A méhen kívüli terhesség jelei

Méhen kívüli terhesség: a legtöbb leendő kismama emiatt aggódik az első hetekben. Minden kis fájdalomra, hasszúrkálásra és váladékozásra az hiszik, a méhen kívüli terhesség okozza, pedig ez a jelenség meglehetősen ritka. A méhen kívüli terhesség azért veszélyes, mert ugyanolyan terhességi tünetek jelentkeznek, mint a normál terhesség esetén, csak éppen sokkal erősebb formában!

A méhen kívüli terhesség jeleiA méhen kívüli terhesség jelei:

  • a terhességi teszt pozitív lett, ennek ellenére vérzés jelentkezik
  • barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején
  • fájós derék
  • ájulás, vagy ájulásközeli érzés, szédülés
  • ingatag hangulat
  • végbélfájdalom
  • álmosság, aluszékonyság
  • erős, szúró alhasi fájdalom

Méhen kívüli terhesség esetén a terhességi teszt ugyanakkor mutat pozitívat, mint a rendes terhességnél, a tünetek azonban nagyon hamar és igen intenzív formában jelentkeznek! Amennyiben ezek mellé még barnás folyás, barnás vérzés vagy erős vérzés társul, azonnal orvoshoz kell fordulni! Akár pozitív lett a teszt, akár nem, ha úgy gondolod terhes vagy, érdemes legkésőbb a betöltött 5. héten elmenni orvoshoz, mert ultrahanggal kimutatható a méhen kívüli terhesség és ez az életedet mentheti meg!

Hogyan jön létre a méhen kívüli terhesség?
A megtermékenyült petesejtet egy védőburok védi a megtermékenyüléstől számított 4-7 napig, amíg elér a méhbe, amikor megérkezik, ez a védőburok megszűnik, és a petesejt beágyazódik. Ha azonban 4-7 nap alatt sem éri el a méhet, akkor a védőréteg még „út közben” oldódik fel, és a petesejt ott ágyazódik be, ahol éppen van, pl. a petevezetékben.

A petevezetékben letapadt petesejt sok esetben magától is elhal, de ha nem akkor súlyos hasüregi vérzést okozhat, ami akár halálos lehet!

Ha vérzést észlelsz, függetlenül attól, hogy mennyire erős, élénk, milyen a színes, állaga stb. nem szabad bizonytalankodni és várni, hanem mihamarabb fel kell keresni egy orvost, akár az ügyeletet is! Ilyenkor 1-1 óra halogatás és várakozás az életedbe kerülhet!

A vizsgálat során kikérdeznek a tünetekről, majd hüvelyi betapintásos vizsgálatot végeznek, méhen kívüli terhesség esetén ugyanis a méh nagyobb és puhább lesz. Ezt követi az ultrahangos vizsgálat, amivel szinte 100%-os biztonsággal meg lehet állapítani, hogy valóban méhen kívüli terhességről van-e szó.

Ha valóban méhen kívüli terhességed van, két lehetőség van a gyógyításra. Előrehaladott állapot esetén kórházba kell menned, ahol vagy a hastükrözésnek nevezett eljárással eltávolítják a petevezetékbe ágyazódott petesejtet, vagy műtétet hajtanak végre.
Ha időben észreveszik a problémát, akkor gyógyszeres kezeléssel segítenek a petesejtnek, hogy felszívódjon.

Miért?
A méhen kívüli terhesség esélyét többféle tényező növelheti. Ilyenek például:

  • Ha még túlságosan fiatal vagy, és nem elég fejlettek a nemi szerveid (18 év alatt)
  • Ha cisztád vagy miómád van
  • Ha méhen belüli fogamzásgátló eszközt használsz (spirál)
  • Ha már korábban is volt méhen kívüli terhességed
  • Ha már műtötték a petefészkedet vagy a petevezetéket
  • Ha volt már korábban hasi műtéted
  • Ha korábban volt olyan gyulladásod, ami nyomot hagyhatott ezen a területen

Teherbe eshetek-e utána megint?

Igen, de érdemes tudni, hogy ha már volt méhen kívüli terhességed, akkor nagyobb a gyakorisága a következő méhen kívüli terhességnek.
Előfordulhat, hogy az orvosok kénytelenek eltávolítani a petevezetéket is a méhen kívüli terhesség megszüntetésére, amennyiben mindkét petevezeték eltávolításra kerül, legközelebb már csak mesterséges megtermékenyítéssel eshetsz teherbe.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

197 Comments

  • Szabina

    2011. március 22. kedd

    Tisztelt Doktornö!

