Névválasztás: hogyan?

Érdekes cikket olvastam arról valamelyik nap arról, mi alapján választanak nevet a szülők a gyerekeknek. Lássuk, milyen módok vannak erre!

Névválasztás: hogyan?Minden családban vannak öröklődő nevek vagy más névadási hagyományok. Van, ahol az elsőszülött fiúk vagy lányok hagyományosan ugyanazt a nevet kapják (pl. mindenki Ferenc vagy Ágnes lesz). De olyat is hallottam már, hogy a keresztnévnek ugyanazzal a mássalhangzóval kell kezdődnie. Nálunk pedig az a hagyomány, hogy 2. keresztnévnek a nagyszülők keresztneveit kell adni.

Jelentése alapján A nevek vallási, mitológiai vagy történelmi jelentése is sok családban számít és egyre többen vizsgálják meg az adott nevet névmisztikai szempontból is (az Ezo.hu-n van ilyen szolgáltatás)

Divatból Az ismerősöktől hallott jó hangzású nevek, kedvenc sorozatok szereplői vagy aktuálisan felkapott sztárok, kedvencek nevei tartoznak ebbe a körbe. Néhány ilyen kedvenc nevet már sikerült magyarítani is, így például a Kevin és a Szamanta név is ezen az úton került be az adható keresztnevek közé.

Szülése időpontját senki nem tudja megválasztani, de a végkifejletet képes vagy önfejlesztéssel befolyásolni. Hogyan? Katt ide a válaszért >>

Hangzása alapján Sokan el sem tudják mondani, miért választották ki az adott nevet, egész egyszerűen csak szimpatikus a hangzása.

Vezetéknévhez Fontos szerepe van annak, mi a vezetéknév, amihez a keresztnevet párosítani fogjuk. Nem szerencsés, ha 1 szótagos vezetéknévhez 1 szótagú a keresztnév is (pl. Kis Pál) és komplikált vezetéknévhez sem érdemes bonyolult keresztnevet választani (pl. Kőváry-Kovács Marietta). További ajánlás névválasztáshoz, hogy ne keverjük az idegen nyelvű neveket a magyarokkal (pl. Schwartz Koppány)

Utolsó pillanatban Egyre több családtól hallom, hogy nem döntik el előre a születendő baba nevét, hanem a születése utáni órákban döntenek. Külföldön erre sok országban akár 6 hétig van mód. Elvileg itthon sem kell azonnal döntenünk, de a kórházak rutinjába nehezen illeszthető bele, ha túl sokáig gondolkozunk.

Gondot okoz a névválasztás? Itt a megoldás!

Ti hogyan oldottátok meg?

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

36 Comments

  • Flór

    2011. május 12. csütörtök

    Mi még csak tervezzük a kisbabát, de már tudjuk a neveket. Ha fiúcska lesz Milán lesz, ha lány akkor Vanilla. Szerencsére mindkettő megy a párom nevéhez.

  • Nárcisz

    2011. április 27. szerda

    Sziasztok!

    Szeptemberre várjuk a kisfiúnkat, Gayer vezetéknévvel. Szerintetek mi passzol hozzá?

    • Judit

      2011. május 16. hétfő

      Kedves Nárcisz!
      Véleményem szerint például a következő keresztnevek illenek a vezetéknévhez: Zoltán, Ádám, Attila, Balázs, Bálint, Béla, Dávid, Dénes, Géza, Tamás, Pál, Mátyás, Zsolt, Miklós, Mihály, Gyula. A hagyományos nevek híve vagyok. Érdemes olyat választani, ami nem a legnépszerűbb (mint pl. Bence, Máté).

      • Nárcisz

        2011. május 25. szerda

        Köszönöm a választ! Most éppen az Andor-on gondolkodunk, én sem vagyok híve a népszerű, divatos neveknek. még utánajárok, hogy az Andor most mennyire tartozik ebbe a kategóriába, talán nem annyira. Tetszenek, amiket írtál, én is komolyabb nevet szeretnék adni.

