Ultrahang hétről-hétre: 24. hét

Ultrahang hétről-hétre: 24. hétA 24. héten a baba már 33 centiméter hosszú és kb. 540 grammos. Ez a hét vízválasztó, hiszen mostantól ha világra jönne a pici, már lenne esélye az életbenmaradásra, igaz, egyelőre még többhónapos kórházi kezelésre szorulna.

A baba tüdeje mostantól úgynevezett szőrfaktánst termel, azt az anyagot, ami nem engedi, hogy a tüdőben képződött légbuborékok összetapadjanak. Ha netalán beindul a szülés, ezen a héten még leállítják, és szteroidos tüdőérlelő injekciót adnak az anyának, hogy koraszülés esetén a kicsi életbenmaradási és felépülési esélyeit javítsák. A tüdő érettségének egyik jele, hogy a baba csuklani kezd odabent, amit mostantól egyre gyakrabban érezhetünk és egyidejűleg az emésztőrendszer fejlettségére is utal.

Mostanra a baba már kiváló egyensúlyérzékkel is rendelkezik, mert a belső fülben található félkörös ívjáratok teljesen kifejlődnek.
Az immunrendszer is védekezésre készen áll: megkeződik a fehérvérsejtek termelése,

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

56 Comments

  • Kriszti

    2014. február 12. szerda

    Sziasztok!
    24 hetes kismama vagyok. Már terhesség elött is problémám volt a „nagy dolog”. Egészen eddig 2 naponta este ittam egy gingseng slim teát, majd azt követő reggel kb. 2 dl Ferenc József gyógyvízet, h tudjak székelni. Ezek nélkül kevesebb, mint heti 1 alkalom lenne szenvedések közepette. Görcsöt nem okoznak, csak ingert. Kérdésem, hogy okozhattam e bármi bajt ezzel a babámnak? Placentán keresztül felszívodnak ezek a dolgok? Ha igen, károsíthatja e a magzatot?

    • Vida Ágnes

      2014. március 09. vasárnap

      Minden amit elfogyasztasz, felszívódik, ezért mielőtt bármit bevennél, konzultálj az orvosoddal

  • wiki

    2014. január 20. hétfő

    Sziasztok! 26 hetes terhes vagyok, az lenne a kérdésem, hogy tempósabb sétánál szúródik a hasam alatt, ez gondot jelent? Egyébként, ha csigatempóra váltok akkor lassan megszűnik az érzés…

    • Gabi

      2014. január 21. kedd

      Ha pihenésre elmúlik, akkor ez természetes. Jelez a szervezeted, hogy most ideje kissé lelassítani. Ne erőltesd meg magad!

  • zak.norbert

    2013. november 09. szombat

    jo napot.szeretnem megkerdezni hogy genetikai kivizsgalason ki tudjak biztosan szurni a smith leim opits sidromat,mert en voltam 20hetesen magzatviz vetelen.es jok az eredmenyek,de az a baj,hogy a genetika szerint fiu,es a sonon meg nem tudjak megallapitani hogy fiu,kislany szerintuk.ugyhogy megismetlik a meglevo magzatvizbol a vizsgalatot.tiszta stressz vagyok.a sonom mondjak a baba meretei mind a norma szerint.latvanyra nincs jele hibanak.kerem a valaszat koszonom.renata.

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      A magzatvíz-vételkor kapott leletre pontosan ráírják, milyen rendellenességeket szűrtek és milyen eredménnyel. Ha a genetika szerint fiú, akkor fiú, az ultrahang vizsgálaton lehet, hogy nem látszik, de a kromoszómavizsgálat egyértelműen kimutatja.

  • Dalma

    2013. június 26. szerda

    Kedves Ágnes. 24 hetes kismama vagyok, második terhesságem, 3 hete egy nagyon furcsa életmodom állt be, éjjel nem tudok aludni( 3 – 4 órát alszok maxim)a baba sem alszik olyankor, én peddig tele vagyok energiával, nappali tevékenységem aktiv, dolgozni járok es kitünően érzem magam, 17 óra köröl már nagyon álmos vagyok, alszom is 1 max 2 órát.Családiorvos javaslata szerint ez egyeseknél előfordul, nyugtató nővényi kivonatú teát javasolt, ezt este lefekvés elött fogyasztom, de semmi eredménye. Nem vagyok nyugtalan, kiegyensulyozott életem van, nem félek a szüléstől sem de viszont attol igen, mert előbb utobb kifáradok és nem leszek jó semmire, és még messze van a szülés ideje. Mit tehetnék mit javasol?

