Vizsgálatok, ügyintéznivalók a terhesség alatt

Az első vizsgálaton az orvos megállapítja a terhesség korát, készít egy ultrahangot (vagy ad rá beutalót), valamint elküld egy csomó vizsgálatra.

Vizsgálatok, ügyintéznivalók a terhesség alattAz első vizsgálatok: labor (ne lepődj meg, kb. 7 ampulla vért vesznek majd le), EKG, háziorvos (belgyógyászati vizsgálat), fogászat (egy gyulladt fog komoly problémákat okozhat a terhesség folyamán).

Ha minden vizsgálat eredménye megvan, ezekkel kell elmenni a védőnőhöz, aki kiadja a kiskönyvet. Ezután általában legközelebb a 12. héten kell elmenni az orvoshoz, aki ismét készít egy ultrahangot, elvégzi az ún. tarkóredő-mérést, amivel a Down-kórt szűrik.

A 16. héten vesznek le vért az ún. AFP vizsgálathoz, amivel úgyszintén a Down kór jeleit keresik.

A 18. héten megint ultrahang. Aztán jó ideig semmi.

A 24. hét környékén van vércukorvizsgálat, mégpedig terheléses (van, ahol csak egy zsömlét kell megenni, van, ahol cukros vizet inni).

Legközelebb a 30. hét környékén van UH, utána pedig a 36.-on.

A 36. héten vesznek kenetet a streptococcus vizsgálathoz is (ha találnak streptococcust, akkor antibiotikummal kb. 1 hét alatt kikezelik, ellenkező esetben szülés közben a baba elkaphatja a bacit szülés közben, ami tüdőgyulladást okozhat nála).

A 36-37. héten van mégegy vérvétel, és ekkor kezdődik meg a CTG (NST) vizsgálat is, amire minden héten egyszer kell menni, a 40. héttől pedig kétnaponta (sőt, van, ahol naponta, de mindez orvosonként változhat).

Ahhoz, hogy később járjon az anyasági támogatás, összesen 4 alkalommal kell megjelenni az orvosnál terhesgondozáson, amiről a szülés előtt lehet igazolást kérni, de persze általában sokkal többször megy el az ember orvoshoz. A 12. héttől havonta, aztán később már két-háromhetente, a 36. héttől hetente. A terhesgondozáson minden alkalommal van vizeletvizsgálat (ha van benne fehérje, az terhességi toxikózis jele lehet), vérnyomásmérés (ugyanemiatt), súlymérés (szintén a toxikózis jele lehet a hirtelen súlynövekedés). Ez utóbbit nem szekálásból csinálják, és tudni kell, hogy a nagy testsúly és a hízás nem okoz toxikózist, csak a hirtelen súlynövekedés (mert a szervezet ilyenkor vizet tart vissza) és több vizsgálat bizonyította már azt is, hogy a terhesség alatti hízás miatt nem alakul ki nagyobb eséllyel terhességi toxikózis, szóval emiatt nem kell tartani.
A hízásról bővebben itt

A védőnők közül azt kell megkeresned, aki a tartózkodási helyedhez tartozik, akkor is, ha papíron máshol laksz. A legegyszerűbb, ha felhívod a helyi háziorvosi rendelőt, ők biztosan tudnak segíteni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

68 Comments

Comment navigation

  • Vilma

    2011. április 20. szerda

    Tisztelt Ágnes! Engem az érdekelne, hogy van-e valamilyen jogszabály arra, hogy a kötelező vizsgálatokra a munkahely köteles elengedni (Külön szabadsági kérelem, vagy későbbi ledolgozás nélkül) a kismamát. Ha igen, akkor ez mikre vonatkozik? (pl. terheléses cukorvizsgálat)
    Köszönettel

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ha már van kiskönyved, akkor a munkáltatónak munkaidőben el kell engednie vizsgálatokra.

  • Heniken

    2011. április 05. kedd

    Kedves Ági!
    mi az a vizsgálat, amit a legkorábban el lehet végezni, még 12 hetes kor előtt és több betegséget szűr valamint 100 %-osan megmutatja a baba nemét? Köszi

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      A corionboholy-mintavétel például.

  • Ildiko

    2011. március 25. péntek

    jonapot! 31 es fel hetesen doppler vizsgalatot csinaltak ami valami problemat mutatott. nem mondtak pontosan hogy mit de biztos nagy lehet a gond mert a kovetkezo 2 hoanpban 2 hetente fognak ultrahangozni. mit is mutathat pontosan ez az vizsgalat? szeretnem tudni mert nagyon megijesztettek. valaszat elore is koszonom.

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      A Doppler vizsgálat a baba szívhangját mutatja meg. Lehet, hogy túl gyors vagy túl lassú volt a szívhang, és emiatt kell gyakrabban figyelni a babát.

  • Mazsola

    2011. március 08. kedd

    8hetesen 17cm-es a babám, voltam már ultrahangon, de még vízelet és hasonló vizsgálatokon még nem voltam…

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ezeket a 12. hétig el kéne intézni, ha kaptál beutalót, mert enélkül nem szokták kiadni a terhes kiskönyvet.

Comment navigation