Beszédfejlődés: Nem a mesén múlik

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Frederick Zimmerman vizsgálata bebizonyította, hogy nem a meseolvasástól lesz a gyerekeknek nagy szókincse és jó beszédkészsége, hanem a rendszeres és gyakori közös beszélgetéstől.

 Beszédfejlődés: Nem a mesén múlikA felmérésben résztvevő 275 4 évesnél fiatalabb kisgyermeknél azt figyelték meg, mennyit beszélnek hozzájuk otthon, mennyit néznek tévét, mennyi mesét hallgatnak, valamint tesztelték, milyen a szókincsük, mennyire kommunikatívak, milyen szavakat használnak.

Az eredményből kiderült, hogy azok a gyerekek, akikkel sokat beszélgetnek a szülők hatszor jobb eredményt értek el, vagyis szebben, helyesebben, több szót használva beszéltek, mint azok, akik otthon kevesebb spontán beszélgetésben vettek részt és több mesét hallgattak. Meglepő, de a felmérés azt is kimutatta, hogy a tévénézés egyáltalán nem káros a gyerekek beszédfejlődésére, a gyakran tévéző gyerekek ugyanolyan eredményeket értek el, mint azok, akiknek tévé helyett inkább meséltek.

Mindazonáltal a mesélés, a meseolvasás nem csak a beszédfejlődés miatt fontos: a mese (főként a fejből mesélés) segít újraélni a mindennapok eseményeit, a gyerekek nyelvén, a fantázia világában magyarázza és mutatja meg az élet nagy kérdéseit (élet és halál, körforgás, igazságosság és igazságtalanság stb.), ezért ha a beszédfejlődés szempontjából a vizsgálat szerint nem is, de a gyerekek lelki fejlődése, szocializációja és fantáziájának fejlődése szempontjából nagyon fontos.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a beszédfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Evetke

    2011. június 04. szombat

    Kisfiam 5 hónapos eddig mindent rendben találtam a beszédfejlődésében-gőgicsélt,agűzött,aztán böngyörészte a nyálát,de egy hete szinte semmit nem „beszél”nagy ritkán géééééé-zik!Ez rendben van így,vagy nincs?!Köszönettel Evi

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Nem kell aggódnod, előfordul ilyen, hogy egy gagyogósabb korszak után más lesz a fontos (pl. a mozgás) és ezért kevesebbet beszél a baba. Gond akkor van (gondolom, ezért kérdezed ezt), ha később, hónapok múltán sem változik a beszéde, nem kezd el újra gagyogni, nem utánoz, csak sikítozik, ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni.

  • péter ramóna

    2011. január 12. szerda

    hogyan kell belépni erre az izébizére.

  • Heni

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!
    Én inkább a mese részére kérdeznék rá. Konkrétan most az merült fel bennem, hogy olyan klasszikus meséket, mint Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas mikor kezdhetünk el mondani gyermekünknek (nem akarom elsietni a dolgot:-) )

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Nagyjából 4 éves kortól lehet ezeket elkezdeni. Ilyenkor kezd el rohamosan fejlődni a gyerek igazságérzete, ebben sokat segítenek az olyan mesék, amikben jó és rossz van.

