Ha az apa idősebb…

Köztudott, hogy 35 év feletti anya esetén jelentősen megnő a genetikai rendellenességek kockázata a születendő magzatnál, az azonban kevésbé ismert tény, hogy idősebb apa esetén is növekedhet a kromoszómarendellenességek esélye.

 Ha az apa idősebb…Az anya esetén a kockázatot az jelenti, hogy a szervezetben levő petesejteket folyamatosan érik a környezeti ártalmak, ezért növekvő mértékben lehetnek köztük károsodott géneket tartalmazó példányok.
Az apa esetén sincs ez másként. Az oocyták, azaz az éretlen ondósejtek ugyanazoknak a környezeti hatásoknak vannak kitéve, így ezek is megsérülhetnek.

Bizonyított tény, hogy a Down kóros esetek 25-30%-a az apára vezethető vissza. Vizsgálatok bebizonyították, hogy az 50 évesnélk idősebb apáktól gyakrabban születik Down kóros gyerek. Ha mindemellett még az anya életkora is 35 feletti, akkor még magasabb az esélye a rendellenességek megjelenésének.

Mindazonáltal a Down-kór továbbra is leginkább az anya életkorától függ, önmagában az apa életkora nem növeli meg annyival a kockázatot, hogy emiatt külön vizsgálatokat kellene végeztetni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Baráth Dominika

    2010. szeptember 14. kedd

    Kedves Ági!
    A 12 hetes uh-n a vizsgáló orvos 2,5-ös NT értéket mért, valamint a hasi echo-hoz azt írta, hogy hyperechogen, vagyis a kicsi bélrendszere fehérebb volt a képernyőn, mint az átlag. A méhlepény pedig közel van a méhszájhoz. A vizsgáló orvos azt mondta, ezek az értékek genetikai rendellenességre utalhatnak. A fogadott orvosom megnyugtatott, azt mondta, nincs semmi gond. Jó ilyenkor több véleményt meghallgatni. Szerinted a fent leírtak utalnak valami kórosra? Az NT értékről is többféle dolgot olvastam, hogy honnantól gyanús.
    Nagyon köszönöm!
    Dominika

    Válasz: A tarkóredő érték 3 mm-ig normális, tehát ez nem utal még rendellenességre. A méhlepény helyzetének ehhez nincs köze, ráadásul a terhesség előrehaladtával, ahogy nő a méh, a méhlepény feljebb húzódik, tehát elkerül a méhszáj környékéről.

  • Liliom Péterné

    2010. április 28. szerda

    szia! azt szeretném kérdezni,hogy a 28.heti UH leletemen az szerepel,hogy a bal kamrában 4.2mm,a jobb kamrában 2.7mm nagyságú echogén folt látható.ez mit jelenthet?36 éves vagyok,de genetikai vizsgálaton nem tudtam megjelenni,mert elmúltam már 20.hetes,férjem 38 éves.Kérlek válaszolj!

    Válasz: Ez egy meszesedést jelent, ami pár héten belül fel szokott szívódni. Mivel Down kórra is utalhat, mindenképpen menj el genetikai vizsgálatra, vagy genetikai ultrahangra, de ha az AFP és a nyaki redő vizsgálat rendben volt, akkor nem kell aggódnod.

  • lilalula

    2009. február 02. hétfő

    Szia Ági.
    Megvolt a 18 hetes úgynevezett genetikai uh.Mindent renben találtak.Ugyan nem 4D, de nem mondtak semmi rosszat.Végül kiderűlt az is ,hogy 15hetseen,és 4 naposan voltam
    az Afp levételekor.Tudod ettől a Down-tól valahol féltem.Mert mindenhol ezt hallottam,hogy nagy esély,stb.De ezen az uh amit 18 hetesen néznek ,ezen látszana ha valami nem stimmelne nem? Üdv:lilalula

    Válasz: Igen, a 18. heti UH eleve genetikai UH, alaposan megnéznek mindent.

  • lilalula

    2009. január 19. hétfő

    Igen Kata,én vagyok.

  • Kata

    2009. január 17. szombat

    Szewa lilalula!Most lelepleztelek.hihihihihihihihi. 🙂 . 🙂 . Puszika!

  • lilalula

    2009. január 17. szombat

    Köszi…..Legalább nem érzem magam egyedül.

  • Vida Agi

    2009. január 16. péntek

    lilalula, neeeem 🙂 terhesen senki sem normális teljesen :)))

  • lilalula

    2009. január 15. csütörtök

    Szia Ági.Köszi a válaszod,és egy kicsit megnyugtattál.!
    Amióta megkaptam az eredményt,azóta alig alszom,és ráadásul már néha azt sem érzem,hogy mozog e a baba.Totál kivagyok,de nemsokára végre megyek ultrahangra.
    Lassan már minden szőrnyűséget beképzelek magamnak.Ráadásul három lányom már van,és olyan vagyok ,mint aki az első babáját várja.
    Normális vagyok én??

  • Vida Agi

    2009. január 13. kedd

    lilalula, nekem az első gyereknél 0,6 volt az AFP, a másodiknál 0,5. mind a kettőnél elmentem genetikai ultrahangra emiatt, de az orvos azt mondta, van olyan, hogy valakinél mindig alacsonyabb az AFP, alkati kérdés is lehet.

  • lilalula

    2009. január 13. kedd

    De az is igaz,hogy mostanában rengeteg fiatal kismamánál találnak dowvn-korra utaló dolgokat.Imerek nem egy olyat aki 20 évesen szűlt,és sajnos dowvonosbabaája született.

  • lilalula

    2009. január 13. kedd

    A fent leírtak alapján én pont benne vagyok ebben a kritikus időben.Férjem 52,én 39.Véletlenül lettem állapotos,amit meg is tartottam.Az afp nem lett jó. Mom 0,60.De az orvos megnyugtatott,hogy mivel az eddigi ultrahang felvételek alapján nincs gond,így lehet a rossz eredmény a téves súly,és a terhességi hét elszámolása is.Nagyon aggódom,és ezért megyek genetikai uh-ra.Angliában az afp vérvétel helyett,csak ultrahangot alkalmaznak.A vérvizsgálat épp az ilyen elszámolások miatt nem minden esetben 100%.De én optimista vagyok.