Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban „megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt„Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

  • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a „szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
  • a szervezet „emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
  • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem „igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező „menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor „megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor „meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 837 Comments

  • csicso hajnalka

    2015. január 10. szombat

    Kedves Doktornő! nekem van 5cm cisztam a bal petefészkemen es ugy volt hogy megoperalnak de nem jött meg a menzeszem es elmentem a nöorvoshoz es megvizsgalt es latta az ultrahangon hogy valami magas nalam es azt mondta hogy talán terhes vagyok es kaptam tőle inekciot es ra 5 napjara megjött az inekciotol a menzeszem. megjött a masik honapban is a menzeszem es nem tudom hogy most mi ez?voltak tüneteim hanyas 1x es fajt egy kicsit a mellem oldalt.szeretnem tudni hogy terhes e vagyok ha megvan a menzeszem mert csinaltam tesztet es nem mutatott semmit.

    • Gabi

      2015. január 13. kedd

      Ezt az orvostól kellene megkérdezni, hogy milyen injekciót adott, és hogy attól jelentkezett-e a vérzés, vagy mi volt a lényeg, mert én ezt így nem teljesen értem.

  • Andrea

    2015. január 08. csütörtök

    Kedves Doktor Nő!

    23 éves vagyok. December 6-án voltam beteg. miután lejártam folyamatosan próbálkoztunk a teherbe eséssel. január 3-án kellett volna beteg legyek de nem lettem az. nagyon megörvendtünk. volt egy kis barna folyásom akkor mikor beteg kellett volna legyek. mindig időben leszek beteg. ma január 8-án elkezdett nagyon fájni a hasam s nagyon vérezni kezdtem, délután teljesen megszünt a fájdalom. azt szeretném megkérdezni hogy ezek után még reménykedhetek-e hogy terhes vagyok?

    Válaszát előre is köszönöm!

  • Andrea

    2015. január 08. csütörtök

    Kedves Doktor Nő!

    December 6-án voltam beteg. miután lejártam folyamatosan próbálkoztunk a teherbe eséssel. január 3-án kellett volna beteg legyek de nem lettem az. nagyon megörvendtünk. volt egy kis barna folyásom akkor mikor beteg kellett volna legyek. mindig időben leszek beteg. ma január 8-án elkezdett nagyon fájni a hasam s nagyon vérezni kezdtem, délután teljesen megszünt a fájdalom. azt szeretném megkérdezni hogy ezek után még reménykedhetek-e hogy terhes vagyok?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2015. január 13. kedd

      Ha a vérzés 2-3 napon belül elmúlt, a fájdalom sem jelentkezett utána, akkor még lehetséges a terhesség, ebben az esetben érdemes csinálni egy terhességi tesztet. De sajnos a vetélést sem lehet kizárni.

  • Rami

    2015. január 06. kedd

    Kedves Doktor nő.

    Azzal a kérdéssel fordulnák önhöz hogy,
    November utolso hetén volt menstruáciom.
    Aban a honapban föl is voltam fázva.
    Aztán karácsonykor voltam együtt a párommal. Másnap 15.én vártam a mestruáciomat de nem volt igy 28.én voltam együtt utoljára a párommal.
    De aztán meg ilyedtem mert Január 2.án meg jött.! A vérzésemen annyi a külömbség hogy 8 napot csuszott és nagyon élénk piros… elötte fehér folyás jelentkezet December 30-tól még meg nem jött … a napokban ugy érzem mint ha fáradékony lennék.. És egy nap töbször jelentkezik hányinger ..
    A kérdésem az lenne hogy vajon terhes vagyok-e
    És azt hozzá tenném hogy 30.án csináltam egy tesztet ami negativ lett .. :S 🙁 Előre is köszönöm a választ Kedves Dogtor nő

    • Gabi

      2015. január 13. kedd

      Mindenképp érdemes lenne megismételni a tesztet, főleg, ha a hányinger azóta is jelentkezik.

  • Timi

    2015. január 05. hétfő

    Kedves doktornő.A menstruációm hamarabb jött meg mint kellene az elmúlt két hónapban, múlt hónapban rosszul voltam hányingerem volt folyamatosan és a szagokra is érzékeny voltam ám ez elmúlt. A párommal nem védekezünk mert babát szeretnénk és két tesztet csináltam mindkettő negatív lett.A mai napon hánytam, meg lehet hogy terhes vagyok? Csináljak újra egy tesztet?

    • Gabi

      2015. január 13. kedd

      Mindenképp érdemes lenne megismételni a tesztet!

  • viktoria

    2015. január 02. péntek

    kedves doktornö

    azt szeretném megkérdezni hogy nekem decemberbe nemjötmeg fájt a hasam alja hányingeremvan szédülök és most megvan nekem ijenbarnás szinü nagyon vérzek lehet hogy terhes vagyok.?

