Táppénz, szülési szabadság és társaik

Sokfelé szokás, hogy amint megtudja valaki a terhesség tényét, elmegy táppénzre (főként, ha azelőtt se kapott valami fényes fizetést), ez azonban általában teljesen felesleges.

Táppénz, szülési szabadság és társaikHa a terhesség zavartalan, akkor akár az utolsó napig lehet dolgozni, vagy a kiírás napja előtt kivenni fennmaradt éves szabadságunkat (ha nem vesszük ki, akkor a GYED illetve a GYES lejárta után ki lehet venni). Táppénzre akkor érdemes menni, ha valaki fizikai munkát végez, veszélyes anyagokkal dolgozik, egész nap állnia kell, vagy veszélyeztetett terhes.

A szülési szabadság idejére járó pénzt, valamint a GYED-et az előző teljes naptári év jövedelme alapján számolják, ha tehát elmegyünk táppénzre, ez a jövedelem kisebb lesz, így kevesebb GYED-et, TGYÁS-t kapunk majd.

A TGYÁS, GYED kiszámításánál a szülést megelőző teljes naptári év számít, tehát 2007-ben született baba esetén a 2006.-os év. A táppénz nem számít bele. Ha összeadod a bruttó fizetéseidet (a táppénzt ne add hozzá), és annak veszed a 70%-át (mínusz az adók, ami valamivel kevesebb, mint a béredé, akkor kb. kijön, mennyi lesz a TGYÁS, meg hogy a gyednél beleesel-e a magasabb kategóriába. A TGYÁS-nál nincs felső határ tehát, ha valaki a megelőző évben 1 millát keresett havonta, akkor annak a 70%-át kapja.

    Ebben a témában többé nem lehet kérdezni. Nem vagyok TB szakértő, pszichológus vagyok, a babákhoz, gyerekekhez értek, nincs időm napi szinten 5-10 egyéni járulékokkal kapcsolatos problémáknak utánajárni. A korábbi válaszaimban szinte mindent megtalálhatsz, ami fontos lehet a számodra, olvasd át őket alaposan, valamint nézd meg az itt felmerült kérdéseket és válaszokat is!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

106 Comments

  • szancsu

    2008. augusztus 13. szerda

    Sziasztok!

    Jövőre fogok szülni, érdeklődnék, hogy ha a GYED maximalizálva van, akkor hogyan lehet az, hogy egyes ismerős kismamák az első 6 hónapban megkapták a teljes fizetésük 70%-át (több százezres havi bruttó fizetés mellett), és utána volt már „csak” a maximalizált összeg (bruttó 90.000 ft körül). Ez igaz?

    Előre is köszönöm a választ

    Válasz: Igen, mert a szülés után először a TGYÁS jár 24 hétig (illetve ki lehet venni a szülés előtt is 4 hetet, ebben az esetben csak 20 hétig) és utána jön csak a GYED. A TGYÁS összege viszont nincs maximalizálva.

  • szrenkota

    2008. augusztus 12. kedd

    Köszönöm az előző választ!

    Még egy dolog eszembe jutott:
    Ha 2009. januárjában születik a kisbaba és én szeptember 1-től betegállományban vagyok, akkor a 2008-as évem átlagkeresetébe csak az augusztusi jövedelmemig számít bele a GYÁS? /pl. 8 hónap átlaga:12-vel szorozva 8-cal/ ?
    -vagy a ledolgozott 8 hónap átlaga:8-cal adja ki az éves átlagot?
    -vagy minek számít az a 4 hónap betegállomány?
    A választ előre is köszönöm!

  • Ildikó86

    2008. augusztus 11. hétfő

    A választ köszönöm szépen,igen sokat segített. További szép napot!

  • Andy76

    2008. augusztus 11. hétfő

    Sziasztok!

    Szeretném a tanácsotokat kérni, mert már teljesen belekeveredtem ebbe a Gyed-gyes témába :-). Jelenleg Gyes-en vagyok 26 hónapos kislányommal és nagyon szeretnénk neki egy kistesót. Kérdésem az lenne, hogy ha összejönne a babóca, akkor a Gyes megszüntetésével ki kell vennem a szabimat a munkahelyemen és csak utána mehetnék táppénzre vagy egyből táppénzre is mehetek egészen a szülésig? Melyik a jobb megoldás számomra? Attól félek, ha kivenném a szabimat akkor el is küldhetnek, bár nem tudom táppénz alatt is megtehetik-e. Bár eddig nagyon „rendes” volt ilyen szempontból a cég ahol dolgozom, de hát sosem lehet tudni. Mi alapján fogom majd kapni a második gyereknél a Gyed-et? Azt hallottam fél füllel, már nem tudom honnan, hogy ha 180 napnál több ideig vagyok Gyesen, akkor az lesz az alapja a majdani Gyed számításának. Ez vajon tényleg így van?
    Bocsánat ha hülyeségeket kérdeztem volna, remélem azért tudtok jó tanácsokat adni.

    Előre is köszönöm a segítségeteket!
    Andy

    Válasz: Nem muszáj kivenned a szabidat, mehetsz rögtön táppénzre is. A szabit kivenni azért jobb, mert akkor magasabb lesz a TGYÁS illetve a GYED alapja. A visszatérés után 30 napig nem lehet felmondani a törvény szerint.
    Ha GYES-en maradsz, akkor a GYES marad az alap. Ha kiveszed a szabadságodat és elmész táppénzre, akkor ez az időszak megemelheti a TGYÁS/GYED összegét, de csak akkor, ha a fizetésed magasabb volt, mint a minimálbér kétszerese (mert különben ezalapján számolnak)

  • Ildikó86

    2008. augusztus 11. hétfő

    Kedves Válaszoló!

