Szabad-e halat enni terhesség alatt?

Igen, sőt: a rendszeres halfogyasztásnak kifejezetten jó hatása van a terhesség alatt! Amerikai kutatók kimutatták, hogy azok a babák, akiknek az anyukája a várandósság alatt rendszeresen, legalább heti két alkalommal halat fogyasztott, sokkal gyorsabban fejlődtek több területen.

 Szabad-e halat enni terhesség alatt? Elsősorban a látásuk fejlődött gyorsabban, de a mozgás- és a beszédfejlődésben is gyorsabb tempót tapasztaltak a kutatók.

Egy brit kutatócsoport pedig azt figyelte meg, hogy a halevő kismamák babái jóval kiegyensúlyozottabbak voltak, mint a többi csecsemő.

Nem szükséges azonban, hogy az egész terhesség alatt halat egyél, a kutatások szerint elé, ha a negyedik hónaptól kezdve fogyasztasz rendszeresen halat. A halban található ásványi anyagok és vegyületek ugyanis a lepényen átjutva segítik a magzat fejlődését.

Az egyetlen, amire ügyelni kell, hogy az elfogyasztott hal ne legyen higannyal szennyezett. A szakértők azt tanácsolják, hogy kerüljük a nagyméretű tengeri halak fogyasztását, ezekben található meg ugyanis legnagyobb mennyiségben a higany, a leginkább kerülendő (nem mintha olyan gyakran ennénk ilyesmit, de azért jó tudni :)) a cápahús, a kardhala és a királymakréla.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Shanebaby

    2011. február 17. csütörtök

    Sziasztok!

    Én nagyon kívánom most az olajos halat és a kocsonyát így 15 hetesen. A halat eddig is imádtam de kocsonyát még soha nem ettem ( Nem tudom miért 🙂 ) A másik nagy mániám az abált szalonna egy hatalmas szelet paraszt kenyérrel. 🙂 A gondom az hogy Amerikában élek és sajnos ezekhez nem vagy csak nagyon nehezen tudok hozzájutni. 🙁 Úgyhogy eszem azt amit főzök természetesen magyar kaját mert rájöttem,hogy anélkül nem tudok élni, soha nem gondoltam hogy ennyire fog hiányozni hazám konyhája. Azt hiszem otthon nagyon meghíznék 🙂 A gyorséttermi kajáktól én is rosszul vagyok de nem is bánom.

  • Csibacsi

    2010. december 11. szombat

    Èrdeklôdöm, hogy a lepényhal egyszeri fogyasztàsa mennyire lehet veszèlyes a magzatra? Elsô harmadban vagyok.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Egyáltalán nem veszélyes.

  • Svetlichok

    2010. október 20. szerda

    Kedves Ági!

    Én imádom a hidegen vagy melegen füstölt halakat (főleg a tokhalat…), érdeklődnék, hogy most babavárás alatt ehetek-e ilyen ínyencséget vagy csak epekedjem továbbra is utána? 🙂
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Nyugodtan eheted ezeket a várandósság alatt is.

  • Szekeres Györgyné Éva!

    2010. július 08. csütörtök

    Szia Ági!!

    Lenne egy kérdésem!18 hetes terhes vagyok és a megyünk a Horvát tengerre nyaralni.
    Akkor most milyen halat ehetek? Én nagyon szeretem a rákot és a tintahalat!Ezeket ehetem vagy nem?
    Köszönöm!
    Éva

    Válasz: Ehetsz rákot és tintahalat és más tengeri halakat is, de egy héten max. 3 alkalommal.

  • Lidus

    2009. szeptember 23. szerda

    Szia Ági!

    Ha már halnál tartunk, mi a helyzet a halkonzervvel?Nagyon megszerettem, viszont azt is olvastam, hogy mégsem jó túl sok halat enni, mert sok benne a fehérje –> hízok.
    Ha hetente 1-2 konzervvel megeszek, az még belefér?
    Előre is köszönöm 🙂

    Válasz: Max. ha halat eszel, akkor aznap már csak gyümölcsöt egyél. Szerintem lehet.

  • Kat

    2009. szeptember 10. csütörtök

    Szabad majonézt enni a terhesség alatt?

    Válasz: Igen.

  • Orsi

    2009. április 29. szerda

    Kedves Ági!
    Teljesen össze vagyok kavarodva a halfogyasztással kapcsolatban. Mindenhol mást írnak.
    Voltunk Olaszországban kicsit és hát persze minden szinte halas vagy tenger gyümölcseis volt, nagyon szenvedtem, mert imádom. Viszont sok helyen olvastam, hogy inkább tiltott kategória. Május közepétől kint fogunk élni egészen okt közepéig. Mitévő legyek? Ráadásul elkezdtem kívánni is a halat, de veszedtül 🙂
    Köszönöm válaszodat, a tízhetes 🙂

    Válasz: Heti 2-3 alkalommal nem gond a hal, ennél többször nem ajánlják.

  • Bee

    2008. november 27. csütörtök

    Köszönöm Ági!

  • Vida Agi

    2008. november 27. csütörtök

    Bee, egy kicsit nyugodtan ehetsz. A higannyal az a gond, hogy felhalmozódik. Ha csak 1-1 alkalommal eszel tengeri csemegéket (én is imádom :)), akkor semmi bajod nem lesz tőle (és a babának sem), csak akkor lehet gond, ha heti 3 alkalomnál többet eszel.

  • Bee

    2008. november 27. csütörtök

    Szia Vida Ági!
    Az érdekelne, hogy ehetek-e tenger gyümölcsit, mert karácsonykor a férjemmel szeretnénk valami újdonságot készíteni, de a neten találtunk mellette és ellen szóló cikkeket is. Most tanácstalan vagyok. azért gondoltam, hogy írok ide, mert a tengeri halakkal hozzák összefüggésbe, ezeket a finomságokat is, és azt írják, ezekben is ugyanúgy lehet higany. Előre is köszönöm a válaszod.

  • csucsu

    2008. november 14. péntek

    Ági, köszönöm a választ! Képzeld, kiskoromban tojásallergiám volt…ráadásul ezidáig tojást csak húsvétkor ettem. Mit ki nem hoz az ember lányából a terhesség.

  • Vida Agi

    2008. november 14. péntek

    csucsu, igen, ez normális 🙂 én a sajtfondüt kívántam folyton, pedig normálisan max. évente 1-2 szer eszem. A gyorséttermeknek meg a szagától is rosszul voltam.

  • csucsu

    2008. november 14. péntek

    Én eddig egész terhességem alatt kívántam a halat, az elején az olajos és paradicsomos halkonzerv volt a kedvencem, mostmár viszont egy-egy szelet rántott- vagy paprikás lisztbe forgatott sült halacska is kielégíti az igényemet. Örülök, hogy ezzel a babámért is tudok tenni…
    A másik „kedvenc ételem” a savanyú tojásleves, újabban hetente 2-3x is képes vagyok főzni magamnak. Normális ez?
    Az előző két terhességem alatt nem voltam ennyire „mániás”, habár most az étvágyam sem valami hatalmas.