezesetben arra kell számítani, hogy még jó ideig veletek fog aludni, akár 3-4 éves korig is.
      De azt is meg kéne nézni, miért kezdett el felébredni. Ami lehet:
      1. Növekedési ugráson esik át, ezért többet kéne ennie. Ezen segíthet, ha pár napig napközben gyakrabban, akár 2 óránként is megszoptatod, ettől több tejed lesz és ő is jobban jóllakik majd, pár nap után, amikor már látod, hogy nem kéri a cicit ilyen gyakran, vissza lehet állni a rendes kerékvágásba.
      2. Ha eddig egy szobában aludtatok, akkor lehet, hogy már a ti zajaitok zavarják őt, és ezért ébred ilyen gyakran, ezen segít, ha kiköltöztetitek a saját szobájába.
      3. A kezdődő fogzás is okozhat ilyen problémákat. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor ez lehet a gond, homeopátiával segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • bardoczy

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Azt elfelejtettem írni, hogy nappal 3-3,5 órát van fent, utána próbálom letenni amikor már nagyon álmosnak látom.

  • bardoczy

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagyon sok írásodat olvastam és a tanácsaid, ötleteid nagy részét használjuk is. A hozzászólásokat is olvasgatom, de most mégis tanácstalan vagyok. A kisfiam 6 és fél hónapos. 3-4 héttel ezelőttig minden rendben ment. Éjszaka általában 2-szer kelt szopizni utána visszaaludt. Este 9, fél 10 körül raktuk le és kb 6-ig aludt. Nem túl sok ez az alvás, de láthatólag kipihenten ébredt. Nappal mivel ilyen korán kelt még 3-szor aludt, 2-szer 1,5 órát és 6 körül kb fél órát. Mikor már nagyon álmos volt énekelgettünk, együtt besötétítettünk, betettem a kiságyba és egyedül elaludt. Most viszont minden összekuszálódott. Nappal sírva hisztizve alszik el és csak fél órát alszik, nyűgösen, sírva ébred.Többször kiveszem a kiságyból, megnyugtatom, visszateszem, de ezt kb 4-5-ször meg kell ismételni. Babakoscsiban vagy autóban szépen elalszik és 1,5-2 órát is alszik. Éjszaka pedig rengetegszer kel. Általában mikor lefekszik egy óra múlva felsír, ekkor kap cumit (egyébként csak a nappali alváshoz használjuk, eddig este és éjszaka és napközben sem igényelte). Aztán 3 óra múlva kel enni. Ezután viszont fél óra, óránként kel és leginkább csak cicin nyugszik, meg. Így gyakorlatilag alig alszunk. Az esti lefekvés sokkal korábbra tolódott, már fél 8 körül alszik, mert a 3. nappali alvás után már másfél órával sír. Eddig imádott fürdeni, de most van, hogy azt is végig sírja. 3 hónapos kora óta nagyon nyálazik, foga még nincs. Este és napközben is szokott kapni chamilla ch 15-t (este 5 szemet, napközben kétszer 2-t). 2 hete megkezdtem a hozzátáplálást, eddig minden gyümölcsöt, krumplit szépen fogadott, szívesen ette. Tehát nem hiszem, hogy ez lehet az ok.Meg egyébként is régebbenkezdődtek a gondok. Múlt héten megműtötték, mert egy tályog keletkezett a bcg oltása helyén. Altatták és két napig kórházban voltunk. Látszólag jól viselte,nevetgélt, kötözéseknél együttműködött, nem sírt. Viszont azóta az alvás még rosszabb, különösen a nappali. Ráadásul a kórházban még el is kapott valamit és azóta folyik az orra. Tehát akár ezekre is foghatnám ezt a rossz alvást, de az egész sokkal korábban kezdődött és csak rosszabbodik. Elnézést, hogy ilyen részletesen írtam le mindent, de tanácstalan vagyok és gondoltam talán a részletekben van a megoldás! Nagyon várom a válaszod és a tanácsod, hogy mit tegyünk, hogy újra ki tudja pihenni magát a gyerkőc!
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. szeptember 26. hétfő

      A gondot 3 dolog okozza:

      1. Fogzik, ezért ébred gyakran éjszaka, ha nyálzik és mindent a szájába vesz napközben, akkor biztosan ez a gond, homeopátiás alkati szerekkel tudtok segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      2. A műtét (még ha akkor látszólag jól viselte is), a kórház nagyon megviseli a gyerekeket, hiszen kiszakadnak a megszokott környezetből, fájdalmakat élnek át stb. Legalább 2-3 hét kell, mire ennek elmúlnak a hatásai. Az is lehet, hogy éjjel a karjára fordul és az fáj neki, ezért is ébredhet gyakrabban.

      3. Ebben a korban már hosszabban tud fentlenni nappal két alvás között, akár 3-4 órát is, valószínűleg áttér már a kétszeri alvásra. Fektesd nappal kicsit később, akkor, amikor már nagyon álmos. Elalváshoz félig sötétítsd be, dédelgesd meg, segíts neki ellazulni elalvás előtt.

  • Zsuzsek

    2011. szeptember 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk novemberben lesz 2éves,és még mindig nem alussza át az éjszakákat!Valamit nagyon elronthattunk,csak arra nem jövünk rá,hogy mit!Általában azért kell hozzá átmennünk,mert kitakarózik,és ezt jelzi!Ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem,hogy hogyan szoktassam rá,hogy egyedül is betakarózzon?Már mutattuk neki többször,de inkább minket hív,de aztán rögtön vissza is alszik,ahogy betakartuk (legalábbis jobb esetben)!Változó,hogy hányszor kell átmenni hozzá egy éjszaka,van hogy csak 1-2alkalommal,de előfordul,hogy sűrűbben!Aztán a következő problémánk,hogy az utóbbi 2-3éjszaka már a betakarás sem volt elég,ahogy kiléptünk a szobájából éktelen sírásba kezdett,addig bent kellett nála maradni,amíg vissza nem aludt,és csak éjszakai fény mellett alszik el mostanában,talán fél a sötétben?De van egy intervallum,éjjel kb 2óra és fél 5között,amikor akkor sem akar visszaaludni,ha ott van valamelyikünk mellette,felül az ágyában,simogatja,puszilgatja a kutyusát!Ez miért lehet?Játszani akar?Este 9körül szokott elaludni,későbbre kéne halasztanunk a lefekvés idejét?Napközben 1-2óra között alszik el,változó hogy mennyit,van amikor csak 1,5 órát,és van amikor 3órát is végigalszik!A 3óra az nem sok?Nem lehet hogy sokat alszik napközben,és ezért nem akar éjszaka aludni?Próbáltuk már azt is,hogy nem raktuk le napközben aludni,ugyanis néha nagyon tiltakozik ellen,de olyankor sem volt jobb az éjszakánk,sőt,olyankor már este 7óra körül nyűgös volt és szinte ülve elaludt!
    Eléggé elkeserítő,hogy lassan 2éve nem aludtunk végig egyetlen éjszakát sem!Remélem a leírtak alapján tudsz segíteni nekünk,már nagyon el vagyunk keseredve!Ha kevés információt adtam meg,kérlek írd meg azt is!Október végére várjuk a kis öcsit,úgyhogy lassan jó lenne valami megoldást találni az éjszakai problémákra!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. szeptember 26. hétfő

      A probléma nem az, hogy nem tud betakarózni, hanem az, hogy titeket akar, ti pedig eleget tesztek a kívánságának és átmentek, ezért újra meg újra így hív titeket. Ezt a szeparációs szorongás és az éjszakai félelmek is okozhatják. Segíthet, ha egy kislámpát kapcsoltok a szobájában vagy más éjszakai fényt, ami nem túl erős. Mondjátok el neki lefekvés előtt, hogy éjszaka apa és anya alszik, nem tud átjönni. Ha mégis felébred, akkor ne menjetek be hozzá, csak az ajtaja elé és halkan mondjátok, hogy most „még nincs reggel, aludj vissza szépen”, újra meg újra, amíg el nem fogadja, hogy ilyenkor aludni kell. De választhatjátok azt is, hogy ilyenkor magatokhoz fektetitek, így valószínűleg nem is fog már többször felébredni.
      Éjszaka, ha felébred és nem tud visszaaludni, fektessétek magatok mellé és együtt aludjatok tovább.

      Ebben a korban a nappali alvás lehet 30 perc vagy akár 3 óra is attól függően, mennyire fáradt a kicsi, mindegyik normálisnak számít.

  • eszter

    2011. szeptember 17. szombat

    Kedves Ági!

    Kérlek segíts nekem, mert aggaszt, hogy az eddig tökéletesen alvó kislányom az utóbbi időben szinte minden nap óránként felsír éjszaka. A baj, hogy én önző dög, mire elalszom, fel is ijedek a sírásra. Ha cumit adok a picinek egy perc, és máris alszik vissza. Van olyan éjszaka, hogy óránként, de van, hogy 2-3 óránként sír fel, ritkábban egy éjjel csak egyszer. Nappal tökéletesen viselkedik, boldog, kiegyensúlyozott, játszik, elvan, kacag, mozgékony, szépen eszik. A szeparációs szorongásán már 8 hónaposan túlestünk. Alul van két foga, felül a két egyesnél duzzadt az ínye, ezt aug. 23-án a gyerekorvos mondta. Még nincs fog, én nem látok fent semmit. Ma tölti a kicsike a 9. hónapját. Naponta 5-ször eszik, már nem szopizik 5 hónapos kora óta (sajnos), de szívesen eszik főzeléket, tápszert, tejpépet. Korábban azt írtad nekem, hogy korának, súlyának megfelelően táplálom. Most 9 hónaposan 7,7 kiló (36. héten született 2400 kg. 48 cm-vel) és 68 cm.
    Szerinted mivel segíthetek ESztikének?
    Eddig gyönyörűen aludt 20-tól 6-7-ig, most 20-tól 6-ig ilyen rosszul, nappal kb. 13-tól két órát, de akkor is fel-fel ébred.

