Utánoznak

Azt mindenki tudja, hogy a gyerekek utánzással tanulnak. Amikor kis totyogónk ügyesen porszívózik, utánunk mondja a szavakat, kevergeti a levest, nagyon örülünk neki, milyen nagy már, de az utánzással kapcsolatos tapasztalataink ebben ki is merülnek. Elfelejtjük ugyanakkor, hogy az utánzás már jóval hamarabb megkezdődik és akár nevelési célok megoldására is bevethetjük.

UtánoznakA baba első igazi mosolya az utánzási képesség első megnyilvánulása. Látja, hogy mi mosolygunk, és mivel működik benne a szociális kapcsolatokra való vágy, ilyen módon veszi fel velünk a kapcsolatot: ha rámosolygunk, visszamosolyog – természetesnek tartjuk pedig ez nagyon fontos pillanat a baba életében.

Minden másra is ugyanez vonatkozik: a baba az arcunkból tájékozódik, ha folyton idegeskedünk, aggódunk, rosszkedvűek vagyunk, akkor ne várjuk, hogy kiegyensúlyozott, mosolygós babánk legyen. Felmérések kimutatták, hogy a depressziós anyák gyermekei 1 órával többet sírnak naponta, gyakrabban küszködnek alvászavarokkal, mint az alapvetően optimista és jókedvű anyák gyermekei. (ez fordítva nem igaz, tehát ha a család kiegyensúlyozott és a baba is jókedvű az nem azt jelenti, hogy ne lehetnének alvászavarai)

A baba a lelkiállapotunkat, feszültségünket is érzékeli, átveszi, a kisgyermek szintúgy, ezért ne gondoljuk azt, hogy ha csak azután vitatkozunk egymással, ha a gyerekek már alszanak, akkor nem fogja érzékelni a feszültséget.

Az utánzásról tudni kell, hogy nemcsak a jó, hanem a rossz szokásainkra is érvényes. Ha mi soha nem eszünk gyümölcsöt-zöldséget, akkor idővel a baba sem fog. És ez fordítva is működik: ha egy kisgyermek nem akarja megenni az egészséges ételeket, akkor felkelthetjük a kíváncsiságát azzal, hogy mi elkezdünk ilyeneket enni.

A napirendi kérdésekre fokozottan vonatkozik mindez, már egészen kicsi kortól: ha te magad rendszerességet tartasz az életedben, vannak reggeli szokásaid, esti ritmusod, mindig nagyjából ugyanakkor kelsz és fekszel, beosztod, melyik teendőre mikor kerüljön sor, akkor a babának is jó példát mutatsz, az ő napirendjéhez is könnyebben tudsz majd alkalmazkodni.

Egy olyan családban, ahol a szülők hol éjjel 2-kor fekszenek, hol este 10-kor, és a gyerekek akkor alszanak, amikor éppen úgy jön ki a lépés, ott bizony jó eséllyel lesznek alvásgondok a gyerekeknél még 2-3 éves korban is. Ugyanez vonatkozik az evési szokásokra és minden másra is. Ha te magad rendszerető ember vagy, akkor a baba is a te példádat fogja követni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Anikó

    2011. március 15. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hónapos, nyugodt, kiegyensúlyozott babának látom én is és a családunk is. 3-4 hónapos korában boldogan mondogatta az „eé” „eö” hangokat, de ez fokozatosan alábbhagyott. A kérdésem az lenne, hogy ez mi miatt lehet? Úgy érzem ugyanannyit beszélgetek vele, mint korábban. Bár sokszor sikongatunk egymásnak a lakásban ha épp nem lát engem, mosolyog is, de a kommunikációnkban nem látom a fejlődést. Sokszor morog, izgatottan sikít, de a magánhangzók-mássalhangzók próbálgatása szinte teljesen hiányzik. Emellett sokat mosolyog és vigyorog, de nem kuncog és nevet.
    Mit javasolna a beszédfejlődés segítéséhez?

    Köszönettel, Anikó

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Nem kell aggódnod. Általában 4-5 hónapos korig sokat gügyögnek a babák, aztán a mozgásfejlődés lép előtérbe és kevesebbet játszik a hangjával a baba, mert a mozgásra koncentrál.
      Azonban még egy dolog miatt lehet ez (ne ijedj meg, de ezt érdemes kizárni): ha esetleg a hallásával van valami gond. Ilyenkor szokott ugyanis előfordulni, hogy a baba játszik a hangjával majd fokozatosan abbahagyja. Elvileg a 6 hónapos vizsgálaton a hallást is nézik, de te is megnézheted, hogy pl. ha háttal van neked a baba, nem lát téged, akkor reagál-e a hangodra, hirtelen zajokra összerezzen-e.

  • bettibea

    2009. március 03. kedd

    Akkor már értem miért olyan kiegyensúlyozott és mosolygós a fiam:-)
    Amúgy nálunk ez így működik nagyjából, igyekszünk jó példával elöljárni és ez meglátszik a fiunkon. Örülünk neki…:-)

  • Dorci

    2009. március 03. kedd

    Szia Ági
    Létezik, hogy 13 hónapos kislányom azért kezd reggelire és uzsonnára kevesebbet és kedvtelenebbül enni, mert én magam nem eszek vele?
    Dorci