Nem túl kicsi a baba?

A várandósok félelmei között előkelő helyen szerepelnek a baba méreteivel kapcsolatos aggodalmak. Elmegy az ember lánya az ultrahangra, ahol közlik vele, hogy a CTR (ülőmagasság) 37mm. Aztán a lelkes anyuka kimegy a váróba, ahol egy másik anyuka elmeséli, hogy ő is 11 hetes, de az ő babája már 39 mm. Ilyenkor az egyszeri anyuka kétégbeesik és máris a Google-t bújja, hogy akkor most mi lehet a baj az ő gyerekével.

Nem túl kicsi a baba?Ha hasonló okból keveredtél most erre az oldalra, akkor mári megnyugtatlak: ezen kb. annyira felesleges aggódni, mint hogy a te gyereked csak az utolsó előtti a tornasorban, a Kovácséké meg az utolsó előtti előtti.

Nem baba kora határozza meg ugyanis az ülőmagasságot (CRL – a farcsonttól a fejtetőig mért távolság, a magzat lábától feje tetejéig mért magasságát ugyanis technikai okokból nem lehet rendesen lemérni, hiszen felhúzott lábbal van a pocakban), hanem a baba ülőmagassága határozza meg a korát. Különösen igaz ez az első harmadban mért eredményekre, amikor -legalábbis a tudomány mai állása szerint- még egyformán fejlődnek a babák, azaz a méretekből pontosan lehet következtetni a terhesség korára (az összes méretből, tehát a fejátmérőt és a többit is meg kell nézni!), és sok orvos ezalapján a kiírás időpontját is megváltoztathatja.

Lehetséges tehát, hogy 12 hetesen egészen más méretű a babád, mint egy másik 12. hétben járó anyuka magzata, egész egyszerűen azért, mert nem pontosan ugyanakkor estetek teherbe.

Az első harmad után elsősorban genetikai tényezők befolyásolják a baba méreteit, azaz a ti méreteitek (figyelembe kell venni a nagyszülők méreteit is!). Nagy általánosságban elmondható, hogy kistermetű, alkatilag sovány szülőknek kisebb babája születik, mint egy alapjáraton termetesebb szülőpárnak.

Olykor felmerül a kérdés, hogy az anya hízásával, jóltápláltságával, vagy éppen alultápláltságával összefüggésben vannak-e a baba méretei. Némi összefüggés van, de itt csak a szélsőséges esetekre kell gondolni. Kóros koplalás, alultápláltság esetén a magzat fejlődését is érinti ez az állapot. A túltápláltság, a nagymértékű hízás azonban nem eredményez egyértelműen nagy babát, viszont a nyomában esetlegesen kialakuló terhességi cukorbetegség miatt születhet az átlagosnál jóval nagyobb méretű baba.

Tévhit, hogy a terhességi vitamin miatt születnek méretes újszülöttek, ezért a vitamin mértékének csökkentésével, növelésével sem lehet befolyásolni a baba méreteit.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

56 Comments

  • GSaci

    2011. május 31. kedd

    Szia!

    Tegnap voltam Uh vizsgálaton, elméletileg 6 hetes terhes vagyok, de az orvos nem mondott semmi biztosat, annyit, hogy lehet méhen kívüli terhesség.
    Azóta még jobban aggódok. Ez a második babánk lenne.
    Utána olvastam a tüneteknek, nem produkálom, vajon mi lehet a baj?

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ilyen korai terhességben az első vizsgálat még adhat ilyen bizonytalan eredményt. A következő vizsgálat eredményéből több kiderülhet majd. ha vérzel, görcseid vannak, rosszul vagy, fordulj azonnal orvoshoz.

  • Marcsi

    2011. április 26. kedd

    Szia!