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Ez a nagy nyári meleggel is összefüggésben lehet, nem véletlen, hogy a mediterrán országokban ilyenkor nagy esti, éjszakai élet van, délután pedig egy kis alvás. Ha egyébként ez nem okoz neked gondot és így kipihened magad, akkor miért ne?

      • Réka

        2013. november 15. péntek

        Nálam szintén ez a szitu 24+2hetesen és most nincs meleg!?

  • dézsán.erika

    2013. március 05. kedd

    27hetes.terhes.vagyok.sokszor.kemenyedik.ahasam.az.baj?magnerotot.szedek.3*2azjo.segitsetek.

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Ez teljesen normális, főként ülő testhelyzetben szokott sokat keményedni a has az utolsó hetekben. Ha ciklikus (legalább 20-30 másodpercig tartó és 5-10-20 percenként jelentkező) keményedést érzel, esetleg mellette a derekad is fáj, akkor az az ún. jóslófájás, ha esetleg ez erősödik, fordulj orvoshoz, de ha csak néha érzel keményedést,vagy folyamatosan keménynek érzed a hasad, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Marianna

    2013. február 05. kedd

    Szeretném megkérdezni, hogy 24. hetes terhes vagyok és pár napja nehézlégzésem van. Mit lehet ez ellen csinálni?van erre valami gyógymód?

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ez természetes: ahogy a méh nő, elkezdi nyomni a tüdőt, idővel lejjebb száll a pocak magától és könnyebb lesz a légzés.

  • Icu

    2012. március 21. szerda

    Sziasztok!
    Én most vagyok 24 hetes terhes, és a legelső cytológiám sajnos P4-es lett. Akkor nem csináltak semmit, most megismételtük. Az új eredményem P2-es lett, bár véres és lobos volt a minta. Emellett azt írták, hogy hiányzik az endocervikális zóna mintája. Kérdésem az lenne, hogy mennyi az esélye, hogy ismét P4-es eredményt kapok erről a területről. Ha megint P4-es lesz, mi a további teendő? Nem szívesen műttetném meg magam a terhesség alatt.
    Kérlek segítsetek! Fontos lenne!
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      A P4-es lelet nem játék, akár daganatot is jelezhet, de a P2 sem jelent egyértelműen jó eredményt. Mindenképpen meg kell ismételni a vizsgálatot és ha ismét P4 lesz az eredmény, akkor HPV szűrést kell végezni, illetve műtétre is szükség lehet.

    • AnnaBella

      2012. április 28. szombat

      SZia Icu.En is 24 hetes kismama vagyok nekem CIN 3as eredmenye lett a citologiamnak,ez hasonlo lehet a tiedhez csak itt amerikaban igy merik.Engem elkuldtek egy specialistahoz, 2 hete voltam es azt mondta nem lat rak gyanut igy oktoberben(2 honap szules utan) kell visszamennem es akkor dont rola, hogy kell e muteni.A nogyogyaszom azt mondta , hogy a terhesseg utan az esetek 70%-ban akar a koros sejtek aranya jelentossen lecsokkenhet.Szerintem keres egy mehnyakrak specialistat o biztos meg fog nyugtatni.Drukkolok neked!

  • zita

    2012. március 20. kedd

    Azt elfelejtettem hogy felírta a doki a Magnerot tablettát szerintetek mennyiben más más mint a MagneB6 ???

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Nincs benne B6 vitamin, csak magnézium.

  • zita

    2012. március 20. kedd

    Szia!

