Terhesség hétről hétre

Jó volna látni, hogyan fejlődik a baba a pocakban a fogantatástól kezdve egészen a születésig? Összegyűjtöttem minden hétről a legfontosabb információkat és azt is megnézheted, hogyan fejlődik odabent a pocakban a baba a terhesség során hétről hétre.

Terhesség hétről hétre6. hét

Az embrió mérete az ötödik-hatodik hét határán eléri a 2-3 millimétert. Már kialakult a parányi szív, az erek gazdagon behálózzák a kis testet. Láthatóak a bimbószerű végtagkezdemények, a fej és a test többi részéhez képest hatalmas farok.

7. hét

A baba ilyenkor a fejétől a faráig már 7-9 mm. Jelen vannak a nemi szervek kezdeményei, de ilyenkor még nem lehet tudni, fiú lesz-e vagy lány. Alakulnak az orrcimpák. Ebben az időben igen gyors fejlődésen mennek át a magzatok, a vesék kialakulásának három fázisából most tart a másodiknál.

8. hét

Mostanra már 8-11 mm-es a baba. Világosan látható a hátsóagy. A gonádokból ezen a héten alakulnak ki vagy a herék vagy a petefészkek. Elkezdődik a spontán mozgás. Sok mindent tudunk a születés előtti életről is. Van bőven a dolguk a csontoknak és az ízületeknek is. Megjelennek a könyökök, elkezdődik a csontosodás folyamata. Már majdnem meg lehet számolni a lábujjakat is!

9. hét

Már könyökünk is van! A kisbaba most körülbelül 13-17 mm, a súlya egy gramm! Alakulnak a lábujjak, a gonádokból pedig már herék és petefészkek lettek. Ha a méhfalon keresztül megérintik, már elhúzódik, és spontán mozgásokra is képes. Folytatódik a csontosodás is.

10. hét

A baba most már belépett a magzati szakaszba. Átlagos mérete megközelítőleg 27-35 mm, súlya 4 gramm. Kialakultak az apró lábujjak, a szem jórészt nyitva van, de kezdenek összenőni a szemhéjak, és ez a 25-27. hétig így is marad. Differenciálódnak a külső nemi szervek. Teljesen kész a külső fül, valamint a felső ajak is. A hét legnagyobb eseménye, hogy eltűnt a farok! A tízhetes baba szíve körülbelül 160-at ver percenként.

11. hét

Ha láttál már ilyen korú magzatokról felvételeket, tudni fogod, hogy a fej a test méretének körülbelül a fele. Ez majd, ahogy a baba nő, változni fog. Ezek a héten alakul ki a szivárványhártya, és megjelennek a kézen a körmök. A baba súlya körülbelül 7 gramm.

12. hét

Bár a baba agyának mérete nem ugyanakkora, mint amekkora majd születéskor lesz, a szerkezete pontosan megegyezik. Ekkorra már megindult az epekiválasztás is. A baba súlya mintegy 14 gramm, teljes hossza 9 cm.
Kialakultak a kicsi reflexei és a bélmozgásai, készül a méhen kívüli életre.

13. hét

Ezen a héten rengeteg a tennivaló. Már kialakult mind a húsz fog, és csöndben várakozik. A baba körülbelül 28 gramm súlyú, és ugyanennyi most a méhlepény súlya is. A baba belei a köldökzsinórból levándorolnak a hasába. Alakulnak a bélbolyhok is, ezek segítik elő a perisztaltikus bélmozgásokat és az emésztést. A pici hasnyálmirigye már képes inzulint kiválasztani.

14. hét

A magzat már mintegy 12,5 cm. Már tud vizelni, és bele is pisil a magzatvízbe. Ebben gyakorolja tüdővel való légzést is.

15. hét

A baba súlya körülbelül 70 gramm. Alakul a koponyán a haj mintázata, a szív pedig naponta mintegy 28 liter vért pumpál, ez a terhesség végére megemelkedik.

Aggódsz a baba méretei miatt? Ultrahang kiszámolónk segítségével a leletek alapján pontosan megnézheted, mekkora a babád >>

16. hét

Szépen kifejlődtek már a baba körmei, van, akinek rögtön a szülés után le kell vágni a körmét. A fülek a nyakról átvándoroltak a fejre. A baba 40-45 percenként üríti a hólyagját. Koordináltabbak lettek a végtagmozgások. A kicsi testsúlya 85 gramm körül van, hossza 16 cm. A magzat nemét ultrahangos vizsgálattal már meg lehet állapítani.

