Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

A régebbi ultrahang gépek korában elég volt csupán néhány ultrahang rövidítést tudni, és máris értelmezhettük az ultrahang leleteket, manapság azonban már elterjedtek a 4D ultrahang rendelők, újfajta, korszerű gépekkel és ezek olyan rövidítéseket is tartalmaznak, amiket nehezebb megfejteni. Ezeknek jártam most (ismét) utána.

AC = haskörfogat
AD = has-átmérő
APAD = a has hosszanti irányú átmérője,
APD = gerinctől a hasfalig mért távolság
APTD = a has kereszt irányú átmérője
BPD = biparietális átmérő. két halánték közti távolság
CRL = fejtető-far hosszúság (ülőmagasságnak is hívják)
FIB = szárkapocscsont
Fl vagy FL = combcsont hossza
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
Gest. hét terhességi hét
HC = fejkörfogat
HU/HUM = felkarcsont hossza
NT= nyakiredő vastagság
OFD homlok és tarkó közti távolság
RAD = alkarcsont hossza
SD = standard deviációk (az életkori átlagtól való eltérések)
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
TIB = sípcsont
YS = szikhólyag

FL/BPD = ez egy arányszám, amelynek %-ban megadott értéke 71-87% között normális. Ha ettől alacsonyabb, az a 15-22. terhességi hét között vizsgálva Down kórra utalhat, de ez a lelet önmagában nem diagnózis és csak a többi lelettel együtt értelmezhető.

A Kismamablog ultrahang kiszámolóját, ami kiszámolja a leletek alapján a becsült terhességi kort, ide kattintva találhatod meg

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.


417 thoughts on “Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

 1. Kedves Agi!!
  Ma vagyok 18 hetes kismama tegnap voltam aminon mert a 12 hetes uh-n 3.7 volt a nyakiredo Tegnap a beavatkozas elott a doki lemerte az adatokat:az orrcsont meg mindig kicsi 3.4 a pt viszont:
  4.9 a doki nem hangsulyozta ki hogy sok
  Mi a velemenyed??? Valaszt elore is
  Edinakoszonom

 2. Kedves Ágnes!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni.
  Február 7-én volt az utolsó menstruációm. Március 3-án lett pozitív a tesztem. A ciklusaim sajnos nem pontosak voltak, de az utolsó időkben 24-26 napos volt, korai pé-vel (általában 9-12. nap között – hőmérőzés).
  Március 27-én a CRL érték 15 mm volt akkor 8 hetesnek írt az orvos.
  Április 3-án a CRL 20 mm volt, akkor 9 hetesnek.
  Április 20-ra kaptam időpontot kombinált tesztre, voltam is. Április 24-re kaptam újra időpontot, mert a CRL értéke 43 mm volt.
  Az időpontban szeretnék segítséget kérni, hogy akkor mégis nagyjából mennyi idős a terhességem, mert ha a menstruációmat nézem, ahhoz képest 1 héttel idősebb, ha jól számoltam.
  Köszönöm!
  Mucus

 3. Kedves Doktornő!

  43 éves vagyok. Febr 4-én volt meg utoljára a mensim. február végén estem teherbe. GS 15 mm,CRL 5, YS 4, szívműködés nem látható. Az orvos szerint nagyon pici a baba, nem fejlődik,
  missed AB gyanúja áll fent. Nem sok reményt fűzött hozzá. Várunk egy hetet hátha növekedik. Nagyon el vagyok keseredve!!!!!! Biztos hogy abortusz lesz a vége????? Nagyon nehéz várni. Semmi panaszom, semmi görcs, semmi vérzés. Lehet még csoda?
  Válaszát előre is köszönöm!