    Igen nagy problémával küszködök,ezért kérlek segíts a döntésben.

    Az a helyzet,hogy a párommal szeretnénk kisbabát. Reméljük hamarosan összejön.
    Én idáig tanultam fősulin,most ha minden igaz,szeptembertől el tudok helyezkedni.
    És mi van,ha kiderül,hogy babát várok? Én továbbra is szeretnék dolgozni…amíg bírom magam.

    Kérdéseim a következők:
    1,Mennyi munkaidő után jár táppénz? Vagy hogy működik ez?
    2,Ha 2009.májusában szülnék,akkorra meglenne a 180nap folyamatos munkaviszonyom,de viszont nem 2008-ban. Így is járna a gyed?
    3, A gyed-be beleszámít a táppénz?
    4,Ez már mással kapcsolatos kérdés,de olvastam ez előzőekben,hogy közalkalmazottaknak van kedvező hitel? Mert mi építkezni szeretnénk és ez aktuális lenne.

    Bocsánat a sok buta kérdésért,de még nem vagyok járatos ezekben a dolgokban.

    Előre is köszönöm a választ!!!

    Válasz:
    1. A táppénz jár, ha van biztosításod, azaz dolgozol, időtartamhoz nincs kötve.
    „A táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:

    1. a fennálló vagy a megbetegedést közvetlenül (1-3 nappal) megelőzően fennállott biztosítási jogviszony,
    2. a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
    3. az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség.” (forrás: http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34,55138&_schema=PORTAL)

    2. Igen.
    3. A GYED összegébe nem számít bele a táppénz, csak a fizetésed.
    4. Erről fogalmam sincs. Ha építkezni szeretnétek, akkor vehettek fel ún. megelőlegző szocpolt, aminél 6 éven belül 2, vagy 3 éven belül 1 gyereket kell felmutatnotok, és a vállalt gyerekek számától függ majd a vissza nem térítendő állami támogatás összege. Eziránt bármelyik bankfiókban (vagy bank honlapján) érdeklődhettek.

  • Szrenkota

    2008. augusztus 10. vasárnap

    Sziasztok!

    Januárra várom a kisbabámat. Két kérdésem lenne.
    Az egyik: szeptembertől betegállományban leszek, közalkalmazottként jár-e az ékezési jegy a táppénz alatt, a születési szabadságig?
    A másik: a GYÁS összege az évi bruttó vagy nettó átlag kereset 70 %-a?
    A választ előre is köszönöm!

    Válasz: 1. ez a munkáltatóval való megállapodástól függ, hogy az étkezési jegyet adja-e a betegállomány idejére is. Általában nem szokták adni.
    2. A bruttó 70%-a és lejön belőle még az adó.

  • Timi

    2008. augusztus 10. vasárnap

    Szia Ági!
    Légyszives segíts nekem!!
    Novemberre várom a babánkat.Március óta táppénzen vagyok.Közben most kiderült hogy megszűnik a munkahelyem és mindenkit elküldenek legkésőbb szept.30-ig.Kitől kapom ezek után a táppénzt,végkielégítés nekem jár-e meg mint a többieknek, a szabival amiket nem vettem mi lesz vele?Sajnos nem tudok ezekről semmit és a munkahelyen sem segítőkészek hogy ezekről felvilágosítsanak.Nagyon várom válaszod.Előre is köszönöm:Timi

  • Zsuzsa19

    2008. augusztus 09. szombat

    Szia!

    2009. januárra várom a babám. Július 31-ével lejárt a munkaszerződésem, amit nem hosszabbítottak meg. Mivel tanár vagyok, nem kerestem új munkát. Azt mondták a munkaügyi központban, menjek passzív táppénzre, mert igaz, hogy csak 45 nap, de lehet kérelmezni a meghosszabbítását méltányossági alapon, ha pedig nem fogadják el a kérelmet, szeptember közepétől is lehetek álláskereső. 4 év folyamatos munkaviszonyom volt 2004. aug 14-től 2008. július 31-ig. Eszerint a legmagasabb álláskeresési járadékra lennék jogosult, de a táppénz ennél is magasabb, mert 154 000 Ft volt a bruttó keresetem. Az a kérdésem, hogy ha nincsen munkaviszonyom, az álláskeresési járadék vagy a passzív táppénz képezheti-e a gyed alapját? Hogyan fogják kiszámítani a gyedet? Mert a korábbi munkakörömhöz hasonló munkát valószínűleg nem fogok találni, érdemes-e elmennem minimálbérért dolgozni, vagy maradjak inkább táppénzen és/vagy ák. járulékon? Azt is szeretném megtudni, hogy ha a Tgyást a szülés előtt 4 héttel, 2008 decemberétől igénylem, akkor 2007 vagy 2008 jövedelmét veszik alapul?
    A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz:
    Ha 2008-tól igényled, akkor a 2007 lesz a TGYÁS alapja, azaz a tavalyi év, amikor még dolgoztál. A táppénz és a munkanélküli összege nem képezheti a GYED alapját, csakis munkabér, tehát a GYED-et az idei július 31-ig kapott jövedelmed alapján fogják számolni, így kb. 77000 Forint bruttó GYEDre számíthatsz majd az idei jövedelmed alapján. Ha elmész minimálbérért dolgozni, az tovább emeli majd a GYED alapját.

  • Reni

    2008. augusztus 08. péntek

    Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni! Nálam most derült ki ,hogy babát várok,jelenleg közalkalmazottként dolgozom határozatlan idejű szerződésel, ha bejelentem,hogy terhes vagyok akkor kirúghatnak?? Kérem segítsen valaki: Köszönöm
    Reni

    Válasz: Nem rúghatnak ki, a terhesség ideje alatt védettséget élvezel.

  • Vida Agi

    2008. augusztus 06. szerda

    Anett, igen, folytatódik.