    Köszönöm szépen segítségedet és kedvességedet: Eszter

  • Regina

    2011. szeptember 17. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom másfél éves. 2-3 hete szinte nem alszik napközben. Ebéd után leteszem 1 óra körül, tiszta pelusban, szokásos rituáléval és szépen elalszik magától. Ilyenkor alszik akár 2 órát is szépen, ahogy régebben. Máskor viszont csak ordít, feláll a kiságyban és kétségbeesetten sír. Néha működik a bemegyek megnyugtatom és lefektetem módszer, de csak ritkán.
    Este 7-kor vacsora, utána fürdés, majd a megszokott rendszerrel fekvés. Már nem iszik este tejet, csak a vacsora van. Ilyenkor mindig szépen nyugodtan elalszik egyedül. Néha ébred éjjel, iszik egy kis vizet és alszik tovább. Reggel 7-8 között ébred. Az éjszakai alvásokkal szerencsére semmi baj.
    Járni még nem jár stabilan egyedül, csak pár lépést. Látta mindenki, akinek kell és ezen a téren probléma nincs vele. A szemfogai be vannak duzzadva, de nem látom, hogy szenvedne vele. Néhánnyal eléggé megkínlódtunk.
    Nem tudom lehet-e tenni valamit, hogy javuljon a helyzet, vagy ez is csak egy átmeneti állapot, mint sok minden más. Esetleg valamilyen homeopátiás szert érdemes a problémánkra kipróbálni?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Regina

    • Vida Agi

      2011. szeptember 19. hétfő

      Ezt az okozhatja, hogy esetleg még nem álmos, esetleg a későbbi fektetés, vagy ha segítenél neki ellazulni elalvás előtt, pl. mesét olvasnátok, esetleg ilyen „nehezen elalvós” napokon az ágyatokba fektetnéd és ott altatnád, segítene ilyenkor.

  • Edit

    2011. szeptember 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos lesz 1 hét múlva.
    1 hónapos kora óta szépen átalussza az éjszakát (tápszeres baba ..sajnos, 5. hónaptól kezdtük a hozzátáplálást, étvágya általában jónak mondható), ami kb 4 hónapos koráig tartott,4 hónapos korától ujra felébredt 1szer általában éjszakánként ez 6 hónapos koráig tartott és fél éves kora óta egyre többször van fent 3szor 4szer..néha sírva ébred, néha meg csak kiabál, mintha unatkozna, ilyenkor adok neki pár korty tejet és visszaalszik, de másfél, két óra múlva újra ébred…nem tudom mi lehet az oka ennek. A viselkedésében is változás történt, mindig jókedvű baba volt, de mostanában nem mosolyog annyit mint régebben, észrevettem amikor meg akarom cirógatni az arcát szabályosan ellöki a kezem és „morog”.
    Volt egy rossz élményünk 6 hónaposan: Írországban élünk és itt az oltási rendszer kicsit más mint otthon,fél évesen 3 oltást kapott egyszerre egy időben, tehát 3szor szurták. Látszólag nagyon megviselte, alig tudtam megvigasztalni…esetleg ez okozhat ilyesmit, amitől ennyire megváltozik?
    Vagy talán fogzás lehet a háttérben, bár én még nem látom semmi jelét, azon kívül hogy 3 hónapos kora óta patakokban folyik a nyála.
    Köszönöm szépen előre is a tanácsod!
    Üdvözlettel: Mészáros Edit

    • Vida Ági

      2011. szeptember 20. kedd

      Ebben a korban minden baba megváltozik, ennek több oka is van:
      1. Egyre többet mozog, és ez nyugtalanabbá teszi, sokat erőlködik, de nem sikerül neki az előrébbjutás, egyre akaratosabbá válik – ez normális
      2. Elkezdenek jönni a fogai, emiatt ébredhet gyakrabban éjszaka, homeopátiás szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.
      3. Elkezd rájönni, hogy ő és anya nem ugyanaz a személy, ettől megijed, anyásabb lehet és napközben is sírósabb, pl. amikor kimész a szobából.

  • Ildikó

    2011. szeptember 14. szerda

    Kedves Ági!
    Az augusztus 24-én feltett kérdésemre már nem kell válaszolnia.
    Üdvözlettel,
    Ildikó

  • Nóri

    2011. szeptember 13. kedd

    Kedves Ági!

    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy kisfiam 7,5 hónapos, eddig nagyon szépen aludt napközben is, nem volt sok hiszti, legtöbbször maga aludt el, nem kellett elaltatnom. Mióta elkezdett mászni, lassan egy hónapja, azóta nem tudom úgy lerakni, hogy ne hisztizzen. Van, hogy elalszik nagy nehezen, de például a napokban csak a babakocsiban tudtam elaltatni, akkor is csak kétszer 45 percre. Látom rajta, hogy nagyon álmos, dörzsöli a szemét + nagyon pirosak neki, szóval egyértelműen fáradt mégsem tudom elaltatni. Mit kellene tennem? Most jutottam arra a szintre, hogy tanácstalan vagyok. Vagy elmúlik idővel és ez csak a növekedési hullámnak köszönhető?
    Előre is nagyon szépen köszönöm segítő válaszod!

    Nóri

    • Vida Agi

      2011. szeptember 19. hétfő

      Ebben a korban általában kétszer 45-90 óra alvást igényelnek napközben a babák és két alvás között legalább 3 órát ébren tudnak lenni, mire elfáradnak. Ne az álmosság első jeleire tedd le: amikor már nagyon fáradt, sötétítsd be a szobát, dédelgesd meg, segíts neki az ellazulásban és amikor már nem olyan éber, akkor tedd le a kiságyba. Ha sír, simogasd a hátát (ha hason alszik), nyugtasd meg, de nem kell kivenni (vagy kiveheted és ha megnyugodott, visszateheted). Az első alkalommal még talán nehezebben fogadja el, hogy nem a babakocsiban altatod, de ha következetesen ezt csinálod, el fogja fogadni majd.

  • Kata Radócz

    2011. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos!
    Minden este 19.30-20.30 között alszik el!
    Hajnali 3-ig 2X,néha 1X kel fel enni,szépen alszik tovább!
    Aztán másfél óránként felkel,kb.6-kor átviszem magunkhoz de onnantól csak cumival tud aludni 8-ig! 6-8-ig görcsöl a hasa,nyűgös,nem alszik nyugodtan,csak ha felpolcolom a lábát!
    Ébredés után semmi baj,egész nap nincs hasfájás!
    Mi lehet ennek az oka?
    Az hogy reggel 8-ig 4X-5X kelünk nem túl sok?
    Minden körülöttünk lévő ugyan ilyen korú baba végigalussza az éjszakát,bár ők tápszeres babák!
    Valamit én csinálok rosszul,vagy nem elég tápláló a tejem?
    Válaszod előre is köszönöm!:)

    Kata

    • Vida Agi

      2011. szeptember 10. szombat

      Ha felpolcolt lábbal jól alszik, akkor gyanús, hogy esetleg refluxa van és ez okozza a nyűgösséget, mutasd meg orvosnak.

  • Borza Csilla

    2011. augusztus 28. vasárnap

    Kedves Ági!
    Éjszakai + nappali alvással van problémám.Kislányom 8 hónapos, 6 foga van. Szopizik igény szerint és szilárdat is kap naponta 5ször (reggel,tízórai,ebéd stb.)Esti problémák a fogzás ideje alatt kezdődtek. Jelenleg nem dagadt az ínye, szerintem most egy időre megelégszünk ezzel a 6 foggal, 3 hét alatt jöttek ki egyébként. A gondom az,hogy fektetés után félóránként felkel. Ahogy kiveszem az ágyból rögtön alszik a vállamon v. cicit kap (cicin is altatom) és úgy alszik vissza. Pár napig most megint kétszer kelt csak de következő napokban megint félóránként. Egyébként a fogzásig 2,5 hónapos korától kezdve átaludta az éjszakákat. Nappal kétszer alszik(de. 1,5-2 órát du. 1/2-1 órát). Figyelek arra,hogy a délutáni alvás és az esti fürdetés között a 3-4 óra fent lét meglegyen.Lehet,hogy az is a gond,hogy mellém tettem fogzás alatt éjszakára?
    Nappali alvás gondok 2 hete kezdődtek. Idáig működött a napirend:
    8-9 között ébredés,reggeli
    ha pl 9 kor kelt akkor:
    1/2 11 tízórai
    12-14ig alvás (1,5-2 órát)
    14 ebéd
    16 uzsonna
    17 alvás (1/2-1 órát)
    19 vacsora
    19.30 fürdetés
    20 alvás
    Az alvás idáig így működött: Besötétített szobában beteszem a kiságyba, elmondom, hogy aludni fog, kicsit nyűglődik, megfogja a kezem és elalszik. A délelőtti alvások (lecsökkent fél órára az ideje) még működnek csak-csak, de a délutáninál a nyűglődés után nagy sírás van és nem alszik el pedig dörzsöli a szemét. A cumi sem kell már és ha meg akarom simogatni az arcát ellöki a kezem. Estére már nagyon nyűgös.Ha el is alszik az nem tart tovább fél óránál és nyűgösen ébred.
    Köszönöm a segítséget.
    Csilla

    • Borza Csilla

      2011. augusztus 28. vasárnap

      Az esti fürdetést rosszul írtam,nem 19,30 hanem 20,30 és 21 óra a lefekvés.
      Csilla

    • Vida Agi

      2011. augusztus 29. hétfő

      Ez annak a jele, hogy most egy átmeneti időszakban vagytok és lassan el szeretné hagyni a délutáni alvást: délelőtt már később aludna el kicsit és így hosszabban aludna, viszont délután már így elmaradna az alvás, viszont lehet, hogy más napokon még igényelné a kétszeri alvást. Segíthet az is, ha délután nem az ágyában altatod, amikor álmos, hanem pl. sétálni mentek addig, pár hét és úgyis elmarad a délutáni alvás. Segíthet ez a cikk is ebben: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/nappali-elalvas

      • Borza Csilla

        2011. augusztus 30. kedd

        Kedves Ági,
        köszönöm a választ a nappali alvásokkal kapcsolatban. Egyébként még nem korai,hogy napi egy alvásra álljon át?
        Az éjszakai ébredésekkel kapcsolatban mi a véleményed?
        köszönöm
        Csilla

        • Vida Agi

          2011. augusztus 31. szerda

          Mivel viszonylag gyorsan jöttek ki a fogai, elképzelhető, hogy már jönnek is a következőek, ismertem olyan kislányt, akinek 1 éves korára 16 foga volt. A nappali alvásnál az számít, ő hogyan érzi, neki mire lenne szüksége, ha egy alvással jól érzi magát, akkor elég az egy alvás.

          Az éjszaka lehet a fogzás miatt is, ha nappal nyálzik, mindent a szájába vesz, masszírozgatja az ínyét, akkor erről lehet szó, de mivel 8 hónapos, ezért nem lehet kizárni a szeparációs szorongást sem, mint az alvászavarok okát és a mozgásfejlődés miatt is lehet élénkebb éjszaka. Homeopátiás alkati szerekkel lehet próbálkozni a fogzás ellen (erről bővebbet itt találhatsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf) A szeparációs szorongásnál segíthet, ha néhány napig apa fekteti este és ő megy be hozzá éjszaka, ez ebben a korban még 1-2 nap alatt segíteni szokott.