    6-honappal ezelött született meg mäsodik länyom. 3-honapig szoptattam, dec 24-en megjött a mensim. Szoptatäs befejezese utän ket hettel. Minden honapban januär februär honapban is megjött, de nem rendszeres idöben. Termeszetesen a ferjemmel elünk nemi eletet, ovszerrel vedekezünk. De legtöbbször csak az aktus vegen került fel a gumi. Februär 6-än jött meg a mensim 4-napig tartott es azota nem köszöntött be. Terhessegi tüneteim vannak, olyanok ami a mäsik meglevö kettövel is voltak. Hetföre van idöpontom a nögyogyäszomhoz. A lenyeg az lenne, hogy fura dolgok törtennek a testemmel. Tegnap egesz nap ereztem mensstruäcios görcsöket de nem volt zavaro, söt. de ejjel amikor lefeküdtem aludni egyböl vajudäsi fäjdalom tört räm. mint mikor elinditjäk az oxitocint szülesnel es az ember länya kaparja afalat, de ez meg rosszabb is volt annäl, mert nem volt szünet, a fäjdalom folyamatos volt. Egy ora szenvedes utän vettem be egy erös fäjdalomcsillapitot mert mär nem birtam toväbb. fel ora mulva el is mult es azota sem jelentkezett ez az erös görcsöles. Reggel erzekeny volt az alhasam, de hiäba värtam ezek utän a verzesemet, nem jött meg. Ezen kivül vannak kisebb dolgok amiket fura szemmel nezek, de talän nem fontosak. 6-honap utän, szoptatäs nelkül ilyen mehösszehuzodäst nem hiszem, hogy produkälnom kellene nem gondolja?
    Önnek van tippje, hogy mi lehet a gond?
    Elöre is köszönöm a välaszät. Ja barnäs folyäs. 14-eve van folyäsom, volt megint barnäs folyäsom, de nem tartott ket napnäl toväbb. 14-eve van folyäsom, ugyhogy nekem ez fel sem tünik igazän.
    Köszönöm, hogy elolvasta! Tisztelettek: Szabina

    • Gabi

      2011. március 27. vasárnap

      A legjobb, amit tehet, hogy nőgyógyászhoz fordul. Ha az erős fájdalom a fájdalomcsillapító hatására elmúlt, és utána sem tért vissza, kicsi az esélye, hogy méhen kívüli terhességről legyen szó.

  • Monica

    2011. március 16. szerda

    Kedves Válaszadók!

    A párommal óvszerrel védekezünk az első együttléttől kezdve. A havi vérzésem 19-21 nap között szokott megjönni, az utolsó menzesz utolsó napjától számítva. Ez legutóbb is így volt (márc. 07-től márc. 11-ig). Azonban február végén volt egy makacs influenzám amire a végén antibiotikumot szedtem. Persze az antibiotikum kiirtotta a hüvelyflórám is, így gombás fertőzésem lett. Ami pont a menzesz előtti napon jött ki. Mivel a nőgyógyászom szabadságon van, ezért felkerestem a háziorvosom, mert minden egyes antibiotikumos kúra után sajnos így járok. Ezért már tudom, hogy erre milyen gyógyszert szoktam kapni. A háziorvosom ki is írta a mycosyst -gyno kapszulát (páromnak is), valamint pimafucin hüvelykúpot. A kúpot a menzesz után kezdtem el használni, a kapszulát már alatta is bevettem. (összesen 3db kapszulát vettem be, 3 nap szünetekkel).Menzesz alatt mindig szokott fájni a derekam, de most azután is megmaradt a derékfájás, hogy vége lett. 1 éve volt már hasonló problémám (gombás fertőzés után nagyon fájt az alhasam igza a derekam nem) s akkor a nőgyógyászom petefészek gyulladást állapított meg és nimesulid tablettát írt fel 5 napig napi 2 tablettát. Mivel a nőgyógyászom csak a jövőhéten rendel, és nagyon fáj a derekam ezért elkezdtem szedni a nimesulidot (maradt még a múlt évi adagból) ami enyhített a fájdalmon. Most már csak tompa fájást érzek és néha-néha alhasba szurkálást. Anyukám viszont elkezdett aggódni, mivel Ő velem és a bátyám esetében is menzesz alatt esett teherbe, és az első 3-4 hónapban volt vérzése is. Előfordulhat-e, hogy kisbabát várok annak ellenére, hogy óvszerrel védekeztünk? A tompa deréktáji fájdalom és az enyhe hasszurkálás az terhesség vagy inkább fertőzés következménye?
    Annyit szeretnék még elmondani, hogy a gombás fertőzés az nekem nem szokott folyással járni, inkább csak nagyon erős viszketéssel, és fájdalmas szeretkezéssel. A viszketés amúgy elmúlt, így gondolom a gombától már sikerült megszabadulnom, azonban a szeretkezés első néhány perce még egy kicsit fájdalmas.

    Köszönöm a választ előre is.

    Üdvözlettel: Monic

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Nagyon kicsi az esélye annak, hogy óvszeres védekezés és betegség mellett teherbe eshettél (1% alatti)

  • Évi

    2011. március 13. vasárnap

    Szia!!

    Nekem két hete jött meg a „menstruációm” ami sokkal kevesebb volt,mint általában és barnás a megszokothozz képest elég volt tisztasági betét.viszont 6 napig volt( az utolsó)3 nap szinte csak maszatolás)
    ezután minden rendben volt és 13.napon m,megint maszatolok és feszül ,görcsölök. mintha menstruálnék.(enyhe színes barnás folyásom van.
    Pajzsmirigy duzzadásra kaptam Októberben Verospiront…
    Miómám is volt /van.
    Terhességi teszt negatív.
    3* már szültem..
    kérdésem: Lehetek attól terhes??? Köszönöm A Válaszod üdv.ÉVA

    • Gabi

      2011. március 16. szerda

      Lehetséges, de mivel a vérezgetés elhúzódott, nem túl nagy az esélye. Ha ez a barnázás, görcsölés továbbra is fennáll, érdemes elmenni a nőgyógyászhoz.

