Ultrahang hétről-hétre: 18. hét

Ultrahang hétről-hétre: 18. hétA 18. héten a baba már 20 centiméter hosszú és 198 gramm, azaz közel 20 deka súlyú. Rengeteget mocorog odabent, most már azok az anyukák is megérzik a magzatmozgást, akik korábban semmit nem éreztek belőle.

Van is ok sokat mozogni, hiszen a kicsinek hatalmas tere van odabent, kedvére ficánkolhat, amit meg is tesz. A 4D ultrahangfelvételeken jól látszik, ahogy a kezével integet, csapkod, a köldökzsinórra játszik, az ujját szopizza: állandóan aktív és kedvére mozog a vízben. Tulajdonképpen már kész emberpalánta, habár kicsit még soványka, de a 25.-26. héttől kezdve rohamos hízásnak indul majd.

Ezekben a hetekben a csontozat fejlődése az egyik legfontosabb fejlődési folyamat a kicsi életében: a baba magához vesz minden kalciumot, amit csak a szervezetben talál, ezért nagyon fontos a fokozott kalciumbevitel tejtermékek, húsok és zöldségek formájában. Fontos tudni, hogy a magzat nem csak az élelemből származó kalciumot „gyűjti” be magának, hanem ha nincs elegendő kalciumbevitel táplálék formájában, akkor a Te csontozatodból, fogaidból veszi el magának a fejlődéshez szükséges részt, a kellő mértékű kalciumbevitel tehát azért fontos, hogy a saját fogaid, csontozatod épségét megóvjad.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

40 Comments

  • monika

    2011. április 22. péntek

    sziasztok.en 19 hetes kismama vagyok es kisfiunk lesz.az elso babank ugyhogy nagyon izgulunk,nagy orom minden egyes pill amit megelunk.hat a picike meg nem rugott,de erzheto olyan simogatos erzes belulrol.imadom.olyan mindha csikizne csak nem tudod megerinteni belulrol.

  • Lina

    2011. április 01. péntek

    SZIASZTOK!

    17 HETES ÉS 4 NAPOS KISMAMA VAGYOK.EZ AZ ELSŐ TERHESSÉGEM,ÉS ÉN NEM IGAZÁN TUDOM HOGY MEGMOZDULT E MÁR. VAN AMIKOR AZT ÉRZEM DE NEM VAGYOK BENNE BIZTOS.AZ ELSŐ 3 HÓNAPBAN SEMMI GOND NEM VOLT CSAK EGY KICSIT SZÉDÜLTEM,ÉS NEM VOLT ERŐM SEMMIHEZ SEM.AZTÁN AMIKOR MÁR 3 HÓNAPOS ELVOLTAM AKKOR KEZDETT EL HÁNYINGEREM LENNI ÉS NAGYON RITKÁN HÁNYTAM IS.EZ NORMÁLIS DOLOG? NEKEM A VÉDŐNŐ AZT MONDTA,HOGY ÁPRILIS ELEJE VAGY KÖZEPE FELÉ FOG MEGMOZDULNI.MÁR NAGYON VÁROM,HOGY ÉREZHESSEM. A HASAM AZ NEM NAGYON NŐL MÉG EZ LEHET ATTÓL HOGY,NEM EGY ÁTLAGOS TESTSÚLYOM VAN?

    KÖSZÖNÖM SZÉPEN ÉS MINDENKINEK SZÉP NAPOT:)

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Legyél türelmes, első terhességnél általában csak a 20. héten lehet érezni erőteljesebben a magzatmozgást.

    • zsebpiszok

      2011. április 21. csütörtök

      Szia!
      Én 18 hetes 5 napos vagyok:)ilyen furcsa érzés fogsz érezni meg ilyenkkor még csak kicsiket bökdös:) gratulálok hozzá:)

  • Sovann-né Tamás Krisztina

    2011. február 23. szerda

    Üdvözlöm!

    18 hetes kismama vagyok, és az első 3 hónapban sokat voltam rosszul, mindig hánytam reggelente, volt hogy este is. Akkor fogytam 1-2 kilót, de azóta stagnált a súlyom. Azt szeretném kérdezni hogy normális e hogy nem híztam még eddig semmit? A védőnőm azt mondta, hogy ez jó, de én mégis aggódom. Egyébként többször eszek keveset, így nem fájdul meg a gyomrom.

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Nem kell aggódnod, ha sokat hánytál, akkor normális, ha eddig még semmit nem híztál, ez egyébként is alkati dolog, van, aki csak később kezd el hízni. Probléma csak akkor van, ha koplalsz, nem eszel rendesen és ezért nem hízol, de a te esetedben nem erről van szó.

