A baba sírása

A sírás a baba legfontosabb kommunikációs eszköze az első időkben. Kezdetben még mindenért sír, így jelzi, ha valami nem stimmel, aztán ez fokozatosan finomodik. Erről szól ez a kis videós összeállítás.

A baba sírásaAz újszülött még torka szakadtából sír akkor is, ha éhes, ha álmos, ha fáj a hasa, ha fázik, ezért nehéz felismernünk, mikor mit szeretne. Ráadásul minden problémája kiváltja belőle a szopási ösztönt és azonnal szopizni kezd, és meg is nyugszik a cicin, ami megtéveszheti az anyukát és azt gondolja, a gyereke folyton éhes. Így sír az újszülött:

4 hetesen már sokkal kifejezőbben sír: meg-megáll, várja a választ, a reakciót, mert tudja, hogy lesz, és egészen másként sír, ha éhes, ha fáj valamije (ilyenkor sokkal erőteljesebben és egybefüggőbben sír), ha álmos (ilyenkor inkább nyűgösen, szakadozva sír) vagy ha unatkozik. Az egyik fajta sírás egy aranyos 4 hetes kislány előadásában 🙂

3 hónaposan már nagyon kifejező arccal tud sírni:

8 hónaposan már nemcsak a sírással fejezi ki a szándékát, hanem egyértelműen elutasítja a rossz válaszokat is:

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Ági

    2011. április 16. szombat

    Kedves Ági!

    Alvás ügyben kérnék tanácsot Tőled.
    Kisfiam 7,5 hónapos, eddig úgy aludt el, h a babakocsiban elaludt, aztán átraktam a kiságyba.
    Szerencsére mostanában megy egyedül is a kiságyban.
    Azonban kb. 1-2 hete kezdődött, h szépen elalszik este, majd kétóránként felébred.
    Van, h egy éjszaka négyszer kell cicire raknom, mert máshogy nem sikerül visszaaludnia.
    Előfordulhat, h ez a nyugtalanság abból adódik, h hirtelen sokat fejlődött a mozgása vagy mi lehet? Eddig hajnali 3-4-nél előbb sosem ébredt.
    ( már 4 fogacska van, a felső kettő pár napja áttörte az ínyét)

    Válaszodért előre is hálás vagyok!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ebben a korban sok minden zavarhatja a baba éjszakai nyugalmát:

      1. Hozzátáplálás kezdete Az új ételek néha emésztési zavarokat okoznak, pl. enyhe székrekedést vagy puffadást, ezen az édesköménytea segíthet, vagy ha ki tudod szűrni és elhagyni a zavaró ételt

      2. Fogzás A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      3. Mozgásfejlődés Az új mozgásformák megtanulása miatt rohamos fejlődésnek indulnak az izmok, ezért a baba az izomrángásra ébredhet fel, illetve rohamosan fejlődik az idegrendszer is a mozgással párhuzamosan, ez is megzavarhatja az álmát. Segíthet, ha egy takaróba becsavarva vagy hálózsákban altatod.

  • Eme

    2010. június 02. szerda

    Kedves Ági!
    Az én történetem a sírással kapcsolatban az, hogy amikor hazajöttünk a kórházból én nagyon beteg lettem, antibiotikumokat szedtem nem tudtam enni stb. (többek között ezek miatt a szoptatás sem sikerült fejtem +tápszer), ezért a kislányommal sem tudtam maximálisan foglalkozni, sokat „segített” anyósom. Ő a hagyjuk sírni gyereket elv vallója. Sajnos, mivel ő az első gyermekem, és a családban sem volt előttem minta, így is tettünk… Nem hibáztathatok mást, mert végtére is én csináltam. Aztán, ahogy múlt a betegség és egyre jobban lettem, úgy jött elő belőlem az anyai ösztön, és veszem fel, ringatom, szeretgetem, amikor csak szüksége van rá. Most 5 hónapos. Ami nagyon foglalkoztat, hogy mennyire befolyásolja az, hogy az elején ilyen ridegtartásban volt, remélem nem okoztam visszafordíthatatlan károkat?! Rettenetes lelkiismeret furdalásom van és szörnyű, hogy nem tekerhetem vissza az időt…

    Válasz: Nem kell aggódnod, azért, mert egy kicsit sírt a baba, még nem lesz semmi baja később, szerencsére a gyerekeket nem lehet „elrontani”, az ilyen hibák később kompenzálhatóak. Gondolj bele, hány olyan helyzet van, amikor egy baba sír és nem lehet neki segíteni, vagy nincs aki segítsen rajta, pl. kórházban, és később a szerető környezet ezt képes kompenzálni.

