Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)

A terhességgel együttjár az aggódás, ez teljesen természetes, sokan viszont mesteri szintre fejlesztik ebbéli képességeiket és már-már képesek minden fiziológiai jelről azt gondolni, hogy ettől valami baja lesz a babának. Nézzük végig, mi minden miatt szoktak az anyukák feleslegesen aggódni!

Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)Elöljáróban elmondanám, hogy manapság a rohanó, elfoglalt életünk miatt nem igazán szoktunk magunkra, a belső történéseinkre figyelni. A legtöbb nőnek fogalma sincs róla, hogyan alakul a ciklusa, mikor mit érezhet, ezért szokott gyakran már a fogamzás, a peteérés megfigyelése is gondokba ütközni, nem is szólva arról, amikor azt kellene megállapítanod, hogy vajon most teherbe estél-e vagy sem. Egész egyszerűen nem tudunk befelé figyelni, és amikor ezt elkezdjük, akkor minden jelenség, amit magunkon tapasztalunk furcsának tűnik.

Abban a pillanatban azonban, hogy rájössz, egy baba lakik a pocakodban, elkezdesz befelé figyelni és mivel egy csomó új tünetet tapasztalsz magadon, aggódni kezdesz a baba miatt. Ehhez hozzájárul a látszólagos információbőség is: rengeteg mindent hallasz a terhességről, a kockázatokról és veszélyekről, viszont azt sosem teszik hozzá, hogy pontosan mitől kell tartanod, milyen jelekre kell figyelned és hogy egyébként a legtöbb rendellenességnek és problémának igen kicsi a valószínűsége.

Következzenek hát a félelmek és a hozzájuk kapcsolódó tévhitek:

1. tévhit „Keményedik a pocakom”
Gyakori probléma, hogy az anyuka hall a pocakkeményedésről és azt hiszi, hogy amikor kemény a pocakja, akkor az már gond. Az a helyzet, hogy a baba növekedésével párhuzamosan egyre gyakrabban keményedik meg ideig-óráig a pocak, ezt egész egyszerűen a baba mozgása okozza. A valódi pocakkeményedés tulajdonképpen már igazi méhösszehúzódás (ezért kell rá figyelni) és inkább a derekadban érzed, mint a pocakodon. Ha ilyen derékfájós, erőteljes keményedésből érzel sokat a 2. harmadban, akkor azt mindenképpen említsd meg az orvosodnak.

2. tévhit „Antibiotikumot szedtem”
Az első 6 hétben a babának nem árt semmilyen gyógyszer, ezután pedig minden egyes gyógyszer bevételét meg kell beszélned az orvosoddal. Több olyan betegség van, amit antibiotikummal kell gyógyítani a terhesség alatt is, ilyen esetben azonban a gyógyszer ártalmatlan és nem okoz kárt a babának, amennyiben az orvos utasításait betartod. Sokkal nagyobb kárt okozhat maga a betegség, ha nem kezeled ki.

3. tévhit „Folyásom van”
A terhesség alatt nagyon gyakori az erőteljes folyás, emiatt nem kell aggódnod. A második harmad végefelé, de legkésőbb a harmadik harmadban nagyon erőteljes, színtelen vagy fehér folyás jelentkezhet, ez is normális. Ha a folyás, sárga vagy barna és szaga van, akkor érdemes orvoshoz fordulnod (de kárt ez sem okozhat a babában, ameddig zárt a méhszáj)

4. tévhit „Nincsenek tüneteim”
Az első harmadban sok anyuka megijed, akinek egyáltalán nincsenek a „nagykönyvben” megírt tünetei, vagy elkezdenek alábbhagyni a koraterhességi erőteljes tünetek. Emiatt azonban nem kell aggódni. A 10. hét táján, de legkésőbb a 14. héttel teljesen elmúlnak a koraterhességre jellemző kellemetlenségek és jópár hétig szinte egyáltalán nincs tünete a terhességnek, mert a pocak még nem nő olyan erőteljesen, a baba még nem mozog, ez azonban így van rendjén.

5. tévhit „Furcsa fájdalmaim vannak”
Ahogy a baba nő a pocakban és a hormonháztartás is átalakul különféle szokatlan fájdalmakat tapasztalhatsz magadon, emiatt azonban nem szabad megijedni. Az első harmadban például hetekig menstruációhoz hasonló (kicsit enyhébb) alhasi fájdalmaid lehetnek. A 2. harmadban a baba növekedésével párhuzamosan hol itt, hol ott érezhetsz alhasi fájdalmakat, derékfájást, a 3. harmad jellegzetes fájdalmai pedig: a hólyagon csücsül a baba, a derekad fáj (a pocak mérete miatt), a szeméremcsontod tájékán fáj.

6. tévhit „Nem szabad mozogni az első harmadban”
Ha korábban sportoltál, akkor nyugodtan sportolhatsz az első harmadban is. Ha korábban nem sportoltál, akkor az első harmadban csak kevésbé megterhelő mozgásformákat érdemes végezni (pl. séta, úszás) – ezek az állandó émelygésre is jó hatással lehetnek. A mozgást csak annak kell teljesen abbahagynia, akinek az orvos ezt kifejezetten megtiltotta.

7. tévhit „Jaj, beteg lettem”
Semmi gond. Egy influenza vagy megfázás még nem tesz kárt a babában. Ami veszélyes, az a magas láz, amit hűtőfürdővel vagy gyógyszeresen érdemes lenyomni.

8. tévhit „Megrövidült a méhnyak”
A legtöbb nőnél a 2. harmad végefelé már előfordul, hogy megrövidül a méhnyak (2000 vagy 2100 értéket írnak a kiskönyvbe). Ez egyáltalán nem jelent problémát, ettől még nem fog korábban születni a baba, általában csak a baba nagy súlya okozza, ezért nincs szükség arra, hogy emiatt egész nap feküdnöd kelljen. A probléma az, ha a méhszáj teljesen kinyílik (tehát a leleten 3111, 2111 vagy 1111 szerepel), ilyenkor valóban fekvésre van szükség.

9. tévhit „Nem lett jó az AFP”
Az AFP magas vagy éppen alacsony értéke önmagában nem jelent semmit. Ez a lelet önmagában nem diagnózis értékű, hanem csak utalHAT egyes rendellenességek meglétére. Ha az AFP értéke nem az ideális értékek között alakul, akkor további vizsgálatokra van szükség és ezek alapján mondják ki a rendellenesség valószínűségét az orvosok. Az AFP értéke 0,7 és 2,5 MOM között normális.

