A baba altatása 0-3 hónapos korban

Az ember laikusként azt hinné, hogy az újszülött, az egészen kicsi baba csak alszik-alszik, és ez még jó darabig így is marad. Ezzel szemben sokan szembesülnek azzal, hogy a néhány hetes baba többet van ébren, mint amennyit alszik, és akkor is nyűgös, sírdogál, nem tudod mit tegyél vele.

A baba altatása 0-3 hónapos korbanKezdő szülőként tudnod kell, hogy most tudod leginkább elrontani a gyereket. Ha a kicsi egész nap nyűglődik, az anyukák többsége különféle praktikákkal igyekszik megnyugtatni: fenékrázás, popsiveregetés, sétálgatás a lakásban fel-alá, babakocsiztatás stb. Az alapfeltevés az, hogy majd kinövi a baba, megtanul magától elaludni és akkor minden jó lesz. A rossz hír az, hogy a csecsemőknek csupán egy kis része hajlandó erre, a többiek megtanulják, megszokják, hogy mindig segítséget kapnak az elalváshoz és valamilyen formában még akár óvodáskorban is segítséget fognak kérni.

Mindez nem azt jelenti, hogy hagyd sírni az újszülöttet, hogy ne adj neki segítséget, épp ellenkezőleg! De minden törekvésed afelé mutasson, hogy a baba ne szokjon rá semmi olyasmire, amit később, fél évesen, egy évesen már nem tudsz megvalósítani (pl. azért, mert egy tíz kilós babát már nehezebb kézben ringatni). Mielőtt megpróbálnád elaltatni, nagyon fontos, hogy megtaláld a probléma okát, gyökerét és azt kezeld.

A biztonság hiánya A baba 9 hónapon át a pocakban kellemes, szinte állandó hőmérsékleti viszonyok mellett, tompa zajokkal körülvéve, félhomályban éldegélt. Ezzel szemben idekint szól a rádió, a tévé, hangosan beszélnek az emberek, vakító fények vannak, nem csoda, ha ez felzaklatja a kicsiket. Az „odabentről” ismerős zajok, az anya szívhangja, a megszokott körülmények, megnyugtatják a babát.
Éppen ezért, ha nagyon nyűgös, látszólag felzaklatta valami, ha a mellkasodhoz öleled, megnyugszik.
Apa mellkasával is hasonló a helyzet, ezért zűrösebb esetekben őt is be lehet vetni 🙂

A magzati póz is sok esetben segíthet a megnyugvásban. Ehhez hordozókendőbe teheted vagy Tummy Tub fürdetővödörbe ültetheted a kicsit, mind a kettőt nagyon fogja szeretni.

Az alvás ilyen kicsi korban jobban megy félhomályban, szűk fekvőhelyen (bölcsőben vagy mózeskosárban), mivel ezek hasonlítanak a pocakból már ismerős helyzetre. Ha csak kiságyatok van, akkor egy szivacsdarabbal vagy nagypárnával beszűkítheted a teret, így jobban alszik majd a baba.

A hasonalvást is azért szeretik a babák, mert közelebb áll a magzati pózhoz, ezért ha nem tudod háton altatni a kicsit, akkor érdemes megpróbálni hason.

Sok anyukának beválik az is, hogy alposan bebugyolálja a babát, takaróba, magához öleli, ebben segít neki megnyugodni. Ezt a taktikát akár később is bevetheted a túlmozgásos, túlpörgött baba megnyugtatására, alvás előtti ellazítására.

Éhség Az első növekedési ugrásnál, 3-4 hetes korban sok anyuka kétségbeesik, hogy máris elfogy a teje, és hogy megint 2 óránként kell szoptatni, azt hiszik más miatt sír a baba, ezért gyakrabb szoptatás helyett más trükkökhöz folyamodnak – pedig a baba pontosan jelzi mit akar.
Érdemes 3-4. hetesen, 6 hetesen és 3 hónapos kor körül számolni ezzel a jelenséggel és ha észreveszed, hogy egyik napról a másikra többször kér enni a baba, akkor adni neki, mert éppen ettől a gyakrabb szoptatástól gyarapszik majd a tej olyan mennyiségre, amit ezután igényel majd a baba.

A növekedési ugrástól eltekintve, nyáron, kánikulában számolnod kell vele, hogy többször kell szoptatnod, hiszen a kicsi is lehet szomjas.

Hasfájás Nagyjából 3 hetes kortól számíthatsz arra, hogy a baba hasfájós lesz (főként fiúknál jellemző, de lányoknál is előfordul). A hasfájás oka, hogy amikor a baba eszik, levegőt is nyel. Ezek a légbuborékok a gyomrában kellemetlen feszülő érzést, fájdalmat okoznak. Éppen ezért nagyon fontos evés után az alapos büfiztetés, ami legalább 10 percet kell, hogy tartson, de legalább addig, amíg a baba nem büfizik, pukizik.
Nem érdemes szoptatás után azonnal ágyba dugni a babát még akkor se, ha egyébként a szopi alatt elaludt. Ha elaludt, akkor is büfiztetni kell, különben 20-30 perc múlva felébred a saját bélmozgásaira és visszaaludni már csak nehezen tud. Büfi után érdemes tisztába tenni (úgyis a legtöbbször szopizás közben, illetve utána kakil a baba) és még ébren hagyni addig, amíg nem álmosodik el.

Napirend A csecsemők a napirend alapján tájékozódnak a világban. Nem kell szigorú napirend, nincs szükség kötelezően 3 óránkénti etetésre és hasonlókra, de fontos, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt környezet vegye körül a kicsit és a nap eseményei nagyjából hasonló időpontban történjenek. Minden baba máshogyan érzékeny a változásokra. Van, amelyiket megviseli, ha megszokta a délelőtti sétát és egy alkalommal kimarad, vagy ha helyette délután mentek, van, amelyik babát nem zaklatja fel a változás.

Általános tévhit, hogy ha hozzászokott a kicsi a jövés-menéshez, a változatos programokhoz, akkor jobban viseli majd a változásokat. Épp ellenkezőleg. Ha a csecsemőnek rendszeres napirendje van, sokkal jobban viseli az esetleges változtatásokat, mintha egyik nap így, a másik nap úgy alakul. A kiegyensúlyozott napirend még kisgyermekkorban is sokat számít majd a gyerek életében, éppen ezért nem árt már az elején elkezdeni kialakítani.

Például úgy, hogy a napi tevékenységek sorrendjéhez ragaszkodsz: alvás után büfi, játék egyedül, aztán játék közösen, ha elfáradt alvás, ha felébredt megint evés és így tovább. Ha a baba tudja, hogy alvásidő következik és kellőképpen fáradt már akkorra, könnyebben alszik el, ami a nyűgösebb napokon is nagy könnyebbséget jelent.

Néha lehet engedékenynek lenni. Ha már mindent kipróbáltál és semmi sem hatott, akkor lehet néha engedményeket tenni, és 1-1 alkalommal cicin altatni, vagy betenni a babakocsiba és járni egy kört, de ezek a praktikák mindig csak egy alkalomra vonatkozzanak.

Egyre kevesebbet alszik A baba az első 2-3 hétben még viszonylag sokat alszik napközben, azonban kb. 3-4 hetes korban elkezd csökkenni a nappali alvások időtartama és száma. Elsőként a késő délutáni elalvás szokott elmaradni, a baba már nem akar visszaaludni vagy korábban felkel az utolsó nappali alvásából.

Néhány napon belül bekövetkezik az is, hogy ha evés után rögtön elalszik, akkor 20-30 perc múlva felébred és már nem akar visszaaludni vagy evés után nem akar elaludni. Ilyenkor fontos, hogy -ha eddig nem tetted- ezután ne fektesd le evés után rögtön aludni, hanem előbb legyen ébren, nézelődjön, játszatok közösen és csak akkor kerüljön ismét ágyba, amikor már nagyon álmos.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

112 Comments

Comment navigation

  • KeZsu

    2010. január 17. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiam 2 hónapos és sajnos az esti alvással problémáink vannak. Napközben 3 órás napirendet követünk és kevés éneklés után már alszik is. Este kb. 8 körül megfürdetem, aztán van a „vacsora” , már annyira fáradt hogy csukódik le a szeme. Elalszik, de kb. 10 perc múlva, vagy amikor le akarom tenni az ágyba felriad és kb. 1-1,5 órás megvigasztalhatatlan heves ordítás következik.
    Már mindenféle praktikát bevetettünk, de sajnos ez a sírás elengedhetetlen. Aztán mikor már végképp elfárad, akkor elalszik. Először úgy gondoltam, hogy fáj a hasa, ami persze lehet hogy úgy is volt, de most már adom neki az angol vizet. Tehát elméletileg a hasfájás kizárva.
    Valamit nem csinálok jól? Talán a fürdetés idejével van probléma? Van remény, hogy valamikor esetleg magától elalszik vagy legalábbis nem lesz ordítás az esti elalvás előtt? Kérem segítsen!

    Válasz: Valószínűleg az a gond, hogy amikor te lefekteted, ő még nem szeretne aludni. Persze álmos már, de még nem eléggé. A babák hosszabb ideig vannak ébren az esti időszakban, mint nappal két alvás között, ebben a korban 2-2,5 órát is akár. Szóval legyen valamivel többet ébren este és csak utána következzék a fürdés. Az se gond, ha szopizás közben bealszik, ha hagyod cicin elaludni este, később ezen lehet majd változtatni.

  • Szilvi

    2010. január 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Először is gratulálok az oldalhoz, és köszönet a sok segítségért, amit itt nyújtani tudsz nekünk!
    Nekem is pár tanácsra lenne szükségem a következőkben:
    Kisfiam most múlt 4 hetes. 38. hétre született, nagyon aluszékony volt, szopizni sem tudott, így cumisüveggel és az ébresztgetésekkel indítottunk az első 2 hétben. Mostanra már a szopizást megtanulta, viszont nem tudom, hogy mikor és hogyan, hány óránként etessem, altassam. A védőnő azt javasolta, hogy szoptassam igény szerint, fejni csak akkor fejjek, ha feszít, és saját megkönnyebbülésemre, valamint mindegy hogy melyik ciciből szoptatok, akár mindkettőből, akár váltva is tehetem, és ne ébresztgessem, majd szól, ha éhes. A gyerekorvos viszont azt mondta, tartsam a 20 perc szopi, 20 perc büfi, 20 perc fejést, és csak váltott mellből szoptassam, valamint ébresztgessem.
    Nos, a sok előzmény után, a problémám az az, hogy éjszaka nem tudom, meddig hagyjam aludni. Mindig megfogadom, hogy igény szerint szoptatom, mert csak nem hal éhen, de 6 óránál tovább nem merem hagyni aludni. Vagy hagyhatom? Mert lehet, hogy akár 8-10 órát is aludna. És tegnap néztem, hogy váltott melles módszernél, ha este 8-kor eszik utoljára az egyikből, és előtte 4 órával evett ugye a másikból, akkor ez utóbbiból (ha csak 6 órát hagyom aludni, ha többet, akkor ugye több idő is marad ki) kb. 10 órán keresztül „nem evett senki”. Így viszont nem tud elég tej termelődni, legalábbis úgy veszem észre, hogy csökken a tejem mennyisége. Ja, és azt sem tudom, hogy ha mondjuk a 6 órás alvás előtt még fent volt mondjuk 1 órát a kaja után, akkor az ébresztést mihez kellene néznem: a kaja idejéhez, vagy az elalvás idejéhez?
    Nappal sem túl aktív még, van, hogy lelkesen rázom neki a színes játékát, aztán egyszer csak leragad a szeme, és kidől. Szóval nem tudom ébren tartani. Karban sem, mert ott is remekül elalszik. Szóval mennyit kellene már ébren lennie? Baj-e, ha ő inkább alszik? És nappal ilyenkor bevigyem a szobájába, vagy hagyjam itt kint a nappaliban aludni? És kell-e négyhetesen már napirendünknek lenni? Mert mindenki ezzel nyúz, én meg még az alvás-evés problémánál tartok, nemhogy napirend kialakítással próbálkozzak.
    Válaszodat előre is nagyon megköszönöm, mert ebbe a nagy dilemmázásba lassan kikészülök én is. Mert szeretném jól csinálni, és össze-vissza aggódom magam. (Elég nevetséges, de én sem alszom éjszaka, mert azon aggódok, hogy miért nem kel fel… Mások szerint meg örülnöm kéne, hogy ilyen aluszékony…)

    Válasz: 6 hetes korig minden normális 🙂 Vannak olyan babák, akik 6-8 hetes korig az egész napot átalusszák, mások kezdettők éberek, mind a kettő normális. Egyre többet lesz ébren, de ha végigalussza a napot az sem baj. 4 hetesen még nem kell napirend. Akkor lehet egyáltalán napirendet tartani, ha már többet van ébren.

  • Timmi

    2009. december 30. szerda

    Kedves Ági!
    Köszönöm szépen a tanácsot. Az estéink azzal, hogy elhagytuk a fürdés előtti alvást, valamint, hogy napközben nem az álmosság első jeleikor rakom le aludni, hanem még kicsit foglalkoztatom, teljesen rendbe jöttek. Este 8-9-kor, a fürdés utáni szopit követően már alvás van, rendszerint reggel 7-8-ig. Ekkor magától kel. Napközben viszont, ha itthon alszik (tehát nem séta közben) akkor nagyon-nagyon sokat tudna aludni. (mindig magától alszik el a kiságyában, ujjszopizással) Mindig nekem kell keltenem, napközben szinte sosem kel magától. Egyszer próbáltam, hogy hagytam aludni, hogy megtudjam, meddig alszik magától, de mikor már napköben is 5 órája aludt, inkább keltettem, hogy egyen, és hogy ébren legyen, és éjjel is tudjon majd aludni.
    Azt, hogy miért is ordít a szopizást követően, vagy közben talán sikerült megfejteni (valószínűleg a széklet miatt van, illetve amiatt, hogy nem tud jönni), viszont azt továbbra sem értem, hogy miért nem ébred napközben, hogy éhes?

    Válasz:Mélyen alszik, előfordulnak ilyen babák, akik ennyire mélyen alszanak, majd kinövi.