17. hét

A baba bőre alatt ún. barna zsírréteg rakódik le, a terhesség végére ez teszi ki testsúlya 2-6 százalékát. Ez segít fenntartani a születéskor a testhőmérsékletüket. A kicsi súlya ilyenkor körülbelül 142 gramm, ami azt jelenti, hogy már nehezebb, mint a méhlepény. Ebben a szakaszban nem alakult ki semmi új a babán.

18. hét

A magzat igen gyorsan fejlődik az anyaméhben, már 205 cm és 198 gramm. A csontosodási folyamat folytatódik, kialakulnak az ujjbegyek és az ujjlenyomat is.

19. hét

Ezen a héten ugyancsak imponáló a baba fejlődése. Súlya már 227 gramm, ha kislányról van szó, a petefészkek már tartalmaznak már kezdetleges petéket is. A baba testén megjelenik a lanugo, a magzatpihe, ami egészen a szülésig megmarad, sőt, van, hogy az arcon vagy a füleken utána is látható.

20. hét

Lehet, hogy már észreveszed, mikor alszik a baba, és mikor van ébren. Súlya már a 282 grammot is elérheti, teljes hossza pedig 25 cm.

21. hét

A kicsi még mindig szabadon mozoghat a magzatvízben. Ennek a trimeszternek a végén megállapodik, befordul, általában fejjel lefelé. A kicsi súlya most körülbelül 369 gramm.

22. hét

A magzat egyre nagyobb lesz, és készül a méhen kívüli életre. Már kialakult a szemöldöke is! Súlya 425 gramm, hossza 27,5 cm.

23. hét

Már majdnem teljesen kialakultak a kézkörmök, és sötétebb árnyalatú a magzatpihe. A baba készülődik a nagy útra, és egyáltalán nem zavarják az összehúzódások. Alakul a magzatszurok, a baba első széklete. A kicsi súlya 510 gramm körüli.

24. hét

A kicsi már majdnem teljesen kialakult, most kezd lerakódni testében a barna zsír, aminek célja a hőmegtartás. Az újszülöttnek híresen rossz a hőszabályozási készsége, ami különösen a koraszülött babáknál jelenthet problémát.

25. hét

Már 700 gramm a súlya, a csontjai egyre keményebbek lesznek.

26. hét

A baba bőrén keresztül látszanak az erek, bár a bőr az átlátszóból mostanára már áttetszővé vált. A kicsi hall Téged, és a körülötte levőket. Bár feltételezzük, hogy a méhben csönd és nyugalom van, a babát már régóta zajok veszik körül. Hallja a szívverésad, bélmozgásaid és más testfunkcióid zaját, csakúgy, mint a külvilág hangait. Súlya közel 800 gramm, hossza 32,5 cm.

27. hét

A kicsi bőre meglehetős ráncos, hiszen vízben lebeg. Ez a születés után néhány héttel múlik majd el, ha a baba kitölti a bőrét. Kinézni már majdnem pontosan úgy néz ki, mint majd a születésekor fog.
Már 900 gramm a súlya.

28. hét

Kifejlődtek a kicsi szempillái, lerakódik a bőr alatti zsírréteg. Amennyiben kisfiúról van szó, a herék valószínűleg elkezdenek leszállni. A baba most körülbelül 35 cm hosszú a súlya pedig 1 kilogramm. Az ilyenkor született babáknak az orvosi technológia segítségével jó esélyük van a túlélésre.

29. hét

A kicsi már szorgosan készülődik a születése napjára. Már elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, és a csontvelő már tökéletesen termeli a vörös vérsejteket. Naponta fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. A baba súlya körülbelül 1,16 kilogramm.

30. hét

A kicsi nagyon is tudatában van a környezetének. A méhre szokás úgy gondolni, mint valami sötét helyre, ám ott bent az anya környezetétől függően lehet sötét vagy világos. Megfigyelheti a baba alvási és ébrenléti periódusait is. A magzat mérete már kb. 1,36 kilogramm, hossza kb. 37,5 cm.

31. hét

A baba szivárványhártyája már kitágul és összehúzódik a fényre. A bőr alatti fehér zsírpárnáknak köszönhetően a bőr színe már nem vörös, hanem rózsaszínű, a baba súlya körülbelül 1,5 kilogramm. A kézen a körmök elérhetik az ujjak végét.

