Spórolós babavárás

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy félmilliós babakocsival és dizájnos gyerekszobával várja a trónörökös érkezését (őszintén szólva, ezek nélkül is fel lehet nevelni egy gyereket), éppen ezért most azokat a praktikákat szedtem össze, amik révén nem fogunk teljesen legatyásodni a babakelengye beszerzése során.

Spórolós babavárásBabakocsiból érdemes olyat beszerezni, amit kezdetben vízszintesre dönthető mélykocsinak használhatunk, de a már üldögélő baba is elfér benne. Ezek az ún. 2 funkciós babakocsik, amiket már csak az tehet gazdaságosabbá, ha babahordozót is kapunk vele, amit az autóban használhatunk (ez az ún. 3 funkciós babakocsi). Ilyen kocsit újonnan 30-40 ezer Forint közötti áron már vásárolhatunk, de körül lehet nézni a használt babakocsik között is (nekem a bevált favorit boltom a www.babaholmiolcson.hu és ez most itt nem a reklám helye, több kocsit vettem már tőlük, jó árak vannak és garanciálisak a kocsik)

Olcsó, de jó minőségű kocsik a TopRider, Hauck és Pierre Cardin babakocsik. Ha sokat utazol tömegközlekedési eszközökkel, akkor kezdetben hordozókendőben, később (amikor már stabilan ül a baba) egy olcsó esernyőkocsiban tudod magaddal vinni a picit. A hordozókendő kb. 5 méter hosszú, 1,5 méter széles pamutvászonból is megvarrható.

A tetrapelenkákat érdemes újonnan megvenni, 20-30 darabra mindenképpen szükséged lesz, ezeket legolcsóbban nagykerben nagy tételben egyben megvásárolva veheted meg.

A bodykat nagy tételben 3-5-7 darabos csomagokban lehet igazán költségtakarékosan megvenni. A hipermarketekben szoktak lenni ilyen akciók (sőt újabban a TESCO folyamatosan tart 5-7 darabos jó minőségű, 100% pamut bodykat). A body alsóruházat, közvetlenül érintkezik a baba bőrével, ezért 100% pamut bodykat vásároljunk csak.

Rugikat viszont vehetünk akár turkálóból is, nem fog megsértődni a gyerek 🙂 Az angol turikban sokszor kiváló minőségű, szinte új babaruhákat vehetünk fillérekért. A weben pl. a Ruhafalva.hu oldalon találhatsz jó árban rugikat.

Viszonylag nagy költséget emészt még fel a pelenka és a popsitörlő vásárlás is, ezeket is érdemes nagyobb tételben megvásárolni (hipermarketekben szoktak lenni ilyen akciók, így 1 db popsitörlő ára 3-4 Forint lehet, szemben a 7-8 Forintos alapárral).

Kiságyat apróhirdetésből szerezhetünk be legolcsóbban, de nem egyszer találkozni ingyen elvihető ágyikóval is. Külön pelenkázóasztalra nincs szükség, ha a mosógép tetejére szerelünk egy munkalapot, az éppen olyan praktikus és kényelmes megoldás lehet és 3-4 ezer Forintból megúszható a dolog.
A kiságyba lehet matracosnál vágatni szivacsmatracot, ez 10 centi vastag legyen, az ágy méreteit mindenképpen mérjük le rendelés előtt, így a matrac ára kb. 1-2000 Ft lesz, töredéke a bababoltokban kapható matracokénak. Én anno az Euromatrac nevű cégnél vágattam a kiságyba matracot.

Amire szükségünk lehet még az a kiskád, amit egy sima háztartási boltban kb. 1000 Forintért beszerezhetünk.

Külön babaágyneműre nincs szükség, télen két vastag babatakaró, a kicsi feje alá tetrapelenka, nyáron két flaneltakaró kell éjszakára, lepedőnek szétvághatunk egy felnőtt lepedőt félbe és beszeghetjük.