 4. Jónapot!!Kissé kétségbe vagyok esve, úgy érzem végleg elrontottam, talán, kihat majd az egész életére az 15 hónapos kislányomnak, mert nem tudom magam vissza fogni kontrollálni :-( sajnos egész életemben, hamar robbanó heves türelmetlen ember voltam, persze a kislányom érdekében próbáltam változtatni, mégsem egy idegbeteg anyára van szüksége, hanem egy türelmes, megértő, odafigyelő édesanyára! De rengeteget vagyok vele össze zárva kettesben, mert párom kint dolgozik csak hétvégén van itthon, egyedül vagyok szinte mindenre, hogy legyen ebéd időben, rend legyen hátha valaki meglátogat, a kislányomnak is ott legyek, az állatok is egyenek, fa is legyen ide hordva, a tűz is égjen… Sokszor ez olyan soknak tűnik, egy pici mellett főleg amikor elsem akar engedni egy percre sem, főzés közben amikor pont azért sietek hogy minél előbb kész legyek, hogy vele lehessek, vele foglalkozzak, mindig jön odébb lök hogy hadjam menjek vele.. Sajnos azt vettem észre hogy sokszor, egyre többször rá kiabálok mert,, nem ért ” hogy egy picit hagyjon hadd csináljam amit épp csinálok,meg amikor nem fogad szót , persze azonnal szörnyen megbánom és bocsánatot kérek és átölelem, de a bűntudat megmarad :-( A másik pedig hogy sok helyzetben ha nem sikerül valami, vagy olyan helyzetben vagyok hogy felidefesítenek, esetleg ki borul valami amit viszek nem is tudom szinte észre sem veszem milyen indulatosan borulok ki, milyen látványosan és ütni zúzni tudnék mérgemben,de ezt is mostanában vettem észre, nagyon szét vagyok csúszva.. A legnagyobb baj, hogy a kislányomon is észre vettem, mintha magamat látnám, és nem akarom hogy olyan legyen mint én! Utálom magam azért amilyen vagyok, és még jobban fogom ha azt látom hogy miattam a lányom is ilyen lesz idegbeteg aki mindenen felhúzza magát, türelmetlen és hisztis , nem bírnám ki… Szörnyű bűntudatom van hogy végleg elrontottam az életet… Kérem adjon tanácsot mit tegyek, vagy lehet e még mit tenni hogy a kislányom nyugodt kiegyensúlyozott gyermek és majd felnőtt legyen? Előre is köszönöm válaszát

  1. Nem rontottál el semmit. Sokat vagy egyedül, természetes, hogy feszültebb vagy. Közben a kislányod is egyre akaratosabb, ami ebben a korban normális. Ne bosszankodj a főzés meg a házimunka miatt, vidd magaddal a kicsit is, hadd menjen utánad, adj neki kis feladatokat, miközben te a munkádat végzed, beszélgess vele, énekeljetek, mondókázzatok közben. Idővel megszokja majd, hogy várnia kell, de minél inkább tolod el magadtól, annál jobban a nyomodban lesz, ezért most legyél türelmesebb vele. És magaddal is :)

 5. Kedves Doktornő!

  A kérdésem a következő lenne: Most töltöm a 34. hetet és tegnap voltam UH-n. A babám (kislány) talpa 7cm a doktor úr szerint, a combcsontja valamivel kisebb, 6 cm körüli. BPD: 8,6cm… kb 1 héttel vagyunk előrébb a koránál. Bugyután hangzik de a talpa most nagyobb mint a combcsontja és egyébként is nagy a talpa. Ez mennyire gyakori? Vagy jelent-e valamit esetleg? A családban egyébként senkinek sincs kifejezetten nagy lába. Az apjáé 44-es de ő magas is.
  Előre is köszönöm a választ!

   1. Kedves Ágnes!

    Nem írta el, mert nem is írta le a doktor. Személyesen mondta el nekem és a páromnak és következő alkalommal szintén mondta, hogy még mindig a talpmérete “vezet”. Remélem akkor csak rosszul mérte… Van okom aggódni?

 6. Kedves Ági!
  Utolsó menstruációm 2014. Szept. 15-19ig tartott. Október 16.-àn negatív, viszont 26.-án màr pozitív lett a terhességi tesztem. November 4.-én az orvos megàllapította a terhességet. 7mm ép petezsák. Szerinte ekkor voltam 3hetes. November 25.-re rendelt vissza. 13.-án bementem enyhébb alhasi görcsökkel, ritkán barnàs folyással. Megvizsgált (szerinte feleslegesen), 11mm petezsák embrió még nem látható. 25.-èn 14 mm gest petezsàk 3 mm szikhólyag 3mm embrió, szívhang nincs. Idézem: “Ne élje bele magát, hogy ebből baba lesz” 1 hét múlva kellene visszamennem szerinte Missed.ab.-ra. Nem indokolt meg, hogy miért… Több helyen olvastam utána, szerintem normálisak az értékeim.. (Hétfőn megyek egy másik orvos magànrendelésére, reménykedem, hogy pozitív lesz a vizsgálat eredménye..) Ön szerint?
  Előre is köszönöm!