    • Gabi

      2015. január 05. hétfő

      Ha valakinek kicsit hosszabb a ciklusa, akkor előfordul, hogy valamelyik hónap „kimarad”. Tehát ha november végén volt meg, aztán most január elején, az lehet teljesen normális harminc valahány napos ciklus. A leírt tünetek utalhatnak terhességre, de nem egyértelmű. A barnás folyás, ha nem vált át normális vérzésbe, akkor szintén utalhat terhességre. Ha ez nem tart tovább néhány napnál, és a hányinger is tovább jelentkezik, akkor mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • DD

    2014. december 31. szerda

    Kedves Doktornő!
    A következőkben kérném segítségét. 2 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, amit aug. végén hagytam abba, mivel az orvosom azt tanácsolta, hogy a tervezett babaprojekt előtt 3 hónappal már ne szedjem. Az ezután következő 2 menstruációm óramű pontosságú volt, a 3. 1 hetet késett, nov. 29-én jött meg. Miután elmúlt, komolyan ráálltunk a babatémára. Dec. 25-én kellett volna megjönnie. Ekkortájt napokig érzékenyek voltak a melleim, valamint folyamatosan émelyegtem, szédültem, rossz volt a közérzetem. Több tesztet is csináltam, mind negatív lett. Dec. 29-én és 30-án barnás folyásom volt, ma, 31-én pedig már rendesnek tűnő vérzésem. Kérdésem az lenne, hogy van-e bármennyi esélye a terhességnek, ill. hogy amennyiben nincs, mitől lehetett a napokig tartó rosszullét? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    • Gabi

      2015. január 05. hétfő

      Korai vetélés is állhat a háttérben, ezért jelentkezhettek tünetek, majd a vérzés során elmúltak. Viszont ha a vérzés enyhébb volt, mint a megszokott, és nem tartott tovább 3 napnál, érdemes a tesztet megismételni.

  • Aliz

    2014. december 28. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    1 hete voltam utoljára együtt a párommal, nem védekeztünk, nem is szoktunk, annyira összeszoktunk 9 hónap alatt, hogy tudjuk kezelni (legalábbis úgy gondoljuk). Előtte pedig 2 hónappal ezelőtt voltunk együtt.
    Menstruálok, viszont hányingerem van, érzékeny vagyok az illatokra, nincs étvágyam, teljesen ok nélkül, és az utolsó együttlétünk biztonságosságában nem vagyok teljessen biztos.
    Kérdésem az lenne, hogy érdemes terhességi tesztet végezni menstruáció alatt? Lehet, hogy több, mint 2 hónapja terhes vagyok és most kezdődtek a jelek? Vagy lehetséges az, hogy éppen azért jött meg most időben a menstruáció, mert alig 1 hete foganhatott?

    Válaszát előre is köszönöm,
    Aliz

    • Gabi

      2015. január 05. hétfő

      Nem lehet kizárni a terhességet, főleg, ha csak megszakítással védekeznek, amely módszer megbízhatósága nem a legjobb. Kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha egy pár egy éven keresztül csak így védekezik, akkor kb. 35% a terhesség esélye. Ráadásul ha volt olyan együttlét, ahol nem is biztos, hogy sikerült idejében megszakítani az aktust, akkor mindenképp érdemes csinálni egy tesztet.

  • gabcsi

    2014. december 24. szerda

    Kedves doktor nn…. Azal a kerdesel fordulok onhoz. Hogy december harmadikan volt nagyon kis menyisegu halvany rozsa szinu fojasom ami hol el marat hol nem. Ez igy ment harom napig utana pedig egy kicsit megerosodot es tob fojasom is let . Nem voltak fajasaim. A meleim azok mar regtol fajnak es nagyobak nagyon lacodnak a kek er sikok es van kis piros sik is . A hasam mint ha novekedne ecer kemenyeb maskor pedig puhab ki probaltam nem e atol kemenyeb ha eszem de nem mivel regel is kemeny hasal kelek . Lehet hogy terhes vagynk el kebzelheto. Nagyon szeretnenk mar egy babat a paromal. Azt meg hoza teszem hogy hanyinger ecer volt nagyon erosen ugy eresztem mintha osze esnek azota se van mar. Csinatam tesztet de negativ let. Koszonom elore a valaszat.

    • gabcsi

      2015. január 02. péntek

      azt meg hoa szeretnem teni hogy nem rendszeres a menstruciom. Mar az elejetol fogva… Koszonom elore is a valaszat….:)

    • gabcsi

      2015. január 05. hétfő

      kedves doktor no maga szerint a le irtak alapjan lehet terheseg re gyanakodni… Koszonom a valaszat…. Udvozletel gabcsi

  • kinga

    2014. december 17. szerda

    A kérdésem a következő lenne :Kb.3 hónapja voltunk úgy együtt a barátommal.. A múlt hónapban 1hét késéssel jött meg, ebben a hónapban viszont pontosan. Hányingerem van néha, egyes ételekre rosszul reagál a gyomrom és fáj a hátam. Lehetek terhes ?

    • Gabi

      2014. december 28. vasárnap

      Kicsi az esélye, de teljesen nem lehet kizárni. Én mindenképp csinálnék egy tesztet.

  • kinga

    2014. december 17. szerda

    Sziasztok

  • Cat

    2014. december 17. szerda

    Kedves Doktornő!