    32 éves vagyok és ikreket várok. Ma voltam hüvelyi ultrahangon ahol a következő eredmények születtek.
    „A”magzat:
    grav: 13 hét 1 nap
    FHR: 157/min
    CRL: 65,3mm
    BDP: 23,3mm
    OFD: 28,8mm
    HC: 82,3mm
    AC: 61,7mm
    FL: 10,0mm
    HL: 10,5mm
    Talp: 11,6mm
    Nt: 1,4mm
    orrcsont látható, 1,6mm

    „B”magzat
    Grav: 13 hét 2 nap
    FHR: 161/min
    CRL: 66,7mm
    BDP: 23,5mm
    OFD: 29,1mm
    HC: 83,2mm
    AC: 67,4mm
    FL: 10,9mm
    HL: 10,7mm
    Talp: 11,2mm
    NT: 2,4mm
    Orrcsont látható, 1,9mm
    Azt szeretném kérdezni, hogy az adatok alapján minden rendben van-e és hogy nem túl magas a „B” magzatnál a 2,4mm-es NT eredmény?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      Az adatok rendben vannak. Az NT 3 mm alatt jó.

  • Kriszti

    2011. április 20. szerda

    Sziasztok?

    Nekem olyan kérdésem enne,hogy tegnap voltunk ultrahangon, és a babám méretei mind jók voltak, egyedül a haskörfogata volt kisebb mint kellet volna, 235 volt ami 27,5 hetes magzatnak felel meg mi meg 29,5 hetesek vagyunk! Ez nagy baj? MI lehet a gond???

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      A baba fejlődése a 12. héttől egyedi, ezért a 2. harmadban már lehetnek 1-2 hetes eltérések a méretekben, nincs miért aggódni.

  • Katalin

    2011. április 14. csütörtök

    jonapot! 34 hetes es 5 napos terhes vagyok ma voltam ultrahangon. az eredmneny eleg aggaszto mivel 2 hettel ezelott 1770 gramm volt a baba most meg 1690! pedig rendszeresen eszek. ez nagyon pici. nem tudom mitol lehet de az egyik vizsgalaton a doppler tesztem abnormalis volt. azota viszont normalis. most akkor ez mitol lehet?

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A baba súlyát a méretei alapján becslik. Ha 2 hét alatt nem nőtt a baba, az vagy azt jelenti, hogy az előző alkalommal elmértek valamit, vagy azt, hogy a lepény nem táplálja megfelelően. Ebben az esetben mindenképpen az orvos dönti el, mi legyen a folytatás, adott esetben befektethet, folyamatos megfigyelést javasolhat, vagy korábban megindíthatja a szülést a baba érdekében.

  • Linda

    2011. április 04. hétfő

    Szia Àgi!

    Olyan kérdéssel fordulok hozzàd, hogy ma voltunk elsô UH vizsgàlaton, 6+3 hetes vagyok (pontosan megàllapîtott ovulàciôval ciklus 15.napjàn)és ma làttunk màr szivverést, viszont a méretei elmaradnak az „àtlagtôl”. Tudom, nem lehet készpénznek venni egy tàblàzatot, különbözünk, de soknak talàlom, hogy 7-8 mm helyett „csak” 3.6 mm lett a baba, szinte a fele…
    Mi a te véleményed?
    Köszönöm vàlaszod!

    • Linda

      2011. április 15. péntek

      Pedig az utasîtàs szerint, türelmesen vàrtam a vàlaszt, de mindhiàba 😀
      Azôta szerencsére meg is oldôdott.

      • Vida Agi

        2011. április 23. szombat

        Elnézést, 2 hét alatt több, mint 600 kérdés jött, igyekeztem mindenkinek időben válaszolni, de hiába 🙂

        • Linda

          2011. április 23. szombat

          Tovàbbi jô és hasznos munkàt! 🙂

    • kardos tünde

      2011. április 18. hétfő

      Kedves Ági!
      nekem is hasonló problémám van.a mestruációm rendszertelen úgyhogy nem lehet hozzá viszonyítani.egy hete az ultrahang méret alapján kb 6hetes magzatot mutatott 5mm-es volt szívműködés nélkül.egy hét elteltével ma ugyanezeket a paramétereket kaptuk és még mindig nincs szívhang.szerdán már műteni akarnak.szerinted van értelme még várni?
      köszönettel:tünde

      • Vida Agi

        2011. április 24. vasárnap

        Sajnos, mivel nem volt fejlődés 1 hét alatt sem, ezért valóban indokolt a műtét.