    Én 23-ik hétben vagyok és mostanában szoktam szúró fájdalmat érezni alul a hasamban és néha most a köldököm felett is és néha keménynek is érzem! Azt mondta a doki hogy ha egy hétig még keményednik a hasam akkor vissza kell mennem! Akkor be is kellene feküdnöm??
    És mikor megvizsgált nem mondott semmit akkor minden rendben lehet?? Ja és kisfiam lesz!! Előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Először általában kímélő életmódot (sok fekvés) szoktak javasolni.

  • anika

    2012. március 06. kedd

    Kedves Agi!
    Az lenne a kerdesem, hogy a 26. hetben normalis az enyhe alhasi gorcs es koldok melletti, nyilalo vagy szurkalo erzes? (csak,ha ulohelyzetbol allok fel).
    Koszonom a valaszt.

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ha ezt egy bizonyos testhelyzet váltja ki, akkor normális. Ha viszont folyamatosan egyre erősödve jelentkezik és nem csak egy bizonyos testhelyzetben, akkor fordulj orvoshoz.

  • gabi

    2012. február 26. vasárnap

    Kedves Agi!
    Van egy problemam ami aggaszt, de elotte roviden leirnam a tortenetem.
    Kb. 9 eve tortent, hogy bizonyos okokbol kifolyolag „kenyszerszulest” kellett vegrehajtani rajtam. A magzat kb. 20 hetes letett. Ezt a dolgot gyogyszeres megoldassal probaltak elvegezni a korhazban, azonban ez nagyon hosszadalmas volt, mert annyira eros mehem van, hogy nem akart kinyilni sehogysem (ezt ok mondtak, hogy masoknak 1-2 szem gyogyszertol kinyilik en pedig kaptam vagy 10et, meg lehet annal is tobbett), de a vegen nagy nehezen sikerult. Most ismet varandos vagyok, a hatodik honapban jarok. Eddig minden rendben volt, azonban par hete feszito, szuro, gorcsos fajdalmat erzek az alhasamban, nem csak ketoldalt, hanem kozepen is, es ez akkor erosebb, ha az agyban egyik oldalomrol a masikra fordulok. De napkozben is tobbszor szokott jelentkezni tarsul hozza egy szuro derekfajas is, ami csak egyik oldalt erosebb, ha lepihenek pedig elmulik minden.
    Kerdesem az lenne, hogy ez a multban tortent dolog, mennyire lehet hatassal a mostani terhessegemre? Ez az erzes az alhasmban lehet annak a jele, hogy nyilik a mehszaj? Mennyi esely van erre? Mindez lehet koraszules jele is?
    Koszonom a turelmet es a valaszt.

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      A méhszáj nyílását általában nem lehet érezni. A te esetedben gyakorlatilag úgy viselkedik a szervezeted, mintha már szültél volna, de ez nem jelenti azt, hogy idő előtt nyílik a méhszáj. Ha a fájdalmaid gyakoriak és erősek, mindenképpen jelezd az orvosodnak.

  • Zsuzsi

    2011. szeptember 10. szombat

    Kedves Ági!

    Én most vagyok 24 hetes terhes és sajnos az elmúlt hetekben sajnos nagyon sokat idegeskedtem. Lehet e valami baja a babának ha túl sokat stresszelek,nagyon aggódom emiatt. Válaszodat előre is köszönöm! Zsuzsi

  • gizy

    2011. április 12. kedd

    én 24hetes vagyok és ultrahangon aszt monták töb magzat vit van nálam akeletnél valaki tudna segiteni mitöl van még ered mények csak 3 hét mulva lezs kész és én nagyon agodom köszi

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      A sok magzatvíznek több oka is lehet:

      1. a lepény több vizet termel (ez ártalmatlan jelenség, nem kell foglalkozni vele)
      2. valamilyen fejlődési rendellenesség jele is lehet (de ha a korábbi genetikai vizsgálatokon a 12. és 18. héten minden rendben volt, akkor ennek kicsi az esélye)
      3. terhességi cukorbetegség (ez a terheléses vizsgálatnál kiderül)

  • Eni

    2011. április 03. vasárnap

    Sziasztok! én 23 hetes terhes vagyok,pár napja 2 szer is megszédültem,majd egész délután csipő tájékán nyilalásokat éreztem jobb oldalt,ez normális?

