Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Kissné Nikolett

    2011. december 08. csütörtök

    Tisztelt Doktornő,

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy lehetséges e hogy az ovuláció a menzesz előtt kb. 8-9 nappal van? Már kb. 4-5 hónapja próbálkozunk, de eddig mindig a félidőben szeretkeztünk inkább, és eddig nem is sikerült összehozni a kicsit. Ebben a hónapban 1jén volt elméletileg az ovulációm, viszont én 6-7 felé tapasztaltam az ovulációhoz hasonló tüneteket! De nem nagyon vagyok benne biztos, mert csak most kezdtem el figyelgetni. Általában 2 naponta szeretkezünk, hogy összejöjjön a kistesó! És ugye akkor a kérdésem, hogy lehet e később az ovuláció??? Válaszát előre is köszönöm!

  • Lulu

    2011. december 05. hétfő

    Köszönöm a választ.
    Közben megjött, vagy legalább is vérzem.
    Akkor nem vagyok terhes?

  • Borbély Erika Tünde

    2011. december 05. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Olyan problémával fordulnék önhöz hogy az utolsó menstruációm November 5-én volt meg. Már három napja tojás fehérje szerű váladékozásom van, amit ovulációnak érzek. A párommal már nagyon szeretnénk kisbabát ezért az elmúlt két napban védekezés nélkül szeretkeztünk, és nagyon belém élvezett. A kérdésem mennyi lehet az esélye hogy teherbe essek? Kérem válaszoljon válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Borbély Erika Tünde.

  • Lulu

    2011. december 04. vasárnap

    Tisztelt Doktor Nő!
    A párommal együttlét során a spermicides óvszer a hüvelyemben maradt, a tartalmának csak csekély része volt benne, amikor kivettem. Naptár szerint ovulációs napjaim egyike volt.
    Azóta eltelt 12 nap, számításaim szerint pár napon belül menstruálnom kell/ene. Most viszont menstruációs fájdalmakat érzek.Kérdésem lehetek e így terhes?

    • Gabi

      2011. december 05. hétfő

      Lehetséges. Ha késik a menzesz, mindenképp érdemes terhességi tesztet csinálni.

  • Kendra

    2011. december 04. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Arról szeretnék érdeklődni h körülbelül mennyi esélyem van a terhességre ha párommal 1-2 nappal menszesz előtt..(védekezés nélkül voltam együtt)
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. december 05. hétfő

      Kb. 5 és 20 % között.

  • Angyal83

    2011. november 28. hétfő

    Kedves Drnő!
    Voltam orvosnál.Dn: Nem terhesség minden normális „szerinte” másfél hete el is múlt. A méhnyálkahártya vastagsága 8mm. Szerinte 1 héten belül ismét várható hogy meg fog jönni.
    Viszont amit nem értek miért kért labort.
    Kért vizsgálatok:HB,FVS,THROMBOCYTA,WE,Se BILIRUBIN,ASAT,ALAT,ALK.FOSZFÁT,Se KARBAMID,Se.KREATIN,CHOLESZTERIN,HDL,TG + Vizelet Ált.+ÜL.
    A kérdésem a következő. Ha rendben van minden akkor mire kérte a labort és mi lehet ennek az oka?
    Köszönöm előre is a válaszát!

  • Mónika

    2011. november 23. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy párommal szeretnénk kisbabát de eddig nem jött össze.Pontosabban már 4.hónapja mindig megjött,és csak most volt olyan hogy 2napot késett,barna folyás volt 1 napig majd rá egy napra vérzés volt ami 3 napig tartott.Tesztet így nem vettem mert elkeseredett vagyok,de Ön mit tanácsolna?Lehet nem is lehet kisbabánk?
    Válaszát köszönöm!

    • Gabi

      2011. november 27. vasárnap

      4 hónap sikertelen próbálkozás után még nem szabad elkeseredni! Érdemes próbálkozni, amikor csak jól esik. Ha 1 éven belül sem jön össze természetes módon a terhesség, akkor szoktak alapos kivizsgálást javasolni.

  • Jázmin

    2011. november 20. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    44 éves vagyok, a menszeszem rendetlenkedik. 35, illetve 31 napos ciklusaim vannak két hónapja, a vérzéses napok száma lecsökkent 4-re. Utóbbi menszeszem november 11-én volt normális lefolyású, bőven véreztem. Azóta viszont alhasi fájdalmam és mellfeszülésem van. Voltam együtt a párommal a vérzés előtt pár nappal.
    Kérdésem az lenne mi lehet ennek az alhasi fájdalomnak és mellfeszülésnek az oka? Lehet már a változó kor tünete?

    • Gabi

      2011. november 27. vasárnap

      Igen, lehetséges, hogy erről van szó.

  • Gábor

    2011. november 19. szombat

    Kedves doktornő!
    Barátnőmmel nov.8-án voltunk együtt és még volt 1 tablettája, elmentem benne óvszer nélkül, nov.13-án vasárnap szokott neki megjönni a 7 napos szünetben, de nem jött meg azóta és ma már 19.e van, és ma hányt is, lehetséges hogy terhes ? 🙁

    • Gábor

      2011. november 19. szombat

      ja és még annyi hogy több mint 1 éve szedi és eddig soha semmi ilyen gond nem volt 🙁

      • Gabi

        2011. november 21. hétfő

        Nem feltétlen terhességről van szó, de mindenképp érdemes lenne elmenni a nőgyógyászhoz. Lehetséges, hogy csak gyógyszerszünetet fog javasolni, esetleg másik fajta fogamzásgátlót ír fel.