  • Anita

    2011. március 30. szerda

    Szia!
    Március 3-án voltam elvileg 6 hetes 6 napos terhes(CRL 10 mm), de ez csak a méretből lett megállapítva, mivel PCO miatt az utolsó m. december 6-án volt, és azt nem lehetett alapul venni a számításnál. Most március 30-án csupán 22 mm a CRL, ami 8 és fél hetesnek felel meg. Az első mérésnél jól halatszott a szívhang is, de most csak „mintha látná” . Jövő héten kell mennem a nucha szűrésre. Ez a lemaradás soknak számít? készüljek a legrosszabbra?

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Mivel fejlődött a magzat, ezért nincs okod az aggodalomra, ez a méret alapján becsült korban csak néhány nap eltérés, akár mérési hiba is lehet.

  • Angel

    2011. március 11. péntek

    Kedves Ági!
    A 28. hétbe léptünk. Szombaton, 27 hetesen jártunk 4D-s ultrahangon, ott 1100 gramm-ra becsülték a baba súlyát. A doktornő már ezt is sokallta.
    5 napra rá a nőgyógyászom 1896 grammot mért.
    Lehetséges, hogy valamelyikük tévedett?
    Növekedhet ennyit a baba egy hét alatt?
    Nem túl sok ez a súly egy 28 hetes magzatnak? Mekkora születési súlyra számíthatok így?
    Köszönettel: Angel

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Valószínűleg az első mérés nem volt pontos. 30 hetesen 2 kiló körüli szokott lenni a baba súlya, tehát az első mérésnél lehetett a gond.

  • Lakatos Andrea

    2011. február 16. szerda

    Szép napot mindenkinek!A második terhességem 19.hetében járok,megtörtént az AFP-s genetikai ultrahang,a következő eredményeket kaptam:BPD:46mm FL:29mm HL:28mm
    A kérdésem annyi lenne,hogy az FL mit is jelent,mert a többit megfejtettem,de ez nem megy.
    Még annyi hogy mit is jelentenek a méretek minden rendben van e???
    Előre is köszönöm válaszát!
    Maradok tisztelettel:Lakatos Andrea

    • Edina

      2011. február 17. csütörtök

      GEST, SSW hét – gesztációs, azaz terhességi hét
      LMP – utolsó menstruáció időpontja
      GA – LMP szerint számolt hetek száma
      Average US GA – az ultrahangos mérések szerinti terhességi hét
      EDD by LMP – szülés dátuma LMP szerint számolva
      EDD by Ultrasound – szülés dátuma az ultrahang alapján

      GEW – tömeg

      FS – a petezsák átmérője
      YS – szikhólyag
      Placenta – méhlepény

      CRL vagy SSL- ülőmagasság, fejtető és far távolsága
      EFW vagy FW Handlock4 – a baba becsült súlya BPD, AC, HC és FL alapján

      TAD vagy THQ vagy TTD – mellkas átmérője

      APD/AD – a has mérete a gerinctől a hasfalig
      AC vagy AU – haskörfogat
      APAD – has hosszirányú átmérője
      APTD vagy ATD – a has keresztirányú átmérője
      APD – gerinctől a hasfalig mért távolság
      TAD – mellkas átmérő
      THQ – mellkas harántátmérő
      THAP – mellkas antrioposterior távolság

      BPD, BIP – (biparietális átmérő) fej szélessége a két halánték között
      FRO – frontooccipitalis átmérő (BPD síkjában mért legnagyobb koponyaszélesség.)
      HC, HU vagy KU – a fej körfogata

      FL – (femur hossz) a combcsont hossza

      • Lakatos Andrea

        2011. február 18. péntek

        Köszönöm válaszod de a HL:28mm még nemtudom mit is jelent és hogy jók e ezek az értékek!
        Köszönöm válaszod!

        • Vida Agi

          2011. február 20. vasárnap

          A HL a felkarcsont hossza, az értékek a korának megfelelőek.