10. tévhit „Furcsán mozog a baba”
A baba mozgásában lehetnek változások. Kezdetben csak apró simogatásokat érezhetsz, utána erőteljesebb gyors mozgásokat, a 3. harmad vége felé haladva pedig egyre inkább csak helyezkedik a baba. Az utolsó 8 hétben érdemes figyelned a baba mozgását és feltétlenül orvoshoz fordulnod, amennyiben 24 órán belül nem érzel mozgást vagy csak nagyon enyhe mozgást érzel. A magzatmozgást úgy tudod megfigyelni, hogy lefekszel az oldaladra (vagy a hátadra, mert ettől általában élénk mozgásba kezdenek a babák) és 1 órán keresztül számlálod a mozgásokat. Ha nincs mozgás, akkor sem kell még aggódni, lehet, hogy éppen csak alszik a baba, 1-2 óra múlva próbálkozz megint. Ha viszont 24 órán belül sem sikerül mozgásra bírni a babát, akkor fordulj haladéktalanul orvoshoz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

560 Comments

  • Panni

    Reply Reply 2014. április 14. hétfő

    Kedves Doktornő:)!
    Március 15.megjött a menseszem.Március elsején pedig együtt voltam a Párommal,14.napon.Először óvszerrel védekeztünk, majd miután ő „elment”(nem bennem) s megtörölgette magát 10másodpercre gumi nélkül hatolt be.Ellenőriztük, de annak jele nem volt, hogy sperma vagy előváladék préselődött volna ki…a menstruációm 9 (15-23-24)napig tartott.Elején szokásosan nagy mennyiség, a vége fele pedig csökkent. 21 és 26. napokon teszteltem a lelki nyugalmamért(mindkettőt kb dél körül)…Mind a két teszt határozottan negatív.Viszont nagyon sokat stresszeltem magam.És középhas tájékon van egy olyan érzésem,mintha egy szervem meg lenne duzzadva.Lehet a stressztől??Vagy két negatív teszt és menstruáció mellett mégis terhesség??:/(Egyébként a terhesség előjeleit nem tapasztalom)
    Válaszát köszönöm! 🙂

    • Gabi

      Reply Reply 2014. április 22. kedd

      Kicsi az esélye, de a menzesz és a negatív tesztek ellenére sem lehet a terhességet 100%-osan kizárni. Viszont ha semmi jel nem utal rá, én nem aggódnék. Viszont ha továbbra is bizonytalan, érdemes nőgyógyászhoz menni, ott egyértelműen kiderül, terhességről van-e szó.

  • Krisztina

    Reply Reply 2014. április 12. szombat

    Kedves Ági!
    28 hetes kismama vagyok, a problémám a következő: 3 napja alig érzem a babámat. Előtte igen aktív volt, még éjszaka is felkeltem arra, hogy megfordult. Most viszont hiába eszek csokit,hiába sétálok, simogatom a pocakomat és beszélek hozzá, mintha nem is hallaná.Néha egészen lent érzek nagyon finom valamit és érzem, ha csuklik, de nem csinál olyan akrobatikus mozgásokat, mint eddig. A védőnőm szerint ne aggódjak, lehet h csak a hidegfrontot érzi. Séta közben szokott kicsit előrébb jönni, teljesen megfeszíti a hasamat, egyébként szinte alig mozog. Mi lehet a baj? Vitaminokat, gyümölcsöt rendesen fogyasztok, jók az eredményeim.
    Köszönöm a válaszodat!
    Krisztina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. április 13. vasárnap

      Ne aggódj! Most már kisebb a helye, nem tud annyit mocorogni, mint régebben, ez normális.

  • zsanett

    Reply Reply 2014. április 08. kedd

    Szép napot! 14 hetes terhes vagyok. Tegnap voltam hasi ultrahangon. Az orvos azt mondta hogy nem úgy helyezkedik a picurka hogy megtudjuk nézni rendesen ezért a gép fejével elkezdte felfelé nyomni ami eléggé fájt. Normális dolog hogy fájt? egyébként valóban igaz hogy mindíg van min aggódni 😀

    • Gabi

      Reply Reply 2014. április 09. szerda

      Igen, normális. De ha vizsgálat után azonnal megszűnt a fájdalom, akkor emiatt már ne aggódj!

  • Ginger

    Reply Reply 2014. március 19. szerda

    Kedves Ági! 8+5 napos terhes vagyok dolgozom és imént egyik irodábol át kellett sietnem a másikba. Kb 2-3 méterről van szó nem nevezném futásnak valahol a futás és a nagy léptek között voltam. Kérdésem az hogy terhesség előtt nem sportoltam max a busz után siettem emiatt a sietség miatt lehet-e baja a babymnek?

    • Gabi

      Reply Reply 2014. április 01. kedd

      Nem. Ennyitől, és hasonló hétköznapi enyhe megerőltetésektől nem lehet baja egy normál (nem veszélyeztetett) terhesség során.

  • Lina

    Reply Reply 2014. március 04. kedd

    Sziasztok!

    Nekem 24.héttől 2100 az értékem. Szedtem a magne B6-ot,napi 4-et,tegnap voltam megint orvosnál,azt mondta,hogy még mindig 2100 de 1 ici picit rövidült megint. Magne B6 helyett most el kezdtem szedni a béres magnéziumot(250mg) ebből állítólag,csak egyet szabad beszedni???! 2100 értékkel szeretkezés? Nem mondott semmit a doki,csak,hogy pihenjek…

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. május 26. hétfő

      Amíg nem teljesen nyitott a méhszáj (1111, 21111, 31111 értékek), addig lehet szeretkezni.

  • Dorka

    Reply Reply 2014. február 10. hétfő

    Kedves Ági!

    Nekem most rengeteget segített a 10 tévhit „felszámolása”, sokkal nyugodtabb vagyok, mert szinte mindegyik miatt aggódtam 🙂
    Köszönöm!
    12 hetes kismama

  • Adri

    Reply Reply 2013. december 20. péntek

    Szia!