  1. A leírtak alapján a két vizsgálat között normális ütemben fejlődött a terhesség. Kicsit fura az orvos negatív hozzáállása. Remélem, azóta kiderült, hogy minden rendben!

 7. Kedves Ági! Uh mérések alapján: 28 hét 2 napos terhes vagyok. Adatok: BPD: 74 mm , AC:246 mm , FL 48 , súly : 1395 g. Orvosom nem mondta ,hogy gond lenne, már az előző uh-nál is észrevettem , hogy kisebb a combcsont a többi értéknél, amire rá is kérdeztem és azt mondta nincs okom aggódni.Most már ha jól olvastam az interneten 3 héttel van lemaradva a többi értéktől. 4 hét múlva lesz a genetikai vizsgálat és kicsit aggódom. Ön szerint van rá okom? Befolyásolhatja a baba fekvése is a mérést? Válaszát előre is köszönöm!

  1. Nincs miért aggódnod. A babák alkatilag különböznek egymástól, a 28. héten már több hetes eltérés is előfordulhat. Ráadásul tudni kell, hogy ezeket az értékeket az ultrahang képen kézzel húzott vonalak alapján számolják, egy minimális eltérés miatt máris megváltoztathatja az eredményt. Éppen ezért nem is ez az, ami igazán számít, hanem az, hogy folyamatosan fejlődik-e a baba és nincs-e összességében jelentős lemaradásban a korához képest.

  2. Kedves Adri!ugyanazen problemam, kerdesem merult fel, en most vagyok a 28.heten. Kerlek ird le tapasztaatod, hogy utana is esetleg maradt a combcsont lemaradas de szuletes utan okozott e ez barmilyen peoblemat?koszonom segitseged!

 8. Tisztelt Doktornő!

  Integrált teszt II. fázisában, az UH alapján 15+2 naposan, a következő értékeket kaptam:
  BMD: 39 mm
  OFD: 38 mm
  AC: 99 mm
  FL: 17 mm
  Becsült súly: 124 gr

  Az értékek nagy része 15 hétnek felel meg, kivéve a BMD-t, mely jóval több. Az Fl/BMD érték 43,5%, ami nagyon kevés, ennek a duplája lenne megfelelő. Ezért nagyon aggódom.

  A 12. heti UH-n a BMD 19 mm volt, a nyaki redő 1 mm, ezek akkor nem utaltak problémára.

  Mi lehet az oka a mostani magas BPD értéknek? Az UH leletre azt írták, hogy anomália jele nem látható, és a doktornő nem mondta, hogy ez probléma lehet, de most utánanéztem az értékeknek, és nagyon aggódom.

  Előre is köszönöm a segítségét.

 9. Kedves Doktornő!

  Az ultrahangos papíron mit jelent az hogy GS:14 mm, szíkhólyag ábrázolódik.
  Uterus környezetében jelenleg kóros echostructura nem látható.

  Válaszát előre is köszönöm!

 10. Kedves Doktor nő!

  Van két rövidítés az UH-leletemen, amit nem tudom, hogy mit jelent, s nem is találom sehol!
  ABD1: 92
  ABD2: 105
  Ezek milyen értékek??? Egy kicsi lányka van a pociba!

  Előre is köszönöm a segítségét!

 11. Kedves Doktornő!

  Ma voltam UH vizsgálaton, 32 hetes terhes vagyok. Az eredményeim:
  BPD: 77mm – frontooccipitálisan megnyúlt koponya.
  Fl: 65 mm, D/s: 2.
  Átlagos magzatvíz, lepény a mellső falon. Anomáliára utaló jel nem ábrázolódik.

  Ezek rendben lévő adatok? Vagy kell aggódnom a koponya miatt?