32. hét

Ezen a héten mozog a legtöbbet, ettől kezdve a mozgásnak mind a minősége, mind a mennyisége megváltozik. A baba arcáról eltűnik a legtöbb ránc, és valószínűleg sok haja is van már. Az utóbbi időben hihetetlenül sokat gyarapodott a súlya, most már 1,7 kilogramm és 40 centi.

33. hét

A magzat súlya már 1,8 kilogramm körüli. A méhben körülbelül 1 liter magzatvíz van, elképzelhető, hogy nálad ennek a mennyiségét az orvos túl soknak, vagy túl kevésnek tartja, utóbbit gyakran a méhen belüli fejlődésben való elmaradottsággal hozzák kapcsolatba. Fontos tudni azonban, hogy minden nőnél más és más a magzatvíz mennyisége, és önmagában egyik sem jelent problémát.

34. hét

A kicsi egyre nagyobb lesz, már 2 kilogramm és 42,5 centi. A méhlepény hormonjai aktiválják a tejelválasztást, a baba pedig már akár naponta fél liter vizeletet is ürít odabent.

35. hét

A kicsi súlya most 2,15 kilogramm, bár a terhesség késői szakaszában nagyobbak lehetnek az eltérések ezen a téren, mint a terhesség elején. A baba hetente átlagosan 20 dekát hízik.

36. hét

A baba 2,3 kilogramm, és 45 centi, bár ilyenkor a vége felé itt is nagyobbak a különbségek. A legtöbb baba ekkora már a fejjel a szülőcsatorna irányába fekszik és gyakran már érezhetőek az első jóslófájások is.

37. hét

A kicsi úgy gyakorolja a légzést, hogy beszívja a magzatvizet. Néha még csuklik is. Figyeld az utolsó hetekben a kicsi rúgásait, akár hiszed, akár nem, hiányozni fognak.

38. hét

Ilyenkor már akár napi 30 grammot is hízhat a baba. A babák egy része ekkor már kevesebbet mozog, de ne ijedj meg akkor sem, ha a te babád még vígan rugdos, se akkor, ha gyakran érzed a csuklását – ez az utolsó hetek természetes velejárója.

39. hét

Tudtad, hogy a magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik? Döbbenetes, nem? Valójában nem tudjuk, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben vizeletből, verítékből és a baba más testnedveiből áll. A kicsi már hetekkel ezelőtt elkezdte a légzést gyakorolni a magzatvízben, készülődvén a nagy eseményre.

40. hét

A baba valószínűleg ahhoz a 96 százalékhoz tartozik, akik fejjel lefelé helyezkedtek el, és mélyen beálltak a medencekimenetbe. A baba immunrendszere még mindig fejletlen, és a kicsi a méhlepényből kapja az antitesteket, szülés után pedig az anyatejből jut hozzá. A testéről már lehullt a pihe legnagyobb része, bár egyes rejtett helyeken, különösen a hajlatokban, a váll és a fülek környékén még találhat a babán kis pihéket.

Az átlagos baba a születéskor 3,4 kilogramm súlyú és 50 centi hosszú. A méhlepény súlya a baba súlyának körülbelül az 1/8-a, a köldökzsinór hossza megegyezik a babáéval. A kicsinek születéskor és 5 perccel később megmérik az Apgar-pontszámát.

Terhesség hétről-hétre hírlevél: Kíváncsi vagy rá, melyik héten mit tud pontosan a babád, mire figyelj oda, és magadon milyen tüneteket tapasztalhatsz majd? Klikk ide és minden héten elküldjük neked az aktuális tudnivalókat >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

198 Comments

Comment navigation

  • glatzné légrádi krisztina

    2011. június 03. péntek

    szépp napot mindekinek többször irtam már ide kérdéseimel fordultam ide kaptam is egyzser választ csak egy kérdésem lenn 10 honapos a kisfiam és ugy néz ki hogy babát várok mármint nem ugy néz ki azt várok csak még az eeljén vagyok nagyon 7 hetes kb a kicsi fiam még szopizik de már nem olyan sokat inkább csak éjjel kéri meddig adhatom neki nem lesz baj a másik babával hogy öt szopiztatom elöre is köszönöm a választ

  • bius

    2011. május 27. péntek

    Jó napot.Közösülés közbe védekeztünk és a barátom belém élvezett el,miután a hímvesszőjét ki vette a vaginámból farka tövénél és a végbél nyílásomnál fehér váladékot vettünk észre és hogy az most lehet e az én váladékom vagy pedig a párom ondója?!Köszönöm előre is a választ :))).