  • Ildikó

    2011. augusztus 24. szerda

    Kedves Ági!
    8 hónapos kisfiam kb. 6 hónaposan tért át a napi kétszeri alvásra, ahogyan a táblázatodban is szerepel, azonban most van túl egy hányásos-hasmenéses betegségen, ráadásul ezzel egy időben kezdett el előrefelé mászni is. Nem tudom, hogy ezek együttes hatása miatt-e, illetve hogy még a kánikula is bejátszik-e, de visszatért ismét a 3szori alváshoz és napközben kb. 2-2,5 órát tud fent lenni, míg az esti fektetés előtt 2,5-3 órát.
    Engem igazából nem zavar, csak először nem értettem, hogy miért nyűgös, amikor elvileg nem volt alvásidő, aztán mégis aludt…egyébként kiegyensúlyozott, nyugodt és a betegség után az étkezés, hozzátáplálás is helyreállt.
    Ugye ez az ismét 3szori alvás természetes?
    Köszönettel,
    Ildikó

  • Csillu

    2011. augusztus 18. csütörtök

    Szia Ági, ismét a segítségedet szeretném kérni.
    Kisfiam 14 hónapos, addigi alvásrendje:
    Délelőtti alvás: 10.00-12.00 vagy 12.30
    Délutáni alvás: 14.00-15.00 vagy 15.30
    Éjszakai alvás: 21.30-07.00 vagy 07.30
    (8 hónapos kora óta nem ébred fel éjszaka)
    Most viszont azt veszem észre nála, hogy már nem igényli a két napközbeni alvást. Van mikor 11.00-11.30-ig nem álmos, majd alszik egy nagyot, néha 2-3 órát is. Délután viszont nagyon nehezen alszik el, ilyenkor persze az egész nap csúszik, mert később van az ebéd, és az uzsi szinte már vacsiidőre esik!!Mit tegyek? Hagyjam még egy picit, vagy esetleg próbáljam meg kihúzni fokozatosan a délelőtti alvást mondjuk 12.00 ig? Előtte megebédelnénk és úgy tenném le csak..
    Vagy hagyjam még??
    Segítséged előre is nagyon köszönöm
    Ui: majd 1 éves koráig napi 3 alvás volt, amit szépen fokozatosan magától hagytott el.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 23. kedd

      Van egy átmeneti időszak, amikor a 2 alvás már sok, az 1 alvás még kevés, ezért néha 2x, néha már csak 1x alszik a baba. Ha azt látod, hogy nem tud elaludni délelőtt, ha egy kicsit tovább ébren maradna, akkor csak 1x fektesd le, ha viszont korábban elalszik, akkor még 2x. Ha pedig délután már nehezen alszik el, akkor az alvásidőben menjetek sétálni, hogy egy kicsit pihenjen, így nem csúszik el teljesen a nap.

  • Lica

    2011. augusztus 14. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiam 9,5 hónapos és mostanában felébred elalvás után. Kb. 21:30 felé szokott elaludni szopizás közben és 23 felé felsír, majd éjfél-1 körül, végül 4 körül. Az éjfél előtti felébredéseket Apa orvosolja – akkor elég egy kis popórázás a visszaalváshoz. 3, 4 vagy 5kor már szopiznia kell a visszaalváshoz. 2,5 hónapos kora óta átaludta az éjszakákat, nappali alvásokkal sem volt különösebb gond. Voltak időszakok amikor ugyanígy felébredezett, de ezek pár napnál nem tartottak tovább. Most viszont kezdünk kimerülni. 2 alsó foga van, kúszik, rugózik és áll (ülni még nem akar önállóan).Védőnőnk szerint fürdetés előtt kellene neki adni egy kis vacsorát. 4x szopizik : reggel, ebéd-főzelék előtt és uzsonna (gyümölcs valamivel) előtt meg este. Az időpontok változóak, de az uzsonna 5-6 között van. Szerinted is szükséges hogy ezek után (3x eszik szilárdat) még egy vacsorát is bevezessünk 19-20h körül? Illetve, lehetséges, hogy az éhség miatt ébredezik ennyi idősen? 3,57kg-vel született és most 8,15kg.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 23. kedd

      Lehetséges az is, hogy az éhség miatt ébredezik, de az általában nagyobb időközönként szokott lenni. Valószínűbb, hogy vagy azért kel, mert nagyon meleg van és szomjas, vagy pedig fogzik.

  • Szirbek Ramóna

    2011. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam alvásával kapcsolatosan szeretném a tanácsodat kérni. Nagyon örültem, hogy megtaláltam ezt a táblázatot, ami a babák alvásigényéről szól.
    Gergő 23 hónapos,( 16 fogunk van, 12,5 kg, étkezéssel nincs gond.) és éppen a táblázatban megjelölt időpontokat tartja alvás szempontjából. Csak ahogy észreveszem, neki ez kevés.
    Jól bevált és kialakult ritmusunk van, amit követünk is mindennap.
    Este 9-kor elalszik, viszont reggel 6 órakor felébred és nem tudom visszaaltatni. Ebből kifolyólag 11 óra körül már kezdődnek a hisztik, a nyűgősségek. Ilyenkor jönnek a figyelemfelkeltő játékok, hogy ébren tartsan fél egyig. A du. alvással nincs gond mert a 2 órát megalussza. Viszont volt rá példa, hogy hagytam had aludjon el délelött ilyenkor viszont 1 óra a maximum és a du. hátralévő részében már nem tudom elaltatni. Ilyen esetben az este megint csak elég nyűgösre sikerül. Amúgy egész nap jön-megy rengeteget játszik, szalad, szóval elég aktív gyerek.
    Az elalvással nincs gond, éjszaka is alszik, csak ez a reggel 6 órát korainak tartom. Gyermekgyógyász írt fel nekünk Calcium carbonicum C30-as golyókat heti 1×2 golyót vízben feloldani, és egész napra elosztva megitatni vele. Igaz még csak most kezdtük el, de nem igazán várok ettől csodát.
    Hogy tudnám a reggeli alvást kitolni legalább 1-1,5 órával, hogy kibírjuk a du. alvásig.
    Segítségedet előre is köszönöm:
    Üdvözlettel: Rami

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Próbáld meg, hogy amikor hajnalban felébred, akkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább. Az azonban előfordulhat, hogy azért ragaszkodik ehhez az időponthoz, mert már 9-kor lefekteted este, ebben a korban már előfordulhat, hogy csak 9-10 órát alszik éjszaka a kicsi. Lehet, hogy ha később feküdne este, akkor reggel is kicsit később kelne (kb. 4-5 nap, mire átáll erre a bioritmusa)

  • Kádár Orsi

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Ági!
    A segítségedet/tanácsodat szeretném kérni a kisfiam alvásával kapcsolatban. Balázs most lesz 5 hónapos. Pár hetes korában semmi bajunk nem volt az alvással, viszont most már szerintem amit múvelünk már nem éppen jó. Nappal kb. fél-1 órát alszik, azt is csak úgy hogy kocsiban ringatom el. Sokszor még ez sem elég énekelnem, beszélgetni kell hozzá. Az esti elalvásunkkal régebben semmi baj nem volt, addig amíg hagytam, hogy cicin alaudjon el, de kb. 1 hete már nem elég neki a tejcsi, így tápszeres kiegészítésre szorulunk napi egyszer, ez az utolsó evés. Ilyenkor megszoptatom elösször aztán jön a tápszer cumisüvegből. kb. 8-kor fürdünk azután beviszem magammal az ágyba és az etetés ott történik. A tápszer után lefektetem az ágyunkba és ott probáljuk elaltatni simogatássál, csitítgatássál. Az esti szertartást mindig betartjuk (időpont, fürdés, ruhaváltás stb.)Amikor már biztosan alszik lerakjuk a kiságyába. Az ágya a mi hálószobánkban van. Ez kb. 9.30 körül van. Sokszor kb. 1 óra mire el tudjuk altatni. És ami szerintem a legnagyobb baj az az, hogy elalszik 9-9.30 körül és v.mikor már fél 4-kor fent van. Így kb. 6 órát alszik. Szerinted elég ez a kevés alvás egy 5 hónapos gyereknek? Mit csináljunk máskép? Mit rontunk el? Tudnál v.mit javasolni?
    Nagyon szépen köszönöm! Orsi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Az teljesen jó, hogy éjjel 6 órát alszik egyben. Utána amikor megébred, szopizzon, aztán tedd vissza az ágyába aludni. Ilyenkor ne kapcsolj lámpát és ne pelenkázd át, mert ettől csak jobban felébred, csak szopizzon és tedd vissza az ágyába. Ha nagyon nem megy, akkor tedd melléd és úgy aludjatok tovább. Nappal ebben a korban általában 2-3×1-1,5 óra alvás szokott lenni, két alvás között 2-3 órát tudnak ébrenlenni a babák. Miután megetetted, legyen ébren, amíg el nem fárad, amikor már nagyon álmos, akkor dédelgesd meg, tedd le az ágyába és menj ki. Ha sír, simogathatod, de ne vedd ki, vagy ha szereti a dúdolást, akkor dúdolhatsz neki, de nem kell teljesen elaltatni, így megtanul önállóan elaludni.

      Este lefekvés előtt hosszabban legyen ébren, legalább 2,5, de inkább 3 órát, akkor menjetek fürdeni, amikor már nagyon álmos. Célszerű lenne, ha a szopi és a tápszer is a fürdés után lenne, mert a fürdés előtti szopinál kipiheni magát és utána ezért nem akar elaludni. Ne altasd el teljesen és ne a saját ágyadban, hanem tápszer után tedd le a saját ágyába aludni. Ha van rá mód, akkor aludjon külön szobában, mert ebben a korban már a közös szoba is zavarhatja.

  • Évi

    2011. július 29. péntek

    Kedves Ági

    Már többször kérdeztem tőled kb. 1 hónapja de semmire nem kaptam választ 🙁
    Remélem most írsz nekem mert fontos lenne
    Kisfiam 8 hónapos és szeretném rászoktatni az önálló elalvásra. Az az igazság, hogy Ő a relax székében ringatva szokott elaludni nappal és este is. Ami nagyon kényelmes megoldás az egész családnak csak az a probléma, hogy 9 kg-ig lehet használni és a drágám már kinőtte, sokszor roppan is nagyokat a fotel meg apró műanyagok esnek ki belőle és nem szeretném ha leszakadna alatta. Mit lehetne tenni? Mióta felállt (2 hónapja), azóta nem teljesen nyugodtak mindig az éjszakák mert felkel, igaz sokszor elég a cumi meg egy kis simogatás de van olyan is mikor eszik tápszert (ő nem szopott sajnos) de utáni is üvölt, szó szerint olyan hangja van mint akiből az ördögöt űzik. 2 este kipróbáltuk, hogy a relax székes ringatás elején bevittük az ágyba félálomba és utána 4x5x kellett menni babusgatni, ringatni kézben és végül elaludt de úgy sajnálom mert üvölt és izzad szegény. Inni nem nagyon akar éjjel. Ma hajnal 1 órakor már nem bírtam és átvittek közénk, picit akart játszani de mindig lefektettem és elaltatta magát, persze én is elaludtam és ott maradt reggelig…nem is ébredt fel. Adj tanácsot kérlek mert sajnálom mikor ordít de azt sem akarom, hogy közöttünk aludjon (csak reggel picit a reggeli után) meg a relax széket sem szeretném, hogy leszakadjon.
    Köszi
    Évi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Visszanéztem, eddig minden kérdésedre kaptál választ, pl itt: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalasi-faq/comment-page-3#comments

      Ha következetesen az ágyában altatod (amit most már elkezdtél), akkor egyre kevesebb lesz a sírás és megtanul magától elaludni.