    8 hetes terhes vagyok es van egy 5 eves kislanyom akinel cernagilisztat fedeztunk fel.Elmentunk az orvoshoz kaptunk mebendazole tablettat.Mindenkinek be kellett venni es 2 het mulva megint.Mivel en terhes vagyok nem vettem be,mert azt olvastam arthat a babanak.Az orvos szerint a gilisztak arthatnak a babanak.Takaritok minden nap,agynemut huzok 60 fokon mosok,mindig kezet mosunk.Kulfoldon elunk nem nagyon hiszek az itteni orvoslasban.Kerdesem,h most be kell vennem a gyogyszert v. inkabb ne.Mi art jobban a babanak?Biztos,h nekem is van,mert ma lattam oket.

    Valaszod koszonom elore is.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. január 21. kedd

      Igen, a giliszta többet árt, mint a gyógyszer. Hallgass az orvosra!

      • Adri

        Reply Reply 2014. január 22. szerda

        Koszonom a valaszod.Megismeteltuk a kezelest a csalad minden tagjanal es most en is beszedtem a gyogyszert.

  • Manna Anna

    Reply Reply 2013. december 15. vasárnap

    Sziasztok!

    Egy hete majdnen minden fogtisztításnál erősen vérzik az ínyem, főleg, amikor fogselymet használok, akkor nagyon. Előtte ezt nem tapasztaltam. Hiába járok fogorvoshoz, hiába eszem a c-vitamint, hiába mosom a fogam megfelelően és megfelelő fogkrémmel, nem segít. A kérdésem az, megfertőzheti-e ez a vérzés, a vérző fogínyen keresztül esetleg bejutható baktériumok a magzatot. Nagyon aggódok, hogy ez okozhatott valami bajt a babánál, és esetleg ezért nem mozog, mert 3 napja alig mozdul.? Minden rosszról is lehet olvasni az interneten, nem tudom már, mit gondoljak.

    köszönöm a választ. üdvözlettel, Anna

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. január 21. kedd

      Nem, ettől nem lesz baja a babának. Az ínyvérzéssel fordulj fogorvoshoz, ő egyrészt le tudja szedni a fogkövet, másrészt tud ajánlani megfelelő szereket a vérzés kezelésére.

  • Manna Anna

    Reply Reply 2013. december 15. vasárnap

    Sziasztok!

    Két kérdésem lenne: 28 hetes terhes vagyok, és az utóbbi 3 napban alig mozog a babám. Előtte intenzív, sőt néha túl intenzív mozgásokat tapasztaltam nap mint nap, majd kírúgta a hasfalam, de most, 3 napja éppen hogy csak aprókat hajlandó mozdulni. Nem segít a séta, sem a zuhanyozás, sem a csoki. Kávé után rúg párat, aztán alábbhagy. Rendben van-e ez így, vagy azonnal forduljak orvoshoz?

    A másik kérdésem, hogy egy hete majdnen minden fogtisztításnál erősen vérzik az ínyem, főleg, amikor fogselymet használok, akkor nagyon. Előtte ezt nem tapasztaltam. Hiába járok fogorvoshoz, hiába eszem a c-vitamint, hiába mosom a fogam megfelelően és megfelelő fogkrémmel, nem segít. A kérdésem az, megfertőzheti-e ez a vérzés, a vérző fogínyen keresztül esetleg bejutható baktériumok a magzatot. Nagyon aggódok, hogy ez okozhatott valami bajt nála, és esetleg ezért nem mozog.? Minden rosszról is lehet olvasni az interneten, nem tudom már, mit gondoljak.

    köszönöm a választ. üdvözlettel, Anna

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. január 11. szombat

      Rendben van ez így, néha jobban érzed a mozgását, néha kevésbé, ez normális. A fogínyvérzés gyakori tünet várandósság alatt, hormonális oka van, ha nagyon súlyosnak érzed, fordulj fogorvoshoz.

  • Babi

    Reply Reply 2013. november 11. hétfő

    Szia!

    Nagyon aggódom….itthon vagyok a most 13 hónapos kislányommal, aki még sokszor szopizik, életerős, gyönyörű gyermek. Kb. 3 hete itthon ünnepelni támadt kedvünk Férjemmel, jól éreztük magunkat, sokat nevettünk, elég sok bort megittunk, valóban sokat…de ez nem mindennapos szokásunk!!, és hát meg is kívántuk egymást..mivel még elég gyakran szoptatok, nem igazán volt normális vérzésem, gondoltam, peteérésem sincs. Ma elég furcsán éreztem magam, vettem egy tesztet, és pozitív lett…nagyon örülök, ugyanakkor aggódom is. Nem ártottunk a babának evvel az iszogatással?? Azóta ez nem fordult elő, és ezután a baba miatt nem is nagyon fog. Már kb. 3 napja szédelgek, rosszul vagyok, azért is gondoltam, újabb baba érkezik, igazam is lett. Ugye nem lett baja a picinek??

    • Gabi

      Reply Reply 2013. november 12. kedd

      A terhesség előtt elfogyasztott alkohol a magzat fejlődését nem befolyásolja. Ha gond lett volna, valószínűleg meg sem fogan, vagy korai vetélés következik be, amit talán csak egy menzesznek tudtatok volna be. Ez az egyedi eset biztosan nem fogja befolyásolni a terhességet.

      • Babi

        Reply Reply 2013. november 12. kedd

        Kedves Gabi! Nagyon köszönöm megnyugtató válaszodat!!

      • Andrea

        Reply Reply 2013. december 31. kedd

        Kedves Gabi!

        Kb. a 7. hét elején járok. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyit és mit árthattam a magzatnak ha pl. 2 hete, karácsony előtt, elég erős tisztítószerekkel takarítottam és belélegeztem a szagokat(kb. itt éreztem meg, hogy „valami” lehet, nagyon érzékenyen érintett), használtam szemkrémet illetve visszérkrémet, amelyben van A-vitamin is,ittam az ünnepek alatt pár pohár bort, sminkeltem…?
        Egyrészt olvasom, hogy az első 6 hétben nagy gondot nem okozhat…másrészt meg, hogy a legelején a legérzékenyebb a baba, most alakul ki minden létfontosságú szerv…
        Sajnos túl vagyok spontán vetélésen és egy nagyon csúnyán végződő méhen kívülin is..hát aggódok :-).
        Előre is köszönöm válaszod.

        • Gabi

          Reply Reply 2014. január 07. kedd

          Hogyha a vizsgálatok során mindent rendben találtak, és mióta tudod, babát vársz, jobban vigyázol magadra, nem valószínű, hogy a leírtak gondot okoznak.