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Közösülés során mindkét félnél jelentkezhet sűrű váladék. A férfi előváladéka spermiumot is tartalmazhat, ezért van arra esély, hogy valaki a megszakításos védekezés ellenére teherbe esik.

  • Helena

    2011. május 10. kedd

    Nekem mult honaoban csak 1 napot volt meg a menzeszem.(fel evig fogamzasgatlot szedtem mult honapban hagytam abba) azota pedeig hasi fajdalmakkal es roszulettel kuszkodom. lehet ez a terhessegnek a jele?koszonom valaszat

  • Fodor Edina

    2011. március 18. péntek

    kedves doktorno
    23-eves no vagyok. Gyereket szeretnek .novemberbe voltam beteg 18,decsemberbe nem voltam ,januarba voltam 09 es, azota nem voltam .Tonetem csak anyi kivanom a savanyo eteleket ,elkezdet fajni a mejem es erzekeny a hasam.Testet vegestem de negativ a valas. Mi a kuvetkezo lepes? fordujak orvoshoz. valast varok hogy akor a jovo heten tudjak elmeni az orvoshoz.
    ELORE IS KOSONOM.

  • Márti

    2011. március 14. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Márc.16-án leszek 7 hetes terhes(a baba értelemszerűen 5 hetes)foggyökér húzás előtt állok(bár megúszhatnám).Kérdésem az lenne,hogy belefér még egy ilyen beavatkozás?Nem túl veszélyes a babának?
    Még nem fáj folyamatosan,de nem szeretném megvárni,hogy belobbanjon.

  • Hajnalka

    2011. március 06. vasárnap

    Sziasztok?!abban kérnék segitséget,hogy 4 napig késett majd megjött egy napig majd másnap barna volt elmult,azota vannak mell fájdalamim és alhasi görcsök 2 napig,lehetséges a terhesség?vagy mikor érdemes tesztet csinálni???

    • Gabi

      2011. március 08. kedd

      Ha egyébként nem jellemző, hogy ilyen rövid és enyhe a menzesz, akkor érdemes lenne tesztelni.

  • Alexa

    2011. március 05. szombat

    Sziasztok. 21.hetes terhes vagyok. A hasam szinte teljesen lapos. Reggelente erős görcsökre és szúró fájdalomra ébredek. A baba szinte nem mozog illetve nagyon keveset. Napközben is jelentkeznek a fájdalmak, egy erősebb menstruációs görcshöz tudnám hasonlítani viszont a nyilaló fájdalmakat nem tudom hova tenni. Aggaszt kicsit a lapos has és a fájdalmak. Aki tud kérem válaszoljon. Köszönöm. Alexa

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Valószínűleg ártalmatlan dologról van szó (ahogy nő a méh, nyúlnak a tartó szalagok, ez okoz szurkáló fájdalmat), de ha nagyon aggaszt, fordulj orvoshoz.

  • B.Rekuc

    2011. március 02. szerda

    Jo napot.en egy 20hetes kismama vagyok,akinek kislanya lesz,de a kislany merete meg csk 15 cm.ez nm tul keves?a dokim szerint nm,de en aggodom.koxonom valaszat.

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Nem kell aggódni, ez tényleg nem kevés.

  • Tami

    2011. február 28. hétfő

    Milyen vitaminok még venni? Most vettunk a http://www.teherbe-eses.hu/product/folsav-tartalmu-fertil-care-49/

  • Manocska

    2011. február 25. péntek

    Sziasztok.most leptunk bele a 23.hetbe,de 1hete voltunk 4-Ds ultrahangon(habar 10masodpercig lattuk ugy a csoppsegunket)akkor azt mondtak,hogy 440grammok vagyunk :)kb 2het alatt 256gammrol jottunk fel ennyire:)
    De most bujkal bennem valami rossz erzes,mivel az alhasam surun faj,kaptam koraszules gatlo bogyokat,mikor elrohantam az orvoshoz,de az en dokim azt mondta hagyjam inkabb,mert ezek mar reg elavultak.A mehemmel allitolag minden rendben,tehat nincs kinyilva es eleg laza is,de a fajdalom nem akar mulni.Az elmult par napban a pici fiacskam meg be is lustult,sokkal kevesebbet mocorog,van hogy nekem kel „kieroszakolnom” 1-2mocorgast(amit melekesen a kulvilag a 16.het ota erzekel).teljesen ossze vagyok zavarodva,hogy mit is csinaljak,mi is van most,es hogy mennyire normalis ez a fajdogalas(nem eros,olyan nyilalo,de nem mint az elejen es huzamosabb ideig tart)..remelem tudtok majd nekem segiteni…
    Udv:)

