Kutatások hete: Nem nehéz a teherbeesés

Több kutatás is bebizonyította, hogy a teherbeesés egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnánk. A US National Institute of Environmental Health Sciences kutatásából kiderül, hogy a párok 24%-a éppen a peteérés időpontjában van együtt, egy másik vizsgálat pedig bebizonyította, hogy a párok 85%-ának a tabletta abbahagyását követő 1 éven belül sikerül a gyermekáldás.

Kutatások hete: Nem nehéz a teherbeesésAz Allan Wilcox professzor által vezetett kutatás kimutatta, hogy a párok szexuális aktivitása a peteérést megelőző napokban a legnagyobb és a peteérés napján éri el csúcsát. A nők szexuális vágya is éppen ovulációkor volt a legerősebb, holott a kutatásban résztvevő nők sterilizáltatták magukat vagy spirált helyeztettek fel, ezért nem figyelték tudatosan a peteérés napját. Az együttlétek valószínűsége a kutatásban résztvevő pároknál 24 százalékkal magasabb volt a peteérés időpontjában.

A kutatók szerint ennek az az emlősállatoknál is megfigyelt folyamat a magyarázata, amely az együttlétet mindig a peteérés napjára teszi ezzel megnövelve a teherbeesés esélyét. Ez a biológiai folyamat ugyanígy működik az embereknél is.

Ez egyben azt is jelenti, jobban tesszük, ha elméletek, hőmérőzés és számolgatás helyett inkább a természetes vágyainkra hagyatkozunk, ha babát szeretnénk, mert a természet pontosan tudja a dolgát.

Különösen igaz ez, ha egy másik kutatás adatait is megvizsgáljuk. Ebben az Orális Fogamzásgátlók Európai Aktív Felügyeleti Vizsgálata arra kereste a választ, vajon a tabletta abbahagyása után a nők milyen mértékben esnek teherbe. Sokan hiszik azt ugyanis, hogy több éves tablettaszedés után nehezebben megy a teherbeesés. A felmérés szerint a tablettát abbahagyó nők 21%-a 1 hónapon belül, 45,7%-uk pedig 3 hónapon belül lett várandós. 1 éven belül a nők 79,4 százaléka lett terhes, a második évben pedig további 10% lett várandós. Egy másik felmérésben a teljes népességre (tehát a tablettát nem szedőket is magában foglalva) ez az arány az első évben 85%, a másodikban további 10% lett.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • ingus

    2009. október 25. vasárnap

    Sziasztok!
    azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy a párommal nagyon szeretnénk babát, de nem akar osszejonni.Már van egy két éves kislányom az elozo kapcsolatombol, a nogyogyászom szerint is minden rendben, semmi akadálya az ujabb terhességnek.Ami viszont aggaszt, hogy a mult héten mért prolaktin szintem 5,24 lett( a menzesz 4.napján volt) és most nem tudom ez mennyire van rendben, mert elvileg határeset vagyok. Szedem a Mastodynon cseppeket és a cicfark teát, de szeretném tudni hogy a Bromocriptin szedése nem volna e észszerubb?már ha egyáltalán szukséges…koszonom a válaszokat.

    Válasz:Szerintem legyél egyelőre türelmes. A párok 85%-ának az első évben valamikor összejön a baba, a 10%-nak csak a 2. évben, türelem.

  • Vágner Ferencné

    2009. október 15. csütörtök

    Szia!
    Nagyon szépen köszönöm a választ. Még nem tudom az eredményt de jövőhéten visszakell mennem.Megirom majd mi van velem.De reménykedem kicsit h baba.
    Szia!

  • Vágner Ferencné

    2009. október 12. hétfő

    Sziasztok!
    Én aug végén tettem le a gyogyszert.Már 2 hete késik.9 évig szedtem a fogamzásgátlót.A tesztem negativ.Az orvos azt mondta mindent rendben lát.Terhesség nincs de látja h nagyon bombázva van a terület, valami nagyon készülöben van.Lehet hormonális probléma a gyigyszer elhagyásmiatt.De ha még 2 hét mulva sem jön meg menjek vissza kontrolra.
    Ez mit jelen?Nem értem.Ha valaki tud rá magyarázatot azt szívesen fogadom.

    Válasz:
    Nem tudom, most a bombázva van a terület mit jelent, de lehet, hogy valami terhességet megelőző állapotot látott? Gyógyszerszedés után elég gyakori, hogy hosszabb idő is eltelik, mire rendeződik a ciklus. Lehetséges, hogy akár fél, egy évig is rendszertelen lesz a menzeszed, de az is lehet, hogy már most terhesség miatt késik, csak a esetleg korai volt még a teszt elvégzése.