  • Mamma25

    2011. március 10. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Tavaly júniusban császármetszéssel született egészséges gyönyörű kislányom. A szülés után belázasodtam de nem derült ki miért, egy hematóma volt a méhfalon, azt mondták nem attól. A kontroll vizsgálaton 6. hét után minden rendben volt. Szoptatom a kislányom ennek ellenére a szülés utáni 8. héten megjött de nem annyi mennyiségű vérzéssel mint régen, és kéthetente ugyanígy ismétlődött október végéig, akkor rendes mennyiségű menstruációval. Utána csak december 29-én jött meg szintén rendes menstruációval. A párommal januárban voltunk utoljára együtt, ekkor folyást észleltem és a páromon is jelentkeztek tünetek, piros pöttyök formájában, ekkor egy két napon használtam betadine kúpot. Utána minden rendben volt majd rózsaszínes, később kicsit barnás folyásom lett. Ekkor kezdtem el szedni a Cerazette fogamzásgátlót hátha rendbe teszi a hormonjaimat. A rózsaszín, barnás folyás abba maradt, de ismét kellemetlen szagú folyásom lett, így végig csináltam egy 7 napos betadine kúrát (először a szoptatás miatt nem mertem végig csinálni). 3 napig minden rendben volt se szag se folyás, majd ismét előjött a rózsaszín folyás, másnapra halvány barna lett, és már négy napja sötét barna, mintha alvadt vér lenne apró darabokkal. csak pecsételő, a fehérneműn nem is látszik csak a toalett papíron. Azt hittem most megint rendesen meg fog jönni, mert kijöttek rajtam a szokásos kis pattanások, érzékenyebb volt a mellem, alhasi fájdalmam volt és az még van is, de nem túl erős, csak mint menstruációkor. Kérdésem, hogy lehet méhen kívüli terhesség, ha januárban voltunk együtt, vagy a fertőzés miatt van, esetleg hormonzavar, vagy a fogamzásgátló okozza, kérem adjon tanácsot. Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Érdemes lenne ezekkel a tünetekkel orvoshoz fordulnod, fertőzés is okozhatja.

  • Andy

    2011. március 08. kedd

    Szia!

    Január 30-án volt meg utoljára február 15-én történt egy kis megszakításos baleset.Február 27.én kellett volna megjöjjön de nem jött,csak fájt a mellbimbóm pár napig meg rózsaszínes, barnázásom volt 2napig.A hasam is fájt, mintha meg akarna jőnni.Március 4-én csináltam tesztet, negatív lett.Ma voltam nőgyógyásznál semmit nem talált,azt mondta,hogy két hét múlva menjek megint.Most 2. napja megint barnázok.
    Lehetséges, hogy méhen kívüli terhes vagyok???

    • Gabi

      2011. március 14. hétfő

      Nem túl nagy az esélye, de előfordulhat. Ha ez a barnázás nem múlt el azóta, akkor mindenképp hamarabb keresd meg az orvost, és mondd el neki is, mitől tartasz.

  • T

    2011. március 06. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!
    Febr.15-én vettem be az utolsó Harmonetet, 19-én megjött. Márc.1-én voltunk együtt a férjemmel, megszakítással védekeztünk, de lehet baleset történt. 2 napja fáj, szurkál a hasam, görcsölgetek, fáj a derekam is néha. Mi a véleménye, mitől lehet? Ja, és első babámnál is így volt. Terhes lehetek?

    • Gabi

      2011. március 08. kedd

      Lehetséges, hogy a gyógyszerszedés utáni első hónapban teherbe esik. Ha ez a fájdalom nem erős görcs, akkor lehet normális terhességi tünet. Ha nem jön meg időben, érdemes tesztet végezni.

  • Reni

    2011. február 26. szombat

    Szia! Szeretném kérdezni, hogy ha 3-4 hetes terhes vagyok kb, akkor a bal oldalon a petefészeknél fáj a hasam ha megnyomom, az természetes? Amúgy máskor nem fáj, csak kicsit megnyomom, és csak a bal oldalon. Orvoshoz 5 nap múlva megyek. Köszönöm a választ!

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Az enyhe fájdalom normális lehet.

  • Anikó

    2011. február 26. szombat

    Szia!
    Kérlek segíts, problémám van! 9 hónapja született császárral a kisfiam. Tejem ne nagyon volt, 2 hónapos volt a babám, mikor először megjött a menstruációm. Azóta fogamzásgátlót szedek! Szerencsére nem szokott kimaradni egy szem sem! A legutolsó menstruációm akkor jött meg, mikor még volt egy szem a fogamzásgátlómból, így kb. 4-5 nappal előbb, és az eddigi 2-4 nap helyett majdnem egy hétig volt meg. A párommal az együttléteink alatt már vagy 3 hete egy ponton erős fájdalmat éreztem, megnyomott valamit. Ez a pont nagyjából a petefészkem környékén lehet, a jobb oldalon. Mivel már korábbi vizsgálatoknál megállapították, hogy a vakbelem belóg a petefészkem elé, először azt hittem, hogy az vacakol. Aztán tegnap az együttlétünk után (orgazmusom után) olyan elviselhetetlen görcsös, szúró fájdalmam volt, fájt az egész hasam alja, és a végbelem is. Nagyon megijedtem, nem akart múlni, így kihívtam az ügyeletet. Adott Algopyrin injekciót, és orvoshoz küldött. Csak 16-ra van időpontom a nőgyógyászomhoz. Az lenne a kérdésem, hogy gyanakodjak méhenkívüli terhességre?
    Köszönöm előre is a válaszod! Anikó

