Amikor anyának van szeparációs szorongása

9 hónapig együtt vagytok és a baba még utána nagyjából 6 hónapig úgy gondolja, anya mindig vele van. A leválás még csak ekkor kezdődik, még jó sokáig tart. Néha a kicsi szorong, fél, nem akar anya nélkül létezni, de a szorongás bizony nálad is felléphet néha. Miért és hogyan?

1. A testi szimbiózis a szülés után jó darabig lelki szimbiózisként él tovább.

Az anyai ösztöneid a szülés utáni időszakban azt diktálják: ne hagyd másokra a babát!
Amíg kizárólagosan szopizik, amíg elsősorban hozzád kötődik, amíg beléd kapaszkodik, addig legyetek együtt. Ezért érzed azt, hogy amikor az egészen pici, újszülött baba mellől el kell menned valahová 1-2 órára, akkor hiányzik. Ezért jut néha eszedbe ilyenkor, mi történne vele, ha te most eltűnnél.

A legtöbb családban gyakorlati okokból fel sem merül ez a probléma, mert nem lenne úgyse kire hagyni a babát, de vannak családok, ahol a nagymamák már alig várják, hogy az 1-2 hetes vagy hónapos babát kivehessék a kezedből és babázhassanak. Ezzel nincs semmi gond, de ne érezd rosszul magad azért, ha úgy érzed, a babának elsősorban melletted a helye és nem szeretnéd órákra a mamánál hagyni.

2. Babafüggők vagyunk 🙂

Ez elsősorban abból az intimitásélményből ered, hogy egész nap babusgatod őt és az ooolyan jó ❤
Amikor majd egész nap rohangál és alig érsz a nyomába, ez csökkenni kezd, de addig néha úgy érezheted, nehéz elszakadnotok egymástól. Az első hónapokban a baba is úgy érzi, testközelben a legjobb lennie, később önállósodni kezd és fellép nála is a szeparációs szorongás, majd 1 éves kora utána megkezdődik a csiki-csuki: néha egész nap a nyomodban van, többet akar ölben lenni, szopizni, mint újszülött korában, máskor megy a maga dolgára és egész nap alig látod. Ez az állapot természetes, ugyanakkor ijesztő is egyben. A legtöbbet az segít, ha kiélvezed a bújós napjait, nem állsz ellen neki, nem akarod “leszoktatni” róla és pont ettől kezd el majd önállóbbá válni a kicsi, hiszen ezzel azt érezteted vele, számíthat rád, ott vagy neki, ha szükséges, ebből nyeri majd az önállósághoz szükséges önbizalmat is. Ugyanez a hozzáállás az, ami neked is segít feltöltődni és újra felfedezni magad az új anyai szerepedben.

Erről szól ez a versem is:

3. Ki vagyok a gyermekem nélkül?

Anyaszerepbe kerülve kicsit átalakulsz: egy darabig a baba érdekeit a sajátjaid elé helyezed, minden idegszáladdal azon vagy, hogy beletanulj az anyaságba, miközben a régi életed mintha teljesen eltűnt volna.

Új személyiségjegyeket is észreveszel magadon, új reakciókat, amiket eddig sosem produkáltál és most sem nagyon érted, honnan jöttek.

Ez normális jelenség: az új szerepeddel, az anyaszereppel járó változásról van szó.
Amikor azonban ez már nem újdonság az életedben, már rutinosabb anyuka vagy és a kicsi is egyre önállóbb, lassan elkezdesz visszazökkenni a régi kerékvágásba.
Ilyenkor azért érezhetsz “szeparációs szorongást”, azért eresztheted el nehezen a gyermekeidet, mert megijedsz attól ki is vagy te, ki is leszel te nélküle.

Persze ugyanúgy anya maradsz, de amikor már a kicsi nem pici, vissza kell találnod a régi szerepeidhez. Az anyaság nem kizárólagos szerep, mellette még sok egyéb szereped, feladatod, hobbid, célod is van: újra meg kell találnod őket!

A szeparációs szorongás tehát normális jelenség, nem csak a babánál, hanem anyánál is 🙂
Ezért van az, hogy ő lelkesen megy játszani az oviba, te meg az ajtóban pityizel, hogy milyen nagy már. Ezért hiányzik olyan nagyon, amikor elmegy 1 hétre táborba. Fontos, hogy fokozatosan elkezdd elengedni őt, amihez leginkább az segít hozzá, ha közben elengeded saját magad is és mered a saját életed élni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field