Terhességi tünetek: visszér

A terhesség alatt a vénák fokozott terhelésnek vannak kitéve egyrészt a növekvő testtömeg miatt, másrészt, a szervezet vízvisszatartása és a hormonális változások is ösztönzik a visszerek kialakulását. Megszüntetni nem, de javítani lehet a visszerek állapotán a terhesség alatt is és nagyon fontos megelőzni a további visszerek kialakulását.

Terhességi tünetek: visszérA visszerek kialakulása ellen és a vérkeringés javítására nagyon fontos a rendszeres testmozgás. Olyan mozgás érdemes választani, ami nem egyoldalú terhelés a lábaknak, ezért kerülendő a futás, viszont javasolt az úszás, a szobabiciklizés.

A vérkeringésre kedvező hatással van a zuhanyozás, mégpedig úgy, hogy a hideg-meleg zuhanyt váltogatod.

Lézeres és egyéb (akupunktúrás stb.) visszérmegszüntető kezeléseket alkalmazni a terhesség alatt nem szabad. A kenőcsökkel is csínján kell bánni, mert a legtöbbre rá van írva, hogy terhesség alatt nem használható. A tüneteket gesztenyeolajjal vagy gesztenyekivonatot tartalmazó kenőccsel enyhíthetjük.

Nagyon fontos a láb rendszeres felpolcolása. Ha ülsz, akkor mindenképpen polcold fel a lábad úgy, hogy a lábad magasabban legyen, mint a törzsed. Alapvető, hogy ne hordjál szűk cipőt, túl magas sarkút a terhesség alatt és ne állj sokat egyhelyben mozdulatlanul

A visszér kellemetlen tüneteit hatékonyan enyhítheted homeopátiás szerekkel a terhesség és a szoptatás alatt is:

Az APIS MELLIFICA 15 CH akkor hatékony, ha a vénák duzzadtak és gyulladtak, égő fájdalmat érzel, ami hideg borogatásra javul. Ilyenkor napi 4×5 golyót vegyél be.

Az ARNICA MONTANA 9 CH akkor hasznos, ha a visszerek véraláfutás-szerűek, gyulladtak, érintésre fájdalmasak. Napi 2×5 golyót kell bevenni.

A BELLADONNA 9 CH a hirtelen kialakuló, erős, pulzáló fájdalmat enyhíti. Napi 4×5 golyó adható belőle.

15 Comments

  • Ildikó

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    36 hetes kismama vagyok és éjjelente térd fájdalommal küszködök. Egyre rosszabb. Mindig akkor jön ki amikor este nyugalmi állapotban vagyok és megpihen a lábam. Tudna nekem segíteni van-e erre valami jó megoldás? Sajnos aludni pihenni sem igazán tudok tőle olyan érzés mintha a térdkalácsomat belülről kaparásznák.

    Köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Fordulj orvoshoz ezzel kapcsolatban.

  • Enci

    2011. április 19. kedd

    Kedves Agi!
    Masodik terhessegem 14ik heteben vagyok es az egyik eszrevettem, hogy a gatamtol elindult egy viszer(ami eddig tuti nem volt ott.A kerdesem az lenne, hogy ez okozhat-e gondot a szulesnel?, vagy esetleg fentall, hogy kell csaszaroljanak?Minden nap szobabiciklizek meg mit tudenk tenni ellene?
    Eloreis koszonom!

    • Gabi

      2011. április 23. szombat

      Ha visszerek jelentkeznek, azt gyógyszerrel is lehet kezelni. Érdemes rákérdezni ezekre a dolgokra a nőgyógyásznál. A hüvelyi szülést nem zárja ki egyértelműen a gáttájéki visszér, de ezt egyedileg fogják elbírálni.