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Ha ez a fájdalom azóta is fennáll, akkor lehetséges. Viszont akkor nem lenne szabad az időpontra várni, ha az orvosod nem tud hamarabb fogadni, menj el sztk rendelésre.

  • alexa

    2011. február 22. kedd

    Sziasztok!
    Nekem olyan problémám lenne, hogy az utolsó menstruációm 2010.12.24. én volt és azóta semmi.. és ma van 2011.02.22., viszont semmilyen terességre utaló jelet nem észleltem. A hasam szokott görcsölni, mintha meg akarna jönni.. tisztára olyan tünetek jönnek, hogy na most kell, hogy megjöjjön..takarítás, hisztizés..ilyesmi..de viszont sajnos még mindig nem jött meg. Csináltam tesztet, de a szerint nem vagyok terhes. Mit tegyek?

    • Gabi

      2011. február 23. szerda

      Én megismételném a tesztet. Ha mégis negatív, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni. A tünetek hiánya és a negatív teszt nem jelenti biztosan, hogy nem vagy terhes. Ha egyébként pontosan szokott megjönni, akkor kell hogy legyen valami oka, hogy most nem jött meg, ha nem is a terhesség, ez az orvosnál kiderül.

      • alexa

        2011. február 23. szerda

        hát igazából már sokszor volt ilyen, hogy nem jött meg … másfél hét múlva tudok csak a dokihoz menni, addig mindenféle képen veszek még egy tesztet. és köszönöm szépen

  • marcsi

    2011. február 22. kedd

    Szia.

    Szeretném a segítségedet kérni mert teljesen bizonytalan vagyok.

    Nem rég szültem,pontosabban 5 hónapja.Az orvos persze írt fel fogamzásgátló tablettát(Azalia)és szoptatok.Szülés után volt egy pici barnás vérzésem ami több mint 1 hétig tartott.Azóta nem volt semmi.Persze hallottam hogy aki szoptatok annak nem mindig szokott megjönni a menstruációja,de kb 1 hónapja alhasi fájdalmat derék fájdalmat és korábban a végbél tájékon éreztem kellemeten szúró érzést.De ez csak ritkán fordul elő, vagyis nem tart egész nap csak néha néha.És úgy érzem mintha be lenne görcsölve a hasam.Nagyjából ennyi. Azt szeretném kérdezni hogy van okom méhen kívüli terhességre gyanakodni? Vagy esetleg a fogamzásgátlónak lehetnek mellékhatásai?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. február 23. szerda

      A szoptatás mellett szedhető fogamzásgátlók egyik fontos tulajdonsága, hogy nincs gyógyszerszünet, folyamatosan kell szedni a tablettát. Így (mivel nincs gyógyszerszünet) megvonásos vérzés sem jelentkezik. Ezért egyáltalán nem fura, ha nem jelentkezik vérzés. A méhen kívüli terhességnél a jelentkező fájdalom erős, nem szűnik meg pihenés hatására sem. Így ennek kicsi az esélye.

      • marcsi

        2011. február 24. csütörtök

        Köszi szépen a választ mostmár picit nyugodtabb vagyok.
        De viszont azt elfelejtettem leírni hogy állandó vizelési ingert érzek.Lehet hogy felfáztam?..És ettől vannak a deréktáji fájdalmak?..

        válaszodat előre is köszönöm:Marcsi

  • Somy

    2011. február 16. szerda

    Kedves Doktornő!

    19 éves vagyok és tavaly nyáron már volt egy abortuszom! Nem szedtem fogamzásgátlót, megszakításos módszert alkalmaztunk a párommal! Február 13.án kellett volna megjönnie, de nem jött. Már kb. 2 hete érzek a hasam alján bal oldalon erős szúró fájdalmat, érzékeny vagyok a szagokra szédülések sora, a melleim is nőttek és híztam is 5 kilót! Félek, hogy méhen kívüli terhességem van!
    21.-én megyünk el a párommal nőgyógyászhoz! Csináltunk 2 tesztet és mind a kettő pozitív lett!
    Mi lehet a gond???
    Válaszát előre is Köszönöm!

    • Gabi

      2011. február 16. szerda

      Ha a fájdalom erős, nem csillapítható, pihenésre sem enyhül, akkor szóba jöhet a méhen kívüli terhesség, egyébként a normális módon és helyen fejlődő terhesség is okozhat ilyen tüneteket.