  Köszönöm válaszát!
  Annamari

 12. Kedves doktornő!
  Végigolvastam a kérdéseket és a válaszokat, hátha sikerül választ kapnom a kérdésemre, de sajnos nem így lett. Ahogy olvasom, még senki nem kérdezett rá, hogy mi lehet az uh leleten a BSA 2,36.
  A 18. heti genetikai uh leletemen olvasható, közvetlenül azután, hogy mater hasa kifejezetten obes vagyis zsíros a hasam. Ez az adat akkor rám vagy esetleg a babára vonatkozik?
  Előre is köszönettel: Anett

 13. Kedves Doktor Nő!

  A mi esetünkben IVF történt. A 32. heti uh- ig tökéletesen fejlődött a magzatunk. AFP eredménye: 1: 50 000, figyelembe véve az IVF- t is. 32. heti genetikai uh- on voltunk megnyugtatásképpen, ott a BPD: 7,66, jó áramlási viszonyok, egészséges szervek, valamint G-0 placenta. A 35 hetes és 5 napos Uh- on a BPD: 7,99, HC: 30,1, AC: 30,0, FL: 6,8. Itt is jó áramlási viszonyok, egészséges szervek, G-1 placenta. Az Uh előtt 2 nappal visszatartották a beindult szülést. Ilyen áramlási eredmények mellett mennyire normális, aggasztó a magzatunk méretei? Mindkét szülő, valamint a nagyszülők is magas, vékony testalkatúak.

  Köszönöm figyelmét!

  1. Az utolsó terhességi hetekben már jelentősen eltérhetnek egymástól a terhességi kor szerinti és a valódi adatok a magzat méretében, mert itt már az öröklött testalkat is számít, ezért nem egyformán fejlődnek a babák. Mivel itt minimális eltérésről van szó, ezért nincs ok aggodalomra.

 14. Kedves Doktorno!
  Azt szeretnem megkerdezni, hogy az alabbi adatok szerint hany hetes lehet a magzat?
  BPD: 82,5 mm
  Thorax: 83 mm
  Femur: 61,5 mm
  Koszonom elore a valaszat!

 15. Kedved Doktornő!

  Most voltam 12 hetes ultrahang vizsgálaton 12+2 napos terhes vagyok.
  BPD:24mm
  FL: 8mm
  NT: 3mm
  Nagyon aggódom hogy ez a 3 mm nyaki redő sok.
  Van félni valóm?

  1. Igen, ez tényleg több, mint a határérték, de a nyakiredő érték csak egy gyanújel, ami utalhat problémára, nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg baj is van. Ha szükségét látja az orvosod, további genetikai vizsgálatokra fog küldeni.

 16. Kedves Doktornő! 25 hetes kismama vagyok. 23 hetes terhessen voltam vizsgálaton akkor 3000-es volt a mészájam. MagneB6 szedek a 17. héttòl fogva, mert keményedett a hasam. Az elöző gyermekem koraszülött 31-32 hét. Szeretném megkérdezni, hogy a magnézium mennyit segit, hogy a méhszájam ne nyiljon ki? Reggel és este szedek kettöt. Szeretném legalább a 36. hétig kihuzni. Válaszát előre is köszönöm.

 17. Kedves Doktor Nő!
  17 hetes terhes vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy a babám BPD:38mm, és ez megfelel-e a terhességi hetemnek? Válaszát előre is köszönöm.

 18. Kedves Ági

  Remélem tud nekem segíteni, nagyon össze vagyok zavarodva…
  A menzeszem november 21-25ig volt meg utoljára, és terhes lettem.
  Ez lesz a 3.dik baba.
  Ahogy számolgattam most 8hetes+4napos terhesnek kéne lennem.
  Ma voltam Nőgyógyásznál és csinált Uh-t és az alapján a baba 6 hetesnek felel meg.
  A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint hány hetes lehetek illetve , hogy normális-e ez?
  Most egy kicsit aggódom , de nem mondott semmit az orvos , hogy baj lenne.
  2 hét múlva visszarendelt sürgősségin.
  Remélem tud segíteni, és rendet tudok kicsit tenni a fejemben..!! Várom mielőbbi válaszát és előre is köszönöm a segítséget!! Reni

  Amúgy a leleten ez szerepel:
  Kp tág hüvely , portió középen , folytatásban lúdtojásnyi gravid , anteflectalt uterus szabad környezet.
  Vag Uh: uterusban petezsák átmérője 11 mm , üres hólyag miatt adnexumok nem megítélhetőek
  Uterusban 1 élő embryo CRL:5 mm , anyai hólyag , perineum eltérésnélkül

  1. Nem lehet pontosan megmondani a fogantatás időpontját, és ilyen korai terhességben az ultrahang se 100%-os pontosságú, ezért előfordulhat, hogy mást mondanak a magzat méretei alapján az első ultrahangon, mint amit te gondolsz. Ez általában később, a 12. heti ultrahangra rendeződni szokott, de 1-2 hét eltérés még itt is lehet az általad gondolt időpont és a mérés alapján számított időpont között.

