Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban „megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt„Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

  • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a „szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
  • a szervezet „emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
  • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem „igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező „menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor „megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor „meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 837 Comments

  • Lina77

    2009. június 23. kedd

    Szia!

    Mi férjemmmel reménykedünk az áldott állapotban.

    Szituációm: 3-3,5 hete 2terhességi teszt is pozitívat mutatott, elmentem a nőgyógyászomhoz és azt mondta, hogy még nagyon korai bármit tenni, így menjek vissza a következő menstruációm (szokott ideje) után.

    Problémám: 20-án szokott megjönni és aznap valamilyen barna folyásom volt, de nem aggódtam, mert nem volt benne vér. A folyás 2.napján, este(tegnap) elkezdett görcsölni a hasam, éjjelre erősődőtt a fájás és kb.hajnali 1 körül mikor kimentem láttam, hogy sokat véreztem, azóta is vérzek, de maradt a barna folyás is és sajnos a hasgörcsök is.

    Kérdéseim: Lehet, hogy elment a baba? Vagy nem is voltam terhes, csak valami megzavarta a hcg-met és azért mutatott 2 csíkot? Vagy ez normális is lehet a terhesség 1-2.hónapjaiban?
    Ha esetleg lenne valami tanács a hasgörcsre azt is írdd meg légyszíves!

    Uí:Természetesen amint végez érnek a folyások/vérzések megyek a dokihoz, csak addig jó lenne valamit tudni.

    Előre is köszönöm a válaszod!

    Üdv:
    Lina

    Válasz: Sajnálom, hogy csak most tudok válaszolni! Ha a teszt pozitív, az terhességet jelez. Pozitív teszt ritkán téved! Viszont! Terhesség alatt ha erős vérzés jelentkezik, főleg, ha görcsök is kísérik, akkor az sajnos gyakran a vetélés jele, előjele, és orvoshoz kell menni, nem kell megvárni, hogy elmúljon, mert akkor már késő lehet. Azért remélem, már véget ért nálad a vérzés, és nincs semmi baj.

  • Bubu

    2009. június 22. hétfő

    Sziasztok!Már megint én!A mensim 5napos volt!Tegnap világosbarna folyásom volt!Akkor most terhes vagyok?Lehet a beágyazodás jele?utoljára 1hete voltunk együtt kb.!Valamelyik nap délután nagyon fájt a fejem és hányingerem is volt!A hasamban nagyon enyhe szurkálásokat érzek,ugy általában 1nap 1szer.(változo helyeken:köldökömtől balra,jobbra,alatta).Köszönöm

    Válasz: Ez lehet a beágyazódás jele is, de valószínűbb, hogy a menses okozta. Ha viszont 1 hete voltatok együtt, akkor még nem lehet a beágyazódás, mert az legkorábban a 7-10 nap között van. A teszt is csak később mutatja ki, tünetek meg csak a beágyazódás után kezdődnek.

  • Csilla

    2009. június 22. hétfő

    Sziasztok!

    Az én kérdésem az lenne, hogy fogamzásgátló gyógyszert szedek már egy jó ideje, és kb. egy hónapra abbahagytam a múlt hónapban. Azalatt az idő alatt óvszerrel védekeztünk, de nem mindig az elejétől fogva. Ismét szedem a gyógyszert, egy hónapja, és most jött meg a menstruációm 20-án, még mindig tart, de kevesebb mennyiséget tapasztalok, mint máskor. Lehetséges, hogy terhes vagyok, vagy lehet idegi alapon is? Vagy mi lehet a baj?
    Előre is köszönöm a válaszotokat!

    Válasz:
    Gyógyszer abbahagyása után közvetlenül van esély teherbeesésre. Ezt követően ha rendesen megjött, akkor viszont kicsi erre az esély. De gondolom, hogy megjött, mert a gyógyszert a menzesz első napján kell elkezdeni. Előfordulhat, hogy a mennyiség erősödik még ahogy telnek a napok. Egyébként ha csak a mennyiség tér el, az időtartama a megszokott, és a színe is normálisan piros, akkor nem valószínű, hogy terhesség áll a háttérben.

  • niki

    2009. június 19. péntek

    Sziasztok!
    2 hete is együttvoltam a barátommal meg 7főn is…és kedden kellett volna megjönnie. Kedd helyett pénteken jött meg de kedden jelentkezett már a -mindjárt megfog jönni érzés.-. Óvszerrel védekeztünk.A mai vérzésem gyengébb volt a megszokottnál. Lehetek terhes?Lehet hogy csak a hétfői együttlét miatt késett??

    Válasz: Késés előfordulhat, de ha óvszerrel védekeztetek, amiatt nem valószínű a késés. Azóta már remélhetőleg megjött rendesen.

  • apple

    2009. június 17. szerda

    sziasztok. 6 hetes terhes vagyok a teszt alapjan. Korulbelul 2 hete puffadsagot es szurkalasokat erzek az alhas es a koldok koruli reszen. Ez normalis, vagy aggodalomra ad okot? Verzesem, folyasom nincs.

    Válasz: Ha nem erős fájdalom, akkor nincs ok az aggodalomra!

  • Ancsi

    2009. június 17. szerda

    Sziasztok!

