Vérzések a terhesség alatt

Az egyik legijesztőbb dolog, ami terhesség alatt történhet, ha vérzést tapasztalunk, és gyakoriak az olyan közszájon forgó történetek is, amikben valaki azért nem vette észre, hogy terhes, mert mensese volt, azaz vérzett – ez azonban nem „valódi” menses, legfeljebb úgy tűnik. Milyen okokból léphet fel vérzés a terhesség alatt?

 Vérzések a terhesség alatt1. Beágyazódás

A petesejt méhfalba történő beágyazódása okozhat enyhe vérzést, ami akár több napig is eltarthat, és mivel pont a következő menstruáció időpontjában lép fel, ezt szokták gyakran mensesnek hinni. Ez a vérzés azonban jóval gyengébb, mint a szokásos menstruációs vérzés és általában nem folyamatos, hanem szakaszosan jelentkezik.

2. Hormonszint-változások

A hormonszint megváltozása barnás folyással, pecsételő vérzéssel vagy barnás vérzéssel járhat, ami gyengébb vagy nagyon erős is lehet. Ha ilyet tapasztalsz, mindig azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez koraterhességben méhenkívüli terhességre, vetélésre utalhat és adott esetben gyógyszeres kezelésre is szorul.

3. Fertőzések

A terhesség során szerzett hüvelyi fertőzések erős pecsételő vérzéshez vezethetnek, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés továbbterjedhet és ez koraszülést okozhat.

4. Szexuális együttlét

Ijesztő, de ártatlan jelenség a szexuális együttlét után fellépő gyenge vérzés.

4. A harmadik trimeszterben

Az élénkpiros, intenzív vérzést a placenta leválása vagy tapadási rendellenessége okozhatja, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.
Amennyiben mélyen fekszik a méhlepény, a 3. harmadban előfordulhatnak vérzések, ezesetben az anyának az utolsó harmadban folyamatosan feküdnie kell.

Az utolsó hónap során a nyákos, rózsaszínes folyás, gyenge vérzés a méhnyak felpuhulására utal, ez a szülés közeledtét jelzi.

Szeretnéd nyomon követni terhességedet és a baba fejlődését hétről hétre? Az egyetlen magyar nyelvű hírlevél, ami 4 hetes várandósságtól 4 éves korig segít nyomon követni a baba fejlődését hétről hétre e-mailben. Irakozz fel most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

113 Comments

Comment navigation

  • Anita

    2012. június 13. szerda

    Szia!

    Párommal próbálkozunk egy pár hónapja hogy babánk legyen.A ciklusom 26. napján elkeztem barnázni, majd a 31. napon csináltam egy tesztet, ami pozitiv lett. De még ugyanezen a napon a barnázásból élénk pirosas vér lett. Olyan menstruáció szerű.Persze nem annyi mennyiségben.Ma van a 33. nap de még mindig vérezgetek.
    Nem tudom hogy várhatok-e ezzel hétfőig ugyanis legközelebb akkor lesz a dokim.
    Semmi egyéb tünetem nincs, nem fáj a hasam, csak egy picit vérezgetek..ez jelentheti azt hogy ott volt a baba..de már el is ment?vagy van esélye annak hogy még mindig ott van?
    Gondoltam, tesztelek újra, de nem tudom mikor teszteljek ujra?mikor teljesen elmulik a vérzés?

    Kszönöm előre is a választ!

    • Gabi

      2012. június 15. péntek

      Most az újabb tesztelésnek nem lenne sok értelme. Hétfőn mindenképp elmennék orvoshoz. Előfordulhat, hogy valóban korai vetélésről van szó, de az is lehetséges, hogy a vérzés ellenére megmaradt a terhesség.

  • Edina

    2012. június 06. szerda

    Szia Ági. Elég nagy dillemmám van. Sajnos hormonális problémáim miatt a menses, nem pontosan volt kiszámítható, már mint a havi vérzések közti ciklus, mert össze vissza jött meg. Ennek ellenére kismama vagyok, a baj az, hogy 2 napja bevéreztem, 3 héttel ezelőtt az uh-n minden rendben volt, habár értékeket nem tudtak mondani csak azt, hogy 14 mm a petezsák, benne egy embrio, a vérzés után elmentem orvoshoz, azt mondta missed ab-m van egy beutalót kaptam egészségügyi kaparásra, viszont az akkori uh eredményen a petezsák 26,5 mm a baba 7.5 mm de nincs életfunkció azt is odaírták hogy 7 hetes terhes vagyok. A melleim még feszülnek a vizsgálatok után picit jobban véreztem, de elmúlt. 2 napig tartott. Az orvos azt mondta azért van szükség a műtétre, mert addig vérzem és folyamatosan görcsölni fogok az elhalt magzat miatt a szervezetemben. Akkor most ez hogy van? Nagyon tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      Előfordulhat, hogy a következő vizsgálatnál lesz szívhang, de ha nem, és a magzat sem növekedett, akkor tényleg missed ab-ról van szó.

  • andrea

    2012. május 28. hétfő

    Kedves Agi!
    Lenne egy fontos kerdesem. Hamarosan szulni fogok, azonban trichomonas fertozest allapitottak meg. Ha nem sikerul kikezelni,(ugyanis mar kezeltuk es nem sikerult) okozhat-e valamilyen komoly problemat a babanal szules kozben?
    koszi a valaszt.

    • Vida Agi

      2012. május 29. kedd

      Ez fertőzés koraszülést okozhat, illetve a magzat kisebb súlyú lehet miatta, ha nem sikerül kikezelni, és az orvos szükségesnek látja, javasolhatja emiatt a császármetszést.

  • Andi

    2012. március 31. szombat

    Szia!