  • gabi

    2011. február 07. hétfő

    sziasztok

    En mar nem ertek semmit. Jan 26/an voltam ultrahang szerint 11 hetes es 6 napos. Ma kaptam meg a levelet a korhazbol, amiben azt irtak hogy a vertesztem alapjan 18 hetes vagyok… Hizni hiztam, de hat laccik a hasam de volt is feleslegem szoval nem tom hogy mama poci e… de akarhogy is nezem a ket eredmeny kozott 5 het van az nagyon sok…. Szerintetek melyik a megbizhatobb a ver vagy az ultrahang?

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Az ultrahang.

  • Zsuzsi

    2011. január 05. szerda

    Sziasztok.
    A 17 hetes és 3 napos vagyok. Holnap megyek ultrahangra, nagyon várom. Még nem igazán érzem a baba mozgását, csak néha esténként és reggelente még az ágyban, mintha picit hullámozna odabent valami. Nem tudom eldönteni, hogy csak képzelődöm vagy tényleg az én kicsikém mozgását észlelem. A pocim nekem is nagyobb az átlagnál, szerintem és néha rettenetesen gyengének érzem magam. Tegnapelött a kádból is alig volt erőm kimászni. Szerintetek normális, hogy erőtlen vagyok? Szedek vitamint, Elevitet, kálciumot és magnéziumot. Eszek zöldségeket és gyümölcsöt is.

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Igen, elképzelhető, hogy már érzed a mozgását. Az erőtlenség is normális, de vashiány is okozhatja.

  • ildy

    2011. január 02. vasárnap

    szia,
    énis ildi vagyok és a második babát várom én 17hetes vagyok:)üdv nektek

  • Picibaba

    2010. november 06. szombat

    Nekem 2.babám.
    Sokat fogytam és most 53kg val kezdtem.Most lépek majd a 19hétbe március végére várom.
    Hamar megmozdult ,és állítólag ez is fiús.
    Nekem is elég nagy a pocim,a doki is mondta,és csak fél-1kg híztam eddig!Az első babával meg 25kg,most elég lesz a 10-12kg is.Puszi mindenkinek és jó babavárást!!!!!!!!!!!!!!Piri:D

  • szilvia

    2010. október 17. vasárnap

    sziasztok én 16 hétben vagyok és március27 re várom a babát

  • Vali

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Sziasztok!Én most töltöttem a 18.hetemet és mindenki csodálkozva néz rám,hogy ekkora a hasam,azt mondják,hogy kb 5vagy 6 hónaposnak néztek volna.Hízni 5 kg-ot híztam(53-al kezdtem)Miért ilyen nagy a pocim?

    Válasz: Ez alkati kérdés, általában, aki soványabb volt, amikor kezdte, annak az alkatához képest nagyobbra nő a hasa.

  • Kisdarázs

    2010. augusztus 27. péntek

    Sziasztok!

    Én 17 hetes terhes vagyok, ez a picúr a 3. babám, már van 2 kislányom és tegnap mondták szinte biztosra, hogy most kisfiú lakik a pocakomban, egyértelműen látszott a bizonyíték is, úgyhogy most nagy az öröm itthon!
    Az első terhességnél a 16.hét környékén érzetem az első magzatmozgásokat, a 2. és 3.babánál 14.héten.
    Mindenkinek boldog babavárást és jó egészséget kívánok!

    • Duka Nikolett

      2010. december 30. csütörtök

      Sziasztok!
      Én is most vagyok a 18 hétben, és 7-dikén megyek ultrahangra!
      Szerintetek megtudják már mondani hogy kisfiú lessz-e vagy kislány?
      Sziasztok!
      Jó egészséget minden kismamának!!!!

      • Vida Agi

        2010. december 30. csütörtök

        A 18. héten jó eséllyel meg lehet már mondani, hogy kisfiú vagy kislány.

      • Casablanca

        2011. február 05. szombat

        Sziasztok!

        Én a baba méretei alapján 17 hetes és 6 napos vagyok:)Most voltunk 4D-n és egyértelműen az utolsó percben odamutatta a kis nuniját:)30 perc után:)úgyhogy a válasz: Ha úgy fordul és kívánom így legyen, IGEN meg tudják mondani, mert ha fiú akkor már látszik a naaagy csomag a lába között a kislányoknál meg két kis csík:)Boldog babavárást mindenkinek!Mi július elején jövünk:)

  • Mónika

    2010. augusztus 21. szombat

    Sziasztok
    18 hetes kismama vagyok kb: 2 hete rendszeresen érzem a picit főleg este de van hogy reggelizés után is. Sőt tegnap már a páromnak is megmutatta magát ő is érezte igaz hogy csak egyszer de érezte. Én 58kg-val kezdtem és most 65kg vagyok.