          • Lakatos Andrea

            2011. február 20. vasárnap

            Köszönöm szépen!!

  • Szilvia28

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ági!

    A mai napon voltam a 12.heti genetikai ultrahang vizsgálaton, melyen a mért értékek alapján 12 hetes + 3 naposnak ítélte meg az orvos (vagy a gép) a magzat korát. Állítása szerint mindent rendben talált, azonban feltűnően és agasztóan sokáig és többször visszatérően nézegette a baba fejét, koponyáját, de nem mondott semmit. Már megmért minden értéket mégis sokáig vissza-visszament a koponyához és innen onnan nézegette, vizslatta. Ez ijesztő volt. A kornak megfelelő értékek adódtak, azonban a HC (fejkörfogat) esetében én (mint laikus) kicsinek, kevésnek találtam a 57, 3 mm-t. Miközben mindenhol 70-72 mm körüli értékekről olvastam beszámolókat a 12 hetes uh-n mért adatokról és „hétről-hétre” cikkekben megírt értékekről.
    Talán ezért nézhette oly sokáig? Jelenthet problémát a kis fejkörfogat, ha ez az érték valóban alacsonynak tekinthető? A többi uh érték:
    CRL: 60,3 mm
    BPD: 20 mm
    NT: 1,4 mm
    HC: 57, 3 mm
    AC: 54,2 mm
    FL: 7,2 mm
    Arcszög: 79, 1 fok
    Szívműködés: FHR: 170/min

    Segítségedet és válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: S.Szilvia

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Nem kell aggódnod, teljesen normális minden értéke. Azért nézte sokat a fejét, mert a 12. héten meg kell nézni a tarkóredő vastagságot és az orrcsont meglétét, ha ugyanis ezekkel valami nincs rendben, az genetikai rendellenességekre utalhat. Valószínűleg ő nagyon alapos akart lenni ebben a kérdésben, esetleg nem volt teljesen tiszta a kép (pl, mert a baba elmozgott közben), ezért inkább többször is ellenőrizte, tényleg minden rendben van-e.

  • Gabi

    2010. december 24. péntek

    Sziasztok!17-hetes terhes vagyok,még nem mozdult meg a babucim,viszont éreztem buborékokat.A melleim nagyon fájnak,de most már nem érzek buborékot,sőt semmit sem.Nagyon jól érzem magam,néha picit fáj a hasam,főleg a frontokra.Jól gondolom?a buborék csak bélmozgás volt,és ha baj lenne,nem fájna a mellem.Ugye nem törvényszerű buborékokat érezni a mozgás előtt?nem görcsölök,nimcs semmiféle folyásom.Kell valami miért aggódnom a babucim miatt??

    • Vida Agi

      2010. december 26. vasárnap

      Nem kell aggódnod, első babánál a 20. hét körül lehet általában már jól érezni a mozgásokat, a buborék-érzet egyénenként változik, van, akinek van, van, akinek nincs, néha el is múlhat, emiatt nem kell aggódni.

  • Varga Ágnes

    2010. december 19. vasárnap

    Szia!
    Október 19.-én volt az utolsó vérzésem.
    December 16.-án voltam ultrahangon és a köv .méreteket adták meg CRL:4.4mm Y.S:2*2mm állítólag 6 hetesnek felelek meg de még nem láttak szívműködést.20.-án megyek vissza kontrollra valami gond lehet?
    És van egy 17*7mm-es haematoma a petezsák felett a fundusban. Az meg mi?

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Nincs semmi gond, gyakori ez a helyzet, mert koraterhességben még nagyon kicsi az embrió, és előfordulhat, hogy a fogantatás sem pontosan félidőben volt, hanem a magzat még fiatalabb.

    • Hegedűs Tímea

      2011. március 09. szerda

      Szia én ma voltam orvosnál és nekem azt mondták h 6 hetesek vagyunk és 3naposak de a pici 2mm nem olvasgatam és ilyenkor már nagyobb szokott lenni attól félek h én szedtem a gyógyszert 1,5hétig gyulladás csökk hogy lehet e tőlle valami baja??? lécives segitsetek

      • Vida Agi

        2011. március 13. vasárnap

        Nem kell aggódni, a gyógyszertől a 6. hét előtt semmi baja nem lehet a babának.

