A baba érzelmi fejlődése

Nem is olyan régen még úgy gondolták, a csecsemőnek gyakorlatilag nincs is értelme addig, ameddig nem tud beszélni, pedig ez egy teljes félreértés, hiszen a baba pontosan tud mindent már egészen kicsi korában és rengeteg dolgot megért, a beszéddel csak végre érthetően ki tudja fejezni gondolatait a világ számára is.

A baba érzelmi fejlődéseAz azonban, hogy a kicsi még nem beszél, nem jelenti azt, hogy ne értene meg rengeteg szót és ne akarná magát kifejezni, hiszen azt számos alkalommal meg is teszi: kezdetben leginkább sírással ad hangot gondolatainak, később a mimikájával, gesztusaival, és hangjelzéseivel is. Nevet, kacag, morog, ha unatkozik egészen másként sír, mint amikor fájdalmat érez vagy álmos.

Már 8-9 hónaposan abba az irányba nyúl, ahonnan szeretne valamit megkapni, ha például szomjas és látja a poharát, akkor arrafelé nyújtja a kezét. Később egyre pontosabban mutatja mit szeretne, 15-16 hónaposan pedig már el is mutogatja, mit kéne tennie az adott tárggyal.

A csecsemő érzelmi fejlődésének fontos állomásai:

1 hónapos korban Ha rámosolygunk, elmosolyodik és innentől kezdve ezt egyre gyakrabban használja. Kezdetben csak a rámosolygóra mosolyog vissza, később már akkor is mosolyog, ha a kapcsolatot szeretné felvenni valakivel.

3 hónaposan az egész testével fejezi ki örömét, jár a keze-lába, teljes izgalomba jön.

5 hónaposan már képes kifejezni szégyenlősségét is. Pontosan ismeri a családtagokat. Ha ismerős arcot lát, mosolyog, de idegenek társaságában hajlamos elbújni, eltakarni arcát és lehúnyni szemét.

7 hónaposan nyújtja a kezét, ha azt akarja, hogy felvegyük.

8 hónaposan már figyeli a többi babát, a gyerekeket, megérinti őket, próbálja utánozni tevékenységeiket, hangokkal és gesztusaival próbálja felhívni magára a többiek figyelmét.

10 hónapos korban odabújik hozzánk, ha biztonságra vágyik, átölel bennünket. Megérti a „nem” szót. Ismeri a „pápá”zást és pontosan érti, mire való a köszönés és mikor használjuk. Kialakulóban van a humorérzéke is.

15 hónaposan nagyon szeret társaságba járni, barátkozni. Ha alkalma adódik rá, a beszélgetésekbe is bele-beleszól a maga kis babanyelvén.

18 hónapos korban egyre többet segít a házimunkában, mindent leutánoz. Szeretetét puszival és öleléssel fejezi ki.

2 évesen
egyre gyakrabban ő akarja átvenni az irányítást a többiek felett. Egyre pontosabb éntudata van, és érti az „enyém-tiéd” fogalmakat is, ezért megjelenik nála a féltékenység is.

3 éves korára önzetlenné válik, és megérti a barátság lényegét is. Szilárd barátságokat köt, a bajba jutottakon pedig segíteni szeretne. Szívesen ajándékoz, kedvesen odaadja a saját játékait is akár.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field