 19. Kedves Ági!
  A 3. ultrahang leletemen van számomra egy új rövidítés aminek a magyarázatát sehol sem találom.
  Az adatok:
  BPD: 80 HAS: 83 Femur: 55
  Nos nekem ebből a HAS rövidítés az ismeretlen!
  Köszönöm a választ!

 20. Kedves Doktornö,
  olzn kérdésem lenne hogy ezek az adatok amiket megadok megfelelnek-e a terhességi hetemnek? BPD:40MM OLDALKAMRA 4,6MM TAD:38MM FL:28MM HL:26,6MM (ez mi lenne HL? ) Meg olyan kérdésem lenne hogy az ultrahangon a fdoktorur észrevett egy “echogén fokuszt” a bal kamrában.(egy fehér foltot) mit jelenthet ez,mi baja lehet a babának?
  Előre is köszönöm válaszát
  Ildikó

  1. Kedves Ági!

   Az alábbi problémában kérném a véleményét: 5 hónapos kislányom szinte mindig kint tartja a kis nyelvét. Egyébként élénk, reaktív, fejlett kislány, de alig látjuk a kis arcát úgy, hogy ne legyen kint a nyelve. A születés utáni anyagcsere vizsgálat eredményei rendben voltak. Jómagam pajzsmirigy alulműködésre hormonpótlást kapok (50 ug L-Tíroxint), amit a terhesség alatt 75 ug-ra emeltek, folyamatos kontroll alatt álltam. Gyógyszerészként arra is gondoltam, hogy nem indult be rendesen emiatt a kicsi pajzsmirigye, de nem hinném, hogy ez lenne a probléma nála, hiszen a születés utáni képeken is kint volt a nyelvecske, akkor pedig még biztosan tartott az anyai hormon hatása. De akkor mi lehet a gond? Van-e valami, amivel elősegíthetnénk, hogy bent tudja tartani? Válaszát előre is köszönöm!

 21. Kedves Doktornő! Grav: 23hét 4 nap
  Státusz: BPD:60mm
  Ac : 189
  femur: 40mm
  Ezek az értékek a baba korához megfelelőek?? Sajnos vérszegény vagyok, vénásan fogok kapni jövőhéten Ferrlecit oldatos injekciot. Okozhat ez problémát akár a baba fejlődésben, akár nálam? Előre is köszönöm.

 22. Kedves Doktornő!
  A mostani uh eredményem szerint (37 hét 5 nap ) a magzat méretei a korának megfelelőek BDP: 91mm, AC: 332mm HC:330mm OFD:116mm, ellenben az FL: 67mm ami a 35 hetes terhességnél felel meg. Ez mit jelent. Nem fejlődik rendesen? Ha jól tudom ez a combcsont mérete.Az eltérés nem esik bele a normális értékhatárok közé. Aggódnom kellene?

 23. Kedves Doktornő!

  12 hetes ultrahangon ezeket az értékeket kaptam:BPD:20.6mm;THD:19mm;HL:7.3mm;FL:7,3mm;CRL:59mm;NT:1.6mm;FHR:130/min;Os.nasale:2.6;Lepény elyzete:Hátsó fali.Kérdésem az lenne,hogy ezek jó eredmények?Előre is köszönöm válaszát!

  1. Minél korábban végzik el az első ultrahang vizsgálatot, annál pontosabban tudják megállapítani a terhesség korát. Ezért érdemes még a 12. hét előtt nőgyógyászhoz fordulni.