    Csináltam 2 tesztet különböző napokon, mindkettőn 2-2 csík jelent meg, és folyamatosan fedezem fel a terhesség különböző tüneteit. A kérdésem az lenne, hogy mennyire normálisak a kisebb alhasi görcsök (olyan „meg fog jönni érzés”) a terhesség első heteiben és kb. mennyi ideig tart? Ez idő alatt szabad-e szexelni, vagy ez esetleg növeli a vetélés esélyét? Mennyi idővel a terhesség valószínűsítése után forduljunk nőgyógyászhoz? -> Egy orvosrokonom azt ajánlotta, hogy ne rohanjak egyből nődokihoz, hanem várjak kb. még 2 hetet, de én tudni akarom hogy minden rendben van-e. Eddig nem szedtem terhességi vitamint, ha csak kb. 5 héten kezdem szedni, akkor addig nem lesz baja a babának? Remélem minden kérdésemre kapok választ, amelyet előre is köszönök!

    Válasz: A kis szurkáló érzés normális. De ha erős a fájdalom, vagy erősen görcsöl, akkor érdemes orvoshoz menni. Ha semmilyen panasz nincs, nem kell elzárkózni a szextől. Ha nem szedsz magzatvédő vitamint, attól még nem lesz baja a babának, csak a vitamin szedése csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának lehetőségét. Az orvos korai terhességnél lehet hogy csak kézzel vizsgál meg, és csak a méh megnagyobbodásából állapítja meg a terhességet. Jobb esetben ultrahangot is csinál, ahol már 6-8 hetesen szépen hallható a baba szívhangja is. De az első hivatalos UH vizsgálat csak 12 hetesen van. Addigra már jó, ha túlvagy az első orvosi vizsgálatokon.

  • Bubu

    2009. június 17. szerda

    Elfelejtettem irni hogy május 29.-én csináltam tesztet ami negativ lett!A második csik „helyét” viszont láttam,fehér szinü volt!Most pedig pár napja egyfolytában pisilnem kell!Köszönöm:)

    Válasz: Ez sajnos egy egyszerű felfázástól is lehet.

  • Bubu

    2009. június 17. szerda

    Sziasztok!Áprilisban 15-16.-án kellett volna megjönnie,késett:29.-én jött meg!Tartott 4 napig(általában eddig szokott)!Normális vérzésem volt!(amugy 13-án voltunk együtt és bennem ment el).Babát szeretnénk tehát folytattuk a probálkozást!Most pedig junius 14-én jött meg!Lehetek terhes??? A választ előre is köszönöm!

    Válasz: A május 29-i teszt után is teherbe eshettél, így ha most is gyanakszol (nem a szokásos erősségű a vérzés, nem élénk piros, és 14-e után már ma kezd is elmúlni) akkor most egy újabb tesztet lenne érdemes csinálni. Ha a vérzés a megszokottól nem tér el, akkor sajnos nem valószínű, hogy terhes lennél.

  • Noci

    2009. június 16. kedd

    Sziasztok!Azt szeretném megtudni,hogy vettem 2 hete terheségi tesztcsikot az kimutatta,hogy terhes vagyok.De 14 én megjött a menzeszem és elég erös.Abban kérek választ,hogy most terhes vagyok vagy elment a baba.Mert elöte is hánytam széldültem kivántam dolgokat sürü vizelés,és ez most sem változot.Elmenyek nögyogyászhoz vagy várjam meg mig elmülék és utána is vegyek egy tesztet?Köszönöm a segitséget.

    Válasz:
    A terhesség alatti vérzés, főleg ha erős, az nem természetes. Szerintem mindenképp menj orvoshoz! Pihenj sokat, és nyugodj meg! Sajnos előfordulhat, hogy vetélés, de más is lehet!

  • Szircsák Edina

    2009. június 13. szombat

    2 hónapja lefeküdtünk a barátommal úgy hogy menstruáltam 1 napja volt hogy megvolt épp azóta is rendszeresen megjön élénk piros színű! Lehetek terhes?

    Válasz: Ha azóta is normális a menzeszed, nem valószínű, hogy terhes lennél.

  • Kinga

    2009. június 12. péntek

    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem.Május 26.-án voltunk együtt a párommal,minden védekezés nélkül (szeretnénk egy picit).De a sok eszemmel elfelejtettem,hogy június elsején fog megjönni.Na de nem jött meg.Pedig mindig pontos.Vettem tesztet,ami negatív lett.9.-én voltam nőgyógyásznál,erre megjött.Illetve vmi olyasmi,mert nem olyan erős.Ugyanúgy megvan a hányingeres tünet,meg a mindjárt elájulok is.A nőgyógyász nem tudta megmondani,hogy jön-e a baba,visszakel mennem 2 hét múlva.Elképzelhető,hogy terhes vagyok?Vagy ez vmi más miatt van?

    Válasz:
    A teszt lehet tévesen is negatív, talán nem volt még akkor elég idős terhesség ahhoz, hogy a teszt kimutassa. A szédelgés, hányinger lehet terhességi tünet, de akár egy gyomorrontás miatt is lehet. Ha az orvos sem tudta kizárni, akkor lehetséges, hogy terhes vagy. Esetleg valami másfajta tesztet még kipróbálhatnál, ha nem tudsz 2 hétig bizonytalanságban maradni.

  • Mimi

    2009. június 11. csütörtök

    Sziasztok!