  • Vincze viktória

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági,
    a tanácsodat szeretném kikérni.
    a kislányom most 5.-én tölti a 4 hónapot, eddig nem is volt gondunk azevéssel, viszont mostanában mikor evési idő jön és már ő is jelzi, hogy éhes, akkor elkészítem a tápszert és mikor a karomba veszem, rögtön ordítani kezd, mikor már a cumisüveget probálom a szájához tenni mégjobbann rákezd.
    kb 3 hete eszik tápszert mert kevés lett a tejem, mostmár nincs is tej, így azt nem tudok neki adni.
    Eddig is cumisüvegből evett 3 hetes kora óta így etetem.A megszokott 900gr helyett 650-700gr-eket eszik.
    aggodom, nem tudom mi lehet a baja.
    Gondoltam arra is hogy fogzik, eléggé megvastagodott az innye alul, de az éjszakákat átalussza így tanácstalan vagyok.
    Tudnál Nekem segíteni,-esetleg tanácsot adni?
    Köszönöm szépen.
    Üdvözlettel:Viki.

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Kedves Ágnes!

    2010. március 29. hétfő

    Kedves Ági!

    Már többször írtam neked, a hasfájástól a fogzásig, mindenféle volt, és van. Már szépen elalszik a kislányom egyedül is, kivéve pont ma is, mert bújnak a felső fogacskák. Szóval eddigi segítséged is köszönöm! Persze még lesz kérdés biztos. No de most egy kedves barátnőmnek szeretnék segíteni, illetve ő kért meg, hogy kérdezzelek. 4 hónapos a kislánya, tápszeres így már hozzátáplálnak, minden rendben is. A gond az, hogy 1 hete a sógornője vitte el babakocsizni a kislányt, de úgy hozta vissza, hogy nagyon sírt nehezen lehetett nagyon megnyugtatni, és azóta nem marad meg a babakocsiba, csak ha hulla fáradt és alszik. Ahogy felébred addig üvölt amíg ki nem veszi akkor elhallgat, visszateszi sír, nem hagyja amíg ki nem veszi.Már sétálni sem mer elindulni.
    Mi lehet vele? az előtt nem volt ilyen bajuk.
    Köszönöm

    Válasz: Valamilyen kellemetlen élmény érte, megijedt és ezért nem szereti most a kocsit. Ilyen előfordulhat pl. fürdésnél is. Egy darabig ne használják a kocsit, járjanak máshogy sétálni. Általában 2-3 hét után elfelejti a baba a rossz élményt. A másik lehetőség, hogy kölcsönkérnek egy másik kocsit 2-3 hétre, hátha abban nem jut eszébe.

  • Kriszti

    2010. március 08. hétfő

    Szia Ági!
    3 és fél hónapos kislányom sokszor sír, de ez inkább olyan hiszti-féle lehet. Semmi nem jó neki. Ha leteszem, hogy játsszon egy picit egyedül, sír, aztán kicsit játszik és megint sír, aztán felveszem, fészkelődik a karomban, hasra fordítom 1-2 perc és megint sír. Szinte nem tud egyedül lenni egy percig sem. Viszem magammal hordozóülésben a konyhába, ha hátatfordítok, már szólongat is egyből. Mit tegyek, hogy javuljon a helyzet? Szeretném ha sokat mosolyogna és eljátszana kicsit magában is.
    Kriszti

    Válasz: Ebben a korban max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Nem kell minden nyekkenésre szórakoztatni, semmi baja nem lesz, ha 2 percet unatkozik, amíg te befejezed, amit éppen csinálsz. Ha mindig szórakoztatod, azt szokja meg, ha néha nem szórakoztatod, akkor az lesz a természetes neki, hogy magától kell elfoglalni magát.

    • Zsuzsa

      2011. március 20. vasárnap

      Kedves Ildi,

      az utolsó mondatod kapcsán kérdeznék, az én kislányom most 8 hetes, és egy-két hete már egész sokat van fenn nap közben. Én itthonról kellene dolgozzak elég laza és kötetlen időbeosztásban, de ha a baba ébren van, inkább vele foglalkozom, egyrészt, mert az jó 🙂 másrészt mert mindenhol azt sulykolják belénk, anyákba, hogy stimuláld azt a gyereket, érjék ingerek, attól fejlődik az agya, ha viszont most elhanyagolod, az egyenes út a z iskolai problémákhoz meg a szipuzáshoz (sarkítás, irónia, bocs :)).
      Ő egyedül eljátszani még nem tud, hiszen túl pici, egy csörgőt se tud még megfogni, a szórakoztatására egyetlen mód a zenélő forgó az ágya felett (ami hárompercenként lejár, tehát anya bármit csinál épp, rohan felhúzni), meg én. Így tehát, ha ébren van, beszélgetek vele vagy énekelek neki, ami tökjó, csak épp eközben nem tudok mást csinálni…
      Mit tegyek, hogyan szoktassam őt, hogy ne kerüljek később a fenti kérdező helyzetébe? (Kiegészítő kérdés: hogyan taníthatok meg egy egyelőre még csak háton feküdni és nézelődni képes babát arra, hogyan foglalja el magát?)
      Előre is köszönöm a válaszod!