  • Elvira

    2009. december 29. kedd

    Kedves Ágnes!
    Kislányom 13 hetes. Érdeklődő, kiegyensúlyozott kislány. Sajnos az elalvással problémáink vannak. A napirendünk általában úgy néz ki, hogy 9-10 között kel, szopizik, tisztálkodunk, játszunk. Kb. 1 – 1 és negyed óra múlva álmos lesz, alszik egy kicsit, majd felkel, ismét szopi, játék és megyünk ki sétálni, amit persze átalszik. Délután van még egy kisebb-nagyobb alvása, ami után több időt van ébren, játszunk, majd fürcsi (amikor már látom, hogy nagyon fáradt) és szopi, amibe általában belealszik, de 20 perc múlva már fel is kell és nem lehet visszaaltatni sehogy sem, pedig rettentő fáradt szegényke. Már mindent próbáltunk (sír, felveszem megnyugtatom; vagy ringatom; vagy bebugyolálom; stb.) de néha megnyugtathatatlanul üvölt, szinte önkívületi állapotban, aminek legtöbbször az a vége, hogy cicire teszem (ezt sem mindig fogadja el ilyenkor) és mellettem nagy nehezen elalszik. Sajnos ez kezd a nappali alvásokra is jellemző lenni. Alig lehet elaltatni és kb. 10-20 perc múlva sírva ébred és nem lehet visszaaltatni, így napközben is nagyon keveset alszik összességében. Kialakult „rituálék” vannak, amiket szeret és vár, mégsem megy az elalvás.
    Mit lehet tenni?
    Köszönettel,
    P. Elvira

    Válasz: Az a napirend, amit leírtál és az alvásmennyiség tökéletes, ennél többet nem kell napközben aludnia. Valószínűleg az esti alvásnáll azért ébred fel 20 perc múlva, mert neki az még a nappali alvás része, ebben a korban ugyanis sok baba még 4x alszik napközben, ezt igénylik, és ő is ezt szeretné még.
    Segíthet, ha a nappali séta közben való alvást következetesen az alvásidőre időzíted, így nem borul fel a megszokott ritmusa, akkor alszik, amikor egyébként otthon is aludna.

    Ha ennek ellenére megmarad az esti felkelés, akkor iktassatok be estefelé még egy alvást és csak utána legyen még egy ébrenlét, majd fürdetés és az esti „nagy” lefekvés. Idővel ezt az utolsó alvást elhagyja majd.

  • vik

    2009. december 23. szerda

    Szia ! Kisfiam 3 hónapos és a következő képen néz ki 1 napunk :7 körül ébred eszik,büfi,pelus ,játék ,alvás 9 körül ugyanígy általában ezután jön a séta és nagyjából (a sétán kívül )ez ismétlődik 2-3 óránként . Este 6-7 körül fürdés ,utána evés (csak anyatejes igény szerinti )ezután eszik de csak keveset ,mert annyira álmos ,hogy bealszik a cicin ! Majd ébred 1 óra múlva újra eszik és utána éjjel ébred 2-3 óránként ! Jó ez így vagy van min változtatnom ? Az orvosunk szerint 2 hónaposnak tartja a kisfiamat ,mert koraszülött volt (36.hét végére született ) ,de gyönyörűen fejlődik ! Éjjel többet kellene aludnia ?A nappali alvások is rövidek !

    Válasz: Szerintem jó ez így, majd idővel elhagyja az alvásokat és hosszabban is alszik majd, de teljesen jó ez így.

  • K.A.É

    2009. december 18. péntek

    Kedves Ági!

    11 hetes kislányomnak az alvással van problémánk. Az éjszakai alvás után van mindig egy hosszú alvása(3-4 óra) majd ezután mindig rövideket alszik. 30-45 min. Nappal a napirendünk a szopijáték és végül alvás. kb 2,5-3 óránként eszik és mindig igényli az alvást. Az igazi problémánk fürdetés után van. Ekkor semmiképpen nem akar aludni , legalábbis a kiságyában nem. A fürdetést úgy időzitem ,hogy a játék után de az alvás között legyen. Ilyenkor is csak rövidet alszik , de van amikor füri után már szopizna. Próbálom letenni a kiságyába de azt nem szereti mindig az ölemben tud csak elaludni.mikor meg leteszem 20-30 perc múlva a kiságyába akkor felriad. éjjen 1-2 amíg sikerül végleg elaltatni. mit tehetnénk ,hog yezt az időpontot előbre hozzuk?

    Válasz: Az esti lefekvés előtti időszakban a babák több ébrenlétet igényelnek, mint két nappali alvás között. Tehát ilyenkor kicsit többet játszatok, amikor nagyon álmos, azután jöjjön a fürdetés, a szopi és az alvás. Egyáltalán nem gond, ha a szopiba bealszik ilyenkor, ez ebben a korban még természetes, hagyni kell neki, így teli hassal fekszik le. A lényeg, hogy alakuljon ki egy napi menetrend, ami mindig ugyanúgy zajlik, mert így megtanulja, mikor van az esti lefekvés ideje, és elfogadja.

  • Timmi

    2009. december 16. szerda

    Nem tudom, hogy megjelent-e, ezért inkább elküldöm újra:
    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hetes. Kb. 3-4 hete átalakult a napirendünk. Folyamatosan egyre későbbre tevődtek a reggeli kelések, így már teljesen átaludta az éjszakát, és ezáltal kialakult a napi 5x evés. Napközben 3 óránként evett, és probléma nélkül le lehetett tenni aludni. Általában 8-kor kelt, viszont 9-kor újból elaludt. 11-kor én szoktam kelteni. Ezután a szopi után szoktunk menni sétálni, kb. fél-1-1kor indulunk, egyórás sétára. 2-körül evett újra, majd fél 3-fél4kor ismét aludt. 5-körül ismét én keltettem, este fél8-kor volt a fürdés, (előtte van egy fél órás alvás, (ilyenkor már elég nehéz elringatni) majd szopi. Viszont ezután nem akar elaludni. Van, hogy 10-11 óra is lesz, mire elaludt. Mivel napközben nem volt annyit ébren, ekkor „élte ki magát”?
    Pár napja azonban valami megváltozott. Napközben van, hogy nemigazán hajlandó szopizni, van, hogy egy darabig szopizik, vagy neki sem áll, hanem ordít. Lehet, hogy még nem éhes? Át kellene állnunk a 4 óránkénti evésre? De akkor csak 4x fog enni egy nap?? Rengeteg tejem van, lehet, hogy eszik egyszerre annyit, hogy elég, de azért mégis furcsa. Mérni nem szoktam, mert látszik, hogy szépen fejlődik. Múlt héten 5,5kiló volt.
    A másik amire gondoltam, az, hogy pár napja megtalálta a hüvelykujját, és szopizza. Ezzel olyan jól elnyugtatja magát, hogy ha meg is ébred, visszaalszik. Napközben szinte mindig nekem kell keltenem. Viszont, ha ekkor kiveszik az ujját a szájából sír. A cici kicsit megnyugtatja, de nem úgy, mint eddig. Olyan, mintha haragudna, amiért a hüvelykujja helyett a cicit dugom a szájába.
    Nem tudom mit csináljak, hagyjam napközben aludni (Úgy tűnik, amióta ujjszopi van, még nagyobbakat is aludna mint eddig)? De akkor meg este nem bírom lerakni, mert addigra meg nem lesz álmos. Hogy tudnám az esti lefektetést, korábbra hozni, hogy inkább délelőtt legyen aktívabb? Fárasszam többet napközben? Van, hogy magától alszik el, akkor hogyan?
    Most teljesen tanácstalan vagyok.

    Válasz: Biztos, hogy nem haragszik a cici miatt 🙂 Szerintem a fő gond itt, hogy nem magától alszik el, akkor, amikor ő álmos, hanem te altatod el, amikor úgy gondolod, valamint felébreszted, ami szintén nem jó, mert az ébresztgetés összezavarja a saját meglevő ritmusát. A napirendnek úgy kéne kinéznie, hogy 1-2 órát ébren van (amennyi jólesik neki), aztán alszik, és amikor felébredt, akkor eszik. Mivel most sokat van sötét és nappal sincs túl világos, minden gyerek többet alszik, ez teljesen normális, nem kell erőltetni.

    Próbáld meg azt, hogy reggel, amikor felkel, játszotok, és csak akkor fekteted le, amikor már nagyon álmos (ilyenkor magától aludjon el) és aludjon, ameddig jólesik neki. Utána evés és játék vagy séta (a séta alatt nem alszik ugye? mert ha olyankor is alszik, akkor az is megzavarja a napirendjét). Ha alszik a séta alatt, akkor sétáljatok a játék után alvásidőben. Ha nem, hanem nézelődik, akkor sétálhattok játékidőben is. Játék után alvás, evés, majd megint játék és így tovább. Este minden baba hosszabban van fent, mint nappal, ebben a korban akár 2 órát is, tehát ha mondjuk 9-kor szeretnéd lefektetni, akkor 7 után már ne aludjon. Most az a gond, hogy még alszik fél órát estefelé és ez megzavarja.

  • Timi

    2009. december 16. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hetes. Kb. 3-4 hete átalakult a napirendünk. Folyamatosan egyre későbbre tevődtek a reggeli kelések, így már teljesen átaludta az éjszakát, és ezáltal kialakult a napi 5x evés. Napközben 3 óránként evett, és probléma nélkül le lehetett tenni aludni. Általában 8-kor kelt, viszont 9-kor újból elaludt. 11-kor én szoktam kelteni. Ezután a szopi után szoktunk menni sétálni, kb. fél-1-1kor indulunk, egyórás sétára. 2-körül evett újra, majd fél 3-fél4kor ismét aludt. 5-körül ismét én keltettem, este fél8-kor volt a fürdés, (előtte van egy fél órás alvás, (ilyenkor már elég nehéz elringatni) majd szopi. Viszont ezután nem akar elaludni. Van, hogy 10-11 óra is lesz, mire elaludt. Mivel napközben nem volt annyit ébren, ekkor „élte ki magát”?
    Pár napja azonban valami megváltozott. Napközben van, hogy nemigazán hajlandó szopizni, van, hogy egy darabig szopizik, vagy neki sem áll, hanem ordít. Lehet, hogy még nem éhes? Át kellene állnunk a 4 óránkénti evésre? De akkor csak 4x fog enni egy nap?? Rengeteg tejem van, lehet, hogy eszik egyszerre annyit, hogy elég, de azért mégis furcsa. Mérni nem szoktam, mert látszik, hogy szépen fejlődik. Múlt héten 5,5kiló volt.
    A másik amire gondoltam, az, hogy pár napja megtalálta a hüvelykujját, és szopizza. Ezzel olyan jól elnyugtatja magát, hogy ha meg is ébred, visszaalszik. Napközben szinte mindig nekem kell keltenem. Viszont, ha ekkor kiveszik az ujját a szájából sír. A cici kicsit megnyugtatja, de nem úgy, mint eddig. Olyan, mintha haragudna, amiért a hüvelykujja helyett a cicit dugom a szájába.
    Nem tudom mit csináljak, hagyjam napközben aludni (Úgy tűnik, amióta ujjszopi van, még nagyobbakat is aludna mint eddig)? De akkor meg este nem bírom lerakni, mert addigra meg nem lesz álmos. Hogy tudnám az esti lefektetést, korábbra hozni, hogy inkább délelőtt legyen aktívabb? Fárasszam többet napközben? Van, hogy magától alszik el, akkor hogyan?
    Most teljesen tanácstalan vagyok.

    Válasz: Ezt a kérdést már a másik helyen megválaszoltam.

  • Enikő

    2009. december 15. kedd

    Kedves Ági!

    Öthetes kisfiúnkat szeretnénk átszoktatni a kiságyába. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen kicsi korban alkalmazható-e a felvesz/letesz módszer? Nappal eddig egyébként a nappaliban aludt a kanapén, éjszaka pedig mellettünk. Napirendünk úgy- ahogy kezd alakulni, bár elég nehéz evés után ébren tartani, a legnagyobb problémát az esti lefektetés jelenti, amire elaludna, eljön a következő szoptatás ideje.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ennyi idősen semmiképpen nem szabad a felvesz-letesz módszert alkalmazni, mert a kicsinél még valóban ösztönös a sírás és ha sír, valóban baja van és segíteni kell neki. Az esti lefekvésnél az legyen a menetrend, hogy miután felébredt az utolsó nappali alvásból, egyen, aztán legyen ébren, játszatok vele, legyen ott köztetek. Amikor már fárad (általában 1 óra után, néha kicsit több), akkor vigyétek fürdeni, majd szopizzon és tegyétek le az ágyába.

  • Kriszta

    2009. december 14. hétfő

    Kedves Ági!
    Köszönöm a választ. Ezzel kapcsolatban lenne még néhány kérdésem. Van úgy, hogy a nappali szopizást követően is elalszik a baba (tehát 2 szopizás között van, hogy végig alszik), ilyenkor keltsem fel? Hogyan? Ha bejövünk sétából általában alszik még (ilyenkor nem bolygatom, csak kicsomagolom a ruhából, de marad a mózesban), van hogy akár 2 órát ráhúz még (tehát összesen alszik kb. 3 órát, van hogy 4-t is). Ez a 3 alvás napközben nálunk nem igazán jellemző. Kb. 10 percekre alszik el napközben, azt is ritkán, vagy alszik szinte egész nap… Mi lehet a megoldás? Felkelteni a babát? Nem hagyni elaludni, hanem szigorúan kivárni az Általad említett időtartamokat?
    Köszönöm

    Válasz: Ha végig alszik, ne ébreszd fel, ebben a korban még előfordulhat. Felébreszteni csak akkor kell, ha már több, mint 4 órája alszik. Az sem gond, hogy van ingadozás, néha keveset, néha sokat alszik, ilyenkor sem kell felkelteni csak a napirend miatt. Amikor éberebb napja van, akkor viszont tartsatok valamilyen napirendet.

