Vizesedés

A zoknijaid hirtelen összementek a mosásban? És a gyűrűid is? :o) Akkor bizony téged is utolért a terhesség egyik kellemetlen tünete: az ödéma (vizesedés).

VizesedésA vizesedés tulajdonképpen ártalmatlan tünet, komoly problémát csak akkor okoz, ha hirtelen nagymértékben lép fel: ekkor a terhesség toxémia biztos jele lehet. Ha ilyet tapasztalunk magunkon (egyik napról a másikra jelentős mértékű vizesedés), akkor azonnal jelentkezzünk orvosunknál.

Minden egyéb esetben az első, amivel megpróbálkozhatunk a vizesedés enyhítésére, hogy kicsit lepihenünk, mert a sok mászkálás és a mindennapi stressz miatt a vesék teljesítőképessége csökken, ezáltal lassabb lesz a vizelet-kiválasztás és több víz gyülemlik fel a végtagokban.

A várandós teakeverék is jó szolgálatot tejet: csalán, palástfű, málnalevél, orbáncfű, méhfű, cickafark és zsurló 1:1 arányú keverékéből készítsünk teát és napi 3 csészével igyunk meg belőle.

Táplálkozással is elősegíthetjük a felesleges víz kiürülését a szervezetből: a héjában főtt burgonya, valamint a petrezselyem, a barnarizs, a metélőhagyma, a lestyán és az uborka egészséges vízhajtó hatással bírnak.

Régebben azt tanácsolták a kismamáknak, hogy ne igyanak sokat, ha vizesednek, erre a diétára semmi szükség, ugyanúgy lehet inni, mint korábban, viszont a sóbevitelre figyelni kell. Teljesen sómentesen sem szabad táplálkozni, mivel elegendő só- és fehérjebevitelre mindenképpen szükség van a kiválasztás egészséges működéséhez! Végső esetben -ha nagyon zavaró az ödéma- 1-2 napos gyógyteafogyasztással kombinált burgonyadiétával enyhíthetünk a tüneteken.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Ildi

    2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!

    A cikkben szereplő várandós teakeverék több összetevőjéről (cickafark, zsurló, orbáncfű) olvastam, hogy nem ajánlják terhesség alatti fogyasztásukat. Mi a helyzet ezekkel a gyógynövényekkel?

    Köszönettel:
    Ildi

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      A cikkben írt adagolásban ezt a keveréket lehet használni.

  • kori

    2010. április 05. hétfő

    Kedves Ági!

    34.hetet betöltött kismama vagyok. Kb 2-3 hete rettenetesen dagadnak az ujjaim, olyannyira, hogy reggelente nem tudom ökölbe hajlítani a kezem.A bokám, lábfejem is kezd egyre jobban, de legalább az nem fáj. Tudom, hogy ez „normális”nak számít valamilyen szinten, de a kérdésem az az, hogy honnan tudom, hogy nagy a gond, és veszélyben a baba? A vérnyomásom egész terhességem alatt eddig 110/60, igaz, hogy csak a védőnőnél van lehetőségem a mérésre, az pedig nem naponta van. Illetve a csuklóizületeim is nagyon fájnak, mozgatni is alig bírom, de az már elég régóta. Összefügg a vizesedéssel?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Gond csak akkor van, ha hirtelen, egyik napról a másikra látványosan megdagad a kezed vagy a lábad. A vérnyomásod normális. Az izületi dolog nem tudom, miért lehet, a vizesedés miatt biztosan nem.

  • Baba

    2009. augusztus 01. szombat

    Sziasztok !

    Nekem is van egy nagyon kellemetlen és már bosszantó problémám!!!

    Minden hajnalban 02-03 között kelek mert annyira elzsibbad a bal karom,hogy az már

    kibír6atlan!Teljesen használ6atlaná válik legalább déli… :S Az orvosom azt mondja a

    kicsim nyom 1ideget! Nagyon nagyon rossz,pedig én aztán a türelem mintaképe vagyok 🙂

    de most… Esetleg valakinek valami jó tipp ez ellen??? Köszönöm szépen!Sok puszi!

    Válasz: Nekem is nagyon zsibbadt a karom az első terhességnél (és sajnos még utána is jó egy évig megmaradt, csak tűrhetőbb formában). Aquanatalon tanultunk erre egy jó gyakorlatot: két oldalra felemeled a karod és körözöl a kezeiddel, lassan felemeled közben a kezed a fejed fölé, ott is körözöl, majd szép lassan vissza oldaltartásba, miközben folyamatosan körözöl. Ezt a baba és a vizesedés együttesen okozzák.

  • Móni

    2008. november 05. szerda

    Köszönöm szépen a segítséget, úgy tűnik bevált. 🙂

  • Andika

    2008. november 02. vasárnap

    Szia Móni!

    Szerintem ha együtt van a Ca-Mg úgy nem jó szedni.
    A Mg nem hagyja felszívódni a Ca-t.
    Legalább 2 óra különbséggel szabad beszedni ezeket.
    Én is így szedem, és nekem bevált. 🙂

    Remélem tudtam segíteni.

  • Móni

    2008. október 27. hétfő

    Sziasztok!

    A segítségeteket szeretném kérni. Én most 21 hetes terhes vagyok és a vizesedés viszonylag már korán jelentkezett, úgy a 18.hét tájékán. A bokám feldagad, amit én is viszonylag jól tudtam orvosolni azzal, hogy felpolcoltam a lábaim, amint tehettem, de most egy olyan problémám jelenkezett 1 hete, hogy nagyon fáj a csuklóm. Egyelőre a jobb,de néha a bal csuklómon is érzem, hogy kezd fájni. A csuklófájásom elég elviselhetetlen és mára fel is dagadt. Mondtam az orvosomnak, amire ő azt válaszolta,hogy a gyermek csontjai most fejlődnek és vonja el a szervezetemből a calciumot. Szedek naponta 3 Ca-Mg-Zn tablettát,de nem érzem, hogy segítene, a fájdalom viszont egyre kellemetlenebb, írni is alig tudok. Nem tudom mitévő legyek!?
    Válaszotokat előre is köszönöm…

  • Fruzsina

    2008. augusztus 13. szerda

    Bevizesedtem én is a 28-29 hét környékétől, csak kiegészíteném a cikket annyival h diétára fogtak engem is és a sósat kerülni kell mert leköti a vizet és mégrosszabb lesz. Sok joghurt,gyümölcs- ásványvízet nekem nem engedik nem tudom mi miatt valószínű vmi olyan van benne ami nem jó na de inni sokat kell 🙂 vizesedésnél meg sok sok folyadék és lábakat felpolcolni:)