    Az lenne a problémám hogy 3 nappal ezelőtt észre vettem reggeli pisilés után hogy kicsit barnás folyásom van, rögtön fel is hívtam a védőnőmet ő mondta hogy ne ijedjek meg lehetséges ,hogy valami gyulladás, de menjek el minél előbb orvoshoz.Nekem nincs fogadott orvosom így elmentem a terhes ambulanciára másnap de akkor már jobban megijedtem mivel aznap reggel barnás enyhén véres volt a folyásom. Az orvos elküldött UH-ra ott egy 42mm-es élő embriót láttak, haemotamát nem 10 hetes és 6 napos voltam ekkor! Azt mondta a doki, hogy ne aggódjak 3×2 Utrogestan-t írt fel és Magne B6-ot kell szednem azt is 3×2-t azt mondta hogy nyugodtan éljek sexuális életet ( ez lenne az egyik kérdésem hogy biztos hogy merjek)úgy mondta, hogy 12 hetes koromig szedjem így majd csökkentsem és a végén el is hagyhatom, de még mindig (ez a 3 napom mióta szedem) barnás folyásom van reggelente! Félek, mivel meg se vizsgált az orvos APC Pozitivitásom van és A Rh negatív a vércsoportom és az APC miatt veszélyeztetett is vagyok bár erre is azt mondta az orvos, hogy ez nekik számít hogy jobban figyeljenek rám.Szóval a kérdéseim azok lennének. hogy mi miatt adódhat ez? Ha megmarad 12 hetes koromig a barnás folyás csökkentsem-e a gyógyszert? Sexuális életet élhetek-e úgy hogy biztosan nem veszélyeztetem a gyermekem?Lehteséges hogy a ygermekemnek valamilyen genetikai betegsége van ami miatt ez van vagy én tehetek erről az egészről, velem van valami baj?
    Válaszát előre is Nagyon Szépen Köszönöm!
    Üdv.: Andrea!

    Válasz: Erről nem te tehetsz, ennej hormonális oka lehet. Pihenj sokat, szedd az utasítások szerint a gyógyszert, és egyelőre ne élj szexuális életet, amíg a folyás el nem múlik. A 12. heti ultrahangon és a 18. hetin is vizsgálják a genetikai rendellenességeket, de ne aggódj, a folyás nem utal erre.

  • Szandy

    2012. március 05. hétfő

    Hello lehetek tehes ha hasam alja fáj és a mellem érzékeny és mindig fáradt vagyok?????

    • Gabi

      2012. március 12. hétfő

      Ezek a tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre. De ha voltál együtt valakivel védekezés nélkül, és esetleg a menzeszed is késik, akkor lehetséges, hogy terhes vagy, érdemes csinálni egy terhességi tesztet!

  • cuky5555

    2012. március 03. szombat

    hello lehetek tehes ha barátomal
    23 lefektünk és belém ment aztán 24
    mejöt de nem ugy ahogy szokot barnás volt
    és 7 napig tartot akkor lehetek terhes????

  • cuky555555

    2012. március 03. szombat

    Hello terhes vagyok és megjön
    de nem ugy ahogy szokot és 7 napig
    tart akkor valami baj van???Baja eset a kisbabának???

  • cicus999999999

    2012. március 03. szombat

    hello lehetek tehes ha barátomal 23 lefektünk és belém ment aztán 24 mejöt de nem ugy ahogy szokot barnás volt és 7 napig tartot akkor lehetek terhes????

    • Gabi

      2012. március 04. vasárnap

      Bár a ciklus utolsó napjaiban kisebb a teherbe esés esélye, de nem kizárt. Ha bizonytalan vagy, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet!

  • cuky555555

    2012. március 03. szombat

    Hello terhes vagyok és megjön de nem ugy ahogy szokot és 7 napig tart akkor valami baj van???Baja eset a kisbabának???

    • Gabi

      2012. március 04. vasárnap

      Ha terhesség során vérzés jelentkezik, mindenképp orvoshoz kell fordulni. A vérzés ugyanis vetélésre utalhat.

  • Julis

    2012. március 01. csütörtök

    Szia!

    10 hetes terhes vagyok, és a 6. hét óta vannak kisebb barnás-rózsaszínes pecsételéseim. Kaptam rá gyógyszert, mindig elmúlt 2-3 nap alatt. Most már negyedik napja tart, világos rózsaszínes de elég sok, több mint korábban. Az orvosom azt mondja, hogy ez semmi, de engem nagyon aggaszt. Mitől lehet, és mit csináljak hogy elmúljon. Utrogestant szedek napi 2×1.et (szájon át. Köszi előre is!

    • Gabi

      2012. március 04. vasárnap

      Több dolog is okozhatja, ezt nehéz lenne így megmondani.

  • cicus55555555555555555

    2012. február 28. kedd

    Hello terhes vagyok és tegnap elöt barnás vérzésem volt henye és tegnap meg átváltot vérzésbe ma meg ujbol marnás és ennyhe akkor most mi van meg van még a baba?és jól van?

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Ha terhesség során vérzés jelentkezik, mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni. Ugyanis a vérzés vetélésre utalhat, de sok esetben másról van szó. Jobb a legrosszabbat kizárni, és azt ebben az esetben csak nőgyógyász tudja megmondani egy vizsgálat után, hogy rendben van-e minden.

  • Cicus5555555

    2012. február 25. szombat

    Hello febrár 3 együt voltam a páromal de nem met belém de a tünetek megvanak,de meg kellet volna jönni február 21-én de nem jött meg,és de február 23 lefekütünk és belém ment aztán másnap megjöt de enyhén barnás folyás…lehetek terhes????

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Igen, lehetséges a terhesség. Ha csak megszakítással védekeztek, és nem is mindig, akkor viszonylag nagy a teherbeesés kockázata. Érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet!