  • Kriszta

    2009. december 09. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 9 hetes. Kb. 2 hete kezdődtek a problémáink az alvással. Addig ment minden, mint a karikacsapás, este fürcsi, szopi, alvás – éjszaka általában 2x evett (az egyik már hajnalra esett). Aztóta viszont este nem akar elaludni, pedig minden ugyanúgy zajlik. Reggel 9 körül kelünk, szopi, játék – akár egyedül is elvan a kiságyban. Majd alvás 11 körül, bár nem mindig siker már ez sem. Aztán a következő szopi után megyünk ki levegőzni (1-2 óra körül) – amit végig alszik, kb. 1,5 óra, majd miután bejövünk alszik tovább, akár 3-4 órát is képes ilyenkor aludni. Ha felkelt ismét szopi, játék. Innentől már nem tudom rávenni, h 1 órácskát aludjon legalább, fent van, 7től általában már nagyon nyűgös. Fürdés fél 8 – fél 9 között van, majd szopi és jönne az alvás, ha jönne… Sírás van keservesen, van, h semmire nem nyugszik meg! Ha végre nagy nehezen elalszik (pl. cicin mellettem az ágyban), kb. éjfél van. Innen alszik reggel 6-7ig is. Szeretném tanácsodat kérni, h az esték ne legyenek ilyen borzalmasak, mert nagyon kikészítő az üvöltés, pláne úgy, h nem tudunk neki segíteni!
    Gyors válaszodat előre is köszönöm!
    Kriszta

    Válasz: Pont az a gond, hogy minden ugyanúgy zajlik, ő pedig már továbblépett volna. Fejlődik 🙂 Ebben a korban három alvást igényelnek a kicsik napközben és két alvás között 1,5-2 órát tudnak ébrenlenni. A gond az, hogy ebben a korban hirtelen felerősödik a hallásuk, minden zajra megébrednek. Elalváskor csinálj félhomályt a szobájában, csavard be egy nagy takaróba és dédelgesd, amíg félálomba nem kerül. Ekkor tedd le az ágyába. Ha sír, simogasd a hátát, de ne vedd ki. Inkább hason altass, ha eddig háton altattál, mert háton a legtöbb baba megijed a saját akaratlan mozgásától. Ha hason a fejét forgatja és cuppog, akkor a cicit keresi, sok baba igényli a szopizást elalváshoz, ez ösztönös náluk, ha ő is ezt teszi, akkor kapjon cumit ilyenkor (ha csak alváshoz kapja, akkor nem fog rászokni, magától elhagyja majd). A kiságy túl széles, ezért nem érzik magukat biztonságban a babák benne, jobb, ha most még bölcsőben vagy mózesben altatod, de ennek híján egy nagy szivaccsal keresztve leszűkítheted az ágyat, ez is sokat segíthet.

    Ha megébredt a 11 óra körüli alvásból utána a napirend szopi és játék legyen megint kb. 1,5-2 órán át, utána ha szeretnéd a levegőn altatni, akkor lehet menni sétálni és aludhat a babakocsiban, de utána ne aludjon megint még egy hosszút, mert ezzel gyakorlatilag az éjszakai alvást „pótolja”. Kb. 1,5 óra után jöjjetek haza az alvásból, addigra pont megéhezik, lehet szopizni, aztán megint játék 1,5-2 óráig és jöhet a harmadik nappali alvás a saját ágyában. Ha ebből felébred, utána szopi, játék fürdésig kb. 1,5-2 órán át, majd jöhet a fürdés, az esti szopi és a lefekvés.

  • Orsi

    2009. december 07. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm az alapos, hosszú válaszodat. A cumi dologra kérdeznék rá. Mivel nem szopizik még mindig tökéletesen nem lesz gond ha cumit kap? És milyet vegyünk?

    Ha éberen hagyatt lerakom nem sokáig van el, főleg szopi, büfi, pelus után tud elkeseredni, mert nem igazán kedveli az utóbbit. Próbálom zenés játékokkal, beszéddel lekötni, de nem igazán megy a dolog.

    Ha még nem alszik és ágyba kerül nagyon keservesen tud sírni és ilyenkor az ember szíve szakad meg… Valamint pár napja vannak felsírásai alvás közben, ha hosszabban tart sajnos fel is ébred. Ilyenkor mi a teendő? Hasfájós? Ha közel a szopi ideje mellre szoktam tenni.

    Infacolt vettünk az is jó? 15-én lesz egy hónapos, addig beszerezzük a Gripe Water-t.

    Nagy hálával és köszönettel: Orsi

    Válasz:Nem gond a cumi, ha csak elalváshoz kapja. Az anyamellhez közelebb áll a cseresznye formájú cumi. A felsírás a hasfájás miatt lehet. Az Infacol elég gyenge, a Gripe Water jobb.

  • Orsi

    2009. december 02. szerda

    Azt kihagytam, hogy természetesen kendőben, kézben és szopizva (ágyban) elalszik éjszaka is, de nem szeretnénk ehhez szoktatni.

  • Orsi

    2009. december 02. szerda

    Kedves Ági!

    Hogy lehetne megfordítani az alvási ciklusokat? 🙂

    Kislányunk vasárnap lesz 3 hetes, gyenge szopizás és nem beindult tej miatt hozzátáplálás nélküli igény szerinti, de leginkább 3 óránkénti szopit tartunk. A szopizás van hogy 1-1,5 órát is eltart. Sajnos még mindig nem indult be igazán a gyarapodás, pedig van elég pisi és széklet is. Most éppen egy sajátos szopizást fejlesztett ki a kiscsaj, ami inkább cumizás, de közben nyeli a tejet, csak az én bimbóim sinylik meg.

    Délelőttönként, kora délután nagyon nehéz felébreszteni, néha nem is nagyon akar cicizni sem. Bezzeg éjszaka! A leírt tanácsaidat olvasgatva, amikor kómás nagyon könnyű az altatás, hiszen már büfizés közben is szundizik, berakjuk a helyére, aludna bármeddig, fényben, sötétben, zajban, akárhogy. Ilyenkor igazából talán nincs is fent evéskor sem, peluscserekor riad kicsit meg.

    Estére, éjszakára hajfájós lesz és nem lehet elaltatni, legtöbbször átcsúszunk a következő szoptatásba. Ilyen pici korban is lehet alkalmazni az evés, büfi, pelenkacsere, esetleg játék (bár ez nem helyes, hiszen éjszaka van), lerakás módszert? Hogyan tanulja meg, hogy éjszaka aludni kell(ene)? Napközben, ha csak nem csikar a hasa semmi gond az elalvással.

    Mikor kezdjünk kialakítani egy hozzávetőleges napirendet? Az milyen legyen ebben a korban?
    Ezt olvastam egyik válaszodban, ezt kipróbálnám, de mire elalszik átcsúszunk a 3 órás perióduson, ilyenkor mi legyen? „Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.”

    Előre is köszönjük a segítségedet, próbálok kitartó lenni, de a végét járom, kimerültem, szopi és a nemalvás miatt.

    Válasz: 3 hetesen még nincs napirend. Amikre fenti hivatkoztál, azok mind nagyobb babáknak való módszerek, 3 hetesen még nem szabad alkalmazni őket. Éjjel nincs ébrenlét, éjjel csak alvás van, ha felébred enni, akkor eszik, aztán alszik, hiszen éjjel van. Nappal lehet ébren lenni neki két alvás és evés között, ha nem alszik vissza.

    Mivel még nagyon picike, nappal ne hagyd 3 óránál hosszabban aludni egyhuzamban, de nem kötelező 3 óránként etetni, ha túlcsúszik 1 órával az alvás miatt, akkor sincs semmi baj.

    A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

    Hasfájásra éjjel, evés előtt lehet neki Espumisant adni, illetve, amikor betölti az 1 hónapot, Gripe Watert, ez segít rajta. A napirendje valamelyest 6 hetes korára fog beállni, addig türelem.

  • Kriszta

    2009. november 26. csütörtök

    Szia Ägi!nälunk az a gond hogy mäsfel hetes kislänyom csak a cicin tud elaludni,aztän kb.20 perc fel orät värok hogy felbüfizzen,aztän lefektetem aludni.kb.45 perc mulva arra ebred hogy häny mert nem büfizett fel rendesen.tudnäl esetleg nekem valamilyen hatäsos es gyors büfiztetesi modszert ajänlani,ugyanis hason fekve nem szeret aluni,csak oldalra fekteteve es szoptatäs utän max feloräig birom a vällamon tartani hogy vegre büfizzen es meg ez az idö sem eleg neki.szerinted miert büfizik fel ilyen nehezen??van rä valamilyen megoldäs hogy rövid idön belül,es jol felbüfizzen a babäm?ejszakäknkent is gyakran felkel szinte minden oräban,a vedönö aztmondta azert mert a hasa fäj,es szerintem a büfizes miatt.honnan tudom hogy mikor büfizett fel jol a baba es mostmär lefektethetem???ha tudnäl nekem valami tanäcsot adni ezzel kapcsolatban,nagyon megköszönnem!elöre is köszönöm a välaszod!

    Válasz:Akkor büfizik jól, ha távozik légbuborék, azaz hallod a büfi hangját vagy a pukit. Az a gond, hogy a babáknál ilyen kis korban az evés beindítja az emésztést, ha tehát rögtön evés után lefekteted, akkor a saját emésztésére fog felébredni. Viszont, ha alszik, akkor nem fog rendesen büfizni, mert mélyen alszik, hanem az alvási ciklus végén, amikor amúgy is megébredne, akkor fog felébredni a saját emésztésére. Próbáld meg azt, hogy megeteted, amikor evett és elengedi a cicit, akkor visszakínálhatod neki mégegyszer, mert lehet, hogy csak azért engedte el, mert elszenderedett, de azért még éhes. Ilyenkor tedd a válladra, a két karját dobd át a válladon, így a vállad kicsit nyomja majd a pocakját, ez segít a büfiben. Ha büfizett, akkor megkínálhatod megint cicivel, lehet, hogy még éhes, ha már nem, akkor pelenkázd át, erre jó eséllyel megébred. Ha nem, akkor tedd le aludni. Ha igen, akkor kicsit legyen ébren, veletek, beszélgessetek hozzá, de ne legyen kézben, hanem hordozóban, vagy egy takarón az ágyon. Ha álmosodik, nyűgösködni kezd, akkor megint büfiztesd meg, ha a térdeit a pocakja felé húzza és tekergőzik, akkor a hasa fáj, akkor a térdeit finoman húzd a hasa felé és kifelé körözz velük finoman, ez segít neki kakilni. Ezután kicsit dajkáld meg és fektesd le aludni.
    Ebben a korban előfordul, hogy az ágyban bukizik a baba, ez nem gond, teljesen normális. Ez nem hányás, hanem buki, a különbség az, hogy a hányásnál erőteljes lökéssel távozik az étel, a bukinál csak visszacsorog, mivel a gyomorszáj nála még nem zár rendesen.

  • Edina

    2009. november 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 12 hetes, éjszaka jól alszik, nappal viszont mindig felébred 45 perc után. Az ébrenlétet próbálom sokáig húzni, akkor fektetem le, amikor már látszik rajta, hogy álmos és ilyenkor nyűgös is, ez max. 1,5 óra, többet nem bír. Egyből el is alszik, de 45 perc után mindig felébred, viszont látom rajta, hogy még álmos, csak nem tud visszaaludni. Ha a böcsőben marad akkor először csak sírdogál, majd egyre jobban sír, ha kiveszem, akkor is sír. Általában 1 óra keserves sírás után nagy nehezen a karomban, sétálva és ringatva elalszik. Ez megy napi 3szor, már több hete. Eddig éjszaka jól aludt, nem volt semmi gond, de pár napja már az esti lefekvés sem megy simán, gondolom a nappali nem alvás miatt. Altatáshoz kap cumit, anélkül nem is tudna elaludni.
    Mit javasolsz, hogy nappal többet aludjon. Van-e valamilyen jól bevált visszaaltatási módszer?
    Előre is köszönöm! Edina

    Válasz: A gond az, hogy ebben a korban a kicsik egy pár hétig érzékenyebbek a zajokra és a fényekre, mintha hirtelen kinyílt volna a szemük és a fülük 🙂 Aztán megszokják a zajokat és a fényeket és nem ébrednek fel mindenre, de ebben a korban – kb. 4 hónapos korig – ez a jellemző. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Edit

    2009. november 15. vasárnap

    Kedves Ági!

    Pontosan úgy csinálok mindent, ahogy javasoltad, de valahogy a mi kislányunknál nem akar működni a dolog. Már rettegek az estéktől. Napközben minden rendben: szopizik, büfizik, lerakom nézelődni, sokszor 3/4 órát is elvan, hangját sem hallani. Sőt, ha a nővérei ott játszanak körülötte, képes elszundítani 5-5 percre. Mikor látom, hogy álmos, és már csak a kezemben van el, elkezdek járkálni vele addig, mikor már csukódnak le a szemei. Akkor berakom a kiságyba, de szinte azonnal elkezd mocorogni, nyöszörögni, majd sirdogálni, aminek az a vége, hogy újra kiveszem, sétálgatok vele, míg teljesen ellazul. Napközben egy altatás 30-40 perc, aránylag könnyen megy. De este valamiért nem működik. Pedig a nővérei este 8kor már alszanak, nincs egy hangjuk sem. A szobában sötét van, nem ég lámpa, csak kintről szűrődik be annyi fény, hogy lássam a körvonalakat. Mindig hason altattam, és 1 hete a kiságyat is „beszűkítettem” a szopipárnával. Hiába adok neki cumit is akkor, mikor berakom a kiságyba, csak forgatja a fejét és sírdogál. Minden nap megpróbálkozom a cumival, de nincs sikere. És mikor este ágyba kerül, már minimum 3 órája ébren van, tehát elég fáradt. Talán ez is a baj, hogy túlpörög addigra. Az első gyermekem volt olyan, hogy ha túl sok inger érte vagy ha túlságosan elfáradt, akkor nem tudott elaludni. Ha sokat aludt napközben, végig aludta az éjszakát, ha rosszul aludt nappal, akkor az éjszaka is nyűgösen telt. Mit tehetek vele, ha már a kezemben is csak sír, ha már túl fáradt, és semmi nem vigasztalja?
    Mikor este lerakom aludni aszerint, ahogy Te javasoltad, hiába simogatom, csak sír, nem nyugszik meg. Ott ülök mellette, és ha fél óra simogatás és sírdogálás után végre elalszik, akkor is felébred kb fél óra múlva. És akkor újra kezdjük. És megint csak fél óra az alvás. Persze csak ha nem pörgött éppen túl. Akkor csak attól alszik el, ha hagyom sírni. Olyankor viszont sokszor 5-6 órát is alszik utána. Ezt kegyetlennek tartom, de tehetetlennek érzem magam. Ő bent sír, Én kint.
    Mit próbáljak még meg? Vagy türelmetlen vagyok? 1 hete csinálom az általad leírtak szerint. Több idő kell? De semmi javulás. Tudsz nekem még valamit tanácsolni?
    Előre is köszönöm!