    • Gabi

      2011. november 21. hétfő

      Ha pontosan szedi a fogamzásgátlót, nem maradt ki egy szem sem, a szedés során nem fordult elő hányás, hasmenés, mellette nem szedett antibiotikumot, akkor a fogamzásgátló hatás kb. 99%-os. Emellett más védekezésre általában nincs szükség. De az az 1% még így is ott van, ha időközben nem jött meg, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni, vagy nőgyógyászhoz menni, mielőtt elkezdi az újabb levél tablettát.

  • Alexandra

    2011. november 16. szerda

    Kedves doktornő!
    Egy-két nappal több mint egy hónapja nem jött meg a menstruációm,és a menstruációs tüneteim sem jelentkeznek.
    19 napja voltam együtt a párommal,nem használtunk óvszert és semmilyen más védekezést csak a párom időben kapcsolt.
    Így csináltuk egész eddig és nem történt semmi.
    Ma csináltam kettő Gabriel gyorstesztet,az első érvénytelen lett ( nem jelent meg semmi) a második pedig 1 perc alatt negatívot mutatott.De mind a kettőt este felé csináltam.
    Mit tegyek mi lehet a helyzet,kérem segítsen!
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      A megszakításos védekezés nem éppen a legbiztonságosabb módszer. Ilyenkor kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha egy pár egy éven keresztül is csak ezzel a módszerrel védekezik, ez a szám 35%-ra növekszik. Ha egyébként pontos a ciklusa, megismételheti a tesztet néhány nap elteltével, ha nem jelentkezne közben mégis vérzés. A tesztet célszerű reggeli első vizeletből végezni. Ha mégis negatív lenne a teszt, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, hogy kiderüljön, miért nem jelentkezik a menzesz.

  • Nelli

    2011. november 16. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Nekem olyan kérdésem lenne,hogy mennyi esélyem lehet a terhességre,ha az ovulációmat követő napon próbálkoztunk a párommal. ( 4.én volt ovulációm és mi 5.-én, 6.-án és 8.-án voltunk együtt.) Gondolom előtte jobb lett volna, ha babát szeretnénk. De sajnos így jött ki a „lépés”.

    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Még így is van esély, bár valóban kisebb.

  • Angyal83

    2011. november 16. szerda

    Kedves Drnő!
    A menszeszem 2 hetet késett majd tesztet csináltam amin halvány csík volt látható, rá 2 napra ideg alapon megjött. Ma lesz a 3. nap hogy meg van barnás és nem nagy mennyiség ami nálam ritka eset. Olvastam hogy menszesz alatt lehet tesztelni na most nálam negatív lett. A terhesség tünetei mind megvannak. Kérdésem az lenne hogy ennek ellenére lehetséges a terhesség vagy valami más válthatja ki?
    Köszönöm a válaszát előre is

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Mivel az előző teszt pozitív lett, 99%, hogy valóban terhességről van szó. Terhesség alatt viszont a vérzés nem természetes. Ilyenkor mindig célszerű elmenni nőgyógyászhoz, hogy a legrosszabbat, a vetélést kizárhassa. Ha csak enyhe barnás folyás jelentkezik az a beágyazódás jele is lehet, de ha ez elhúzódik, akkor is érdemes orvoshoz menni.

  • Balogh Zita

    2011. november 15. kedd

    Kedves Doktornő!
    30 éves nő vagyok, van egy 10 hónapos kislányom, de sohasem volt rendszeres menstuációm, valamikor 1 évig se volt. Idén augusztusban abba hagytam a szoptatást, szeptember elején megjött, utána októberben szintén normálisan menstruáltam, most novemberben már nem jött meg. Óvszerrel védekezünk, csináltam két tesztet negatív, de nagyon fáj mindkét oldalon a petefészkem, más nem fáj. Amugy pedig szeretnék gyógyszert szedni, már meg is vettem Gracial tablettát. Az lenne a kérdésem, hogy elkezdhettem szedni a tablettát, vagy esetleg terhes vagyok, de ez szerintem kizárt, mert mindig gumival védekeztünk.

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      A tablettákat általában a menzesz első napján ajánlják elkezdeni. Mielőtt elkezded, érdemes lenne tisztázni, hogy miért is nem jön meg, és mi okozza a fájdalmat. Én visszamennék az orvoshoz, mielőtt elkezdem szedni a fogamzásgátlót.

  • Mara

    2011. november 15. kedd

    Kedves Doktornő!

    A menstruációmnak október 15-én kellett volna megjönnie, de nem volt semmi. És ez azóta is tart. Csináltam már 3 terhességi tesztet, az összes negatív lett. Barna folyás sem jelentkezett nálam.
    Az elmúlt napokban szúró érzést érzek a hasam alatt, és a petefészkem környékén.
    Ez terhességre utalna, vagy egyéb más betegségre?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Mivel már több mint egy hónapja késik, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, ott egyértelműen kiderül, hogy mi miatt maradt ki a menzesz.