      • Hegedűs Tímea

        2011. március 15. kedd

        Szia!sajnos nem tudom h mit tegyek még nagyon fiatal vagyok és már volt terhesség megszakitásom otthonban élek és ugye most megint teherbe estem a párom nem tudom h mit akar és h sikerül e neki munkát találni én a gyermekemet soha nem adnám nevelőszülöknek se otthonba én sajnos ezen már át mentem.Tudom h felelőtlenek voltunk nagyon szeretném meg tartani a babát csak félek h el veszik tőllem és ha elvettetem amit nagyon nem szeretnék akkor utána még lehet rá esélyem h teherbe esek?anyira félek és nem tudom h mit csináljak vagy mit mondjak mert ez egy kis élet amit nem szabad tönkre tenni. mindent meg szeretnék adni neki.mit csináljak segitsetek

        • Vida Agi

          2011. március 19. szombat

          Sajnos az abortusznak vannak kockázatai a későbbi terhességre nézve, gondold jól át. A valsagterhesseg.org oldalon tudsz telefonon is segítséget kérni, velük őszintén beszélhetsz erről, segíteni fognak.

  • Gabi

    2010. december 16. csütörtök

    Kedvas Ágnes.
    36 éves vagyok,és van 3 majdnem felnőtt gyermekem,tavaly a 33. héten szültem halott magzatot.A nőgyogyászom azt mondta,nyugodtan vállaljunk másik babát,ami most már a pocakomban van,jelenleg az én számolásom után,18.hetes vagyok,az orvosom szerint is,viszont az uh-szerint csak 16-hetes vagyok.a szülés várható ideje 2011.05.17-18.utolsó ms 2010 08 11.az eredményeim,amit genetikai uh mértek,CRL:55mm, BPD:19mm Tarkotávolság:2,0mm.Ezt 11 hetesen mérték,vagyis az uh szerint voltam annyi,szerintem pedig 13-hetes voltam.Szeretném megkérdezni,hogy ön szerint mikorra várható a szülés?,illetve a valos terhességi hétnek megfelelnek-e a babának mért adatai,és hogy azok jóke-e?Előre is köszönöm megnyugtató válaszát.

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      A 11. héten mért BPD alapján akkor 11+6 napos voltál.

  • Luki

    2010. november 17. szerda

    Kedves Agi,
    kulfoldon elo kismamakent Edesanyam rendelte meg a szulesfelkeszito programot, nagy oromomre. Nagyszeru a tanacsokat magyarul hallgatni, es igazan hasznosak.
    Holnaputan lesz a 29. hetem a varandossagomban, es harom napja 27cm-et mertek. Itt csak a has meretet nezik, a baba feje lent volt es a becsult eredmeny lett ennyi… aggodjak?
    Koszonom a valaszt, tovabbi jo munkat, nagyszeru uton halad, igy tovabb.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Nem kell aggódnod, a baba a 12. hét után egyedi módon fejlődik, így 2-3 hetes eltérések előfordulhatnak a valódi és a becsült életkorban.

  • kriszta

    2010. november 10. szerda

    Szia Ági!

    37+1 hetesen szerinted a 96-os BPD nem túl nagy? (a baba súlya kb. 3 kiló lehet)

    Valahol azzal riogattak, hogy 100-as fölött már nem is biztos, hogy természetes úton meg tudom szülni a babát..

    van egyálatlán ilyen határ?
    köszönöm, Kriszta

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Nincs ilyen határ, ezt mindig az dönti el, hogy az anya medencecsontja milyen széles.