  • moncsi

    2010. november 15. hétfő

    jóestét aszt szeretném kérdezni volt vetélésem juniusban és jőt a melemből fehér mint a tej.de ugy védekezünk megszakitásal de oktober 17-dikén megvolt most várom hogy megjőjőn de jőn a melemből szintelen mint a viz.de sokat kel pisilnem is meg viszkedek belülről használtam kaneszten combit,de a melem is ojan mintha gőrcsős volna választ szeretnék kőszőnőm

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Ez terhesség lehet, ha nem jön meg, csinálj tesztet.

  • zsoka

    2010. november 04. csütörtök

    üdv Több kérdésem lenne, szept29én meg volt a mensz, okt nem jött meg , igaz többször voltunk együtt a férjemmel, véd nélkül, vettem tesztet nov3án , halvány , vagy inkább nem volt csik csak a control látszott, vannak jelek de nem egyértelmü számomra, ég a gyomrom, kicsit szédülök, nem jol alszom, mikor menjek doktorhoz, vagy csináljak uj tesztet? nagyon rosszul érzem magam ebben a bizonytalanságba. 40 éves vagyok ez menyire veszélyes , a babára, válalhatom-e a terhességet, gyugottam, koszönöm a válaszát

    Válasz: 40 évesen még egy egészséges nő bátran vállalhat babát. Ha továbbra is késik a menzesze, érdemes a tesztet megismételni pár napon belül. Bár a tünetek nem egyértelműek, de utalhatnak terhességre.

  • Aranka

    2010. október 30. szombat

    JONAPOT DOKTORNO! A KERDESEM AZ LENNE HOGY HANY HETES KORTOL CELSZERU A 3D-S ULTRAHANG. JOVO HETFON LESZEK 11 HETES. MAR LEHET MENNI VAGY MEG NEM ERDEMES? VALASZAT ELORE IS KOSZONOM.

  • Virág

    2010. október 18. hétfő

    Jónapot doktornő.
    A terhesség ideje alatt az elején milyen változásokat észlelhetek a hasamon?
    A hasfal keményebb lesz?

  • Blanka

    2010. október 07. csütörtök

    Szia!
    Azt szeretném meg kérdezni,hogy 23-án volt meg a menszeszem pont időben…és miután elmúlt rá egy hétre a párommal lefeküdtem de védegeztünk ovszerel.De most rá kb.14 napra rá azaz ma barna folyásom van de ien nagyon halvány.Az mitől van?

    Válasz: Ha az óvszer időben felkerült, és minden rendben is volt vele, 99%, hogy nem vagy terhes. A barnás folyás is valami más miatt lehet.

  • HARGITA

    2010. szeptember 21. kedd

    30hetes terhes vagyok!epp itt az igeje gondolkodnom a szoptatasrol is!kicsit ideges vagyok,mert hallottam hogy azoknak a kismamaknak akiknek nincs rendes mellbimbojuk nehezen birnak szoptatni vagy nem is birnak!nekem sincs rendes mellbimbom,nekem is gond lesz a szoptatas?segitsetek!koszi!

    • barby

      2011. január 13. csütörtök

      Nekem is volt ez a gondom!de lehet kapni bimbokiemelöt ezzel már tudtam szoptatni a babámat.Nem drága és nagyon jo dolog!2 hét után már nem is kellett használnom!
      :-)sok boldogságot

  • HARGITA

    2010. augusztus 31. kedd

    kovetkezo kerdesem-az eddigi terhessegem alatt rendszeressen eltunk nemi eletet a parommal!meddig lehet ezt fojytatni?es a szules utan meddig nem szabad?

    Válasz: Addig lehet folytatni, ameddig nem nyílt ki teljesen a méhszáj, szülés után akkor lehet elkezdeni, amikor már elmúlt a gyermekágyi vérzés.