      Az éjjeli ébredésnek sokféle oka lehet, ezen kell segíteni, ahhoz, hogy jobban aludjon és ne keljen fel:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Hotter Viktória

    2011. július 29. péntek

    Szia Ági!
    2,5 hónapos a kislányom, kb. 1 hete hajnalban elkezd nyugtalankodni. Éjszaka 2x kel fel enni,mellettem alszik mert még szoptatom és így egyszerűbb nekem is és neki is.Viszont a hajnali etetés után alszik kb. 1 órát és utána folyamatosan forgatja a fejét olyan mintha cicit keresne pedig nem éhes.Ha felkelek és egyedül hagyom meg nyugszik. Ha cumit adok a szájába akkor is nyugodtabban alszik tovább. Végül is alszik folyamatosan csak közben a fejével „keresgél”. Szoktassam külön, a kiságyába? Valami ügyes megoldás kellene. Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ilyenkor a cicit keresi, mert érzi a tejszagot és az ösztöne azt diktálja, hogy bármilyen baja van (pl. a pocakja fáj, kakilnia kell, álmodik, melege van stb.) a cicit keresse. Ha a kiságyába szoktatnád, ez a probléma megszűnne, mert nem érezné mindig a tejszagot. De persze, ha szereted és jónak tartod, maradhat melletted, csak akkor számolnod kell vele, hogy ha valami miatt ébred, mindig szopizni is fog.

  • Martina

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kislányom 3,5 hónapos. Eleinte elaludt este 9-10 között. Mostanra viszont ott tartunk, hogy este 11-éjfélnél előbb nem hajlandó elaludni. De miután elaludt alszik 12 órát egyhuzamban. Utána van, hogy nem is alszik szinte semmit egész estig. Tegnap is délbe ébredt és egészen este 11ig nem volt hajlandó elaludni, pedig látszott rajta, hogy álmos, fáradt, egyfolytában dörzsölte a szemeit. Hogy tudnám arra szoktatni, hogy újra este 9-10 között elaludjon?
    Előre is köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Először arra szoktasd rá, hogy nappal is aludjon, ebben a korban erre még szüksége van. Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-2 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      Nappal ebben a korban általában 3 alvást igényelnek a babák, este lefekvés előtt hosszabban tudnak ébren lenni, akár 3 órát is, utána fektesd le, amikor már nagyon álmos, ilyenkor is törekedj az önálló elalvásra.

  • Edina

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányunk még nagyon picike, két és fél hetes. Nagyon jól eszik, sőt túl jól. 15 perc alatt megesik, hogy 130 grammot.
    Két nappal ezelőttig a nappali és éjszakai alvása is teljesen rendben volt, evés után nézelődött kicsit, aztán elaludt. Éjszaka etetés után simán visszaaludt. Két napja napközben nagyon nyűgös volt, húzogatta a lábait, széklete már aznap a második nap volt, hogy nem jött. Sokat sírdogált, nehezen aludt el. Éjszaka az etetés után sem sikerült visszaaludnia, csak sírt és sírt. Csak az ölemben nyugodott meg két és fél óra után. Ezt az éjszakát és napot betudtuk a hasának.
    Tegnap napközben kicsi sírdogálással, de jól aludt, volt fent is evés után, nézelődött, beszélgettünk vele. Az éjszaka viszon az etetés után kipattant a szeme, és nézelődött. Nem aludt el egyedül, sírt megint. Eltartott ismét két óra hosszáig, míg sikerült aludnia, de akkor sem nyugodtan. A kora reggeli etetés után szintén nem aludt el magától, sírdogált. Napközben is nyűgösen alszik el.
    Mi lehet ennek az oka? A hasára elkezdtünk activatort szedni, én azt látom, hogy javulgat, nem húzogatja annyit a lábacskáját.
    Éjszaka miért volt olyan éber? Összekeveri a nappalt és az éjszakát? Tudom, hogy még picike, de szeretném megelőzni a rossz szokásokat, fölösleges szenvedéseit.

    Válszodat előre is nagyon köszönöm.

    Edina

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      2 és fél hetesen a baba még nem tudja, mikor van az éjszaka és a nappal. Éppen ezért törekedni kell rá, hogy nappal ne aludja túl magát, legyen ébren is, ne aludjon egyben 3 óránál hosszabban, este a lefekvés előtt kicsit hosszabban legyen ébren (de ezt általában jelezni is szokták a babák, nem akarnak lefeküdni, sírnak). Ezzel legkésőbb 6 hetes korára kialakul az éjszakák és a nappalok ritmusa. Az, hogy mozgékonyan alszik, nem gond, ez így normális, ezzel nem is kell foglalkozni.

  • Petra

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    Én most nem kérdéssel fordulok hozzád, hanem örömömet és sikerélményemet szeretném veled megosztani: az én kislányom korábban csak cicin tudott elaludni nappal és este is, köszönhetően azonban az Álomba Ringató Praktikákban leírt tanácsaidnak a mai napra eljutottunk odáig, hogy már remekül megy az egyedül elalvás mind nappal, mind este is:-) Szeretném megköszönni a jótanácsokat,és további hasonlóan sikeres munkát kívánok neked
    Üdvözlettel
    Petra

  • Tokodi-Pajor Dóra

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!
    Szeretném segítségedet kérni.Marci 3260 grammal született.Április 7.-én lesz 3 hónapos,jelenleg 5100 gramm.Táblázat szerint ez ideális a korához képest,nekem mégis úgy tűnik h keveset eszik és nincs meg a napi mennyisége.Korábban már írtam h állandóan bealszik a cicin,most még jobban fokozódott!Plussz még hozzá jött,h pár napja ahogy cicire teszem,akkor kifeszíti magát,sír,elfordul a cicitől,pedig látszik rajta h éhes,mert egyből a kezeit rágja.Nyálzik,ezért fogzásra is gondoltam,de nem túl korai még?Amúgy meg nap közben mosolygós,dumálós baba!Éjszakát átalussza,napközben 5-6 órát alszik.
    Másik kérdésem az lenne h rendszerint este6 órai etetés után egészen a 9órai etetésig nyöszörög,sírdogál,néha ordít,szintén kifeszíti magát,nem lehet megnyugtatni,pedig mindent próbáltam.Babakocsi tologatás,friss levegő,az összes póz,cumi,szopizás,aztán a 9 órai fürdetés „lehűti”,majd jön a vacsi,és utána alszik reggel 6ig!Nem igazán értem a viselkedését.Kérlek segíts!

    • Ildikó

      2011. július 01. péntek

      Kedves Dóra!
      Tudom, hogy Ági válaszára vagy kíváncsi, de elolvastam a problémátokat, és teljesen ráillik a kisfiamra, amit írtál!
      A kisfiam már 6 hónapos, de kb. 1,5 -2 hónaposan ugyanezt csinálta és mi is a fogzásra gyanakodtunk. A saját védőnőnk és Ági tanácsára a szoptatások előtt Nutritonnal sűrített anyatejjel elkezdtem előetetni és 1-2 nap alatt elmúltak a tünetek, azaz kiderült, hogy refluxos.
      Nálunk az általad leírtakon túl sok bukás is volt, de nekem ő az első gyermekem és nem tudtam, hogy az a mennyiség már soknak mondható, csak miután elkezdtem a Nutritont, utána láttam, hogy alig jön már neki vissza valami.
      Remélem, nektek is megoldódik a problémátok!
      Üdv, Ildikó

      • Tokodi-Pajor Dóra

        2011. július 01. péntek

        Szia Ildikó!
        Kedves vagy h segíteni próbálsz!
        Jövő héten megyünk 3hós vizsgálatra,megkérdezem a dokit erről!bár nem igazán bízom benne,mert a nem evésre azt tanácsolta h adjak neki néha cumisüvegből enni.meg is lett az eredménye:-(
        Refluxra azért nem gondoltam mert a kisfiam nem bukik,szinte soha!Nekem inkább az a problémám hogy állandóan szunyál amint cicire teszem ill. pár napja csinálja csak ezt a tekergést,nyekergést, elfordulást!mostmár tényleg kiváncsi vagyok h mi lehet ez?
        Köszi,mégegyszer!!
        Dóri

        • Judit

          2011. július 01. péntek

          Szia Dóra,
          a kis keresztlányom is hasonló tüneteket produkált. Kiderült, hogy kötött az izomzata, éhes, de elalszik,mert megerőltető számára (akár az arcizom,akár a fejtartás) a szopizás. Szintén feszítette magát. Dévény-torna segített. Az én két gyerkőcömmel is jártunk-járunk arra és a tanácsadás, vizsgálat ingyenes. Egy próbát megérhet.
          Minden jót kívánok. Üdv. Jutka

          • Tokodi-Pajor Dóra

            2011. július 03. vasárnap

            Szia Jutka!
            Köszönöm a segítséget!erre nem gondoltam egyáltalán,mert Marci nagyon szépen tartja a buksiját,és már oldalra is fordul!De biztos h el fogom vinni!nézzék meg,az a biztos,mert már tényleg nem tudok mire gondolni!
            Dóri

          • Tokodi-Pajor Dóra

            2011. július 08. péntek

            Kedves Jutka!
            Elmentünk babócával Dévény tornára,és sajnos van egy pici gond vele!DE hála neked,idejében sikerült felismerni,és lehet h pár kezelés elég lesz!
            Így ismeretlenül is nagyon-nagyon köszönöm a segítséget,és örök hálával tartozom!
            Köszönöm:Marci baba,Dóri

  • Tokodi-P Dóra

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!
    Ismét szeretném segítségedet kérni!MArci 3260 grammal született.Április 7.én lesz három hónapos,jelenleg 5100 gramm!A táblázat szerint ez ideális a korához képest,nekem mégis úgy tűnik h keveset eszik,és nincs meg a napi mennyisége!Korábban már írtam h állandóan bealszik cicin,de most még jobban fokozódott!plusz még hozzá jött,hogy pár napja ahogy cicire teszem akkor kifeszíti magát,sír,elfordul a cicitől,pedig látszik rajta h éhes,mert a kezeit rágja egyből!Nyálzik,ezért fogzásra is gondoltam,de nem túl korai még?amúgy meg nap közben nagyon mosolygós,dumálós baba!Éjszakát átalussza,napközben kb5-6 órát alszik!
    Másik Kérdésem az lenne h rendszerint az este 6 órai etetés után egészen a 9 órai etetésig nyöszörög,sírdogál,néha ordít,szintén kifeszíti magát,nem lehet megnyugtatni,pedig már mindent próbáltam!Babakocsi tologatás,friss levegő,az összes póz,cumi,szopizás,aztán a 9 órási fürdetés „lehűti”,majd jön a vacsi,és utána alszik reggel 6ig!nem igazán értem a viselkedését!Kérlek,segíts!