  • Réka

    Reply Reply 2013. október 28. hétfő

    Kedves Gabi!

    Most járok a terhesség 9. hetében.
    Én azok közé a kismamák közé tartozom, akiknél nem jelentkeznek túlságosan a tünetek. Sőt, pár napja még azt éreztem, mintha meg akarna jönni. Hallottam erről a missed ab jelenségről. Az érdekelne, hogy ez milyen gyakori manapság? Tehát nem jár tünettel a gond. Köszönettel!

    • Gabi

      Reply Reply 2013. október 31. csütörtök

      Elég kicsi a valószínűsége, hogy minden jel nélkül történik meg a vetélés. Általában görcsök és vérzés is kíséri. Teljesen normális, ha a „mindjárt megjön” érzés után elmúlnak a tünetek. Ettől a terhesség még jó eséllyel zavartalanul fejlődik tovább.

  • Anita

    Reply Reply 2013. október 18. péntek

    Szép napot. Szeretném kérdezni hogy mi baja lehet a babámnak ha idegeskedek sokat. Párommal állandan veszekszünk. Sokat kiabálunk mert nem tudom hagyni magam. Kaptam tegnap 24 órás vérnyomásmérőt és nagyon magas a vérnyomásom.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. december 31. kedd

      A feszültség kihat a babára is, igyekezz megoldani a problémáidat, valamint keresd a feszültséglevezetés módjait (testmozgás pl.) A magas vérnyomással mindenképpen fordulj orvoshoz.

  • Andi

    Reply Reply 2013. október 05. szombat

    Üdvözlöm!

    11 hetes kismama vagyok és az első gyermekemet várom. Egy picit megijedtem, mert eddig elég sok probléma adódott a terhesség alatt, pedig még nagyon az elején járok. Kezdtem azzal, hogy egy endometrióma mellett estem teherbe, ami hála istennek már a 10. hétre eltűnt. Az 5. héten összeszedtem egy hányós – hasmenős vírust, ami pár napig tartott csak, de azért eléggé megviselt. Most pedig azt gondoltam megfáztam, de semmi tünetem sincs, a hőm viszont minden nap már egy hete 36,9-37,2 között van. Ön szerint ez normális terhesség alatt, vagy forduljak vele orvoshoz. Elnézést ha buta a kérdésem, de aggódom a baba miatt.
    Válaszát nagyon köszönöm!
    Andrea

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. december 09. hétfő

      Ez normális, a terhesség alatt mindenkinek hőemelkedése van, gyakran épp ez a várandósság első jele is.

  • Anita

    Reply Reply 2013. október 02. szerda

    Üdv!
    Párommal Idei év januárjától próbálkoztunk, hogy baba legyen. Augusztusban ajánlották a barátcserje kapszulát és szeptemberben végig szedtem, most csináltam egy tesztet, amin halovány pozitívat jelzett a teszt. Mikor érdemes elmenni először orvoshoz?
    (Első baba)

    Választ köszönöm előre is:)

    • Gabi

      Reply Reply 2013. október 08. kedd

      A halvány pozitív is pozitív! Ha nincs semmi panasz, akkor elég az utolsó menzesz után kb. 6-8 héttel jelentkezni először nőgyógyásznál.

      • zsebi

        Reply Reply 2013. október 17. csütörtök

        a halvány csik is csik .én is igy voltam nekem 3 teszt is halvány volt majd az elmaradás után 2 héttel volt erös csik

  • olivia

    Reply Reply 2013. szeptember 07. szombat

    szia
    en azt szeretnem meg kerdezni hogy ma ultem a szeken es nagyon eros rugast ereztem a hasamban nagyon megilyettem.
    mi lehet az?14 hetes vagyok

  • Anita

    Reply Reply 2013. augusztus 20. kedd

    Szia
    21Hetes kismama vagyok és érdeklödni szeretnék hogy normális e ha pár napja nem igazán érzem a babám de elötte éreztem. . Van szivhangfigyelöm és ott pedig hallom ahogy eluszik elöle meg mozog de mégsem érzem. . .Normális ez?azt mondták ha befelé fordul nem igazán lehet érezni. .

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. augusztus 26. hétfő

      Igen, ez normális. Ilyenkor még nagy helye van a babának és kicsi, nem mindig az elülső hasfalnál mozog.

  • Niki

    Reply Reply 2013. június 27. csütörtök

    Szia! 18 hetes kismama vagyok, és amióta most hűvösebb, szelesebb idő volt, minden nap nagyon sokat nyilallt/szúrt/csípett a hasam, szinte minden irányból. A járás volt igazán kellemetlen. Nem volt folyamatos, de egész nap tartott. A baba sokkal kevesebbet mozgott (legalábbis amennyit én érezhettem belőle). Így 4. napra jobb már a helyzet, ma több kisebb mozgást éreztem. Szerinted mi lehetett ennek az oka? Ennyire fájna, hogy nő a méhem? (Pedig jó a fájdalom küszöböm.)Kicsit aggódom, mert egy 12 hetes babát egyszer elvesztettem, és az ilyen komolyabb fájdalom megijeszt. 5 nap múlva megyek a genetikai csak a genetikai UH-ra, ha esetleg van időd, megköszönném a válaszod még előtte!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. július 21. vasárnap

      A frontváltozások okozhatnak ilyet a várandósság alatt, nem kell aggódni miatta.

  • Virág

    Reply Reply 2013. június 06. csütörtök

    Szia!
    Első terhességem hozzá teszem előjáróban :D.
    Voltam 17.héten ultrahangon. A doki elnézte az időpontot és most így a 19. héten is mennem kell. 17.héten minden rendben volt. Több kérdésem is van. 😀
    1. Nem árt a sok ultrahang a babának? Kórházban ez lesz a 3. de voltam 2szer magándokinál meg terhesség elején volt 3 hüvelyi ultrahang 5nap alatt mert volt barnás pötyögésem.
    2. Mellső oldali méhlepényem van mint mondtam 19.héten vagyok és még nem éreztem semmilyen mozgást. Kicsit aggódok bár lehet túlpörgetem a dolgot.
    3. Ha jól tudom nem szabad hanyatt feküdni már mert megfulladhat a baba?
    4. Ilyen időszakban van valami jele ha baj van a babával, esetleg nem él?
    Mint mondtam első terhesség így lehet csak túlpörgetem a dolgot. Előre is köszi

    • Gabi

      Reply Reply 2013. június 13. csütörtök

      1. 19 hét alatt ennyi ultrahang biztosan nem árt a babának.
      2. Első terhességnél kb. 20. hét környékén érezhető először magzatmozgás, ezen a lepény elhelyezkedése nem sokat változtat.
      3. Háton aludni nem célszerű a terhesség során, érdemes inkább oldalt próbálkozni, de ha néha véletlen kis időre mégis háton kell feküdni, abból még nem lesz baj.
      4. Ha a 17. héten még minden rendben volt, és azóta nem fordult elő vérzés, hasi görcs, akkor jó eséllyel minden rendben van a babával. Azóta már remélhetőleg sokat mocorog, ami tényleg megnyugtató érzés, ilyenkor tudhatjuk, hogy odabent minden a legnagyobb rendben.

