Tarthatok-e macskát a terhesség alatt?

Ha már van macskád: semmi gond, de mindenképpen kérjél toxoplazma tesztet, hogy megtudd átestél-e már a fertőzésen. A toxoplazma tesztet a TB támogatja, de nem végzik el automatikusan. Ha véletlenül pozitív lesz, akkor felírnak egy tablettát (a Rovamycin nevű antibiotikumot), azt kell a terhesség végéig szedni és akkor nem lesz baja a babának. Ha kimutatja a teszt, hogy már volt ilyen fertőzésed, akkor akár ki is almolhatod a macskát, ha kimutatja, hogy még nem volt fertőzésed, akkor jobb, ha kerülöd az ürülékét, mert annak akár a belélegzése is fertőzést okozhat.

Tarthatok-e macskát a terhesség alatt?

Macska vagy terhesség?
A kettő nem zárja ki egymást 🙂 A macskák többsége kölyökkorában esik át a betegségen viszont élete során bármikor találkozhat ezzel a parazitával. Lakásban tartott cicáknál kisebb a toxoplazma fertőzés esélye, hiszen nincsen más macska, vagy más állat, akitől elkaphatná a toxoplazma fertőzést. Nagy kockázatot a kijáró, kertben tartott, nem oltott macskák jelentenek. Emellett több háziállat, pl. juhok is magukban hordozzák a toxoplazma gondii nevű egysejtű parazitát Részletes leírás a toxoplazma-fertőzésről

Az emberek 80%-a már átesett rajta, akkor is, ha nincs macskája, de azért érdemes tesztet kérni. Nem muszáj most azonnal emiatt elmenned dokihoz, de ha majd mész, és beutal laborra, akkor kérj ilyen tesztet is, leveszik a többivel a vért hozzá.
Ha megindoklod, miért kéred (pl. macska van otthon, kertészkedni szoktál), akkor a toxoplazma tesztet a TB támogatja. Ha az orvos mégsem akar beutalót adni rá, akkor magánlaborban 3-4 ezer Forintért megcsináltathatod. Két helyen van erre mód Budapesten: www.genodia.hu és www.interlab.hua két labor oldala.

A toxoplazma lelet
A leletre három értéke írnak rá. Az IgG azt jelzi, átestél-e már a fertőzésen, ha pozitív, akkor igen (és már védett vagy ellene, nem kaphatod el megint), ha negatív, akkor nem.
Az IgM érték mutatja meg, friss-e a fertőzés (fél éven belüli), ha pozitív, akkor fél éven belüli fertőzésed van. Hogy ez a viszonylag friss fertőzés hatással van-e a babára, hogy éppen fertőzött vagy-e, azt onnan lehet megtudni, hogy újból mintát vesznek és megnézik, emelkedtek-e az értékek, ha az IgM és az IgA értéke nőtt, akkor friss a fertőzés és kezelni kell.
Olyan is előfordulhat, hogy magasak az értékek, de nem emelkednek, ez arra utal, hogy gyakran találkozol hordozó állatokkal, emiatt magas az ellenanyagok értéke a szervezetedben, de nem vagy friss fertőzött.

A toxoplazma fertőzést meg lehet kapni nyers hústól (tatárbifsztek), rosszul megmosott gyümölcstől-zöldségtől, játszótéri homokozóban, szóval nem csak a macska lehet a ludas.
Általában, akinek macskája van, az már átesett a fertőzésen és utána már védett ellene, de ha új, idegen macskád van, akkor mindenképpen csináltasd meg a tesztet.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

197 Comments

Comment navigation

  • Betti

    2014. április 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekünk van 2 cicánk, eddig lakásban voltak tartva, de nemsokára elköltözünk és kijárósak lesznek. Én már megcsináltattam a tesztet magamra nézve és azt mutatta ki, hogy még nem kaptam el a fertőzést. Viszont felhívtam az állatorvosunkat aki azt mondta, hogy nincsen erre oltás a cicáknak. Tudnál nekem segíteni? Hogy is van ez most akkor? Nagyon megkönnyítené az életünket, ha mégis lenne, nyugodtabbak lennénk. Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. április 18. péntek

      A macska toxoplazma fertőzöttségét lehet szűrni az állatorvosnál egy egyszerű vérvétellel.

  • S.Rita

    2013. december 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Sajnos lemaradtam a pénteki fogadóórájáról, pedig van egy nagyon fontos kérdésem, ami több kisgyermekes anyukát is foglalkoztathat.

    Két pici fiam van, a nagyobbik 2 éves a kicsi pedig 10 hónapos.