  • Tomi

    2010. október 04. hétfő

    Szia Ági!
    Már rég érdeklődtem Tőled. Lett egy olyan problémánk a 8 hónapos kislányunknál, hogy letapadt a nyelve. Illetve a probléma születéstől fogva fennáll gondolom, nem most lett, csak most derült ki. Most is szopizik napi ötször és a reggelije csak 200-240g anyatej. Mindíg jól szopizott, sosem volt gond. Hogy, hogy nem vették észre eddig. A negyedik gyermekorvos vette észre. Többhöz is járunk néha és megérte többlábon állni. El kell csípni sebészeti úton a nyelvfék előtti hártyát mondván, hogy ne akadályozza később a beszédfejlődésében. Mi már pár hónaposan mondtuk, hogy a kicsi nyelve a kis alsó ajakán „ült” legtöbbször, azaz kint volt a kis nyelve hegye. Minden baba így tartja, volt a válasz. Hmmm… Nos ez 1-2 napos korában „semmit” nem jelentett volna a beavatkozás. Most viszont már ért mindent és ellenállást is tanusít. Továbbá azon aggódok, hogy lokális érzéstelenítés kell majd és a szopizásba mennyire fog beleszólni ez és a vágás. Nem szeretném, ha ezzel befejezné, mert azért ilyen egészséges, mert szopizik még mindíg a szilárdabb ételek mellett. A tápszeres babák, akiket ismerünk és akik ennyi idősek, már mind voltak betegek többször, még tüdőlerakódással is. Kicsit idegesít, hogy miért nem vették észre, kórházban pár naposan, a havi rendszerességű fejlődésellenőrző vizsgálatokon, stb. Volt minimális összetapadás a nunijánál is, de szinte kézzel szétnyitotta az orvos és azóta ecseteltük A-vitaminos olajjal. Szépen rendben van. Kérdéseim. A nunijának az ecsetelése nem fog kihatni rá később tudat alatt bárhogy? Mert azért nagyon picit oda kell értetni a fültisztító pálcát a jó nagy cseppes olajjal, hogy rászaladjon a hüvelybementere. Én szinte csak a cseppet próbálom odaértetni, nem a vattát. A többi az olaj dolga. De ilyenkor mindíg, még a csörgőjével is megáll és figyel. Ez elgondolkodtat amellett, hogy jó is, mert nem bököm meg. Különben egy fészekfentő, izgő-mozgó baba. A nyelvvel történő beavatkozásnál, hasonló a kérdésem. A beavatkozás hatása pszichésen. Nem is a metszés annyira (bár táplálkozásra hogy hat nem tudom, az amúgy cseppet sem veszélytelen eljárás) hanem a kicsi korlátozása, lefogása, stb. Azt nem nagyon kedveli. Te nagyon sok mindent tudsz a babákról és kedvelem is a blogodat, mert sok segítséget nyújtott. Kérlek írjál néhány sort. Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdv:Tamás

    Válasz: Nem kell aggódni, ezek olyan ártalmatlan eljárások, mind az ecsetelés, mind a nyelvfék-hártya átvágása, hogy ez a későbbiekben nem okoz majd gondot. Az elképzelhető, hogy a műtét után nehezebben megy majd a szopizás, fájdalmasabb lesz az evés, és ettől étvágytalanabb lehet, illetve még hetekkel később is tarthat bizonyos helyzetektől, ételektől, ám ez idővel elmúlik majd. Lelkileg később ennek nem lesz semmilyen negatív hatása.

  • Györgyi

    2010. április 16. péntek

    Szia!

    33-34. hétre születtek meg ikerkislányaim,most 6 hetesek és szeretném megkérdezni,hogy mivel nem rendes időre születtek,akadályozza ez majd a beszédkészségüket? Később fognak e majd elkezdeni beszélni? Az Édesapjuk 6 évesen már írt és olvasott.

    Válasz: Nem fognak emiatt később beszélni, a mozgásfejlődésben lehetnek elmaradva talán, de ez sem mindig van így.

  • Niki

    2010. április 13. kedd

    Kedves Ági!

    Az én problémám a következő:
    Kislányom 20 hónapos, folyékonyan beszél, de az utóbbi időben elkezdett dadogni. Azt figyeltem meg, hogy főként bizonyos szavaknál történik ez, és fokozódik ha fáradt. Remélem, hogy ez csak átmeneti és hamar kinövi. Mi okozza ezt és ugye még nem kell nagyon aggódnom miatta?
    Van még egy dolog, ami témájában ugyan nem ide illik, de azért szeretném a tanácsodat kérni. Az utóbbi 1-2 hétben gond van akakilással. Az a baj, hogy kakil ugyan minden nap, de nagyon kínlódik szegény, mert nagyon kemény a széklete. Ezzel párhuzamosan elkezdett nagyon keveset enni (mármint a korábbi önmagához képest)és válogatni. Emellett szerintem iszik eleget. Mi lehet a baj és mi lehet a megoldás?

    Előre is köszönöm!

    Niki

    Válasz: Ha a dadogás csak akkor van, amikor fáradt, nem kell aggódni, de ha huzamos ideig megmarad, egy logopédusnak meg lehet mutatni.
    Kakilás: adj neki több rostos ételt, pl. gyümölcsöket, rostos gyümölcslevet, paradicsomlevet és teljes kiőrlésű kenyeret, és menni fog a kakilás.

  • Dorka

    2010. február 26. péntek

    Szia Ági!

    Az én aggodalmam a következő: a három és fél hónapos kisfiam 2-2 és fél hónapos korában nagyon sokat gügyögött, ha beszéltünk hozzá, válaszolgatott a maga nyelvén, viszont alig lehet a hangját hallani. Ha beszélünk hozzá mosolyog nagyon, de a gügyögést mintha elfelejtette volna. Amúgy szépen fejlődik, 2 hete nézegeti a kezét, ha hason van, nyomkodja ki magát. A hallásával biztosan nincs gond. Kell aggódnom, hogy most nem beszélget? Köszönöm a válaszodat előre is! Dorka

    Válasz: Nem kell aggódnod. Akkor még csak beszélgetni tudott, így fejezte ki magát, most viszont a kezével való manipuláció, a dolgok után nyúlás és megfogás köti le a figyelmét, ezért nem akar „beszélgetni”.