  • HARGITA

    2010. augusztus 31. kedd

    tovabbi kerdeseim koze tartozik,h-ez a 7 terhessegi honap alatt kb 4x ereztem h fajt a kezem,ez alatt ertem az ujjaimat es az egesz tenyerem,es nem csak h fajt de 1 picit meg is dagadt!viszont minden vizsgalati eredmenyem nagyszeru!mert van ez?

    Válasz: Mert vizesedsz. Kevesebb sót kell enni, sok vizet inni és rendszeresen mozogni, érdemes körözni a karoddal és a kezeddel 5-10 percet, ez is segíti a vérkeringést.

  • HARGITA

    2010. augusztus 27. péntek

    hat valahogy semmi sem alakul ahogy kene!majd csak hetfon megyek 3dsre!milananyu,leirom az email cimem es irhatsz nyugodtan!-keri.hargita@hotmail.com

  • st

    2010. augusztus 26. csütörtök

    20 hetes terhes vagyok. A vizeletemben 4+.és vér volt,elszedtem rá 1 doboz Augmentin Duot,a végére hüvelygomba lett.Persze a nőgyógyászom szabin van-de a patikába a Canesten combit adtak-állítólag ezt lehet használni terhesség alatt- A 2.kúp rózsaszines-narancsos formában kezdett belőlem ki fojdogálni. A harmadikat ezek után már nem mertem felhelyezni,de a krémmel azért bekenten magam éjszakára. A kora reggeli vizelés után mikor megtöröltem magam láttam,h az is narancsos színű,és lassan csordogál belőlem olyan kúpos állagú. Azt szeretném tudni,h lehetséges -e az,hogy felsértette a hámréteget? Pár másodpercig éget a krém is mikor bekenem magam. Attól lehet ez narancsos-rózsaszines folyás?? Köszi a választ!

  • milananyu

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Értelek, drukkolok nagyon, Szerbián merre felé vagy?
    Majd írj mi volt, M.

  • HARGITA

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Nem hinnem h o ott lesz a szulesnel,o csak addig segit amig kihordom a picim,a korhazban mar nem o lesz!nallunk itt Szerbiaban ez nem igy megy!kul szombatom megyek 3dsre-VEGRE-osszejott a ravalo,hat remelem h ott majd meglesz minden!ugy is meg fogom irni h mi volt!:-D

  • milananyu

    2010. augusztus 25. szerda

    Szia, hát sajnálom de csak jó lenne elmenni egy részletesebb UH ra is, nem?
    27 hetesen jó kis súlya van:)Nagyon nagy élmény 3D ben látni babót:)
    De amúgy szemét a dokid már bocs, s ő lesz a fogadott dokid, ha már most ilyen, milyen lesz szülésnél??!!

  • HARGITA

    2010. augusztus 25. szerda

    hello,hat sajnos nem lettem okosabb majdnem semmivel!csak annyit tudtam meg h a picim sulya 27 hetessen 1110gr!ma sem mondott semmit az orvos,meg csak a monitort sem forditotta felem h lathassam!koveteli a 3 dimenzios ultrahangot,mert azt mondja h nem lat semmit a picibol…mondja o,de a babakonyvben benne van minden adat!akarhanyszor elmegyek a pici meg van fordulva,es valamit nem ertek! a doktorno allandoan azt mondja h alig latja a babat,eddig vagy 7x voltam es mindig ezt mondta,mert van az h alig lathato a babam?eddig azt hittem h a vastag zsirreteg miatt,de mar megkaptam itt a valaszt h nem azert,nem tudom mert van ez…
    gondolom on az Agi,aki valaszol a kerdeseinkre!kerem segitsen nekem!koszonom!

  • milananyu

    2010. augusztus 24. kedd

    Oké drukkolok::)remélem megmutatja magát babókátok.Majd írj.

  • HARGITA

    2010. augusztus 24. kedd

    szia milananyu!nagyon kedves vagy!igen megmutattam dokinak is ma,es fel is irta a kupokat,holnap megyek ultrahangra is,hat remenykedem h megmondja!MINDENKEPP MEGIROM ,HA MEGTUDOM!puszi

  • milananyu

    2010. augusztus 23. hétfő

    Hargita gombát dokinak mutasd meg mindenképp, mert igen szülésnél veszélyes lehet ababára vagy okozhat koraszülést van amúgy több hüvelykúp is rá amit lehet terhesen is.
    Fogfájás nekem is volt, algopirin vagy panadolt lehet bevenni, ki mit mond, de mindkettő jó.
    Remélem mielőbb megmondják már babótok nemét is:)

  • HARGITA

    2010. augusztus 23. hétfő

    Fogfajassal kuzkodom,nagyon szenvedtem,muszaly volt fajdalom csillapitot vennem be!26hetes vagyok!arthat ez a babanak?

