A várandósság lelki oldala

A várandósság nem csak fizikai folyamat: számos lelki tényező is megváltozik ilyenkor az anyában, ami első várandósság idején különösen erős lehet. Van, aki számára szüntelen boldogság, van, aki számára érzelmi hullámvasút veszi kezdetét, ami nem csak a megváltozott hormonháztartás, hanem a saját korábbi önismeretünk, „hozott” tapasztalataink műve is lehet.

várandósság lelki oldala, terhesség lélek, terhesség depresszió, szülés utáni depresszió, baby bluesFreud szerint a gyermek iránti vágy a kislányoknál másfél éves korból ered, ekkor kezdenek el a kislányok édesanyjukkal azonosulni és utánozni mindazt, amit tőle látnak: babázni, babát öltöztetni, etetni. 5-6 éves kortól kezdve pedig az apával való azonosulás, a Ödipusz-komplexus jelentkezik, a kislány felismeri, hogy az anyai vágyak megéléséhez szüksége van egy apára is és elkezd a saját jövendőbeli gyermekéről is álmodozni. A pszichológusok szerint minden nőben ott él a születendő gyermeke képe már ettől a kortól kezdve, amit az évek folyamán folyamatosan alakítgat, formál magában, néha fantáziálgat róla, „beszélget vele”.

Az anya korábbi élményei, érzékenysége és önismerete meghatározó abban, hogy teherként vagy áldásként éli meg a várandósság 9 hónapját. Ennek az egyik oka, hogy ilyenkor az anya végigéli a saját gyermekkorát, régi emlékek törnek elő belőle, a szüleivel való kapcsolatán és a saját gyermekkorán gondolkodik el újra.

Az ultrahang és a sok orvosi vizsgálat is különös hatással lehet az anyára. Korábban, amikor nem volt ez a sok vizsgálat, az anya kapcsolata a magzattal zavartalan lehetett, most viszont nagyon hamar sokféle információt, leletet kap az anya és lehetséges veszélyforrásokat ismertetnek vele, ezek túlságosan aggódóvá, szorongóvá tehetik és megtörik azt a nyugodt állapotot, amiben a magzat és az anya csak ketten léteznek. A babát ez a helyzet számokká, veszélyfaktorokká, leletekké egyszerűsíti és éppen a lelki kapcsolatot, az egymásra hangolódást teszi nehézkesebbé. Ezen segíthetnek azok a fajta foglalkozások, amik segíteni az anyának befelé fordulni, magára és a magzatra figyelni, mint a várandós jóga, az aquanatal, vagy az Igazi Szülésfelkészítő Tanfolyam meditációs gyakorlatai.

Nem kell megijedni ezektől a felkavaró érzelmektől, az érzelmi hullámvasúttól, ami néha sírással néha féktelen örömmel járhat, ez teljesen normális. Hasznos lehet, ha leírod egy naplóba az ezekkel kapcsolatos érzelmeidet, gondolataidat válogatás nélkül, ez segít feldolgozni ezt a helyzetet és szorosabb kapcsolatot kialakítanod a babáddal.

A szülés közeledtével az anya egyre inkább magába fordul, elmélyül, az érzései kisimulnak. Ritkábbak már a nagy érzelmi kitörések, inkább a csendre, nyugalomra, otthonülésre való késztetés a jellemző. Fontos, hogy hagyd magad ilyenkor elbújni a világ elől, sokat pihenni, keresd a csendes, megnyugtató tevékenységeket, vagy éppen a semmittevést, ne akard mindenáron bebizonyítani, hogy te még az utolsó hetekben is jól bírod, ha az már nem esik igazán jól.

Az érzelmi változások a szüléssel nem érnek véget. A baba születése utáni napokban baby blues jelentkezhet, illetve előfordulhat a baba születése utáni első évben szülés utáni depresszió is.

Ha nemcsak elméletben szeretnél felkészülni a szülésre, hanem lelkileg is – van számodra megoldás: Katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Edy22

    2012. június 05. kedd

    Sziasztok!
    25 éves 8 hónapos kismama vagyok.17 éves koromban volt egy abortuszom ami nagyon megviselt, akkor fél évnyi depresszióban voltam.Csak aludtam ettem és iskolába jártam.Semmi mást nem csináltam. Akkor a családom segítségével nagyjából sikerült feldolgoznom(bár még ma is minden nap eszembe jut). Aztán egész végig azon aggódtam és féltem, hogy ugyan lehet-e még majd saját gyermekem. Most boldog párkapcsolatban élek már 4 éve és úgy terveztük, hogy idén kezdünk el próbálkozni a pici fogantatásával. Hát ő egy évvel hamarabb megfogant ugye :)! Így sajnos elég sok anyagi nehézségünk van,volt bár párom derekasan helyt állt és hiányt nem szenvedünk semmiben ebben a nehéz világban sem csak ennek az az ára, hogy ő külföldön én meg itthon. Nagyon hiányzik az egész terhességet úgymond egyedül nélküle csináltam végig. Ugyan van család aki itt van körülöttem, de már nem olyan nagy a segítség mint 8 évvel ezelőtt és így egyedül érzem magam.Sokszor rágódtam az anyagi dolgokon éjjelente és azon hogy vajon jó anya leszek-e?Meg fogom-e tudni adni neki mind azt,amire szüksége van?És bevallom félek a szüléstől is. Nem a fájdalomtól, mert tudom hogy úgy is fájni fog.Ha nem attól, hogy ne legyen semmi komplikáció.Sokszor jutott az az eszembe, hogy mennyivel könnyebb lenne ha még nem lennék terhes és az az egy év még rendelkezésünkre állna. De aztán mozdul egyet és már rendezgetem a kis ruháit és a kiságy meg a többi és olyan jó érzés fog el, hogy ő az én SAJÁT gyermekem és ez agy kis csoda.Csak félek, hogy szülés után nehogy depressziós legyek? Szerintetek fenn áll a veszélye annak, hogy az legyek?

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      Az aggodalmaid teljesen normálisak, ez az anyaság része, hogy már most aggódsz a kicsi miatt, és szeretnéd őt egészségesnek látni.

  • Kántor Edina

    2012. február 19. vasárnap

    Kedves Anyukák!

    Kántor Edina vagyok, Nyíregyházáról és szeretnék Önöktől segítséget kérni abban, hogy én most vagyok végzős a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán szülésznő hallgatóként és a szakdolgozatomat írom, aminek a témája a szülés utáni hangulatváltozások.Én ehhez egy kérdőívet állítottam össze és azt szeretném megkérdezni, hogy lenne -e kedvük kitölteni nekem, név nélkül anonim módon és ezt a kérdőívet csak én fogom feldolgozni!A szülés időpntja 2-3 éven belül legyen! Nagyon nagy segítség lenne ez nekem! kb. 10 percet venne igénybe!Az e-mail címem: kantor_edina@freemail.hu, erre az e-mail címre nyugodtan írhatnak ha van ezzel kapcsolatban kérdésük, vagy ide elküldheik az e-mail címüket és én átküldöm a kérdőívemet.
    Köszönöm szépen a segítségüket!