    November 6-án volt az utolsó normális menstruációm és 15-én védekezés nélkül voltunk együtt a párommal. Nem ment el bennem, de ettől függetlenül furcsa érzésem van. December 7-én erős vérzésem volt, talán menstruáció, de másnapra szinte teljesen elmúlt. Eddig kb. 5 napos vérzéseim voltak.
    2-3 napja állandó hányingerrel küszködök, hasmenésem nincs, de fáradékony vagyok és gyakran fáj a fejem, szédülök.
    Ön szerint lehetséges a terhesség?
    Üdvözlettel: Cat 🙂

    • Gabi

      2014. december 17. szerda

      Lehetséges! Mindenképp csinálnék egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

    • Krisztina

      2014. december 17. szerda

      Tisztelt doktornő!
      Lefeküdtem a barátommal és egy kis ideig óvszer nélkül volt bennem. Rendessen volt menzeszem nem volt barnás. Fiatal vagyok még és tesztet nem tudok venni. Viszont az orvos elküldött laborvizsgálatra mivel fájt a hasam és hányingerem volt. Az lenne a kérdésem hogy a vérvételből ki derült volna hogy zerhes vagyok vagy abbol nem?

      • Gabi

        2014. december 28. vasárnap

        Nem. Vérvételnél akkor derül ki a terhesség, ha célzottan azt is vizsgálják. A leleten olyan adatnak kellene lennie, hogy hcg, aminek az értékéből lehet következtetni a terhességre. Terhességi tesztet, ahogy óvszert is, bármelyik gyógyszertárban és a legtöbb drogériában is lehet vásárolni, így a kor nem kizáró tényező.

  • Kinga

    2014. december 15. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    November 27-én kellett volna megjönie a menstruáciomnak de késett 1hetet így csináltam tesztet (2-t) mindkettő pozitív lett
    Nagyon örültünk párommal,mert 1éve próbálkoztunk! De 2napja kis barnás folyásom volt,és nincs tb-m (még folyamatban van) ezért nagyon megijedtem hogy ez lehet e vetélés vagy természetes első baba lenne nem igen van segítsègem így kissé még tudatlan vagyok!

  • Kinga

    2014. december 15. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    November 27-én kellett volna megjönie a menstruáciomnak de késett 1hetet így csináltam tesztet (2-t) mindkettő pozitív lett
    Nagyon örültünk párommal,mert 1éve próbálkoztunk! De 2napja kis barnás folyásom volt,és nincs tb-m (még folyamatban van) ezért nagyon megijedtem hogy ez lehet e vetélés vagy természetes első baba lenne nem igen van segítsègem így kissé még tudatlan vagyok!
    Kérem segítsen!

    • Gabi

      2014. december 17. szerda

      Ha az a barnás folyás elmúlt, akkor jó eséllyel rendben van minden a babával. Most amit tehetsz, az a pihenés, nyugalom, esetleg magnézium tabletta. Ha netán vérzés, erős görcs jelentkezne, akkor fontos orvoshoz fordulni, de remélhetőleg ilyen nem fordul elő. Drukkolok!

  • Csiko krisztina

    2014. december 10. szerda

    Kedves doktorur azal fordulnek onhoz hogy oktober4-en voltam utoljara es8-an mar nem volt semmi azotase vetem ket terhesegi tesztet es mind keto negativ let de azota se semi nem tudom mit tegyek de amugyis volt nekem ojanis hogy honapokig is nemjot meg de 1ev7honapja a paromal akarunk babat es edig nem sikerult voltam ijen verveteles hormon vizsgalaton esminden jo volt nem tudom mit tegyek20eves vagyok most

    • Gabi

      2014. december 11. csütörtök

      A negatív tesztek ellenére még nem lehet kizárni a terhességet. Ha továbbra is bizonytalan, mindenképp érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni.

  • Eszter

    2014. december 01. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Párommal szeptember 26-án voltunk együtt. Óvszerrel védekeztünk. Nem hinném hogy lett volna gond. azóta többször is volt hányingerem, de lehet h ez a stressztől volt. A menzeszem össze vissza szokott megjönni(17 éves vagyok), csak mellfájdalommal, és október 29 én jött meg másfél hetes késéssel. Általában ennyit szokott késni. Rendesen véreztem de az utolsó napokban már eléggé barnáztam. Majd most novemberben elég pontosan jött de nagyon erős sötétbarnás-véresen. De nem olyan sok. Ön szerint fenn állhat terhesség? Kérem segítsen! Előre is köszönöm:
    egy aggódó fiatal lány

  • Csilla

    2014. november 26. szerda

    Kedves Doktornő!

    A következőben szeretném a segítségét kérni; 11-én védekezés nélkül voltunk együtt a párommal, a 23-ra várt mensesem 24-én meg is jött normál mennyiséggel, erős hasi görcsökkel, élénkpiros színben, de a 2. nap estére a vérzés minimálisra csökkent.
    24-én hajnalban csináltam tesztet (aggódtam, mert nem szokott késni), de negatív lett. Az előző hetem nagyon stresszes volt. Ön szerint érdemes lenne megismételnem a tesztet? Ha igen, kb. mikor?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. december 05. péntek

      Ha a vérzés 2-3 nap alatt elmúlt, akkor még lehet terhességre gyanakodni, ebben az esetben én megismételném a tesztet.