A baba gyógyszereit, kenőcseit egy zárható műanyag dobozban érdemes tárolni, így biztosan minden egy helyen lesz majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Pajala

    2008. december 16. kedd

    Babakocsiból elsőre semmiképp sem érdemes újat venni; többektől hallottam, hogy megvették a hiperdrága-csudaszépet, aztán három hónap után rájöttek, hogy ez a kocsi nekik nem jó, mert más elvárásaik vannak a babakocsikkal kapcsolatban. Ha több gyereket tervezünk, akkor viszont később, ha már látjuk az igényeket, érdemes beruházni egy új kocsira, ezzel egy csomó bosszúságot megspórolhatunk magunknak (érezhető a különbség az új és használt kocsik között pl. kanyarodáskor).

    És maximálisan egyetértek Zizuval, hogy a kisgyerekes ismerősöktől el kell kérni a babaholmit. Nálunk a családban és barátok között forog a babaruha, kb. 2 éves korukig egyáltalán nem kellett a gyerekeinknek ruhát vennünk (kivétel a cipő volt). A ruha címkéjére rá lehet írni a nevet, így biztosan visszajut. Mi minden barátunknak fel szoktuk ajánlani a ruhákat kölcsönbe, akinek tényleg kell, az át is jön értük. Hordozó, gyerekülés, játékok szintén örökíthetők.
    Csak meg kell várni, hogy a barátok/testvérek előbb szüljenek, mint mi, és „üresjáratokra” kell időzíteni a saját gyereket:)

    Egy ismerős pedig azt csinálta, hogy vaterán mindent beszerzett, aztán ami nem tetszett, ugyanott el is adta.

  • Timi

    2008. szeptember 09. kedd

    Sziasztok!
    Szia Ági!Köszönetet szeretnék mondani ugyanis sikerült sok mindent beszerezni ,ahogy te említed a „bevált favorit boltodból”.Megnéztem a neten a kínálatot,kiírtam mi tetszik, mire lenne szükség és már mentünk is.Ajánlani tudom mindenkinek én is.Még egyszer köszi.Puszi:Timi

  • Szamosi Tímea

    2008. augusztus 29. péntek

    Sziasztok!

    Ha valaki maga akar hordozókendőt varrni szerintem nagyon körültekintően kell anyagot választani, mert az anyag szövése nagyon fontos, hogy jó erős legyen, hogy megfelelően tartsa a babát. Idővel ugyanis a nem megfelelő anyagok megnyúlnak, és pl. a 10 kilós gyereket már nem tartják erősen. Itthon M.o-on a legolcsóbb minőségi kendő a Nandu, és nem is túl drága, kb. 6 ezer ft-ból kijön. Szerintem megéri beruházni, és megtanulni a jó stabil kötést tanfolyamon, és akkor a hordozás igazi örömmé válik. 10 kilós most a kisfiam, és háton hordozva sem nehéz egyáltalán, olyan mint egy jól megpakolt hátizsák.:-)

  • Vida Agi

    2008. augusztus 29. péntek

    Igen, bettibea, azokat mi is próbáltuk.
    A másik tippem cikken kívül, hogy ne legyen reklám, az IKEA, ahol egy csomó jó dolgot vettünk fillérekért, kiskádat, fellépőt, hogy elérje a csapot (500 Ft asszem), előkét, flanel takarót (két db 700 Ft), pelenkázót (5000 Ft), szerintem érdemes egy csomó mindent ott beszerezni.

  • zizu

    2008. augusztus 26. kedd

    Sziasztok! Én mindenkit bátorítok arra, ha van kisgyermekes ismerőse akkor kérje kölcsön a drágább dolgokat pl. mérleg, bébiőrző ezekkel mi is nagyon sokat spóroltunk! A másik, ami nekem bejött, hogy a 9 hónap alatti szüli és névnapomra babdolgokat kértem a családtól. És a leglényegesebb, felesleges dolgot ne vegyetek, a baba a játéktól lesz boldog, nem a játékszerektől!

  • bettibea

    2008. augusztus 22. péntek

    Sziasztok!
    Tudnám ajánlani az Auchanban lévő bodykat is 250-300 ft.os áron lehet megvenni darabját, de van 7-es csomagolásban is, ami még olcsóbb.Igazán jó minőségű, én sem gondoltam volna, amíg ki nem próbáltuk.Jól bírja a mosást is akár 60 fokon is.