    Az anyósom három macskával él együtt a lakásban, melyek nem nagyon láttak még állatorvost. Szóval óriási a toxoplazma fertőzés veszélye.

    Az interneten mindenhol csak arról írnak, hogy milyen veszélyes a kismamákra de arról már kevés szó esik,hogy a pici babáknál és gyerekeknél vakságot is okozhat a toxoplazmózis, amennyiben nem veszik észre időben és nem kap gyógyszeres kezelést.

    Kivédeni képtelenség. A macskák mindenhol otthagyják a „névjegyüket”. Mellesleg toxoplazmózist a játszótéren, úton – útfélen összeszedhetnek a gyerekek. Nem tudom elmagyarázni a fiaimnak, hogy kicsim most legalább két órán keresztül nem nyúlhatsz a szádba és a szemedbe. … és ha a nagyi nem mos kezet minden sütievés előtt akkor neked miért kell. A párom és az anyja sajnos elbagatelizálják a dolgot és folyton csak gúnyolódnak velem, ha szóbahozom a témát.

    A háziorvosunk nem ért hozzá, gőze sincs a dologról, azt mondja csak, hogy ne menjünk a nagyihoz.

    A kérdésem az lenne, hogyan lehet szűrni a kisbabáknál, kisgyereknél a toxoplazmózist. Csak vérvétellel lehet szűrni? Minden alkalommal, ha a nagyinál jártunk vigyem el utána szurira a 2 éves és majd 1 éves fiamat? Nem beszélnek és nem tudják megmondani, hogy anya homályosan látok, vagy rosszul látok… bár szerintem akkor talán már rég késő. Azt olvastam, hogy nem nagyon van tünete a fertőzésnek. Milyen gyakran vizsgáltassam? Hova vigyem?

    Mit tegyek? Kérem segítsen!

    Előre is köszönöm a segítő tanácsát.

    Köszönettel,

    Rita

    • Vida Agi

      2013. december 31. kedd

      A toxoplazmózis lappangási ideje 2-3 hét, a betegség tünetei:
      – mérsékelt láz,
      – a fejen és háton megnagyobbodott nyirokcsomók,
      – fejfájás,
      – torokfájás,
      – izomfájdalmak.

      Viszont csak a kismacskák terjesztik a fertőzést és csak akkor, ha kijárnak. Az is megoldás, ha a mamától kölcsönkéred a macskákat és beoltatod őket toxoplazmózis ellen.

  • H.Gabi

    2013. augusztus 24. szombat

    Elnézést lemaradt az eredmény :
    Toxoplasma IgM 0,41
    Toxoplasma IgG 99,60 IU/ml

  • H.Gabi

    2013. augusztus 24. szombat

    Kedves Ági!
    Nekünk nincs még babánk, de tervezzük.
    Az elővigyázatosság kedvéért elvégeztettem a toxoplazmózis tesztet,mert van egy 1 éves cicánk.Gyermekkoromban is volt cica a háznál.
    Az eredményen sajnos nem tudok eligazodni, ebben kérnék egy kis segítséget.
    Toxoplazma Igm
    1,1 pozitív
    Toxoplazma IgG
    8,0 IU/ml pozitív

    Az lenne a kérdésem, h akkor már átestem a fertőzésen? Kell e aggódni valami miatt ezzel kapcsolatban?
    Nem mondtak semmit a lelet kiadásnál sem..,és azt sem ,h esetleg vissza kellene mennem egy ismételt vérvételre.

    Nagyon köszönöm
    H.Gabi

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Igen, már átestél.

  • Helga

    2013. július 30. kedd

    Kedves Ágnes,Gabi!
    Babát szeretnénk a közeljövőben,elvégeztettem a toxoplasma tesztet,annak ellenére,hogy pici koromtól kezdve cicák a mindenem,negatív lett.Most is él velünk egy hosszúszőrű ivartalanított cica,kijárós és szoba cica egyaránt,sőt velünk alszik.Rendszeresen oltatom,féregtelenítem,a benti almot ritkán használja.Nagyon szeretnénk megtartani,még csak 4 éves,de persze aggódom a negatív eredmény miatt,hogy nehogy baja legyen majd a picinek.Nemrég véres széklet miatt kezelve lett,meggyógyult.Keressem fel az állatorvost,hogy a toxoplazma fertőzés ellen lehet e oltatni a macskát?Bármit megtennék,hogy a „kecske is, káposzta is” meglegyen.Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Igen, a macskát be lehet oltatni toxoplazma ellen és akkor megmaradhat a cica.

      • Helga

        2013. augusztus 13. kedd

        Nagyon köszönöm!A nőgyógyász is megerősítette,hogy maradhat.
        Köszönettel!H.

Comment navigation