  • HARGITA

    2010. augusztus 23. hétfő

    Minden jel arra utal h huvely gombam van!szeretkeztem a parommal,ez veszelyes lehet ra?a picinek lehet tole valami baja?elore is koszonom a valaszt!

  • HARGITA

    2010. augusztus 23. hétfő

    Hello!26 hetes terhes vagyok es eszleltem hat szamomra eleg furcsa dolgot!megnyotam a mellem es jott belole nem feher de nem is atlatszo,inkabb olyan szintelen kisse zavaros folyadek,kb 1-2 csepp menyisegu!tudomasom szerint es mar kezdetleges tapanyag!de normalis ez mar 26hetessen?ezekszerint annyi tejem lesz h jut majd mindenkinek?:-D

  • moncsi

    2010. augusztus 21. szombat

    akor jóestét szeretném megkérdezni hogy kimaga ha nem doki és nem férfi kinek irogatam edig kőszőnőm

    • moncsi

      2010. november 17. szerda

      mostmár rájőtem

  • moncsi

    2010. augusztus 20. péntek

    szeretnék egy kérdést felteni a doktor urnak.junius 1jén volt vetélésem.julius 8 dikán megjőt.agusztus 18 dikán 1 napig a 2 sodiknap barna a 3 diknap semmi de fáj a melemis választ szeretnék előre is kőszőnőm .

    Válasz: Ha védekezés nélkül voltatok együtt, és nem jött meg, akkor csinálj egy tesztet. (egyébként nem vagyok sem doktor, sem férfi :))

  • milananyu

    2010. augusztus 16. hétfő

    Hargita én se értem…h miért nem mondják meg lehet nem látják, de ilyet h hasad zsírja miatt, ez nevetséges.
    remélem hamar kiderül, s mit érzel?Én mindkettőné tudtam elejétőlh kisfiúk::)Amúgy egy másik oldalra szoktam itt irogatni, terhességi tesztek, tesztelés, jó kis állandó csapat van:)Ha gondolod csatlakozz.

  • HARGITA

    2010. augusztus 16. hétfő

    Lenne meg kerdesem!nehezen tudok aludni,vagy szinte sehogy!hason nem birok aludni,nem is merek,haton sem birok mert aztan annyira faj a csipom hogy fel sem birok kelni,csak oldalt birok valahogy,de ekkor meg elhal a karom,vallam,ami egesz napos fajdalmat okoz!nem jo se igy sem ugy!segitsetek hogy tudnam mar kipihenni magam,mert ahogy nol a pocak,hat egyre nehezebb!

    Válasz: Ilyenkor a legjobb oldalt aludni, és egy párnát tegyél a térded közé, de a derekadat is megtámaszthatod vele, ahogy kényelmes.

  • HARGITA

    2010. augusztus 16. hétfő

    szia milananyu!igen informalodtam,es tudom hogy mar meg kellett volna mondaniuk,mar 25 hetes terhes vagyok,es meg mindig nem tudom!eddig 5x voltam ultrahangon,eloszor 7hetessen,hat akkor meg jo hogy nem tudjak,masodszor 14hetessen,hat ott sem mondtak semmit,hatmadszor 15hetessen,itt mikor szepen megkerdeztem akkor csak annyit mondtak h „hat azt meg nem lehet latni”!negyedszerre 18hetessen,ekkor nem kerdeztem,neztem en a monitort es probaltam en kivenni,de hat nem latthattam sokaig igy megint csak nem tudtam meg,a doktorno meg nem mondta,5xrre mar 22hetessen mentem,ekkor a vaizsgalatok es az ultra hang vegen,szepen kivarva a soromat,nyugodt hanggal megkerdeztem h lehet e mar latni a pici nemet,es erre o csak ugy valaszolt,h „hat mit tolem kerdezed”…hat kitol mastol kene kerdeznem mint a valasztott orvosomtol?!nem ertem mert ilyen a modora velem szemben,nem ismer,es nem is voltam vele szemtelen,de nem erdekel,itt nallunk mind szemtelenek,de ez nem erdekel,ettol fuggetlenul,szerintem meg kene hogy mondja amit szeretnek,elvegre mar elmultam felidos!