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Ennek az elfordulásnak több oka is lehet:
      1. Hamarosan meg fog neked jönni, ezért nem olyan a tej íze, mint szokott lenni
      2. Szájpenész
      3. Az elején kicsit lassan jön a tej és nincs türelme kivárni. Ezen segíthet, ha az elején kifejsz néhány cseppet, így gyorsabban indul meg a tej, amikor szopizni kezd a baba.

      Az esti nyűgösség oka gyakran az, hogy a babát annyi inger éri napközben, hogy nem tudja feldolgozni és ilyenkorra túlpörög. Segíthet, ha az esti időszakban gyakrabban szoptatod, így pihen is egy kicsit, meg is nyugszik és a tejtermelésnek is jót tesz majd.

  • Zsuzsi

    2011. június 28. kedd

    Még lemaratt hogy rágja a rongyókát állandóan és minden egyebet illetve megint sűrűn kell porszívóznom az orrát az összes fogacskájánál ez volt hogy olyan mintha meglenne fázva de nics igazából . És felsírt akkor is amég kinem bújt a foga. Gondolom még nagyon korai a 9 fok kibújása. A 8. foga 2 hete jöhetett ki. Vagy az ingergazdag környezet ami éri napkötben az miatt ébred fel? Jobban mondva sír fel? Köszönöm válaszod

  • Zsuzsi

    2011. június 28. kedd

    Kedves Ági. Az én kislányom 8 és fél hónapos. 8 foga van. 2 hete minden éjjel felsír néha többször is. Valamikor elég ha megsímogatom a hátát kisfejét de néha ki kell vennem és a vállamon egy pár perc múlva visszaalszik. Nem tudom mi lehet az oka. Nagyon kiegyensúlyozott boldog baba. Az elalvással sincs baj mert elalszik önállóan napközben is és este is. Eddig nagyon jó alvó baba volt. Nem tudom hogy a meleg okozza-e vagy esetleg megint a foga jöhet? Melyik fogacskájának kellene most kibújnia? Előre is köszönöm a válaszodat

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      Általában a 8. fog után van 1-2 hónap szünet, de mivel ő gyorsabban fogzott az átlagosnál, ezért előfordulhat, hogy már a hátsó kisőrlő fogai jönnek.

  • Csilla

    2011. június 25. szombat

    JA..és ha az evést a játékidőnek kéne követni akkor mindig ébreszem fel ha közbe elaludna? Egy 1 hónapossal mivel lehet tölteni a játék időt hogy ne pörögjön túl?

  • Csilla

    2011. június 25. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom most 1 hónapos, és napközben sokat van ébren, sokat nyűgölödik, csak a kezemben vagy a büfipózban van csendben.Sem a járóában sem a kiságyban nem marad meg 2 perc és ordít.A karomban azért általában jólérzi magát és elaludni is sokszor csak a cicimen tud, néha 30 40 percig is tart míg elalszik.Lehet, azért tart a elalvás cicin is olyan sokáig mert neki csak a cici a játék? Mennyi ideig kéne tudnia magát elfoglalni, ha minden rendben van pelus, tele a pocak, és nem hasfájós.? Az éjszakai alvással nincs gond mert a pancsi után és a zenés szopu után jól alszik és kb 3 óránként kér enni, úgy hogy halkan nyogdécsel.
    Szeretném ha nappal is átlátható lenne, hogy mikor eszik, mivel napközben azét mert nyűgös kb állandóan cicin van amikor nem alszik.
    pl.Felébred megetetem büfizik, nem alszik el máris ezután kezdődik pár perc után a nyűgölödés és ahoz hogy elaludjon semmi nem jön be se a cumi semmi csak a cici.Jóez így ha nem alszik akkor állandóan cicin legyen és az evés után haggyam hogy játszva aludjon el a cicin?

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      1 hónaposan még nem várhatod el, hogy sokat ellegyen magában. Szerintem azért alszik el nehezen a cicin is, mert olyankor éhes, tehát eszik először. Nappal szoptasd hosszasan, amikor éhes, akár 1 órát is, illetve ameddig kéri (ha elengedi, kínáld fel újra, amíg elfogadja)
      Ha jóllakott és nem aludt el, alaposan büfiztesd meg (ha elaludt, tedd le az ágyába), és tedd le a járókába nézelődni. Ha megunta vedd ki, tedd magad mellé, beszélgess hozzá, de ne legyen mindig kézben. Ha már látod, hogy álmos (ebben a korban 20-30 perc után már álmos lehet), akkor tedd le az ágyába kis dédelgetés után és hagyd, hogy elaludjon. Ha cumizik, akkor azt is kaphat, add neki vissza újra és újra, ha kiköpi, idővel már nem fogja kiköpdösni alváskor.

      • Csilla

        2011. június 26. vasárnap

        Nagyon szépen köszönöm a választ….A mai napot már így kezdtük.
        Annyit olvastam a szülés előtt erről, és nagyon jól tudom elméletben mit kéne csinálni, csak mikor a kész helyzetben vagyok akkor hirtelen nem tudom mit is …

  • Andrea

    2011. június 18. szombat

    Kedves Ági!

    6 hónapos kisfiam altatásával vannak problémáim. Egy hónappal korábban hoztam világra, és lehet ezért, de nagyon szoros a kapcsolatunk. Kicsi volt, törékeny, és az előzőleg általam annyira ellenzett dolgok sorra előjöttek. Együtt alszunk, most már egy ágyban is, bár ezt egyikünk sem bánja, kiváltképp ő.
    A problémám, hogy a napközbeni altatásnál az elején még el tudtam tőle szakadni, de mostanában már egyáltalán nem megy. Napközben 3x alszik, ezek közül egy hosszabb, a másik 2 rövidebb. A problémám, hogy el sem engedi a cicit, mindig ki kell vennem a szájából. Ez még van hogy sikerül is (ujjam betesz, cicit kihúz), de amint felkelek és kilopódzok, sok esetben az ágyról sem gördülök le, máris ébren van. Így gyakran vele töltök 2-3 órát az ágyban. Közben persze semmit nem tudok csinálni a ház körüli munkáimban… Mit tehetnék? Az esti altatásnál nincs ilyen probléma.

    A másik kérdésem, hogy egyáltalán nincs el egyedül, semmi nem köti le, mindig vele kell legyek. A sírást nem hagyja abba, csak fokozza, ha próbálom hogy egyedül játszon pár percet… Van javaslatod?

    A harmadik kérdésem, hogy véleményed szerint a hozzátáplálást már elkezdhetem, vagy várjak még egy hónapot? Ahogy mondtam épp egy hónappal korábban született meg, tehát most 5 hónapos lenne. Foga még nincs, még nem is ül, érdeklődést mutat az ételek iránt, amikor látja hogy eszem.

    Válaszod előre is köszönöm!

    Andrea

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      1. A babának 20 perc kell az elalváshoz, ekkorra kerül mélyalvásba. Várd ki ezt és csak utána lopózz ki. Az is lehet, hogy már csak 2x aludna, csak a cicin a megszokás miatt gond nélkül elalszik. Próbáld meg csak kétszer altatni és a rövid alvást elhagyni, ezt úgy tudod megtenni, hogy mindkét alvásnál kicsit később altatod el, mint eddig, így fáradtabb lesz, ezért nem ébred fel, amikor kimész.

      2. Ne vedd fel mindig, ha kipihent és jóllakott, tedd le egyedül játszani és menj ki a szobából. Ha unatkozik, menj oda hozzá, játssz vele, de ne vedd fel azonnal. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

      3. Mivel már 6 hónapos, elkezdheted a hozzátáplálást, mert a magzati vasraktárak ilyenkorra kiürülnek, ezért már szüksége van rá.

  • Kriszti

    2011. június 14. kedd

    Szia Ági!

    Az alvás és a napirend a mi problémánk is. 15 hónapos kislányom elképesztő energiákkal rendelkezik, egész nap megy, mint akit felhúztak. Ha nagyon fáradt, akkor sem ül le, van, hogy már alig lát és véletlenül nekimegy a falnak. Szóval rendkívül nyughatatlan és aktív. Ennek megfelelően nem alszik eleget (szerintem). A napi átlag összesen 11-12 óra között van. Mostanában már nem igazán igényli a két nappali alvást, általában az első alvásnál hosszan alszik, kb. 2 órát, ezért a második már nagyon későre tolódna vagy nem is lehet elaltatni. Ráadásul a két alvás mellett 9 hónapon át éjszaka másfél óránként riasztott minket, aminek következtében nagyon kimerültünk a férjemmel. Sajnos kislányom reggel fél 6-kor kel, mintha ráparancsolnának. Születésétől fogva 8-kor fektetjük, próbáltuk, hogy fél 9-9 kor, de emellett is heteken át fél 6-kor kelt és csak az lett az eredménye, hogy egyre fáradtabb, hisztisebb lett napközben. Ennél később már semmiképpen sem szeretnénk fektetni, mert mi is legkésőbb 10-kor mindig lefekszünk. Az örökös kísérletezés miatt folyton változik a napirend, próbálom hol kétszer, hol egyszer altatni, de a reggeli korai kelés nem változik és emiatt a kislányom folyton fáradt. Már reggel is fáradt, mert csak járkál és nyűglődik. Megetetjük, adunk neki cumit, befekszek a szobájába, de minden hatástalan, nem tud visszaaludni. Viszont délig nem bírja, akkor meg a délután egy káosz, mert déltől este 8-ig ébren már teljesen kikészül. Ha fél7-7-ig tudna aludni, akkor jól bírná délig, aztán az egy elavás után estig és én is tudnám, hogy hogy szervezzem a napunkat. De így én is nagyon elfáradok, sokmindent nem tudok elintézni és a gyerek is kínlódik. Te mit tanácsolsz?

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ebben a korban sok baba már csak 10 órát alszik éjjel, és általában pont az este 8-kor fektetett babák szoktak rákapni a hajnali ébredésre. Fektesd egy órával később és kb. 2-3 nap után átáll a bioritmusa a reggel fél7-7 közötti ébredésre. Az egy nappali alvás is normális már ebben a korban, ez általában 2-3 óra szokott lenni.
      A másik, ami segíthet, ha reggel, amikor ébred, magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább, nem kell etetni, csak csendben magad mellé teszed és visszafekszel.