  • marcsi

    2011. április 06. szerda

    Szia Ági,én 23 hetes terhes vagyok és kb.másfél hónapja tapasztaltam a hüvelyben egy erös nyomó fájdalmat.Ez nem igazán akar elmulni inkább erősödik,ahogy nő a pocak.Tegnap voltam orvosnál ő azt mondta hogy hüvelyi visszerem van,amire ajánlott egy fajta gyógyszert, vagy pedig próbáljak hozzászokni a szülésig.Engem az érdekelne,hogy természetes úton hogy lehet csillapitani a fájdalmat és szülés során van -e valami kockázat.Egyébként ez a második terhességem az elsönél semmi problémám nem volt,bár most 36 éves vagyok.Előre is köszi

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      A hüvelyi visszér nem akadálya a hüvelyi szülésnek, a kenőcsöt viszont érdemes használni, mert később rosszabbodni fog a helyzet, ahogy egyre nagyobb nyomás helyeződik az erekre.
      Szülés után általában visszahúzódik a visszaér.

  • Móni

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Több válaszodban is azt írod, hogy a visszeres probléma rendeződik a szülés után. Szeretnék ellentmondani: a 3. babánkat várom, és a terhességek alatt egyre rosszabbak lettek a visszereim, a tünetek pedig bár némileg enyhültek, el nem múltak a szülések után. A 2. terhességem alatt elkezdtem kompressziós harisnyát hordani, az utolsó 2 hónapban pedig szedtem a Detralexet – már csak az segített, hogy a fájdalomtól reggelente lábra tudjak állni. Szülés után azt hittem, minden rendben van, esztétikailag sokat javult a lábam, de 1-2 hét után kénytelen voltam visszahúzni a kompressziós harisnyát, mert egyre jobban elkezdtek fájni a lábaim, és azóta is hordom. A 3. terhességnél most előbb és intenzívebben jelentkeztek a problémák, hiába volt minden (vadgesztenyekrém, a harisnya, torna, felpolcolás még alváshoz is), a végén csak elkezdtem szedni megint a gyógyszert (természetesen nőgyógyásszal és angiológussal egyeztetve). És nagy reményeim nincsenek a szülés utánra…

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Sajnos a visszér alkati probléma is, nagy szerepet játszanak benne az öröklött tényezők, hajlam. Érdemes az utolsó szülés után műtéttel megszabadulni tőlük és utána elkerülni, hogy megint súlyosabb formában jöjjenek elő (sajnos, aki hajlamos rá, annál idővel újra elő fognak jönni, de lehet tenni azért, hogy ilyen súlyosak ne legyenek megint)

    • Pálmai Gabi

      2011. április 14. csütörtök

      Szia!
      Ugyanígy vagyok most, a 3.at várva sajnos nagyon fáj a visszerem és már elég extrém helyen is van….Detralexet szedek és nem nagyon javul.Szernintem ha szülés után sem javul, érdemes lenne orvoshoz menni.Legalábbis fölösleges ezt tovább húzni, meg 3gyerek mellett harisnyát venni, sántikálni, felpolcolni.

  • Ildikó

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!
    36 éves vagyok,van egy 6 éves lányom,akivel a terhességem gond nélkül telt.Két hónapja bedagadt a bal lábam,majd trombózissal beutaltak uh.ra,ahol kiderült trombózisom az ugyan nincs de mélyvénás gyulladást állapítottak meg az orvosok.Terveztünk még egy babát de nem tudom bele merjek-e vágni?Mennyire veszélyeztetné a babát és engem?

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Bele lehet vágni, de előtte ki kéne kezelni a gyulladást.

  • Zalai Márta

    2010. augusztus 11. szerda

    Kedves Ági!

    Előző terhesség alatt a lábamon itt-ott lett bordós viszerek, igazából olyan mintha véraláfutásos lenne. De nem fájt , semmi bajom nem volt. Most 4 év után ismét terhes vagyok 22 hetes és most látványosan a térdem alatt hátul több foltban is sok sok véreres aláfutásszerű viszér, a jobb lábamon minimális. Illetve a bal combomon elöl látványosan megvastagodott a kék ér térdtől felfele vagy 20-25 c, hosszan.
    Ezzel mit tegyek? Engem nem az esztétika zavar, csak hogy ezen hogy lehet segíteni. mert fájni nem fáj, csak van aki trombózist is emleget a viszértől.
    Tudna nekem segíteni?