  • anett

    2008. augusztus 06. szerda

    Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy a GYED ideje alatt folytatódik-e a közalkalmazotti jogviszony (előtte közalkalmazottként dolgoztam)?
    Szeretnénk hitelt felvenni, és mint közalkalmazottnak, kedvezőbbek lennének a feltételek (már ha engedi az adott bank, hogy én vegyem fel a hitelt)

    Nagyon köszönöm a választ! Anett

  • Óvónéni

    2008. augusztus 05. kedd

    Tisztelt Válaszoló!

    A kérdésem a következő. Jelenleg szülési szabadságon vagyok a 8 hetes babámmal. Jelenleg is mukaviszonyban állok egy magánóvodával, ami KHT-ként üzemel. (sajnos nem számítok így közalkalmazottnak) Viszont 2008 augusztus 31-vel a KHT megszűnik, méghozzá jogutód nélkül. A tulajdonos azt ajánlotta – annak érdekében hogy kapjam majd a GYES-t és a GYED-et -, hogy 2008 december 1-vel közös megegyezéssel bontsunk szerződést, és így megkapom még majd az egyhavi béremet, valamint így jogosult leszek GYED-re és GYES-re is. Ha nem megyek bele, akkor 2008 augusztus 1-ével meszűntetik a munkaviszonyomat. És állításuk szerint így sem GYED-et, sem GYES-t nem kapok majd.

    Kérdéseim:

    1; Mi alapján jár a GYES és a GYED?
    2; Azért mert megszűnik egyik napról a másikra egy KHT, ezért én eleshetek a jogos GYES-től és GYED-től?
    3; Ha augusztus 1-én megszűntetik a céget, akkor hogy lehet december 1-ével felajánlani a közös szerződésbontást?
    4; 46 nap szabadságom van még erre az évre, ha megszűnik a KHT, akkor jogosult vagyok-e a 46 nap pénzben való megváltására?

    Előre is köszönöm!

    Válasz: Nem esel el semmitől, a törvény külön rendelkezik róla, mi történik, ha menet közben megszűnik a munkahelyed, és ebben az esetben is jár az ellátás, mivel ez olyan körülmény, amit te nem tudsz befolyásolni.
    A 3. pontban teljesen igazad van, ha nincs cég, akkor nem érvényes a vele kötött szerződés sem.
    A szabadságod pénzben való megváltására is jogosult vagy.

  • Adófizető

    2008. augusztus 05. kedd

    Tisztelt Válaszoló!

    Megkérném, hogy válaszaival (,melyekben minden bizonnyal jó szándékkal a kérdést feltevő érdekét nézi) NE sértse az én (adófizető) érdekeimet!
    Mire is gondolok?

    Pl:
    „titi
    július 5th, 2008 at 18:54
    ÉN 5HETES KISMAMA VAGYOK,E-HÓNAP 15-ÉN LEJÁR A SZERZŐDÉSEM,MIVEL LEJÁR ASZERZŐDÉSEM ÉRDEMES ILYENKOR TÁPPÉNZRE MENNI VAGY INKÁBB MENJEK MUNKANÉLKÜLIRE?????????????????????????
    Válasz: Ha lehet inkább táppénzre menjél, úgy jobban jársz anyagilag.”

    Táppénzre az menjen, aki arra érdemes (beteg), ne pedig, aki ezzel „jobban jár”! Nem akarom, hogy „titi”-re költsék az adóforintjaimat (mivel nem érdemli meg)!

    Köszönöm!

    ui: Egyébként sok sikert a hasznos munkájához!

    Válasz: Jó kérdés, hogy aki terhes annak jár-e a táppénz. Ha veszélyes vagy megerőltető munkát végez, akkor igen, de ki dönti el, mi számít annak? Ha van egy hülye főnököd az irodában, aki miatt stresszelsz, az akár veszélyes is lehet egy arra érzékeny kismamának. Általános rutin, hogy a várandósokat táppénzre küldik különféle indokokkal, akár valós az indok, akár nem. Önmagában a várandósság veszélyes üzem lehet, ezért az anyának jogában áll eldönteni, otthon akar-e pihenni vagy sem.

  • Adrienn

    2008. augusztus 03. vasárnap

    Szia!

    A szülési szabadság kiadásával kapcsolatban kérdeztem korábban. Azt írtad, kérhetem a szülés napjától, nem kell addig beadni a papírokat. A munkahelyemen most szült a kolléganőm, és azzal az indokkal, hogy tartósan keresőképtelen volt, ő is betegszabadságon volt a terhessége alatt, a szülés előtti 28. naptól számítják a szülési szabadságát. Van ilyen jogszabály, vagy lehet ilyen belső szabálya egy állami munkáltatónak? Külön érdekesnek tartom, hogy a kolléganőmnél koraszülés volt, egy hónappal hamarabb szült. A törvény nem a várható időpont előtti szül szab kiadásról szól?
    A hozzászólások kapcsán is kérdezni szeretnék, mert összezavarodtam. Ha én idén végig betegszabin voltam veszélyeztetett terhesként, augusztusban szülök, akkor a gyedet jövőre mi alapján számolják? Csak a tgyás alapján, a táppénz nélkül? És az akkor mit jelent, azt az 5-6 havi pénzt az egész évre osztják vissza, és veszik figyelembe?
    Előre is köszönöm a választ!

  • oripiroska

    2008. augusztus 02. szombat

    Lemaradt egy információ, nem tudom van-e jelentősége, szeptember 1-től /pedagógusként/ betegállományban leszek, befolyásolja-e a betegállomány szül. szab. kezdetét? Köszönöm.

    Válasz: Nem.