  • Kata

    2011. április 15. péntek

    Sziasztok!
    Novembere várom első picim ! Fiú névben tetszik a Norbert Berti Benet, Lányban a Barbara Veronika !Vezeték névhez kéne h passzoljon Bódvai…

  • Judit

    2011. január 09. vasárnap

    Kedves Barbi!
    Én lánynévnek a Veronikát ajánlom, úgy sincsen sok belőle. A vezetéknévhez szerintem a fiúnevek közül a következők illenek: Gábor, János, József, Zoltán, Dénes, Tamás, Pál, Mátyás. Most ennyi jut az eszembe.

  • Barbi

    2010. november 18. csütörtök

    Sziasztok!

    Én májusra várom első babámat. Szertnék tőletek segitséget kérni. A vezetéknevünk Briski, és ha lányunk lesz akkor a Veronikán illetve a Szabinán gondolkodtunk, ha fiú lesz akkor a Gábor, Gergőn. Szerintetek melyik illik jobban a Briski vezetéknévhez? Várom a véleményeteket is hogy milyen fiú és lány nevek illenek hozzá.

    Köszi, Barbi

  • Valkai Judit

    2010. október 30. szombat

    Nekem még nincs gyerekem, de ha lesz, már kitaláltam, milyen nevet fogok neki adni.
    Ha lány lesz: Flóra Emese
    Ha fiú lesz: András Fülöp
    De tetszik még a Ferenc, a Mihály és a Zsolt is.

  • Viktória

    2010. május 26. szerda

    Én 4 gyerekes anyuka vagyok,a nevekben nagyon nehezen gondolkodtam,mivel mi Hegyvári vezetéknévre hallgatunk,elég nehéz volt megtalálni a megfelelő nevet,első babámnak Hegyvári Klaudiát adtunk..Ha fiú lett volna,akkor mindenképpen Krisztián lett volna:)
    A második fiú lett,sokat gondolkodtunk,mivel a Krisztián név nagyon sok lett..Így Dániel lett:)
    A harmadik véletlen csúszott be..:D
    Így az én nevemet örökölte: Viktória,és a férjemnek megígértem hogy ha következőnek fiú lesz,akkor az ő nevét fogja kapni..És ő lett a mi kis Péterünk:)
    Amúgy mind a négyszer megfordult bennünk ez a 4 név:
    Ha lány:Boglárka és Luca
    Ha fiú:Kristóf és Milán
    De végül nem,mert tényleg jól döntöttünk evvel a 4 névvel: Klaudia,Dániel,Viktória és Péter 🙂

  • Pápa-Csapó Gabriella

    2010. május 16. vasárnap

    Sziasztok!
    Szeptemberre várjuk második babánkat.
    A névválasztás nagy dilemma.A vezetéknév Pápa.Ha lányunk lesz akkor a Dorka, Lili és Fanni nevek tettszenek.Ha fiú, akkor a Bertalan, Benedek és a Dániel.
    Szerintetek melyik illik a legjobban ezek közül a Pápa vezetéknévhez?
    Köszi a választ: Gabi

  • Anna

    2010. március 15. hétfő

    Az én fiam Levente Ferenc lett.Mindenképp magyar eredetű nevet szerettem volna, viszont a családi hagyományikat is fontosnak tartottam, apukám családjában mindenki Ferenc volt.
    A Leventét használjuk a mindennapokban, így hívjuk, kivéve apukámat,aki folyton Ferkónak hívja, nem győzök rászólni…

  • Betti

    2010. február 24. szerda

    Nyáron születik meg első kisbabánk, kisfiú! Elég nagy dilemma a névválasztás. Zakariás a vezetékneve és nem találunk megfelelő keresztnevet hozzá , apukája szeretné ha az ő nevét vinni tovább tehát így Ferenc lenne de én nem vagyok teljesen kibékülve vele. Ha van jó titt megköszönném!

    Válasz: Ehhez elég sok keresztnév megy, érdemesebb két szótagút választani és inkább magas magánhanzósat, pl. Péter, Vendel, Vilmos

  • Némethné Lisznyai Rita

    2009. december 13. vasárnap

    Nálunk ez viszonylag gyorsan és „fájdalom mentesen ” ment.
    Még a tervezés fázisában eldöntöttük a neveket,hogy mire sikerül a baba,akkorra ez ne legyen gond.
    Első babánkat megéreztem,hogy fiú,de a következő neveket választottuk:Martin, Hanna Eszter.
    Természetesen Martin érkezett,ő már 3,5 éves.
    Most tesó érkezik,akit nagyon várunk,és szintén elég hamar eldöntöttük,hogy mi legyen a neve.Ákos és Nikolett a 2 név,ami mindkettőnknek tetszik.Persze a fiúk tudni vélik,hogy most kislány várható, de ezt még orvos nem erősítette meg.
    Reménykedünk benne,mert ha ismét fiunk születik,akkor apa kilátásba helyezett egy 3. gyereket is!!!
    :):)