  • Zsuzsi

    2014. november 24. hétfő

    Kedves doktornő!

    ÁÁprilisban írtam önnek hogy terhes vagyok e? A tüneteim alapján ön orvost javasolt. Élményem és megállapított hogy terhes vagyok de sajnos júniusban elvetéltem. A mostani kérdésem az lenne hogy ugyan csak 3 nap múlva kellene megjönnie a menzesz ek de úgy érzem mintha terhes lennék. Reggel émejgett a gyomrom és sűrűbben járok pisilni. Lehet hogy csak felfáztam? És amit nem említettem hogy egy hete nem védekezünk. Nagyon szeretnénk egy kisbabát

  • Viky

    2014. november 23. vasárnap

    Kedves Doktornő!!
    Lenne egy kerdesem,hogy normalis-e.
    Kb 28,29 naposak a ciklusaim.
    Október 14.en menstrualtam utoljara,kozben okt.vege ota furcsa erzeseim voltak,mind tegnapig,mivel meg csak most jott meg,22.en.
    Voltam nogyogyasznal egy hete,kezzel vizsgalt,nem UH-al es azt mondta,hogy 50-50. ,a baba.
    Elotte vegig ettem mindent,faradekony voltam,melleim feszultek,puffadtam es a hangulatom ingadozott,fajt a hatam
    Tegnap rettento hatfajas,es fejfajasra ebredtem,gyorsan megcsinaltam a 3.tesztet,ami ismet negativ,es pihiztem tovabb.2 ora elteltevel barnas,vizes erosebb mensi jelentkezett,a.i du.ra halvany pirosas,vizes es kevesebb lett.a mai nap is igy alakul,keves,halvany,vizes es nyalkas,a hatfajasom megmaradt ,sokat eszem,viszonylag es hanyinger koveti.
    Esetlegesen ebbol meg lehet babo?? 🙂
    Valaszat varom , s koszonom ! 🙂
    Szep delutant !!

    • Gabi

      2014. november 28. péntek

      Ha ez az enyhe vérzés nem erősödött fel, és néhány nap alatt elmúlt, akkor még szóba jöhet a terhesség. Ha ez a helyzet, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Petra

    2014. november 22. szombat

    Kedves Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy 11.17-én fejeződött be a menstruációm, másnap a barátommal együtt voltunk és 2 napra rá barnázásom volt. Még sosem tapasztaltam ilyet. Esetleg lehetséges a terhesség?

    • Gabi

      2014. november 28. péntek

      A barnás folyás önmagában nem utal terhességre, ettől függetlenül nem lehet kizárni sem a terhességet, főleg, ha semmilyen módon nem is védekeztek. Ebben az esetben érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • ivette

    2014. november 22. szombat

    Kedves doktornö!! Azt szeretném kérdezni hogy nekem edig a menstruáciom 28 napra jöt meg de oktober13_dikán megjöt és 15_dikén elmult de nem mentem orvoshoz meg vártam a következö honapot és akor november 8_dikán kelet volna meg jönie de 10napot késet és 17_dikén jöt meg de csak 3 napot volt meg de rendes vérzésem volt a hasam nem görcsölt mint máskor a mellem duzat volt fáradékony vagyok hányigerem néha van terheségi tesztet csináltam és negativ let ilyenkor mi a teendö??????? Lehet szo terheségröl vagy nem????

    • Gabi

      2014. november 28. péntek

      Mivel a vérzés pontatlanul jelentkezett és rövidebb ideig is tartott, mint általában, akkor még szóba jöhet a terhesség. Ha a fenti tünetek is fennállnak, érdemes lenne a tesztet megismételni, vagy esetleg megkeresni egy nőgyógyászt.

      • ivette

        2014. november 28. péntek

        Voltam nögyogyázhoz és azt mondták hogy nem vagyok terhes de valamit látot az utrahangon de nem tudta meg üondani hogy mi lehe az de viszont nekem cisztám is van a mélyh szájnál az akadályouzhatja a terheséget vagy nem????? És mér nem tudták meg mondani hogy mit látak ??? Ön szerint terhes lehetek e vagy se de a páromal nagyon szeretnénk kis babát ilyenkor mi a teendö????visza jelzését elöre is köszönöm!!!!

  • Dalma

    2014. november 21. péntek

    Szép estét!
    Szeretnék kérdezni, október07diken elmult a menstruációm es ra egy nappal a párommal együtt voltunk es nem védekeztünk… De novemberbe viszont megjott a menstruációm igaz 4 napig tartott viszont sok es erős vörös vérzésem volt nagyon durva hasi fajdalommal… Viszont megsem vagyok nyugodt nemtudom miert… Csinaltam folyamatosan tesztet es mind a hat negatív lett.. A következő menstruációm majd most lesz esedékes… Varom válaszát… Köszönöm

    • Gabi

      2014. november 28. péntek

      Ha a vérzés erős volt és pontosan jött meg, akkor minimális a terhesség esélye. Ha a következő menzesz mégis késne, akkor mindenképp érdemes megismételni a tesztet.

