Mikor múlik már el?

A terhességi tünetek nem múlnak el a szülés után azonnal (bár reménykedünk benne :)), hanem még hónapokig megmaradhatnak. De meddig normális, és mikor kell orvoshoz fordulni?

 Mikor múlik már el?A terhesség utolsó heteit számos kellemetlen tünet nehezíti meg, és többnyire abban reménykedünk, hogy ezek a szülés után nyomtalanul elmúlnak. Sajnos azonban a szülés utáni napon azt kell tapasztalnod, hogy egy részük még mindig megvan és még hetek-hónapok múltán sem akar elmúlni.

A szervezet a szülés utáni 6 hétben nagyjából visszarendeződik, a hormonok azonban még mindig egészen más „üzemmódban” működnek, mint a várandósság előtt, ezért aztán egyes tünetek csak fokozatosan múlnak el, illetve rendeződnek vissza.

A bőr változásai (zsírosabb vagy szárazabb lett, pattanásos lett vagy elmúltak a pattanások) például gyakran csak a szoptatás abbahagyása után állnak vissza „eredetibe”, azaz akár 1-2 év is eltelhet, mire elmúlnak.

A hajhullás nagyjából 2-3 hónappal a szülés után kezdődhet és akár 6 hónapig is eltarthat. Ha ennél tovább húzódik, akkor kell orvos segítségét kérni, egyébként teljesen normális a hajhullás (mivel a terhesség alatt kevesebb haj hullik ki, mint normálisan)

A derékfájás legalább fél-1 év mire teljesen megszűnik, de ha nagy súlyfelesleget szedtél fel, nagyon nagy volt a pocakod, akkor akár végleg érzékenyebb lehet a derekad az emelésre, hosszadalmas állásra, mint a szülés előtt.

Az aranyér is végleg megmaradhat, különösen ha a szülést követő időszakban is székrekedésed van, ezért érdemes odafigyelni a rostdús táplálkozásra és a legalább napi 2 literes vízfogyasztásra.

A kézzsibbadás mértéke fokozatosan csökkenhet, de akár 1-1,5 év is elmúlhat, mire teljesen megszűnik (ez is összefügg a hízás mértékével, ha sokat híztál lassabban múlik, illetve nyáron is lassabban múlik el).

A mellek mérete a szoptatás hónapjai alatt egyre csökken (ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb tej van benne, hiszen a mellek egy része ilyenkor a hormonok jóvoltából nagyobb). Sajnos a szoptatás befejeztével eléri eredeti méretét, sőt még annál kisebb is lehet, mint volt és kevésbé feszesnek tűnhet.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Beus

    2010. december 01. szerda

    31 hetes terhes vagyok.Napközben sokat fáj,görcsöl a hasam,és aranyérrel is küzdök ami nem akar múlni(véres-alvadt véres a székletem,hiába kezelem).Szóltam az orvosnak,de nem reagáltak rá.Mit tehetek,vagy ez normális aranyér tünet? köszönettel.

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Igen, ez az aranyérrel együtt jár, Hemorid kenőcsöt használhatsz rá, valamint ne egyél fehér kenyeret, és egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, rostos ételeket.

  • Kiss Noémi

    2010. október 25. hétfő

    És azt még elfelejtettem hogy az is normális-e hogy még mindig néha olyan érzésem van, mintha meg akarna jönni.
    Elnézést, ezt az előzőből kifelejtettem…:)!
    Nagyon köszönöm!
    noemi

    Válasz: Igen, ez teljesen normális koraterhességben.

  • Kiss Noémi

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!

    6 hetes terhes vagyok, és még mai napig is érzem hogy szúrkál a hasam, belehasít itt ott… kérdésem hogy ez normális-e ebben az időben?
    köszönöm válaszod!
    noemi

    Válasz: Igen, ez normális.

  • Szántó Mária

    2010. augusztus 28. szombat

    28 hetes terhes vagyok de még mindig hányok émelygek,és a sok hányástól már rettenetesen fáj a nyelőcsövem a torkom a gyomrom a mellkasom.Az orvosnak hiába mondom azt mondja egyek kekszet majd 1x elmúlik.hosszú hetek óta nem alszom és nagyon szenvedek,mit tehetnék,a tejet már liter számra iszom mert ez segít 1 kis ideig? köszönöm

    Válasz: Homeopátiás szerekkel tudsz segíteni ezen pl. Sepia 9CH napi 3×3 golyó. Ezenkívül segíthet a gyömbér is tea, keksz vagy akár üdítő formájában is.

  • Molnár nikoletta

    2010. május 17. hétfő

    Nekem olyan problémám lenne,hogy 6 hónapja szültem az első babámat,utána rendesen meg is jött,minden rendbe volt kb másfél hónappal ezelőttig,azóta viszont másfél-két hetes szünetekkel állandóan vérzek és olyan mintha még mindig tisztulnék(fura dolgok távoznak belőlem)!Normális ez vagy orvoshoz kell mennem vele?Lehet hogy a fogamzásgátló miatt van?előre is köszönöm válaszát!

    Válasz: Szerintem menj el vele orvoshoz, ugyanis a terhességből gyakran marad vissza ciszta, amit kezelni kell, ez okozhat ilyen vérzéseket.

  • Krisz

    2010. február 25. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem olyan problémám van, hogy kb. 3-4 hetes terhes lehetek (ma csináltam tesztet) és kb. másfél hete görcsöl a hasam, mintha meg akarna jönni. Még éjjel is felébredtem a fájdalom miatt. Ez normális? Egyébként a napokban kellett volna megjönnie, először, annak tudtam be ezt a fájdalmat. Lehet, hogy elfogok vetélni, azért van ez a nagy fájdalom??
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Nem, ez teljesen normális dolog, hogy a menses kimaradásának időpontjában olyan érzésed van, mintha „meg akarna jönni”, ez a koraterhesség velejárója, a vetélésnek nincsenek ilyen előjelei.

  • lukacs edit

    2009. július 13. hétfő

    MENNYI IDÖSÖN TISZTUL KI A LATASA A CSECSEMÖNEK.KÖSZÖNÖM

    Válasz:
    1 hónaposan már jól lát.