3D ultrahang, 4D ultrahang

Manapság nagyon divatosak a 3D-4D ultrahangok, a babamozik, de vajon mikor és hova érdemes elmenni, mennyibe kerül és milyen hatással van a babára?

3D ultrahang, 4D ultrahangA 3D és a 4D ultrahang abban különbözik egymástól, hogy míg az előbbi csak térhatásúvá teszi a gép által készített 2D-s képet, addig a 4D ultrahangon a baba mozgását is látjuk. Az árak átlagosan 10.000 Forint körül mozognak, léteznek olcsóbb és drágább rendelők is. Az árban általában benne foglaltatik néhány kép CD-re kiírva, illetve a mozgókép videókazettára felvéve, de mostanában egyes helyeken már csak DVD-re írják ki az egészet. Kérhetjük a képeket és a filmet egy DVD-re, CD-re, illetve külön-külön kiírva, valamint kinyomtatva is. Néhány fekete-fehér kép kinyomtatva általában benne foglaltatik az árban.

Nemcsak szórakozás, hasznos is lehet

A 3D, 4D ultrahang nemcsak arra jó, hogy leendő porontyunk képeit megmutogathassuk a rokonságnak, hanem akkor is jól jöhet, ha a terhesgondozóban nem túl jó az ultrahang készülék, vagy kételyeink támadtak affelől, hogy a kötelező ultrahang vizsgálaton mindent észrevettek-e, vagy hogy a baba méretei alapján megállapított terhességi kor megfelel-e a valóságnak.

A 3D, 4D rendelőkben a vizsgálat többnyire hasi ultrahang, 10-15 percig tart és szonológus végzi. A szonológus ultrahangos szakember, de nem orvos, tehát észrevehet ugyan egyes elváltozásokat a babán, de diagnózist nem állíthat fel. Léteznek olyan rendelők is (például a Praxis Rendelő), ahol bejelentkezhetünk humángenetikushoz is, ő végzi el a vizsgálatot és őtőle tájékozódhatunk az esetleges rendellenességek felől is.

Hasznos linkek
3D, 4D ultrahang rendelők címei
Zavarja-e a babát az ultrahang?
Mit jelentenek az ultrahang rövidítések?
Ultrahang kiszámoló

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • gaspar diána

    2011. március 25. péntek

    azt szeretném meg tudni hogy Gyulán hol csinálnak 3d ultrahang képet és hogy menyibe kerül

  • KicsiViki

    2010. augusztus 03. kedd

    Sokat sejtető cím után csalódás. Csak azt nem tudtam meg, ami érdekelt volna: Mikor érdemes menni? Milyen hatással van a babára?

    Válasz: Legalább a 20. hétig érdemes várni, a 20.-30. hét között a legjobb menni. A babára nincs hatással. Egyébként ezekről egy másik cikkben bővebben írtam.

  • Szabó Natália

    2010. május 21. péntek

    Olyan nincs, hogy szonológus, hanem szonográfus vizsgál, és ahol orvos vizsgál, az sem humángenetikus, hanem nőgyógyász ultrahangos vizsgával. És a 4D ultrahangos vizsgálat során ma már mindig elvégzik a protokoll szerinti méréseket, és csak emellett van az élvezkedés.