  • oripiroska

    2008. augusztus 02. szombat

    Sziasztok!
    Egy gyakorlati kérdésem lenne, aki tud, segítsen.
    2009. január 23-ra vagyok kiírva. A szülési szabadságot tehát már 2008. decemberétől igénybe vehetném, ekkor a 2007-es átlagkeresetemet vennék figyelembe. Ha a szülés pillanatától venném igénybe, vagy már mindenképp a 2009-es évben, akkor a 2008-as év számítana. Nekem a 2008-as átlagkeresetem sokkal jobb, mint a 2007-es. Van lehetőségem arra, hogy már az új évben vegyem igénybe a szül.szabadságot, vagy automatikusan szülési szabadságra kerülök a szülést megelőző 4héttel?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Nem kerülsz automatikusan. A szülés után vagy a szülést megelőzően igényelheted, de akármelyiket is választod, az összeget, mindenképpen a 2008-as év alapján számolják majd, ugyanis nem azt nézik, mikor vetted igénybe az ellátást, hanem a szülés időpontját megelőző naptári évet ézik.

  • Tira

    2008. július 31. csütörtök

    Sziasztok!
    A kérdésem a következő lenne: 2007. aug. 31-ig dolgoztam. 2007. szept. 1-től 2008. június 16-ig álláskeresi járadékot kaptam. Június 16-tól van újból munkaviszonyom. A bébit 2009. jan. 29-re várom. Dec. 12-ig lesz meg a 180 napom. Ha esetleg táppénzre kell mennem dec. 12 előtt, az beleszámít a 180 napba? Ha januárban megyek TGYÁS-ra, akkor a 180 napi átlagkeresetem, vagy pedig az előző évi, 2008-as átlagkeresetem – álláskeresésivel együtt- lesz a TGYÁS és GYED alap? Vagy az álláskeresési megszakítja a folyamatos biztosított jogviszonyt e szemszögből? Előre is köszönöm!

    Válasz: Ha januárban mész TGYÁS-ra a 2008 lesz az alap, ha decemberben, a 2007 teljes keresete lesz az alap. Nem a 180 napi kereset alapján számolnak, a 180 nap ahhoz kell, hogy a jogosultságod meglegyen.

  • Zsófi

    2008. július 26. szombat

    Sziasztok!
    2007 májusában fejeztem be a tanulmányaimat, és novemberben lett bejelentett munkaviszonyom. Karácsonyra a jézuska kisbabát hozott, veszélyeztetett terhesként csak február közepéig dolgozhattam. Tehát messze nincs meg a 180 biztosított napom (csak 105 ), viszont pályakezdőként a táppénz 105 nap után is jár . A szülésig -szeptemberig- maradok is. Elméletileg utána igénylem a Tgyást,az egyszeri anyaságit valamint a családi pótlékot. Aztán pedig 24 hét múlva a Gyedet. Elméletileg. Szakértőt kérdeznék, hogy ez a gyakorlatban is teljesíthető vagy túl optimista voltam?!
    előre is köszönöm

    Válasz: Igen, ez így van. Mivel nincs meg a 180 napod, de táppénzen vagy, ezért ún. passzív jogon vagy jogosult a TGYÁS-ra. Ugyanez vonatkozik a GYED-re is, azaz passzív jogon leszel jogosult rá.

  • alma

    2008. július 26. szombat

    7 hetes terhes vagyok. 2007-ben bruttó 131000-re voltam bejelentve egész évben, 2008 május 15-én megszakítás nélkül munkahelyet váltottam, itt bruttó 94 ezerre vagyok bejelentve. Elég nehéz munkát végzek, és szeretnék elmenni táppénzre.
    Mire leszek jogosult, és mennyit kapok majd, ha 2009 március 15-re vagyok kiírva?
    Lehet, hogy jobb, ha táppénzre megyek, akkor nem lesz meg 2008-ban a ledolgozott 180 napom és a 2007-es jövedelmem számolják? Vagy a ledolgozottba beleszámít a hétvége és a szabadnap is?
    Ja és próbaidő alatt kirúghatnak? Nem vagyok védve, mint terhes nő?

    Valamint nem értem: ha nem jó a fizum, menjek munkanélkülire, mert akkor a minimálbér kétszeresét veszik alapul?

    Válasz: Ha terhes vagy nem rúghatnak ki. Mivel itt alacsonyabb a béred, jobban jársz, ha táppénzre mész és a 2007-es béred alapján számolnak.

  • Orsi

    2008. július 23. szerda

    Sziasztok,

    Gyermekem 16 hónapos, szeretnénk egy kistestvért. A munkahelyemről elég jó fizetéssel mentem el TGYAS-re, illetve gyedre.
    Mielőtt megszületik a 2. baba vissza vennének a munkahelyemre állományba, v táppénzre (pár hónapra).
    Kérdésem,h mi alapján fogják számolni a TGYAS-t illetve a Gyed-et.
    Anyagilag hogyan járok jobban?

    Válasz: A TGYÁSt, GYED-et mindig a szülést megelőző teljes naptári évből számolják. Akkor érdemes tehát visszamenned dolgozni, ha a következő évben fogsz szülni.

  • Andika82

    2008. július 16. szerda

    Szia!

    Köszönöm az előző kérdésre a választ, de lenne még egy kérdésem.
    Idén csak augusztustól lesz jövedelmem decemberig, ha a táppénzt nem vesszük, és mivel jővőre szülök, akkor ezt az 5 hónapot nézik csak a gyednél? 200 e Ft a bruttó fizetésem, hogy fogják kiszámolni a gyedemet? Ez így nagyon kevés lesz, ha csak 5 hónapom lesz.
    Mégegyszer köszönöm: Andika82

  • Györgyi

    2008. július 16. szerda

    Köszönöm a a választ!Még lenne kérdésem.A tgyás-t igényelhetem kevesebb napra is,vagy ha igénylem akkor 24 hétre igényelhetem csak.Ha nem szeretném igényelni akkor rögtön mehetek gyed-re?Hol tudnék ezek felől személyesen érdeklődni? Ha bemegyek a tb-hez van ilyen szolgáltatásuk? Köszönöm!