  • Alexandra

    2012. február 24. péntek

    Hello lehet valaki terhes ha megjön??

  • aAnikó

    2012. február 23. csütörtök

    Sziasztok!
    Kéelek segitsetek nekem már kb másfél honapja nem jelenkezet a mensruálciom és most ezen a napon meg jött!! elöte szedtem a fogamzásgátlo tabletát de abba agytam mi lehetnek a feltételei????????????:/ nagyon agodok és egyben kis babát szeretnék a párommal!!!!!!!!
    várom a válaszokat!!!
    elöre is köszönömmm

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Nem tudom, mennyi ideig szedted a fogamzásgátlót, és hogy mikor hagytad abba, de ha még csak mostanában (néhány hónapja) hagytad abba a szedését, akkor lehetséges, hogy ez a tabletta utóhatása, és amiatt vált most rendszertelenné a ciklusod. Viszont ha a fogamzásgátló abbahagyása után már más védekezés nélkül voltál együtt a pároddal, akkor a terhesség is szóba jöhet, ebben az esetben mindenképp csinálj terhességi tesztet!

  • k.bea

    2012. február 14. kedd

    szia.
    én 11.hetes terhes vagyok. 4 napja menses szerü vérzésem volt szuró görcsökkel bementem a korházba és azt mondta az orvos hogy még megmenthetö.másnap már kevesebb volt 3. nap már csak erös barna vérzésem volt és most is. mit jelent ez? él még a babám vagy mi történik ilyenkor. de most is görcsölgetek. . segits kérlek.

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Ezt hormonális okok okozhatják. Pihenj sokat (fekvés) és görcsök vagy vérzés esetén fordulj orvoshoz.

  • Ági

    2012. január 18. szerda

    Kedves Ági!
    20 hetes kismama vagyok, és két napja egy vécézés során egy kevés sötét sűrű vér jött kis belőlem, d e aztán semmi nem volt, azóta se.Nem erőltettem meg magam, ülőmunkát végzek itthon, előző nap idegeskedtem azonban.Várandóságom elején, volt cisztám de aztán azt mondták megy össze és többet nem is jött szóba, gondolom eltűnt.Lehet hogy annak a maradéka távozott?Az orvos azt mondta h pihenjek, ha megint észlelem akkor menjek orvoshoz.Azóta nem észleltem, csak kis menzesz körüli nyomásokat, de az amúgy is szokott lenni, és babuci is mozog rendesen azóta is.
    Köszönöm válaszod

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Tényleg nem kell aggódnod. Ezt okozhatja a korábbi ciszta, vagy a hüvely belső sérülése, de ha nem fordul elő, nem rendszeres, nincsenek görcseid mellette, akkor nem kell foglalkozni vele.

      • Ági

        2012. január 23. hétfő

        Köszönöm!talán van a lepényen egy kis hematóma, de nem látszik rendesen.Az orvos azt mondta ne foglalkozzak vele, pihenjek, stb.de tornázhatok.Remélem nem lesz gond a lepénnyel se, a méhszájjal se, nem szeretnék hónapokig feküdni csak, vagy kórházba kerülni, nagyon sok még a dolgom..Szerencsére babuci nagyon sokat ficánkol-bár ezt nem tudom mikor miért, evés közben is sokat, hogy mert jól érzi magát vagy sem, de gondolom csak azért mert igen!

        • károlyi bea

          2012. február 14. kedd

          szia. nagyon sürgös segitségre lenne szügségem.11.hetes terhes vagyok, 4 napja menses erösségü vérzéssel elmentem orvoshoz de az orvos azt mondta hogy még megmenthetö de bent kell maradnom a korházban de én másnap hazajöttem keveset véreztem már,de azota teljesen sötét barnás hol több hol kevesebb vérzésem van. ez most mit jelent? megmarad a baba? szedem a dufastot és a magneb6ot. segits kérlek. sürgös

          • Vida Agi

            2012. február 20. hétfő

            Ezt nem lehet megjósolni. Szedd a gyógyszert, pihenj sokat, most ennyit tehetsz az ügy érdekében.

  • nyuszika27

    2011. december 14. szerda

    sziasztok! nekem olyan kérdésem van hogy szeretnénk babát…megjött a mensim de ilyen barnás véres mensim van 6-dik napon járok és most inkább csak barna. ez mit jelent? terhességet?? és mit jelent a barnás véres folyás? köszönöm előre is a választ!

    • Gabi

      2011. december 18. vasárnap

      Mivel a vérzés elhúzódik, nem valószínű, hogy terhességről van szó.

  • Zsuzsa

    2011. december 10. szombat

    Üdvözlöm!
    Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy 1 hetet késett a mensesem,de aztán megjött!De azóta mióta meg kellett volna jönnie folyamatosan fájt a hasam alja,ingerlékeny voltam,sokat pisiltem,érzékeny a mellem!Mi lehet ennek az oka?Lehet attól baba hogy megjött?
    A választ előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. december 13. kedd

      Ha a vérzés sokkal enyhébb, mint általában, a színe, állaga sem megszokott, és 3 napon belül el is múlik, akkor szóba jöhet a terhesség. Egyébként (ha minden a megszokott, csak késett) kicsi a valószínűsége.