  • Dalmi

    2014. november 20. csütörtök

    Sziasztok

    Azzal a kérdéssel fordultam ide hogy 2 napja voltam a párommal szexuális kapcsolatba nem védekeztünk és véletlen nem vette ki időbe szóval az összes belém ment ..
    és pont most vagyok abba az időbe hogy mensi után 14-15 nap a legtermékenyebb elméletileg !
    Hány % esély van arra hogy baba lesz ??

    Köszi előre Dalmaa

    • Gabi

      2014. november 21. péntek

      Ha egy pár pontosan peteéréskor van együtt, akkor a teherbeesés esélye kb. 25%.

  • renáta

    2014. november 20. csütörtök

    Kedves doktornő!

    Májusba abba hagytam a fogamzásgátló szedését, megjött rendesen május 27.-én, majd utána július 5, augusztus 5, szeptember 5, majd október 12 és most november 20.
    Babát szeretnénk azért hagytam abba. októberben amikor késett csináltam tesztet, de nem mutatott terhességet.
    Mitől lehet ez?
    a menzeszem 3-4 napos.

    • Gabi

      2014. november 21. péntek

      A ciklus ingadozását több dolog is okozhatja. Ezt így látatlanban nehéz lenne megmondani. Esetleg ha pár hónapon belül sem sikerül a terhesség, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni egy kivizsgálás erejéig.

  • Brigitta

    2014. november 16. vasárnap

    kedves Doktornő!
    Azt ki hagytam nagyobb a mellem és hasam olyan alakú mint egy labda.Reggelente hányingerem van a kávétól és kívánom az uborkát sűrűn eszek.Okt.voltam a házi orvosnál hányással de ő nem talált semmi betegséget vagy vírust ami ki váltotta volna.Meg étellel szembe nincs undorom de a parfümökre érzékeny vagyok.És nem dohányzom de az utóbbi pár hónapba köhög és nem bírom el viselni a ha a közelembe dohányoznak.mitől lehet ez?

  • gabcsi

    2014. november 15. szombat

    kedves doktor no. Szeretnem segicseget kerni. Nagyon sokat kesik a mensesem mar az elejetol fogva leg utob voltam az orvosnal o ki irt nekem dupaszton tabletat naponta harom szemet kelet szednem… Meg is jot tole majusb egeszen juliusig. Aztan megint keset harom honapot. Nagyon fajtak a meleim es kemeny volt a hasam is ereztem a hasamba a koldokom alat gorcsot. De meg jot a mensesem most november 7.en 11 mulotam… Persze nagyon eros verzesem volt amikor mulotam akor mar eros barna let. Most is fajnak a meleim ecer volt hanyingerem azota se . Lehet hogu terhes vagyok vagy megsem …elore is koszonom a valaszat nagy szugsegem van ra.. Koszonom

    • Gabi

      2014. november 21. péntek

      Ha erős volt a vérzés, akkor nem túl nagy a terhesség esélye. De ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Brigitta

    2014. november 14. péntek

    Kedves Doktor nő!
    Én aug 6-7-én voltam együtt a párommal de azóta szakitotunk a menszeszem szebtember 7 napos volt ahogy az szokot lenni oktoberbe már a 7 napos menszeszből 3 naptól piros barna én nem is nagyon volt vérzés mind2 hónapba novemberbe egy kis barnázás volt utána vérzés 2 napig tartót és azóta semmi lehet ez terhesség?

  • Fruzsina

    2014. november 12. szerda

    6.-átol 9.-ig erős volt a vérzés azota erős barnázásom van.. Ez most baj vagy természetes? Vagy ez mitől lehet?

  • Kriszti

    2014. november 07. péntek

    Kedves Doktornő!

    Kisbabàt tervezünk és ügyködtünk rajta rendesen.
    Az ovuláció óta dagadtabbak a melleim, a udvar sötétebbé vált és esténként sokszor arra keltem, hogy fájdalmas, ha a mellemre fekszem.
    Nirmàl esetben 33 napra jön meg, de most 28-ra barnásan kezdtem véretni azóta két napja élénk vörös. A szokásos derékfájás viszont elmaradt.
    Lehetek ettől még terhes?
    Ha igen, mikor érdemes tesztet csinálni, mert megjönnie csak 5 nap mulva kellett volna.
    Köszönöm!