    Teljesen meg vagyok ijjedve. 26-28 napos szokott lenni a ciklusom, ez ebben a hónapban is így volt. 9-én délelőtt megjött, de mára már alig van vérzésem. Számomra ez szokatlan, hisz a vérzésem mindig 5-6 napig szokott tartnai és elég erős. Hát ezt most nem lehet állítani. Lehetséges, hogy terhes vagyok? 3 éve volt méhen kívüli terhességem, bár akkor abszolút nem volt vérzésem. Párommal ovszerrel védekezünk, bár nem mindig az aktus elejétől.
    Válaszotokat előre is köszönöm!

    Válasz:
    Az óvszer sem véd sajnos 100%-ban, és az előváladékban is előfordulhat spermium, így a terhességet nem lehet teljesen kizárni. De csak az enyhébb vérzés miatt még nem biztos, hogy terhesség van a háttérben. Lehet, hogy holnapra még visszaerősödik a vérzés. Ha viszont teljesen elmúlik, a megnyugtatás kedvéért érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • amina

    2009. június 10. szerda

    én csak annyit mondanék az olvasottakból nekem 2 hónapig meg volt rendesen ahogy kell minden hónapban és ugyan azon a napon de a terheségnek a jelei nálam is meg voltak a többiek azt mondták csak beképzelem az egészet de a menzesz végén vetem tesztet és 2 csíkot jelent meg az orvos később meg erősítette hogy ez terheség és láss csodát 8 hetes terhes voltam úgy hogy lányok ha úgy érzitek hogy azok vagytok csak nyugodtan vegyetek tesztet mert én vagyok rá az élő példa. Ezért is írtam a levelet ha valaki ilyen kérdéseket vár sziasztok

  • Reni

    2009. június 09. kedd

    Sziasztok!

    2terhességemből 1 megmaradt,sajnos egy vetéléssel végződött.A terhességek alatt egyáltalán ,kicsit sem volt mensim.
    2napja meg kellett volna jönnie,aggódtam ezért csináltam egy tesztet,csak utána vettem észre hogy megjött.A teszt viszont pozitív lett.Lehet ez azért mert a mensi alatt megváltozik a hormonháztartás?És csak azért lett pozitív?
    Mindkét terhességemet éreztem,már mensi előtt tudtam hogy babás vagyok!
    A másodiknál 4hós baba mellett estem teherbe mensi nélkül és azt is már 5hetesen tudtam!
    Most semmilyen előjel nem volt!Magam megnyugtatására csináltam tesztet.Kérlek nyugtassatok meg,hogy a mensi miatt csalhatott a teszt!

    Válasz: Sajnos nem tudlak megerősíteni. Ha a teszt pozitív, akkor az terhességet jelez. Mivel a tesztek a HCG (terhességi) hormont mutatják ki, ami pedig csak terhesség esetén van jelen a szervezetben.

  • kicsilany11

    2009. június 08. hétfő

    Udv!

    Utoljara majus 21-en jott meg a mensim, normalis piros szinu volt, habar a szokottnal kevesebb, de megvolt mind a 6-7 nap. viszont miutan veget ert, eros alhasi gorcsoket ereztem, es mintha tuvel szurkaltak volna,ez kb. egy hetig tartott, most semmi bajom:P … mellem kicsit szur neha…de mas tunetek nincs. nm tudom mitol/miert fajt utana a hasam:( lehet stressz miatt…vedekezni vedekeztunk a parommal. tesztet meg nm csinaltam,pedig mar napok ota megvettem(felek, hogy ,,baj” van, hamar az ovszer nm 100% biztos) Koszonom a valaszt!

    Válasz: Az igaz, hogy az óvszer nem véd 100%-ban, de ha megfelelően használják, és nem szakad ki, nem csúszik le, akkor azért elég kicsi esélye van a teherbeesésnek. Az alhasi görcsöket nem feltétlen a terhesség okozza, más miatt is lehet, főleg, ha nem a menzesszel egy időben, hanem utána érezted. Az jó, hogy már elmúlt, de ha erős fájdalmat érzel, az sosem természetes, érdemes orvoshoz menni olyankor. Ha továbbra is bizonytalan vagy, a tesztet érdemes lenne megcsinálni, lehet, hogy kiderül, fölösleges volt az ijedség!

  • Macus

    2009. június 08. hétfő

    sziasztok!van egy olyan problémám,hogy május 23-24-e körül eggyütt voltam a párommal,és azután máj.30-án megjött és június 5-én elmult a menstruációm,de azóta elég sűrűn van hányingerem,tesztet csináltam,de negatív lett.szombat reggel már hányingerrel keltem,és egész délelött 5-ször mentem a wc-re hányni.már a vége fele csak epéztem.a vizeletem sem olyan színű mint máskor.mostanába picit sárgább,de nem csíp.mitől lehetnek ezek.előre is köszönöm.

    Válasz: Például valamilyen fertőzéstől, vírustól… Ha terhes lennél, akkor a tesztnek már ki kéne mutatnia.

  • Rika

    2009. június 06. szombat

    Szia,
    Márciusban hagytam abba a fogamzásgátlót, aprilis 27-én meg is jött a menstruációm, aztán most június 2-án jött meg, 9 nap késéssel, és csak 3 napig tartott…a színe sem volt élénk piros inkább barnás….Szerinted ez mitől lehet?

