Tényleg pihennem kell?

Az orvos néha pihenésre vagy teljes ágynyugalomra inti a várandósokat, amit persze nem olyan egyszerű megvalósítani, éppen ezért gyakran kérdezik tőlem, mennyire kell ezt betartani és miért.

Tényleg pihennem kell?Teljes fekvést akkor szokott javasolni az orvos, ha a méhszáj elkezdett kinyílni és koraszülésre van esély. Ez nem jelenti azt, hogy be is következik a koraszülés, azonban mivel senki nem tudja mi indítja el a szülést, az azonban biztos, hogy a gravitáció lefelé húzza a babát, és ettől tovább nyílhat a méhszáj, ezért jobb, ha egész nap fekszik az az anyuka, aki veszélyeztetett ebből a szempontból.

Néha akkor is fekvést javasolnak, ha még nem nyílt ki a méhszáj, de az anyának méhösszehúzódásai vannak, a mozgás ugyanis erősítheti a fájásokat, és beinulhat a szülés.

Gyakori kérdés, hogy mit lehet ilyenkor csinálni, nem gond-e ha néha felkel az ember. Ha még nem nyílt ki a méhszáj, akkor lehet mozogni és kisebb házimunkákat végezni, de ha keményedik a pocak, akkor abba kell hagyni és lefeküdni.

Ha kinyílt a méhszáj, akkor nem javasolt a házimunka sem, nincs rá ugyanis semmi garancia, hogy enyhe mozgástól nem indulhat be a szülés.

Egyik ismerősöm a 30. héttől a 36. hétig feküdt, ekkor az orvos azt mondta neki, hogy most már nem kell feküdni, ennek örömére ő elszaladt a közeli bevásárlóközpontba babaholmit vásárolni és mire végzett már el is indult a szülés. Tehát a felkelés igenis elindíthatja a folyamatot, soha nem tudhatod…

Amivel még számolnod kell, hogy a korán kinyílt méhszáj és a koraszülés állandó veszélye azt sugallhatja, hogy te könnyen és gyorsan fogsz szülni, ez azonban egyáltalán nincs így. A hetekig tartó fekvéstől elveszted az állóképességedet, így ehúzódhat a szülés. Éppen ezért érdemes olyan gyakorlatokat végezni, amiket kifejezetten ágynyugalomra ítélt kismamáknak találtak ki, valamint nem szabad elhanyagolni az intimtornát sem.

Ha nemcsak elméletben szeretnél felkészülni a szülésre, hanem lelkileg is – van számodra megoldás: Katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • ibib

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!
    A 29. hét elején járok. 2 hete kézzel megvizsgált az orvosom és azt mondta, hogy „elég laza” a méhszáj. Eltiltott a további munkától (pedig irodai munka, nem túl megerőltető), a szexuális élettől és pihenést rendelt (így fogalmazott: „feküdjön”), nehogy kinyíljon a méhszáj. Rosszabbkor nem is jöhetett volna az egész, költözés, lakásfelújítás, ügyintézések tömkelege…
    A kérdésem az lenne, hogy tkp. mi az, amit csinálhatok? Néha lemegyek bankba, okmányirodába, könnyebb házimunkákat végzek, főzök, ez belefér? Ha neadjisten beindulna a koraszülés, azt hogyan tudom megkülönböztetni a jósfájásoktól?
    Milyen érzés a haskeményedés? Ami nekem szokott lenni, arról azt gondolom, hogy a babám helyezkedik, kinyomja magát, ill. néha úgy helyezkedik el, hogy teljesen előre jön és nagyon nehéz lesz a hasam, de egy pár másodperc múlva elmúlik. Jól gondolom vajon, hogy ez nem haskeményedés?
    A szexuális élettől való eltiltás csak a konkrét aktusra vonatkozik, vagy egyéb módon okozott orgazmusra is?
    Elnézést a sok kérdésért, de a dokitól elfelejtettem megkérdezni, annyi volt az új infó. 🙂
    Egyébként a babám elég virgonc, a legutóbbi ultrahangon nem érzékeltek semmi problémát, a súlya pedig 951 g volt a 27. héten.
    Köszönöm: Ibolya

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Azért kell feküdni, mert a függőleges testhelyzetben a gravitáció lefelé húzza a méhet, ezért tovább nyílhat a méhszáj, általában napi 1 óra függőleges helyzetet szoktak megengedni, egyébként feküdni kell. Mivel nálad nem nyílt ki a méhszáj, hanem valószínűleg csak a méhnyak rövidült meg, ezért nincs szükség ilyen szigorú szabályokra, de pihenj minél többet fekvő helyzetben.
      A valódi fájás mindig derékfájással is jár, innen lehet megismerni.
      A szexuális élettől való eltiltás az orgazmusra vonatkozik, mert az orgazmus során oxitocin termelődik, ami beindíthatja a szülést.