    • Gabi

      2014. november 12. szerda

      Ha a vérzés enyhébb, mint a megszokott, és nem tart tovább 3 napnál, akkor szóba jöhet a terhesség, ebben az esetben érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Fruzsina

    2014. november 06. csütörtök

    Kedves Doktor Nő!
    A párommal tervezzük a babát! végre azt hittük hogy sikerült mert a menstruációm lassan már 2 hetet késett(amit nem szokott)! elmentem orvoshoz aki meg is vizsgált de azt mondta hogy nem érez semmit vigyek be vizelet mintát és majd kiderül! Csak sajnos másnapra megjött a menstruációm!erős a vérzés és alhasi fájdalmaim is vannak amik nagyon erősek! pár napja furcsán érzem magam és erőm sincs semmihez nyűgös vagyok! most mit csináljak? van még esély arra hogy terhes vagyok vagy nincs?:((

    • Gabi

      2014. november 12. szerda

      Így nem túl nagy a terhesség esélye. Viszont ha a vérzés erősebb, mint a megszokott, és nem is múlik el a szokásos 5-6 nap alatt, akkor érdemes visszamenni a nőgyógyászhoz.

  • Fruzsina

    2014. november 06. csütörtök

    Kedves Doktor Nő!
    A párommal tervezzük a babát! Végre azt hittük hogy sikerült mert a menstruációm lassan már 2 hetet késett (amit nem szokott)! Elmentem orvoshoz aki meg is vizsgált de azt mondta hogy ő nem érez semmit vigyek be vizeletmintát és majd kiderül! csak sajnos másnapra megjött a menstruációm! erős a vérzés és a hasam is nagyon fáj alul..pár napja furcsán érzem magam és erőm sincs semmihez.. Most mit csináljak? Van még esély arra hogy terhes vagyok vagy nincs? 🙁

    • Gabi

      2014. november 12. szerda

      Sajnos ha erős a vérzés, és nem is múlik el 2-3 nap alatt, akkor minimális a terhesség esélye.

  • Kitti

    2014. október 30. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Pátommal a hónapban többször is együtt voltunk. 25.én jött meg és a színe kicsit barnásabb a mennyisége pedig kevesebb mint szokott lenni. Ha a hasamat megnyomom akkor olyan mint ha egy csomó lenne benne. Ez mi vagy miért van?

  • Kitti

    2014. október 30. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Párommal a hónapban többször is együtt voltunk viszont 25.én megjött a színe kicsit barnásabb mennyisége is kevesebb. A hasamba ha megnyomom egy csomót érzek ez mi vagy miért lehet?

    • Gabi

      2014. november 05. szerda

      A leírtak nem utalnak egyértelműen terhességre, de ha bizonytalan, főleg az enyhébb menzesz miatt, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Moncsi

    2014. október 28. kedd

    Kedves doktornő.
    Nekem szinte mindig rendszertenűl jön meg, & tavaly volt petefészek gyulladásom. Azonban két hete, föként reggelente & este hányingerem van, de közben folyamatosan ennék & kicsit megnőtt mellem. Ebben a hónapban pedig 15.-e helyett 26.-án jött meg minimális hasi görccsel. Lehet valami gond?
    Vagy lehet, hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2014. október 28. kedd

      Elsősorban én is terhességre gyanakodnék, főleg, ha a vérzés enyhe, és nem tartott tovább 3 napnál. Ebben az esetben, és főleg, ha a leírt tünetek is megvannak, mindenképp érdemes lenne terhességi tesztet csinálni.

  • gyongyi

    2014. október 25. szombat

    Kedves Doktor No!

    a menstruaciom october 4-en let vege es paromal october 5en szerekeztunk minden nap egeszen october19-ig szeretnek meg egy kisbabat.Mellem megduzatak fajnak,gorcseim is voltak hasam meg kemenykedet,de ma 24 meg jot a havim es az elso napban barnas de most piros es a tunetek el multak
    .Az elso kisbabamal is 3 honapig menstrualtam es 5 napot tarot

    • Gabi

      2014. október 28. kedd

      Ha a vérzés enyhe, és 3 napon belül elmúlt, akkor még szóba jöhet a terhesség. Ebben az esetben érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Szandra

    2014. október 23. csütörtök

    Kedves Doktor Nő!
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy mar 1 éve próbálkozunk a kis tesóval de eddig meg nem sikerült.Szeptember 8-kan volt meg a vérzésem,28-33 napos a ciklusom. Viszont most kését 42 napra meg jött a vérzésem 2-napig és a 3 napra csak kis barnazás volt .A mell feszülés nem múlt el és sokat járok pisilni is ,néha hányingerem is van . Néha úgy érzem mind ha terhes lennek .lehet az ,hogy vérzés elenére terhes vagyok?

    • Gabi

      2014. október 28. kedd

      Igen, lehetséges! Érdemes lenne tesztelni!

  • Ivett

    2014. október 16. csütörtök

    A terhesség alatti vérzésről mit kell tudni?:)Várom válaszát.

  • Ivett

    2014. október 15. szerda

    Köszönöm válaszát.:) Azért is érdeklődtem,mert hallottam terhesség alatti vérzésről is.

  • Dóráné Dancsó Anna

    2014. október 14. kedd

    Kedves Ági!