    Válasz: A fogamzásgátló abbahagyása után eltelhetnek hónapok is, mire újra rendesen beáll a ciklus. A késés meg a nem megszokott vérzés ettől is lehet, de ha ilyen vérzés van csak, a terhességet sem lehet kizárni. Hogy a bizonytalanságot kizárd, csinálhatsz egy tesztet.

  • Pumukli

    2009. június 05. péntek

    Két hónapja szültem, azóta most jött meg először a menstruációm. Hat napig tartott, május 24-én kezdődött és sokkal nagyobb mennyiségű volt, mint régen, kb. fél óránként kellett betétet cserélnem. Május 10-én voltunk együtt a férjemmel. Mostanában reggelente és időnként napközben is hányingerem van. Ha ilyen erős és hosszan tartó vérzésem volt, akkor az nem lehet terhesség ugye? Esetleg hormoningadozástól lehetséges a hányinger?

    Válasz: Szülés után előfordul, hogy teljesen máshogy zajlik egy ciklus, mint a terhesség előtt. És mire beáll, az is időbe telik. A hányinger nem tudom mitől lehet, de akár a hormonok is okozhatják.

  • bubu11

    2009. június 05. péntek

    bocsi még 1 kérdés: ha este szexeltünk óvszerrel, és utána reggel is, (közbe nem fürdött, nem mosta meg a farkát) úgy lehet baj? nem maradhattak rajta hímivarsejtek?

    Válasz:
    Nem!

  • bubu11

    2009. június 05. péntek

    szijjasztok!
    Nagyon félek hogy terhes vagyok!! 4 hónapja szedek fogamzásgátlót rendesen, mellé óvszert használunk! Canestent krémet használok gombára, az utolsó héten 2 nap sok alkoholt fogyasztottam. Nemsokára meg kell jönnie! Ezek csökkenthették a tabi hatását? Még 1 kérdés: ha a barátom szex előtt kézze „odanyúl” simogatni stb.., és előtte hozzáért a farkához(megigazította az alsónadrágban), attól lehetek terhes? Nagyon félek minden hónapban. 18/ L

    Válasz:
    Ettől nem lehetsz terhes! Az alkohol pedig akkor csökkenti a tabletta hatását, ha hánysz is miatta, és kijön a gyógyszer.

  • Márti

    2009. június 05. péntek

    Sziasztok!

    Május 31-én jött meg, de már előtte egy nappal is jelentkezett nálam a szédülés és a hányinger. Azóta folyamatosan jelen van, főleg reggelente. A menstruációm még mindig tart, teljesen normális: piros, normális mennyiségű, és az időtartama is így szokott lenni. Késett ugyan néhány napot, de ez nálam már megszokott, mivel nem szedek fogamzásgátlót, de természetesen óvszerrel mindig védekezünk. Lehetséges a terhesség vagy ez valami más probléma lehet?

    Válasz: Valami más miatt lehet ez. Akár felfázás vagy frontérzékenység okozhatja, terhesség biztosan nem.

  • fikuszka

    2009. június 05. péntek

    Üdvözlök mindenkit!
    Lenne egy kérdésem. Ma lettem nyolc hetes terhes kismama. A terhességem alatt megjött az első menzesem,az első nap rendesen, csak a második, harmadik napon volt kevés vérzés. A melleim érzékenyek maradtak ezért csináltam egy tesztet, ami pozitív lett. A hatodik terhességi héttől folyamatosan vérzek, egy-két élénkpiros pötty. Kórházban is voltam egy hétig, ahol Duphaston és Rutascorbin gyógyszereket írtak fel naponta 3×1-et. A baba eddig zavartalanul fejlődött, de a vérzés annak ellenére, hogy az orvosok azt jósólták, hogy el fog múlni, nem múlt el, ha nem fekszem, akkor kicsit erősödik is. De nincs hátfájás, se görcsölés a gyógyszereket folyamatosan szedem. Mi lehet a probléma, aggodnom kéne? Kellene még hormrovizsgálatot végezni?

    Válasz: Ne aggódj. Tartsd be az utasításokat és pihenj sokat. Ez hormonális probléma, néhány hét alatt teljesen el fog múlni.

  • Candy

    2009. június 04. csütörtök

    Sziasztok!
    Nekem az lenne a problémám, hogy április 26.-án jött meg a bajom az előtt pár nappal volt egy hüvelyi fertőzésem amire kaptam hüvelykúpot és akkor a menstruáció alatt nagyon görcsöltem! Most május végén már görcsölt hasam de csak június 2.- án elkezdett megjönni és 3.-án megjött rendesen! úgy ahogy szokott! De úgy veszem észre, hogy nem annyi a vézésnek a mennyisége! A páommal voltunk együtt, úgy védekeztünk, hogy az elején nem húztuk fel a gumit de utána igen! Arra gondoltm, hogy lehet terhes vagyok de kizártnak tartom mer nem történt olyan amitől terhes lehetnék! Lehet, hogy a fertőzésből maradt vissza valami vagy terhes is lehetek?? Válaszotokat előre is köszönöm!

    Válasz: Lehet a fertőzés miatt is, viszont az óvszer sem nyújt 100 %-os védelmet. De még lehet, hogy erősödni fog a vérzés.

  • ercsi

    2009. június 04. csütörtök

    sziasztok!a baratom 1,5 honapja kulfoldon van,mikor elment utana normalis volt a havim,de most csak 1,5 napig tartott es az utolso fel napban barnas is volt,mennyi az eselye h terhes vagyok?