  • Adrienn

    2008. július 14. hétfő

    Szia!

    A szülési szabadság kiadásával kapcsolatban kérdeztem korábban. Azt írtad, kérhetem a szülés napjától, nem kell addig beadni a papírokat. A munkahelyemen most szült a kolléganőm, és azzal az indokkal, hogy tartósan keresőképtelen volt, ő is betegszabadságon volt a terhessége alatt, a szülés előtti 28. naptól számítják a szülési szabadságát. Van ilyen jogszabály, vagy lehet ilyen belső szabálya egy állami munkáltatónak? Külön érdekesnek tartom, hogy a kolléganőmnél koraszülés volt, egy hónappal hamarabb szült. A törvény nem a várható időpont előtti szül szab kiadásról szól?
    A hozzászólások kapcsán is kérdezni szeretnék, mert összezavarodtam. Ha én idén végig betegszabin voltam veszélyeztetett terhesként, augusztusban szülök, akkor a gyedet jövőre mi alapján számolják? Csak a tgyás alapján, a táppénz nélkül? És az akkor mit jelent, azt az 5-6 havi pénzt az egész évre osztják vissza, és veszik figyelembe?
    Előre is köszönöm a választ!

  • Andika82

    2008. július 14. hétfő

    Sziasztok!

    Azt szeretném kérdezi, hogy 2007 októberétől táppénzen vagyok egy baleset miatt. Most mehetnék dolgozni, de kiderült, hogy babát várok. 2009.03.05-re vagyok kiírva. Ha most visszamegyek dolgozni, akkor sem lesz meg a 180 napom, mert augusztus hóval kezdenék, vagy ebbe a 180 napba az eddigi táppénzem is beleszámít?
    Köszönettel:Andika82

    Válasz: Ha nincs meg az elmúlt 1 évben a 180 napod, akkor az elmúlt 2 évet nézik. Ha most elmész augusztustól dolgozni, akkor meglesz valamennyi napod 2008-ban, aztán pedig visszamenőleg megnézik a 2007-et és ott figyelembe veszik majd az október előtti időszakot.

  • Györgyi

    2008. július 14. hétfő

    Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni!Jelenlegi munkahelyemen 2007. júliusa óta dolgozom.Ekkor még csak bruttó 90e ft munkabérért,majd novembertől bruttó 130eft-ért,2008 januártól bruttó 160eft a munkabérem. Május közepétől táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt,a szülés várható időpontja dec.29.A táppénzem összegét mi alapján fogják kiszámitani?Ha decemberben szülök akkor a 2007-es jövedelmeim alapján fogom a a tgyás-t kapni,ha januárban akkor már a 2008-as jövedelmemet veszik figyelembe?A táppénzes napok beleszámitanak a tgyás ill.gyed számitásába? Köszönöm a segítséget!

    Válasz: Ha decemberben szülsz, akkor még a 2007-et veszik figyelembe, ha januárban, akkor már a 2008-at a számításnál. A táppénz összege nem számít bele a TGYÁS és GYED számításába, így az az időszak csökkenti a kifizetendő összeget.

  • Vida Agi

    2008. július 10. csütörtök

    Nóra, köszönöm, hogy szóltál, a TB szakértőm rosszul tudta. Az a baj a TGYÁS-GYED témával, hogy folyton változnak a jogszabályok, ha a weben is utánaolvasol egymásnak ellentmondó információkat kapsz ugyanarról a kérdésről. Köszönöm, hogy utánajártál, így legalább már tisztán látunk ebben a kérdésben!

  • Nóra

    2008. július 10. csütörtök

    Sziasztok!

    Nem értek egyet a TGYÁS-sal kapcsolatban a következőkkel:
    „…Igen, összeadják a teljes 2008-as jövedelmedet -beleértve a táppénz összegét is- azt elosztják a napok számával és annak a 70%-át kapod. Az nem számít, mennyi volt a ledolgozott napod. Mivel a táppénz összege alacsonyabb, mint a béred, ezért csökkent a TGYÁS összegén a táppénz ideje…”

    Az OEP honlapján nem ez olvasható, sőt fel is hívtam őket és ők is megerősítettek. Az az időszak NEM SZÁMÍT BELE a napi átlag jövedelembe, amikor táppénzen voltál!!! Tehát, ha ebben az évben 7 hónapot dolgozol és 5 hónapot táppénzen vagy, akkor jövőre a 7 hónap napi átlagkeresetének a 70 %-át kapod TGYÁS-ként, mínusz szja.

    Üdv
    Nóra

  • Zsu

    2008. július 09. szerda

    Sziasztok!

    Mariann ijesztegetésén felbuzdulva ma voltam a TB-nél, hogy utánaérdeklődjek a határozott idejű szerződéses dolognak, meg a TGYÁS és GYED jogosultságnak. A lényeg..
    Ha valakinek lejár a határozott idejű szerződése, következő naptól menjen el passzív táppénzre és egyidejűleg regisztráltassa magát a munkaügyi központban, de csak regisztrált legyen. A táppénz lejárta után jogosult lesz a TGYÁS igénylésére. A TGYÁS lejárta után, (DE EGY NAP SE MARADJON KI!!) a munkanélküliben kérni kell pár napra a munkanélküli segély folyosítását. Elég akár két napra is. Ha ez megvan, akkor jogosult az illető GYEDre is!!!!! De nagyon oda kell figyelni, hogy nem telhet el egy nap sem a bejelentések között, mert akkor már megszűnik a jogosultság!!!
    Ma reggeli friss infó.
    Üdv, Zsuzsa

  • Kati

    2008. július 07. hétfő

    Sziasztok!