    Edit

    Válasz: Ilyen piciként semmiképpen ne legyen 3 órát ébren, mert ennyi idő alatt tényleg túlfárad szegény. Másfél órát bír az idegrendszerük átlagosan 6-7 hetesen, utána már nagyon álmosak, nyűgösek lesznek. Az egyik, amire gyanakszom, hogy hasfájós és a szelekre ébred fel fél óra múlva – ezen a Gripe Water segíthet lefekvés előtt.

    Találkoztam néhány olyan babával, aki tényleg a sírással fárasztotta le magát és csak akkor aludt jól, ha előtte sírt, én nem vagyok ennek a híve, de 1-2 esetben láttam már olyat, hogy tényleg csak ez működött. Általában ilyenkor a sírás mennyisége lecsökken pár nap után.

    A sírásra azt mondják, ilyenkor a baba közölni akarja, hogy valami nem jó neki, és azért sír, és ha nem segítünk, akkor becsapjuk őt, és beletörődik a helyzetbe, a tanult tehetetlenség állapotába kerül. Úgy érzem, nálatok azért van a sírás, mert túlfárad a kicsi és nem akkor fekszik le, amikor éppen mélyponton van és nagyon álmos, hanem akkor, amikor már kimászóban van a mélypontról és megint éber lesz. Neked a mélypontot kellene elkapni minden esetben, nappal és este is. A járkálásos altatást szerintem hagyd abba, ez megzavarhatja, ha azt szokja meg, hogy az alvás, mászkálás közben van. Lehet testközelben, dédelgetheted, lehet ölben tartani, amíg el nem lazul és mélyen el nem alszik, majd ekkor leteheted. Megteheted azt, hogy amikor ezt már megszokta, akkor minden nap 1 perccel korábban teszed le, mint amikor már mélyen alszik. Mérd le órán, hogy mennyi idő kell a mélyalvásig és próbáld ki, hogy előtte 1 perccel leteszed. Ezt csináld néhány napig és amikor már így is elalszik, akkor csökkenthetsz megint 1 percet, így végül megtanulja, hogyan aludjon el ringatás nélkül.

  • Kriszta

    2009. november 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    Egy kicsivel több mint egy hónapja (október 10.) kértem a tanácsod, amit ismételten köszönök. Azóta is előszeretettel látogatom a honlapod.
    Most csak annyit szeretnék írni, hogy a kisfiunk, aki ma már 14 hetes, valóban nem tör annyi borsot az orrunk alá, mint egy hónapja. Legalábbis egyelőre. 🙂 A sírást valóban kinőtte. Rájött, hogy máshogyan is tud velünk kommunikálni. Nekünk, szülőknek pedig rá kellett jönnünk, hogy hajlamosak vagyunk többet elvárni a gyerektől, mint amire ő a korának megfelelően képes. 🙂 Érdemes ezen minden szülőnek elgondolkodnia.

    Még1x nagyon köszönöm a válaszod.

    Kriszta

  • Edit

    2009. november 10. kedd

    Kedves Ági!

    Még annyit írnék hozzá, hogy hiába fürdettük kezdettől minden este fél 8 körül, és raktuk le aludni fél 9 körül (akkor általában már 3 órája is fent volt, mert az esti alvást kihagytuk), csak fél 10-10 körül aludt el, éjszak kétszer evett, aztán reggel fél 7 körül, ami után megint azonnal le lett rakva és fél 10-10-ig aludt. Ez a reggeli alvás még most is megvan. Probléma, sírás nélkül elalszik, pedig 7kor kelnek fel a nővérei, és nem túl csendesek. De nem zavarja a zaj, könnyedén elalszik. Megfordult a fejemben, hogy el van csúszva kicsit az éjszaka nála. Jobb lenne, ha este aludna el 8kor és reggel 8kor kelne. Most 7 óra óta alszik és már fél 11 is elmúlt. Hogyan szoktassam át?
    Az esti (kb 6tól 7-ig tartó) alvást inkább ne hagyjuk ki? Talán túl fáradt?

    Előre is köszönöm válaszát!

    Válasz: 5 hetesen még egyáltalán nem gond ez a továbbalvás, ki fogja nőni és elhagyja majd. Azért ne akard korábban fektetni, mert akkor, amikor elhagyja majd a visszaalvást, hajnali fél6-6-kor már mindig fentlesz. 6 hetes korig minden normális és semmiben ne keresd a szabályt, az állandóságot, most alakulnak ki az alvási szokásai, ha beavatkozol ilyen direkt módon, azzal csak összezavarod.

    Edit

  • Edit

    2009. november 10. kedd

    Kedves Ági!

    Teljes kétségbeesésemben írok Önnek! Karolina 5 hetes, Ő a harmadik kislányom, az első kettővel nem voltak ilyen problémáim, viszonylag gyorsan sikerült megtanítani Őket egyedül elaludni. Most is próbáltam születésétől kezdve betartani az evés-játszás-alvás ritmusát, de aztán közbeszólt az éjjeli hasfájogatás, egy kis nyűgösség, stb. Egyre többet volt kézben, és egyre nehezebben aludt el önállóan. Éjszaka nem volt gond, evés után büfi, aztán a kiságyba téve 10-20 percig nyöszörgés, nyögdécselés, mocorgás után 3 órát mindig aludt, volt hogy 4-5-öt is. Aztán az utolsó 1 hét alatt eljutottunk oda, hogy sehogy sem akar elaludni este illetve éjszaka.
    Előző este 2 órán keresztül sírt kitartóan, hiába simogattam a hátát, hiába etettem meg még egyszer (hátha éhes), nem fáradt el. Kétszer elaludt, de csak 10 percre, utána újra kezdte. Akkor elkezdtem kivenni a kiságyból, megnyugtatni, újra letenni, simogatni, mikor belelovallta magát megint a sírásba újra kivenni, megnyugtatni, és így tovább. Kilencszer vettem ki, aztán aludt 5 órát.
    Tegnap olvastam ezt az oldalát a tanácsaival, volt 1-2 új információ számomra, rögtön bevetettem a praktikákat. Eredmény: elég könnyen elaludt a nap folyamán 3 alkalommal is, max. 3-szor kellett kivennem, megnyugtatnom.
    Nagy nyugalommal néztem az éjszaka elébe. Mikor 8-kor leraktam, jóllakott volt megbüfiztetve (min 10 perc), fáradtan, alvás határán. Szépen el is aludt, de aztán 15 perc múlva felébredt és sírt. Újra kezdtem a ceremóniát, most már nehezebben aludt el, és újra csak 10 percet. Aztán már nem akart elaludni. Már a kezemben is nehezen nyugodott meg, kapkodta a fejét, cuppogott az öklén, ezért újra megszoptattam, de semmi nem segített. Már nem lehetett elaltatni. Már 11 óra volt, mire végre újra elaludt, addigra már nagyon ki voltam merülve-borulva. Lefeküdtem aludni, de 3/4 óra múlva ismét üvöltött. Újra szopi-büfiztetés-ringatás és be a kiságyba. Nem aludt el. Hagytuk sírni. 20 percig sírt, aztán 6 órát aludt.
    A gyermekorvosunk erre csak annyit mond, fészeklakó baba, kézben szeret lenni, fogadjam el. Voltunk múlt héten homeopátiás orvosnál is a hasfájás és a sok bukás miatt, ez 2 nap alatt elmúlt.
    Mit csinálok rosszul? Min változtassak? Hogyan tanítsam meg elaludni? Azt hiszi mindenki, három gyermeknél már hatalmas a rutin, mindent tudok. De most úgy érzem, kudarcot vallottam. Szörnyű hallgatni, ahogy üvölt!
    Kérem, segítsen!!!

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan kb. 1 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Mamóca

    2009. november 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    Altatás – napirend témában szeretném a tanácsodat kérni. 4 hónapos a kislányunk, napirendünk nem nagyon alakult ki sajnos, ezen szeretnék változtatni. Az első hetekben-hónapokban az igény szerinti szoptatás miatt, mostanra viszont már az én hibám, azt hiszem, de még nyilván nem késő. Ugye? Sajnos nagyon későn alszik el, éjfél körül, de van, hogy annál is későbbre tolódik, mert hiába van ágyban, éber és beszélget magában, vagy inkább sír. Nem utálja a kiságyat, de sajnos gyenge voltam (és nem akartam, hogy a férjem felébredjen), így legtöbbször úgy van, hogy az első éjszakai alvási ciklust még a kiságyban tölti (vagy már azt sem), és aztán az éjszakai etetés(ek)nél magamhoz veszem az ágyamba, és ott is marad délelőttig. Végülis a cicizésekkel megszakított kb. 10 óra alvása megvan, csak el van tolódva. Ez az egyik gondom. A másik, hogy az altatási ceremónia nem nagyon megy. Odáig rendben, hogy a fürdés kb. fix, 8-9 között, de onnantól az elalvásig elég esetleges a program. Mit javasolsz? Pl. tornáztatást hallottam már fürdés előttre és utánra is, melyik a jobb? Vagy legyen inkább napközben? Próbáltunk olvasni neki, nem vált be. Betakargatás stb. után „csak úgy” otthagytuk, sírt, és úgy éreztük, a sírni hagyás nem visz eredményre. Vagy igen? A célom az lenne, hogy este kb. 9-10-től délelőtt 9-10-ig aludjon, közte etetés igény szerint. Ugye van remény?

    Köszönöm tanácsodat!

    Válasz: Ez nem önmagában áll probléma, a nappali napirendje is befolyásolja. Tehát kezdjük innen. Ebben a korban 3×45-60 percet szoktak aludni a babák nap közben és két alvás között 2,5-3 órát tudnak ébrenlenni (délelőtt kicsit kevesebbet, estefelé kicsit többet), ahhoz, hogy este 9-kor le tudd fektetni, az utolsó délutáni alvásból este 6-kor kell felébrednie. A torna lehet az esti időszakban, de nem közvetlenül a fürdés előtt, mert olyankor már eléggé fáradt, nyűgös és éhes. A fürdés viszont közvetlenül a lefektetés előtt legyen. Tehát az esti napirend valahogy így kéne, hogy kinézzen: este 6-kor felkel és eszik, játszik, 8-negyed kilenc felé torna, fél kilenckor fürdés, 9-kor szopi és lefekvés a kiságyba. Éjjel nem javaslom, hogy magad mellett tartsd, hacsak nem az van, hogy óránként-kétóránként ébred és ez téged megvisel, inkább tedd vissza ilyenkor evés után a kiságyba, így ő is mélyebben alszik majd.

  • Szikra József

    2009. november 04. szerda

    Szia!

    A párommal olyan problémánk van,hogy a kicsi lassan 4 hónapos lesz,de a hasfájása nem múlik el!Ű(legalább is mi erre gyanakszunk) – Espumizánt kapott,szerintem nem sokat ért,de kb 4 napja nem adjuk neki és mintha roszabb lenne! – 23 és 24 óra között alszik el, reggel 9-10 fele ébred fel.reggel nagyon vidám és kiegyensúlyozott! – első evésre megeszik akár 300 ml-t is! – de utána nem alszik el..megvan a büfiztetés is a játék is,de nem alszik el! – 2. evés után ugyanez annyi változással hogy dörzsöli már a szemét és nyűgösebb! magától szintén nem alszik el..mikor az anyja vállára teszi elkezd sirni de nagyon,nem akar aludni,(ha leveszi a válláról és a kezére ülteti úgy hogy lássa a nagyvilágot akkor csönd van! de mintha nem lett volna semmi baja sem!) ettől függetlenül dörzsöli a szemét tovább és egyre nyűgösebb! a következő evéseknél már elalszik a cicin annyira fáradt és ezáltal nem eszik eleget..de ha lerakja az ember akkor felébred 10 perc után és sir..aztán megint evés,megint elalszik ugy kell keltegetni hogy egyen rendesen..
    Mit lehet tenni hogy aludjon napközben is? – mind1 hogy magától vagy segítséggel de aludjon! talán a hasa fáj?(de akkor miért csak vállon sír? ha ember kezén ül akkor miért nem?)
    Semmi cumit,teát tápszert nem fogad el.. – magát nem is tudja elaltatni,csak ha kézben van..de mostanság már ugy sem igazán akar!

    Üdv:
    Kiara édesapja:)

    Válasz: Ezt nem a hasfájás okozza, hanem rosszul szoktattátok. 4 hónapos kor körül a babák már alvás után kb. 2-2,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni és legfeljebb 3x alszanak napközben, általában 45-60 percet.

    Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), segíts neki az ellazulásban, dédelgesd meg, és amikor már félálomban van, de még nem alszik teljesen, tedd le (ha szereti, akkor hason) a kiságyba. Ha sír, simogast a hátát, legyél ott vele, de ne vedd ki. Így megtanulja, hogyan kell önállóan elaludni. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Rita

    2009. október 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos múlt, és kb. egy hete vannak gondok az elalvással.
    Napirendünk van, eddig szépen, viszonylag önállóan elaludt a saját ágyában, de most napközben amikor az alvás következne, nyűgös lesz és sírni kezd. Eddig kevés simogatással elauldt cumival, a hasán fekve. Most ha hasra teszem rögtön sír, nehezen lehet megvígasztalni. Próbáltam hanyatt altatni, de annyira éber, hogy folyamatosan felkalimpálja magát, nem tud pihenni. Már a bebugyolálást sem tűri.
    Az éjszakai elalvás rendben zajlik, 9 körül már alszik és általában reggel 5-6 körül kel. Viszont hanyatt éjjel sem tud aludni. Kicsit aggódom a SIDS miatt, mert azt olvastam, hogy nem lenne szabad (pláne a fiúkat) hason altatni a bölcsőhalál miatt. Mit tegyek? Tanuljon meg hanyatt aludni akkor is, ha nem szereti? Köszönöm a segítséget!
    Üdv: Rita

    Válasz: Valószínűleg el akarja hagyni már az egyik nappali alvást, csak később álmosodik el mint eddig, ezért nem tud a megszokott módon elaludni. Maradjon fenn még egy fél órát és nem lesz gond.
    Nyugodtan altasd hason, ha nagyon aggódsz a SIDS miatt, vegyél légzésfigyelőt (vagy bérelj – én is aggódtam miatta, mindkét gyerek alatt másfél éves koráig ottvolt éjjelre, és hason aludtak)

  • Viki

    2009. október 25. vasárnap

    Szia Ági !