  • Karolina

    2011. november 13. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!
    Két évvel ezelőtt volt egy olyan 9 hónapos időszak, amikor nem jött meg a menstruációm. Akkor elmentem a nőgyógyászhoz, ő szúrt nekem menstruáció elősegítő injekciót – amitől megjött, és felírt gyógyszert, amitől minden hónapban rendszeresen megjött. Ez úgy működött : a nőgyógyász beszúrta az injekciót, megjött, elmentem a nőgyógyászhoz , ő felírta azt a bizonyos gyógyszert, a menstruáció után 11 nappal kellett szednem minden reggel két tablettát – ezt mind 10 napig, és így a következő hónapban meg is jött, ezt fél évig kellett csinálni – és persze minden menstruáció végén ellenőrzésre kellett mennem. Augusztusban ért véget ez az egész. Mondta a nőgyógyász, ha nem jönne meg a gyógyszer nélkül szeptemberben akkor menjek el megint, de megjött. Megörültem, hogy végre helyre állt minden. De októberben kimaradt, és most már novemberben is, terhes nem vagyok, csináltam 4 tesztet is. Az a helyzet, hogy elköltöztem a vőlegényemmel, és most ahhoz a nőgyógyászhoz most nem tudok vissza menni. Ezért kérem a segítségét, hogy mi lehet a gond? Életem végéig kellene szednem majd azt a bizonyos gyógyszert, hogy legyen rendszeresen menstruációm? Köszönöm a segítségét, és válaszát!
    Üdvözlettel
    Karolina

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Ezt nehéz lenne megmondani, remélhetőleg nem kell majd folyamatosan injekciózni. A legjobb, amit tehetsz, hogy keresel az új helyen egy jó nőgyógyászt.

  • Ágnes

    2011. november 13. vasárnap

    Kedves doktornő!

    A párommal már régota nem védekezünk,múlthónapban 4 napos volt a menszeszem de nem sok és volt benne barna is.Vettem tesztett de az negatív,de ezt nem most csináltam igaz a menszeszem vártnál a nappal előbb jött meg.Egy kicsit látszik hogy ott lent egy kicsit gömbölyödik a hasamnál,és ha eszek de nem sokat fel puffadok.Lehet e terhes ennek ellenére.

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Kedves Ágnes! Érdemes tovább próbálkozni, talán a következő hónap sikeres lesz!

  • Bogi

    2011. november 13. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    PCOS-om van, amire másfél éve szedek metformint. Az elmúlt két hónapban volt Clostylbegites kezelésem. Első hónapban a ciklus 20. napjáig nem volt peteérésem (addig csináltam az ovulációs teszteket), 34. napon jött meg. Most a 10. nap az első ovulációs teszt pozitív lett. Az ovulációtól számított 15. nap (tegnap) csináltam tesztet, ami negatív lett. Most a ciklus 26. napján vagyok. Vajon csak azért nem jött meg, mert még jobban becisztásodtam? Vagy még van esély a terhességre. Enyhe mellfeszülésen, enyhe alhasi fájdalmakon és derékfájáson kívül más tünetem nincs.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Van még esély a terhességre, lehetséges, hogy 26. napon még korai volt a teszt.

  • szilvi

    2011. november 13. vasárnap

    szia az lenne a kerdesem mar több mint egy hete bevettem az esemény utáni tablettát de még nem jött meg a menstruációm és utánna sem volt pár napra semmilyenn vérzésem sem, már a rendes menstruációmnak is meg kellett volna jönnie 3 napja. Lehetek terhes? Lehet hogy nem használt az esemény utáni tabletta? Csak egy kis „tisztító folyást” tapasztaltam a tabletta bevétele után mint ami menstri utáN SZOKOTT lENNI

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Ha bizonytalan vagy, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet!

  • Dália

    2011. november 09. szerda

    Jó estét Doktornő!

    Nem rég határoztuk el a párommal,hogy babát szeretnénk és azóta próbálkozunk is. Minden együttlét után másnap erős folyásom van,ez azelőtt egyszer sem jelentkezett,pedig csak megszakításos módszerrel védekezteünk,tehát a folyást nem fertőzésnek gondolom,vagy mégis erről lenne szó? És mindig csak az együttlét után illetve másnap jelentkezik ez a probléma. Már kezdek megijedni nehogy valami probléma legyen. Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. november 14. hétfő

      Ha a folyást nem kíséri égő, viszkető érzés, és nincs kellemetlen szaga, nem valószínű, hogy bármi fertőzésről lenne szó. (Az nem lehetséges, hogy csak az ondó távozik ilyenkor?)

  • Annamaria

    2011. november 09. szerda

    Kedves Doktornő! Október 28-án voltunk együtt párommal 2 nappal a menstruacio utan. óvszerrel csinaltunk, majd miutan elelvezett folytattuk ovszer nelkul is kicsit. Maradhatott meg a vezetekben? Par napja fájnak oldalt a melleim. Ez mitol lehet? Eddig meg nem voltak melli fajdalmaim menstruacio elott se. Ciklusaim rendszertelenek (18-22nap). Jovo heten kene megjojjon. Ennyitol teherbe lehet esni? Mikor erdemes a leghamarabii terhessegi tesztet csinalni? Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. november 09. szerda

      Nem túl nagy rá az esély, de teljesen nem lehet kizárni a terhességet. Ha már késik a menzesz, akkor mindenképp érdemes tesztet csinálni.