    Szeretnék egy kis segítséget kérni. 2009 januárjára vagyok kiírva. Sajnos veszélyeztetett terhes lettem, és úgy tűnik nem tudok visszamenni dolgozni. Most kiveszem a szabadságaimat, amivel úgy tudom meg lesz a 180 napom idénre. Ha ezt követően végig táppénzen leszek, akkor hogyan számolják a TGYÁSt? Összeadják az idei évre kapott össz jövedelmemet (munkabér+táppénz), osztják 365-tel és ennek veszik a 70%-át? Vagy a ledolgozott napokra kapott munkabért osztják a ledolgozott napok számával (pl 200-al) és ezt veszik alapul? Csökkent valamit a TGYÁS összegén ilyenkor a táppénz ideje?

    Nagyon örülnék, ha tudnátok segíteni. Előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel.

    Válasz: Igen, összeadják a teljes 2008-as jövedelmedet -kivéve a táppénz összegét – azt elosztják a napok számával és annak a 70%-át kapod.

  • Zsuzsa

    2008. július 07. hétfő

    Köszönöm a választ, de az igazság az, hogy Mariann levele nagyon elbizonytalanított. Mert valószínűleg a 42 napot túl fogom lépni a szerződés lejárta után a szülésig. és addig munkanélkülin lennék, de Mariann szerint ez így nem működik.
    Most nagyon parázok, hogy mi lesz..

  • Tünde

    2008. július 07. hétfő

    Sziasztok! A kérdésem a következő lenne 2009 januárban fog lejárni gyedem a lányom akkor lesz két éves, de addigra már 7 hónapos terhes leszek, hogy számolják ilyenkor a gyed-et?
    Várom válaszotokat előre is kösszi.

    Válasz: Ilyenkor azt csinálhatod, hogy kiveszed a GYED idejére járó szabadságodat, utána pedig elmész táppénzre, vagy elmész GYES-re de ezesetben a TGYÁS és a GYED összege a minimálbér kétszerese alapján számolódik, tehát kb. annyi lesz, mint a GYES összege.

  • Zsuzsa

    2008. július 07. hétfő

    Mariann és aki tud segíteni!

    Ezek szerint ha e hónap végén lejár a munkaszerződésem mégsem kaphatok GYED-et, TGYÁS-t?????? Eddig azzal hitegettek, hogy munkanélküliről is el lehet menni és jogosult vagyok mindegyikre……. Ilyenkor mi van???????????

    Válasz: Én úgy tudom, jár a TGYÁS és a GYED, de ha munkanélkülin voltál előtte, akkor a minimálbér kétszerese képezi az összeg alapját nem a fizetésed.

  • Vida Agi

    2008. július 07. hétfő

    Mariann, köszi a hasznos infókat!

  • Mariann

    2008. július 07. hétfő

    Sziasztok Üdvözlök mindenkit.
    Szeretnék megosztani mindenkivel egy pár sort.
    Én jelenleg 34-hetes terhes vagyok és most passziv táppénzen.
    én ez alatt a pár honap alatt már végigjártam az összes hivatalos helyet.
    Decemberben elhejezkedtem dolgozni 3-honap probaidövel januárban derült ki hogy babát várok, ezt megtudván a fönökeim a probaidő lejárta elött kirugtak 3-nappal.
    elmentem táppénzre ami ugye csak passziv táppénz volt és ez idő alatt végig jártam mindent hogy tudjam mit kaphatok és mit nem. az a lényeg hogy hiába is van meg a 180-nap biztositott idő ha nem vagy a szülés napján biztositott nem jár csak segély aminek összege nem éri el a havi26000-ft-ot. A munka nélküli nem számit biztositott idönek csak alap egészségügyi ellátásra jogosit Gyedre , T gyes-re és hasonlokra nem. Tehát annak akinek megszünt a munkaviszonya vagy kirugták arra törekedjen hogy legyen bejelentett állása mindenképp. Bár milyen rossz is 5, 6, honapos terhesen munkát találni meglehet csinálni nekem sikerült. De ha van egy rokon aki bejelent az is nagyon jó. Csak biztositott legyél mindegy hogy hogy. Tudom hogy okoztam némi elkeseredést de jobb felkészülni. Mert 2008 január 1-én modositották a törvényt és igy nagyon oda kell figyelni. Mindenkinek kitartást kivánok. És köszönöm hogy elolvastátok a levelem remélem valamenyit segitettem . Sziasztok.

  • titi

    2008. július 05. szombat

    ÉN 5HETES KISMAMA VAGYOK,E-HÓNAP 15-ÉN LEJÁR A SZERZŐDÉSEM,MIVEL LEJÁR ASZERZŐDÉSEM ÉRDEMES ILYENKOR TÁPPÉNZRE MENNI VAGY INKÁBB MENJEK MUNKANÉLKÜLIRE?????????????????????????

    Válasz: Ha lehet inkább táppénzre menjél, úgy jobban jársz anyagilag.

  • Kislány

    2008. július 04. péntek

    Üdvözlet!
    Én sem vagyok teljesen tisztában a dolgokkal, azért is kérném a segítséged.
    Veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok a mai napig. A szülés 10 napon belül várható. Az tiszta, hogy a táppénzem a 2007-es év alapján kapom, de a TGYással kapcsolatban vannak homályos képek. Kérdésem, hogy a TGYás-t mikortól igényelhetem, valamint ha az megszűnik, akkor utáni mi az, ami ugyan alanyi jogon jár, de igényelnem kell? (AMeddig csak lehet, szeretnék itthon maradni a babámmal)
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Kislány

    Válasz: A szülést megelőző 1 hónapra vagy a szülés napjától igényelheted a TGYÁSt. Ez 24 hétre jár, utána a GYED-et igényelheted. Valamint A TGYÁS-al együtt igényelheted a családi pótlékot és az anyasági segélyt is.