  • Yuki

    2011. december 09. péntek

    7 hetes terhes vagyok, eddig minden simán ment, tünetek is mind megjelentek, fejfájás, hányinger, hányás, fáradékonyság, álmosság, mell feszülés stb…
    A felmerült problémám, hogy tegnap este szeretkeztünk a férjemmel… minden probléma mentes volt, csak utána egy csepp vért észleltem, többet nem egyenlőre… Ez természetes még vagy gondoljak rosszabbra?
    előre is köszönöm a választ.
    üdv

  • Erzsébet

    2011. november 30. szerda

    Szia!
    Egy hete kimaradt a vérzésem. Kb. másfél héttel ezelőtt kezdődött néhány számomra nagyon egyértemű tünet: nagyon erős hányingerem volt minden nap, egész nap – kivéve az utóbbi két napot. Nagy forróságot éreztem a nyelőcsövemben több, mint egy héten át, égett a gyomrom, a hasam pedig nagy lett és feszes. Nagyon fáradékony voltam, és hőemelkedésem volt végig (sokszor forrósághullámokban jelentkezett). A tesztek negatívak lettek (rengeteget ittam a gyomorégés miatt, azt gondoltam, pl. ezért híg lehet a vizeletem).
    Ma akartam orvoshoz menni, de reggel megjött (barnával szokta kezdeni, ez most nem volt – inkább sötétvörös). Képzelődtem volna ilyen erős tünetekkel vagy elvetéltem? Hogyan lehet megbizonyosodni az utóbbiról? Köszönöm válaszod.

    • Gabi

      2011. december 05. hétfő

      Utólag nehéz lenne erről megbizonyosodni, hacsak nőgyógyászhoz nem mégy, és esetleg ultrahangon láthatja még, hogy volt-e baba.

  • lolita

    2011. november 21. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    16+4 hetes terhes vagyok, éppen ma voltam UH-án, minden rendben volt, volt szívhang, szépen fejlődik.
    Ma estefelé WC-n (székelés), az erőlködéstől hüvelyből jövő halványabb rózsaszínes vérszerűség jelent meg a WC papíron, de csak akkor, utána már megszűnt.
    Görcseim egyelőre nincsenek.
    Ez mire utal? Vetélés lesz ebből?
    Várom válaszát.
    Köszönöm

    • Gabi

      2011. november 27. vasárnap

      Ha a rózsaszínes folyás nem jelentkezett azóta, nem váltott vérzésbe, tehát egyszeri alkalom volt, akkor valószínűleg nincs miért aggódni. Viszont ha többször is előfordul, esetleg vérzés jelentkezik, akkor már utalhat vetélésre, érdemes minél előbb nőgyógyászhoz fordulni.

  • cicca

    2011. november 08. kedd

    sziasztok! Én nem tudom pontosan, hogy mennyi idős terhes vagyok,mivel az elöző hónapokba volt vérzésem de csak kevés, most meg nem jött meg és a teszt is pozitív lett,de dokinál még nem voltam,viszont szexuális együttlét utánn még másnap is volt egy kis pecsételő vérzés. Mit ajánlotok mennyek minnél hamarabb dokihoz, vagy még várhatok? köszi

    • Gabi

      2011. november 09. szerda

      Ha nincsenek panaszaid, várhatsz még pár hetet, viszont minél hamarabb jutsz el ultrahangra, annál pontosabban tudják meghatározni a terhesség korát.

      • cicca

        2011. november 14. hétfő

        Köszönöm a válaszod, elvoltam ultrahangra, 2 hónapos vagyok, de sajnálatos módon el kell vetessem anyagi problémák miatt. Nagyon félek a következményektől,de nincs más választásom!! 🙁

  • Andi

    2011. október 17. hétfő

    Sziasztok! Egy évet próbálkoztunk hiába, most viszont 9 hetes kismama vagyok, és ma reggel wc-zésnél vérzést tapasztaltam.Nagyon megijedtem mivel a biztosan hüvelyből jött. Mikor elősször megvizsgált a doki, volt 1 csepp vér a kesztyűjén, ezért írt fel duphaston tabletát napi 2-öt.
    A ma reggeli vérzésem is kevés volt(csak törlésnél) piros színű. Azóta nem volt, görcseim sem voltak. Mi lehet a probléma?Elvetéltem? Nemi életet nem élünk a terhességem óta.Viszont nem vagyok az ágynyugalom fajta…
    Nagyon nagyon várom a választ.köszönöm!

    • Andi

      2011. október 17. hétfő

      Sajnos azóta már 3x kellett intim betétet cserélnem, a vérzésem felerősödött, és görcseim is vannak.Holnap reggel megyek dokihoz. 🙁

    • Gabi

      2011. október 20. csütörtök

      A legjobb, amit tehettél, hogy orvoshoz fordultál. Gyógyszeres kezeléssel remélhetőleg elmúlik a vérzés. Kövesd az orvosod utasításait, ha nem javasolt kimondottan ágynyugalmat, elég, ha figyelsz és nem csinálsz olyasmit, ami megerőltető.

      • Andi

        2011. október 20. csütörtök

        sajnos azóta elvetéltem.( aznap megműtöttek mikor mentem a dokihoz.):((

  • Dream

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    8 hetes terhes vagyok, tegnap voltam először dokinál. /Egyébként ez a harmadik gyermekem lenne./ Este vizsgálat után barnás-rózsaszínes foltok jelentek meg a fehérneműmön. Majd el is múlt. Reggel ébredés után újból, pisilés után a papíron rózsaszínes nyálkás elszíneződést találtam, majd egész nap semmi. Most újból nyálkás barnás, elenyésző mennyiség. Javaslatod feszülten várom! Köszönöm!

    • Gabi

      2011. szeptember 28. szerda

      Remélhetőleg elmúlt azóta ez a barnás, rózsaszínes váladékozás. Sajnos hüvelyi vizsgálat után elég gyakran előfordul ilyesmi. Ha viszont néhány napon belül nem múlik el teljesen, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni miatta.

    • Dream

      2011. október 11. kedd

      Köszönöm a válaszod, sajnos szept. 26-án elvetéltem. Missed ab. Végtelen szomorú vagyok még mindig. Üdv!

  • Mária

    2011. szeptember 11. vasárnap

    Szia Ági!