  • milananyu

    2010. augusztus 15. vasárnap

    ….ja és sima Uh n voltak…drukkolok, h minél előb megtudd:)nekem két fiam van, elsőt 18 hetesen mondták h kisfiú, másodikat 12 hetesen már.(amúgy én se vagyok vékony::))))

  • milananyu

    2010. augusztus 15. vasárnap

    Hargita szerintem ez hülyeség, mindenkinek meg tudják mondani a babája nemét, a zsírrétegtől függetlenül, ha úgy fordul a baba.Én ilyet még nem is hallottam pedig vannak nem csak vékony barátnőim sőt(unokatesóm neje, pl 165cm, s 100kg körül van)…szóval nekik is gond nélkül megmondták.

  • HARGITA

    2010. augusztus 14. szombat

    Mar 25hetes terhes vagyok!kicsit vastad a zsirreteg a hasamon,es a doktorno allitolag a vastag zsirreteg miatt nem tudja megmonadi a pici nemet!ezek szerint a kicsit koverebb noknek nem is szoktak mondani h ki lakik a pocakban?kisse felhaborito h „titkoloznak”!sajnos nincs most penzunk 3ds ultrahangra,ezek szerint nem is fogom megtudni h kislanyt vagy kisfiut varok?mit tegyek ha nincs penzem a 3dsre es a doktornom sem akarja megmondani?hogyan tudhatnam meg hogy fiut vagy lanyt varok e?segitsetek,nagyon szeretnem mar tudni!

    Válasz: Van olyan, hogy a baba nem mutatja meg az alsó fertályát, vagy nem egyértelmű a képből, milyen nemű. A vastag zsírrétegnek ehhez semmi köze, nekem is vastag volt, mégis mind a kettőnél már a 12. heti UH-n látszott. Ha fogja látni az orvos, akkor meg is fogja mondani, nem szokták ezt titkolni.

  • HARGITA

    2010. augusztus 04. szerda

    Tovabbi kerdeseim lennenek,tobbek kozott az egyik!zavaro tenyezo szamomra h fokent reggelente arra kelek h szo szerint ossze van ragadva a szam!sokkal surubb a nyalam mint a terhesseg elott,ugy mondanam h kocsonnyas az inyem!csak az segit ha keles utan rogton fogat mosok,le kefelem a nyelvemet is,de ez nem eleg meg a szajpadlasomat is le kell tisztitanom a fogkefevel!mit tudnek tenni a kocsonnyas iny ellen!

    Válasz: Ezt a kiszáradás okozza, igyál többet este és akár éjszaka is.

  • marta

    2010. július 29. csütörtök

    35 hetes terhes vagyok. most voltam az orvosnál. Az értékek: BPD 84,60 FL 67,20. Ezek szerint vajon mekkora a babám. A doktornő azt mondta 3,20 kg. Én ezt túl nagynak találom, nem olyan nagy a hasam. Még farral van a babám. Nagyon remélem, megfordul. Ez a harmadik terhességem. Még az a kérdésem, hogy hány kilóig lehet farosan szülni.
    Köszönöm válaszát!

    Válasz: Mivel ez a 3. terhességed, ezért ez a baba nagyobb lehet, mint az eddigiek (általában minden baba nagyobb, mint az előző). A faros szülés nem a kilótól függ, hanem attól, milyen széles a medencéd, tehát a baba és a te arányodon múlik.

  • Lezsák Anett

    2010. július 23. péntek

    Kedves Ági!!
    Ma voltam a 32.hetes ultrahangon,és az értékek miatt hétfőn be kell feküdnöm a kórházba.BPD:75 OFD:97 HC:272 THQ:76 Abd:77 AC:239 Fl:54 magzatvíz átlagos,szívműködés élénk Flowmetria neg. Ön szerint sem megfelelőek ezek az értékek? Aggódom.Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel:Lezsák Anett

    Válasz: Igen, a baba méretei a koránál kb. 4 héttel kisebbek, ez a lepény rossz működésére utalhat, esetleg gyorsabban öregszik a lepény az ideálisnál, ezért lehet szükséges a megfigyelés.

Comment navigation