  • Ibolya

    2008. július 04. péntek

    Szia!
    2007-ben még tanultam most ugy néz ki meg lesz a 180 napom 2008-ban nekem mit számítanak gyednek ha szeptemberben szülök és ha a 2007-et veszik akkor mi alapján és kb mennyit kapok?

  • Edit

    2008. július 04. péntek

    Nekem olyan gondom van jelenleg, hogy a munkahelyen (közalkalmazottként), ahol dolgoztam, most júliusban 5 éve (2003. júl. 1-től), hogy ott dolgozom, viszont volt egy fél év, amíg nem dolgoztam (helyhiány miatt) 2006. jan-2006. júniusig.
    Jelenleg 2008. májusa óta vagyok állandó táppénzen a várandósságom miatt. Azt közölték velem, hogy mivel 2006. július 1-től 2008. májusáig nincs meg a teljes 2 évem (pedig előtte dolgoztam majdnem 3 évet ugyanott), ezért csak 60% táppénzt fogok kapni, nem pedig 70%-ot! Én ilyenről még nem hallottam. Igaz-e ez, vagy járjak utána alaposabban? Nagyon fontos lenne a mielőbbi válasz, mert megjártam már egyszer, kétszer, amikor nem néztem utána alaposabban a dolgoknak. Később meg már nincs mit tenni… Előre is nagyon szépen köszönöm a választ! Üdv. Edit

    Válasz: Ez tényleg így van. Itt is meg tudod nézni: http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34,55138&_schema=PORTAL

  • Enikő

    2008. július 03. csütörtök

    Sziasztok!

    Én sem tudok eligazodni ebben a nagy útvesztőben, kérlek segítsetek.
    Jelenlg GYED-en vagyok a kislányommal 2008.09.30-ig. Február közepére várjuk a második babát. A munkaügyön azt mondták nekem, hogy mondjam fel a GYED-et, és menjek el táppénzre, mert így járok a legjobban, és nem járok jobban, akkor sem ha visszamegyek dolgozni, mert nem kapok több pént. A bruttó bérem 212 eFt. lenne.
    Kérdésem, ez tényleg így van-e? A táppénzemet mi alapján számolják majd, a bruttó bérem, vagy a GYED alapján? És ha visszamegyek dolgozni, a 180 biztosított napnak rendes ledolgozott napnak kell lennie szabadság és 30 napnál nem hosszabb táppénz nélkül?

    Válasz: Ez tényleg így van. A bruttó béred lapaján kapod majd a táppénzt, plusz kiveheted a GYED idejére járó szabadságodat, amire a teljes munkabéredet kapod, mindez megemeli majd a TGYÁS alapját és a GYED-ét is, így a 2. gyerek után a magasabb összegű juttatásokat kapod majd. A 180 napnak nem kell rendes ledolgozott napnak lennie, és elég, ha az elmúlt 2 évben megvan, beleszámít a TGYÁS és a GYED ideje is, plusz a táppénz és a szabadság is.

    Köszönöm a választ!

  • Kriszti

    2008. július 02. szerda

    Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre: idén december 8 körül szülök, ha jól tudom, a tgyást az előző év alapján számítják (2007- 5 éve vagyok ugyanott folyamatos munkavizsonyban)? A gyedet meg majd 2008 alapján? A tgyás beleszámít a gyedbe (egy hónap)? A gyedből menyit vonnak le adóra és nyugdíjjárulékra, hány %-ot?
    Ha a munkaadóm alkalmaz még egy hónapig mert irodavezető vagyok, és nem biztos hogy találnak embert a munkára, lehetséges, hogy januárig munkaviszonyban legyek?
    Akkor a 2008-as év a tgyás alapja?
    Köszönöm a választ!

    Válasz:
    Ha decemberben szülsz, a TGYÁS-t 2007 alapján fogák számolni, de a GYEDnél már a 2008-at veszik figyelembe majd, hiszen azt 2009-ben fogod igényelni. A munkaviszony megmaradását úgy érted, hogy csak januártól igényelnéd a TGYÁS-t? Úgy tudom erre nincs lehetőség, mert mindenképp a szülés napjától számítják, de erről meg kéne kérdezned egy TB szakértőt.
    Az adólevonás mértéke attól függ, melyik jövedelemsávba esel. Személyi jövedelmadót és nyugdíjjárulékot vonnak a GYED-ből.

  • Horváthné Judit

    2008. július 01. kedd

    Köszönöm szépen a segítségedet! Most már helyre került bennem minden! Mégegyszer köszönöm és további szép napot!

  • Vida Agi

    2008. július 01. kedd

    Judit, két külön dologról van szó. A számolás mindenképpen a szülés időpontját megelőző teljes naptári év alapján megy, ha tehát 2008-ban szülsz, akkor a 2007-et veszik alapul.
    A 180 nap biztosítási jogviszonynak viszont a szülést megelőző 2 évben kell meglennie, ennek csak ahhoz van köze, hogy milyen juttatást kaphatsz egyáltalán, az összeg kiszámításához nem. A múlt héten írtam erről egyébként: http://kismamablog.hu/terhesseg/ugyintezes/tgyas-gyed-osszeg

  • Horváthné Judit

    2008. július 01. kedd

    Szia!