    6 hetes terhes vagyok, azt vettem észre, hogy mára már nem fájnak a melleim, nem feszülnek annyira. A tesztem még vastagon pozitív, de ezen terhességi tünet elmaradása jelentheti azt, hogy elhalt az embrió?

    Köszönöm

    • Gabi

      2011. szeptember 12. hétfő

      Ha nem jelentkezett görcs vagy vérzés, nem valószínű, hogy bármi gond lenne. Próbálj örülni, hogy ez a kellemetlenség elmúlt.

  • Mary

    2011. szeptember 10. szombat

    Kedves Ági,

    14 hetes kismama vagyok. Ő lesz az első kisbabánk és ezért minden „új” és nem kerüli el a figyelmemet. Bár még eddig nem fordult elő, de múlt héten miután együtt voltunk a férjemmel élénkpiros vérzést tapasztaltam pisi után törlésnél. UK-ban élünk, kicsit másképp működik az egészségügyi rendszer, de megnyugtattak hogy minden rendben és valószínűleg az együttlét okozta a vérzést. Azóta félek és sajnos visszautasítom a férjem ami persze nekem sem jó. Mi lesz ha újra vérzek majd? Emelett tegnap este óta egy fura nyomás jellegű, enyhébb fájdalmat érzek az alhasban ami még kevésbé segít a helyzeten. Tudnál tanácsot adni nekünk? Előre is köszönjük.
    M

    • Vida Agi

      2011. szeptember 10. szombat

      Az együttlét valóban okozhat ilyet (megsérül a hüvely fala) emiatt nem kell aggódnod.

    • Tóthné Valéria

      2011. szeptember 26. hétfő

      Szia!
      Én is pont a 14,héten véreztem be,rögtön kórházba is fogtak,élénk piros volt kezdetbe a vérzés,rá pár napra már csak barnás színű! UH kimutatót egy vérömlenyt ami nagyobb volt mint a baba.
      Sajnos vetélés veszélye fent állt,de Marci erős baba volt már akkor is igaz 2700grammal hoztuk haza mivel 37.héten már sajnos fertőzést is kaptam és nagyon gyorsan vért a pici szíve 190-200/perc,ami már veszélyes rá nézve így mindenki úgy döntött hogy már életre való,belevágunk a szülésbe!
      Szerintem nagyon jó orvosok vannak,igaz magán dokim volt.
      Az első terhességem a 6-héten elhalt/nem tudni miért/,a második terhességem vagyis az első gyermekünk Ádám gondtalan terhesség volt 39.hétre megszületett 3380grammal!
      Marci babánk már a harmadik terhességem ami problémás volt,de már leírtam!

      Ki kell használni táppénzre kell menni,pihenni,és sokat beszélni a babához,fekvés,No szex!!!!!!
      A szex nagyon veszélyes a babára ilyenkor!
      Ok nélkül nincs vérzés!!!!!!!!!

  • Oláh Zsanett

    2011. augusztus 22. hétfő

    Tisztelt Doktornő már van 1 6 éves kislányom de nagyon nehezen jött össze több honapon probálkoztunk a párommal és végül gyogyszert kelett szednem bromocrptint de ezt abba hagytam és össze jött.Azota tavaly ősszel gyogyszer nélkül összejött de sajnos el kelett vetetnem.És most azzal a kérdéssel fordulok önhöz h a párommal együtt voltam augusztus 7én és a menstruáciom ugyan abban az időben megjött aug 12 én de 1 hétig szokott meglenni mindig most pedig elmult már 3 nap már csak minimális vérzés volt azis csak délelőtt onnantol már semmi sem és 7 napig szokott meglenni és nem védekeztünk a párommal semmit sem akkor én lehetek terhes?????

    • Gabi

      2011. augusztus 30. kedd

      Igen, lehet. De ha semmi más nem utal rá, érdemes várni a következő menzeszig, és ha az késik, akkor tesztelni.

      • Oláh Zsanett

        2011. szeptember 14. szerda

        Kedves Doktornő A menstruáciom késik nem jött meg most sem de a teszt negativat mutat és semmi jele nincs annak sem h megjönne

  • Evicadra

    2011. augusztus 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Terhességem 21. hetében kismama torna után elkezdtem vérezni, másnap elmentem orvoshoz, de akkor már aktív vérzés nem volt, és nem is látszódott hol lehetett a probléma. UH alapján a méhszáj és a méhlepény is rendben volt. Ami miatt aggódom, hogy vércsoportom AB RH negatív. Ilyen esetben nem keveredhet az anya és a magzat vére (akár méhlepényen keresztül)? Az orvosom azt mondta emiatt ne aggódjak, de nem vagyok teljes mértékben nyugodt.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 12. péntek

      Nem kell aggódnod, az AB vércsoport nem jelenthet problémát.

  • judit

    2011. augusztus 10. szerda

    szia,
    15 hetes terhes vagyok es ma vereztem egy kicsit. rogton hivtam az orvosomat aki a kovetkezo uh-ig agy nyugalmat es gyogyszert irt elo. sajnos mexikoban elek igy hiaba mondanam a gyogyszer nevet…
    nagyon megijedtem, vmi tanacs??

    • Vida Agi

      2011. augusztus 12. péntek

      Tartsd be az orvos utasításait, és feküdj sokat, most ennyit tudsz tenni.

      • judit

        2011. augusztus 21. vasárnap

        koszi a valaszt, egyebkent kedden voltunk uh-on es egy 3szor 1 cm-es hematomam van a mehemben…de mar kezd gyogulni!:)))
        agyban kell lennem meg 2 hetig de ugy nez ki minden rendben van.

