Vérzések a terhesség alatt

Az egyik legijesztőbb dolog, ami terhesség alatt történhet, ha vérzést tapasztalunk, és gyakoriak az olyan közszájon forgó történetek is, amikben valaki azért nem vette észre, hogy terhes, mert mensese volt, azaz vérzett – ez azonban nem „valódi” menses, legfeljebb úgy tűnik. Milyen okokból léphet fel vérzés a terhesség alatt?

 Vérzések a terhesség alatt1. Beágyazódás

A petesejt méhfalba történő beágyazódása okozhat enyhe vérzést, ami akár több napig is eltarthat, és mivel pont a következő menstruáció időpontjában lép fel, ezt szokták gyakran mensesnek hinni. Ez a vérzés azonban jóval gyengébb, mint a szokásos menstruációs vérzés és általában nem folyamatos, hanem szakaszosan jelentkezik.

2. Hormonszint-változások

A hormonszint megváltozása barnás folyással, pecsételő vérzéssel vagy barnás vérzéssel járhat, ami gyengébb vagy nagyon erős is lehet. Ha ilyet tapasztalsz, mindig azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez koraterhességben méhenkívüli terhességre, vetélésre utalhat és adott esetben gyógyszeres kezelésre is szorul.

3. Fertőzések

A terhesség során szerzett hüvelyi fertőzések erős pecsételő vérzéshez vezethetnek, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés továbbterjedhet és ez koraszülést okozhat.

4. Szexuális együttlét

Ijesztő, de ártatlan jelenség a szexuális együttlét után fellépő gyenge vérzés.

4. A harmadik trimeszterben

Az élénkpiros, intenzív vérzést a placenta leválása vagy tapadási rendellenessége okozhatja, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.
Amennyiben mélyen fekszik a méhlepény, a 3. harmadban előfordulhatnak vérzések, ezesetben az anyának az utolsó harmadban folyamatosan feküdnie kell.

Az utolsó hónap során a nyákos, rózsaszínes folyás, gyenge vérzés a méhnyak felpuhulására utal, ez a szülés közeledtét jelzi.

Szeretnéd nyomon követni terhességedet és a baba fejlődését hétről hétre? Az egyetlen magyar nyelvű hírlevél, ami 4 hetes várandósságtól 4 éves korig segít nyomon követni a baba fejlődését hétről hétre e-mailben. Irakozz fel most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

113 Comments

Comment navigation

  • tandrea198

    2012. június 26. kedd

    jó napot!
    a múltkor már írtam de sajnos nem érkezett rá válasz!barnás folyásom volt nagyjából egy hétre rá amint abba hagytam a gyógyszert!egy párszor voltunk már együtt a párommal!az érdekelne,hogy mikor lehetek terhes?

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      Fogamzásgátló abbahagyása után az első menzesz még pontosan jelentkezik, ezután kellene elkezdeni az újabb levél tablettát. Ha a 7 nap elteltével nem kezd új adag gyógyszert, akkor a fogamzásgátló hatás már nem érvényesül, így akár azonnal teherbe lehet esni.

      • tandrea198

        2012. június 28. csütörtök

        rendben,köszönöm a választ!akkot lehet gőzerővel hajtani?:)az érdekelne még,hogy mi van ha nem várom ki a 3 hónapot amíg kiürül teljesen a szervezetemből?lehet baja a babának?valamint a havi menszeszem után ahogyan abbahagytam a fogamzásgátlót rá 4 napra ismét vérzésem volt,ami az első nap elég erős és élénk piros színű volt,a második nap pedig sötét barna,ezzel véget is ért!3.nap már nem volt semmi!ez miért lehet?

  • Alexandra

    2012. június 22. péntek

    Hello terhes vagyok már 3 hónapja és minden hónapban vérzek és az orvos se tudja mért….mért vérezhetek teresség alatt????

    • Vida Agi

      2012. június 22. péntek

      Általában hormonális okokból szokott ilyesmi lenni.

      • Alexandra

        2012. június 24. vasárnap

        biztos???

  • fleisz_anitta

    2012. június 20. szerda

    sziasztok
    en 13 hetes es 5 napos vagyok van egy enyhe rozsaszines verzesem es fel vagyok fazva a doki nem tudja miert lehet ez a verzes legyszi segitsetek.koszi

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      A vérzés több dolog miatt is jelentkezhet. Erős felfázás egyik tünete is lehet, ezt mindenképp kezelni kell. A nőgyógyásznak ilyenkor azt a legfontosabb megállapítani, hogy a méhen belülről ered-e a vérzés, mert ha igen, akkor a babával is gond lehet. De ezt így nehéz lenne megtippelni, az orvos, aki megvizsgált, neki kellene látnia, mi a helyzet, neki kellene elmagyarázni a lehetőségeket a vizsgálat alapján.

    • tandrea198

      2012. június 28. csütörtök

      szia
      nekem is volt ilyen vérzésem a terhesség alatt,mert én is fel voltam fázva!:(én bekerültem a korházba,11 napot töltöttem bent:(mindennap infúziót kaptam,a babát meg mindennap nézték,hogy rendben van-e!azonnal veszélyeztetett terhes lettem,és akkor jöttem el táppénzre!nagyjából én is ennyi idős terhes voltam!igyál nagyon sok folyadékot,és vmint derék melegítőt is használj,valamint pihenj nagyon sokat!

  • gaba

    2012. június 16. szombat

    Tisztelt Ági!
    Lassan terhessegem 41. hetet taposom, mostmar kezd kicsit terhes lenni ez az állapot. Az orvosom szerint a cervix értékem 3ooo. Tudom jól, hogy ez mit jelent, ezért is vagyok kiváncsi, hogy a mellbimbó ingerlésével be lehete inditani a szülést? már megfigyeltem ha kb. 1o percen keresztül ingerlem a mellbimbómat, utána mehösszehuzódásaim vannak. jelent ez valamit? fogok tudni szülni vagy mindenképp császár lesz? bocsi a bugyuta kérdésért és köszönom a választ.

    • Gabi

      2012. június 22. péntek

      Remélem, azóta már megvan a baba. Túlhordásnál szokták alkalmazni a mellbimbó ingerlését is, előfordul, hogy beválik. Én pl. mindkétszer a kiírás után 8 nappal szültem, normál, hüvelyi úton. A másodiknál két oxitocin infúziós próba szülés indításom is volt, nem indult be, majd az utolsó után 2 nappal maguktól jöttek a fájások.

  • andrea

    2012. június 16. szombat

    Kedves Agi!
    Koszonom a legutobbi gyors valaszt, a fertozest ezuttal sikerult kikezelni. Most ujjabb kerdessel fordulnak hozzad. 40. hetben jarok, voltam orvosnal aki eleg alaposan megvizsgalt. Azt mondta, hogy teljesen zart vagyok, azonban a mehnyak szepen fel van puhulva es meg is van rovidulve. A vizsgalat utan kicsit veres volt a kesztyuje, nekem pedig eleg erosen fajdogalt a mehem, kb. fel oraig,majd masnap delutanig barnas-rozsaszines folyasom volt, aztan elmult.azota szinte semmi,csak egy-egy kisebb gorcs.
    Kerdesem az lenne, hogy mi okozta a szines folyast? van-e eselyem arra hogy termeszetes uton szuljek ha meg mindig zart vagyok? koszonom valaszod es bocs amiert hosszura sikerult.
    minden jot, andrea.

Comment navigation