  • Kriszti

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    26 hetes, 1. gyerekes kismama vagyok. Eddig kiválóan éreztem magam, minden eredményem (vérnyomás, cukor, vérkép) tökéletes. A baba remekül fejlődik, nagyon eleven. Terhesség előtt 170 cm/50 kg voltam, mostanra feljött 5 kg, és mind a hasamra. Ezért kb. 3-4 hete fáradékonyabb, lassabb vagyok, házimunkát, kertészkedést csökkentettem, nem emelek. Este nehezen alszom, ezért az orvosom esti 1 Pipolphent írt fel, valamint szedtem napi 1 tbl 500 mg magnéziumot. Estefelé keményedik is a hasam úgy egy hónapja, de nem fájdalmas, inkább csak fura (úgy óránként 2-3 alkalommal, 3-4 percre).
    3 napja este egy kis szúrkálást (nem görcsöt!) éreztem a hasamban, így másnap reggel bementem egy vizsgálatra. A cervix értékem 3100 lett, amiért az orvosom a sárga földig leszidott, azonnali táppénzre utalt, kötelezően szednem kell 3×1 Pipolphent és No-spa-t valamint otthon (kikönyörögtem, hogy ne a kórház legyen) 22 óra szigorú ágynyugalom!! Nem akarom elbagatellizálni, örülök, hogy aggódik értem, tiszteletben tartom a véleményét, szedem a gyógyszereket és alig kelek fel az ágyból, de egy picit túlzásnak tartom. Tökéletesen jól vagyok, nincs görcs, keményedés (max. napi 5-6szor és max 1 percig tart), a baba továbbra is nagyon sokat mozog.
    De nem szigorú ez egy kicsit?! Irodai munkám van, nem megerőltető (most itthonról kellene végeznem, ami sokkal nehezebb, ráadásul a táppénz is sokkal rosszabb, mint a fizetés…), ezért szeretnék még dolgozni, kicsit néha sétálni, a babának vásárolgatni stb. Önnek mi a véleménye? Köszönöm, üdvözlettel

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      A 3100-as érték önmagában nem gond a 26. héten, azonban mivel te naponta érzel keményedést, ezért indokolt lehet a pihenés. A gond az, hogy a méhszáj a gravitációtól nyílik, ezért nem elég sokat ülni (mondjuk irodában), hanem feküdni kell, hogy ne nyíljon tovább. Általában ha a következő vizsgálatig nem nyílik tovább a méhszáj és nincsenek keményedések, akkor lehet lazítani a szigorú fekvésen.

  • Dóri

    2010. november 11. csütörtök

    Szia! Nekem van két kislányom, a nagyobbik a 36. hétre a kisebbik lányom pedig a 35. hétre született. Mellettük volt három vetélésem. Illetve két spontán vetélés és egy elhalás. Nagyon szerettünk volna még egy picit. Úgy néz ki hogy most megint babát várok. Még csak az 5. héten tartok, de nagyon reménykedünk. Olyan kérdésem lenne, hogy szülés terén mire számíthatok? Várható, hogy megint előbb fog megszületni a baba, vagy előfordul olyan is, hogy ezek után rendes időre jön a pici? A nagyobb lányom a 36. hétre volt 48 cm és 3400 g. A kicsi lányom meg a 35. hétre volt 50 cm és 3180 g. A válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ha eddig többnyire korábban szültél, akkor előfordulhat, hogy ez egyéni sajátosság nálad. Mivel mindkét gyermeked átlagos méretekkel jött világra hamarabb, ezért nem kell aggódnod.

  • noemi

    2010. július 09. péntek

    szia!Szeretném kikérni a tanácsodat, most vagyunk a 18. héten, néhány napja éreztem, mintha felfáztam volna, elmentem a kórházi rendelésre(orvosomnak aznap nem volt rendelése), mindent rendben találtak, azt javasolták, hogy igyak sokat és pihenjek. De nem nyugodtam meg és másnap elmenetem a saját orvosomhoz, aki a alaposan megvizsgált és elmondta, hogy van egy kisebb húgyúti fertőzésem, amire Augmentint kaptam, ami viszont a komolyabb gond, hogy kissé kinyílt a méhszáj 26mm-re. Az orvos szerint ez a fertőzéstől történhetett és előfordulhat, hogy visszafog húzódni, most fekszem, antibiotikum mellett magnéziumot is szedem.Néha görcsölget a hasam, ez felfázás oka is lehet?Mit gondolsz tényleg előfordulhat, hogy vissza húzódik a méhszáj, miután lemegy a fertőzés?ha tovább nyílna, milyen megoldás lehetséges a terhesség egészséges kihordására?mire kell figyelni???
    Várom gyors válaszodat, amit nagyon köszönök!!!!!!

