A 4 hónapos alvási regresszió: Létezik? Mi okozza?

Egyre több helyről hallani a 4 hónaposok alvási regressziójáról, amikor a korábban kiszámíthatóan és jól alvó baba alvása hirtelen „elromlik”, gyakrabban ébred, nehezebben alszik el. Mi is pontosan ez a jelenség, mit kell tudnunk róla és hogyan változtathatunk rajta?

Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a jelenséget, érdemes megismerni a baba alvásának fejlődési folyamatát:

1.Az újszülött még felszínesen alszik, gyakori mikroébredésekkel, rövid és rendszertelen alvásciklusokkal. Néha nagyon mélyen és nyugodtan tud aludni, ez részben abból fakad, hogy ha nyugodtnak és biztonságosnak érzi a környezetét még jó darabig úgy gondolja, hogy az anyaméhben van, ezért a rövid alvási szakaszok végén a mikroébredésekkor nem riad fel, hanem alszik tovább, részben pedig azért, mert a külvilág ingerei (fények, hangok stb.) nagyon fárasztóak a számára.

2. 4-8 hetes korra ezek a hatások már nem érvényesülnek, elkezd a baba alkalmazkodni a külvilághoz, az alvási szokásait új tényezők kezdik befolyásolni:
– a hasfájás vagy a saját emésztése gyakran megzavarja felébreszti őt,
– meg kell tanulnia mikor van a nappal és az éjszaka és ki kell alakítanunk az ehhez kapcsolódó megfelelő szokásokat és rutint (erről itt írtam bővebben)
– sokat számítanak az alvás, altatás körülötti rutinok, ha kellő biztonságérzetet adnak a babának és következetesek, akkor a baba elkezdi kialakítani a saját alvási ritmusát, ami többé-kevésbé kiszámíthatóan alakul.

3. Ha minden jól alakul 3 hónapos korra éjszaka már csak elsősorban enni kel fel a baba nagyjából kiszámítható időközönként (2-3-4 óránként vagy akár még ritkábban) és a nappali alvásokban is kialakul egyféle rendszer (még ha nem is mindig pont olyan, mint szeretnénk)

3 hónaposan a legtöbb baba alvása javulni szokott (természetesen lehetnek kivételek, akiknél valamilyen egyéb ok miatt nem következik be ez a javulás, ennek az okairól itt írtam)

4. 4 hónapos korra azok az idegpályák, amik az érzékszervi ingerek feldolgozásáért felelnek hirtelen ugrásszerű fejlődésnek indulnak, ennek következtében azok az ingerek, amiket eddig is érzékelt a baba most hirtelen feldolgozásra kerülnek az agyban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a zajok, fények, amik eddig nem érdekelték a babát most hirtelen érdekelni kezdik. Eddig ágyút sütögethettél mellette ha aludt, most meg a porcicák surranását is meghallja a padlószőnyegen 🙂

Ez elsősorban az altatásban okoz nehézséget, de a felszínes alvásban a nappali alvások végén, illetve az éjszakai alvás folyamán a hajnali ébredésekben is közrejátszhat. Mélyalvásból (az éjszakai alvás elején) nem ébred fel erre a baba, az éjszakai első felében tapasztalható ébredésekért nem ez a jelenség a ludas. Ez a jelenség átmeneti és 2-3 héten belül elmúlik.

Azonban nem ez a 4 hónapos alvási regresszió fő oka.

5. 4-6 hónapos kor között valamikor a korábban jól alvó baba alvása is megváltozhat. Elkezd gyakrabban és rendszertelen időpontokban ébredni, sírdogál, a hajnali ébredések után már nem mindig tud visszaaludni. Ezt szokták (nem teljesen pontosan) 4 hónapos alvási regressziónak nevezni. Ennek a fő oka a mikroébredések megjelenése az alvásban, ami gyakorlatilag nem visszaesést jelent, hanem előrelépést, hiszen a mikroébredések a felnőttek alvásában is jelen vannak.

6. 5-12 hónapos kor között: Ez a zűrösebb, rendszertelenebb alvásokkal járó időszak 1 éves korig folyamatosan tarthat, vagy néha javulásnak indulhat, néha újra elromolhat. Ennek vannak fizikai okai (mozgásfejlődés), érzelmi okai (szeparációs szorongás) és egészségügyi okai is (pl. a fogzás). 1 éves korra a baba mélyalvási szakaszai már nagyjából 1 órásak, ezek a kor előrehaladtával egyre növekednek.

7. 1-1,5 éves kor között újabb visszaeséseket észlelhetünk az alvási szokásokban, azonban a nappali alvások ekkorra már többnyire rendszeresebbek és nyugodtabbak és általában egyértelműbb mi okozza az átmeneti alvászavarokat (pl. amíg áttörik egy fog 1 hétig rosszul alszik a kicsi). Gyakoriak a hisztis ébredések is.