  • Hanna

    2011. november 03. csütörtök

    Kedves Dr Nő!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy okt 1 én volt meg.Most is 1 én kellett volna még nem jött.De már fájnak a melleim meg hányingerem is van és fejfájás néha.Nekem előtte ilyen.Ilyenkor a hüvelyi hőmérséklet mennyi még menses előtt?És leesik mikor megjön?Mi védekezünk megszakításos módszerrel.Eddig még így nem lettem terhes.Már van 1 gyerekem,de akkor azt terveztük.Ugye nem vagyok terhes?Köszönöm válaszát!:)

    • Gabi

      2011. november 07. hétfő

      Ha csak megszakítással védekeznek az nem a legbiztonságosabb megoldás, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha továbbra sem jelentkezett vérzés, érdemes a tesztet megismételni. A hőmérséklet mérésnek csak akkor van jelentősége, ha legalább 1-2 hónapon keresztül vezetett saját hőgörbéhez tud hasonlítani. Ha még továbbra is késik a menzesz, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • zsoka

    2011. október 27. csütörtök

    a baraommal nem vedekeztunk es megtorulte a nemi szervet papirzsepivel es utanna az enyemet lehetek terhes??? es nem is erzem jol magam most kell legyek ket het mulva csak beteg

    • Gabi

      2011. október 31. hétfő

      Ha nem védekeztetek, akkor igen, lehetsz terhes. Még ha meg is szakítottátok az aktust, akkor is van rá kb. 5% esély.

  • Szandra

    2011. október 21. péntek

    Párommal szeretnénk kisbabát. Naptármódszerrel próbálom kiszámítani a teherbe esés legnagyobb esélyét, napjait. Ma teszteltem 3 negatív, 1 halvány csíkos tesztet, szerintem korai még tesztelni, de ez mit jelenthet?

  • Vivien

    2011. október 21. péntek

    Kedves doktornő!
    Párommal október 2-án, peteéréskor voltunk együtt. A ciklusom elég rendszertelen,de kb. 35 napos, vérzésem sehol. Mellfeszülés, hányinger, gyomorégés van, viszont Medi-lab terhességi tesztem negatív.Van már két lányunk, de örülnénk egy babának 🙂 Lehet, hogy korán csináltam a tesztet, Ön szerint lehetek terhes? Mennyit várjak a következő tesztelésig? Válaszát előre is köszönöm 🙂

    • Vivien

      2011. október 21. péntek

      Azt elfelejtettem írni, hogy utolsó vérzésem szeptember 4-én kezdődött és 8-ig tartott. Ehhez képest október 2-án volt peteérésem…

    • Gabi

      2011. október 27. csütörtök

      Néhány nap elteltével, ha közben nem jelentkezett vérzés, érdemes a tesztet megismételni.

  • Judit

    2011. október 20. csütörtök

    Mi van akkor, ha a menstruáció vége után egy nappal szeretkeztem védekezés nélkül. de nem élvezet belém. Akkor lehetek terhes?

    • Gabi

      2011. október 20. csütörtök

      Mivel csak megszakítással védekeztetek, kb. 5% a teherbeesés kockázata.

  • Fehéré Dér Andrea

    2011. október 20. csütörtök

    Doktor nö olyan kérdésel fordulok önhöz Hogy a Menszeszemig van még 1-hét De a Férjem már 4 alkalomal belém élvezet nem védekezek Hány százalék hogy Teherbe Estem?nagyon Várom a válaszát Elöre is Köszönöm

    • Gabi

      2011. október 20. csütörtök

      Ha egy pár, pontosan peteéréskor van együtt, és mindketten teljesen egészségesek, akkor a teherbeesés esélye kb. 20%.

  • Tina

    2011. október 17. hétfő

    Kedves Doktornő,
    a június 27-i menstruációm óta próbálkozunk a babával, július 24-én az aktus közben bevéreztem (előtte évekig soha), majd augusztus 6-án megjött, előtte pedig több mint egy hétig barnás folyásom volt. A következő hónapban, augusztus 29-én aktus közben megint bevéreztem, majd szeptember 10-én megjött, előtte több mint egy hét barnás folyás. A következő hónapban ovulációs teszteltem, október 6-7-re mutatott LH növekedést, 5-6-7-8-án próbálkoztunk, nem véreztem be, viszont 13-a óta megint barna folyásom van. Augusztus 4-én voltam orvosnál, kenet+vérvétel+uh OK. Azt mondta az orvos, h 1 év után menjek vissza, ha még akkor sincs baba. Attól tartok valami gond van és egy évet el fogunk vesztegetni.
    Véleményét előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. október 27. csütörtök

      Ha a vizsgálat alapján minden eredmény rendben van, akkor tényleg a legjobb, amit tehetsz az az, ha próbálkoztok tovább. Előfordulhat, hogy semmi egészségügyi probléma nincs a háttérben, mégis van, akinek elég 1-2 hónap a sikerhez, másnak meg 10-12 is kell. Nem feltétlenül elvesztegetett idő, de ha így érzed, beszéld meg az orvosoddal, vagy kérdezz meg más orvost ez ügyben.