    Válasz: Ha a múlt hónapban rendesen megjött, akkor nem valószínű, hogy terhes lehetsz. (A rendesen alatt értem, hogy a megszokott ideig tartott, normális mennyiségű és a megszokott piros színű volt.) Ha bizonytalan vagy, egy tesztet érdemes csinálni.

  • bambi23

    2009. június 02. kedd

    Megjott a mensim de kesve,olyan 5 napot, a 4,napon csinaltam tesztet ami negativ volt.Masnap megjott,de csak 2 napig tartott.Mennyi az eselye h terves vagyok? a teszt kimutatta volna akkor nem?

    Válasz: A tesztek többsége csak a 12 napostnál idősebb terhességet képes kimutatni. Ha ennél fiatalabb, akkor lehet tévesen negatív a teszt. Terhesség alatti vérzésnél pedig nem csak az időtartam számít, hanem az is, hogy a megszokottnál kevesebb mennyiségű, és csak barnás, nem élénk piros vérzés van.

  • Kati

    2009. június 01. hétfő

    Szia! A kérdésem az lenne, hogy 3 hónapja hagytam abba a fogalmzásgátló szedését eddig 2 x napra pontosan megjött, ahogy szokott, de ebben a hónapban a vérzésem sokkal gyengébb, és szinte olyan mintha meg sem lenne. (2napja tart ez) Csináltam egy tesztet pénteken, de negatív volt. Lehetek terhes?

    Válasz: A fogamzásgátló abbahagyása után (még ha eleinte rendesen meg is jött), lehetséges, hogy összezavarodik egy időre a hormonháztartás. Lehet emiatt is a nem megszokott vérzés, de előfordulhat terhesség is. Ha pl. nem telt még el 12 nap a megtermékenyülés óta, akkor lehet, hogy még nem tudja kimutatni a teszt. De az is lehet, hogy ez már a normális vérzés előjele.

  • szamoca

    2009. június 01. hétfő

    Sziasztok!

    27.napra megjött , 2 napig normálisan menstruáltam majd hirtelen ,mintha elzárták volna vége lett. Ez lehet bármi problémának jele, vagy csak a stressz miatt van?

    Válasz: Lehet a stressz miatt. Ha rendesen piros volt, nem valószínű a terhesség, de ha megnyugtat, egy tesztet csinálhatsz.

  • Tamara

    2009. május 28. csütörtök

    Sziasztok!
    lenne egy kérdésem hogy ha terheség van akkor mennyi idős terheségnél vanak a rosszullétek? A hányiger,szédülés,aluszékonyság,és a többi hány hetes korban jönnek elő. Válaszotokat elöre is kösszönöm!

    Válasz: A terhesség első tünetei leghamarabb a fogantatástól számított 10. naptól érezhetők. Hivatalos számítás szerint ilyenkor már majdnem 4 hetesnek számít a kismama. Az esetek legnagyobb részében a hányinger, szédülés a 12. hétig tart. Persze, van aki nem ilyen szerencsés.

  • Di

    2009. május 27. szerda

    Udv! Az utolso menszeszem elso napja aprilis 24. Majus 17volt masfel napos koztes verzesem Eros piros szinu. Ferjemmel tobbszor is voltunk egyutt, ovszer vedekezunk de volt hogy az aktus elejen ovszer nelkul belem hatolt. Szamolasaim alapjan 5 napja kesik a menszeszem. Gyenge alhasi, derek fajdalmaim vannak a melleim is egy kicsit fajnak.tobb tesztet is csinaltam mind negativ. Ennek ellenere lehetek allapotos vagy pedig a dieta Es a lindaxa nevu gyogyszertol kesik a verzesem. Elore is koszonettel!di

    Válasz: A negatív tesztek ellenére is előfordulhat terhesség, mert az óvszer sem nyújt 100 %-os védelmet, de ha soha nem szakadt ki és nem csúszott le, ennek azért elég minimális az esélye. Drasztikus fogyókúra képes összezavarni a ciklust, tehát ez is állhat a háttérben.

  • Csibi

    2009. május 26. kedd

    Szia!

    december óta havi szinte szedek antibiotikumokat, (álítolag felfázások miatt, de már kétlem, hogy csak ez van a háttérben) március 27.én elmúlt a menszseszem, majd ismét antibiotikumot kellett szednem. Tudom, hogy az antibiotikum befolyásólhatja a f.gátló hatását ezért kivártunk a párommal egy kis időt és csak utána voltunk együtt. április 5-én szedtem be az utolsó antibiotikumot és április 17-én voltunk együtt, majd megjött. közben abahagytam a fogamzásgátlót, de ismét antibiotikumot is szedtem. most május 22-én jött meg. Múlóban van de oylan furán érzem magam. Alhasi fájdalom, puffadság, szurkáló érzések az alhas és a köldök körülötti részen. Kérdésem, hogy lehetek e terhes? Vagy esetleg valami fertőzésem vagy gombám lett a sok anitbiotikum szedésétől. Rengeteg orvosnál voltam már, de mindegyik mást mond és újabb antibiotikumot ír fel. A nőgyogyász azt mondja urológia i hugyuti probléma az utológus meg hogy nőgyógyászati. Már nem tom kihez menjek. Szóval csináljak tesztet és menjek el orvoshoz, hogy mitől jönnek vissza a folyamatos panaszok?