    Köszönöm a válaszod ,máris gyakoroljuk !Az lenne még a kérdésem ,hogy szerinted a 3 óránkénti etetés a jobb,vagy az igény szerinti ?
    Tudom,hogy vannak szoptatási tanácsadók ,de én a te véleményedre lennék kíváncsi ,mint pszichológus !
    Az én babám a 36.hét végére született ,tehát eléggé le van maradva a társaitól még „csak ” 3100gramm. Már teljesen tanácstalan vagyok ,a napirend hogyan alakul ,ha az igény szerinti szoptatást tartjuk ?

    Válasz: Az első 6 hétben igény szerint érdemes szoptatni, utána pedig fokozatosan ki lehet alakítani egy közös napirendet, figyelembe véve a baba igényeit is. Koraszülötteknél a 3 órát nem mindig lehet tartani, ők gyakrabbi etetést igényelnek, főként az első 6-8 hétben.

  • Mónika

    2009. október 21. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányunk egy hónapos. Kezdetben mózeskosárban aludt, majd áttettük a kiságyba. (elég kicsi a mózeskosár, a babakocsi része, és a fej-részét nem lehet teljesen vízszintesbe dönteni) A mózeskosárban a vége felé egyik napról a másikra az történt, hogy amint letettem, már aludt is, aminek nagyon örültem. A kiságyban először aludt szépen napközben, de éjszaka már nem. Azóta, kb. 5 napja egyre rosszabbak az éjszakák, és most már -gondolom a fáradtsága miatt- a nappalok is. Délutánonként alszik egyben 4-5 órát estig, utána fürdetés, etetés, majd még 2,5-3 órát kb. éjfélig, megint eszik, utána maximum másfél órát alszik, és aztán reggel hatig-hétig nem alszik, amint leteszem, szinte rögtön felébreszti magát és csak cicin nyugszik meg. Tegnap már napközben is csak egyszer aludt délelőtt kb. 3 órát (mellettem), egyszer pedig a már említett hosszabbat délutántól. Ezután éjjel is öt órát aludt reggel 3-ig, mert a férjem kitalálta, hogy hasra teszi le, ez bevált. Hajnalban én keltem hozzá, megetettem, hasra tettem, szépen elaludt, de alig egy óra után sírva-tátogva ébredt, cicit követelt. Megint adtam neki enni, de utána már nem tudtam lerakni, pedig úgy tűnt, teljesen bekómázott szoptatás és büfi közben. Letettem hasra, nagyon elkezdett sírni, kipattantak a szemei. A férjem felkelt, nem vette ki, csak addig simogatta a hátá, amíg abba nem hagyta a sírást, de továbbra sem alszik, teljesen éber. Nem tudom, mit csinálunk rosszul, és azt sem szeretném, hogy megszokja, hogy mindig kézben nyugtatgatjuk, mert egy idő után le sem fogom tudni tenni, viszont olyan fáradt vagyok, hogy legszívesebben fognám, és befektetném magam mellé a nagyágyba, hogy alhassunk végre. Anyukám mindig azt mondja, nem lesz baja egy kis sírástól, ne vegyük fel, mert elkényeztetjük, én meg már nem tudom, mit csináljak, annyi tanácsot kaptam. Miért nem alszik?

    Válasz:Erre mondják azt, hogy összecseréli a nappalt az éjszakával. Erre az a megoldás, hogy nappal rendszer szerint altatod, nem hagyod 4 óránál többet aludni egyben, és hagyod ébren lenni, hogy megtanulja, hogy most van a nappal. Éjjel viszont nem pelenkázod át, nem csinálsz nagy cécót körülötte, nem kapcsolsz villanyt, csak megeteted, és visszateszed. 3-4 nap kell, mire megszokja. Tovább ronthatja ezt a hasfájás is, ha nappal is hasfájós, ebben a korban hajnalban is szokott jelentkezni a hasfájás általában úgy, hogy etetéskor nem alszik vissza 1-1,5 órára. Ezért csináld azt, hogy a hajnali etetés előtt, amikor nem szokott visszaaudni, Gripe Watert adsz neki.

    A mózesben sok baba jobban alszik, mint a kiságyban, mert az szűkebb. Tegyél a kiságyba egy szivacsot, hogy vízszintesen szűkebb legyen a tér és jobban fog aludni (azt hiszi még a pocakban van :))

    A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Ági

    2009. október 19. hétfő

    Kedves Ági!
    Olvasgattam a fenti tanácsaidat, hasonlít is egy két dolog a mi esetünkre. Nekünk egy jó babával sikerült rossz szokásokat kialakítani…
    Kisfiunk 3 hónapos, 7400gr. Nem volt hasfájós, érdeklődő (talán túlzottan is), de nyudodt, nem sírós baba.
    Az eddigi hetekben 3-4 napig volt hasonló napirendünk, aztán mindig változott a felkelés időpotja miatt, ami újabb 3-4 napig tartott: pl 7-8 órai kelés, nagy alvás délelőtt a parkban folyamatosan mozgó babakocsiban. Aztán otthon kis alvás, délután újra babakocsi. 2 hete próbálom rászoktatni, hogy nappal a kiságyában aludjon (éjjel is ott alszik születése óta.) Egy hete – amikor megpróbáltunk a délelőtti nagy alvásból délutánit csinálni (mert azt gondoltam, hogy majd így fog átszokni a rövi délelőtti s a hosszabb du-i alvásra) – 9-10 órakor kel, a nappalt valahogy átvészeljük, de a fél 8-8as fürdés után (pedig előtte már úgy tűnik, hogy nagyon fáradt) 10-11 óráig nem tudjuk elaltatni, kézben ringatjuk, susogunk, 1-2 szoptatás, és szopival alszik el a végkimerülésnél…
    A sorrend egyébként általában ébredés, szopi, büfi (nincs mindig), pelenkázás, játék itt (kiságyban fölötte mozgó játék), játék ott (meseszőnyeg), játék amott (hordozó), és ásítozásnál elkezdem altatni, másfél-2 órát van így ébren. Van, hogy reggel úgy ébred, hogy nem éhes, mert jóllakott éjszaka… Már volt, hogy átaludta az éjszakát, pl tegnap este fél 12-től, 5-ig, akkor szopi, majd 8-kor kis szopi és 10-kor ébredt.
    Kisfiunk nagyrészt háton alszik, de folyamatosan próbálkozom a hason altatással, már néha elfogadta, és persze, hogy olyankor jól aludt.
    A levegőztetésnél ált. alszik a babakocsiban, minden nap elmegyünk valamikor sétálni,ez most az esőtől függ, de ált. délelőtt.
    Ami még fontos, hogy a nagy alvások miatt(akár délelőtt, akár du. van) a két szopi közt néha eltelik 4,5óra is napközben, ezért du, este már 2-2,5 óránként megszoptatom (persze nem tömöm meg), hogy bepótolja a kiesést, és tartalékoljon estére.
    A kérdéseim:
    A kiságy fölött lévő játékot likvidáljuk-e?
    Keltsem-e föl reggel korábban,hogy elhagyja ezt a késői kelést, ha igen, mikor?
    Este fürdessünk-e korábban, később?
    Hagyjam-e el a du-i esti gyakori szoptatást, és bízzam-e rá, hogy mikor és mennyi evéssel fogja átaludni az éjszakát?
    Várjuk a tanácsaidat és előre is köszönjük a segítséget.
    Üdvözlettel:
    Ági

    Válasz:Tele van tévedésekkel a leveled, ezeket most megpróbálom mind megmagyarázni. Ebben a korban nincs 2 alvás, 3 rövidebb alvást igényelnek a kicsik, ha ez nincs meg, az gyakran megmutatkozik az éjjeli alvásban is. Nem szabad manipulálni a meglevő, kialakult alvási szokásokat, pl. felébreszteni, hogy hátha akkor alszik, étkezési időket eltolni stb. Kiságyban játék nincs, a kiságy alvásra való. Ha ott (is) játszik, akkor amikor leteszed aludni, azt hiszi játék jön, hiszen ott szokott játszani, hogy várhatnád el tőle, hogy tudja, hogy a kiságy az alvás helye.
    A babakocsis altatás durván beavatkozik a baba saját ébrenléti ritmusába. Elaltatja, csak éppen nem akkor, amikor magától elaludna. Szóval egyelőre ne legyen babakocsis altatás, akkor menjetek sétálni, amikor kialudta magát és evett, amikor a legéberebb.

    Ebben a korban kb. 2 órás ébrenlétet követ 45-60 perc alvás nappal. Figyeld ki, mikor álmosodik el, de nem fektesd le azonnal, hanem még várj egy kicsit, játszatok együtt és csak akkor fektesd le, ha már nagyon álmos.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad, pl. ha leteszed, arra is, és akkor kezdődik megint a 20 perc elölről.

    Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

    Ebben a korban fokozottan érzékenyek a zajokra, ezért nehezebben kapcsolnak ki elalvás előtt. Félig sötétítsd be a szobát elalváshoz és ha elfogadja, adhatsz neki cumit is (de csak elalváshoz), mert a cumizás monoton mozgás, magát altatja vele a baba. A fél órás altatás normálisnak tekinthető szoktatási időszakban.

  • Kriszta

    2009. október 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon sok hasznos dolgot olvastam ezen az oldalon. Köszönet érte!
    Segítséged egy kis kiegészítés kapcsán kérném. 6 hetes kisfiam jelenleg 2 féle képpen tud elaludni: cicin vagy a mellkasomon simogatva. Azonban egyre gyakoribb, hogy cicin elalszik, de amint leveszem felébred és kezdhetjük előről. Mellkason alvásnál meg 10ből egyszer sikerül áttenni úgy a kiságyba, hogy ne ébredjen fel azonnal v. 10-30 perc múlva.
    Olvasgattam a módszereket. A gondom az, hogy ha leteszem a kiságyba és simogatom, akkor egy darabig ritkán elvan, de inkább az a jellemző, hogy megunja, elkezdi csapkodni a fejét jobbra-balra, majd sírni kezd. Hagyjam sírni, simogassam tovább kitartóan? Őszintén szólva max 5 percig hagytam eddig és inkább kivettem. Sokszor húzza fel a lábát, emelgeti a hátát, ezért arra tudok még gondolni, hogy büfi v. puki bántja a pociját. Pedig büfiztetem és hason alszik csak…

    Nagyon köszönök minden segítséget, mert esténként már 2-3 órát vesz igénybe az altatás, így éjfél van már bőven, mire elalszik… Igaz végigalussza az éjszakát, de jobb lenne, ha legkésőbb 11re elaludna mindig. Fürdeni 8-9 között szoktunk.

    Köszönöm, Kriszta

    Válasz: Azért csapkodja a fejét, mert a cicit keresi Adj neki ilyenkor cumit (ha csak elalváskor kapja meg, nem fog rászokni) és pár perc múlva aludni fog. Sírni ne hagyd.

    A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Viki

    2009. október 19. hétfő

    Szia Ági !

    Szeretném a segítségedet kérni az 5 hetes kisfiam napirendjéhez .Ő a 36.hét végére született 2150 grammal amit mára 3 kg-a sikerült gyarapítanunk !Viszont ehhez éjjel is 3 óránként kell etetni és sokszor én ébresztem őt. Az lenne a kérdésem ,hogy ébresztgessem vagy várjam meg amíg felébred ?Nappal hogyan alakuljon az etetés ,büfi ,pelus ,játék ? Mi az ideális sorrend ?Mennyit és mikor legyen ébren ?A játszószőnyeg úgy tűnik beválik ,mert nézelődik és ott elálmosodik ,utána mehet az ágyba ,mert különben üvölt ha ott kell lennie ! Éjjel sokszor van ,hogy büfizés közben felébred .ilyenkor hogyan altassam el ? Megköszönném ,ha segítenél egy napirendet összeállítani !

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

    Éjjel ne altasd el. Tedd vissza az ágyba, ha evett. Ne gyújts lámpát, ne pelenkázd át (csak ha kakis), ne beszélj hozzá és nem kell büfiztetni, így nem fog felébredni sem.

  • bhanna12

    2009. október 14. szerda

    Kedves Ági!

    Lehet, hogy már kérdezték tőled, amit én is szeretnék kérdezni (nem tudtam még végigolvasni minden válaszodat, sajnos…). 6hetes kisfiam nappal és leginkább a délutáni alvásnál 45 perc után felébred. Tudom, hogy ennyi ideig tart egy alvási fázis náluk, és hogy majd meg kell tanulnia visszaaltatni magát, de addig mit tegyek, mit tanácsolsz? Ha felébred, akkor fél órát egyedül is nézelődik „játszik”. Ha látom rajta a fáradtság jeleit és megpróbálom visszatenni, annyira nyüglődik, hogy hihetetlen. Csukott szemmel balhézik, látszik rajta, hogy nagyon fáradt, de egyszerűen nem tud elaludni. Próbáltam előbb letenni, de úgy sem sikerült. Szerinted az megoldás lenne, ha 45 perc előtt kicsit megmozgatom, megsimogatom, hogy picit ébredjen fel? Tegnap megpróbáltam, kétszer be is jött, harmadikról lekéstem… Szerinted, ezzel segítem, vagy hátráltatom abban, hogy megtanuljon egyedül visszaaludni? Ezeken kívül normál esetben egyedül alszik el, bambul- le-lecsukódik a szeme és elalszik. Nem kell altatgatni, fenekét rázni, ezért nem értem, hogy ilyenkor miért nem sikerül?

    Tudom, hogy nem ide tartozik, de még egy gyors kérdésem lenne, ha szabad. 🙂 Miért lehet az, hogy egyik nap 1 mellből 90 ml-t tud szopizni kisfiam, utána meg kettőből tudok neki 70-80-t adni? Elvileg uannyit eszem, iszom, nem stresszelek… Csak nem értem! Normális ez így?

    Válaszaidat előre is köszönöm!

    bhanna12

    Válasz: Ha jókedvűen ébred fel 45 perc után, akkor semmi gond. Ha rosszkedvű, sírós, látszólag még álmos, akkor két dolog lehet:
    1. valami miatt felriadt (pl. hasfájás)
    2. nem volt elég fáradt, amikor lefektetted.

    Ebben a korban kb. 1 órát tudnak egyhuzamban ébrenlenni, játszani.