    Válasz: A megoldás annyi, hogy feküdni kell, szedni a magnéziumot. A méhszáj nem szokott visszahúzódni, mert a baba és a méh súly lefelé nyomja. Azért kell vízszintesben lenni, mert úgy nem nyomja lefelé a súly, mint álló vagy ülő helyzetben.

  • manhuri

    2010. június 20. vasárnap

    Szia Ági!
    Lombikos kismama vagyok.
    A harmadik beültetés lett sikeres, ikreket várunk. Most a 18. hétben vagyunk és 2100 lett az értékem.
    Nagyon félek, hogy kinyilt a méhszájam ilyen korán, szinte folyamatosan fekszem azóta és csak reménykedni tudok, hogy visszazáródik.
    Van erre esély?
    Ha nem záródik vissza, végig feküdnöm kell?
    Van-e esetleg valami ami segíthet?

    Válasz: Sajnos a méhszáj nem tud visszazáródni, ha már egyszer kinyílt. Mivel ikreket vársz, ezért feküdnöd kell és pihenned, mást nem tehetsz ilyen esetben.

    • Maner

      2011. január 27. csütörtök

      Koszonom Agi a valaszokat.

  • Györgyi

    2010. április 27. kedd

    Szia Ági!

    A 26. hétben járok. 24 hetesen az orvosom megállapította, hogy picit nyitott a méhszájam. (3100) Szigorú fekvést írt elő. Tavaly augusztusban minden előzmény nélkül a 21. héten elvetéltem. Tehát az előzmények miatt,meg mert elég hamar összejött a következő baba, még jobban kell vigyáznom. Viszont gyakorlatilag az első hónap óta a bal oldalamon fáj a forgóm. Olyan, mintha becsípődött volna egy ideg. És mióta sokat fekszek, ez a probléma nagyon felerősödött. Néha úgy érzem, meg sem bírok mozdulni. Fájdalomcsillapítót nem merek szedni. Érdemes-e ezzel orvoshoz mennem? Lehet rajta valahogyan segíteni? Illetve az gond-e, ha nem fekszek, hanem fotelban ülök, alaposan felpolcolt lábbal?
    Köszönöm: Györgyi

    Válasz: Elképzelhető, hogy a baba nyom egy ideget és ez erősödik egyre, főként, amikor fekszel. Esetleg kenőcs segíthet rajta, de konzultálj erről az orvosoddal.Ülhetsz a fotelben, de mindenképpen felpolcolt lábbal, mert a méhszáj a gravitációtól nyílhat tovább, ezért javasolják a fekvést az orvosok.

  • Kata

    2009. szeptember 01. kedd

    Sziasztok,
    Én most a 31. hét végén vagyok. Már két hete lekezdődtek a keményedések, sokszor órákon keresztül 5 percenként követik egymást – most is itt a gép előtt.
    Érdekes, hogy nekem pont akkor, ha lefekszem pihenni… Azt nagyon rosszul tűri a pocak.
    Nagy is már nagyon és szerintem a picuri már baromira nem fér el odabent.
    Majdnem minden este elgondolkodom, hogy bemenjek-e a kórházba megnézetni vagy ne. Ez azért vicces, mert a 4. gyerekem készülődik kifelé – de mivel ilyenben még nem volt részem – abszolút tanácstalan vagyok. Sok helyen olvastam, hogy ha igazi fájásaim lesznek, azt úgyse tudom összetéveszteni. És ez nem igaz. Nekem a 3. kislányom szinte fájdalommentesen született – merő véletlen, hogy bementünk a kórházba. Volt 3 db kétperces fájásom – se előtte, se utána semmi. Egyszercsak tolófájás és kész…
    Úgyhogy most nem tudom, mikor rohanjak – most is épp gondolkodom:)
    Kata

    Válasz: Többedik gyereknél már becsapósak lehetnek a fájások. Tudod, mire számíthatsz, ezért erőteljesebbnek érzed a jóslófájásokat, míg a valódi fájások meg kevésbé erősnek tűnhetnek.
    Éppen ezért kell a fájások hosszát is figyelni, mert ha nagyon rövidek, akkor azt inkább a baba mozgása okozza, ha pedig szinte állandóan érzed, összefüggően, akkor annak általában fronthatás vagy stressz áll a hátterében.

  • Timea

    2009. augusztus 30. vasárnap

    Szia Ági!