  • Győri Katalin

    2011. június 14. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 16 hónapos, sosem volt jó alvó. Erősen fogzik, a kisörlők egyszerre támadnak, gyakran felsír emiatt éjjel. Mostanában viszont felébred 3 körül és 2 órán keresztül nem alszik vissza, először csak beszélget, aztán sírni kezd, bemegyek, odadaom a vizét, a cumisüvegen elnyammog, kijövök, 15-20 perc csend, aztán kezdődik elölről…rengeteget iszik (éjjel is , nappal is.) Sok homeopátiás szert kipróbáltam már, de mostanában állandósult, hogy majdnem ugyanabban az időtartamban van ébren éjjel ( 3-5 között) Mit tudnék tenni, hogy leszoktassam erről? A nappali alvása rendben van, fél 1 körül magától elalszik a kiságyában a vizes cumisüveg társaságában és alszik 2 órát. Este 8- 1/2 9 között egyedül alszik el szépen (cumisüveg nélkül, cumi egyébként sosem kellett neki…) Köszönöm válaszát! Katalin

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ezt az okozza, hogy ebben a korban egyébként is nagyon „pörög” a legtöbb baba, sok minden érdekli őket, állandóan mozognának, ezért nehezen tudnak kikapcsolni éjszaka is. Segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea, vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj, amit éjszakára a szobájában párologtathatsz. Ezenkívül, ha azt látod, hogy duzzadt az ínye, nyálzik, sokat rág, akkor lefekvés előtt egy kiskanál Nurofent kaphat.

  • Tokodi-Pajor Dóra

    2011. június 14. kedd

    Kedves Ági!
    Marci babánk április 7.-én született,3260 grammal.Kórházból távozási súlya 3050.
    1hónaposan:3900gr
    2hónaposan:4700gr
    Jelenleg:4900gr
    Gyermekorvosunk azt javasolta,hogy mivel 2kg kellett volna híznia 2 hónapos korára,adjak neki napi egyszer cumisüvegből anyatejet,mert biztos nem tudja kiszívni a ciciből és nagyon kifárad.Kb.40 percet szopizik,büfizéssel,szundival egybekötve!Szükség van -e tényleg a cumisüvegre,mert egyszer kipróbáltam és utána alig fogadta el a cicit!?
    Napi 6-szor eszik,az éjszakát átalussza.
    Illetve normális az,hogy szinte mindjárt bealszik amint cicire teszem?Folyton ébresztgetni kell!
    Néha etetés közben nagyokat nyög,morog,dobálja magát(ha épp nem alszik)Ez lehet hasi görcs?vagy nem jön neki a tejcsi?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv:Dóra

    • Vida Agi

      2011. június 14. kedd

      Egyáltalán nem kellett volna 2 kilót híznia 2 hónap alatt, az első hónapban 800-1500 gramm közötti hízás a normális, a másodikban 600-1200 gramm. Ő láthatóan jól fejlődik, közel 2 kilót hízott így is, elégedett, jóllakott, jól alszik, nem szabad cumisüveget adni neki, ez csak összezavarja, cumizavart okozhat nála.

  • Kovács Krisztina

    2011. június 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    Ismét Hozzád fordulok:-)
    Kislányom egy éves és most kezdett el egyedül járni.Még csak pár lépést tesz de nagyon ügyes.
    Viszont azóta az éjszakák borzalmasak…Ez a harmadik éjjel amikor 2-3 órát is fent van.Én úgy látom mintha szeretne ő aludni de nem megy.
    Sosem volt jó alvó de azért ez most mindent visz…Esténként jó ideje rooibos teát iszik de most nem hat,adtam neki éjszakára fájd.csillapítót ,hogy hátha a foga miatt nyűgös(a két alsó és felső egyese van kint)de ugyanúgy felkel így gondolom nem a foga miatt van.A napirendünk nem változott úh kizárásos alapon én a mozgásfejlődésre tippelnék.
    Van valami ötleted h mit tehetnénk? Elég fáradtak vagyunk már mindketten a férjemmel:-( És ha ez a járás tanulása miatt van akkor meddig tarthat:-)
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Kriztina

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A járástanulás időszakában lehetnek rosszabban az éjszakák kb. 2-3 hétig, utána szépen visszaáll.

      • Kovács Krisztina

        2011. június 17. péntek

        Köszönöm szépen a helyzet máris kicsit jobb!
        Üdv.

  • Nagy Noémi

    2011. június 11. szombat

    Kedves Ági!

    Sokat olvastam a blog-jaidat, s most eljött az idő, hogy én is kérdezzek! Kislányom 2 hónapos, s az a problémám van vele, hogy szopizás után elvan kb. 1 órát, s utána olyan nyűgös lesz, hogy egyszerűen sehol sem jó neki, sem a kezemben, sem a kiságyában, folyton cicizni szeretne. Tehát azon szeretne elaludni. Már próbáltam, hogy betettem a kiságyába és hagytam sírni, paskoltam a fenekét, susogtam neki, nagy nehezen elalszik, de kb. 20 perc múlva felkel. A cumit nem fogadja el, folyton kiköpi. Mindig játszok vele, próbálom lefoglalni, egy ideig el is van, de mintha valami nem tetszene neki, azonnal nyűgösködik. Már teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit csináljak. Már arra is gondoltam, hogy a tejem nem elég tartós neki, de a védőnő mondta, hogy akkor nem fejlődne így, 3200 grammal hoztuk haza és most 5 kiló. Éjjelente egyszer vagy kétszer kel, attól függ, hogy fáj-e a hasa, mert mindig a pukikra kel fel.:)Próbálom mindig úgy alakítani, ahogy írtad, hogy másfél órát legyen fenn, s utána aludjon, de csak 20 percet alszik, a nagyon maximum 40 perc volt amit aludt egyfolytában, s ordítva kel fel.

    Még azt szeretném megkérdezni, hogy miért van az, hogy egyszer eszik 150 grammot, majd a következő szopizásnál pedig csak 90-et, s még ebből is sokat bukik. Folyton azt hiszem, hogy nem elég neki a tejem, s azért sír annyit. Már vettem neki tápszert is, de nem kell neki a cumisüveg. Egyszer vagy kétszer adtam neki, de attól még jobban fájt a hasa.

    Segítségedet előre is köszönöm!
    Noémi

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Nem a tejeddel van a gond, hanem, hogy unatkozik, ezért kezd el nyafogni. Evés után először játsszon, nézelődjön egyedül, ha unatkozni kezd, akkor játsszatok együtt, aztán megint egyedül és így tovább. Soha ne a kiságyba tedd játszani, az csak az alvásra legyen.
      Nyugodtan altathatod úgy, ahogy írtad, susogással, néhány alkalom után megszokja és már könnyebben elalszik majd. Ha felébred, akkor etesd meg, nem gond, ha csak 20-30 percet alszik lehet, hogy a pocakfájás miatt ébred fel, ilyenkor hadd szopizzon (ha ezt teszed, biztosan nem lesz éhes), aztán legyen fent megint, ameddig megint el nem álmosodik és így tovább.

  • Regina

    2011. június 11. szombat

    Kedvs Ági!

    Rengeteget olvastam már várandósságom idején is ezt a blogot, nagyon hasznosnak találom! 🙂
    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz, mert nem értem a kialakult új helyzetet!
    Kisfiam öt hónapos múlt és három napja a reggeli és esti alvásnál kitartóan sír, holott korábban mindig egyedül aludt el. Két hónapos kora óra gyönyörű napirendje van, sírni egész nap sem hallottuk… Következetesen mindig minden nap úgy történik minden, ahogy azt eddig is megszokta. Szinte percre pontosan lehet tudni mikor ébred. Eddig délelőtt olyan fél 10 körül egyedül aludt el, és 1.5- 2 órát aludt…aztán egy óra után kint a levegőn a babakocsiban történt a következő alvás, olyan háromig és este aludt még egy negyven percet bent a szobában, olyan öt és hat óra között. Kiegyensúlyozott, anyatejes baba, aki jól fejlődik most közel 8 kiló.
    Mi történhetett, hogy három napja sír sziten vígasztalhatatlanul, ha aludnia kellene. Ringatnom kell, hogy elaludjon (de ilyenkor alszik két órát), de pl. tegnap este csak még jobban felbőszült attól is. Így nem aludt fürdetés előtt, de semmivel sem volt nyűgösebb, mint amikor aludni szokott.
    Már régóta nyálzik és rág…kicsit duzzadt az ínye is. Az éjszakáinkkal sosem voltak gondok, most sincsenek, egyszer-kétszer ébred, de szopizik és alszik tovább..a nap fél nyolc-nyolc körül indul!
    Kérlek segíts, mert nagyon megvisel és tanácstalan vagyok, hogy mi változott és mi okozza ezt az új pőroblémát!
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Azért alszik el nehezebben, mert már többet tud fentlenni és a megszokott időpontokban még egész egyszerűen nem fáradt. Sok baba ebben a korban már áttér a kétszeri alvásra nappal és két alvás között már legalább 2,5-3 órát fent tudnak lenni, ezért nem akar a megszokott időpontokban elaludni.

  • Kata

    2011. június 10. péntek

    Kedves Ági!

    Abban szeretném a véleményedet kérni, mert nem tudok rájönni, hogy miért van az, hogy kisfiam minden alkalommal sírva ébred. Az, hogy éjszaka sír, azt értem, de reggel miért ébred mindig sírva? Addig sír, amíg a reggeli tápszerét meg nem kapja, utána mosolyog és kezdődhet a nap. 10 hónapos és elaludni a mai napig az ölemben szokott és már úgy teszem az ágyába, hogy alszik. Magától is el tud aludni, mert ha kivárom azt a pontot, hogy teljesen elfáradjon, akkor el tud aludni magától is az ágyában, de a napközbeni alvásoknál úgy érzem, hogy fontos, hogy „lehiggadjon” az ölemben, este pedig a tápeszer után szinte azonnal elalszik.
    Lehet, hogy reggel annyira éhes, hogy azért sír?

    Előre is köszönöm válaszod.
    Kata

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Igen, lehet, hogy reggel is nagyon éhes már és ezért sírhat.