  • Bauer Ágnes

    2010. november 06. szombat

    Kedves Ági! Nov.5.-én voltam uh-on ezeket az eredményeket mérték:
    BPD:46mm OFD:59mm HC:167mm
    ABD1:44mm ABD2:42mm AC:135mm
    FL:30mm HL:28mm Súlybecslés:274g
    Terhességi hét:19+2
    Cervix hossz.:59mm Cerebellum:19.4mm
    Az orrcsontot és a szívet nem tudta megnézni rendesen 1 hét múlva kontroll.
    Magzatmozgás látható és érzem is ritmusos szívműködés is van.A kérdésem a következő lenne:normálisak ezek az eredmények? Mekkora lehet a baba ? Az orvos annyit mondott hogy kicsi,de nem részletezte hiába kérdeztem rá. Mennyire kell aggódnom hogy eseteleg nem fejlődik rendesen? Válaszodat előre is köszönöm !

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Ezek az eredmények teljesen normálisak, a fejkörfogat pontosan a 19. hétnek felel meg és a többi érték is a korának megfelelő. A baba ebben a korban nagyjából 20 dekás testsúlyú.

  • Erzsi

    2010. november 05. péntek

    Kedves Ágnes!
    Olyan kérdéssel fordulnák hozzád, hogy most várom a harmadik babánkat, de folyamatos barna folyásom van és pár napja friss vér is volt benne.Rögtön menten az orvoshoz ahol uh-t csinált.Már látszott a baba szívverése előtte két nappal még nem volt.Az orvos irt fel duphastont és azt mondta pihenjek.Volt egy érték az uh-s papíron:CRL 4mm.Amit két nappal korábban csináltak azon a következők szerepeltek:GES:8.5mm.Azt szeretném tudni, hogy ezek mit jelentenek, mert az orvost hiába kérdezte ő csak annyi mondott, hogy ne aggódjak.Válaszodat előre is köszönöm.
    Erzsi

    Válasz: Tényleg nincs miért aggódnod. Az első lelet azt jelenti, hogy 4 mm a baba ülőmagassága (CRL), a második pedig, hogy 8,5 mm a petezsák.

  • Boskov Marina

    2010. november 02. kedd

    Szia,
    29 és fél hetes terhes vagyok, vérszegény, április 10-én volt az utsó menzeszem. Ma voltam ultrahangon, a szonográfus azt mondja, h a babám majdnem két héttel elmaradt a növekedésben. BPD: 73mm, HC: 261mm, AC: 220mm, FL: 54mm, becsült súly: 1121g, HUM: 45mm. Két hét múlva vissza kell mennem kontrollra, azt mondta, elképzelhető, h fejlődési rendelleneség. Aggódom, nagy a baj? Köszönöm a segítséget!
    Marina

    Válasz: Nem kell ezzel foglalkozni, a méretek alapján becsült kor akár 2-3 hetes eltéréseket is mutathat a kiírás szerinti korhoz képest, ez abból adódik, hogy a baba fejlődése öröklött, nem minden újszülött születik egyforma súllyal és méretekkel, ha a szülők sem nagy darabok, akkor a csecsemő sem lesz az.

  • Heni

    2010. szeptember 27. hétfő

    Jónapót!
    Én egy ólyan kérdéssel fordulok önnhöz,hogy 18 hetet be tölttöt terheségem van hasam az nem nagyon van,azt mondják,hogy kicsi a babám az ultra hang szerint BPD:45mm,HC:138mm Fl:28,5mm ahogy bujóm a netet az szerint is kicsi a magzatom az orvosom csak anyit mondot,hogy nem lehet mindenki egyforma,de ez anyira engem nem nyugtatot meg szeretném tudni,hogy akkor most normális a babám mérete ha nem akkor mittől pici
    Válaszát elöre is köszönöm

    Válasz: Nem kell aggódni, a 12. héttől egyedi a babák fejlődése, akár 2-3 hetes eltérések is lehetnek.

  • Bíbicke

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Sziasztok!