  • Rita

    Reply Reply 2013. május 14. kedd

    Kedves Ági!
    28 hetes kismama vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy tehetek-e valamit annak érdekében, hogy több magzatvizem legyen? Ugyanis kevés van (nem kórosan, de elég kevés). Egyébként minden rendben van a babával (kivéve hogy méreteiben 2 héttel le van maradva a korától, de ezt nem gondolom olyan nagy bajnak – én is pici sújjal születtem anno, 2.2kg-val időben). Illetve tudom-e segíteni valamilyen testhelyzettel hogy beforduljon, most ugyanis még farfekvéses és attól tartok a kevés vízben nem is tud majd megfordulni.
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. június 01. szombat

      A baba a 36. hétig bármikor befordulhat fejvégű fekvésbe, de van, hogy még utána is, ettől nem kell félni.
      A magzatvíz mennyisége növelhető azzal, ha legalább napi 3 liter vizet megiszol, ügyelsz a sófogyasztásra és nem iszol cukros üdítőket, valamint más vízhajtó hatású italokat (pl. kávé)

  • Fodor Veronika

    Reply Reply 2013. április 03. szerda

    Szia én a 40.hétben járok és tegnap voltam ctg-n minden oké a babával, csak a nőgyógyász azt mondta mivel letelik a kiírt időpont szombaton be kell fekügyek a korházba ha addig nem indúl meg a szülés, kérdésem az lenne, ha még a gép nem jelez semmi fájást és tényleg nincs semmi baj kötelezhetnek korházi ellátásra a méhszáj értékem 2100 most, vagy válalhatom hazajövök és szügség szerint ha kell naponta v.másnaponta bejárok vizsgálatokra? Az a gond még hogytöbb nőgyógyász van és mindegyik mást mond, meg valamelyiknek még csak 39hetis vagyok? Bocs a novellámért, de légyszi adj tanácsot

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. április 06. szombat

      Ha nincs semmilyen komplikáció, nem kell a kiírás napján befeküdni, elég a mindennapos ctg vizsgálat.

  • Kriszta

    Reply Reply 2013. március 10. vasárnap

    Szia!
    Férjemmel a második babát tervezzük!Nekem térdproblémám lépett fel és ezért az orvosom SynoTabs tablettát javasolt amit a héten kezdtem el szedni!A kérdésem az lenne,hogy a tabletta szedés alatt ha teherbeesnék lenne e valami baja a babának,mert olvastam hogy a glükozamin szedése általában nem javasolt!?
    Válaszodat előre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. április 01. hétfő

      Ezt az orvosoddal kell megbeszélned. A legtöbb gyógyszer csak a várandósság egy bizonyos szakaszában káros, ha azokban a hetekben szeded, akkor gondot okoz, különben nem.

  • Brigi

    Reply Reply 2013. március 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    12 hetes terhes vagyok és az lenne a kérdésem, hogy a 13 kg-os 3 éves kislányomat emelgethetem-e? És amikor ő az ágyban fekve megrúgja a hasam, pont ahol a kicsi jelenleg van, lehet-e baj belőle? Nem volt nagy, éles a rúgás, inkább az aggodalom nagyobb!

    A válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. március 13. szerda

      Nem kell aggódni, a magzat kb. 10 centi mélyen van a hasadban, ennyitől nem lesz semmi baja. A derekadnak nem tesz jót, ha sokat emelgeted a gyermekedet, most még kisebb pocakkal ez kevésbé problémás, de nagyobb pocakkal már komolyabb derékfájás lehet belőle.

  • Annuska

    Reply Reply 2013. január 21. hétfő

    Tisztelt Kismamablog!

    Szeretnek feltenni egy kerdest, amirol mar igen sokat kutakodtam az Interneten, de sajnos elegge egymasnak ellentmondo informaciokat talaltam. Parrommal a masodik baba vallalasa mellett dontottunk. Munkam miatt azonban sokat vagyok uton, es sokat repulok. Jovo heten ujra repulnom kell, es elkepzelheto, hogy a baba mar beagyazodott. Kerdesem az lenne arthat-e a magzatnak ha a beagyazodas utan repulok?

    Valaszukat elore is koszonom.

    • Gabi

      Reply Reply 2013. január 23. szerda

      Ha egyébként egészséges, csak a terhesség legutolsó szakaszában nem ajánlott a repülés.

  • Sziszi

    Reply Reply 2012. november 13. kedd

    Kedves Ági!
    A 16 hetes vérvételen 2,7 lett az AFP értékem:(a 18 hetes ultrahangon viszont mindent rendben találtak:)mégsem nyugodtam meg teljesen:(ez az első baba és nagyon vártuk:)van okom aggódni?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. december 13. csütörtök

      A magas AFP érték nyitott gerincre utalHAT, azonban önmagában nem jelent semmit. Ha a többi vizsgálaton mindent rendben találtak, akkor nincs mirét aggódni.