  • Anita

    2009. november 30. hétfő

    Mi elsősorban azt vettük figyelembe, hogy mindkettőnknek tetsszen a név, aztán nagyon figyeltünk a családnévre is. Mivel …csi re végződik a családnév, hiába tetszett volna nekem a Csaba, nem hangzott volna túl jól a ‘csicsa’. 🙂
    Így találtunk ilyeneket: Botond, Zsófia, Zsóka, Levente
    Nekem nagyon tetszik a Viktória is, de páromnak valamilyen rossz emléke fűződik hozzá, úgyhogy hagytam is. :)))))

  • N.ÉVa

    2009. március 27. péntek

    A névválasztás nehéz dolog, mert az ember a gyereknek sem akar rosszat, és már annyi mindenre oda kell figyelni. Csatlakozom ahhoz, aki azt írta, hogy ha lehet, ne osszuk meg a rokonokkal a választásokat.. Mi is sokszor kaptunk „pofákat”, és a végén már tényleg úgy voltam, hogy odavágom: az én gyerekem, ha úgy akarom, akkor tpsgrhk-nak fogom hívni, senkinek semmi köze hozzá. Mindig azt hittem hogy lányaim lesznek. Az első gyerkőcünk erre kapásból rácáfolt, jött is a dilemma, most mi legyen? Végül a Benedek mellett döntöttünk. A második is fiú lett, itt jött csak igazán a fejvakargatás. A névutó-ban végül az utolsó lapokig jutottunk és lett Zsombor. Nemsokára megszületik a harmadik gyermekünk, aki az uh szerint kislány, de már hiszem ha látom:) Neki az Emma nevet választottuk, de ha fiú lesz, akkor is ezt a nevet kapja, mert már nem tudunk több fiúnevet, ami mindkettőnknek tetszik:):)

  • Manyi

    2009. március 27. péntek

    Sziasztok! Hát ez talán a legnehezebb dolog nevet adni a kis pocaklakónak. Mi a férjemmel tudtuk, hogy fiunk lesz, de megbeszéltük, hogy nem mondjuk el senkinek sem legyen meglepetés mindenki számára. Kezdődtek a találgatások…mi meg a férjemmel csak mosolyogtunk. Nekem csak lánynevek voltak a fejemben, valahogy az több . (ma már másképp gondolom) Már a 9. hónapban jártam de még mindig nem volt kiválasztva a neve a kis pocaklakónknak. Egy este adtam a férjem kezébe tollat és papírt, hogy írjon fel 6 nevet, ugynezt tetem én is. A 6-ból három név azonos volt Kristóf ,Dávid és az Ádám. Na a Dávid nevet hamar kihúztuk, mert rájöttünk, hogy a családban és a környezetünkben sok Dávid él. A Kristóf tetszett, de mivel hogy Szlovákiában élünk, arra is kellet gondolnunk, hogy hogy fogják lefordítni stb. Tehát maradt az Ádám. Eljött a nap amikor végre megismerhettük a mi kis Ádinkat…nagyon nagy öröm volt mindenki számára s talán az tette olyan csodálatossá, hogy nem tudták,hogy milyen nemű. Szóval mindenki érdeklődve fogadta hogy igen megszületett a kis Kubica Ádám 3750g és 57 cm. De, most jön az ami ritka de megtörtént. 5 nap után kiengedtek a kórházból még én csomagoltam a férjem elment a születési levélért a hivatlba, amit ügyesen el is intézett. Még ránk várakoztak, nézegedték a születési levelet….és mit vesznek észre nem Ádám, hanem Dávid név szerepel rajta. A férjem azonnal hívott nekem, hogy mi a helyzet. Csodálkoztam is hogy most mi van? Azonnal hívtam a nővérkét, hogy vlm. nincs rendben. A nővérke aki az ezzel kapcsolatos dolgokat intézi rossz nevet írt be. Tegyem hozzá, hogy a kisfiam karperecén és az ágya felett jó név szerepelt mindvégig. A tendő az volt, hogy a férjemmel együtt elkellett mennem a hivatalba és alátámasztani azt a tényt hogy akisfiamnak nem Dávid, hanem az Ádám nevet adtuk. Így tehát a mi kis Ádámunk 5 napig Dávid volt. Következő héten jöttek hozzánk a községi hivatalból, hogy akkor most hogy van ez Ádám, vagy Dávid? Először azt hitték hogy ikreink lettek. Na szóval semmi sem megy simán. A férjemmel jót nevettünk a végén, s mondtuk, hogy majd elmeséljük a Ádinak, hogy őt egyszer pár napra Dávidnak hívták.