    Azt nem javaslom, hogy ha megébred fél óra játék után altasd vissza, ezellen tiltakozik is, hiszen ő még ilyenkor nem fáradt.

    Azt a ritmust kell tartani, hogy alvás-evés-játék-alvás. A babának még nincs időérzéke, a történések, a napi teendők sorrendjéből tájékozódik és viszonylag fix ideig tud ébrenlenni, ehhez lehet igazítani a napirendet.

    Szerintem, ha nyűgös, amikor megébred, akkor mihamarabb menj be hozzá, tedd a kezed a hátára és simogasd, amíg el nem alszik, így megtanul visszaaludni, és mégis segítettél neki. Segíthet az is, ha egy takaróba csavarod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja őket, amikor megébrednek segít hamarabb visszaaludni.

  • Kriszta

    2009. október 10. szombat

    Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors választ, megerősített a módszerekben, ugyanakkor egy kicsit el is bizonytalanított.
    Az altatási rituálét úgy szoktam csinálni, ahogyan leírtad. Csend, félhomály és mivel azt tapasztalom, hogy nagyon érzékeny a környezeti ingerekre, igyekszem mindent kizárni. Sőt annak ellenére, hogy minden létező dolgot megvettünk neki, a játékidőt is igyekszem visszafogottan tűzdelni ingerekkel. Ellenkező esetben nagyon sokat sír.
    Az ásítással kapcsolatban: igen, egész nap ásítozik. Reggel is, amikor felkel. Felkel, szopi, böfi, pelus és már ásítozik is. Sőt, ha az ásítozások után (max. fél óra ébrenlét) még játszani szeretnék vele, akkor nagy ordítás a vége, amin valóban csak a bebugyolálás segít és a cumi. Az is csak 3-4 perc után. Aztán úgy még elvan egy kicsit és már irány is az ágy. A délelőttöt sikerül sírás nélkül kihúznunk, 3 óránként eszik, max. egy órát fenn van (szopival együtt) és általában két órát alszik. Ez megy kb. 16 óráig, akkor szopizik. Utána még egy órát elvagyunk és kész. Délutánra az addigi 3×2 óra alvás ellenére annyira fáradt, hogy nyűgös és sír. Tehát, ismételten el kell altatnom és még így is elalszik fürdés után. Megjegyzem nem hasfájós. Tipikusan belekezd, majd elhallgat, köhögősen sír. Szopja az öklét, fúrja a fejét a mellkasomba, mintha el szeretne bújni. Próbáltam már sűrűbben etetni, hátha azért sír, de nem kér két és fél óránál korábban enni. Egyébként szépen gyarapszik, 3900 g-mal született, most, napra pontosan két hónaposan 5800 g. 7-8-szor eszik egy nap (ebből kettő teljeset éjjel). Egy szopi alkalmával kb 150 ml tejet iszik meg (lemértem, egy alkalommal, üvagből kapta a tejet). Reméltem, hogy a sírást idővel kinövi, de egyre halványabban tudok remélni. Forduljunk orvoshoz?

    Köszönöm!

    Válasz: Nem kell orvoshoz fordulni, semmi baja nincs, ő ilyen jó alvó, aludjon, amennyit csak bír és kész, a sírást ki fogja nőni.

  • Kriszta

    2009. október 07. szerda

    Kedves Ági!

    Végigolvastam már több ízben a válaszaidat és sokat segített eddig is. Most viszont olyan kérdés merült fel bennem, amelyre nem találtam választ.
    9 hetes a kisfiunk és most szeretném nála bevezetni a napirendet. A napjai eddig is következetesen zajlottak, szopi, böfi, pelus, játék, alvás. Ez elsőre jól is hangzik. A gond viszont ott van, hogy mindez kiszámíthatalanul történik. A szopi, böfi, pelus rész általában fél óra, minden három órában, kivéve ha tovább alszik. A játék nagyon rövid. Délelőtt max. fél óra, ugyanis nagyon fáradt. Délután általában már nem akar játszani és elalaudni sem, annak ellenére, hogy láthatóan fáradt és nyűgös. A játék anyával zajlik, nem hajlandó két percnél tovább ellenni magában, még úgy sem, hogy beszélek hozzá meg lóg előtte mindenféle érdekes dolog. Az altatás kiságyban történik cumival és ha kell hátsimogatással. Ez fél órától másfél óráig is eltart. Tanácsaidat megfogadva igyekszem nagyon figyelni az álmosság jeleire. Biztos vagyok benne, hogy amikor leteszem a kiságyba már hulla fáradt. Megjegyzem, a kezemben minden további nélkül 5 perc alatt elaludna. Ha viszont nem teszem le időben, túlpörög és akkor jajj a családnak.
    A kérdéseim a következők:
    – Normális-e, hogy állandóan ásítozik (fáradt) és gondolom ezért nyűgös?
    – Általában az altatás elhúzódása miatt borul a napirend (egyébként nagyjából úgy szeretném beállítani, ahogyan azt itt már leírtad). Felébresszem-e előbb a napirend miatt?
    – Hogyan szoktassam rá arra, hogy egyedül játszon?

    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Altatás előtt sötétíts be félig a szobában. Az is segíthet gyorsabban elaludni neki, ha egy nagy takaróba becsavarod, ez megnyugtatja.
    Ha állandóan ásítozik, az nem normális. Tényleg állandóan ásítozik? Felkelés után is? Evés után játékidőben is? Vagy csak délután, amikor egyáltalán nem tud elaludni?

    Alapszabály: alvó gyereket sosem ébresztünk fel (kivéve az újszülötteket).

    Egyedül játék: tényleg 2 percet játszik legfeljebb? Ebben a korban 5-10 percet tudnak maximum eljátszani. Utána tedd át máshova, más játékokkal. Ültesd magad mellé a hordozóban és beszélj hozzá. Nem kell halmozni az ingereket, ha melletted van a hordozóban, akkor nem kellenek a lógó játékok, olyankor beszélgess te vele. Szeretni szokták azt is, ha magasabbra teszed őket, ahonnan jobban látnak. 5-10 percenként általában mindent megun, ilyenkor játszál vele 10 percet, aztán tedd át új helyre és ott játsszon. Soha ne játsszon a kiságyban, a kiságy csak játékra legyen. Helyette legyen kuckója a lakás minden helyiségében: járóka, játszószőnyeg, amit leterítesz, habtapi a hideg padló ellen, mindenhol más játékokkal.

    Ebben a korban evéssel együtt másfél-2 órát szoktak ébren lenni két alvás között és háromszor alszanak nap közben. Olyan napirendet nem tudsz és felesleges bevezetni, ahol minden nap minden ugyanakkor történik, de ha addig van ébren, ameddig már tényleg nagyon nem álmosodik el (délelőtt valamivel kevesebbet, délután többet) és utána teszed le, akkor idővel kialakulnak a nagyjából azonos alvási idők. Elalváshoz (de csak akkor és így nem szokik rá) adhatsz neki cumit is, ez sok esetben megoldja a dolgot.

  • Harasztia Judit

    2009. szeptember 22. kedd

    Kedves Ági!
    Nagyon tetszik ez az oldal és a válaszok is, ezért döntöttem úgy, hogy én is írok.
    Kisfiam most 11 hetes és a helyzet az, hogy este csak cicin alszik el, az ágyon mellettem, majd átteszem a kiságyban és hajnalig alszik. Emiatt aggódom, mert mi lesz akkor, ha nem lesz cici. A napunk a így néz ki: 7-8 körül kel, aztán kb: 3 óránként eszik bár az elmúlt napokban hamarabb megéhezik, gondolom a növekedési ugrás miatt. Este 6 után már elég nyűgös úgyhogy fürdés előtt, ami 8-kor van még kap egy kis cicit. 8-kor fürdetjük, kis játék és cicizés valamint alvás és így max: fél 10-kor alszik. Hajnalban 2 és 4 között ébred enni (de volt már olyan, hogy fél ötkor), gondolom attól is függ, hogy napközben mennyit evett. Aztán van, hogy 6-kor is eszik és ált. fél 8 8-ig alszik, de ha később evett hajnalban a 6 órai evés kimarad- Csak anyatejet eszik, a cumitól és a cumisüvegtől csak ideges lesz, viszont az öklét előszeretettel nyomja a szájába.
    Napközben nem meghatározott időben megyünk sétálni, sőt van olyan, hogy csak levegőzik a teraszon ált. délelőtt.(sétálni is ekkor szoktunk), hétvégén, ha apukája is itthon van akkor megyünk délután ez gond lehet?
    Nagyon keveset alszik napközben(ilyenkor nem cicin alszik el, hanem ált. a babakocsiban tologatva-ettől mindíg megnyugszik- és olyankor kitolom a levegőre, ha alszik) Van olyan, hogy csak 2*20 percet. Ha leteszem és nem tologatom akkor simizem és énekelgetek de ettől csak nagyon nehezen alszik el, ezért inkább a kocsiban alszik napközben.
    Szóval összeségében a kérdésem mit csinálok rosszul? Vagy ez így most „jó”?Köszönöm a választ

    Válasz: 11 hetesen ez így teljesen jó, már ami az esti cicin elalvást illeti. Nem fogod elhinni, de a ciciről leszokás, ha minden rendben van, úgy szokott kinézni, hogy a gyerek magától elhagyja a cicit és onnantól kezdve magától is el tud aludni, minden segítség nélkül. Gond akkor szokott lenni, ha ezt erőltetik, ilyenkor szokik rá olyasmire, amit magad sem szeretnél, pl. cici helyett ringatás stb.

    Nem gond, ha nem mindig ugyanakkor sétáltok.

    Amin viszont változtatni kell az a babakocsis alvás. Ezzel az a gond, hogy ha rászokik, nagyon nehéz leszoktatni róla. Próbáld meg azt inkább, hogy kb. 1,5-2 óra ébrenlét után, amikor már nagyon fáradt, megdédelgeted, ringatod, addig, amíg el nem pilled, de még nem alszik mélyen, majd tedd le az ágyba (lehetőleg hason, így kisebb az esélye, hogy felriad). Ha felriad, akkor simogasd a hátát, amíg el nem alszik (elsőre ez egy fél órát is eltarthat, de legyél kitartó). Érdemes a szobát félig besötétíteni a nappali alvások idejére is. Az is segíthet a mélyebb alvásban, ha egy nagy takaróba becsavarod, mint egy pólyába, így mélyebben fog aludni (ez hasonlít a magzati állapothoz)

  • Ági

    2009. szeptember 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 8 hetes, elég nehezen tudtam eddig elaltatni, de főleg az utóbbi 2 hétben. Ekkor sokszor felpuffadt, ami ezalatt változás volt, hogy gyakrabban szoptattam (csak anyatejes), mert visszajött a vérzésem és kevesebb lett a tejem. Az szépen visszaállt, de közben Bíborka hozzászokott a gyakori cicizéshez és az azon való bealváshoz.
    Most próbálom az itt általad leírtak szerint majd beállítani a napját és megtanítani egyedül is elaludni. Az lenne a kérdésem: írtad, hogy az esti alvás előtt tovább is fent maradhat a gyerkőc. Mi ilyenkor szoktunk menni sétálni, magunkon hordozva, de ekkor egyből bealszik. Ez gond, máskor menjünk? Ilyenkor tudunk a férjemmel együtt kimenni egy kicsit.
    Mi legyen, ha épp utazunk? A frissen bevezett rendszert nem fogja megborítani? (A nagyszülők 300 és 400km-re laknak)
    Ha éjszaka még eszünk, akkor mikor etessem meg? ha már nagyon mozgolódik akkor, vagy csak ha felébred teljesen, hátha visszaaludna még?
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Nem gond az esti séta, nyugodtan mehettek, de nyilván, ha ilyenkor alszik, akkor ne számítsatok rá, hogy utána azonnal le tudjátok majd tenni éjszakára.
    Lehet menni utazni, ennyi idősen még nem zavarja meg a kicsit.
    Éjszaka csak akkor etesd meg, ha kéri (sír), ha csak forgolódik, nem kell felkelni hozzá.

  • Dia

    2009. augusztus 24. hétfő

    Szia Ági!

    Nekem az esti alvással van problémám. Kisfiam 10 hetes, napközben 3-4 órákat alszik, délelőtt hosszabban, délután max fél órákat, öt-fél hat körül kel fel utoljára. Fürdés 7.15-7.30 között, utána szopi kb fél óra, és legkésőbb negyed 9 körül leteszem az kiságyba, ahol kis hátsimogatás, cumi, és zenélő maci segítségével sikerül elaludnia. Vannak olyan esték (mostanában egyre gyakrabban), amikor kicsit kígyóbűvölőnek érzem magam, mert van hogy akár 1 órán keresztül is próbálkozunk, de nem sikerül elaludni; vagy azt hiszem elaludt, és 5 perc múlva felébred. Próbáltam már kivenni, megnyugtatni és amikor majdnem elaludt visszatenni. De ez sem segített, mert elaludt, és 5 perc múlva felébredt. Azt nem hiszem, hogy nem lenne álmos, mert elég sokat fent van este; vagy lehet, hogy már annyira fáradt, hogy nem tud elaludni? Ilyenkor nem tudom mit csináljak vele, nem akarom hozzászoktatni hogy kézben ringatva aludjon el, az úgy biztosan sikerülne neki, bár lehet hogy akkor is felébredne ha lerakom. Végül kb 10 perc alatt álomba sírja magát. Nagyon várom a válaszod, mert ezt elég „kegyetlen” megoldásnak tartom.

    Válasz: A gond az, hogy most már nagyon éber, ezért nehezen tudja kikapcsolni a külvilágot, mindfen elvonja a figyelmét. A babának 20 perc kell az elalváshoz, ha ezt valami megzavarja, akkor előről kezdődik az egész.. Nálatok az lehet a baj, hogy amikor leteszed még nagyon élénk, érdeklődő, ezért nem tud elaludni. Az elalváshoz a babáknak nem kell segítség, de az elalvás előtti ellazuláshoz igen. Ha csak úgy leteszed élénken az ágyba, most már annyira érdeklődő, minden leköti a figyelmét, hogy nem tud magától ellazulni és elaludni.
    Két megoldás van:

    1. Leteszed az ágyba, simized a hátát, amíg el nem alszik (ez azért jó, mert így mégsem ölben alszik el és idővel egyre rövidebb ideig kell simogatni, hogy elaludjon). Az első napokban ez akár 1 órát is eltarthat, de egyre rövidebb időt vesz majd igénybe.

