A baba lelki fejlődése 3 éves korig – “Hű, de okos ez a gyerek!”

Érdekes dolgot figyeltek meg a kutatók a gyerekek fejlődése kapcsán: függetlenül attól korábban hogyan fejlődtek a gyerekek, 3 évesen nagyjából ugyanazt tudják, ugyanarra képesek. Még a koraszülöttek is 3 éves korra hozzák be a lemaradásukat.

A baba lelki fejlődése 3 éves korig – “Hű, de okos ez a gyerek!”Az az igazán klasszikus dackorszak mostanában kezdődik. A gyerkőc már meglehetősen okos, ezért azt gondolnánk, most már mindent meg lehet vele tárgyalni, de sajnos ez nem minden esetben működik, ezért meg kell nézni, mi áll a dacoskodás hátterében.

A dacnak most már általában oka van és ez itt nem kifejezetten az akaraterő próbálgatásáról szól, mint 2 éves kor előtt, hanem összetettebb folyamatok állhatnak a háttérben. Például fáradtság, testvérféltékenység, vagy a figyelmet szeretné magára felhívni.
Gyakori ok az is, ha nem ért valamit a gyerek. Például van egy jól kialakult szokás, amin mi változtatunk és őneki nem magyarázzuk meg miért.

Miért? Apropó, ebben a korban érkezik el a szülők kedvence, a “miért?” korszak. A gyermeket most már nem az érdekli, mi micsoda a világban, hanem annak összefüggései foglalkoztatják. Adjunk neki egyszerű, számára is érthető válaszokat, de soha ne ferdítsünk, mert megjegyzi 🙂
Napjában többször is megkérdezheti ugyanazt a dolgot, de most tartsuk magunkat a jó örek mondáshoz, miszerint “Úgy tanul a gyerek, ha kérdez”, mert ez az időszak nagyon fontos az ő világképe szempontjából.

Már egészen komplex feladatokat is rá lehet bízni, mert a 2 tagból álló feladatokat is megérti (pl. “Vedd ki a lábost a mosogatóból és tedd a szekrénybe”), fáradhatatlanul segít nekünk a konyhában, minden érdekli, de ha nincs kedve, most már tudja, hogy ellent is lehet mondani.

A legtöbb gyerek ebben a korban kerül óvodába. Ebben a korban már valóban fontos a gyerektársaság, a kicsik élvezik a többi gyerek jelenlétét és most már kooperálnak is egymással játék közben, azonban épp annyira van szüksége az anya jelenlétére is, mint a gyermektársaságra. Valójában az egész napos óvodai tartózkodás még nagyon elfárasztja őket. A kiscsoportosok az első hónapokban általában holtfáradtan mennek haza, függetlenül attól, hogy délután aludtak-e, este nyűgösködnek és ez általában az első fél-1 évben el is tarthat.
Valójában a legoptimálisabb megoldás az lenne, ha 4 éves korig csak délelőtt járnának óvodába, mert ebben a korban még kötődnek a velük levő felnőtt személyéhez is, tehát tulajdonképpen az anyát a kiscsoportosoknak még az óvónéni helyettesíti, és kevésbé számít a csoporttársak jelenléte.

Tudod, mi az az 5 családmodell, amely meghatározhatja egy gyerek életét és személyiségének alakulását? Vajon a ti családotok melyikbe tartozik? Katt ide és megtudod! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

 • Juci

  2010. március 07. vasárnap

  Kedves Ági! Nagyon tetszik a blog, sokat olvasom! Meg tudnád írni, hogy melyek azok a kutatások, amelyeket a cikk elején írsz? Nagyon érdekes, mert manapság inkább ijesztgetik a szülőket, ha bármi eltérés van.

  Válasz: Ezt Stoppard: Mit tud a gyerek? c. könyvében olvastam (a 90-es években jelent meg)

 • Gabryelle

  2009. október 16. péntek

  Szia. Nem tudom hogy van e gond. a kislányom 3hónapos és még nem fedezte fel a kezét. mindenhol azt olvasom hogy ennyi idősen már nézegetik a kezüket. ő nem. ha vmi lóg előtte kapálózik és néha elkapja akkor szorítja, de nem jött még rá hogy azt a valamit ő fogta meg. a 3hós szurinál is a védőnő egyből azt kérdezte hogy fogdossa e már a saját kezét. hát nem. el vagyok keseredve. normális ez?

  Válasz:Semmi gond, 1-2 hét múlva majd elkezdi.

 • Ivett

  2009. július 05. vasárnap

  Kedves Ági!

  Eljutottam ehhez a cikkhez és egyből rájöttem, rossz helyen tettem fel a kérésemet (1,5 éves kornál).
  A 39 hónapos lányom gyakran hisztizik, egyik pillanatról a másikra látszólag ok nélkül elkezd sírni és nagyon nehezen tudom kezelni. Ilyenkor sírva-ordítva mondja el mi bántja de ebből semmit nem lehet érteni, kérem tőle, hogy nyugodtan mondja el a problémát de nagyon nehéz. Előfordul, hogy harap is időnként.
  A testvér 9 hónapos és nagyon szereti, gondolom ezzel is összefügg a doldog.
  Mit tudok ilyenkor tenni?

  Válasz: A másik kérdésednél válaszoltam rá.