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Ha csak egyszer fordult elő, akkor nem kell aggódni miatta, de ha többször is, és rosszabbodik a helyzet, akkor fordulj orvoshoz.

    • Judit

      2011. június 28. kedd

      Szia!
      Én most vagyok 24 hetes és hasonló tüneteim vannak. Azóta már jól vagy? Remélem minden rendben.

  • Duka Nikolett

    2011. február 16. szerda

    Sziasztok!
    Én azt hittem hogy a 24 héten van a cukorterhelés és voltam a védőnőmnél és ő mondta hogy egy hónap múlva kell csak menjek,meg uh-m is csak akkor lessz legközelebb!!!!
    Nem túl késő?

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Általában a 24. héten szokták csinálni, de nincs igazán jelentősége annak sem, ha kicsit később van.

  • Duka Nikolett

    2011. február 10. csütörtök

    Sziasztok!!
    Én 24 hetes terhes vagyok és nem tudja még megmondani az orvos hogy kisfiú-e vagy kislány!!!
    Nemtudom miért nem tudja meg mondani de már nagyon várom hogy megtudjam!!!
    Mikor tudhatom meg biztosra hogy mi lessz??
    Válaszát előre is köszönöm!!!:-)

    • Heni

      2011. február 10. csütörtök

      Szia Niki!

      Én most vagyok a 23. hétben, és még nekem sem tudta meg mondani a doki hogy fiú lesz vagy kislány.

      Mi jővőhéten megyünk 4d-s ultrahangra remélem ott már meg mutatja magát 🙂

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Ilyesfajta bizonytalanság általában a lányoknál szokott lenni, mert a fiúknál egyértelműbben látható a „dolog”. Sok múlik a gépen is egyébként, ezért ha nagyon érdekel, keress fel egy 3D-s rendelőt és ott jobb géppel tovább figyelve a kicsit, meg tudják mondani.

  • mocsi

    2010. november 17. szerda

    sziasztok!
    én a 24. hetben vagyok es tegnap nagyon bekeményedett a hasam és font egy kis darabon olyan volt mintha ki akarna szakadni.ez mitol lehet?

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Valószínűleg a baba nyomta meg a könyökével egy ponton.

  • krisztián

    2010. november 15. hétfő

    Az asszony terhes. 24 hétben van de sajnos beteg lett. Hörghurut. Szedhet antibiotikumot? Lehet valami baja a babának? Vagy neki? Mi van ilyenkor?

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Orvosi felügyelet mellett, szedhet antibiotikumot.

  • titti

    2010. november 02. kedd

    Terhességem 24.hetében járok az ultrahangon placenta praevia marginalist állapítottak meg.
    Kíméletes életmódot, sok pihenést és a házas élet kerülését javasolták.
    Érdeklődnék, hogy a teljes szex mentes életmódot kell folytatni vagy csak a behatolásra vonatkozik.

    Válasz: Ez csak a behatolásra vonatkozik.

  • Delfin

    2010. október 27. szerda

    Sziasztok!
    Én azt szeretném kérdezni, hogy a terhesség ideje alatt hányszor kell menni ultrahangra? Most vagyok 24 hetes terhes. Köszike

    Válasz: Magyarországon 4 alkalmat javasolnak: a terhesség megállapításakor, 12 hetesen, 18 hetesen és 36 hetesen.

  • Varga Nikoletta

    2010. szeptember 20. hétfő

    már elmultam 24 hetes és mindig nyilallik a hasam alja amikor mozog a magzat ez nem baj

    Válasz: Nem.

  • Beatrix

    2010. május 11. kedd

    Sziasztok!

    Tudna valaki abban,hogy mit jelent az obes hasfalon át történő vizsgálat???
    Nagyon fontos lenne!
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy elhízott hasfalon át történő vizsgálat.

  • Eni

    2010. május 04. kedd

    Sziasztok!!!

    24.hétben járunk,sajna régen voltam ultrahangon,kislányom lesz érdeklődnék,hogy kb most mik lehetnek a baba méretei? Nagy mocorgások vannak,főleg ha eszem valamit. Ja és idáig 6 kg jött föl. Előre is köszönöm a választ! Üdv

    Válasz: A súlya kb. 480 gramm, a hossza kb. 25 cm.