      • Somy

        2011. február 17. csütörtök

        Amikor volt az abortuszom akkor előtte nem éreztem ilyen fajta fájdalmat!
        egyébként ez a fajta szúrós fájdalom csak alkalomszerűen, naponta kb. ötször jön elő, de olyan 5 perc alatt el is múlik!
        Köszönöm válaszát!

  • Timi86

    2011. február 12. szombat

    Sziasztok!

    Kérlek segítsetek!25 éves vagyok,7 évig szedtem fogamzásgátlótablettát.2010.novemberében szedtem be az utolsó adagot.December 3-án jött meg a menszeszem és 7-én múlt el.Minden a megszokott volt.Párommal védekeztünk óvszerrel végig.Majd vártam a januárt,volt görcsölgetés és az a megfog jönni érzés de semmi,gondoltam biztos azért késik,mert abbahagytam a gyógyszert.De a következő héten sem jött meg.Reggelente émelyegtem,felszedtem 5kg és kinőttek a melleim,mert eddig nem volt szinte semmi mellem.Vettem tesztet és bár nagyon halványan de ott volt a második csík.Azután január 11-én szurkált egy picit a hasam és barnás folyásom lett.Rögtön elmentem orvoshoz,csinált hasi UH-t és hüvelyultrahangot is,akkor azt mondta,hogy mintha látna valamit de lehet,hogy még nagyon kicsi és azért nem látni rendesen.Csináltak kórházi tesztet de az negatív lett:( Az émelygés és mellfeszülés nem múlt,ezért elmentem 2 hét múlva egy másik dokihoz,ő azt mondta,hogy elment a baba a barnázáskor.Nem hittem el,mert a tesztem pozitív volt ugyanúgy halványan.Elmentem tehát egy 3-ik dokihoz is,ő is azt mondta,hogy nem tapadt meg a pici és elment a barnázáskor.Január 27-28-án megint volt egy-két csepp barnázásom.Azóta csináltam tesztet és halványan pozitiv.Február első hetében vártam de nem jött meg,most 2 hét telt el,de még mindig semmi,a pocakom formája pedig olyan mintha már vagy 4 hónapos lennék.Az összes doki azt mondta a vizsgálatokkor,hogy nincs cisztám,és egyébb gondot sem látnak.Félek nagyon,hogy méhenkívüli terhes vagyok,bár nem fáj a pocim,fehér folyásom van,méghozzá nagyon erős,a mellem ugyanúgy feszül és 30 percenkét járok pisilni.Jónéhány szagtól undorodok,amiktől előtte sosem.Nem hiszem,hogy álterhes lennék.De akkor mi van velem,február 7-én csináltam tesztet ugyanúgy halvány pozitív.Segítsetek kérlek,mert nagyon félek!!!
    Köszönöm előrre is!

    • Vida Agi

      2011. február 14. hétfő

      A méhenkívüli terhesség ennyi idő után már kiderült volna. Viszont az előfordulhat, hogy a tabletta abbahagyása miatt kezd helyreállni a hormonális rendszered és ez okozza a furcsa tüneteket. Nyilván pozitív tesztet ez nem okozhat, hiszen ez csak két esetben lehetséges: terhességnél vagy egy speciális pajzsmirigybetegség esetén. Érdemes lenne megint felkeresned egy orvost és kivizsgáltatni magad.

      • timi86

        2011. február 14. hétfő

        Szia!
        Köszönöm szépen a választ pont ma voltam orvosnál, és negatív lett ismét a teszt!
        Viszont látnak valamit a jobb petefészkemben, az orvos azt mondta nincs cisztám se semmi féle rendelleneség.
        A pajzsmirigy betegséget lehet örökölni? Mert az édesanyámnak teljesen le van állva hosszú-hosszú évek óta!És gyógyszerrel sem tudták helyre hozni.
        Szerinted kivizsgáltassam a pajzsmirigyemet is?
        Egyébként minden egyes vizsgálat során nagyobb volt az a dolog amit látnak a jobb petefészkemben, szerinted mi lehet ez a dolog a te elképzeléseid szerint?
        Köszönöm szépen az eddigi választ és remélem te tudsz valamit mondani (írni) erre a dologra amit ma tapasztaltam az orvosnál!

  • Reni

    2011. február 05. szombat

    Üdvözlöm!

