Babaúszás

A babaúszás meglehetősen vitatott kérdés a szülők között. Divatról lenne szó? Vagy tényleg hasznos? Csak egy jópofa családi program, vagy valóban tanul is belőle valamit a baba? Ennek jártunk utána.

 BabaúszásA babaúszásnak számos előnye van, és tulajdonképpen több előnye, mint hátránya. Nem múló divatról van szó, sokkal inkább egy olyan módszerről, amelynek révén a baba immunrendszere erősödik, mozgásfejlődése gyorsabb lesz majd, enyhülnek a szeparációs szorongás és a mozgásfejlődéssel összefüggő frusztrációk hatásai. Ezek az elsődleges előnyök.

Sok helyen kiemelik azt is, hogy a baba búvárreflexe megmarad a babaúszás által. A búvárreflex lényege, hogy a baba nagyjából 7 hónapos koráig reflexszerűen elzárja külső orrnyílásait és a száját, ha az arcát víz éri, így nem tud vizet belélegezni. Az úszás által ez a reflex tovább megmarad, ennek azonban sok értelme nincsen, a „rendes” úszástanulásban kifejezetten akadályozó tényező lehet. Tény azonban, hogy az úszni tanuló babák nem fognak félni a víztől, nagyobb lesz a vízbiztonságuk, ami részben annak is köszönhető, hogy abban az időszakban, amíg még működött a búvárreflex, volt módjuk használni azt.

Miért érdemes babaúszásra járni?

  • a baba a vízben szabadon mozoghat, már abban az időszakban is, amikor a „szárazföldön” még nem tud helyet változtatni, ezáltal csökken az a frusztráció, amit az önálló helyváltoztatás hiánya okoz
  • a rendszeres mozgástól az izomzata másként fejlődik, ez a mozgásfejlődésben is segítségére lesz majd
  • társaságban van, megtanul a többiekkel együttműködni, könnyebben feltalálja majd magát a közösségben, nem fog sírni, ha idegeneket lát
  • a víz lazítja az izmokat, így merev izomzattal, hipotóniával rendelkező babáknak is segít
  • a víz nyugtató hatással van a babára
  • a kölcsönös egymásrafigyelés által elmélyül a szülő-gyermek kapcsolat

Meg fog majd tanulni úszni?
A babaúszás tanfolyamok 3 hónaposan kezdődnek az időtartamuk azonban más és más.
Egyes helyeken csak 10-12 hónapos korig tart a tanfolyam. Itt csak a közös játék a cél, amikor eltűnik a búvárreflex, a tanfolyam véget ér. Ezeken a helyeken általában nem lehet 3-4 hónaposnál nagyobb babát beiratni, olyat meg végképp nem, akinél már eltűnt a búvárreflex, tehát 6-7 hónaposnál idősebb.
Máshol másfél éves korig tart a tanfolyam, itt általában addig jutnak el a babák, hogy megtanulnak karúszóval úszni.
Az igazán jó tanfolyamoknál fokozatosan vezetik rá a babákat a babaúszásról a „rendes” úszásra. 1-másfél éves kor között már karúszóval, majd deszkával, polifoam karikával úsznak a kicsik, 2 éves kor körül már önállóan is képesek fennmaradni a vizen és megtanulják a „meneküléshez” szükséges mozdulatokat is (ha vízbe esnek, akkor hogyan kell kiúszni a partra). 3 éves kortól önállóan, szülő nélkül folytatódnak a foglalkozások. Ha tehát azt szeretnéd, hogy gyermeked úszni is megtanuljon, akkor ilyen tanfolyamot keress majd neki (pl. www.babauszas.hu).

Nem lesz beteg?
Ha aggódsz a vízben terjedő fertőzések miatt, akkor mindenképpen nézzél utána, hogy az adott helyszín megfelel-e az ÁNTSZ szabályainak. A babaúszás helyszínén ne legyen a víz 32 fokosnál melegebb, legyen megfelelő a fűtés. A fertőtlenítőszer ne klór legyen, hanem pl. DEWAN-50, ami a kicsik bőrére és szemére kevésbé káros. A legjobb, ha a babamedencében csak babafoglalkozásokat tartanak, nem egy nyilvános uszoda a helyszín, ahol mindenki megfordulhat a vízben.
Az uszoda párás levegőjében elvileg jobban terjednek a különféle fertőzések, ennek ellenére nem mondható el, hogy az úszásra járó babák gyakrabban lennének betegek. Épp ellenkezőleg: az úszástól és attól, hogy már 3 hónapos kortól kezdve járnak közösségbe, erősödik az immunrendszerük és ellenállóbbak lesznek a kórokozókkal szemben.

Miért más ez, mintha óvodás korában kezdene úszni tanulni?
Nagyobb lesz a vízbiztonsága, megmarad benne a víz ösztönös szeretete. Könnyebben tanul majd meg úszni, nem okoz gondot a lélegzés vagy a különféle úszásnemek. Az óvodás úszótanfolyamokon a gyerek magára van utalva, azt kell csinálnia, amit mondanak. A babaúszáson a többieket figyelve, szülői közvetítéssel sajátítja el a vízben való haladáshoz szükséges mozdulatokat, így azokat ösztönösen használja majd.

Ha totyogó korban kezdenétek…
Gyakori, hogy az anyukák még nem akarják az igazán kicsiket babaúszásra vinni a betegségek miatt és 1 éves kor után keresgélnek tanfolyamot, ilyen azonban kevés van. Budapesten jelenleg a Kalovits program helyszínein, a Kőbányai KÖSZI uszodában (szeptemberi kezdéssel), a Kispesti uszodában és a budafoki Hófehér fóka uszodában van erre lehetőség.

Hol találok tanfolyamokat?
A babauszas.lap.hu-n az összes elérhető tanfolyam megtalálható.

Nézzünk egy kis babaúszást!

2 Comments

  • Németh Kriszta

    2010. október 12. kedd

    Szia Ági!
    Az lenne a kérdésem , hogy az eddig vízimádó kislányom miért sír ha fürdésre kerül a sor? 9 hónapos, jártunk strandra Balcsira , babaúszásra is.Most is, ott nincs gond… Csak otthon a kádban. Nagykádban fürdik régóta. Ha kivesszük a vízből már semmi baja.Mi lehet ez? És lesz még vizicsibe?
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Kriszti

    Válasz:Előfordul, hogy valamilyen rossz élmény éri a kádban, amitől megijed. Próbáljátok pár napig más testhelyzetben vagy kiskádban fürdetni. Egyébként még babauszis gyerekeknél is előfordul, hogy átmenetileg nem szeretik a vizet, de később 3-4 éves korban ez teljesen oldódik és nagyságrendekkel jobb úszók lesznek, magabiztosabbak a vízben, mint a nem babauszis gyerekek.

  • Vankó Viktória

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!
    kisfiunk 4 hónapos és szeretnénk babaúszásra vinni. A közelünkben (Bp, XII.ker) van rá lehetőség, új, modern uszoda, de többet nem igazán tudunk róla. Egy korábbi bejegyzésedben olvastam, hogy sokat kutakodtál előtte, mire megtaláltad a szerinted legjobbat. Bár nem tudom mennyire lehet direktben feltüntetni itt a blogon, de örülnék neki, ha megírnád, hogy ti hova jártatok.
    Előre is köszi,
    Viki

    Válasz: Mi a Kalovits programra jártunk, de a Hófehér fóka, a Vizipók és az Angolna is jó.