Mit csináljunk, ha esik?

Most még szép idő van, de hamarosan beköszöntenek azok a csúnya esős napok, amikor az embernek nincs kedve kimenni a lakásból egész nap. Mit csináljunk ilyenkor a babával? Maradjunk otthon? Vagy mozduljunk mégis inkább ki?

Mit csináljunk, ha esik?Ha egész nap esik az eső, sétálni akkor is lehet. A kisebb babát hordozókendőben vagy kenguruban esernyővel a fejed felett ki tudod vinni magaddal sétálni, a járni már tudó csöppségek pedig gumicsizmában tapicskolhatnak utánad. Másfél-2 éves korig a gyerkőcöt nehéz meggyőzni arról, hogy ne akarjon beleülni a pocsolya közepébe, ilyenkor egy vízhatlan nadrág (amit a sima nadrágja fölé húzhatsz) jól jöhet. 2 éves kor fölött is előfordulhatnak balesetek, ezért ilyenkor sem árt, ha van vízhatlan nadrágja és kabátja a gyerkőcnek.

Ha szeretné, nyugodtan hagyd pocsolyázni, pocsolyában tapicskolni. Mutasd meg neki, hogyan tükröződik a tócsában a világ, ez nagyon tetszeni fog neki. Dobáljatok kavicsokat a pocsolyába, ezt is élvezni fogja. Tanítsd meg neki, melyik a mélyebb pocsolya, ahova nem mehet és a sekélyebb, amiben tapicskolhat.

A babakocsit esővédővel inkább csak akkor használd, ha hirtelen kezd esni az eső és nincs jobb megoldás, mert az ilyen séta nem igazán jó a babának, nem lát semmit, a nejlon alatt párás a levegő stb.

Esős időben rövidebb sétákat érdemes tervezni, 20-30 perceket, viszont ezeket naponta többször is meg lehet tenni.

Ha inkább otthonmaradnátok Ha nagyon esik, vagy nincs kedved sehova menni a pocsék időben, akkor az egész napot otthon tölthetitek, de ilyenkor extra programokkal kell készülnöd örökmozgó gyerkőcöd lefoglalására.

Az egészen kicsiket egy új tárgy is elvarázsolja, ilyenkor elővehetsz olyan dolgokat, amiket addig még nem látott: egy tizes csomag bontatlan papírzsebkendő, egy jól kimosott műanyag tusfürdős flakon megtöltve rízsszemekkel, egy fakanál, egy lábos, amin dobolhat mind-mind érdekesek lehetnek a számára.

Ha már mászik, készíthetsz neki egy kuckót, ahova be tud mászni. A dohányzóasztal leterítve egy pokróccal nagy sikert arathat nála.

A totyogóknak építhettek akadálypályát párnákból, amiken át kell mászni.
Lehet só-liszt gyurmázni, és boldoggá teheted azzal is, ha lufit fújsz neki, amiket aztán lehet dobálni a szobában. A nagyobbak szájat és szemet rajzolhatnak a lufinak és hajat ragaszthatnak rá fonálból vagy vattából.
Engedélyezhetsz egy plusz pancsolást napközben a kádban.
Papírhajókat hajtogathattok és vízre ereszthetitek őket a fürdőszobában. Mutasd meg neki, hogy tudja a szájával fújni a hajókat.

A lehetőségek száma végtelen 🙂

Ha közben a házimunkával is szeretnél haladni, akkor most itt az ideje, hogy bevond a csemetét is. Amíg kicsi vidd ki magaddal a konyhába és beszélgess vele, miközben dolgozol. Ha olyan etetőszéketek van, ami kicsit hátradönthető, akkor abba már 4 hónaposan beleteheted, de ha nincs, akkor pihenőszékben vagy babahordozóban is melléd csücsülhet.

Amikor már darabosat is eszik, akkor megmutathatod neki az ételeket főzés közben és megkínálhatod azokkal, amiket már evett (pl. répa, karalábé, alma, kifli, sajt stb.)

Másfél éves kor körül már egyszerűbb feladatokba is bevonhatod (pl. gyúrhatja kicsit a tésztát, ráteheti a kukoricaszemeket a pizzára – persze felügyelet mellett, különben még mindent összeken). 2 éves kor után már egészen komplex feladatokat is rábízhatsz: szórja meg sajttal az étel tetejét, keverje össze a tésztát habverővel stb. és egyre ügyesebben pepecsel ezekkel.

Már 7-8 hónapos korban
érdekes szokott lenni a kicsiknek a mosás körüli feladatok. Szeretik kipakolni a mosógépet (9 hónapos korában már simán odatettem a lavórt a fiamnak és szépen kipakolta bele a ruhákat :)), szeretnek kipakolni a lavórból és amikor már tudnak járni, a teregetésben is szívesen segítenek.

Szóval el lehet tölteni otthon az időt, csak akarni kell.

Még több játékötletet és praktikus tanácsot találsz a Babastart Tanfolyam anyagában. Katt ide a részletekért!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Erika

    2008. október 15. szerda

    Sziasztok!
    En ugy szoktam csinalni ,hogy azokkal a jatekokkal amivel mar kevesbe jatszik vagy egyaltalan nem vesz regota kezbe Balazs azokat elszoktam pakolni es ilyen esos napokon elovesszuk es olyan nagy orommel jatszik velok mintha meg akkor latna eloszor a jatekokat.A mosogep ki es bepakolasa tetszik neki nagyon meg a fozes mikor en fozok neki is elovesszuk a muanyag edenyeket es adok neki burgonyat osszekockazva zoldsegeket vagy amit eppen fozok de olyanokra van vagva ,hogy ha esetleg megenne meg tudja ragni.Van rengeteg kepeslapunk meg regrol es olyat is szoktunk jatszani ,hogy kivalogatjuk amelyiken allatok vannak es amelyiken viragok .Ezekkrol a kepeslapokrol megtanuljuk azt melyik milyen allat vagy milyen virag es mikor mar latom ,hogy unja akkor kezdunk vele kartyazni ha en madarat teszek le akkor o is azt kell tegyen ha viragot akkor azt es hidjetek el csak azon veszem eszre magam ,hogymar legalabb masfel ket oraja jatszunk. De azoknik parjat megkeresni az is ugyanilyen jo moka es meg a szineket is megtanulja.