    Az lenne a kérdésem,hogy nekem 2010.11.21-én volt az utolsó menstruáciom 12.18-án kellett volna megjönnie a menzeszemnek fájt is a hasam mintha megakarna jönni,de kimaradt. Csináltam három tesztet mind a három nagyon halvány pozitív lett.Bementem a párommal az ügyeletre mert görcsöltem 12.26-án ott megvizsgáltak és azt mondták nyugodjak meg mert babát várok 2mm es.Azt is mondták,hogy menjek vissza éjszaka ügyeletre ha még mindig nagyon fáj ha nem akkor menjek vissza másnap reggel a rendes nőgyogyászati kezelésre.Nagyon örültünk a babának a görcsök pedig elmultak és be is jelentkeztem a magán orvosomhoz 2011.01.06-ra.Csodálkoztam mert hányinger,szédülés nem volt csak mellfeszülés.Az életem ment tovább csak jobban vigyázztam magamra a munkahelyemen sem emeltem,de 01.05-én délután egyszer csak barna vérzés jelentkezett azonnal bementem a munkahelyemhez legközelebbi ügyeletre ahol megállapították,hogy terhes vagyok ahol vártam másfél órát mire behivtak,megvizsgált és csinált egy hasi ultrahangot, azt mondta az orvos,hogy ő nem lát terhességre utaló jelet valószínű,hogy egy kilöködött terhesség.Másnap menjek egy vizelet vérvételre.Ugy voltam vele másnapra vagyis 01.06-ra ugyis bevoltam jelentkezve a saját orvosomhoz akkor inkább elmegyek oda ő csinált egy hüvelyi ultrahangot és azonnal látta,hogy a bal petevezetékembe van valami.Rögtön csináltunk ott egy tesztet ami halvány pozitiv és csinált vérvételt(béta hcg).Azt mondta ez szinte biztos,hogy egy méhen kivüli terhesség.Megkaptam a vérvétel eredményét ami 457,4mU/ml volt.Csinált meg egy vérvételt 01.10-én az 58,3mU/ml és még egy vérvételt 01.12-én ami már csak 26,4 mU/ml volt.Vagyis méhen kivüli terhességem volt ami magától elvetélt.Azt mondta az orvos,hogy ez a szerencsésebbik esett mert nem kellett müteni,de mondta ,hogy február elején menjek még egy vérvételre biztos ami biztos ,de szeretkezhetünk nyugadtan csak várjunk még 8napot.Elkeseredtünk,de szeretkeztünk hát ha mégis összejön és méhen belül lesz.Csináltam egy tesztet 01.28-án ami nagyon nagyon halvány szinte alig lehetett látni,de pozitív volt.01.31-én mentem vérvételre és addig amig nem kaptam meg az eredményt mert csuszott pár napot valami volt a laborba,addig csináltam három tesztet és mind a három erős pozitív volt.A háromból egyett csináltam reggel a másodikat és az lett a „leghalványabb” de az is egyértelmű pozitív.Most 02.03-án megkaptam az eredményt és a béta hcg hormon szintem 136 azt mondta az orvos,hogy menjek 02.09-én vérvételre,hogy megnézze emelkedik e a béta hcg szint vagy sem.Annyira jó lenne ha terhes lennék,de annyira retegek is mert nem érzek semmit csak mellfeszülést és egy kicsit szurkáll a hasam meg a bal petefészkem tompán fáj.Ön szerint terhes vagyok?Köszönöm elöre is a válaszát.

    • Gabi

      2011. február 12. szombat

      99%, hogy terhes. A terhességi tünetek hiánya nem ok az aggodalomra! Az viszont, hogy most nincs az az erős hasfájás, mindenképp jó, mert az is a méhen kívüli terhesség miatt lehetett.

  • joli

    2011. január 31. hétfő

    engem jolinak hivnak…van 4 lányom..és volt egy kisfiam…koraszülés volt..álitőlag..és 25 és fél órát élt..tavaly április 18-án szüleett,és 19-én—akkor ment el.. mivel azt gondoltam..hogy talán egy másik baba..potolná kimondhatatlan fájdalmamat…augusztusban probálkoztunk…sikerrel?dehogy ..szeptember 14-én műtöttek,méhen kivüli terhesség,leszakadt petefésszek….és 2 l vér a hasüregben… az én kérdésem az lenne…hogy lehet-e még reményem…egy petefészekkel lehet egészséges babám?
    és…még egy konkrét kérdés…január 4-én jött meg,26nap volt az két ciklus között..számoltam,hogy most január 30…február 1 meg kell jönnie..megjött megjött január 29..tartott alig 2 napot…normális esetben 3-5 nap között van…de…hányingerem van,émelygek,mellem fszül,szédülök..fura..de mintha terhes lennék..de ha megjött,akkor nm lehetek..vagy talán lehet egy ujjabb méhen kivüli…?fontos lenne a válasz..
    köszönöm…

    • Gabi

      2011. február 03. csütörtök

      Ha azóta sem jött meg, érdemes lenne egy tesztet csinálni. Igen, egy petefészekkel is teherbe lehet esni, és lehet panaszmentes terhessége, egészséges gyermeke. Az előzmények miatt viszont érdemes minél előbb orvoshoz menni, hogy az esetleges problémákat időben kiszűrjék, esetleg megelőzzék.

      • joli

        2011. február 03. csütörtök

        tehát…január 4-én voltam …akkor normál vérzés volt…26-28 nap szokott a menzik közöt lenni….vártam február 1-re..de január 29-én megjött…de alig másfél napot…pedig 3 a minimális….ugyértem a ciklusom hossza..és kevesebb volt,mint szokott,a ciklus is meg a tartama is…és…jelentkezett hozzá még hányinger,émelygés,mellfeszülés,szédelgés…de ha voltam beteg…akkor nem lehetek terhes…viszont nem fáj semmim….akkor meg nem jelenthet méhen kivüli terhességet….teszteltem,igaz nem az első vizeletböl..de negativ lett…és mivel már volt méhen kivüli terhesség..akkor előfordulhat ujra…eléggé ösze vagyok zavarodva…nagyon szépen köszönöm a válaszát…

  • kinga

    2011. január 27. csütörtök

    Sziasztok!