  • Julien

    2011. augusztus 05. péntek

    Kedves Ági,

    Először próbálkozunk a férjemmel. Két napja szúró alhasi fájdalmaim vannak esténként, de csak az egyik oldalon („meg fog jönni érzés”), és utána reggel rózsaszínű váladékot találtam.
    Lehet ez a terhesség tünete vagy aggódjak (esetleg méhen kívüli miatt)?
    Tesztet még nem csináltam, mert még csak a ciklusom 13. napján tartok.
    Szíves válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Ha a fájdalom nem erős, és a rózsaszínes váladék nem vált át vérzésbe, akkor nem jelent gondot, még szóba jöhet a terhesség. Tesztelni viszont még valóban korai lenne.

  • Julien

    2011. augusztus 05. péntek

    Kedves Ági,

    Először próbálkozunk a férjemmel, két napja szúró fájdalmat érzek az alhasomnál, de csak az egyik oldalon, valamint reggelenként fehéres-rózsaszínes váladékot tapasztalok. Lehet, hogy ez terhesség jele, vagy aggódjak (esetleg méhen kívüli miatt)?
    Tesztet még nem csináltam, mert két hete voltunk együtt először védekezés nélkül, és a ciklusom 13. napján tartok csak.
    Szíves válaszát előre is köszönöm.

  • Zsuzska

    2011. július 27. szerda

    Szia Ági!

    4-5 hetes terhes vagyok, többször is, bár elég halványan pozitívat teszteltem, ma vagyok a ciklusom 34. napján. Görcseim, fájdalmaim még nincsenek, de ma barnás, olykor pirosas váladék jelent meg. Ez rosszat jelent? El fog menni a baba? Mi okozza ezt?

    Válaszodat köszönöm.

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      A barnás folyás nem utal egyértelműen vetélésre, ha pár nap alatt elmúlik, jó eséllyel nincs is semmi gond. Viszont ha elhúzódik, netán vérzésbe vált, mindenképp érdemes nőgyógyászhoz menni. Még ha vetélésről van is szó, ha idejében orvoshoz fordulsz, még jó eséllyel megállítható a folyamat.

      • zsuzska

        2011. szeptember 13. kedd

        Szia!
        Csak a tapasztalat-megosztás miatt írom, hogy még aznap elmentem nőgyógyászhoz, aki felírta az Utrogestant, amit azonnal el is kezdtem szedni, de mindhiába, estére már fájt a hasam és aznap éjjel, illetve másnap reggelre szabályszerű, nagy mennyiségű menstruáció állt be, ami 6 napig tartott.
        Sajnos már eldöntött kérdés volt, hogy nem maradt meg az a baba.

  • Niki

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    6 hetes terhes vagyok, ma barnás folyásom volt. A hasam a terhességem kezdete óta fájdogál.Normális ez a hasfájás, és a barna folyás? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      Ha a barnázás nem váltott vérzésbe, és pár nap alatt elmúlt, akkor valószínűleg nincs gond. Az enyhe hasfájás is lehet normális. Ha viszont erős görcsök és/vagy vérzés jelentkezik, érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni. Remélhetőleg erről nem volt szó.

  • Andi1981

    2011. július 03. vasárnap

    Szia,
    A kérdésem a következő lenne 12 hetes terhesen együtt voltunk a párommal,szex után pár csepp vér jelentkezett,görcs meg ilyesmi nem volt,ez egy vasárnapi nap volt, szerdán ismét jelentkezett pár csepp vér,majd utána vasárnap(valószínűleg wc-zés közbe erőlködhetem)így ismét véreztem.A terhesgondozáson említettem az orvosnak,de meg sem vizsgált, azt mondta biztos felsértettük a hüvelyemet. Én ennek ellenére aggódom jövő héten leszek 14 hetes terhes de nem tudom mit tegyek.Ha tényleg hüvelyi vérzés milyen gyorsan gyógyul be vagy mi a teendő ha az orvos meg sem vizsgál?
    köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Mivel nem volt görcs, ezért tényleg felsérthettétek a hüvelyt, de a vérzés lehet aranyérből kifolyólag is, ami gyakran kialakul a terhesség során.

  • Kriszti

    2011. április 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    24 hetes 4 napos terhes vagyok, enyhe barnás folyásom volt. A 19. hét körül is volt egy enyhébb, hasonló tünetem. Az orvosom azt ajánlotta, hogy emiatt nem kell aggódnom, ha esetleg folyamatos lenne, akkor keressem fel a kórházat. Egyébként a méhszáj zárt, a terhességem problémamentes, leszámítva a szeméremtesten megjelenő megvastagodott ereket. Mitől lehet ez a váladékozás?

  • Orsi

    2011. április 21. csütörtök

    Sziasztok!
    Nekem olyan „problémám” lenne, hogy van vagy 10 erős tesztet, viszont nincsenek tüneteim! Illetve voltak még egy hete, de akkor sem túl erősek, viszont pár napja alig. A tesztek erősödnek a múlt hét óta.Ma reggel is csináltam, totál erős. Nemvárt után vagyok 4 nappal. A hasam sem görcsöl, csak néha szúr egyet-egyet.
    Baj lehet? Nincs baba? Pénteken megyek uh-ra, de nagyon ideges vagyok!
    Kérlek,ha tudtok minél hamarabb válaszoljatok!
    köszi

    • Gabi

      2011. április 24. vasárnap

      Ha pozitív a teszt, 99%, hogy valóban terhes vagy. A tünetek hiánya nem jelenti azt, hogy ne lennél terhes. Próbáld élvezni a problémamentes terhességet!

  • Ildi

    2011. április 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Mit jelent a megtartott portio zárt mészáj mellett a 23. héten?
    Korábban a 12. héten vérzésem jelentkezett, de a 15. hétre elműlt, azóta minden rendben van.