    Testvérem első babájának születésekor, sokszor fordult hozzád, ő ajánlotta nagyon jó szívvel, hogy ha bármilyen kérdésem lenne, hozzád nyugodtan fordulhatok!
    Párommal mi is most értünk életünk azon szakaszához, hogy első kisbabánkat tervezzük. Ezzel kapcsolatban lenne most pár kérdésem.
    A nőgyógyász elkezdte szedetni velem az Elevit-et, amit bő 1 hete szedek is. Pár napja viszont enyhe hányinger gyötör. Lehetséges,hogy a tablettától?( Terhes még biztos nem vagyok ). Feltétlenül szükséges ezt szedni? Sok ellentétes véleményt hallok, többek között, hogy nagyméretű lesz a baba a születésekor. Nem lenne elég csak folsav tablettát szednem?
    Olvastam az édesítőszerekről is, hogy ezeket is kerülni kell. Én amennyire lehet, kerülöm a cukros dolgokat, így csak ásványvizet és light kólát iszom. Ihatom-e az utóbbit a terhesség alatt is?Sajnos már függő vagyok, de természetesen, ha ez árt a babának,nem iszom.
    Hosszú évek óta odafigyelek a táplálkozásomra, rendszeresen tornázom és futok. A futást meddig folytathatom? Milyen és mennyi tornát javasolsz a terhesség alatt? Mert a mozgást továbbra is folytatni szeretném. Most tervezem egy kismama torna beszerzését, ami trimeszterekre osztva tartalmazza a tornákat. Edzések után ill. olykor a vacsorára olyan fehérjeturmixot iszom, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot ill. édesítőszert ( a Peakshop.hu-ról rendelem ). Beszéltem velük, ők azt mondták, nyugodtan ihatom a terhesség alatt is a turmixokat, több várandós anyuka rendel tőlük. Neked mi erről a véleményed? Ráadásul,vegetáriánusként ez egy jó fehérjepótlás is. Ezen kívül még mivel pótoljam elsődlegesen a fehérjét,ezekből mennyit egyek?
    Az utolsó kérdésem, hogy másodállásként masszőrként dolgozom,ami azt jelenti, hogy a masszázságyat viszem magammal,ami 15 kg. Ezt táskástól, úgy csípőmagasságból kell a vállamra emelni. Ezt meddig emelgethetem? Van, hogy lépcsőznöm is kell vele. Amúgy, a masszírozást,ha az ágyat nem kell vinnem, meddig csinálhatom?

    Válaszaidat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Dóráné Dancsó Anna

    • Vida Ágnes

      2014. október 14. kedd

      Az Elevit sok kismamaánál okoz hányingert, ha ezt tapasztalod, érdemes Gravidára váltni. A tabletta kell, mert nem csak folsavra, hanem kalciumra és vasra is nagyobb mennyiségben van ilyenkor szüksége a kismama szervezetének (ha nem elég a kalcium, pl. tönkremehetnek a fogaid terhesség alatt és még sorolhatnám). Nem igaz, hogy a vitamintól lesz nagy a babád.
      Édesítőszerek: kis mennyiségben nem okoznak gondot, de azért ne igyál napi 1-2 pohár kólánál többet (a szénsav miatt a fogaknak se tesz jót). Édesítőből inkább a természeteseket válaszd (stevia, xilit stb.)
      Mozogni nyugodtan lehet bármit, ameddig jólesik. A masszázságyat is emelgetheted, ameddig bírod, magát a masszázst is lehet csinálni.
      Fehérjét érdemes természetes forrásokból is pótolni (hüvelyesek, tojás, tejtermékek).

      • Papp Renáta

        2014. október 21. kedd

        Jó napot doktornö! Nekem olyan kérdésem van. Több mint 2 hete hányingerem van a jobb mellem megduzzat majd nem csak 2 szer akkora mint a bal de viszont vasárnap elkeztem vérezni olyan mintha meg jött volna a menszeszem de sokkal gyengébb és azota is folyaímatosan hányingerem van és szédülök. Ez utalhat terhességre? elöre is köszönöm a választ

        • Gabi

          2014. október 23. csütörtök

          Igen. Ha a vérzés nem erősödött, esetleg el is múlt, akkor mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Ivett

    2014. október 13. hétfő

    És elnézést mivel telefonról írtam a hüvelyi uH helyett hülye uH-t ismert fel a telefonom.

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Semmi gond, kitaláltuk 🙂

  • Ivett

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Doktor Nő!
    Augusztus 19.-én együtt voltam a párommal és nem védekeztünk.Ezt követően szeptember 06-án jelentkezett a havi vérzésem,de 8-án el is múlt.Picit aggódtam így 16-án elmentem az orvoshoz aki megvizsgált(hülye uH-t is csinált).Az orvos az mondta,hogy nem vagyok állapotos.29-én ismét jelentkezett a vérzésem erős görcsökkel és élénk piros vérzéssel majd október 3-án el is múlt.Ön mit gondol lehet még állapotos? Vagy ez teljes mértékben kizárt?Túl korán mentem volna orvoshoz?

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      A két vérzés után kicsi az esélye a terhességnek, de ha érzed magadon a terhesség tüneteit, csinálhatsz egy tesztet.