    2. Elalvás előtt dédelgeted, amíg el nem lazul (de még nem alszik teljesen) és ekkor teszed le az ágyba. Ha sír kiveszed, majd megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.

    Az is segíthet, ha egy fél órával később kezditek az esti rutint, amikor már tényleg nagyon fáradt. Az esti alvás előtti ébrenléti idő egyre hosszabb lesz a babáknál, ennyi idősen a 3-4 óra teljesen normálisnak számít.

  • Szabolcs

    2009. augusztus 22. szombat

    Kedves Ági!

    4 hetes kislányunk 15-20 percenként cicit követel. A cicin elalszik majd felébred és nem nyugszik meg seogy csak a cicin. Ez egy részt ez nagyon fárasztó, és tej sem termelődhet rendesen ennyi ídő alatt. Mit tegyünk ? Csak éjszaka van meg a sok helyen leírt normális 2-3 órás etetési ciklus. Egyébként a baba szépen fejlődik szerencsére!

    Válasz: Tej a szoptatás alatt termelődik, nem a kettő között, tehát a sok szoptatás éppen azt eredményezi, hogy sok tej lesz. Nálatok az lehet a gond, hogy ő nem éhes, hanem más baja van (álmos, a hasa fáj stb.), de náluk még minden probléma kiváltja a szopási ösztönt, ezért a szopitól mindegyik esetben megnyugszik. Próbáljátok meg, hogy evés után alapos (kb. 10 perces) büfi következzen, majd átpelenkázás (ha elaludt, erre biztosan felébred majd), ezután tegyétek le nézelődni (kb. 30-40 percet bírnak ebben a korban ébrenlenni, de ne a kiságyban nézelődjön, hanem a szobában, ahol ti is vagytok, ha unatkozik, beszélgessetek vele, játszatok kicsit), majd amikor már nagyon álmos (fülét, szemét dörzsöli, semmi sem köti le), akkor hason tegyétek le az ágyba, ha elfogadja, kaphat cumit (de csak alváshoz) és aludjon el magától (a hátát simogathatjátok, ha sír, amíg el nem alszik).

  • anikó

    2009. augusztus 09. vasárnap

    Kedves Ági!
    Köszönöm előző levelemre adott válaszod!
    A tanácsaidat követtem és az eredmény,hogy 21-max22 órakkor alszik a kislányom és 6-7-8 körül ébred.Éjszaka nem ébred fel egyszer sem.
    A magától elalvást nagyon jó eredménnyel gyakoroljuk!
    Nappal elég nehezem bírja alvás nélkül ki a 2óra hosszát és ritka ha délután egy óránál többet alszik.Ez gond lehet 3hónaposan?
    Az lenne a kérdésem,hogy hamarosan új házunkba költözünk és hogyan történjék az átszokatás?Fokozatosan,vagy egyből menjünk?Nem szeretném ha valami zavart szenvedne az eddigi rendszer amit kialakítottunk.Hogyan csináljuk?
    Előre is köszönöm válaszod!
    Üdv,Anikó

    Válasz: Ez nagyban függ attól, milyen természetű a baba. Van, amelyiknek nem gond a költözés, van amelyiket megviseli. Ha ez utóbbi típus, akkor akármilyen ügyes módszert találsz ki, felborul a napirendje. Ha nem szeret utazni, autózni, megviseli, ha mondjuk rokonlátogatóban vagytok és ott kell aludni, vagy a nyaralás, akkor az utóbbi típusba tartozik.
    Általában az első 2-3 éjszaka szokott nehezebben menni új helyen, utána visszaáll a rend, ha nem engedtek a megszokott dolgokból. Úgyhogy nem kell szoktatni, ezzel nem sokat érsz el.

  • Brigi

    2009. augusztus 04. kedd

    Szia Ági!
    A kislányom most 7 hetes és két problémánk van. Az első, hogy mostanában csak cicin hajlandó elaludni. Nem szeretném erre szoktatni, mert nem akarom, hogy pótlékot használjon az alváshoz. Ráadásul a cicizés fekvő helyzetben történik és ha felveszem böfiztetni rögtön felébred és kezdődik minden újra. Viszont ha nem veszem fel félek, hogy sok levegőt nyel. Abban sem vagyok biztos, hogy eszik vagy csak cumizik a cicin, mert a cicivel altatás evés után szokott történni, miután már minden mást megpróbáltunk. Próbáltam cumit is adni neki (bár az is pótlék) de a cumitól csak felhergelődik. Veszettül szívja, teljesen belehergeli magát és kifordítja a szájából. Az altatás, evés, böfizés, játék után történik mikor látom, hogy már álmos.
    A másik gondunk az, hogy csak ölben szeret lenni. Próbáltam már játszószőnyegre rakni ahol nézelődhet vagy az ágyába, ahová játékokat raktam és még a babahintát is próbáltuk. Azt is próbáltam, hogy amint elkezdett nyűgösködni átraktam másik helyre. Sajnos a vége mindig az, hogy az ölemben kötött ki pár perc után. A hordozókendőt kedveli, de egy idő után abban is nyűgössé válik. Nem tudom, hogyan tudnék segíteni neki, hogy boldog baba lehessen.

    Válasz: Ez a pótlék dolog nem teljesen így van. A babának, sőt a kisgyereknek is egészen 6 éves koráig van igénye a szopásra (ez egy ösztön), ezért van az, hogy még 5-6 évesen is szopják az ujjukat vagy cumiznak elalváshoz. Tehát az teljesen normális, hogy elalváskor szopni szeretne.
    A gond az, hogy ő még nagyon kicsi és igényli a rendszerességet, valamint tipikusa ez a hasfájás időszaka is. Evés után büfiztesd alaposan, aztán tedd le nézelődni. Ebben a korban kb. 5-10 percet van el így, aztán elunja magát. Ezután tedd át mondjuk hordozóba, aztán játsz vele te 10 percet, aztán megint tedd át máshova. Kb. 1,5 órát tud így fentlenni, utána álmosodik el.
    Ekkor kicsit dédelgesd meg, de ne altasd el teljesen, hanem amikor már nem olyan élénk tedd le az ágyba. Ekkor kaphat cumit is. Ha ugyanis még éberen kap cumit,akkor kiköpi és vissza kell neki adni. A cumi segít neki az ellazulásban, a kikapcsolásban. Ha ilyenkor felriad vagy sír, akkor simizd a hátát, amíg el nem alszik. Első alkalmakkor ez eltarthat egy darabig, de aztán javulni fog a helyzet, egyre rövidül ez az idő, míg végül elalszik majd már segítség nélkül is.

    Ha unatkozik, teheted hordozókendőbe is, az, hogy 5-10 percnél hosszabb ideig ellegyen magában kb. 3 hónapos kor körülre alakul ki majd szép fokozatosan, ehhez azonban az is kell, hogy ne az legyen az egyetlen megoldásod, hogy akkor mindig ölben van, mert azt viszont megszokja.

  • anikó

    2009. július 31. péntek

    Kedves Ági!
    Végig olvastam a másoknak adott válaszaidat és úgy döntöttem,hogy én is hozzád fordulok a problémámmal.
    3 hónapos a kislányom és úgy indultunk az alvással a születésekor,hogy éjjel szopizott,nappal pedig felkelthetetlenül aludt.
    Most így alakul egy napunk:
    Reggel 6-7 körül ébred,szopizik,majd beszélgetés után, 1-2 óra múlva a kezembe elalszik és leteszem(hason alszik csak),van amikor azonnal büfi után alszik.
    11-12 körül ébred,eszik,egyedül játszik,együtt játszunk,majd a lakásba járkálással,rázással visszaalszik.13óra körül 1-1.5 órára.
    Ha sétálni megyünk,akkor 14.30-15 indulunk és a kocsiba alszik,ha hason van 2órát,ha hanyatt,akkor csak max 1órát.
    Ha nem megyünk csak nyűgösködik és 1-1 órát hajlandó aludni,azt is kézbe elringatással,közbe szopizik is.
    18 óra után bármi van,szopizik,játszunk.
    19 óra,fürdés és bármi van szopi este 22-23ig.Közbe kézbe próbálom altatni,de csak folyamatosan szopizna (eleinte kapálózva,majd megnyugszik).Ha letettem,hason cak a fejét forgatja és sír,így valahogy általában a cicin alszik el és így teszem le,majd reggelig alszik.
    Most a bölcsővel is próbálkoztunk,de nem tetszik neki.
    Az lenne a kérdésem,hogy az esti alvást hogyan lehetne előrébb hozni és ezt a folyamatos szopizást lerövidíteni. (napközben egy ciciből szopizik,este pedig váltogatom,míg el nem alszik)
    Várom sürgős válaszod!
    Anikó

    Válasz: Az a gond, hogy az egész altatásotok és a napirendetek nem jó most, mert most akkor alszik el, amikor te le akarod fektetni, állandóan elaltatod, noha még nem lenne álmos. Ebben a korban kb. 2-2,5 órát tudnak ébren lenni a babák napközben és 3×1-1,5 órát alszanak. Evés után tedd le játszani magában. Ha megunja, játssz vele 10-20 percet együtt, aztán tedd át egy másik helyre játszani. Ennyi idősen már sok minden leköti őket, beteheted a hordozóba nézelődni, a babatornászó, a zenélős játékok, a csörgők mind érdekesek már ebben a korban. Ha álmosodik kb. 2 óra ébrenlét után, akkor kicsit dédelgesd meg, ringasd, de ne altasd el teljesen, hanem félálomban tedd le a kiságyba hason. Ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik. Így megtanítod rá, hogyan aludjon el egyedül, segítség nélkül, és akkor fog aludni, amikor tényleg álmos. Sétálni ne azért menjetek, hogy aludjon, hanem akkor amikor éber, és nézelődjön, vagy lehet egy alvás a babakocsiban is, de csak akkor induljatok el, amikor már legalább 2 órája ébren van.

    Este minden baba tovább van ébren, mint a nappali alvások között, általában 3-4 óra lehet ez ebben a korban. Ha tehát reggel 6-7 körül kel és az első nappali alvás 9-10:30-ig van, majd 10:30-12:30-ig megint ébren van, 12:30-14-ig alszik, aztán 14-16-ig ébren van és végül 16-17:30-ig alszik, akkor 20:30-kor lehet kb. lefektetni este ahhoz, hogy már elég fáradt legyen. Az esti fektetéshez alaktísatok ki egy rutint, ami mindig ugyanúgy történik, és ne térjetek el tőle. Az esti altatás ugyanúgy történjen, mint a nappali, azzal, hogy előtte szopizhat, az se gond, ha belealszik, de utána ha letetted az ágyba és sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik.

    Az állandó esti szopizás lehet a 3 hós növekedési ugrás miatt is, ha erre gyanakszol, próbáld meg, hogy az esti időszakban félóránként szoptatod, mielőtt lefekszik, így biztosan jóllakik.

    Szeretném ha leírnád a véleményed az egész napunkról is,és tanácsot adnál nekem!

  • Reni

    2009. július 10. péntek

    Szia Ági!

    Nagyon jó az oldal, köszönjük szépen!
    Egy rövid kérdésem lenne:
    3 és fél hós kislányom nagyon jó baba, már elmúlt a hasfájás is, szépen elalszik egyedül a kiságyban!
    Általában 7kor van fürdés, utána szopi és alvás. 6 hetes kora óta általában egyszer, hajnal 3 körül ébred, utána reggel 6 körül. Viszont este 6 körül már mindig nagyon nyűgös, mert mostanában már délután nem alszik egy hosszút, inkább csak egy órácskát, viszont gondolom így fáradtabb. Volt pár nap, hogy 5-6 körül aludt mér egy kicsit, viszont olyankor éjfélkor már felébrdt. Gonbdolom nem volt elég fáradt. Délelőtt szopi és játék után általában 2 óra uán 1-1 órákat alszik. Szerinted érdemes lenne kcisit kitolni az esti fürdit, hátha tovább alszik? Vagy ne avatkozzak bele a bioritmusába, ha hajnali pacsirta, akkor az? 🙂
    Köszi, Reni

    Válasz: A kislányod alvása teljesen rendben van. Ha szeretnéd kicsit kitolni az esti fektetést és a reggeli kelést, akkor azt úgy tudod megtenni, hogy 10 perccel kitolod az esti fektetést, aztán vársz 2-3 napot, amíg megszokja és 10 perccel később kezd kelni, aztán megint 10 perccel odébb tolod és így tovább.

  • Orsi

    2009. június 23. kedd

    Kedves Ági!

    Janka kislányunk 8 hetes. Sajnos a hasfájóssága miatt mindig szüksége van valami „nyugtatóra” elalváshoz (ez csak a nappali alvásokra vonatkozik, este szerencsére evés után minden gond nélkül le tudom rakni, még ha ébren is van). Ez pár hetes korában a keze volt, de aztán mivel már sajnos nem szeretett hason aludni (ilyenkor mindig a fejecskéjét forgatta jobbra-balra amíg annyira fel nem húzta magát, hogy sírni kezdett) már nem találta meg a kezét. Ekkor jött a cumi. Nagyon sok rosszat hallottunk a cumi használatról, ezért mindenképpen szeretnénk erről leszoktatni, vagy minimálisra szorítani vissza a használatát. Megpróbáltam azt a módszert amit már másnak is ajánlottál (félig elringatni, letenni, ha sír megint amíg el nem alszik), sikerült elaltatni, de csak mert megint megtalálta az öklét (nem az ujját szopja, csak az öklén cuppog). Nagyon jó volna, ha e nélkül is meg tudna nyugodni, mert nem éreznénk jónak, ha az öklét kéne dugdosnunk a szájába minden alkalommal.
    Válaszodat előre is köszönjük,
    Orsi és Gergő

    Válasz: A babának van egy szopási igénye, amit ki kell elégítenie. Ez az ösztön úgy működik, hogy amikor problémája van (álmos vagy éhes), akkor a cicit keresi és szopizni szeretne. Ezt szokták cumival vagy ujjszopással helyettesíteni. Ez önmagában teljesen normális dolog.
    A cumival sincsen semmi baj. A gondot a felnőttek okozzák, akik állandóan a gyerek szájába dugják a cumit, ahelyett, hogy megnéznék mi baja van. Ha csak és kizárólag alváshoz kapja a cumit, akkor nem fog rászokni, semmi baja nem lesz tőle, viszont képes lesz megtanulni megnyugtatni saját magát, egyedül elaludni, ami -valljuk be- nem olyan rossz dolog. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy gyerek csak alváskor kap cumit, akkor 3-4 éves kora körül magától leszokik róla, míg ha pl. ringatással melléfekvéssel altatják, akkor még 5-6 évesen is órákig tarthat egy esti altatás.