  • Klaudia

    2011. október 09. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    Yasminelle-t kezdtem el szedni a nőgyógyászom tanácsára (eddig még semmilyen fogamzásgátlót nem szedtem). A ciklus első napján vettem be az első szemet (két nappal ezelőtt). Az első és második napon megszokott mennyiségű volt a vérzés, a harmadik napon viszont jelentősen csökkent. Mielőtt szedtem volna a fogamzásgátlót, az 5. napon volt ilyen mennyiségű vérzésem.
    Kérdésem az lenne, hogy abba kell-e hagynom a szedését vagy kell-e emiatt aggódnom.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel
    Klaudia

    • Gabi

      2011. október 12. szerda

      Nem, emiatt nem kell abbahagyni a tabletta szedését. Lehetséges, hogy ezután sokkal enyhébben fog jelentkezni a vérzés.

  • Anita

    2011. október 07. péntek

    Kedves Doktornő!
    Fogamzásgátló tablettát szedek(mercilon). Eddig mindig megjött rendesen a menses-em. A gyógyszert egyszer sem felejtettem el bevenni, bár soha nem percre pontosan ugyanakkor szedtem be(általában egy-két óra eltérésekkel, de már 1,5 éve) Mindig szerdai napon fogyott el a gyógyszerem, s vasárnap jött meg a menstruációm. Legutóbb szeptember 4-én jött meg, most pedig október 2-án kellett volna, de nem jött. A menses-nek a szokásos előjelét sem tapasztaltam, – mint emlőfeszülés, enyhe alhasi görcsök, szurkálások. Október 4-én viszont amolyan kevéske, pecsételős vérzésem lett, de minimális mennyiségű, és a színe is más, egész sötét színű, és igen sűrű. Ez azóta is tart. Emlőfeszülés továbbra sincs, alhasnál nagyon enyhe kis fájdalmak, de szinte elhanyagolható. Aggodalmamban megcsináltam egy terhességi tesztet ma, október 7-én, tehát 5 nappal az ”elmaradt” menses után, mert elvileg akkor már nagyobb eséllyel mutat ki egy meglévő terhességet. Negatív lett…, de ennek ellenére aggódom, mert nem hallottam még olyat, hogy valakinek gyógyszer szedése mellett ne jöjjön meg, vagy késsen (anélkül, hogy terhes lenne) Ma elmentem egy idős nőgyógyász doktorhoz is, akiben fel sem merült hogy terhes lehetnék, de az sem, hogy bármilyen eü problémám lehet, ami miatt késhetne, elmaradhatna a vérzés. Ezen mondjuk csodálkoztam. Csak annyit mondott, biztos nem vagyok terhes, és szedjem tovább a gyógyszerem. (????) Ön szerint van esély arra, hogy 5 nappal menses ”kimaradás”, után végzett negatív teszt ellenére babát vérjak? A stressz tudja befolyásolni a ciklust, annak ellenére, hogy fogamzásgátlót szedek? Mert az elmúlt 2-3 hét nagyon stresszesen telt.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdv: Anita

    • Vida Agi

      2011. október 17. hétfő

      Ha folyamatosan szeded a tablettát, nem lehetsz terhes, tehát más miatt maradt ki a ciklusod, ez lehet a stressz is, azonban ha nem jön meg a következő menses sem, akkor fordulj orvoshoz.

  • bukorneheni

    2011. október 07. péntek

    kedves Doktornő!
    olyan kérdésem lenne ,hogy kiderűlt 5hetes terhes vagyok.már 2szer voltam uh de a doki nem látott babát :-(de azt mondta hogy tuti terhes vagyok mert ilyenkor a méhnyak megvastakszik azt hiszem ezt monta .azt mondta még hogy fennál a veszélye hogy méhen kivüli.de nekem nem fáj a hasam nem vérzek és nem vagyok rosszúl.akkor vajon ez normális hogy még az uh nem mutatja a babát?????

    • Gabi

      2011. október 12. szerda

      Lehetséges, hogy valamilyen gyengébb felbontású ultrahang készüléke van az orvosnak, ezért nem látta még a petezsákot. De a következő alkalommal már mindenképp látnia kell, mert 6. héten kb. 2 cm-es már a petezsák.

  • Pintérné

    2011. október 05. szerda

    Már elnézést kérek de ez nem igaz mindenkire!
    1 nappal miután a párommal szeretkeztünk mellfeszülésem volt viccesen meg is jegyeztem a családnak állapotos vagyok.
    Most a 14 hónapos kislányom a másik szobában szundikál!
    Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?
    A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

    • Vida Agi

      2011. október 07. péntek

      A beágyazódás előtt nem termelődnek azok a hormonok, amik a tüneteket okozzák. A beágyazódás a 7-10. napon van, ezért nem érezheted a tüneteket. Viszont lehet, hogy korábban estél teherbe és ezért érzed.