8. 1,5 éves kor után még a korábban nem jól alvó gyerekeknél is elkezd javulni az alvásminőség és 2 éves korra a mélyalvások hossza eléri a felnőttekét (3 órás mélyalvást követ 10-20 perc felszínes alvási szakasz), valamint az idegrendszer is megérik a hosszabb, nyugodtabb alvásra.

Mindehhez persze az is szükségeltetik, hogy odafigyeljünk a megfelelő alvási higiéniára és szokásokra, hogy egy-egy nehezebb periódust követően a baba újra nyugodtan aludhasson.

Létezik a 4 hónapos alvási regresszió? Mi okozza?

Valójában nem létezik. Egyrészt nem feltétlenül 4 hónaposan van, gyakran inkább 4-6 hónapos kor között jelentkezik (saját tapasztalat: mindkét gyermekemnél 5 hónaposan volt és mindkettőjüknél az első fogak áttörésével kezdődött).

A másik probléma ezzel a fogalommal, hogy ez valójában nem regresszió, éppen ellenkezőleg: a fejlődés része. A gyermekpszichológiában regressziónak az átmeneti visszaeséseket nevezzük, amikor a kisgyerek egy korábbi életkornak megfelelő viselkedést mutat (pl. a már nem cumizó gyerek a testvére születése után újra cumizni kezd). Az alvási szokások megváltozása 4-6 hónaposan azonban nem egy korábbi viselkedést mintáz (mert kisebb korban nem rendszertelenek az ébredések) és cseppet sem átmeneti (több, mint fél évig tart, de akár egy évig is elhúzódhat)

A „4 hónapos alvási regresszió” hátterében sokféle ok áll:

– beindul a fogzás, ami a baba számára diszkomfortérzést okoz és emiatt a felszínes alvási szakaszokban felriadhat,
– beindul a nagymozgások fejlődése (aktívabb, extra gyorsabb babáknál a kúszás-mászás-felállás is akár, de a nyugodtabb és az átlagosan fejlődő babák is elkezdenek forgolódni, kitolni magukat karral) és ezt éjszakánként félálomban is szívesen gyakorolják,
– megváltozik a babák táplálása, hiszen sokan ilyenkor kezdik el a hozzátáplálást, ami miatt az emésztés is megváltozik,
– mivel a babák ebben a korban már szívesen játszanak játékokkal, sokféle új inger éri őket, amivel korábban nem találkoznak,
– megjelennek a szeparációs szorongás első jelei is,
– sok baba 3-4 hónapos kor után elkezd nappal ritkábban enni és ezt gyakran a szülők is támogatják, hiszen sok ajánlás szerint ebben a korban már csak 4 óránként kéne ennie a babának, azonban ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő és mivel ritkábban eszik nappal, a hiányzó mennyiséget éjjel pótolja be.

Mi történik pontosan ilyenkor? Mi változik még 4-6 hónapos korban? Egyetlen dolog, ami biztosan minden babánál változik és minden babára hatással van: megjelennek alvás közben a mikroébredések, amik felnőtt korban is az alvás részét képezik. Eddig is a mélyalvások után felszínesen alvási szakaszok következtek, de most a baba folyamatosan ellenőrizni kezd, amikor felébred (egy éjjel nagyjából 5-9 alkalommal). A mikroébredések biztonsági célt szolgálnak. A fenti okok miatt pedig a baba jócskán talál olyan okot, ami miatt a mikroébredések során úgy ítélheti meg, segítségre van szüksége a visszaalváshoz.

Mit lehet tenni? Kinőhető a 4 hónapos alvási regresszió?

Nem. Sajnos ez a probléma nem nőhető ki, mivel ez előrelépés az alvás fejlődésében, a mikroébredések nem múlnak el. Amit tehetünk, hogy segítünk a babának abban, hogy a mikroébredésekkor biztonságban érezze magát és önállóan visszaaludjon.

Ennek első lépése, hogy végignézzük azokat a környezeti, egészségügyi és pszichés okokat, amik befolyásolhatják az ébredéseket és igyekszünk segíteni rajtuk. Erről itt írtam részletesen

A második lépés az alvási szokások megváltoztatása, újragondolása, mert gyakran a kaotikus éjszakák mellett a nappali alvással is problémák vannak, így könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy már a kialvatlanság miatt nem alszik jól a baba (ennek az okait és megoldását itt írtam le)

Ha pedig még így sem alszik a babád és úgy gondolod ideje lenne lépésről lépésre megoldani az alvásproblémáitokat, várlak szeretettel a Baba Altatás Hatásosan online tréningen >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field