    Én 30hetes kismama vagyok,november elejére vagyok kiírva.
    Az én orvosom 2009. 07.13.-án állapította meg nálam,hogy a külső méhszájam 1ujjnyira kinyílt (2100),mondta,hogy pihenjek,ne hogy tovább nyíljak..
    Aztán a következő vizsgálatnál 08.18.-án már (2110) amikor megvizsgált már a középső és kinyílt. Kérdezte,hogy pihenek-e..én meg mondtam,hogy hát ha az pihenésnek számít,hogy napközben otthon vagyok,max. a boltba mentem le, meg esténként a játszótérre,hogy a barátnőimmel találkozzak.De ha barátommal is mentünk anyóshoz vagy v.hova akkor is kocsival és végig ültem…
    Lecseszett,hogy tényleg többet pihizzek!
    Akkor most már egyáltalán le sem mehetek?Vagy azért egyszer,úgyis kocsival megyünk mindenhova …Vagy az baj,ha ülök,ha megyek v.hova..tényleg ennyire fontos hogy FEKÜDJEK????
    Még az IKEA-ba kéne majd felmennünk a babának venni cuccokat…akkor azt is kihagyjam?
    Még van 10hetem,jó lenne minél tovább kihúzni,kérlek adj tanácsot,mit ne és hogyan csináljak!!!!
    Előre is köszönöm!!

    Válasz: Az a gond, hogy a méhszáj már szinte teljesen kinyílt, ezt pedig a gravitáció okozza. Ha ülsz vagy állsz, akkor tovább nyílhat, míg ha fekszel, akkor biztosan nem nyílik tovább. Ha viszont már kinyílt és nem fekszel, annak koraszülés lehet a vége. Azt javaslom, hogy feküdj a 36. hétig, aztán ha már betöltötted a 36. hetet, akkor menj el vásárolgatni, így elkerülheted a koraszülést.

  • kisandus

    2009. augusztus 29. szombat

    Sziasztok!

    Nem mindegy, hogy a külső, a középső vagy a belső méhszáj van-e nyitva!
    Jelenleg 35 hetes vagyok, s már május óta nem dolgozhatom, mert a középső méhszáj is nyitva volt. (Pedig nem így terveztem! Az első harmadban tornáztam, bicajoztam, dolgoztam stb..) Nekem a pihenés használt, igaz nagyon nehéz betartani. Koraszülésre olvastam, hogy a palástfű tea jó, ezt is ittam, és a Kryston féle intim tornát is szoktam végezni. Az orvosom azt mondta, még két hetet bírjunk ki! Remélem összejön! Jó babavárást mindenkinek!

  • Erdei Gabriella

    2009. augusztus 24. hétfő

    Sziasztok!
    Én egy kicsit a cikk ellen szólnék.
    Megmondom őszintén, hogy én bizony nem pihentem a terhesség alatt szinte semmit. Pedig 44 kilósan kezdtem, 20 kilót szedtem fel a picivel, 3,95 kilóval született, és császárral, mert nem tágultam ki normálisan.
    Szülés előtt 7 héttel már nyitva volt a külső méhszájam, a nyolcadik hónap végéig dolgoztam, mint pénztáros, és nem bírtam a fenekemen megmaradni… 🙂
    Két héttel szülés előtt még kertet ástam, takarítottam, sétáltam, és ráadásul bevállaltam egy költözést is, ami röpke 270 km volt…
    Az utolsó napokban még bicikliztem, és mindig mentem…valahogy nem akartam és nem bírtam csak feküdni és aludni.
    A picit két nappal túlhhordtam, infúzióval indították be, és elég nehéz szülésem volt két burokrepesztéssel, 10 órás vajúdással, ami végül császármetszéssel végződött.
    Én úgy gondolom, hogy egy kismama csináljon azt, ami jól esik neki.
    Én az utolsó napokban is még kádban fekve fürödtem, mert az esett jól, és chillis babot vacsoráztam. 🙂
    És makkegészséges, gyönyörű kisfiam lett.
    Hozzáteszem, amikor a harmadik hónapban voltam, a védőnőm azt szerette volna, ha már nem dolgoznék, mert veszélyeztetett terhesnek számítottam egy korábbi abortuszom miatt.
    Köszönöm, hogy hozzászólhattam. 🙂
    Üdv: Gabi

  • manner

    2009. augusztus 23. vasárnap

    Kedves Ági, köszönöm szépen a választ 🙂

  • manner

    2009. augusztus 16. vasárnap

    Szia Ági! hol lehet ilyen gyakorlatokat találni? Én a 9. hét óta fekvésre vagyok ítélve…. most a 23-hétben vagyok. A méhszáj zárt, de néha görcsölök, és a lepény totál fedi a méhszájat (placenta praevia centralis). köszönöm nagyon a választ!

    Válasz: Sajnos nem igazán lehet ilyen gyakorlatokat találni. Egy dr. Jean Irion nevű amerikai orvos dolgozott ki egy programot veszélyeztetett terhesek számára, de ez itthon nem érhető el. Terhesjógát és intimtornát lehet végezni ágyban fekve is, a Jóga mindenkinek c. könyvben benne vannak a végezhető gyakorlatok.