  • zsuzsannaSz

    Reply Reply 2012. október 22. hétfő

    Kedves Agi. Elso trimeszterben még nem voltam napi kontaktusban macskaval, csak miutan ferjhez mentem a 17. hettol, mert a paromek bent etetik a macskat, de viszont nem piszkol be. Most a 27. hetben vagyok es elkapott a para,h. mennyire lehet meg rossz hatassal a magzatra, ha veletlenul toxoplazmozaja lenne.Kerem Ont valaszoljon minel hamarabb 🙁 a tesztem negativ volt az elso trimeszterben.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. október 25. csütörtök

      Ha már csináltattál tesztet, akkor abból kiderül, hogy már átestél a fertőzésen vagy nem. Vedd elő a leletet és nézd meg, mit mutat, ehhez itt találsz útmutatást: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/problemak-a-terhesseg-alatt/toxoplazma

      • zsuzsannaSz

        Reply Reply 2012. október 26. péntek

        terhessegem elejen volt ilyen teszt es mindkett ertek negativ lett, azutan kerultem a baratomhoz, ahol van macska kb. 1 ev koruli.ezert aggodom,neha megetetem, es megfogom, -kirakom a lakasbol ha bejon, de viszont alaposan kezet mosok. remelem nem jelent ram veszelyt 🙁 vannak amugy tunetei a toxoplazmozisnak? lenne meg egy kerdesem: a crp ertekeim a terhesseg elejetol magasak, csak 1szer volt renden….16,3.12,6.15,9.2,8.es most legutobb 18.8 lett, ez mitol lehet magas?es a babara milyen hatassal lehet? koszonom valaszat!

  • K.Kati

    Reply Reply 2012. szeptember 24. hétfő

    Szia Ági,
    borzasztóan meg vagyok fázva,semmi levegőt nem kapok az orromon, a gyógyszertárban kaptam ugyan sterimar orrsprayt, de annyit ér mint halottnak a csók.
    Gőzölésre sem sokat javul. A kérdésem az lenne, hogy elég erősen fújom már az orrom, árthat-e ez a babónak? Már eléggé kivagyok, nem igazán tudok pihenni sem, levegő híján 🙂
    Válaszodat köszönöm
    Egy 24 hetes mami

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. október 02. kedd

      Az orrfújás nem árt a magzatnak, fújd csak nyugodtan.

      • K.Kati

        Reply Reply 2012. október 02. kedd

        Köszönöm szépen a válaszod, hála Istennek túl vagyok a kórságon, bioptron lámpa hathatós segítségével. Üdv és további szép napot.

  • Juhász Melinda

    Reply Reply 2012. szeptember 19. szerda

    Szia!
    Párommal nagyon szeretnénk kisbabát,ezen a héten van peteérésem,de mind a ketten náthásak vagyunk és az lenne a kérdésem,hogy próbálkozhatunk e,vagy inkább gyógyuljunk ki a náthából és várjuk meg a következő hónapot?Válaszod előre is köszönöm!

    • Gabi

      Reply Reply 2012. szeptember 23. vasárnap

      A nátha nem befolyásolja a termékenységet. Ha van hozzá kedvetek, energiátok, próbálkozzatok nyugodtan.

  • wiky

    Reply Reply 2012. szeptember 18. kedd

    hello!
    en a 16 ik terhesegben vagyok es sainos dohanyzom, 7 tol 10 szalig naponta. Aszt szeretnem megtudni menyre karos, miben vagy esetleg jo e le mondani rola [hogyan mongyak le?), mert halotam olyant is hogy inkab egy dohanyzo anyuka mint egy ideges.
    koszonom elore is a valaszt.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. szeptember 23. vasárnap

      A dohányzás egyértelműen káros a magzatra nézve, ezért minél hamarabb hagyd abba. Ha nem tudod teljesen elhagyni elektromos cigarettával tudod pótolni a hiányát (nikotinmentessel természetesen)

  • Adrianna

    Reply Reply 2012. szeptember 13. csütörtök

    Én most vagyok elősször terhes,és nagyon boldog vagyok…17.ik hétben járok,és szeretném megkérdezni hogy normális e hogy néha lent az alhasamban érzek huzódásokat,mint mikor begörcsöl,például volt hogy orrfújás közben…és a derekam,a fenék csontom fáj,de ugy rendessen,főleg ha sokat takarítok…azt mondják ez normális..én nem tudom… már alig várom hogy megmozduljon a baba… 🙂

  • Laura

    Reply Reply 2012. szeptember 11. kedd

    Szia!

    Kérdésem az lenne, ha a tarkóredő 1,5 azaz jó volt, akkor változhat az AFP?

    Köszönöm a választ!

    19 hetes kismama

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. szeptember 14. péntek

      Az AFP értékének nincs köze a tarkóredőhöz, előfordul, hogy a tarkóredő jó volt, de az AFP alacsonyabb, vagy éppen magasabb. Ezek a leletek gyanújelek, amik utalhatnak bizonyos genetikai betegségekre, de nem szükségszerűen jelentenek betegséget.

  • szandy

    Reply Reply 2012. augusztus 25. szombat

    Kedves Gabi!

    Terhessegem 5.hetebe jarok.Reggelente neha van egy kicsi rozsaszines folyasom neha barnas.Ez mitol lehet?

  • Mia01

    Reply Reply 2012. július 31. kedd

    Kedves Ági!

    18 hetes terhes vagyok és az a problémám, hogy elég gyakran görcsöl a hasam. Már a terhességem elejétől gondom volt hasfeszüléssel, 3X2 panangint szedek is rá. Másfél hete görcsöltem be először akkor bementem az ügyeletre, de azon kívül, hogy ott kellett maradnom 3 napot nem volt semmi gond. Azóta is naponta vannak görcsök, van, hogy egész éjjel érzem a hasam .Mostanában kezdtem el érezni a babám mozgását is. A kérdésem az lenne, hogy a magzatmozgások okozhatnak görcsöket vagy esetleg lehet valami más probléma?
    Előre is köszönöm a válaszodat.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. augusztus 05. vasárnap

      A magzatmozgás görcsöket nem okoz, de a hasad keményedhet tőle, sokan ezt tévesztik össze a görcsökkel, mert azt hiszik a pocakkeményedés már görcsnek számít. A valódi fájásokat a derekadban érzed, nem csak a hasad keményedik, feszül.

  • Timi77

    Reply Reply 2012. július 25. szerda

    Kedves Ági,

    Nekem egy olyan gondom van, hogy most betöltött 16 hetes terhes vagyok és ez a harmadik terhességem. A védőnőm kérdezte már a magzatmozgást, de én nem észlelem. (A második gyereknél korán éreztem, az elsőt viszont rettentő későn.) Van okom aggódni e miatt, vagy lehet, hogy lusta a baba?

    Köszönettel
    Timi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. július 26. csütörtök

      Nem kell aggódnod, sok mindentől függ, mikor kezded érezni (hasfal vastagsága stb.), két terhesség sosem egyforma, ezért nem kötelező, hogy hamarabb kell érezned a 3. terhességnél, mint az elsőnél.