  • Réka

    2009. március 26. csütörtök

    Sziasztok!

    A névválasztás nem könnyű, nálunk mégis olyan eyszerűnek tűnik így visszagondolva. Még nem tudtuk fiunk lesz, vagy lányunk, már megvolt a 2 név. A férjem eléggé leszavazós típus, de ahogy olvastam a hozzászólásokat, máshol is így lehet. 🙂 Mi nevek terén nagyon hagyománytisztelők vagyunk, így a kisfiam apa-nagyapa-dédipapa-üknagypapa után a József nevet kapta és még most is elérzékenyülök a gondolatra, hogy Ő lehetett az 5. József a családi ágon. Azt sajnálom, hogy a dédnagyapa nem érhette meg…
    Ha lányunk lett volna, a Sára nevet kapja. Kicsit több, mint 1 év telt el azóta, és lassan gondolkozunk újabb neveken, ha majd oda jutunk, hogy lesz megint pici pocaklakónk, már meglesz a 2 név. Egyet tudok, ha lányom lesz, nem Sára lesz, én is változom, már másik név tetszik jobban. 🙂

  • Bennimo

    2009. március 20. péntek

    Nálunk a névválasztás elég kacifántos volt az első gyereknél. Amikor megtudtuk, hogy babánk lesz Apácska közölte, neki csak lánya lehet. Ezért lány névben gondolkodtunk és az Emma Olíviára esett a választás. Ez nagyon dallamosan csengett a vezetéknévvel. Csakhogy a 14. héten kiderült, hogy fiú lakik a pocakomban. Na itt már bajban voltunk! Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy megosztottuk családtagjainkkal a választott neveinket, ezt senkinek nem javasolnám. Mindig, minden névhez volt valakinek egy „kedves” hozzászólása. Például a Brúnó kutyanév, a Félix stricis, Artúrnak csak a királyokat hívják stb… Így szép lassan az összes nevünktől elvették a kedvünket. Már a terhesség vége felé jártam amikor egy újságban megláttam a Benedikt nevet. Mindketten tudtuk, hogy ez lesz az igazi! Utána járás, kérvényezés… Nem voltunk biztosak benne, hogy időben megjön az engedély ezért talonba tettünk még egy nevet. Ez lett a Nimród. Engedély időben érkezett, így lett az első fiunk B. Benedikt Olivér. Mikor a második babánkról tudomást szereztünk számomra nem volt kérdéses, hogy Ő is fiú, így természetesen a Nimród nevet kapta. Apa azért nagyon szeretné, ha még egy babánk születne, hátha megérkezik az „Ő” Emmácskája is!

  • Kriszta

    2009. március 20. péntek

    Sziasztok!
    Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, rögtön éreztem, hogy kisfiú lesz, ráadásul Anyukám is rámnézett és azt mondta- „tuti, hogy fiú”..
    Már a 16 héten kiderült, hogy igazunk lett. A férjemnek semmilyen név nem tetszett. Kezdetben csak soroltam a nekem tetsző neveket neki- Ákos, Tamás, Zsombor és egyszer meghallottam valakitől az igazit- SZABOLCS.. Igen!- gondoltam rögtön, és még nincs is sok belőle!
    De sajnos a férjemnek nem tetszett, mert volt egy ismerőse akit nem kedvelt és Szabolcs volt..:(. Persze addig-addig győzködtem, amíg megbarátkozott a gondolattal, de azt mondta, hogy a következőnél ő választ ( ha lány akkor Ágnest akar). Mi csak magyar nevekben gondolkodtunk, mert a férjemnek a vezetékneve nagyon „svábos”, így jobban megy hozzá a magyaros név. De semmiképp nem akartunk Koppányt vagy Vajk-ot…
    Október 7-én megszületett az én kicsi fiam Szabolcs, nagyon illik rá a név, mert olykor komoly ( Szabolcs ), de nagyrészt csibész a drágám és így a Szabi is illik rá!!!:)
    Háát nálunk így volt!

