Fejfájás a terhesség alatt

A fejfájás komoly fejfájást okozhat a várandósoknál a terhesség alatt, mert félnek attól, hogy a megszokott gyógyszereiket bevegyék, de szenvedni sem szeretnének. Milyen megoldások léteznek a fejfájás csillapítására a terhesség alatt?

Fejfájás a terhesség alattFontos tudni, hogy a fejfájás nem okoz semmilyen károsodást a babában, még akkor sem, ha már a terhesség előtt fejfájásos problémákkal küzdöttél. A várandósság előtt meglevő migrén és a lüktető fejfájás egyaránt jelentősen csökken, sőt gyakran meg is szűnik a terhesség kezdetén vagy legkésőbb az első harmad után.

Ha a terhesség alatt jelentkezik a fejfájás és hozzá csillaglátás és szédülés társul, esetleg rohamos vizesedés kezdődik, érdemes mihamarabb megmérned a vérnyomásodat és ha magas, felkeresned egy orvost, mert toxémia veszélye állhat fenn.

A terhesség alatt kialakuló fejfájást gyakran kalcium vagy magnéziumhány okozza, ilyenkor 1-1 pezsgőtablettával segíthetsz a problémán.

Az sem probléma, ha 1-1 alkalommal Algopyrint vagy Qualerint veszel be, ezt akár az első harmadban is megteheted, de rendszeresen egyiket sem szabad szedni. Ha nem múlik a fájdalom, ha napokon át eltart, kérj orvosi segítséget!

A fejfájást homeopátiás szerekkel is enyhítheted:

    Lüktető fejfájásra a Belladonna való, ha a halántékodban érzed a dobolást.
    Ha a fejfájás lüktető és hullámokban jelentkezik, akkor a Gelseminium javasolt.
    Ha éhség miatt fájdult meg a fejed a Kalium phosphoricum segíthet (és persze egyél is valamit :))
    Ha tarkótáji fájdalmat érzel és a jobb szemed felé sugárzik a Sanguinaria canadensis a megoldás.
    Az erős homloktáji fájdalmat a Senega enyhítheti.

Ezeket a szereket CH 12 vagy 15 potenciálban óránként-kétóránként CH30 potenciálban akár félóránként is beveheted, mindig 1-1 golyócskát elszopogatva

15 Comments

  • besjudit

    2011. május 14. szombat

    Üdvözlöm! kérdésem csak annyi lenne, hogy 32 hetes kismama vagyok és borzasztó fogfájás gyötör de csak benuron van itthol. bevehetem e ha csak egy szemet akarok. és közben augmentint szedek mert a fogamról begyuladt az arcüregem és amig nem megy le nem húzzák ki

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ez a gyógyszer a terhesség alatt csak orvosi felügyelettel szedhető, ha fáj a fogad, menj el a patikába és kérj olyan szert, ami terhesség alatt is szedhető.

  • Valéria

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ágnes!

    14.hetes terhes vagyok, mindig is fejfájos voltam, eddig is fájt a fejem, de az utobbi napokban nagyon, viszont elég kevés vízet iszok, lehet ez a probléma ?!

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. április 23. szombat

      A kevés folyadék bevitel okozhat fejfájást. Érdemes erre odafigyelni.

  • Anne

    2011. április 08. péntek

    12 hetes terhes vagyok. Tegnap este éreztem először, hogy a halántékomon kidagad, lüktet és fáj 1 ér. Kellemetlen érzés volt, a fájdalom aztán el is múlt, de a lüktető érzés azóta is tart. Az erek kéken átlátszanak azóta a fejemnél, de elég világos bőrű vagyok, lehet, hogy az csak ettől van. A vérnyomásom eddig alacsony volt, amikor mérték. Csak egy hónap múlva megyek orvoshoz, de addig szeretném tudni, hogy kell-e komolyan foglalkoznom ezzel a problémával?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ha csak egy alkalommal fordult elő, akkor nem kell foglalkozni vele, ha megismétlődik, vagy rendszeressé válik, fordulj orvoshoz.