  • Monika

    Reply Reply 2012. július 11. szerda

    kedves Agi!
    En 34 hetes kismama vagyok!
    A legutobbi ultrahangon a nogyogyaszom kzolte,hogy a mehlepenyem „faradt”,vagyis olyan allapotban van,mintha a 40edik hetben lennek,vagy dohanyoznek!!(nem dohanyzom)
    Azt mondta amig a baba jol van,mozog,novekszik, nincs miert aggodni,en azert aggodom!Amehlepeny nahyon fontos szerepet jatszik!Van e valami veszely a babara nezve??
    Raadasul par napja valami nagyon furcsat vettem eszre pisiles utan a wc-papiron.Nem tudom mi lehetett nem folyas,nem is verzes volt.Szine szurkes barnas szaraz valami volt,rohantam a nogyogyaszomhoz,aki megvizsgalt de semmit nem talalt!!
    Es par honapja gyakran volt barnas folyasom is,amire szinten nem tudott magyarazatot adni!Aggodom kicsit,de ha a nogyogyasz azt mondja minden rendben…
    Valaszat elore is koszonom!!

  • Betti

    Reply Reply 2012. július 07. szombat

    Tisztelt Ágnes!Terhességem elején járok,kb.7.héten.(ultrahangra jövő héten megyek)A problémám az,hogy mikor nem tudtam hogy állapotos vagyok,addig esténként a párommal megittunk jópár üveg sört és hozzá pálinkát-nem sokat,de ittunk belőle.3 éve nem estem teherbe az előző terhességem óta,úgyhogy eszembe se jutott,hogy babás lehetek…Nem erőltettük az újabb babaprojektet,mert van már egy 4 éves ördögünk.Amióta pozitív a tesztem,természetesen egy kortyot se ittam.Az a kérdésem,hogy lehet e ettől a gyermekemnek valami fejlődési rendellenessége(nyúlszáj,magzati alkohol szindróma…stb)Korom miatt amúgy is mennem kell genetikai tanácsadásra(36 éves vagyok)azon kiderül,ha esetleg ártottam a babának?Köszönettel:egy eléggé aggódó mami

    • Vida Ági

      Reply Reply 2012. július 16. hétfő

      Az alkoholfogyasztás valóban káros a magzatra nézve, azonban mivel ez alkalomszerű volt, és még nem tudtad, hogy várandós vagy, ezért annyira fiatal volt a terhesség, hogy talán nem okoztál vele problémát. A genetikai vizsgálat során ki fog derülni, ha mégis történt valami.

  • Bálint Veronika

    Reply Reply 2012. június 14. csütörtök

    Szia!Szeretném megkérdezni hogy nem -e jelent problémát ha a babám a 23 héten még a köldököm alatt 2-3 ujjnyival helyezkedik el?Nagyon aktív és mozgékony csak aggaszt egy kicsit hogy annyira lent van.Előre is köszönöm:)

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. június 14. csütörtök

      Ez nem probléma, ahogy nő egyre feljebb érzed majd.

  • Pandus

    Reply Reply 2012. június 12. kedd

    Kedves Ági!

    Ma egy bevásárlóközpontban teljesen nekem jött egy pasi, nem tudom, hogy a hasamat èrte-e az ütközès, mert oldalt álltam ès nem figyelt rám, csak a lábamon èreztem, hogy belèmrúgott, nem fáj a pocim, nincs semmilyen tünetem, csak rettenetesen megijedtem, féltem a babucinkat. Kell emiatt aggódnóm, vagy ennyitől nem eshet baja?

    Egy aggódó 32 hetes kismamák

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. június 14. csütörtök

      A baba kb. 10 cm mélyen csücsül odabent, ennyitől nem lesz semmi baja.

  • pápai

    Reply Reply 2012. június 07. csütörtök

    szia! azt szeretném kérdezni hogyha keményebb a hasam a megszokottnál jelenthet e problémát? és még azt hogy lefele van már a baba és NAGYON élénk.jelentheti a szülés közeledtét ?egyébként csak 32 hetes vagyok. előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. június 12. kedd

      Ezek a folyamatok teljesen természetesek már a 32. héten, nem kell aggódnod miattuk.

  • Anna

    Reply Reply 2012. május 31. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    7 hetes terhes vagyok. Kb. egy hete barnás-rózsaszínes folyásom van. Rögtön elmentem orvoshoz. Ő azt mondta hüvelyi fertőzés. Kaptam Duphaston gyógyszert és kúpot is. Az ultahangon láttuk a magzat szívműködését. A magzat mérete 2,8 mm, a petezsák pedig 11 mm. 5 nappal később megint mentem ellenőrzésre. A magzat mérete 7,8 mm, a petezsák viszont még mindig 11 mm. Szívműködés van. Az orvosom szerint a magzatvíz mennyisége kevés és nem biztos, hogy megmarad a terhesség. Valóban erre számíthatok?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. június 12. kedd

      Ezt megjósolni nem lehet ilyen korai terhességben. Pihenj sokat és szedd a gyógyszert, ennyit tudsz most tenni az ügy érdekében.

  • leda

    Reply Reply 2012. május 24. csütörtök

    Szia!
    24. héten járok, 2 napja voltam orvosnál, mindent rendben talált, még mondta is, milyen aktív a picike. Azóta viszont alig érzem a mozgását, szinte semmit. Mitől lehet ez? Forduljak orvoshoz? Nagyon aggódom!
    A gyors választ előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. június 02. szombat

      Nem kell aggódnod, ebben a terhességi korban még olyan kicsi a magzat, hogy nem érzed mindig erősen a mozgását. Ha 1 napig egyáltalán nem érzed, akkor fordulj orvoshoz, de egyébként önmagában a gyengén érzett mozgás nem jelent semmit.

  • tanlov7

    Reply Reply 2012. május 09. szerda

    azt szeretném mondani hogy 04.18 azaz 4 honapos és 2 napos án ereztem a babát és azota semmit bedig már 19hetes vagyok
    nincs baja a babának????

    • Gabi

      Reply Reply 2012. május 13. vasárnap

      Általában az első mozgásokat a 20. hét környékén lehet érezni, esetleg 1-2 héttel előbb, tehát még nem jelent gondot, ha csak ritkán érzed a babát.