  • Éva

    2009. március 18. szerda

    Munkám kapcsán sokszor találkoztam olyan nevekkel, hogy az adott helyzetben mikor elhangzott, komoly önuralom kellett, hogy ne nevessük el magunkat a kolléganőmmel. A „csúcsot” nálam Lakatos Brendon és Berki Napóleon képviselte.
    De van egy mulatságos történetem is: szomszéd idős házaspár unokájának baba született. Látom kinn az öreget, kérdem tőle:
    -Laci bácsi! Hallom megvan a dédunoka! Fiú-e vagy lány? Egészséges?
    -Jány lett a lelkem, egészséges, csak úgy bömbölt mikor megnéztük! De a nevit ne kérdezzed, mer’ aztat nem tudom! Eriggyé, Erzsi mama megmondja, felírtam a kalendáriumba!
    Persze hogy nem tudta szegény öreg megjegyezni: Cintia Marietta lett a gyerek neve :O)))
    Én magam bizony csak lánynévvel futottam neki a várandósságnak: Annát vártunk. Közös volt a választás: nagymamám, dédnagymamám Anna volt, férjem édesanyja Julianna, elhunyt hugom Zsuzsanna..A férjem szüleinek a falujában Szent Annakor van a búcsú… aztán 5 hónapos várandósan közölte velem az orvosom: Szép tökös legényke fickándozik odabenn!!
    És képtelen voltam nevet választani. A férjem a sajátját nem akarta. Én az ő édesapjáét szerettem volna, ill. volt még a Tamás, de az már előfordult a családban, tehát nem lehetett.
    Végülis a kolléganőim segítettek. Dolgoztunk az irodában és közben neveket mondogattak… Mondták és mondták (A Kevin, Renátó, sőt a Rodrigo és elhangzott, majd frászt kaptam, de sokat nevettünk is, olyanokat kitaláltak.) Végül így került elő a Balázs név, ami végre a férjemnek is tetszett.
    (én azért – amíg hagyja a picikém – Bambinak becézem)

  • Baby_Face

    2009. március 15. vasárnap

    KAMILL
    ALEX
    ADRIÁN
    LÉNÁRD

    LÉNA
    ALIDA
    MELINDA
    LILIÁNA

  • Baby_Face

    2009. március 15. vasárnap

    Nekem is tetszik a Cseni, de mivel unokatesóm sógornője kislányának is az a neve, megm unkatársam kislányának is, ezért inkább hanyagolom, bár még ki tudja lányom lesz e, mondjuk más kedvéért nem kéne róla lemondanom, de még gondolkodom, hátha akad szebb név a füleimnek. A lényeg, hogy megjegyezhető, kimondható, becézhető, és ne túl hosszú legyen. Valamint ha kislányom lesz, akkor egyértelműen lányos nevet adok neki, nem pedig olyat, amit senki sem ismer, és azt sem tudja, hogy az fiú név e vagy lány 🙂
    Én a családban maradt nevek hagyományát nem őrzöm, úgyis régimódi és gyakori nevek vannak a családban, és ha szólok valakihez, nem szeretném ha huszan megfordulnának egyszerre 🙂
    Ja és passzoljon a vezetéknévhez, és remélhetőleg tetszedjen a kicsimnek is, majd ha nagyobb lesz, de ízlések és pofonok.