    Válasz: Az antibiotikum szedés, főleg, ha ilyen gyakori, nagyon meg tudja zavarni a fogamzásgátló hatását. Ezért előfordulhat, hogy terhes legyél. De a tünetek nem csak ezt jelezhetik. Egy teszt jó lenne, ha más nem, tudnád, mi is a helyzet. Orvos ügyben nem tudok mit mondani, ha már ők se tudják… Egy fertőzés azért nem szokott ilyen kitartó lenni.

  • Silvia

    2009. május 25. hétfő

    Sziasztok!
    Kösszönöm a válaszotokat! Lenne még egy kérdésem és ha most van terheségem az orvosok tudni fogják hogy mennyi idős terhes vagyok nem fognak elszámolni? Mi vel én nekem még meg volt áprilisban a menszeszem mert jelenleg nem élek házas életet 1-hónapja?
    Válaszotokat elöre is kösszönöm.

    Válasz: Ha bizonytalan a menses, akkor az ultrahang méretek alapján pontosítják a kiírás időpontját.

  • ren

    2009. május 24. vasárnap

    Szia!
    Április 17-26-ig volt meg utoljára. Szombaton (május 23-án) csináltam egy tesztet, pozitív lett, egyértelműen. Amikor már időszerű lett volna megjönnie, előtte is émelygést, hányigert éreztem, így kicsit „gyanus” volt az eset. Azért is vártam szombatig, mert biztosra akartam menni és pénteken este ici-pici barnás foltot észleltem, ami ma (vasárnap) is picit jelntkezett. Holnap hívom fel az orvosomat, mert megbeszéltük, hogy a pozitív teszt után jeletkezek. Bromocriptint szedek 2,5 hónapja, endometriózissal műtöttek tavaly. Ez a pici barnás „dolog” nagy problémát jelenthet?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Amíg csak pici és barnás, nem lesz gond! Remélem, az orvos is megnyugtat!

  • Silvia

    2009. május 24. vasárnap

    Sziasztok!

    Én nem is tudom hogy hol kezdjem nekem április 03.-án volt a menszeszem és még ebben a hónapban 29.-én is meszeszem volt de most még nem volt ebben a hónapban és sokszor szédülök,hányingerem van és többször aludnék napközt többet is eszem mit szoktam. Nem tudom most lehetek-e? terhes vagy nem vagy csak mert sokat idegeskedem ez lehet a probléma? Van két gyermekem de még így nem voltam ezért gondoltam ti tudtok nekem segiteni válaszotokat segitségeteket előre is kösszönöm.
    Silvia

    Válasz: Végülis még nem vagy elkésve a májusi menzesszel. A tünetek néha csalnak, érdemes lenne egy tesztet csinálnod, hogy kiderüljön, mi a helyzet valójában.

  • enci

    2009. május 21. csütörtök

    Mielott megjonne a havim mindig valami barnas szinu jon es azutan kezd jonni rendesen.Most kell megjojon de most nagyon sotet barna szinu,nem olyan mint eddig.Mitol lehet ez?

    Válasz: Ezt így nem tudom, mi lehet, de ha utána rendesen megjön, szerintem nincs jelentőssége. Főleg, ha nincs más panaszod.

  • irisz

    2009. május 19. kedd

    sziasztok!
    Utoljára április 8-án volt meg rendes időben és minden rendben volt. Majd május 6.a helyett 12-én jött valami barnás nagyon kevés vérzésszerű. Csináltam 3 tesztet bár nem a reggeli első vizeletből, de mind 3 negatív lett. A mellem feszül kicsit, néha picit fáj a hasam. Mi lehet a baj? Lehetek ennek ellenére terhes (3 negatív teszt).
    Köszönöm a választ!!

    Válasz: Nincs semmi baj, csak a szokottnál gyengébben jött meg. Ha még mindig gyanús, hogy szerinted terhes vagy, csinálhatsz pár nap múlva tesztet, de ennyi idő múltán már ki kellett volna mutatnia, ezért kevés rá az esély.

  • Macus

    2009. május 17. vasárnap

    sziasztok,május 13-án 9 óra 40 perckor irtam ide,és még nem kaptam meg rá a választ.azóta történt még valami,kicsit szurkál a hasam és a petefészkem környékén,és ma reggel egy kis barnás valami volt a betéten.mitől lehet?köszönöm szépen előre is.

    Válasz: Fertőzéstől pl. a kérdésedre válaszoltam, nézd vissza.

  • irisz

    2009. május 15. péntek

    Szia!
    Mindig rendben megjött a menszim, de most késett 6 napot és nagyon kevés van szinte elég egy tisztasági betét. csináltam egy tesztet de negatív volt. Mi lehet a baj?

    Válasz: Előfordulhat, hogy terhesség, csak a teszt még nem tudja kimutatni, mert túl fiatal, de más miatt is késhet, és ha még tart, erősödhet is.

  • timcsis

    2009. május 14. csütörtök

    Sziasztok!
    Másfél éve fogamzásgátlót szedek, és mindig 29 napra meg is jön, és most a 31. napon vagyok, és holnapután már el kéne kezdjem a következő havi gyógyszert. Igaz, pár csepp barnás, és rózsaszín van, de nagyon kevés. Viszont a hasam eléggé fájdogál, pláne jobb oldalt. Lehetek terhes? Ha igen, akkor nem baj a fellépő fájdalom? És ha holnap utánig nem jelentkezik vérzés akkor is elkezdhetem a fogamzásgátlót? A segítséget és a választ előre is köszönöm!