    Már sok témához írtam: Terhesség alatti folyás, méhen kívüli terhesség…és most ide is. Az utolsó mensesem 2010. július 17.-én volt.. augusztus 16.-án már pozitív volt a terhességi tesztem de petezsákot csak kb 1.5-2 hét múlva látott az orvos.
    A mensi szerint 8 viszont a méretek alapján a doki szerint 6 hetes terhes vagyok…már van szívhang, a CRL: 3mm
    szept 06-án voltam ügyeleten mert barna folyásom volt, akkor azt mondták nem kell azonnal megijedni nincsen semmi baj, ez normális, ekkor már volt szívhang és 3mm a CRL. Szept 10.-én voltam az orvosomnál viszont Ő is 3mm-es CRL-t mért, szívműködést látott, de azt mondta olyan mintha a baba nem nőtt volna 🙁 A petezsák szép szabályos, a szikhólyag 4mm és nincs felfújódva. Viszont barna folyásom van. Elevitet, folvasat, B6-ot szedek…azt mondta más nem kell! Nagyon félek! 17.-én kell vissza mennem és azt mondta addigra már minimum 6mm-nek kell lennie a babának máskülönben nem nő és akkor baj van 🙁
    De mitől lehet ez ha van szívhangja és minden normális??? Válaszodat előre is köszönöm!!!!

    Válasz: A folyás sok mindentől lehet, pl. hormonzavar, vagy egy méhszájseb. Nem kell aggódnod.

  • lukacs katalin

    2010. szeptember 11. szombat

    20 hetes terhes vagyok kicsinek tallalom a magzatot.18 cm es 350gr.nagyon agodom kerem irja meg,hogy vane okom agodalomra.mit tugyak tenni hogy nagyob legyen.nagyon szepen koszonom a valaszat,,,,,

    Válasz: Nem kicsi a baba, pont a 20. hétnek megfelelő méret, nem kell semmit tenned, ha változatosan és egészségesen táplálkozol, akkor normálisan fog fejlődni a magzat is.

  • Andi

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ágnes!!
    Én 12.hetes vagyok,most voltam ultrahangon és ezeket az értékeket állapították meg:
    BPD:64.9mm, CRL:21.1mm HC:78.8mm, AC:59.9mm
    Femur:8.8mm, Humerus:7.4mm, és az NT:2.6mm
    De viszont az első ultrahang vizsgálaton 10.héten a CRL-re31mm-t írtak. Ez nagyon aggaszt.
    Elmérhettek valamit??A többi érték megfelelő??
    Két egészséges fiam van már ,ez a harmadik terhességem 37 éves vagyok úgyhogy genetikára is kell mennem, de azért kíváncsi vagyok hogy mi a véleménye ezekről az értékekről.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Úgy tűnik elírások vannak a leleten, de nem a múltkorin, hanem a mostanin. A 31mm CRL a 10. hétnek felel meg, viszont a 64.9 BPD pedig a 26. hétnek, ezért ezen a mostani leleten lehetnek elírások, a többi érték a CRL kivételével megfelelő a korának, tehát csak elírásról lehet szó.

  • orsi

    2010. május 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Ma kaptam meg a 12. heti down szűrés eredményem. Gondolom minden oké, mert az uh-on is azt mondták.Ön szerint is? PAPP-A: 538,3miu/L 0,85 Mom. Béta-hcg:45,1 1,37Mom, NT.1,7 mm 1,13 Mom. CRL.60mm.
    Azt nem értem hogy az uh-on a terhesség korának 13 hét(0nap)írtak, a down-os papíron pedig az van hogy a terhesség kora a vérvételkor: 12+2. Elírhatta, mert akkor pont 12+7 hetes voltam?

    Válasz: Igen, ezek jó eredmények, a kort elírhatták, illetve a baba méretei alapján szokták számolni, és lehet, hogy ő kicsit nagyobb volt az UH-n a koránál, de ez nem gond.

  • Kriszta14

    2010. május 04. kedd

    Kedves Ágnes!
    26.hetes kismama vagyok jelenleg.A 19.és a 26.hetes ultrahangon is az láttuk a férjemmel,hogy kismanónk felhúzott lábbakkal fekszik a pocakban,szinte az arcocskájához emeli a 2 kis lábát és ugy rugdalózik,mozgolódik.Az orvosom szerint minden rendben van,csak egy picit aggódom,hogy ez tényleg normális?Csak azért csinálhatja ezt,mert neki így kényelmes?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz:Ez tényleg teljesen normális, nem kell aggódnod. Nem mindig így fekszik, most még sok helye van a pocakban és sok mindent csinál, sokféleképpen mozog.