  • monik31

    2011. szeptember 30. péntek

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni ,hogy jelenleg 5 hónapos kisfiamat szoptatom 4-5 naponta.A férjemmel nem védekezünk.Az egyik reggel észrevettem a wc papiron véres rózsaszines volt.Azt hittem megjött,de nem! Ennyi volt az egész.Mivel nem védekezünk gyors utánaszámoltam hogy az eset előtt 16 nappal voltunk eggyütt a férjemmel.A kérdésem az lenne hogy most megfog jönni vagy terhes lennék??De az gondolom kizárt!!

    • Gabi

      2011. október 04. kedd

      Ha még a szülés óta nem volt menzesze, akkor mindkét verzió lehetséges. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy tesztet.

  • Zzzzzzzs

    2011. szeptember 28. szerda

    Elhalt terességgel kapcsolatban:
    Nekem elhalt, mint utóbb kiderült, elég korán, hetekkel azelőtt, hogy műtöttek. Egyedül a mellfeszülés csökkent kicsit előtte, de a hányinger, émelygés, meg minden más terhességi tünet megvolt, és a műtét után is megmaradt még vagy egy hétig. Szóval az a megnyugtató, ha látszik az UH-kon, hogy növekszik, és szívhang is van, de még az után is elhalhat sajnos.

    • Anita

      2011. október 31. hétfő

      Egyetertek Zzzzzzzs-vel. Sajnos velem is ponotsan ugyanez tortent es ugyanazt ereztem.

  • Xandy

    2011. szeptember 27. kedd

    Kedves doktornő!

    Augusztus 6.-án volt egy vetélésem (9 hetes terhesen) majd rá egy hétre ellenőrzésre kellett vissza mennem,a baba magátol kijött nem kellett utókaparást végezni! Szeptember 8.án jött meg először a menstruáciom ami 3 napig tartott. E hónap 17-18-19 volt peteérésem(ovulációs tesztből tudom) és minden nap együtt voltunk a párommal. A kérdésem az lenne hogy egy vetélés után 1 hónappal mennyi az esélye egy ujjabb terhességnek? Vajon terhes lehetek? Mikor jelentkeznek az első legkorábbi tünetek? Válaszát elöre is köszönöm.

    • Alíz

      2011. november 08. kedd

      Szia!
      Nem tudom a bejegyzésed óta sikerült-e teherbe esned.
      Én 2010. február 14-én vetéltem el. Nekem szükséges volt a kaparás, 12hetes voltam. 2010 májusában újra teherbe estem, a vetélésem után 3hónappal. Most lesz 10hónapos a kislányom:)
      Ez mondjuk szerintem függ attól, hogy ki milyen gyorsan regenerálódik meg hogy könnyen teherbe tud-e esni. Én minden esetben szerencsés vagyok, hogy sikerült újra viszonylag hamar teherbe esnem:)
      Remélem neked is sikerülni fog:)

  • Csilla

    2011. szeptember 23. péntek

    Szeptember 10-én kellet volna megjönnie ,11-töl barna folyásom volt majd 14-meg jött de nagyon görcsöltem és két és fél napig vérzésem volt de el is múlt.
    A párommal próbálkozunk már nagyon szeretnénk babát és nem jön össze.A kérdésem az lenne hogy terhes lehetek-e így.Előre is köszönöm válaszát

    • Gabi

      2011. szeptember 28. szerda

      Ha nagyjából a várt időben jelentkezett vérzés, akkor kicsi a terhesség esélye, kivéve ha a vérzés sokkal enyhébb volt, mint általában, színe, állaga nem volt a szokásos, és 3 napon belül elmúlt. Ha erős volt a vérzés, még ha csak 2 napig tartott is, sajnos nem valószínű, hogy babát vár.

  • Ildikó

    2011. szeptember 21. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kisfiam 9 hónapos, igény szerint szoptatom, de már megy a hozzátáplálás is. Két szoptatás között változó, hogy mennyi idő telik el, éjszakánként 3-4 óra, de nappal 12 óra is (napközben már egyáltalán nem szopik).
    Minél hamarabb szeretnénk kistestvért, de még nem menstruálok.
    Ön szerint már várható, hogy valamikor megjön, vagy amíg az éjszakai szoptatások ilyen sűrűek, addig ne várjam?
    Köszönettel,
    Ildikó

  • Vivien

    2011. szeptember 20. kedd

    Kedves Doktornö!
    Segitseget szeretnem kerni, mert nem tudom, hogy valojaban most mi is törtenik velem. A menstruaciom utoljara Augusztus 20.-an jött meg, de joval korabban jött meg ekkor, mint a vartnal. A parommal a menstruaciom elött egy par nappal feküdtem le. Sajnos nem vedekeztünk. Es ezert gondoltam azt, hogy ezert jött meg hamarabb. Az e havi menstruaciomat Szeptember 17.-ere vartam, de semmi. Es ez idöközben többször is ugy feküdtem le a parommal, hogy nem vbedekeztem. Vettem tesztet es a teszt azt mutatta, hogy nem vagyok terhes. Elkezdett nölni az etvagyam es többször is hanyingerem van es szedülök. Es mindig olyan erzesem van, hogy megjött, pedig nem. Milyen tanacsot tudna nekem adni?
    Elöre is nagyon kölszönöm a valaszat.

    • Gabi

      2011. szeptember 28. szerda

      Mivel többször is együtt voltak védekezés nélkül, viszonylag nagy a terhesség esélye. Ha azóta se jelentkezett a menzesze, mindenképp érdemes lenne a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. szeptember 20. kedd

    Kedves Doktornő!