  • Móni

    2011. június 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én babán 2 hónapos, és a napirend a következő:
    reggel 5 kor kelünk, etetés és alvás 3 óránként etetés nap közben.Este 8kor fürcsi, és 11 kor még egy etetés.2 napja viszont az esti 11 órás etetés hajnal 1,2 -ig eltart mert nyűgös sírós a baba.(jól lakott, kakilt, nem fázik, nincs melege,anyukája vigasztalja,szoptatásnál elalszik de a kiságyba fölkel,ágyba se marad meg)Tegnap este pl olyan mélyen aludt hogy alig tudtuk felkelteni(sárgán hoztuk haza nem tudtam igény szerint táplálni kelteni kellett hogy ne sárguljon be jobban,császáros baba).Lehet hogy nem kéne felébreszteni, had aludjon és egyszer csak reggelig aludni fog?Lehet hogy most áll át az éjszakai alvásra csak mi nem hagyjuk?Nagyon elgondolkodtató hogy kell e még ébreszteni őt 3 óránként?Magától fölkel napközben, de van amikor kelteni kell.Mit javasolsz?Mert ha felkeltjük, nem tudjuk meg hogy aludna e reggelig vagy nem.De ha nem ébresztem fel lehet hogy megzavarom?
    Köszi a választ előre is!
    Móni

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ennyi idős korban már nem kell kelteni 3 óránként (őszintén szólva én kisebb korban sem ébresztettem őket soha), nyugodtan hagyhatod éjjel addig aludni, ameddig magától aludna)

      • Móni

        2011. június 18. szombat

        Kedves Ági!

        Idő közben végül úgy döntöttem nem keltem föl este, de nap közben igen, nehogy az esti alvás kárára menjen.2 napig átaludta az éjszakát, most viszont este elkezdi szopizni az újait az öklét és nyüszög.A vége az hogy megetetem,mert ha a cumit szájába adom, egy idő után kiköpi és kezdődik minden előröl.Mit gondolsz, a hajnali 3 órás kelést elhagyja egy idő után?
        Illetve az etetés nálunk úgy megy hogy szopizik, aztán ha van lefejt anyatej azt nekiadom, és aztán a tápszer.Ez szerinted nem baj hogy 3 fázisból áll az étkezés szünetekkel, mert el kell készíteni a lefejt tejet s illetve a tápszert is.Addig büfizik, de lerakom mert mindkét kezemre szükség van az elkészítéshez.
        A másik kérdésem velem kapcsolatos(bocsi hogy ide írom)rettenetesen fáj már a hátam.Bence több mint 6 kiló már és annyira fáj már a hátam hogy a pelenkázás mosogatás is nagy gondot okoz a szoptatásról nem is beszélve.Fájdalomcsillapító kilőve a szoptatás miatt, masszőrhöz megyek de elég drága.A házorvosom közölte hogy törődjek bele, a gyerek miatt fáj a hátam ez úgy marad.De ez nem maradhat így mert alig bírom fölemelni a babát.

        Előre is köszi a választ
        Móni

        • Vida Agi

          2011. június 26. vasárnap

          Az éjszakai kelést elhagyja majd, de most éhes, ezért ébred, ez normális, fél éves korig teljesen normális, ha 3-4 óránként eszik a baba éjszaka.

          A hátfájásnak szerintem kicsit jobban járj utána, mi okozhatja, a 6 kilós gyerektől nem kéne ennyire fájnia, mit fogsz csinálni, ha 3 éves és 15 kiló lesz és fel kell venni, szerintem még most menj utána mitől fáj a hátad és keresd meg a megfelelő gyógymódot, lehet, hogy gyógytorna vagy jóga segíthet.

  • Szandra

    2011. június 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Már sokszor adtál nekem nagyon jó, hasznos tanácsokat. Most az alvásproblémánkkal zavarnálak.
    A kislányom 1 hét múlva lesz 8 hónapos, 4 hónapos koráig rossz éjszakai alvó volt, majd következett egy rövid, nagyon jó időszak. Most kb. 1 hete borzasztóak az éjszakáink. Igazából nincs ébren teljesen, hánykolódik az ágyban (ez azt jelenti forog jobbra, balra) közben vagy sír, vagy kiabál. És ez így megy egész éjjel. Napközben jól alszik, tiszta nyugis.
    Nem volt hasfájós, jól eszik. Este 8kor vacsizik és reggel fél 7 kor eszik megint.
    Nincs még kinn egy foga sem. 6 hónaposan kezdte a forgást, néhány napja a kúszást gyakorolja. jelenleg ennyi a mozgása.
    Valami baj lehet vele, hogy így alszik éjszaka. Nem tudok mire gondolni, néha olyan szegény, mint egy kis őrült. Egy szobában alszunk és már elég nehezen bírjuk a virrasztást.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Nem kell aggódnod, most intenzíven fejlődik a mozgása, ezért aludhat ennyire mozgalmasan és közben a fogai is jönnek, ami szintén kellemetlen a számára. Ha nem ébred fel, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Ildikó

    2011. június 07. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hónapos múlt, eddig szinte percre pontosan volt napirendünk, kettőt aludt napközben az éjszakát pedig végigaludta( két hetes kora óta). Alvásnál nem kellett eddig ringatni, két kört mentem vele a szobában lenyugtattam, betettem az ágyba elfordult és aludt is. Sajnos két hetet bolondok háza van, csak ölben, ringatva tudom alvásra bírni, ahogy a kiságyba tenném, rögtön üvölt. Ahogy felveszem rögtön alszik. Ezt játsszuk van hogy több mint egy óráig, és feladom és teljesen elaltatom az ölemben és szó szerint becsempészem az ágyába.Elég nehezen bírni, hiszen azért ebben a korban így cipelni elég kimerítő. Eleinte még éjszaka is felébredt, igaz nagy a hőség gondolom amiatt sem tudott jól aludni. Pár napja már jobb a helyzet éjszaka alszik, viszont az altatás ugyanilyen kinlódás, csak csapkodja magát az ágyhoz ha leteszem. Gondoltam jöhet a foga, fél évesen már kint volt az alsó kettő, utána kijött a felső négy, és most volt egy hónapos szünet. Elképzelhető, hogy megint a foga kínozza? Semmi más jelét nem látok, napközben egyre aktivabb, mászik amerre csak tud, játszik sokat, napközben nem nyűgös. Van valami módja, hogy megtanítsuk elaludni? Vagy beválik a hagyjuk sírni módszer?? (Én nem támogatom, de már sokan mondják, hagyjam ,mert csak hiszti…) Köszönöm! Ildikó

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Nappal lehetséges, hogy lassan szeretne már áttérni az egyszeri alvásra és amikor le akarod fektetni, akkor még nem elég álmos, ezért nem alszik el. Az sem kizárt, hogy az alsó két szélső metszőfoga jön, ilyenkor általában nyálzik a kicsi és sokat rág azon az oldalon, ahol jön a fog. Ezen homeopátiás szerekkel tudsz segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Anna

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Máté fiunk 3 és fél hónapos, és néha gondolkodóba esem, hogy eleget alszik-e. Este 9 körül alszik el, és reggel 5 óra fél 6 körül ébred. Körülbelül egy óra múlva visszaalszik 2 órára. Ezek után viszont a napközbeni etetéseknél 40 percet, esetleg 1 órát alszik – 3 óránként eszik még.
    Elegendő ennyi alvás a számára? Estére annyira elálmosodik, hogy a fürdetés után már előfordul, hogy elalszik evés közben.
    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Igen, ez elegendő a számára, ebben a korban nappal 3×30-90 percet, éjszaka átlagosan 10-12 órát szoktak aludni a babák (lefelé és felfelé is lehetnek minimális eltérések, egy nagyon egyéni lehet, azt kell megnézni, hogy a baba egyébként kiegyensúlyozott, jókedvű-e, ha igen, akkor biztosan nincs gond)

  • Adrienn

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Ági
    az előző 6,5 hónapos kéréshez lenne még egy kérdésem
    Peti az esti etetés után némi nyöszörgés mellett, de semmiképpen sem sírással elalszik egyedül úgy hogy egyedül is van a szobában, ajtó becsukva. Ezek szerint a képessége meg van hozzá. Nappal ez nemsikerül neki.
    Sőt egyre rosszabb a helyzet.miért van ez és hogyan kell változtatni rajta

    előre is köszönöm a választ

    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Valószínűleg akkor próbálod fektetni, amikor még nem elég álmos. Ebben a korban akár 3 órát is ébren tud lenni a baba két alvás között. Legalább ennyi időt legyen ébren, és amikor már nagyon álmos, akkor fektesd le.

  • Adrienn

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Ági

    6,5 hónapos fiam alvásával kapcsolatban keresem a válaszokat.
    Elsősorban a nappalok okoznak gondot.
    Nagyon keveset alszik éjjel is, de nappal pedig pláne, nyugtalanul alszik. sírva ébred és dörzsöli a szemét, folyton nyűgös. Ez nem most kezdődött amikor a foga jön, sajnos mindig így volt.
    A „megnyugtatom majd beteszem az ágyába” sajnos nem jöttbe. Egyre erőteljesebben sírt,majd egy idő után már megnyugtatni sem tudtam, hanem a kezemben is sírt.
    A kérdésem
    1. mi a teendő ilyenkor?
    2. én bevállalom már azt is, hogy elringatom és elaltatom a 8 kg ellenére,de sajnos a kezemben is bőg (pedig nagyon álmos). Pedig korábban legalább a kezemben elaludt. Aztán már csak a kenguruban, aztán már ott sem. Az utolsó lehetőség az utcán sétálásvolt, de az utóbbi időben úgy tűnik,hogy már ennek is ellenáll.
    A korábban bevált altatási módszereknek miértkezd el egy idő után rendre ellenállni?

    előre is köszönöm

    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. június 05. vasárnap

      Nem írtad pontosan hányszor mennyit alszik nappal és mennyit éjszaka. Általában akkor kezd el nem működni a korábbi módszer, ha akkor próbálod lefektetni, amikor még nem elég fáradt a baba, vagy ha valami baja van (fogzik, melege van, éhes stb.) és ezért nem érti, miért akarod altatni, amikor ő mást akar.

  • Nori

    2011. május 27. péntek

    Kedves Agi.

    Mar 6 es fel honapos a fiam,alul szepen kint van mar 2 foga,semmi problema nem volt vele,de születese ota minden ejjel legalabb 3-4 kell.Este 7kor fürdik utana eszik es alszik( max 20:00) Utana 23-24kor jön majd 03-04 között es reggel 6-kor kialudva vihancol az agyban,nekem ez mar faraszto,probaltam vizet adni neki,kiköpte,mi nem cumizunk,vagy hasra teszem,de semmi nem segitett eddig.ennyire ehes lenne??? Fogainak sem jok ezek a tejkeszitmenyek,sajnos nem szoptatok…Mit tegyek,mar tanacstalan vagyok????
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Teljesen normális, ha a baba még 3-4 óránként megéhezik éjjel ebben a korban, ne akard vízzel meg cumival becsapni, mert éhes, ezért kel fel.

