Rögtön tökéletesen?

Mindenki pontosan tudja, hogy ha valamit meg szeretnénk tanulni, akkor az fokozatosan szokott csak menni. Egy-egy új tudás elsajátítása csak lépésenként megy: először csak próbálkozunk, gyűjtjük az adott területről az információkat, de nem sikerül még megvalósítani, aztán elkezdjük, de csak kis lépésekben megy, még nem az igazi, végül sok gyakorlás hatására, egyre profibbak leszünk az adott területen. Miért várjuk el akkor a babától, hogy az új dolgokat azonnal tudja?

Rögtön tökéletesen?Nem egyszer hallottam például, hogy „hiába adok neki kanalat, úgyis maszatol, nem eszik szépen” – ezért inkább nem adnak kanalat a babának, majd „később, amikor megérett rá”. De ha nem tudja gyakorolni, akkor soha nem fog rá megérni, mert nincs lehetősége gyakorolni…

Vagy: elkezdett járni a baba, de még csak ingatagan megy, néha még inkább mászik, mert az biztonságosabb, azt már begyakorolta. Az anyuka meg aggódik, mert a kicsi már tud járni, mégsem gyakorolja eleget, inkább mászik, ezért elkezdik erőltetni a sétálást, kézen fogva sétáltatják a babát, hiszen már tud járni, akkor miért nem jár? Hát azért, mert még nem tud tökéletesen járni, ez egyelőre inkább nehézség és macera a számára, gyakorolnia kell, hogy egyre jobban menjen és ezt bizony kézen fogva nem tudja megtenni, úgy ugyanis a legfontosabb része vész el a járásnak: az egyensúly.

De ugyanez a helyzet a beszéddel is. Vannak olyan totyogók, akik sok szót használnak, lelkesen utánoznak, csak éppen a kiejtésük nem megfelelő, és olyanok, akik inkább csak csendesen gyűjtik magukba az információt és csak akkor kezdenek el teljes szavakat mondani, ha többé-kevésbé helyesen tudják kiejteni azokat. Nem várhatod el, hogy azonnal tökéletesen mondja a szavakat és hogy az első szavak után nem sokkal már mondatokban beszéljen. Először ugyanis gyakorolnia kell ahhoz, hogy megtanulja a jó kiejtést, a hangsúlyokat, a hangerőt és a hanglejtést – nem csak szavakat kell utánoznia, a nyelv számtalan egyéb tényezőből is áll, amiket mind-mind ki kell figyelnie, el kell lesnie tőlünk, hogy végül tényleg érthető legyen a beszéde.

Nem szabad tehát kétségbe esni, amikor a baba megcsinál egy új dolgot, de az nem elég szép, nem elég tökéletes azonnal. Inkább meg kell dicsérni, amiért megpróbálta és alkalmat adni rá, hogy minél többet gyakorolja, legyen szó akár önálló öltözésről, akár bilizésről, akár kúszásról, mászásról vagy éppen az első biciklizésről.

A túlzott elvárások, a javítgatás, a „jaj, nem csinálja tökéletesen”-érzés csak szorongást kelt a babában, bátortalanná és bizonytalanná teszi, mint azt a kislányt, akinek az anyukája mindig törölgette a száját evés közben, hogy ne legyen olyan maszatos és folyton rászólt, hogy egyen rendesen, így a kislány 2 évesen már nem mert egyedül enni, jobban szerette, ha etették, így tett eleget az anyai elvárásnak: nem evett maszatosan.

Ha biztatod és hagysz időt neki megtanulni a dolgokat, akkor hamarabb válik magabiztos és önálló csemete belőle, mintha állandóan sietteted és a nyomában járva javítgatod az első, még tökéletlen lépteit.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • business

    2011. június 14. kedd

    Ez azert van mert a f feladatunk eletunk soran nem abbol all hogy megszabaduljunk jelzalogunktol es kiszelesitsuk az uszomedencenket..Azert vagyunk itt hogy segitsunk egymason. Ehhez az elet nekunk a kovekez utasitasokat adja .- akkor vagyunk a legboldogabbak ha segitunk mas embereknek hogy egyenesbe jojjon az eletuk.- akkor vagyunk a legmaganyosabbak amikor az a f celunk hogy a szmelyes biztonsagunkat megteremtsuk.Egyebkent is ha teljes biztonsagot keresel akkor rossz bolygot valasztottal!.Fred azt mondja Ha majd meglesz a kertes hazam a zoldovezetben ha befolynak a nyugdijforintkaim akkor majd biztonsagban erzem magam. Iktatva ………………………….Nem tudom hogy egyszer az emberiseg tudatosan kovetni fogja-e a szeretet torvenyet.