    A segítségét szeretném kérni, a problémám az hogy július 15-én volt meg az utolsó menstruációm, augusztus elején voltam párommal együtt, mivel szeretnénk kisbabát. Csináltam két tesztet az egyiket szeptember 12-én a másikat szeptember 15-én, mind a kettő negatív lett. Ma voltam nőgyógyásznál és ő sem látott babát. A leltemen ez áll: TVS: Az uterus átm:
    Nyh:
    Mko norm.ovariumok, Ép keringési viszonyok.42x51mm7mm hugyhólyagfala ép.
    A kérdésem az lenne hogy akkor miért nem jön meg? Kérem válaszoljon, válaszát előre is köszönöm.

  • ancsikah

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Kedves védönő azzal fordulok önhöz hogy terhes szeretnék lenni és szedtem a fogamzásgátlo gyogyszert de 3napja abba hagytam és lehetek-e terhes egy honap mulva?

    • Gabi

      2011. szeptember 21. szerda

      A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után általában javasolni szokták, hogy pár hónapig más módon védekezzenek még, de elvileg amint abbahagyta a tablettát, teherbe eshet.

  • Reni

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    9 hetes terhes vagyok, eddig jelentkezett a terhesség összes tünete, mellfeszülés, hányinger, szédülés. Most egyik napról a másikra minden tünet megszűnt! Megszakadt a terhességem? A testhőm még mindig magas. Már korábban is volt egy spontán vetélésem, 10. héten. Körülbelül 2 napja rendkívül feszült is vagyok, nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy elveszítem a babámat.
    Köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. szeptember 18. vasárnap

      A 9-10. héten egyébként is csökkenhetnek már a tünetek, úgyhogy nem kell aggódnod emiatt, ha a hőd fentmaradt, az jó jel.

  • tunde

    2011. szeptember 17. szombat

    szia tunde vagyok a kovetkezoket vettem eszre magamon 5napja fajnak a melleim erzekenyek es mindha notek volna egy picit a menstruaciom alatt is fojamatosan hanyingerem van.Eddig nem voltak hasonlo erzeseim es tudni szeretnem h esetleg terhes vagyok-e?

    • Gabi

      2011. szeptember 21. szerda

      A leírt tüneteket nem csak terhesség okozhatja. Viszont ha terhességre gyanakszol, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Edina

    2011. szeptember 16. péntek

    Kedves Doktornő!

    A párommal pár napja voltunk együtt és nem védekeztünk. A menstruációig még lenne egy hetem, de most nem olyan fényes a kapcsolatunk. Mennyi esélye van annak hogy terhes lettem? Mikor érdemes tesztet csinálni? Muszáj megvárni a 12 napot?

    • Gabi

      2011. szeptember 21. szerda

      Ha nem védekeztetek, akkor kb. 20% a teherbeesés esélye. Ha már késik a menzeszed, mindenképp csinálj tesztet. Viszont ha addig nem szeretnél várni, próbálkozhatsz hamarabb is, vannak érzékenyebb tesztek is.

    • krisztina

      2011. november 06. vasárnap

      Üdvözlöm!!
      Lenne egy nagyon fontos kérdésem? nem tudtam, hogy terhes vagyok és közbe szedtem fogamzásgátlót és így nem lehet baja a babának?? Előre is köszönöm válaszát!! T: Krisztina

      • Gabi

        2011. november 07. hétfő

        Ha abbahagytad a fogamzásgátlót, amint kiderült, hogy babát vársz, kicsi az esélye, hogy gondot okoz.

  • Szabina

    2011. szeptember 16. péntek

    Üdvözlöm!
    Nekem az lenne a problémám,hogy utoljára július 12-15-ig volt menzeszem azóta semmi!Egy hete figyeltem fel rá hogy napközben elég sokat szédülök,fáradtabb vagyok(már hetek óta),sokat járok pisilni,fáj néha a fejem,és a mellbimbóm nagyon érzékeny!Kérdésem az volna hogy lehetséges az hogy teherbe estem?Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Szabina!

  • Roxxy86

    2011. szeptember 14. szerda

    Kedves doktornő!

    25éves vagyok, a párommal babát szeretnénk, február óta próbálkozunk. Utoljára július 23.-án jött meg és már szeptember 14.e van. Csináltam tesztet negatív lett, viszont nekem ez megszokott hogy ennyit késik mert nem rendszeresa a menstruációm, de mi van ha tényleg terhes vagyok csak a teszt nem mutatja ki?

    • Gabi

      2011. szeptember 15. csütörtök

      Ha ennyire rendszertelen a menzesze, azt érdemes lenne nőgyógyásszal megbeszélni, kivizsgáltatni, mert ilyen esetben gyakran sokkal nehezebben tud egy nő teherbe esni. Az is előfordulhat, hogy tényleg terhes, csak a teszt nem mutatja ki, de ez nem lenne olyan nagy gond, mivel szeretnének babát. És a nőgyógyásznál ez is kiderülne.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. szeptember 13. kedd

    Kedves Doktornő!
    Tegnap csináltam egy terhességi gyors tesztet ami negatív lett de nem reggeli első vizeletből csináltam. A menstruációm még mindig nem jött meg.A teszt márkája X-Epil. Mennyi az esélye hogy a negatív teszt ellenére is terhes lehetek? Azt elfelejtettem megírni hogy az utolsó menstruációm július 15-én volt. Kérem válaszoljon valaki. Válaszotokat előre is köszönöm.