 24. Kedves Doktornő!

  26.hetes terhes vagyok. Mai napon voltam ultrahangon a következőket találták nálam:
  Placenta a hátsó falon tapad, belső méhszájhoz közelebb eső részénél egy 49mm-es vs. melléklepény látható, mely a méhszájtól 16mm-re helyezkedik el. A szív négy ürege látszik. A bal kamra hyperechogén papilláris izom jelenleg is látható.
  Ez a későbbiekben gondot okozhat majd a babának? Műteni kell majd emiatt? Mi a tehendő ezzel?
  A belső méhszáj nyitott akkor ez mit jelent?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Bene-Sápi Anita

 25. Kedves Ági!
  Vasárnap leszek 21 hetes kismama :)
  Angliában lakom, itt is fogok szülni. Tegnap voltam a 20 hetes ultrahang vizsgálaton. Lenne egy pár rövidítés, amit nem étek. Esetleg tudnál nekem segíteni benne?
  TCD: 20.9 mm
  BPD/OFD: 0.78
  HC/AC: 1.12
  BPD/FL: 1.46
  Köszönöm szépen!
  Erika :)

 26. Kedves Doktornő!
  Ma voltam 38. Heti ultrahangon és nem tudom hogy mit jelent a
  D/s:2.2
  A többi érték:
  Bpd:98mm
  Fl:78mm
  Mit jelent. D/s?? A várandosság korának megfelelőek az értékek??

 27. Kedves Ági!

  32. heti uh leletem a következő:

  Magzat fekvése: kpf
  BPD: 81 mm
  Combcsont (FL): 57 mm
  Haskörfogat: 268 mm
  Becsült súly: 1674 g

  Lepény fundusban tapad, érettsége: sec.Gr.II-III
  Umbilicalis áramlás – S/D: 2,00 norm.

  Magzat aktív, magzatvíz mennyisége normális, koponya és agyszerkezet normális, szív négyüregű, gyomor telődik, vesék szabályosak, hólyag telődik…

  Nem túl pici a baba? Végeredményben kb mekkora babára számíthatok? 2,5-3 kg körül talán? Vagy esetleg még kisebbre? És a lepény ilyen korai érettsége nem fog bajt okozni? Egyáltalán mit okozhat? És van köze a lepény érettségének a szülés időpontjához, van csak puszta találgatás, hogy akiknél ilyen hamar “elérik” a lepény, azok már a közelgő szülésről találgatnak?

 28. Kedves Doktornő!

  Pár héttel ezelőtt az ultrahang eredményemen ezt az értéket találtam, aminek fogalmával sem vagyok tisztába.

  NF: 1 mm

  Kérem segítsen!!!

 29. Kedves Doktornő!!15 hetes vagyok és sok rövidítést nem értek,legyen szives segíteni!Eredmények:MI:1,0
  OPD 7
  Har-low
  94
  Gn-1
  C6/M10
  P2/E3
  SRI II 3
  Tib 0,1
  Szeretném megtudni,hogy ezek az értékek megfelelőek-e??Köszönöm

 30. Kedves Doktornő! A doktor szerint 12 hetes +5 napos ultrahang eredményeim:

  CRL: 62 mm
  BPD: 24 mm
  FL: 11 mm
  NT: 1,9 mm
  OFD: 29 mm
  THX: 18 mm.

  Szerintem 13 hét 2 napos vagyok. 12 vagy 13 hétnek megfelelőek az értékek?
  Ezek jó eredmények? THX érték mit mutat?

  1. Ebben a terhességi korban 1-2 nap eltérés teljesen normális a mért méretek és a valós terhességi kor között. Nem kell foglalkozni vele. Az értékek egyébként teljesen normálisak. A THX a mellkasátmérőt jelzi.

 31. Jó napot.
  27 hetes terhes vagyok elméletileg és ma voltam ultrahangon. BPD:62mm, FL:45mm, THQ:61mm. Magzatvíz átlagos, gerinc épp, hasfal zárt, rekesz követhető, gyomor és hólyagtelítődés látható. Négy végtag látható.
  Mko. oldalkarma tágabb 14mm. Mit jelentenek ezek az adatok?
  Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Veronika

  1. Az Mko. oldalkamra tágabb azt jelenti, hogy az agyi oldalkamra tágabb. Ilyenkor általában egy következő vizsgálattal megnézik, valóban tágabb-e az oldalkamra és, hogy miért. Illetve születés után is vizsgálják a babát. Szerencsére a legtöbb esetben magától elmúlik a dolog.

 32. Kedves Doktornő!
  Azt szeretném megtudni, hogy az alábbi méretek hány hetes terhességnek felelnek meg?
  Bpd: 70,4mm
  Tad: 68,6mm
  Fl: 54,5mm
  Ofd: 87,9
  Köszönöm válaszát!