    Akkármennyire is próbáltam végigolvasni és értelmezni mindent valahol mégis elvesztettem a fonalat!
    Az egyik válaszod miatt nem tudom, hogy most akkor rám mi vonatkozik!
    ” GYEDnél a 2008-at veszik alapul, de meg kell lennie a ledolgozott 180 napnak az előző teljes naptári évben, ha tehát azelőtt elmész még táppénzre, hogy meglenne a 180 napod 2008-ban, akkor a 2007-et fogják alapul venni.”
    Ha ez így van akkor nekem miből számolnak. Hisz az én munkaviszonyom 2007.06.14.-én kezdödött és 2008.június 16-tól vagyok kiírva táppénzre, mert a babát veszélyeztetik a munkakörülményeim. 2009.január 26-án fogok elvileg szülni.
    Szóval akkor nekem a 2008-as évet nem nézhetik a GYED-hez, mert még nem volt meg a 180 napi munkaviszony, ugyanakkor 2007-ben megvolt, de ott pedig nem teljes évben volt fizetésem, akkor ilyenkor mit néznek? Vagy csak elég, ha megvan a 180 nap 2007-ben és azt fogják nézni?

    Válaszodat előre is köszönöm!

  • Zsuzsa

    2008. június 30. hétfő

    Köszönöm a választ, ez azért megnyugtató. Bár riogatnak továbbra is.. Szóbal ha jövő hónap végén lejár a munkaszerződésem, de bőven megvan a 180 napom, akkor a TGYÁST a tavalyi év alapján, a GYED-et pedig majd a minimálbér 2x alapján fogják számolni. ha jól értem.. 🙂
    Mégegyszer köszönöm!!!

  • Adrienn

    2008. június 27. péntek

    Szia!
    A szülési szabadság kiadásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Augusztusra vagyok kiírva a babával, de veszélyeztetett terhesség, és a munkahely miatt január óta táppénzen vagyok. Kérhetem-e a szülési szabadság kiadását a szülés napjától, hisz előtte már úgyis táppénzen otthon vagyok, vagy mindenképpen kötelező a szülés előtt négy héttel? Mivel magasabb a fizetésem, nem mindegy, hogy arra a plussz egy hónapra a szülés után még a fizetésem 70%-a vagy a gyed jár-e (és a férjem fizetése nem olyan magas, tehát tényleg sokat számítana.). A munkahelyemen úgy tudom a 4 héttel előtte való szülési szabadsághoz ragaszkodnak, de ez kötelező, kötelezhetnek rá? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Nem kötelező, kérheted a szülés napjától is, vagy ha akarod, 4 héttel korábban, ezt te döntheted el. Nem kell ezügyben semmit tenned, egyszerűen a szülés napjától fog járni, a szülés után add be a papírokat és kész. Nem kötelezhetnek rá, ez csak nekik jobb, mert nem kell utánad táppénzt fizetniük.

  • anikó

    2008. június 25. szerda

    szeretnék egy kérdésre választ kapni!2006.jun.-ban szültem az első gyermekem.járt a gyás ami fél év, majd megszünt a munkaviszonyom de alanyi jogon kaptam tovább a gyedet és most a gyest.elmentem dolgozni most 2008.jun 16.-ától de decemberre vagyok kiírva a következő babámmal.félek hogy napok hilyán de nem lesz meg a 180 napom.ilyenkor elvesznek a hónapok és megy tovább a gyes?biztosítottnak az számít aki bevan jelentve de a gyed gyes alatt is biztosított az ember!?valaki világosítson fel mert mivan abban az esetben ha én 170 napra szülök!segítsetek!!!!!!!

    Válasz: Ha gyesen és gyeden voltál előtte, akkor biztosított vagy.

  • Kneszi

    2008. június 23. hétfő

    Érdeklődni szeretnék a gyeddel kapcsolatban.
    Most fejeztem be a főiskolát és munkát keresek. Be fogok jelentkezni a munkanélkülibe, és ha közbe teherbe esek,és nem találok munkát,akkor én kaphatok majd gyedet? Vagy mire számíthatok? És ha találok és nem lesz meg a 180napom?
    Azt hallottam,hogy a főiskola is beleszámít,igaz ez?
    A választ előre is köszönöm! Ildikó

    Válasz: Igen, a főiskola is beleszámít a 180 napba és a munkanélküli is.

  • Ibolya

    2008. június 23. hétfő

    Hello!
    A problémám a következő:
    Februárban volt egy üzemi balesetem, táppénzre vettek de nem volt meg a 3 hónap probaidőm és így a cég azonnali hatályal felmondott. Az orvosom elhúzta a táppénzt egészen junius 3-ig így addig biztosítva voltam a gond az hogy 28 hetes terhes vagyok és nem kapok munkát, így most nincs TB-m. Amitől félek hogy kifizettetik a szülést mivel nem vagyok biztosítva!
    Mi a teendő ebben az esetben?
    Sűrgősen szükségem volna valami megoldásra!
    Előre is köszönöm :Ibolya

    Válasz: Menjél munkanélkülire, akkor folytonos lesz a biztosításod. A másik megoldás, hogy magad után fizeted a TB-t arra a pár hónapra (az APEH-nál kell intézni, néhány ezer Ft/hó-t kell befizetni)

  • Vida Agi

    2008. június 23. hétfő

    Zsuzsa, kapsz majd GYED-et, csak az összegét nem a fizetésed alapján számolják majd, hanem a minimálbér 2x-ese alapján.

  • Zsuzsa

    2008. június 23. hétfő

    Szia!

    Hallottam kósza híreket és szeretnék kérni megerősítést vagy cáfolatot. Szeptemberben szülök, de augusztus 1-től munkanélkülin leszek. Az elmúlt két évben megvan a 180 napom, de állítólag munkanélküliről nem mehetek GYED-re. Ez valóban így van? Kérnék választ mindenképp, mert fonsot lenne, hogy kapjak GYED-et!!!
    Előre is köszönöm!!