    22 éves vagyok. Szedtem antikoncepciot Qlairat 1 évig, december 28.-an hagytam abba és december 27.-én volt tisztulásom január 2.-ig. Most január 24.-én kellett volna megjonnie isment,de csak pecsetelo verzesem volt 2 napig, de csak reggel napkozben mar semmi.Elotte alhasi fajdalmaim voltak és most pedig neha a petefészkem fajdogal. Párommal kisbabát szeretnénk. Ezek lehetnek terhessegre utalo jelek?

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Lehet terhességi tünet is, de a fogamzásgátló szedés utóhatása is. Ha bizonytalan vagy, érdemes csinálni egy tesztet!

  • marcsi

    2011. január 22. szombat

    Szeretnék végre valami biztosat tudni, ha tudna segíteni.
    A helyzetem a következő, tíz napja késik a vérzésem, több mint két hete érzem az alhasi tompa fájdalmat és a mell érzékenységet, pont úgy mint a permenstruációs időszakban. Két napja végeztem tesztet de egyenlőre negatív. A védekezés nélküli együttléttől már eltelt 4 hét, elvileg már a teszt ki kéne mutassa a terhességet. Kb két honapja esemény utáni tablettát vettem be, de azóta a menzeszem normális már kétszer rendes időben jött meg. Ennyit még soha nem késet és úgy érzem mind ha folyton megjönni készülődne, de mégsem, lehet ez az esemény utáni tabletta hatása? A kérdésem még az hogy ez terhesség e, nincs émelygés és rosszullét sem, vagy esetleg lehet e méhen kívüli terhesség, az esemény utáni tabletta úgy tudom növeli ennek az esélyét és talán nehezebben is kimutatható a tesztel mivel nehezebben emelkedik a hormonszint.
    koszonom

    • Gabi

      2011. január 25. kedd

      A tesztek általában ugyanúgy jelzik a méhen kívüli terhességet is. A késést be lehet tudni az esemény utáni tabletta utóhatásának is. Ha továbbra sem jön meg, érdemes lenne a tesztet megismételni, vagy a még biztosabb eredményért nőgyógyászhoz fordulni. A terhességi tünetek hiánya és a negatív teszt nem jelenti egyértelműen, hogy nem terhességről van szó, de ezt ennyiből nehéz lenne megállapítani.

  • füles...

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Gabi!

    December elején 4 napot késett a mensesem előtte pár nappal érdekesen fájt a hasam, a mintha meg akarna jönni érzés volt pár percig,aztán el is múlt minden nap. Csináltam tesztet, nem mutatott semmit. Mikor megjött, nagyon erősen görcsölt a hasam,nem bírtam kiegyenesedni, de csak pár óráig, aztán el is múlt. Ennek ellenére nem véreztem erősen, az átlag 5 nap helyett 7 napig tartott az utolsó 4 napon pecsételő vérzés volt. Vannak problémáim magas gyomorsavval és mondták, hogy ez okozhat erős görcsöt ilyenkor ezért nem is figyeltem fel rá. Általában 28-30 naposak a ciklusaim, most viszont már a 9. nap van, hogy nem jött meg. Csináltam 3 tesztet azóta és egyik sem mutatott ki semmit. Erős a fehér folyásom, sokat szédülök napközben és aluszékony vagyok az utóbbi 3 napban. Orvoshoz sajnos csak hétfőn jutok el legkorábban. Remélem nem nagy a gond. Lehetséges, hogy pocaklakóm van?

    • Gabi

      2011. január 22. szombat

      Lehetséges. Drukkolok! Ha azóta nem görcsöl a hasad, nem lesz gond! Méhen kívüli terhességnél a fájdalom nem szokott elmúlni, így nem valószínű, hogy arról lenne szó.

  • Fanta

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Gabi!

    Véleményét szeretném kérni.
    2010. december 19-én jött meg, 25-én volt vége. A ciklusaim általában 35-37 naposak. December 25, 28, 29-én és január 2-án védekezés nélkül voltam együtt valakivel. Január 5-én még elméletileg időben sürgősségi fogamzásgátlót vettem be. Bár nem tudom, volt-e értelme ennek a cselekedetnek. Január 10-étől alhasi fájdalmaim voltak, kiegészülve a közösülés közbeni szinte elviselhetetlen fájdalommal. Ez erőteljesen 3 napig jelentkezett, mert bevettem 2 db Rubophen fájdalomcsillapítót, ekkor elmúlt a nagy fájdalom. Azonban alhasi diszkomfortot érzek azóta is, valamint 3 napja eddig még nem tapasztalt mértékű mellfeszülést/ mellbimbó érzékenységet.
    Ön szerint mekkora esély van terhességre? És méhen kívüli terhességre? E hét szombaton, 22-én kell megjönnie.
    Kérem válaszoljon!
    Előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Fanta

    • Gabi

      2011. január 17. hétfő

      Az esemény utáni tabletta akkor hatékony, ha az együttlét után 72 órán belül veszik be. Így max. akkor szakíthatta meg a terhességet, ha az január 2-án alakult ki. Az előző alkalmak óta már túl sok idő telt el ehhez. Mivel több alkalommal is voltak együtt védekezés nélkül, viszonylag nagy a terhesség esélye. Ebben a helyzetben én mindenképp csinálnék egy terhességi tesztet, legkésőbb ha már késik a menzesz is. Viszont ha az erős hasi fájdalom még most is tart, vagy azóta visszatért, mindenképp nőgyógyászhoz kellene fordulni, vizsgálat nélkül nem célszerű találgatni, hogy miről lehet szó.