      • Vida Agi

        2011. március 25. péntek

        Nem kell mindenáron szórakoztatni a babát. Ebben a korban, ha leteszed a járókába, játszószőnyegre (ne a kiságyában játsszon, az csak az alvásra legyen), akkor remekül elnézelődik magától is. Nagyon hasznosak a különféle játékhidak, amire 3-4 apró játékot lógathatsz a baba fölé, amiket nézegethet és ha elég közel van hozzá, akkor 1-2 hét múlva már megpróbálja elérni őket, ezzel remekül elszórakoztatják magukat a babák (a kisebbik fiam 2 hónaposan már akár 1 órát is ellökdöste a fölé lógatott kis figurákat, nem muszáj játékhidat venni, egy vastag zsinórra is lehet lógatni csörgőt, kis plüssállatot stb.
        Váltogatni kell az önálló játékot és a közös játékot: először játsszon egyedül, ha megunta, játsszatok 20-30 percet együtt, utána megint egyedül játsszon egy kicsit és így tovább.

        • Zsuzsa

          2011. március 25. péntek

          Kedves Ági,

          köszönöm a választ, működik a dolog 🙂

          • Zsuzsa

            2011. március 25. péntek

            …uhh, és bocs a kérdésemben a leildizésért, csak most vettem észre, és fogalmam sincs, honnan vettem.

  • Orsi

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Agi!
    Koszonom a valaszodat es elmondhatom, hogy mar alakulunk! 🙂
    Megegyszer koszonom!
    Udv Orsi

  • Orsi

    2010. március 03. szerda

    Kedves Agi!
    Siras ugyben szeretnem kerni a tanacsodat. Kisfiam 7 es fel honapos. Eddig semmi gondunk nem volt az esti furdetessel. Elvezte, pancsizott szepen, pacsalta a vizet kezevel-labaval, jatszott a sok erdekes, szines jatekkal amit a vizben talalt. Kb. ket hete amiota szepen magabiztosan ul a kis baba kadbol nagy kadba tettuk. Ott is ugyanolyan szepen ment minden. Par napja viszont minden furdetes egy terror :-)) mindannyiunk szamara. A gyerek teli torokbol ordit, levegot is alig vesz, szinte bele lilul a sirasba. Mar vissza tettuk a kis baba kadba hatha a jol megszokott dolog bevalik, de sajnos ugyan az a szitu mint eddig. Egy-egy uj jatekot is -kis locsolo kanna a homokozo keszletbol stb.- beiktattunk. Par percig sikerul is elterelni a figyelmet, de aztan folytatodik tovabb a cirkusz. Ma peldaul belekapaszkodott a kad szelebe, felallt es szinte kerte, hogy hadd jojjon ki. Kicsit magamhoz oleltem, megnyugodott, de amikor vissza kellett ulni a vizbe kezdodott elolrol az egesz. Mar arra gondoltam, hogy beulok vele en is a kadba, hatha az megnyugtatja, de erre raszoktani nem szeretnem. Vagy par napig ne furdessuk? Nem tudom.
    Altalaban apukaja furdeti, kerdeztem, hatha tortent valami ami esetleg megijesztette a kicsit, de semmi ami nem szokvanyos.
    Teljesen tanacstalan vagyok, estenkent nezzuk az orat es amikor kozeledik a furdes ideje rettegunk.
    Szoval szeretnem ha ebben az ugyben tudnal valami tanacsot adni. Azt hiszem mindent ki fogunk probalni. :-)) Elore is koszonom.
    Orsi

    Válasz: Ülj be vele néhányszor a kádba, ez segít kellemesebb élménnyé tenni a fürdést neki. Néhány nap után megint meg lehet próbálkozni vele, hogy megint egyedül fürdik.

  • kiscsiga

    2009. szeptember 30. szerda

    Kedves Ági!
    Már kaptam tőled tanácsot a babám hasfájásával kapcsolatban, bár sajnos a Gripe Water-től még fádalmasabban pukizott a chamomillától pedig szerintem nem változott semmi, ezért most már tényleg várjuk, hogy az idő múlása megoldja a dolgot. A hisztérikus sírás azonban megmaradt azokra az esetekre, amikor már nagyon álmos és nem tud aludni a szélgörcsök miatt, vagy ha nem veszem észre, hogy már aludna és próbálom enyhíteni az akkor éppen nem létező hasfájását… Persze igyekszem figyelni a jelzéseire és ez utóbbi azért nem fordul elő gyakran. Ekkor csak úgy tudom megvigasztalni, hogy néhány korty tápszert adok neki 2-3 részletben (most 2 hónapos és eleinte kiegészítésként kapta, de mostanra sajnos az a kevés tejem is elapadt), majd a végén az üveg helyett egy cumit adok neki, amin elalszik. Tudom, hogy ezzel becsapom és nem étellel kellene megnyugtatni, nem szeretnék az előrehozott étkezéssel sem rontani az emésztésén, azonban a máskor eddig bevált módszerekkel (átviszem másik helyiségbe, énekelek neki, tornáztatom stb.) nem sikerül elterelni a figyelmét vagy bármi módon hatni rá amikor ennyire felhergeli magát. Vannak nyugisabb napjai, de általában napi 1-2 alkalommal van erre szükség. Mit gondolsz, a későbbiekben kihat majd ez a viselkedésére, mert ördögi kört indítok el ezzel, vagy egyelőre elfogadható ez a kis csalás a görcsei miatt.
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Ez nem probléma, ne aggódj miatta, ha beválik és ettől alszik, akkor nem gond.