    Köszönettel:
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Azt jelenti, hogy zárt a méhszáj, és még nem rövidült meg a méhnyak.

  • Enikő

    2011. április 09. szombat

    10 hetes terhes vagyok, már 1 hete barnázgatok, de csak minimálisan. Tegnap erősödött a barnázás, a hasam is fájdogált, elmentem orvoshoz. Egy 29 mm-es bevérzést talált a lepény széli részénél. A baba 32 mm-es volt. Ez még koraterhességnek számít? 3*2 szem Ultrogestant írt fel. Ezt nagyon soknak tartom. Baj lenne, ha csak 3*1-t szednék?Furcsa, hogy ágynyugalmat nem írt elő, pedig soknál olvasom, hogy ilyenkor ezt javasolják. Ön mit tenne a helyemben. Válaszát köszönöm!

    • Gabi

      2011. április 14. csütörtök

      Elsősorban beszedném az orvos által előírt gyógyszert, és „önszorgalomból” sokat pihennék. Remélhetőleg azóta már javult a helyzet.

  • bernadett

    2011. április 02. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 éves lesz a nyáron,a párrommal a második babát tervezzük. Probálkozásunk Óta(2 hónapja)még a múltkor megjött rendessen a mensim,a következönek kb egy hét múlva kellene.A napokban viszont barnás folyásom van,kevés annyi,hogy egy kis tisztasági betét bőven elegendő,viszont ez a kevés már 5 napja tart.Terhességi tesztet csináltam de negativ lett… Lehet terhesség?,esetlegessen túl korai még? Bizom benne nem valami komolyabb probléma?… Sajnos orvoshoz még a munkám miatt nem jutottam el.Mindezt csak azért kérdezem mert,első terhességemnél ilyet nem tapasztaltam,legalábbis akkor csak egyetlen egy nap fordult elö kis barnás folt,és több nem. Sokindent lehet olvasni és nehéz eligazodni egyes portálokon e témában,ezért nagyon köszönöm megtisztelő válaszát! Bocsánat a sok kérdésért!

    Üdvözlettel: Bernadett

    • Gabi

      2011. április 09. szombat

      Ha ez a barnázás nem váltott át vérzésbe, és azóta el is múlt, akkor esetleg még szóba jöhet a terhesség. Mindenképp érdemes lenne megismételni a tesztet.

  • Évy

    2011. március 25. péntek

    Üdvözlöm!
    Február 22.-én volt missed ab-om.6 hetes voltam.Már akkor szilárdan elhatároztam,hogy nekem gyerek kell ezt nem adom fel ilyen könnyen.így mióta kijöttem a kórházból vitaminokkal(Femibion 800 és Eurovit multivitamin)és folsavval tömöm magam,valamint iszom a cickafark teát(14 napig),majd a palástfű teát.Lehet ennek köszönhető,de nagy örömömre pontosan a műtét után 28 napra megjött a mensesem.Számomra ez azr jelezte,hogy rendbejött a hormonháztartásom.El is határoztam,hogy áprilisban bele is vágunk a baba projectbe!A véleményére lennék kíváncsi,hogy Ön szerint valóban rendben vaggyok-e hormonilag?(Mert lelkiekben teljesen erős vagyok.)És,hogy valóban belevághatok-e a dologba a párommal?
    Válaszát köszönöm előre is!
    Évy

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Igazából 3 hónapot szoktak javasolni a műtét után, mert ennyi kell, hogy a szervezet regenerálódjon. Ennek ellenére a próbálkozást el lehet kezdeni 2 hónap után, ha a ciklus helyreállt és te is úgy érzed, készen vagy rá.

  • Szamóca

    2011. március 18. péntek

    Szia Ági!
    Mit tanácsolsz?
    Tavaly nyáron, még lányom szopizott, ismét terhes lettem, de sajnos a 8. héten nem volt szívhang, és mivel elhalt a baba, műtéti befejezésre is szükség volt. Vártunk pár hónapot, majd újra terhes lettem, de sajnos ez a terhességem méhenkívüli lett, megműtöttek(1 hete). Mindez félév alatt. Jelenleg nem tervezzük, hogy hogyan lesz a kistestérügyben. De erősen gondolkodom, hogy nincs-e valami probléma, vagy csak véletlen „sorozata”.A kérdésem az lenne, szükséges lesz-e majd valami vizsgálatokra, ha úgy érzem „eljött az idő” a kistesó ügyben, vagy sem. Ha igen szerinted milyen vizsgálatokat érdemes kérni? Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      A méhen kívüli terhességnek sok oka lehet, ezek közül az egyik a korábbi terhesség műtéti befejezése miatti sérülés vagy az előző terhességből visszamaradt ciszta vagy mióma. Ezek után érdemes utánanézni az újabb terhesség vállalása előtt.

  • Andi

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!

    Lombikkezelésen vettem részt. A transzfer február 18án történt, amikor visszkaptam két kis sejtecskét 5 naposan. 23-án éjszaka pecsételő vérzésem lett, ami 24-én is előfordult. Kis mennyiségek, inkább szakaszos vérzés: van, hogy többórán keresztül nincs, utána megint 1-2 pötty, ami halvány piros. Pénteken visszahívott az orvosom, aki nézett progeszteront, ami alsó határértékű, a hcg: 27,5. Az Utrogestant megemlete, és kaptam Ovitrelle injekciót is fél ampullával. Vérvételre jövő héten kell mennem két alkalommal is. A baj az, hogy még ma is változatlanul fennáll a pecsételő vérzésem, hiába pihenek egész nap. Megmaradhat ettől a baba? Az Ovitrlle injekciót pedig nem értem, miért kaptam (ezen már csak itthon kezdtem el gondolkodni), van ötleted? Köszönöm válaszod!