    Válasz: Érdemes lenne egy tesztet csinálni, ha nem lehet teljesen kizárni a terhességet. A gyógyszereken betegtájékoztatóján az szerepel, hogy abba kell hagyni, ha terhesség gyanúja felmerül. Ha nem jön meg rendesen a vérzés, vagy netán pozitívat mutat a teszt, akkor lehetséges a terhesség, és érdemes egy nőgyógyászt megkeresni.

  • Emese

    2009. május 13. szerda

    Sziasztok!

    Menstruáció előtt 8 nappal voltunk együtt a párommal. Megszakításos módszerrel védekezünk, de most nem szállt ki.
    Mennyi az esélye a teherbeesésnek?

    Válasz: Ha nem szállt ki, akkor végülis nem volt megszakítás. A ciklus során igazából bármikor létrejöhet terhesség, csak peteéréskor a legnagyobb a valószínűsége. Ha minden rendben mindkét félnél, akkor középidőben 20 % az esély. A megnyugtatás kedvéért, ha már eltelt 12 nap az eset óta, csinálnék egy tesztet.

  • Macus

    2009. május 13. szerda

    május 10-én mult el a menstruációm,és az lenne a kérdésem,hogy mikorra következhet be a peteérésem.Amúgy a 27.napon voltam mikor megjött.még egy kétség gyötör nagyon,a párom sokfajta gyógyszert szed,mint pl.:concor. rytmonorm,syncumar,frontin.cipralex.az volna a kérdésem,hogy ezek mellett teherbe eshetek-e?már nagyon szeretném.Én már 8-9 hónapja nemszedek fogamzásgátlót.Gracial-t szedtem.előre is köszönöm.

    Válasz: A peteérés mindig a ciklus hossza mínusz 14. napon van, tehát 27 napos ciklusnál a 13. napon, tehát jelen esetben 23.-án

  • Macus

    2009. május 12. kedd

    május 4-én annyira fájt a petefészkem környékén,hogy nemtudtam dolgozni.elmentem az orvoshoz,megvizsgált és írt fel pyssant.Azt mondta hogy 2-3 nap múlva csináljak tesztet,de sajnos másnap megjött.barnás szinű volt,azután erősödött jobban.de 6 nap helyett csak 5 napig tartott.csináltam ma tesztet és negaív lett sajnos.

    Válasz: Sajnos a vérzés és a negatív teszt is a terhesség ellen szól. Ha a vérzés enyhe és barnás marad, valamint elmúlt volna 3 nap alatt, akkor még szóba kerülhetne a terhesség, de így minimális esélye van.

  • Monika

    2009. május 11. hétfő

    Sziasztok
    Nekem két hete volt meg a menstruációm, elég sok volt és élénkpiros tovább is tartott egy nappal mint szokott, de valahogy úgy éreztem már akkor hogy furcsább mint a többi ami eddig volt. Előtte is és utána is úgy fájt és most is úgy fáj a méhem körűl mint ha minden pillanatban megjönne, és mostanra ez az enyhe fájdalom állandósult tehát egész nap fáj, a melleim is fájdogálnak,de nem nagyon, néha úgy észreveszem hogy fáj. Velem ilyen még soha sem történt, amúgy mi már rég óta babát szeretnénk, terhességi tesztet még nem csináltam mert már annyiszor mutatott negatív eredményt hogy most kétszer is meggondolom hogy csináljak e, na meg visszatart a két héttel ezelőtti menstruáció is.
    Vajon lehetek e terhes?

    Válasz: Terhesség alatti vérzésnél éppen az a fő, hogy a vérzés kevesebb, rövidebb ideig tart, és nem élénk piros. Az erős vérzés általában inkább a szokásos menzeszt jelenti, de ha fájdalommal jár, sajnos akár vetélést is jelenthet. (Ezen kívül lehet még más oka is.) De ha ennek ellenére úgy érzed, babát vársz, érdemes egy tesztet csinálni, vagy nőgyógyászt felkeresni, ő már az elmondottak alapján is több konkrétumot tud mondani.

  • csicseriborso_

    2009. május 10. vasárnap

    nem, a verzesrol nem tud orvos, csak tegnap jott meg, olyan, mint a rendes menzesz, elso nap szornyen fajt, mara elmult,de nagyon erosen verzik. furcsa, ket hetre….. az az eros fajdalom a multkor mar masnapra elmult, csak ha tapogattak fajt. de neha azert meg belenyilal ugyanoda a fajdalom.koszonom a tanacsot, megnezetem magam.

  • csicseriborso_

    2009. május 09. szombat

    Szep jo napot mindenkinek!

    nekem is lenne egy kerdesem. 8 honapja lealltam a fogamzasgatloval, babat szeretnenk. egy honapja bevittek a korhazba hasi fajdalommal, barhol nyomkodtak, a bal oldalon fajt. vegul hazaengedtek azzal, hogy nincs ido megvizsgalni, sok a beteg, de vagy begyulladt a vakbelem, vagy kidurrant egy ciszta. ultrahangra harom honap mulva kaptam idopontot. utana rendesen megjott a menzeszem, mostanaban lehetett peteeresem (szamolom a napokat). mar nehany napja figyelem, hogy mikor wc-re megyek, veres a papir, de semmi komoly. ma viszont elkezdtem egy kicsit verezni, ket hettel a kovetkezo menzesz elott.

    mitol lehet ez? a korhazban vettek vert, azt mondtak, nem vagyok terhes.

    elore is koszonom a valaszt.