    Az tuti, hogy cigányos név nem lesz, amit a szappanoperákban használnak pl.: Eszmeralda
    és egy tucat neve sem lesz egymás után
    puszika

  • Dorci

    2009. március 15. vasárnap

    A mi esetünkben akkor született meg a két név (fiú és lány), amikor kb második éve voltunk együtt a párommal. A fiú nevet ő találta ki, a lányt pedig én; hogy majd egyszer ők lesznek a gyermekeink. 8 évre rá meg is született Flóra babánk és reméljük, hogy Ábel babát is a kezünkben tarthatjuk majd előbb-utóbb ;o)

  • Mágika

    2009. március 15. vasárnap

    Sziasztok!
    3 évvel ezelőtt, amikor GyöngyBabánkat vártuk átböngésztem az utónévkönyvet és kiválasztottam kb 50-60 nevet (fiú leány vegyesen). Ezek leginkább régi magyar nevek voltak. Mivel 4 gyermeket tervezünk így Apácskával mind a ketten 4-4 leány ill. fiú nevet választottunk a listáról. Meglepő módon nem 8-8 nevünk lett…
    Aztán már csak azt kellett kiválasztani, hogy mely nevet adjuk a születendő GyöngyBabánknak. Csenge lett.
    Májusban pedig Csongor fog a családba érkezni. 🙂
    (Ha ApróKincsünk mégis leány, akkor a Lelle nevet fogja kapni.)

    Jó egészséget!
    Mágika

  • málnabokor26

    2009. március 14. szombat

    Én a miután megtudtam,h.terhes vagyok, biztos voltam benne,h. kisfiú lesz. Ebben viszonylag hamar meg is erősítettek. A nevet olyan félidő örül kezdtük el keresni. A szempontok a következők voltak: Mindenképp passzoljon a vezetéknévhez, tehát a- val és n- nel nem kezdődhet, és mindenképp magyar eredetű legyen és ne legyen divatnév. Lánynevet nem is néztünk.
    A Bercel lett a nyerő, mindkettőnknek tetszett, de a véglegesítésre csak a szülés előtt pár héttel került sor, egy kis közjáték miatt, amit nem részleteznék. Majdnem Bercel Mór lett, de nem igazán akartunk kettőt, így a Mórt eltettük a következő gyereknek. A fiúnk neve Kapin Bercel lett.

  • Pagi

    2009. március 14. szombat

    Sziasztok!
    Mi is hasonlóan gondolkozunk Anitáékhoz, passzoljon a vezetéknévhez, ne legyen túl hosszú, és ne lehessen össze-vissza becézgetni. Viszont egy kicsit nehéz helyzetben érzem magunkat, mivel nekünk nem egy nevet kell csak kiválasztani,hanem hármat. Mivel hármasikreink lesznek, elvileg három kislány, de mivel még csak 20 hetes vagyok, bármi változhat. És amúgy is kell azért a talonba három fiú név is. Először úgy gondoltam, ez könnyű lesz, de aztán rájöttem mégsem, mivel három passzoló névnek kell lennie, és szeretnénk, ha azért még egymáshoz is passzolnának valamennyire. Még csak ott tartunk, hogy mindkettőnknek van egy-egy papírja (persze még csak női nevekkel), de a listáról nem nagyon akaródzik egyikünknek sem lehúzni egy nevet sem, és persze nem ugyanazok a nevek vannak rajta…

  • ircsó

    2009. március 14. szombat

    Sziasztok!

    Aranyos történeteket írtatok a névválasztással kapcsolatban. A mi esetünk nem mindennapi. Babatervezésnél eldöntöttük, hogy ha kislányunk lesz, Panna nevet kapja. Terhességem első hetében volt egy gyönyörű álmom. Totyogó babámmal sétáltam és utána szóltam- Flóra várj meg!

    A 18.hetes ultrahangon közölte az orvos, hogy kislányt hordok a szívem alatt. álmomban megéreztem. 2008.03.19-én megszületett gyönyörű kislányunk Pál Flóra.

    Remélem majd a tesó nevet is megálmodom. :-)))))

    Üdv.ircsó

  • Anita

    2009. március 13. péntek

    Nálunk úgy történt, hogy amikor megtudtuk, hogy fiú, akkor leültünk a net elé, és nézegettük az utóneveket. Fontos volt számomra, hogy ne lehessen össze-vissza becézgetni, egy életen át tudja viselni és nem utolsó sorban a vezetéknévvel is jó hangzása legyen.Férjemmel mindketten magunk elé raktunk egy papírt, és az volt a feladat, hogy írjuk össze azokat a neveket, amik szóba jöhetnek. Mire a sor végére értünk, férjem papírja teljesen üres maradt, nekem pedig egyetlen egy név lett a papíromon, mégpedig a Dávid. Úgyhogy kisfiúnk Dávid lett. Most, hogy útban van a kistesó, és úgy néz ki, kislány lesz, ismét törhetjük a fejünket, vagyis törhetem a fejem, ötleteket pedig férjem felülbírálja:-)