  • Judit

    2009. június 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagy gondban vagyok Ádám fiam altatásában. Most 4 hónapos és éjjel szépen elalszik az ágyában, de kb 3-4-5 óra alvás után felébred (sírva) olyankor bemegyek egy hang nélkül kiveszem és szopival visszaltatom. Visszateszem a kiságyába és alszik tovább, de onnantól fogva 1,5-2 óránként ébred továbbra is sírva és ez így megy egész reggelig kb 5.00 óra és teljesen felkel, de látom rajta, hogy fáradt. Szóval ez megy születése óta. Nappal viszont nem akar aludni a kiságyában egyáltalán. Mostanra feladtam a dolgot és az ágyamban altatom szopival , de így is felébred 40 percenként és persze bemegyek hozzá megszoptatom így visszalaszik még kb 40 percet. De tudom, hogy ez így nincs rendjén. Értem azt is, hogy nappal nem tudja, hogy aludnia kénecsak nem tudja, hogyan kell. Az esti lefekvésnek ugye megvan a rituáléja (fürdés , szopi). De mit tegyek, hogy nappal is aludjon a kiságyában? Nincsenek napirendjeink és igény szerint szoptatok. Talán ez a baj? és éjjel miért nem alszik többet egyhuzamban? Azt tudnod kell, hogy Ádám ennyi idősen 8,5 kg és 69 cm
    Nagyon várom a segítségedet!

    Válasz: Igen, az lehet a baj, hogy egyáltalán nincsen napirendje, ezért nem tudja, mikor mi történik majd, mikor kéne aludnia és mikor ennie. Az alvás tanult folyamat (hiszen mi felnőttek is azt tudjuk mondani, hogy „most nem alszom pedig álmos vagyok” illetve „most el kell aludnom, mert holnap korán kelek”), magától nem jön rá a baba, hogyan kell elaludni, csak ha megtanítod neki.

    Ráadásul mivel nincs napirendetek, ezért nem tudja, meddig kellene aludnia, illetve előfordulhat, hogy akkor is lefekteted, amikor nem álmos (cicin simán elalszik így is), ezért aztán azért ébred 40 perc múlva, mert már ki is aludta magát.

    Ezen csak úgy tudsz segíteni, hogy megtanítod, hogyan kell magától elaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik. Kivétel helyett a hátát is simogathatod. Elalváshoz, altatáshoz bugyoláld be, ebben a korban ezt nagyon szeretik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

  • ZZita

    2009. május 26. kedd

    Szia Ági!

    Forray Móinika problémájához hasonló gondom van Nekem is: a kisfiam nappal két féleképp alszik el: vagy a kezemben, vagy ha lefekszem mellé. Nem tudom eröltessem-e a kiságyban egyedül alvást vagy sem, ugyanis ha magára hagyom a kiságyban napközben nagyon sír és még egyszer sem tudott elaludni. Este fürdés evés után 8 kor mint akit lecsaptak, ügyesen egyedül elalszik.
    A másik dolog amit nem értek, hogy nappal már álmosan dörzsölgeti a szemecskéjét, de rúgkapál, erőlködik, mint régeben mikor fájt a pocakja. Ilyenkor néha egy puki vagy esetleg egy büfi bántja, legtöbbször semmi. Azt hiszem emiatt az erőlködés miatt alszik el nehezen. Tudok ezen segíteni, vagy csaka túlpörgetettség miatt van?
    Köszi!

    Válasz: Ha mostanában kezdtétek a hozzátáplálást, az okozhat problémákat a pocakjával kapcsolatban.

    De gyakoribb, hogy a túlpörgöttség miatt alszik el nehezen. Szerintem, ha téged nem zavar, hogy melléfeküdve altatod el, akkor nem kell a kiságyba szoktatni.

  • Noémi

    2009. április 28. kedd

    Szia Ági!

    Pár kérdés felmerült bennem ha esetleg tudnál egy két tippet vagy tanácsot adni megköszönném.
    Fiam 8 hetes (harmadik) és 6 hetes koráig szenvedtünk a hasfájással ami este 9-től éjfélig tartott kb. ilyenkor ringatás és együtt alvás lett a vége rendszeresen.Nappali alvásnál egyedül semmi gond nélkül elalszik a mózeskosarában de este már nem hajlandó 10-kor elalszik fél óra múlva már fent is van.Ha visszarakom aludni a mózeskosarába akkor óránként felébred ha pedig velem alszik 6-kor kel először.Létezik,hogy összekötötte az éjszakai alvást velem?
    A mózeskosárból az ágyba nem nehéz később átszoktatni?

    Válasz: Valószínűleg az a gond, hogy nem elég fáradt este, amikor lefekteted. Ennyi idősen kb. 2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, az esti elalvás előtt valamivel többet. Ha ennél korábban fekteted le, akkor jó eséllyel hamarabb kel. Melletted gond nélkül vissza tud aludni, mert látja, hogy te is alszol.
    A mózesből ágyba átszoktatás nem szokott gond lenni. Amikor már kezdi kinőni a mózest és elkezdik zavarni a ti éjszakai zajaitok, akkor érdemes átköltöztetni kb. 3-4 hónapos kor táján

  • Forray Mónika

    2009. április 10. péntek

    Szia!

    Altatással kapcsolatos kérdésem van. Kisfiam éjszaka teljesen jól elalszik a kiságyban, ám nappal csakis a babakocsi mózeskosarában hajlandó elaludni úgy, hogy egy kötélre szerelve hintáztatjuk. Aggódom, hogy a gerincének nem ártalmas-e. Teljesen jó ez így, vagy szoktassam le erről és hagyjam had sírjon a kiságyban, bár ennek nem vagyok híve.

    Válasz: Ha titeket nem zavar, és ő is szereti, akkor nem gond.

  • Pitypang

    2009. március 26. csütörtök

    Köszönöm a választ!
    Egyedül alszik el a kiságyában ügyesen és nyűgösen ébred 30-50 perc múlva. Ilyenkor mi a teendő? Vajon mitől lehet? Biztos, hogy fáradt eléggé, amikor ágyba kerül és az is biztos, hogy még nem éhes, mégis felébred…

    Válasz: Akkor más a gond. Ha nyűgösen ébred, az azt jelenti, hogy valami megzavarja az álmát és azért riad fel. Fény (érdemes félig besötétíteni a szobát), zaj (utcáról pl), a saját mozgása (ha háton alszik, akkor szokott ez gond lenni). Próbáld meg, hogy ilyenkor segítesz neki visszaaludni. Nem fog rászokni, mert egyébként tud egyedül elaludni és ha már nem riad fel ilyenkor, akkor simán elmarad ez a visszaaltatás dolog. Ha néha nem sikerül visszaaltatni, akkor sem kell kétségbeesni, ilyen van néha.

  • Pitypang

    2009. március 25. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom, aki 10 hetes nagyjából 3 óránként kér enni. A sorrend a következő: evés-büfi (több részletben), játék – ez így összesen másfél óra, vagyis másfél óra alvás következne. De mit csináljak, ha ő csak 30-40 percet alszik? Visszaaltassam, vagy játszak vele? Ha visszaaltatom, hogy csináljam, hogy ne alakljon ki benne egy rossz szokás miszerint majd mindig felébred, hogy anya visszababusgassa…???
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A kérdés az, hogy jókedvűen ébred-e vagy sem. Ha jókedvűen ébred, akkor köszöni, kialudta magát. Ha nem, akkor nem aludta ki magát. Magától alszik el vagy altatod? Ha magától alszik el és felébred, akkor nincs gond. Ha elaltatod, akkor azért ébred fel, mert amikor a felszínes alvási szakaszba ér, nem tud magától visszaaludni, mert nem tudja hogyan kell.
    Ha te altatod el, akkor azt fogja megtanulni, hogy mindig segítséget kap az elalváshoz.
    Ha jókedvűen ébred 30-40 perc után és még nem éhes, akkor játsszon.

  • Dorka

    2009. február 22. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kislányom 6 hetes. Nagyon jó kisbaba, második gyerek, a fiam most másfél éves. Az elős hetekben -miután sikerült kitapasztalnom a szokásait- ő is evett majd aludt a következő etetésig. (3 óránként eszik kb) Nagyjából 1 hete, miután evés után beájult 1 óra múlva felkelt. Most eljutottunk odáig, hogy ha bealszik evés közben, akkor megpróbálom felébreszteni és megbüfiztetni. Nagyon nehezen büfizik… sokszor a folyamat közben is bealszik a vállamon. Ilyenkor hanyattfektetem és várom, hogy felébredjen, majd próbálkozom tovább. Miután sikerünk van és megvan az eredmény lerakom hasonfekve az ágyába és ő 15 percen belül elalszik magától, viszont így is csak 1 órát alszik, aztán felébred.
    Ezek szerint büfi után próbáljam meg mindig, hogy hagyom nézelődni és csak utána altassam? Mennyi ideig nézelődjön? Ha jól elvan tarthat akár egy órán át is?
    Az nem gond, hogy egy 6 hetes baba csak 1 órát alszik etetések között?? Az is hozzátartozik, hogy éjjel egyszerre 6 majd 4-5órát is képes aludni. Lehet, hogy ő is főleg éjjel piheni ki magát (mint a fiam) és napközben aktívabb? Meg ugye alszik a szopi közben, büfi közben.
    És ha büfi után elalszik a vállamon és az ágyában is alszik tovább egy órán át és utána nézelődik az is jó???
    Viszont amikor 1 óra múlva felébred olyan mintha a pocija bántaná és miután megnyugszik (de nincs se puki, se kaki, se büfi legtöbbször) utána megint elalszik a kezemben… Nem értem, hogy akkor miért ébred fel??? Lehet, hogy ha majd belejön az emésztésbe, akkor majd máshogy fog aludni és nem ébred majd fel az éberebb szakaszban? Lehet hogy a hasa bántja és amiatt nem tud egyedül tovább aludni?

    Válasz: Egyáltalán nem baj, teljesen normális, hogy két etetés között 1 órát alszik, ha utána jókedvűen ébred. Azért ébred fel 1 óra után, mert a baba alvásciklusa kb. 1 órás, kb. 45-50 perc után van egy felszínes alvási szakasz és ha ilyenkor valami bántja, felébred. Az jó, ha ilyenkor büfizik és utána vissza tud aludni, azonban, ha evés után nem fekszik le azonnal, akkor nagy az esélye, hogy még ébren jönnek ki a bentmaradt gázok és kevésbé fogják felriasztani alvás közben.

    Az jó, ha éjjel pihen és nappal aktívabb, ez a normális.

  • Mariann

    2009. január 01. csütörtök

    Szia Ági!

    A kislányom most 6 hetes. Sokszor fáj a hasa, ilyenkor természetesen kézben van, ahol többé-kevésbé megnyugszik. Viszont, ha nem fáj a hasa, akkor is igényli, hogy csak kézben legyen, nagyon rövid ideig tűr az ágyban. Elaludni pedig szinte csak a cicin vagy kézben hajlandó. Hogy tudnám megtanítani arra, hogy egyedül aludjon el. Sokan azt mondják, hogy már felkapattuk, amikor hasfájás során dajkáltuk. Tudnál valami tanácsot adni, hogy tanítsam meg az elalvásra? Segítségedet előre is köszönöm.

    Válasz: ezt a felkapatást felejtsd el, ilyen nem létezik 😉 A gond nem az, hogy kézben akar lenni, hanem, hogy unatkozik, ami ebben a korban már teljesen normális. Ne a kiságyba tedd le, amikor ébren van, hanem a nappaliba, ahol ti is vagytok, járókába, utazóágyba teheted, amikor ébren van vagy játszószőnyegre (meleg takaróra). Ebben a korban a kedvenc játékok, amik legjobban lekötik, azok, amiket a fölé tudsz lógatni, ez lehet egy készen vásárolt játékhíd vagy babatornászó vagy a járókában kifeszíthetsz keresztbe egy madzagot és afölé lógathatod a kicsi színes játékokat a szemétől kb. 20-30 centire, hogy tudja nézegetni őket. Ha egy helyen már elunta magát (10-20 perc múlva), akkor tedd át máshová, vagy adjál neki úgy játékokat. Nem kell kézben tartani, mert nem ezt szeretné, hanem egyszerűen csak unatkozik és ő magától nem tud odébbmenni.

  • koda

    2008. december 07. vasárnap

    Köszönöm szépen a gyors választ! Tegnap éjszaka oda is tettem magam mellé, de az én drágám nem akarta úgy gondolni ahogy én. Este 1/2 8-kor aludt el, majd éjfélkor kelt fel szopizni és egészen 3-ig nem tudtam lefektetni, hiába raktam magam mellé az ágyba, egy darabig nézelődött, utána beszélgetett, majd pedig sírva fakadt. A vége persze megint ugyan az lett, fel-alá járkálgatás a szobában és végül a kezemben aludt el. Próbáltam félálomban letenni a kiságyába, de mindig felriadt és kezdhettük újból az egészet elölről. Reggel 6-ig aludt és persze egész délelőtt aludt. Mit csinálok rosszul? Egyébként mi a véleményed, arról, hogy a baba 6 hónapos koráig ne aludjon külön szobába? Nálunk külön szobában van a kiságya és a mi ágyunk mellé teszek minden este egy mózeskosaras babakocsit, amiben éjszaka alszik.

  • koda

    2008. december 06. szombat

    Szia Ági!

    Nekem olyan problémám lenne, hogy éjszaka szopi után (most 5 hetes a kislányom) is mindig fenn van 1-1,5 órát és csak utána alszik vissza. Persze ilyenkor folyamatosan kézben van, hogy a többiek tudjanak nyugodtan aludni (ez elég kimerítő). Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek annak érdekében, hogy csak éjszaka szopi legyen és utána alvás? Egyébként ha elalszik akkor képes 5-6 órákat is aludni.

    Válasz: Fektesd magad mellé,amíg el nem alszik.

Comment navigation