  • judit

    2011. május 21. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom 10 hónapos és lassan már két hónapja nem tudok eligazodni az alvásigényén. Nappal kétszer alszik, este pedig 9 és fél10 között alszik el, de elalvás után egy órával kezdődik a sírás sokszor nem tudom hogy mért sír! Ha meg is tudom nyugtatni akkor is játszana és van úgy hogy ezt éjjeleken keresztül megtenné.Nem tudom mit csinálok rosszul mert nappal csak vele foglalkozom és rendesen eszik és rengeteget játszik,mászkál és sétál.Köszönöm előre is a válaszodat, mert a múltkor is megnyugtató a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Az 1 órával az alvás utáni felriadásnak 2 oka lehet a ti esetetekben:

      1. Jön a foga, ha még nincs kint legalább 8 foga, akkor nagy valószínűséggel ez a helyzet, homeopátiás szerekkel segíthetsz rajta, ehhez segítséget a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      2. Szeparációs szorongás: amikor a felszínes alvási szakaszba kerül, megijed és téged keres, ettől annyira éber lesz, hogy nem tud visszaaludni. Ezen segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj, amit a szobájában párologtathatsz.

  • Vince Hajnalka

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági!
    Gratulálok nagyon jó a blogod 🙂 Már a várandóságom alatt sokat olvastam és tanultam. Most eljött az idő hogy én is kérdezek. A mi kis Máténk 10 hetes,nagyon aktiv baba. Már az első hetekben is több mint 1 órát ébren tudott lenni. Az éjszakai alvás az 4 hetesen beállt és 1szer kel fel enni. De nappal hát az katasztrófa. Jobban mondva az elavás,mert mindig sírással alszik el. Ringatom énekelek neki símogatom,de 10 perc ordítás biztos hogy van mindig. Látom rajta hogy álmos,mert a szemét dörzsöli meg piros a szeme körül. Mért van hogy ilyen nehezen alszik el és van e rá megoldás?? Probáltam már hogy leteszem az ágyába és egyedül aludjon el,el is alszik 10 perc ordítás után de én sajnálom otthagyni ordítani. Segiteni szeretnék de nem tudok.Ezért kérek tanácsot tőled. Ha elaludt akkor 40 perc után ébredezik és ha kitartó vagyok kb 20 percig akkor sikerül visszaaltatni és akkor alszik még 1 órát. De mért kel fel félidőben? Mert ha akkor kiveszem az ágyból akkor vagy előbb lesz a szopizás vagy hamarabb nyűgös lesz és az egész napirend felborul. Kérlek segíts ha tudsz. Előre is köszönöm.
    Üdvözlettel Hajni!

    • Vida Agi

      2011. május 25. szerda

      Azért kel fel 40 perc után, mert ilyenkor van egy felszínes alvási szak és ilyenkor felébred valami miatt. Ennek lehet az az oka, hogy még nem elég álmos, amikor lefekteted (ebben a korban kb. 1,5 óra ébrenlét után szoktak nagyon elfáradni a babák – ez persze csak átlagérték, lehet, hogy néha 2 órát is vidáman ébrenvan és nem nyűgös, máskor pedig már 1 óra után nagyon álmos). Nem javaslom, hogy visszaaltasd 40 perc után, inkább vedd ki, legyen fent és amikor megint elálmosodik, akkor fektesd le megint.

  • Nefilim

    2011. május 12. csütörtök

    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy az én kisfiam május 18-án lesz 1 éves, de a mai napig egy kis álomszuszék. Képtelenség ébren tartani. Eszik, alszik egész nap. TEljesen egészséges, minden rendben van vele, de néha olyan jó lenne a második babánkkal is együtt lenni. Reggel 7-kor kel, de már 9-9:30 körül újra alszik. Nem lehet ébren tartani, mert akkor visít, kínlódik, szenved. A szemét dörzsöli, a fülét gyürkézi, és bújik ezerrel. 12-12:30-kor mikor felkel ébren van 2 óra hosszat, és a műsor megint ugyanaz. Sokat mozog, mászik,, felfedezi a körülötte lévő világot, járni még nem, de kapaszkodva megy a bútorok mellett…14:14:30 fele újra aludnia kell, mert addigra ismét kezdi a nyűgös fáradt ásítozásait, mint délelőtt és ilyenkor 17-17:30-kor ismét ágyba kell dugnom aludni…Este 21-kor van alvás mindkét fiamnak. Normális, hogy ennyit alszik?

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ez egyáltalán nem gond, vannak ilyen aluszékonyabb babák.

  • Edina

    2011. május 10. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos. Eddig éjszaka egyszer kelt fel, megszoptattam, és egyből vissza is aludt. Az utóbbi 2 hétben azonban éjszaka felébred 3-szor, 4-szer is, (akár 1,5-3 óránként is) van, hogy csak cumit adok neki, és elvétve vissza is alszik, azonban általában meg is szopiztatom. Azt szeretném kérdezni tőled, hogy jó-e ha minden alkalommal megszoptatom, vagy csak akkor adjak neki, ha 3 óra múlva kel fel, és ha előbb, akkor inkább cumival próbálkozzak?
    Köszönöm szépen válaszod.

    Edina

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Valószínűleg csak éhes. Etesd meg az első alkalommal, amikor felébred, ne adj neki cumit, mert ezzel csak becsapod és hamarabb felkel utána, mert még mindig éhes, inkább szoptasd meg, ez valószínűleg megoldja majd a problémát és utána már ritkábban fog ébredni. Ha mégsem, akkor a fogzás lehet a probléma.

  • Gizus

    2011. május 09. hétfő

    Szia Ági!

    Az én kisfiam júliusban lesz 3 éves, és mostanában nagyon rosszul alszik éjszaka. Soha nem volt gond az alvással, eddig végig aludta az éjszakákat. Néhány hónapja azonban minden megváltozott. Kb. 2-3-szor ébred fel éjszakánként. Vagy átjön hozzánk, vagy kiabál, hogy menjek oda hozzá. Velem szeretne aludni. Én ezt nem igazán bírom már, hogy ilyen sokat fel kell kelnem éjszaka. Este, amíg el nem alszik ott vagyok vele, aztán éjszaka, ha átjön visszakísérem, ott maradok vele, míg elalszik, hajnalban megint jön, akkor már általában ott marad mellettem, mert nincs energiám megint kísérni. Azt mondja, hogy nem szeret egyedül lenni a szobájában, fél, pedig lámpával alszik. Nem tudom, mit tegyek, de egyre nehezebben viselem. Mit tanácsolsz?
    Köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Erre a kérdésre válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Kriszta

    2011. május 03. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiam most 9 hónapos, sajnos mostanában rászokott arra, hogy kb. 20-30 perceket alszik napközben 2x. Abban az esetben, ha az ébredés után megszoptatom, akkor elaszik (általában),ilyenkor akár plusz egy órát, vagy még többet ráhúz. Éjszaka legtöbbször 1x kel, de volt hogy gyakrabban, kb. így 10 órát alszik. Fogak terén jól állunk, már 5 van neki, talán a fogzási tünetek is bezavarhatnak, de akkor nem csak nappal lenne így. Felvetődött bennem a kérdés, hogy nem én szoktattam-e rá azzal, hogy amikor felébredt a napközbeni alvásnál, cicivel altattam vissza? Vagyis a szopizás miatt ébred már fel, mert már várja…
    Szerinted mit tegyek?
    Várom Válaszodat!
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nem azért ébred fel, mert a szoptatás jön, hanem valami zavarja (pl. a foga), ezért riad fel, de mivel még álmos, a cicin vissza tud aludni, ez szerintem egyáltalán nem gond. Nyugodtan aludjon vissza, ha még igényli.

  • Szilvi

    2011. április 30. szombat

    Kedves Ági!
    Abban szeretném a tanácsodat kérni, hogy 16 hónapos kisfiam kb. 2 hete elég rosszul alszik éjszaka. Többször felsír, és be is kell menni hozzá. 1 éves kora óta nagyon szépen el tud aludni nappal is és éjszaka is egyedül. Sokat vagyunk a levegőn, és sokat szaladgál. Szerintem eléggé lefárad. 1 éves kora után volt egy időszak, amikor nagyon szépen aludt, csak egyszer kelt fel hajnalban szopizni. Nem értem mi lehet a baja. Talán a foga jön. 6 foga van még csak kint. Az sem jó neki, ha magunk mellé fektetjük, olyan mintha úgy sem tudna aludni. Szerinted mi lehet a gond?
    Másik kérdésem az lenne, hogy szerinted nem gond-e, ha le szeretném szoktatni a szopiról. Nekem igazából már egy kicsit terhes a dolog. Este már 1 hete nem kap, de nem is kér, szépen elalszik. Viszont hajnalban 4-5 körül mindig felkel, és szopizik. (mostanában előtte többször felsír, de akkor nem adok neki) Ezt el fogja magától hagyni, vagy nem baj ha előbb leszoktatom róla, mielőtt ő elhagyná?
    Harmadik kérdésem az lenne, hogy ebben a korban félhetnek már a sötétben? Nem lehet, hogy az a baja éjszaka?
    Egyébként az az érdekes, hogy időközönként meg van olyan, hogy este 8-kor letesszük és hajnali 5-ig alszik egy nyikk nélkül. Másnap meg már megint kezdődik, hogy kb. 2 órás időközönként, vagy össze-vissza felsír.

    Segítséged előre is nagyon köszönöm!
    Szilvi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      1. Ebben a korban szoktak jönni az őrlőfogak és a szemfogak, ettől nyűgösebb lehet éjjel, mert ez igazán fájdalmas (kb. mint amikor a bölcsességfogad nőtt) Ha azt látod, hogy duzzadt az ínye, vagy nappal nagyon masszírozza az ínyét, akkor éjszakára egy kiskanál Nurofen vagy a Viburcol kúp segíthet.

      2. A hajnali szopit sok baba megtartja másfél éves korig, aztán maguktól leszoknak róla.

      3. Nem, ez ebben a korban még nem szokott lenni.

      • Szilvi

        2011. május 11. szerda

        Köszi szépen! De a viburcol kúpot meddig adhatom? Tudom, hogy az homeopátiás kúp, de mégis azért csak van egy határ? Vagy akár bármeddig, amíg ki nem jön az összes foga?
        Köszi:
        Szilvi

        • Vida Agi

          2011. május 22. vasárnap

          Amíg el nem múlnak teljesen a tünetek, vagy át nem törik az a fog, amelyik éppen jön.

  • Kata

    2011. április 29. péntek

    Kedves Ági!
    Már többször segítettél nekem válaszaiddal, de általában az új, vagy újra közzétett cikkeid is pont eltalálják, hogy milyen kérdések motoszkálnak a fejemben a kisfiammal kapcsolatban. Nagyon köszönöm ezeket a szuper írásokat és ezt a mostanit különösképpen. Olyan jó ilyen összeszedetten látni, hogy mire számíthatok!
    Kata

Comment navigation