  • RITUS27

    2009. március 13. péntek

    Nagyon klassz.nekünk a párommal mikor megtudtuk hogy 6 hetes baba lakik a pocakomban azonnal kipattant a fiú és lány név amit majd a piciként kap mikor megszületik.Most vagyok 19 hetes.A doki azt mondta kislánynak látja a babánkat,de ez a szülésig még változhat.Első babánk igy teljesen mindegy milyen nemű lesz, mi már nagyon várjuk.

  • jurák kata

    2009. március 13. péntek

    Nekünk is már akkor meg volt a lánynevünk, amikor a kisasszony csak gondolatban létezett:)Fontos volt, hogy alliteráljon a vezetéknév és a keresztnév, és így lett először Jurák Jázmin. Aztán kitaláltuk, hogy mivel mindkettőnknek J.K a monogrammja, legyen K betű is az övében is. Így lett Jurák Jázmin Kincső. És miért pont Kincső???Mert egy Kincs Ő. És ezt mindennap tudatni akartuk vele…:))

  • Vida Agi

    2009. március 13. péntek

    Bettibea, nálunk már a pozitív teszt előtt kitaláltam a Vincét, és lánynak a Rozi, de amikor a 2. is fiú lett, akkor elég sokat gondolkodtunk, mi legyen. Végül gyakorlatilag a szülőszobán véglegesítettük a döntést. Vencel lett 🙂

  • Nyáriné Andi

    2009. március 13. péntek

    Csatlakozom bettibeához. 🙂 Mi is sokáig úgy hittük, hogy kislányunk lesz. A Henrietta nevet választottuk, mert az tetszett mindkettőnknek és a családnévhez is illik. Valamint nálunk az is szempont volt, hogy olyan név legyen, ami még nincs a családban. Aztán a 7. hónapban kiderült, hogy kisfiúnk lesz. Na akkor kicsit bajban voltunk. Nem igazán volt olyan név, ami mindkettőnknek tetszett. Igazából 1 volt csak, amire azt mondtuk, hogy talán. Végül is az lett. 🙂
    A kisfiam most Nyári Levente. Már nem tudnám másnak elképzelni. Remélem a kistesó lány lesz, mert különben mi is bajban leszünk megint a nevekkel. 🙂

  • bettibea

    2009. március 13. péntek

    Mi semmiképp sem akartunk divatnevet választani, elég sokáig gondolkodtunk mi legyen a fiúnk neve, mert sokáig kislányt vártunk és fiúnevekből nem is készültünk úgy igazán. Aztán anyám egy családi összejövetel alkalmával bedobta, az ő favoritjait, amik nekünk nem igazán jöttek be. De az egyiken igencsak elgondolkodtunk, egymásra néztünk a férjemmel és azt mondtuk: ez lesz! Aznap sokáig rágtam még magamban és egyre jobban tetszett. Ma már el sem tudnám képzelni, hogy másképp hívják az én drágámat.
    Így lett a neve: Gellért! Nagyon illik is hozzá. Csak akkor leszünk ismét bajban, ha második baba is fiú lesz!!!:-)

  • Bajko Ema

    2009. március 13. péntek

    Mi meg nem dontotunk a nevet illetoen, de mindenkeppen egy szep magyar eredetu nevet akarunk adni a szuletendo gyermekunknek.(meg nem tudjuk a nemet).

  • Kiss Barbi

    2009. március 13. péntek

    Nálunk azért hosszadalmasabb volt. Kiválasztottuk az utónévlexikonból a nekünk tetszőket, aztán hetente vontunk le belőle egyet-egyet. Amíg három név maradt. Akkor volt igazán nehéz, de megvan a győztes név is: Adrienn.

  • Kelemenne Fulop Kata

    2009. március 13. péntek

    Nagyon jo.Mi mar akkor valasztotunk lanynevet,amiko meg a ferjem udvarolni jart es azota is azon vagyunk nem dontotunk maskepp,ha kislany lesz Kelemen Zsanett lesz.