    Válasz: A visszér és a trombózis nem feltétlenül függenek össze, csak akkor, ha a visszérből vénagyulladás alakult ki. Azt meg lehet tudni, hogy veszélyeztetett vagy-e, hemofília gondozóba kell beutalót kérni.

  • ZOE

    2010. április 02. péntek

    Kedves Agi! 39 eves vagyok.Van ket lanyom 8 es 6,5 evesek.Most kb 5 hetes terhes lehetek es elegge izgulunk az egy oktoberi mehen kivuli utan(surgossegen mutottek)Most ugy erzem minden rendben lesz…hanem mindket terhesseg alatt nagyon sokat hiztam.az elsovel 25 a masodikkal 23 de az elsobol meg maradt…Bar 54 kg val indultam 80 es 85 kgval szultem…az elso terhesseg altt lett egy tromboflebitiszem amit az utolso 3 heten heparinnal kezeltek aztan szules utan lett egy atonias verzesem es persze mai napig nem tudom hogy volt e osszefugges…na de minden renben lett…Az oktoberi esemenyek utan megint felszedtem 8 kg…de sebaj…hanem azt vettem eszre hogy estere teljesen felfujodok asszem vizet kotok le es reggelre akar 2,5 kval vagyok kevesebb…A labamban gyakran erzem a feszultseget…eddig vizhajto teakeverekkel segitettem magamon most nem igazan merem…Nagyon szeretenem jol csinalni….hadat uzentem a sonak ha tehetem felteszem a labam…meg mit tehetek?

    Válasz: A rendszeres mozgás is segíthet. Pl. napi fél óra séta vagy úszás segít távozni a víznek. A kávé is vízhajtó hatású (terhesség alatt viszont nem érdemes 3 csészénél többet inni belőle)

  • zsuzsi

    2010. február 11. csütörtök

    szia Agi! nekem csak a bal labam szokott bedagadni,es mar a bokam is viszeres,nagyon csunya kekes-lilas szinu,el fog ez mulni,es mitol van csak az egyik labamon?

    Válasz: a vizesedés és a többi is elmúlik a szülést követő hónapokban, attól van, hogy a vérkeringés nem tökéletes már ilyenkor és a baba is elnyom idegeket.

  • fülizsófi

    2010. február 10. szerda

    Kedves Ági!
    34 éves kismama vagyok, 20 éves korom óta szépen lassan jelentkeznek a lábamon a visszerek, az aktív, örökmozgó életvitelem ellenére. Most a 23. hétben járok, kb. egy hónapja látványosan „színesedik” a lábam. Mostanában kezdett el égni, feszülni is, mire a dokim a detralex filmtablettát javasolta. Be is szereztem, és mielőtt beszedtem volna, olvasom a tájékoztatóján, hogy: „általános óvatosságból terhesség alatt jobb kerülni a detralex filmtabletta alkalmazását.” Mikor felhívtam a dokimat, szemrehányóan kérdezte, hogy csak nem gondolom, hogy olyat ajánl, ami ártana? Igenis általánosságban használják ezt a kismamák… Márpedig én azóta sem szedem, maradtam a vadgesztenye krémnél…Mit szólsz ehhez?

    Válasz: Az a helyzet, hogy mivel terhes nőkön nem lehet tesztelni, ezért tényleg sok tablettára csak azért kerül rá a felirat, mert a gyártó nem akar pereskedni, ha esetleg mégis gondot okoz. Czeizel doktor szerint csak néhány olyan szer van, ami valóban problémát okozhat, ezek többsége erős fájdalomcsillapító illetve nyugtató.
    Az is igaz viszont, hogy nem érdemes kockáztatni, ráadásul a visszér olyan probléma, ami külsőleg is kezelhető, ezért felesleges belsőleg kezelni. Pláne terhesség alatt, amikor nyilvánvaló, hogy a baba okozza a fokozódó tüneteket és a szülés után ez rendeződik.