  • Viola

    2010. április 07. szerda

    Kedves Ágnes!

    Én most vagyok a 9. hét elején és crl: 13,9 mm. Az orvosom azt mondta, hogy minden rendben, de az internetet bújva mindenhol azt látom, hogy ilyenkor 20-30 mm az ideális. Korábbi terhességemnél a 8. héten crl: 22 mm volt. Jelenthet valami rosszat, hogy az átlaghoz képest sokkal kisebb a baba?

    Válasz: A CRL mértéke a terhesség korát mutatja és nincs jó vagy rossz érték. Lehetséges, hogy az előző terhességednél kicsit idősebb volt a magzat méréskor, mint a papírforma, most pedig kicsit fiatalabb. Ha nagy az eltérés, akkor a kiírás időpontját a 12. heti UH értékei alapján módosíthatják majd.

  • Orsi

    2010. március 21. vasárnap

    Tehát ha félidőben esek teherbe, azt már az 5. héten látszódik. Mert akkor a baba 3 hetes. De az „akció” után két héttel még nem látnának semmit. Jól gondolom? Lehet akkorra még be sem ágyazódna, nem?

    Válasz: Igen.

  • Orsi

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ágnes!
    Én azt szeretném kérdezni, hogy a petezsákot hány hetes terhesen lehet látni az uh-on? Az um kimaradása után 7 nappal látszódhat? Ha félidőben estem teherbe akkor igen? Ha az um elött 4 nappal akkor nem, jól gondolom?

    Válasz: 7 nappal az menses kimaradása után látszódhat, hiszen addigra pont 5 hetes terhes vagy. 4 nappal előtte nem látszódhat.

  • lina12

    2009. szeptember 11. péntek

    Sziasztok

    Én a 39. héten vagyok, eddig minden rendben volt a terhességemmel, erre most rám ijesztettek az orvosok hogy kicsi a babám feje. Igaz a 39. héten 87 mm nem nagy, a Hc meg 320mm, de a férjemnek is hosszúkás arca van meg nekem is pici fejem. Szóval most izgulhatok, hogy nincs e valami baj.

    Válasz: Szerintem felesleges aggódni, ezek az utolsó hetekben mért méretek szinte sosem egyeznek meg a valódiakkal, a méreteket és a súlyt sem szokták eltalálni, ez függ a géptől, a szonográfus kezétől is, hogyan sikerül behúznia a vonalat, szóval könnyű elszámolni.

  • Kriszta

    2009. augusztus 12. szerda

    Kriszta
    Én 147cm és 43kg os nő voltam akkor mikor a fiamat vártam aki 3960gr al és 52cm rel látta meg a napvilágot.Ennyit a sovány nők kicsi babájáról énvagyok a kivétel.:-D

  • Andrea Noor

    2009. május 24. vasárnap

    nos igen, en mar a 34 ik hetben jarok es a nogyogyaszom azt mondta hogy eleg kicsi a baba 1,5 es 2 kg kozott van, es hogy enni kellene, pedig eszem en dehat mit tegyek meg, en is eleget aggodalmaskodok hogy atlag suly alatt fog szuletni, de a cikkedet olvasva megnyugodtam, koszonom

  • karolin

    2009. április 29. szerda

    Sziasztok! Nagyon tetszik Agi a fejlodesrol irt velemenyed, mintha magam latnam…mert igen , nekem is azt mondtak, hogy a 27 hetes picim a 930 dkg-osan egy kicsit kicsi…es en azota azzal a fixacioval vagyok, hogy talan nem lesz eleg nagy a babam. Ehez hozzajarul meg az is, hogy most mar 31 hetes vagyok, de a pocakom nagyon kicsi masokehoz kepest…van olyan, aki most tudta meg, hogy terhes vagyok es minden nap lat…szinte ennek vagyok a betege!?!:?