    Válasz: Ennek a vérzésnek hormonális okai lehetnek, ezért kaptad az injekciót.

  • Judit

    2011. február 24. csütörtök

    Kérem aki tud mihamarabb segítsen
    Köszönöm előre is.

  • Judit

    2011. február 24. csütörtök

    4 hetes terhes vagyok,de már 3. napja hogy rózsaszín folyás szerű folyadék távozik belőlem.A hasamon picit nyomó érzést érzek.Mi lehet a probléma?

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Ha nem vált át vérzésbe és elmúlik pár napon belül, akkor lehet normális is. Viszont ha ez elhúzódik, vérzésbe vált, esetleg erős görcsök kísérik, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

  • Bea

    2011. február 17. csütörtök

    Sziasztok!

    Tud nekem valaki segíteni?

    Igaz az hogy a megvastagodott méhnyálkahártya pozitív terhességi tesztet eredményezhet akkor is ha nincs baba?
    A nőgyógyászom szerint lehet.A nemvárt napjától egy hétig pozitív tesztjeim voltak minden nap majd görcsös vérzéssel kiürült minden.
    Nem tudom elhinni hogy nem baba volt.Járt már így valaki?

    Köszönöm

  • Teréz

    2011. február 12. szombat

    Szia. Most 11 hetes terhes vagyok az éjszaka felébredtem és látom hogy barna folyásom van. Volt ilyen már korábban is de 2 hete az orvosom azt mondta hogy mélyen tapad a méhlepény. Szerinted van összefüggés a két dolog között? mit tegyek? A barnázás már kb.4hete kimaradt és most ujra jelentkezett, ultrogestant szedek 3-szor.Nincsenek különösebb görcseim vagy fájdalmam, szerimted maradjak itthon és pihenjek vagy menjek be az ügyeletre? 2hét mulva kell menjek vissza a dokihoz.SZia és nagyon várom a volaszod!

    • Gabi

      2011. február 14. hétfő

      Remélhetőleg nem jelentkezett azóta a barnázás, de ha igen, akkor mindenképp keress meg egy nőgyógyászt, már csak a megnyugtatás kedvéért is!

  • Szabó Erika

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági!
    Kérdésem sok lenne, de inkább költői. Harmadik babámmal a 12. héten voltam várandós. Genetikai UH-ra küldtek Debrecenbe, ahol megállapították, hogy a magzat már nem él, a 10. hét táján elhalt. A 9. héten voltam UH vizsgálaton és minden rendben volt, szívhang, CRL: 23 mm. A mai vizsgálat 26 mm embriót mutatott, és életjeleket nem. Mi okozhatta? Semmi jel, görcsölés, vagy vérzés. Hétfőn kell mennem a kórházba művi bejezésre. Mire számíthatok?
    Sajnos könnyek közt nyeldekelve írok, még nem búcsúztattam el….

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Ezt nem lehet megmondani, a legtöbb esetben genetikai rendellenesség okozza ezt, viszont jó hír, hogy ez nem szokott ismétlődni, utána nyugodtan vállalható újabb baba.

  • Agica

    2011. február 08. kedd

    Kedves Agi!
    Most vagyok az elso terhessegem 8. heteben.Egy hete volt egy kisebb verzesem,azota fel-fel lep veres,barnas folyas,de enyhe csak.Voltam orvosnal azt mondta,hogy meg korai barmit is mondani,de koros elvaltozas nem lathato.Tegnap kohogesre vagy tusszentesre beszurt a pertefeszkem,ez jelent valami rosszat? Vagy a folyas vegett menjek megint orvoshoz? (En Londonban elek es itt csak 12. hettol nezik meg a picit,amikor otthon voltam multheten nezettem meg a babat.)Nagy felelmem,mint nagyon sok kismamanak,hogy a babaval baj tortenik. Nem konnyu fizikai munkat vegzek 8 oran keresztul fel ora szunettel.Nem emelgetek nehez dolgokat.A munkambol kifolyolag lehet gond? Valaszat elore is koszonom! Udv.: Agica

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      A köhögésre, tüsszentésre szúrkálás nem gond, emiatt nem kell aggódni, sem amiatt, hogy könnyű fizikai munkát végzel, ettől semmi baja nem lehet a babának (nyilván, ha úgy érzed, fáradsz, nem bírod, szédülsz, akkor pihenni kell)

  • Ingrid

    2011. február 01. kedd

    Már 2 szer volt vérzésem elöszőr 8 héten útána, a 12. héten,mind a 2-szer kórházba kerültem, ahol szigorú fekvést javasoltak.Azt mondták haematoma okozza a vérzéseket.
    Most a 14.héten vagyok és megint barna pecsételő vérzésem van a 12.-hét óta.
    Miért keletkeznek ezek a haematomák és mennyire veszélyesek?
    Előre is köszönöm a válaszát. Ingrid

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      A haematoma egy bevérzés a méh felületén, általában maguktól felszívódnak. Koraterhességben a legveszélyesebbek,ilyenkor a vérzés vetéléshez vezethet, mivel azonban te már a 14. héten vagy, ezért ez már téged nem fenyeget, de pihenésre mindenképpen szükség van.

  • Juli

    2011. január 31. hétfő

    12. heti terhesség: tenyérnyi piros vérkocsonya távozott ma, vér és rózsaszín folyadék kiséretében, továbbra is vérzek. Enyhe alhasi görcs volt. Lehet e a babának baja? Nagyon megilyedtem!

    • Gabi

      2011. február 03. csütörtök

      Ha nem voltál orvosnál, és esetleg a vérzés sem szűnt meg, minél előbb fordulj nőgyógyászhoz! A vérzés terhesség során sosem természetes, ilyenkor érdemes a vetélést kizárni.

Comment navigation