    • Berni

      2011. április 22. péntek

      Nyugi!!!
      Nekem is pont a 12. héten (reggel) kezdődött a fejfájás!!! 🙁
      Amikor sétálok, amikor lehajolok valamiért…szét szakad!!! 🙁
      Nagyon várom már azt a pillanatot amikor elmúliok végleg!!! 😀

  • k.judit

    2011. március 04. péntek

    Régebben fogamzásgátlót szedtem, amitől migrénes fejfájás alakult ki. Ez általában kimerült csillaglátásban, majd fejfájásban. Egyszer annyira súlyos lett, hogy agyi vérellátási zavarom is lett tőle (kb. fél percre elferdült a szám, zsibbadt a bal karom), hánytam. A nőgyógyászom ekkor megtiltotta a hormonális fogamzásgátlókat. Ez 3 éve volt, azóta egyszer sem volt migrénem.
    Most 7. hetes terhes vagyok első gyerekemmel. Azóta már kétszer tapasztaltam csillaglátást, amit nem kísért fejfájás. Nem lehet ettől gondja a babának? Mi ilyenkor a teendő?

    Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Önmagában az nem gond, ha néha megszédülsz terhesség alatt, ezt a hormonális változások is okozhatják. Ha rendszeressé válik, fordulj orvoshoz.

      • k.judit

        2011. március 11. péntek

        Köszönöm a gyors választ.
        Biztos én fogalmaztam rosszul. Ez nem szédülés, hanem olyan, mintha fénybe néznék és 10-20 percig tart. Migrénem szokott így kezdődni. A migrén, főleg a súlyos akkor nem gond a babának?
        Köszönöm!

        • Vida Agi

          2011. március 19. szombat

          A migrén nem okoz gondot a babának, neked annál kellemetlenebb. Homeopátiával sokat tudsz javítani rajta.

          • k.judit

            2011. március 19. szombat

            Nagyon szépen köszönöm!

  • Krista

    2010. október 15. péntek

    31 éves leszek nem sokára, van egy 6 éves kis lányom, akit zökkenőmentesen hordtam ki, a vérnyomásom 70/120 volt terhesség alatt. Kb. két éve felfedeztük, hogy magas a vérnyomásom, átlagban 150/100, mivel ez számomra nem jelent gondot, tünet mentes, csak teákkal kezelem (galagonya, bazsalikom, melyek tudni levő, nem terhesség alatt használható teák)de így kordában tudom tartani 85/130. Most elhatároztuk, hogy babát szeretnénk, kérdésem az, hogy ha össze jönne és terhes lennék, továbbra is használnám a teáimat az vezethetne vetéléshez? természetesen a teszt pozitivitása után azonnal nőgyógyászhoz mennék de addig jelent ez gondot? A nőgyógyászom szerint valószínű gyógyszereket kell majd szednem a vérnyomásomra terhesság esetén, de ameddig ez kiderül, nem lehet gond?
    Köszönöm

    Válasz: Az első 6 hétben a gyógyszerek, alkohol stb. nem árt az embriónak.

  • Veron

    2009. június 19. péntek

    Hát, Jane, szavadon foglak. Bekentem a fejem ökonetes Mirtill és borsmenta olaj keverékével. Faékhez képest kicsit bonyi… Közben bennem van 3 adag belladonna, hullámokban azonban fáj a fejem. jól esik a hideg a fejnek, de attól még jön a hidegfront. és nem tudom hogy nekem személyesen jó-e a gelsemium vagy a rhus toxicodendron, mert azt olvastam frontra az a jó, de hát a homeopátia lényege hogy nem tüneti a kezelés és teljes kikérdezés kéne hogy akkor most melyik? addig marad a belladonna, amíg 1. nem találok homorvost a környéken 2. feldobom a lakkcipőmet, de inkább az 1. választanám. mert nincs lakkcipőm.

  • Jane Doe

    2008. április 18. péntek

    Én a faék egyszerűségű vietnámi balzsammal enyhítettem terhesség alatt a fejfájást.