  • matulaandrea

    2010. január 15. péntek

    szia en tenap voltam dokinal en 24hetes betoltott vagyok es az en babam becsult sulya 800gra bpd az pedig67 az enm nagy egy kicsit????????elore is koszi

    Válasz: Ezek teljesen jó értékek, nem nagy.

  • 22

    2009. október 19. hétfő

    Sziasztok,
    Kis segítséget kérek, mert nem érem el az orvosom. Szerintetek gond lehet, hogy én már a 22.hétren csináltattam terheléses cukor-vizsgálatot? Amúgy is kellett mennem vérvételre, gondoltam, elintézem egyben.
    Ez 11 nappal volt korábban, mnit az orvosom javasolta.
    Köszi!

    Válasz: Szerintem nem gond. Egyébként van, ahol nem is 24. héten végzik ezt a vizsgálatot, és olyan is van, ahol nincs cukorterhelés, csak próbareggeli, és ha annak rossz az eredménye, akkor kell a szirupot inni. Egyébként ha most jó az eredmény, nem valószínű, hogy alig két hét múlva más lenne. De fordítva is igaz, ha a 24. héten még jó, utána két héttel is változhat a helyzet.

  • Bettymc

    2009. október 04. vasárnap

    Szia! Látom minden 24. hetet betöltött anyuka babája 700g felett van! Én is 24 hetes vagyok és az én babám /kislány/ 540g. Szóval ez nem túl kicsi?

    Válasz: Nem. Ezek becsült adatok, ha az ülőmagassága és a többi adata a korának megfelelő, akkor nem kell aggódnod emiatt. Itt tudod megnézni az UH adatok alapján a baba korát: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html

  • kitti18

    2009. szeptember 24. csütörtök

    diétára???nem vagyok kövér..48kg kezdtem most 62kg vok..
    a vércukrom nem lett jó nekem…sok volt a csillagom..

    Válasz: A diéta nem fogyókúrát jelent, hanem, hogy csökkenteni kell a szénhidrátfogyasztást az étrendedben (csoki, süti stb.) és kiegyensúlyozottan kell étkezni (meghatározott időpontokban mindig enni kell egy kicsit)

  • Sziszi

    2009. szeptember 15. kedd

    sziasztok ugy tudom a 24 héten kell menni a terh cukorvizsgálatra .mi van aíkkor ha nem megyek el? nagy probléma lehet?

    Válasz: Ez kötelező vizsgálat, nem véletlenül. Ha terhességi cukorbetegség alakul ki és nem jönnek rá időben az koraszülést, fejlődési rendellenességeket és más gondokat is okozhat a babánál és nálad is.

  • kitti18

    2009. szeptember 15. kedd

    sziasztok én 24 hetes vagyok:)ma voltam dokinál és fiam lesz..minen rendben van velünk::
    csak azt szeretném kérdezni az baj hogy ha valakinek véreredménye nem nagyon jó de nem vészes..???

    Válasz: Melyik eredménye? A baba méreteiben lehetnek eltérések a mérés és az átlagok között. A cukorszintnél, ha magasabb, akkor az orvos szól, ha pl. diétára van szükség.

  • Szilvi

    2009. szeptember 09. szerda

    Sziasztok!

    A mért súly nagyon sokszor nem pontos adat. Nem kell attól tartani, hogy óriás bébitek lesz!

  • Erika

    2009. június 19. péntek

    Én 24 hetes kismama vagyok,és a kisbabám becsült súlya 704 gr.Ez azt jelenti,hogy jó súlyban van a baba??

    Válasz: Igen.

  • Hajnal

    2008. június 15. vasárnap

    A 24.hétben vagyok es a baba 808 gr
    a doki szerint az àtlagnal fejletebb .
    Egeszseges dolog ?

    Válasz: Igen.

  • admin

    2008. január 21. hétfő

    nem. a vércsoportra tulajdonképpen csak a szülésnél van szükség.

  • Editke

    2008. január 21. hétfő

    A vércsoport vizsgálat nem késő a 24. héten?