  • Cleopatra

    2011. szeptember 12. hétfő

    Szia!
    Egy kis segítséget kérnék!:)
    A ciklusaim általában 25 naposak!Szinte mindig pontosan menstruálok!
    Szokatlan dolog történt velem ezt eddig nem tapasztaltam!
    Általában a menstruációm 5-6 napig szokott tartani!Most szeptember 5-én szintén pontosan 25 napra jött meg!Foglamzásgátlót nem szedek!Áltaában a 2-3-ik nap a legerősebb a vérzésem.Most a 3-ik napon alig volt meg a 4-ik 5-ik 6-ik nap egyáltalán semmilyen vérzésem nem volt!Csináltam szeptember 8-án és szeptember 12-én(ma) egy tesztet ezt nem a reggeli vizeletkor hanem napközben végeztem el.Negít lett mind a két teszt!Menszesz előtt egy pár nappal elég rendesen bedurranak és fájnak a melleim a mellfeszület most is megmaradt!Vagyis úgy fáj a mellem mint menszesz előtt szokott lenni!A teszt negítv lett de nem vagyok benne 100%-ig biztos hogy nem vagyok állapotos!
    Mit tegyek?Mennjek nőgyógyászhoz el vagy várjam meg a következő havi vérzést ami elvileg szeptember 30 lenne pontosan?
    előre is köszönöm szépen annak aki segít! 🙂

    • Gabi

      2011. szeptember 13. kedd

      Én először megismételném a tesztet, mindenképp reggeli első vizeletből.

      • Cleopatra

        2011. szeptember 20. kedd

        Kedves Gabi!
        Köszönöm szépen a válaszát!
        A tesztet még nem végeztem el szeptember 12-e óta,de ezen a héten a reggeli vizelettel mindenképpen meg fogom tenni!
        A tüneteim nem változtak azóta!A mellem uyganúgy fáj mint menszesz előtt.A kedvesem is észrevette jelezte is hogy úgy be van dagadva a mellem mint mensruáció előtt szokott lenni és elég rendesen látványosan áll 🙂
        A mai napon tapasztaltam egyhe menszeszhez hasonló görcsököet de korántsem fáj úgy a hasam mint az időtájt szokott lenni.Egyenlőre menszeszem még nincsen.A teszt menynre fog pontos eredményt mutatni.ahogy olvashatta szeptember 5-én jött meg és 7-ig tartott (5-6 nap helyett)ez a harmadik teszt lesz most!A menyiben ez is negítv lesz a terhesség teljes mértékben kizárt??
        Még egyszer nagyon szépen köszönöm a választ 🙂

  • Ildi

    2011. szeptember 12. hétfő

    Jó estét doktornő!

    Ma voltam nőgyógyásznál s azt mondta petefészek cysztám van….elküldött ultrahngra s a beutalóra azt írta cysta ret.ov.ld?ez mit is jelent?:)válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. szeptember 19. hétfő

      Ez jobb oldali petefészek cisztát jelent.

  • Nomi

    2011. szeptember 09. péntek

    Elnézését kérem, de az előzőt elírtam….kedden fogyott el az első levél symicia. Vagyis egy hónapja kezdtem el szedni.

  • Nomi

    2011. szeptember 09. péntek

    Jaj és elfelejtettem még, hogy most kezdtem el szedni a symiciát, kedden (09.06.) fogyott el az első levéllel. Válaszát előre is köszönöm.

  • Nomi

    2011. szeptember 09. péntek

    Kedves doktornő!
    Én symicia nevű fogamzásgátlót szedek, és az van a papírjára írva, hogy miután bevettem a 21. tablettát, a 2. illetve 3. napon kellene megjönnie…Már a 3. napja hogy bevettem az utolsó szemet, a levélből és még nem jött meg. Elolvastam, hogy hogyan kell szedni és a védettséggel kapcsoltaban is. Hogy megjött, az 5. napon kezdtem el szedni, és egy hétig még védekeznem kell, a papír szerint.Hogy elkezdtem szedni, 10 napra rá lefeküdtem a barátommal, és belém élvezett, gumi nélkül. Lehet hogy teherbe estem? Fájnak a melleim, de már akkor elkezdett fájni, mikor elkezdtem szedni a symiciát. Éjszaka picit fájt a hasam, de még mindig nem jött meg, és a papír szerint ma kellene megjönnie.

    • Gabi

      2011. szeptember 12. hétfő

      Általában a 7 napos gyógyszerszünet alatt kell megjönnie a menzesznek. Ha jelentkezik vérzés, akkor a következő levél tablettát el lehet kezdeni, akkor is, ha még tart a menzesz. Mivel a betegtájékoztatóban szereplő utasításokat pontosan betartotta, nem valószínű, hogy terhességről lenne szó, hacsak valami miatt csökkent a fogamzásgátló hatás, pl. hányás, hasmenés, antibiotikumos kezelés, kimaradt tabletta.