  • Szűcs Ágnes

    2010. július 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Én is 18 hetes vagyok a kicsikémmel, első babát várom igaz 19 évesen de még mindig nem mozog a picur, vagy csak nem tudom megkülönböztetni más bélmozgástól. Még csak 1 kg-ot híztam a pocim olyan mintha mindig jól lennék lakva:) Két nap múlva megtudom kislány e vagy kisfiú, nagyon várom már,de szerintem kislány lesz,bár teljesen mindegy csak egészséges legyen:)
    sok egészséget a többi kismamának:)

  • Nórika

    2010. július 05. hétfő

    Szia Ági!

    18 hetes vagyok a baba 23cm és 300g-os,rengeteget mozog és kidudorodik a pocim amikor rúg,ennek örülök,de nem túl nagy ez a baba? Én semmit sem hiztam eddig és nem is hánytam soha,enni meg 2 óránként eszek keveset de egészségeset! fogytam 172cm/70kg-san kezdtem,most meg 67kg vagyok,arra számitsak esetleg,h rohamossan hizni fogok? Köszönöm a válaszod! Szép napot minden kismamának!!!

    Válasz: Kicsit nagyobb a baba a koránál, lehet, hogy el volt számolva a terhesség kora, de mivel te is magasabb vagy az átlagnál, emiatt is lehet, hogy ő is nagyobb. A hízás mértéke nagyon egyéni, van, aki csak 5-6 kilót hízik, más pedig 30-at, ez sok mindentől függ.

  • Osz Csilla

    2010. június 14. hétfő

    Sziasztok kismamak!En is most kezdtem el a 18.hetet,csutortokon megyunk ultrahangra.Mar alig varom, ha a Kicsikem is ugy akarja megtudjuk, hogy mi lesz.A ferjem kislanyt erez, en kisfiut, de mindegy, az a fontos, hogy egeszseges legyen.A tegnaptol mintha ereznem, hogy mocorog, csodalatos erzes.Puszilok mindenkit, jo babavarast!

  • Adri

    2010. június 09. szerda

    Én is babát várok, 17 hetes terhes vagyok és a harmadik babámat várom. Én már 1 hónapja érzem hogy mocorog, most megyek majd ultrahangra,még nam tudom mi lesz, de már van egy kislányom és egy kisfiam. Ugyhogy tökmindegy csak egézséges legyen.

  • Komli Anita

    2010. május 10. hétfő

    Sziasztok!

    Én is most vagyok 18 hetes pár napja érzem a mocorgást odabenn, de csak ritkán. Inkább este ha lefekszem. Nagyon szupi érzés.

  • Szabo Beata

    2010. május 09. vasárnap

    mi is 18 hetesek vagyunk :):),epp ma ket hete hogy eloszor ereztem a mozgasait,mara mar egyre gyakrabban erzem,sot most is rugdos,tehat udvozol minden kismamat:).eszre vettem nala,hogy este amikor lefekszem,o is kenyelembe helyezi magat,es azonnal elkezd mocorogni,ilyenkor mindig elmosolyodom,es nagyon boldog vagyok,es be is szoktam csapni manocskamat,amikor erezni akarom ahogyan mozog,csak vegignyujtozom az agyon,es varok 10-15 masodpercet,altalaban bejon:):):),
    jo babavarast mindenkinek 🙂

  • VANESSA

    2010. május 05. szerda

    sziasztok. tegnap csináltattam egy képet az ultrahangon és megondom öszintén, h egy kicsit félek h olyan furcsa a feje. 18hetes vagyok és az első terhességem. alakulni fog még vagy ugy marad a fejecskéje. irjatok. nagyon aggodom. köszönöm.

    Válasz: Az U-n azért fura a fejecske, mert nekinyomódik a hasfalnak, ezért foltok vannak rajta a képen, de a valóságban nem olyan, nem kell miatta aggódni.

  • Bjudit

    2010. április 30. péntek

    Sziasztok! Én pont ma voltam a 18 hetes ultrahangon és úgynézki kislányom lessz! Nagyon boldogok vagyunk! Én már két hete érzem a mocorgást és nekem bélmozgáshoz hasonlít az érzés a legjobban! Mindenkinek sok boldogságot és jó egészséget kívánunk! Judit és Emília!