  • Éva

    2010. február 24. szerda

    Szia Ági!
    Most aztán teljesen elbizonytalanodtam beszéd téren.
    Köztudottan nagy dumás vagyok, mikor egyedül éltem, még a kutyával és a szobanövényekkel is képes voltam diskurálni. (Jelzem, most is:-)))
    Tehát nem volt gond, Balázzsal rögtön születésétől kezdve beszélgettem, és beszélek folyamatosan.
    Ő most 19 hónapos, de az „apa”, „mama” szavakon kívül csak un. halandzsa szöveget mond (de azt teljes beleéléssel).
    Járunk babaangolra (Helen Doron) is kb. fél éve, érti is, mert már előre mutatja egy-egy zeneszám kezdetekor, hogy mi következik, de beszélni nem beszél.
    A bölcsiben a gondozónő szerint ez nem kirívó, másé sem beszél még ilyenkor.
    Most meg azt olvasom, hogy de bizony, már több szót kellene neki mondania.
    Most akkor gond van, vagy nincs gond vele?
    (egyébként mindent megmutat, mindent megértet velünk, ő is érti, ha mondunk neki valamit, pl. segíts apának vidd a szalvétát az asztalra és már szalad és csinálja, stb…)
    Előre is köszönöm a válaszodat.
    Éva

    Válasz: Nincs semmi gond vele, fiúk ennyi idősen még nem igazán szoktak beszélni. Illetve beszél ő, de nem érted 🙂 Mond egy csomó szót is, csak babanyelven, de ez sem gond. Általában az első gyerekek és a fiúk később kezdenek csak érthetően beszélni, mert nincsenek ráutalva, anya úgyis megérti, amit akarnak, babanyelven és mutogatással is.

  • Niki

    2010. február 18. csütörtök

    Szia Ági!

    Emő cikkére reagálva: bennünk ugyanilyen kérdések merülnek fel a kislányunkkal kapcsolatban. 8 hónaposan mondta: baba, apa (jelentéssel). 10 hónapsan minden szónak amit hallott, mondta az 1. szótagját. 1 évesen kb. 30 szót használt teljesen végig, plusz továbbra is az 1.-3. szótagokat. Most 1,5 éves, folyékonyan beszél, 5-8 szavas mondatokat használ, tud legalább 10-12 mondókát, dalt (zömében 4-8 sorosakat). Egy-két hangot nem mond csak helyesen: r, l, k. Egyébként kis dumagép, egyfolytában beszél, lehet vele társalogni.
    A környezetünkben sok egykorú gyerek van, de egyik sem beszél ilyen szinten. Mennyire szokványos ez ebben a korban?

    Niki

    Válasz: Vannak ilyen gyorsan érő tehetséges gyerekek, de ez nem jelenti azt, hogy nyelvzseni lesz vagy ilyesmi, sem azt, hogy aki később érik, nem lehetne később még nyelvzseni. Részben öröklött dologról is van szó, illetve lányoknál gyakoribb, hogy ilyen hamar és jól elkezdenek beszélni.

  • Emő

    2010. február 15. hétfő

    Szia!

    Kisfiam 9 hónaposan használta ezeket a szavakat :labda,ablak,orr-rendesen pörgetve az „r” betűt-,cici,langó/pillangó/.Rá is mutatott arra,aminek a nevét mondta.Összesen 10-12 szót használt,zömét tökéletesen.Ez lehet a magasabb intelligenciaszint korai jele,vagy egyszerűen csak „így alakult”?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Emő

    Válasz: Lehet, hogy magasabb az intelligenciája, de legalábbis jó a nyelvérzéke, ez általában öröklött dolog szokott lenni.

  • Liza

    2010. február 08. hétfő

    Szia Ági!
    Az egyik barátnőmnek van egy 10 hónapos babája. Már elég sokat „beszél” ilyeneket hogy:dádádá, mammama stb. Az a kérdésünk lenne,hogy jót teszünk -e azzal,ha mi is ismételjük utánna, mikor ilyeneket mond, vagy sem. Persze nem mondunk neki hibás szavakat, mint pl: gyeje hanem rendesen beszélünk hozzá, csak néha utánozzuk, amit ő mond. Segítségedet és válaszodat előre is köszönjük!További szép napot!

    Válasz: Ez egyáltalán nem gond, neki is megerősítés, hogy értelmes, amit mond.