    Válasz: A vérzés sok mindentől lehet, nehéz ezt így beazonosítani. Az erős fájdalom elmúlt? A vérzésről tud orvos? Lehet, hogy van összefüggés, lehet, hogy nincs. Érdemes lenne orvoshoz fordulni, mégha nincs is gond, szerintem inkább egy potya vizsgálat, mint hogy valami baj legyen.

  • Ágnes

    2009. május 08. péntek

    Nekem tegnap előtt jött meg kicsit barnás volt. De tegnap este iszonyatos fájdalmaim voltak. A fekvés se segített gyógyszerek sem. Az igaz h bevettem egy párat még az első nap amit nem kellett volna. És a nem csak alul görcsölt a hasam hanem gyomortájékon is nagyon fájt. Normálisan van meg és piros is. Ezek a fájdalmak jelenthetnek terhességet?

    Válasz:
    Az erős fájdalom nem természetes terhesség alatt, és máskor sem. De csak akkor, ha erősebb a fájdalom, mint a szokásos menstruációs görcs. De ha fennállt a terhesség esélye, akkor az erős fájdalommal járó hirtelen vérzés akár vetélést is jelenthet.

  • nia83

    2009. május 06. szerda

    Szia!Megjött.vasárnap,de inkább hétfő reggelre.Ma szerda van és tegnap d.u. óta kb.két barna pötty volt összesen.elvileg csütörtökön kéne elkezdenem a következő havit.90 %-ban volt barna a menzeszem.mit csináljak? az étvágytalanság és a szédülés még mindig tart a napi 3-4 hasmenéssel együtt.az utóbbi lehet,hogy csak az idegeskedéstől.

  • nia83

    2009. május 03. vasárnap

    Sziasztok!kb. 2 éve gyógyszert szedek ,Linynette 20-at.Tüdőgyulladásom volt és elég sokféle gyógyszert kellett szednem,többek között antibiotikumot.Valamelyik gyógyszerre allergiás lehettem,mert hasmenésem lett.A háziorvosom másik gyógyszert írt fel, szintén antibiotikumot.Étvágytalanság,szédülés,szagokra való érzékenység,hányinger jelentkezett az antibiotikum szedésének kb 3.napjától.Ráadásul ebben a hónapban,a tüdőgyulladás előtti héten orbáncfű teát ittam 4-5 napig álmatlanság miatt.Használt is ,mire kiderült,hogy módosítja a fogamzásgátló hatását. Igaz hogy még csak 1 napja ,de késik a menzesem.lehetek terhes?

    Válasz: Igen, lehetsz! Mert nem csak a tea, de magában az antibiotikum és a szimpla hasmenés miatt is gyengülhet a fogamzásgátló hatása. Egy tesztet érdemes lenne csinálni, viszont ha a 7 napos gyógyszerszünet alatt sem jönne meg, akkor nem lenne szabad folytatni a fogamzásgátlót,hanem egy nőgyógyászt kellene felkeresni.

  • aliena

    2009. május 03. vasárnap

    dehát a köztes vérzés után vettem be a tablettát.

  • aliena

    2009. május 02. szombat

    nem, rendesen azóta sem… mikor írtam, már vége volt, 2 napig tartott. végül bevettem az eseményutánit…. a 60. órában…. de eredetileg majd csak máj. 12-én kellett volna megjönnie. vagy most újrakezdjem ápr. 29-étől számolni a 28 napot? mitől lehetett ez a „köztes vérzés”? vagy ez igazinak számít? sajnos elképzelni sem tudom, mi történik épp a testemmel:( valamilyen betegség lehet? vagy stressz? mert az van mostanában…

    Válasz: A köztes vérzés a tabletta miatt volt. A köztes vérzéstől számítsd az időpontot.

  • Zsuzska

    2009. május 01. péntek

    A kérdésem az lenne hogy októberben adtak be nekem Depo pro vera injekciót. Január 9-én kellett volna hogy újra beadják, de nem adattam be. 3 hónapig nem volt meg a mensesem, majd január 30-án megjött barnás 3 napig tartott, többször jött össze-vissza. Azt írták az injekcióra hogy még utána pár hónapig nem lehetek terhes így védekezés nélkül voltunk együtt még április közepéig. Március 10-én megjött, ami tartottt 2 hétig de mindig csak barnás volt, néha pisiléskor jött kicsi piros is. Április 2-án nőgyógyászaton voltam a rendszertelen menses miatt aho uh-val miómát állapítottak meg. a március 10-i után most jött meg a mensim április 30-án újra, de csak nagyon kicsi barnás, elég a tisztasági betét. Ma van a második napom de már egyre kevesebb a barna is. Lehetek terhes, vagy csak a mióma miatt ilyen?

    Válasz: Lehetséges, hogy a mióma miatt ilyen összevissza a ciklus, de ettől függetlenül, ha nem szeretnél babát, érdemes lenne valamilyen más módon védekezni. Pl. óvszer, krém…