  • Csylluka

    Reply Reply 2012. április 01. vasárnap

    Szia Gabi. 12 hetes kismama vagyok, 2éve hogy abba hagytam a kábítószerezést de ezt a babát már nagyon szerettük volna már egy jó ideje, a védönö azt mondta hogy semmi bajt nem okozhat a babámnak, és ezt szeretném megtudni hogy veszélyt jelent e a számára? Válaszod elölre is köszönöm..

    Egy aggódó anyuka:(

    • Gabi

      Reply Reply 2012. április 03. kedd

      Ha már 2 éve teljesen abbahagytad, és nálad nem okozott maradandó problémát, jó eséllyel a babánál sem fog gondot jelenteni.

      • Csylluka

        Reply Reply 2012. április 04. szerda

        Nem nem hálla istenek nállam sem jelentkeztek gondok, és igy akkor megnyugodhatok, hogy a kicsikémnek sem lesz emiatt semmi gondja:) köszönöm szépen válaszod.

  • Ténai-Dobos Dóra

    Reply Reply 2012. március 19. hétfő

    Kedves Ági!Ma hátulról a dísztárcsánknak nekijött egy másik autó,szerencsére be voltam kötve,és nem volt nagy ütközés csak nagyon megijedtem.A terhességem 30.hetében járok,a baba mozog nincs hasi fájdalmam és semmi tünet,de nagyon félek,hogy nem lett e semmi baja.Az orvosom másik városban lakik és ez késő du. történt,így nem mentem uh-ra.Kérdésem az hogy ilyenkor kötelező uh-ot csináltatni?Köszönöm a válaszod,előre is.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 31. szombat

      Nem kötelező csináltatni, de azért érdemes legalább elmenni orvoshoz és megmutatni magad.

  • Renáta

    Reply Reply 2012. március 16. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon aggódom a baba miatt.most vagyok 11 hetes terhes,szurkál a hasam,a petefészkem,és feszít a hüvelyem.A védőnő rám hozta a frászt,mikor mondtam neki ezeket,mert azt mondta,várjuk meg az ultrahangot,reméljük ott lesz a baba..van okom aggódni?

    • Gabi

      Reply Reply 2012. március 19. hétfő

      Ha csak szurkál, nem kell aggódni. Viszont ha a fájdalom erős, görcsös és nem enyhül pihenés mellett sem, akkor nem érdemes várni az ultrahangra, menj nőgyógyászhoz.

  • nri22

    Reply Reply 2012. március 12. hétfő

    Kedves Gabi.
    28 hetese kismama vagyok. Az én problémám az lenne hogy rettegésben telt eddig a terhességem. 12 hetese vérképemen a szabad béta hcg m 3,4 volt de az ultrahangon mindent a legnagyobb rendben találtak. Aztán jött az afp ami meg 0, 71 volt. de az ultrahangon itt is minden rendben volt. Voltam Pesten is genetikai ultrahangon és 4 d n is 2x és ott sem találtak semmi rendellenességet de Én mégis félek. Árthatok a szorongással a babának? Próbálom magam nyugtatni de idönként eluralkodik rajtam a félelem. Már az orvosom is megnyugtatott milliószor de ez a nyugalom aggig tart amíg el nem jövök töle. Mivel tudnám ezeket a rossz gondolatokat elüzni?
    Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 19. hétfő

      A stressz nem tesz jót a magzatnak, de nem kell aggónod, igazából a AFP-d határérték feletti volt, van, ahol 0,71-el el sem küldenek genetikára, a béta HCG-vel ugyanez a helyzet. Ha nagyon elhatalmasodik rajtad a szorongás, javaslom, hogy személyesen keress fel egy pszichológust és beszélgess el vele, de sokat segíthet a kismamajóga, az aquanatal vagy a meditáció is a szorongás oldásában.

  • M. Kitty

    Reply Reply 2012. március 06. kedd

    Kedves Gabi !
    Terhességem 35. hetében járok. Farfekvéses a babó.Szerinted a bordámmal meg tudom nyomni a fejét ? 3 napja amikor sétáltam ,rosszul léptem le a lépcsőről, majdnem elestem.Azóta mintha fájnának a bordáim kicsit és olyan mintha szörcsögne valami bent.A baba sokat mozog.Továbbá még azt szeretném kérdezni ,hogy normális e ,hogy 34.héttől is csak havonta kell menni tanácsadásra?Megfordulhat szülésig a babó? Igaz elég nagy súlyú : 32. héten BPD: 90mm FL:60mm.Nem túl nagy a buksija?Várom válaszod.
    Köszönettel: M. Kitty

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 11. vasárnap

      Nem kell aggódnod, a bordád nem nyomja meg a fejét, ettől megvédi a magzatvíz és a méhfal.
      A baba a 36. hétig megfordulhat magától, utána már kevés a hely. A 36. hétig általában havonta kell menni, utána kéthetente (néhány orvosnál hetente)

  • Kriszta

    Reply Reply 2012. február 25. szombat

    Szia az lenne a kérdésem 4 hetes terhes vagyok a páromal ovatosan szertekeztünk nemhatoltbe teljesen , lehet ebböl gond

    • Gabi

      Reply Reply 2012. február 29. szerda

      Nem, nem lehet gond. Terhesség alatt nem tilos a szex! Nem árthat a babának!

  • kincso

    Reply Reply 2012. február 08. szerda

    ma vettem tesztet es poitiv lett eletem legszebb pillanata volt mikor meglattam a ket csikot annzira boldog vagzok

  • kincso

    Reply Reply 2012. február 07. kedd

    en meg nemvagyok tejesen biztos h jon a baba bar menstruaciohoz hasonlo tuneteim vannak bar mear par napja nemlettem beteg es a melleim is ko kemenyek es fajnak mi okozhatja ezt?

    • Gabi

      Reply Reply 2012. február 13. hétfő

      A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, de ha a menzeszed is késik, akkor egy terhességi tesztet érdemes lenne csinálni.

  • Vilcsike

    Reply Reply 2012. január 04. szerda

    Szia!

    5 hetes kismama vagyok!Az egyik este borzalmasan fájt a fogam és bevetten 1 szem algopyrint!Lehet tőle valamilyen baja a kisbabámnak?

    • Gabi

      Reply Reply 2012. január 04. szerda

      Ne aggódj, nem lesz baj! Ha nincs rendben a fogad, minél előbb menj el fogászatra! Viszont ilyen esetekre írass fel olyan fájdalomcsillapítót, amit terhesség alatt is biztonságosan lehet szedni.

Leave A Response

* Denotes Required Field