 33. Kedves Doktornő!
  28/0 hetes terhes vagyok, a méreteink:
  BPD: 75,4
  HC: 277,3
  AC: 236,1
  Femur: 45,2
  Humerus: 47
  A combcsont hossza 3 hetes lemaradást jelez, nagy eltérés ez? 24 hetesen a femur: 39 mm volt.
  Mivel a szívén is találtak eltérést (VSD), így voltam magzatvíz vizsgálaton,melynek eredménye negatív lett.

  Előre is köszönöm válaszát

 34. Tisztelt Doktornő!

  Ma voltam a 18 hetes UH-n.
  Azt írták,hogy a magzati felszínén 8mm-es folyadékcsík van.
  Ez mit jelent pontosan?Kicsit meg vagyok ijedve.

  Köszönöm a válaszát.

 35. A terhességem ideje: 10+4
  GS: 39 mm
  CRL: 14 mm
  Ez gondolom nem egészen természetes mert az UH-on azt javasoltk keressem fel a nőgyógyszom de mivel péntek délutn voltam ezért már rendelés nem volt. Eléggé izgulok miatta.

 36. Kedves Doktornő!

  Most voltam ultrahangon tegnap, a doki szerint 11+4 a terhességem ideje. CRL:46mm, BPD:18mm, Nucha:1,5mm, és FHR látható. Kérdésem az volna,hogy ezek az eredmények a terhességi időmnek megfelelő eredmények-e? Esetleg nem túl kicsi, vagy nem jelent-e valami eltérést?

  Várom mielőbbi válaszát!

  Köszönettel:
  Zsuzsi.

 37. Kedves Ági!

  Terhességem 36 hetén vagyok, szombaton váltok a 37. hétre. A 33.héten már állították meg a szülést gyógyszeresen. Most viszont folyamatos feszítő, nyomó érzést érzek a szeméremcsont felett valamint éles szúrást hátul a keresztcsontban és a jobb medencecsontban.
  Lehet, hogy a baba próbálkozik a medencebemenetbe illeszkedni?

  Köszönettel: Polgár Annamária

 38. Kedves Doktornő! most voltam 12 hetes UH-on, és ezek az eredmények lettek.
  CRL: 60mm
  BPD: 20mm
  NT: 1,9 mm
  Ezek jó eredmények??? Még annyi lenne, hogy nem nagyon akart mocorogni a picurka, hiába “lökdöste” a doki, ez nem jelent gondot ugye? várom mielőbbi válaszát!!! Előre is köszönöm. Évy

 39. Kedves Doktor Nő! Remélem rud nekem segíteni, nagyon osszevagyok zavarodva… A menszeszem augusztus 2.-án volt meg utoljára, és terhes lettem aminek nagyon örülünk! Ahogy számolgattam most 8 hetesnek kéne lennem, a védőnő szerint is (a korong szerint), de előző héten voltam UH-on, és azt mondta a doki, mivel nincs még szivhang, igy 5 hetes lehetek…a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint hány hetes lehetek illetve a hüvely Uh miert csak 5 hetet mutatott??? Holnap megyek megint és aszerint 6 hetes vagyok, akkor már van,szivhang?!! Remélem tud segíteni, és rendet tudok kicsit tenni a fejemben..!! Várom mielőbbi válaszát és elorew köszönöm a segítséget!! Évy

  1. Lehetséges, hogy nem pontosan középidőben sikerült a terhesség. És esetleg az orvos nem a számított korát mondta, hanem a fogantatástól számított valós kort. Az utolsó menstruáció első napját figyelembe véve a terhesség számított kora a mai napon (október 1.) 8 hét + 4 nap. Ha középidőben, a 14. nap környékén sikerült a teherbe esés, akkor valójában 2 héttel fiatalabb a magzat, de ha esetleg nem pontosan középidőben, hanem később sikerült, akkor ebből is adódhat, hogy kisebbnek/fiatalabbnak mérte az orvos.

   1. Nagyon köszönöm a válaszát!! De ez ugye nem jelent semmi bajt?? Ettől függetlenül minden rendben lehet, nincs semmi aggódni valom??Szeptember 27.-én voltam megint UH-on és már láttam a pici sziv verèsét, és azt mondták, hogy 6 hetes + 3 napos vagyok… Válaszát ismételten előre is köszönöm, és további szép estét!!!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>