  • baranyi lászloné

    2014. október 12. vasárnap

    kedves doktor nő nekem agusztus25dikén volt meg utojára és mavasárnap12dikevan alhasi görcseimvan és jelenkeztek ma rozsaszines vér de csak pecsételős a meleim fájnak és a melbimbom sötéteb és nagyob de 5 tödik éve nem estem teherbe probálkozásunk elenére.most akor terhes vagyok vagynem

    • Gabi

      2014. október 15. szerda

      Ha augusztus 25 óta nem jelentkezett vérzés, főleg, ha az a vasárnapi rózsaszínes sem váltott normál vérzésbe, akkor én mindenképp csinálnék egy tesztet.

  • pityu

    2014. október 11. szombat

    Szep napot!! Baratnőm menstrualasa ,annak allaga,szine megvaltozott!! alhasat falalja ,melle nőt!! mi lehet az oka???? 😮

    • Gabi

      2014. október 14. kedd

      Ha terhességre gyanakszotok, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

    • Vida Ágnes

      2014. október 14. kedd

      Nőgyógyászati problémák is okozhatnak ilyet, de kisebb felfázás, környezetváltozás is. Ha nem múlik a probléma, a vérzés elhúzódik, rendszertelenné válik, forduljon orvoshoz.

  • Henrietta

    2014. október 10. péntek

    Kedves Doktornő!
    párommal meg szakitásos szeretkeztünk és el ment bennem nagyon nő a hasam kemény a melleim érzékenyek és ma meg jött 🙁 mi lehet a probléma??

    • Gabi

      2014. október 15. szerda

      Ezek szerint akkor nem igazán sikerült a megszakítás. Ha terhességre gyanakszol, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Laura

    2014. október 06. hétfő

    Kedves Doktornő!
    A párommal január óta próbálkozunk a babával. A menzeszem eddig napra pontosan 28 napra jött meg. A legutóbbi alkalommal 8 napot késett, de megjött. A mennyisége jóval kevesebb volt mint a megszokott, a színe inkább barnás volt. Mielőtt megjött csináltam egy tesztet ami negatív volt. Ezek mellett lehetek mégis terhes? Más tünetem nincs!

    • Gabi

      2014. október 14. kedd

      A késés és a barnás vérzés önmagában nem utal terhességre. Viszont ha bizonytalan, mindenképp érdemes lenne a tesztet megismételni. Lehetséges, hogy az előző teszt még korai volt.

  • Rita

    2014. október 01. szerda

    Kedves doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy késett a menstruációm 7 napot, ezen a napon teszteltem, ami negatív lett. Következő nap meg is jött a menstruációm,akkor már biztos nem lehetek terhes?

    • Gabi

      2014. október 02. csütörtök

      Nem biztos. Ha a vérzés a megszokott módon zajlik, színe, állaga, mennyisége nem tér el a szokásostól, és nem múlik el 3 napon belül, akkor minimális a terhesség esélye, de ha enyhe a vérzés, és 3 napnál rövidebb ideig tart, akkor érdemes a tesztet megismételni.

  • ildiko

    2014. október 01. szerda

    Kedves doktornő! páromal meg szakitásos szeretkeztünk és elment bennem ugy szeretnék már babát és tüneteim is voltak hányinger , ma meg jött görcsel havim:( de tesztet nem csináltam , akkor csináltasak vagy felesleges?

    • Gabi

      2014. október 02. csütörtök

      Ha a vérzés enyhe, és 3 napon belül elmúlik, akkor érdemes tesztelni. Ha erős (vagyis a megszokott), színe, állaga nem tér el a szokásostól, akkor nem valószínű a terhesség.

      • ildiko

        2014. október 03. péntek

        akkor mikor csináljak tesztet mert enyhe havim 3 nap mulva el is mult, de havim alat éreztem szagokat amitol hányingerem lett oylan miht pl: kávé , cigi meg étel szagoktol. vagy várjak kicsit tesztelésel??

  • Farkas Zsuzsa

    2014. szeptember 27. szombat

    Sziasztok illetve jónapot kívánok
    Szeretnek segítséget kérni. Megjön minden
    Hónapban de nagyon kevés a menstruàcióm illetve barna ez miért lehetseges ez ? Nagyon nagyon félek :'(

    • Gabi

      2014. október 02. csütörtök

      Ha a menzeszed pontos, az már jó jel. Az, hogy enyhe, és barnás, még önmagában nem biztos, hogy gond. Ha eddig nem ilyen volt, és a színe aggaszt, nőgyógyásznál kérdezz rá.

  • Alexa

    2014. szeptember 24. szerda

    Kedves Doktor Nő!
    A menstruációm utóljára Auguszrus elején volt meg.
    Ma megjött a menszeszem,de nagyon gyenge.
    A melleim nem fájnak,nincs hányingerem.
    Mi lehet a probléma?

    • Gabi

      2014. október 02. csütörtök

      Ennyiből nehéz lenne pontosan megmondani. Ha bizonytalan, ha terhességre gyanakszik, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Szilvia

    2014. szeptember 24. szerda

    elnezest… azt hiszem placenta eloregedeserol beszelhetunk (de termeszetesen az is rendben van)