  • Gyöngyi

    2010. április 28. szerda

    Sziasztok. Én is 18 hetes állapotos vagyok és én már 16 hetesen éreztem a kis mocorgását a pocimban,nagyon jó érzés, nagyon boldoggá tesz hogy érzem.A hasam már akkora mint egy labda vagyis mintha már 24-28 hetes körűl lennék,peddig nem sokat hiztam olyan 4 kg-mmal vagyok több mint voltam,de nem bánom bármennyi vagyok vagy leszek bennem a tudat hogy miért és kiért.

  • Evee

    2010. április 26. hétfő

    Én 18. hetes vagyok de nem nagyon éreztem még mozgást vagy legalább is nem tudom elkülöníteni a bélmozgásoktól. :(egy kilót sem híztam a hányós időszak miatt. (60 kiló stagnál) Viszont a keresztcsontom és a farcsontom fájdogál a hormonális változások miatt. A pocim még csak olyan mintha jól laktam volna.

  • F.Kitty

    2010. április 21. szerda

    Sziasztok.
    Én is 18 hetes terhes vagyok,én sem éreztem még,hogy mocorogna a picikém,de nekem is azt mondták,hogy ez nem gond,mert általában 20 hetesen érzik meg az első gyermekkel várandósak az első mozgásokat…
    Ami a hízást ill.én 48 kg voltam,most pedig 60,szóval 12 kg,18 hét alatt. ..de nem bánom,mert tudom,hogy kiért eszem és hízom:-)))…Üdv nektek…

  • Anikó

    2010. április 10. szombat

    Sziasztok!
    Énis a 18. hétben vagyok és én még nem érzem,hogy mocorogna!Ez normalis?Vagy mocorog csak én nem tudom ,hogy az olyan érzés?Még nem is híztam szóval …
    Soha nem gondoltam volna, hogy én ilyen aggódó kismama leszek:)

    Válasz: Biztos mocorog már, de az, hogy érzed-e sok mindentől függ, pl. attól, milyen helyzetben fekszik a baba, milyen vastag a hasfal stb. Legkésőbb a 20. héten mindenki szokta már legalább 1x érezni, olyan érzés, mintha belülről csiklandoznának, szóval ne valami erőteljesre gondolj.

  • Ildy

    2010. március 06. szombat

    Sziasztok!Én 18 hetes kismama vagyok:)Ő lesz a 2.picurkánk.már mocorog:)A legjobb dolog anyának lenni!Ugye csajok?????

  • Emi

    2010. február 26. péntek

    En is 18 hetes vagyok, es bizony par napja en is erzem a mocorgasat 🙂 Hihetetlen erzes 🙂 Es igy sokkal kezzelfoghatobba es realisabba valt szamomra az egesz babavaras. A pocim is nagyon megindult az utobbi 1-2 hetben 🙂

  • Viki23

    2010. február 23. kedd

    sziasztok
    én is 18 hetes vagyok, még nem érzem a babám mozgását de már alig várom.
    rengeteget mozog, bunyózik, rúgdos a hasamban, láttuk az ultrahangon.
    erős gyerek lesz.

  • kaméleon

    2010. február 13. szombat

    Sziasztok!!
    Én is 18 hetes vagyok,most pár napja érzem nagyon intenzíven hogy mocorog a pocilakóm,ennél jobb érzés már csak az lesz,majd ha a karjaimban tarthatom őt!

  • Timus

    2010. január 25. hétfő

    én is 18 hetes vagyok a picikémmel. én híztam ez idő alatt 8 kilót 😀 46kilo voltam előtte… már érzem,hogy mocorog 🙂 de mások még nem,csak én 🙂 jó a videó! üdv kismamák 🙂

  • kohan magdolna

    2010. január 08. péntek

    en is 18 hetes terhes vagyok es nagyon boldog.de meg nem erzek semmi mozgast.es nem hiztam meg semmit csak.semmi bajom nem volt idaig csak annyi hogy sokat szokot fajni a fogam ami idaig meg nem tortent meg peddig eszek eleg sok gyumolcsot,zoldseget ,hus feleket.

  • kitti18

    2009. november 30. hétfő

    hmm..most már 36 hetes vagyok:)csak most láttam meg amit irtam még ide anno:)nem sokára megszülöm a drágámat:)

  • moldován kitti

    2009. augusztus 10. hétfő

    hát nagyon aranyos volt..
    én is 18 hetes terhes vagyok…
    és olyan jó érzés volt ezt látni egy ilyen pici baba menyit fejlödik olyan aranyosak..

  • szirtesi brigitta

    2008. október 21. kedd

    én is babát várok 16 hetes vagyok és nagyon boldog már alig várom hogy itt legyen velem