  • BRIGITTA

    2011. január 06. csütörtök

    A segítségét szeretném kérni.2010.dec.15-21.ig megvolt a menstruációm.23 nap után kell megjönnie újból.2010.dec.29-én megjött 1 napra,aztán elmult.2011.jan.5-én barnás folyás jelentkezett.alacsony 2hete a vérnyomásom ami 94/63.fáj a mellem,a fejem,néha görcsöl a hasam alja és hányingerem is van néha.
    Utalhat ez terhességre vagy méhen kívüli terhességre.nyugtasson meg mert 1hét múlva kaptam időpontot a nőgyógyászomtól.van már egy 7 éves kisfiam és vele nem voltam ilyen rosszúl.
    köszönöm segítségét.

    • Gabi

      2011. január 10. hétfő

      Méhen kívüli terhesség során a hasi fájdalom nem szokott enyhülni. Nagyobb az esély egy normálisan fejlődő terhességre. Ha a hasi görcsök állandóak, erősek, ne várjon az időpontra, keresse meg a kórházi ügyeletet!

  • bondi

    2010. december 29. szerda

    Sziasztok.Nekem az a problemam van h a menstruacio utan volt barnazasom es utana is egeszen az ovulacioig, es nagyon szurkalt az alhasam meg a derek es vegbel tajan is es nagyon keveset viszket mind a ket mellbimbom.Megemlitenem h felfazasom is van.Ezek a tunetek jelezhetnek mehenkivuli terhesseget?

    • Gabi

      2011. január 04. kedd

      Kicsi az esélye, de ha nem múlik el a barnás folyás és a fájdalom, érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

  • kinga

    2010. december 06. hétfő

    hali!
    van egy pozitiv terhésségi tesztem, ez mind azután, hogy volt egy utolsó menzeszem amely sokaig kihúzódott és barnás váladékban végződött. mivel nem jött időben a következő menzesz terhességi teszthez folyamodtam, mely mint említettem +! Igazából az álmosságon és az alhasi, végbéli fájdalmakon kívül semmit sem érzékelek. A székletem véres idönként és helyenként (friss vér) és nagy fájdalommal jön napvilágra. Mivel külföldön vagyok még egy hétig, megíjedtem a méhen kívűli terhesség lehetőségén és azt szeretném megkérdezni, hogy mennyiben lehetséges ez az én esetemben, van-e komoly okom az aggodalomra? ha terhességről van szó az én esetemben, akkor kb olyan 4-5. hétről lehet szó. köszönöm előre is a választ!!!

    • Gabi

      2010. december 13. hétfő

      Ez a széklet probléma inkább komoly aranyérre utal. Amint van rá lehetőséged, fordulj orvoshoz. A terhesség során ugyanis ez súlyosbodhat.

  • csicsi25

    2010. december 03. péntek

    Sziasztok!
    2010.10.23.-a helyett, 28.-án jött meg a mensim,kevés vérzés 2napig, utána pár napig barna folyás.Rá 2hétre hányinger, szédülés, mellfeszülés, fura szagok…/Nemvédekezünk már kb.2éve,megszakításos…/Most nemrég megjött megint a mensim,11.26.án 1-2csepp két napig, utána félnapig normális aztán semmi, ma 4 nap után barna folyás kezdödött.Nem sok csak furcsa.2db Tesztett csináltam, de negatív, alhasi görcsök, hányinger, aluszékonyság az állandó, na meg a mellfeszülés….Fejfájás.Furcsa mert téleg sokat alszok, amugy rossz alvo voltam mindig is!
    Elmennyek dokihoz vagy ne?
    Egyáltalán lehetek-e terhes?
    Elöre is köszönöm válaszotokat.
    Sziasztok

    • kozso

      2011. január 24. hétfő

      nem lehetsz

  • Szabina

    2010. november 30. kedd

    Sziasztok!

    Én egy 22 éves lány vagyok. Azért fordulok hozzátok,mert a legutolsó menstruációm előtt volt 3 napos barna folyásom. Mensi után túró szerű folyásom van. Rendesen 28-29 napra jön meg, jövőhéten szombaton kell megjönnie. A párommal óvszerrel védekezünk. 3 napja elég erős jobb oldali alhasi fájdalmam van. Reggelente van egy kis émelygésem, de ha reggelizek elmúlik és utána nem jelentkezik. Nem feszül a mellem. Szerintetek terhes lehetek? Vagy miért fáj a hasam? Tesztet még nem csináltam. Orvosom beteg, sajnos műtét miatt sokáig nem lesz.
    A válaszokat előre is köszönöm!

    • Gabi

      2010. december 06. hétfő

      Ez a sűrű folyás inkább valami fertőzésre vagy gyulladásra utal, mint terhességre. De ha mégis erre gyanakszol, kizárni azt sem lehet, érdemes egy tesztet csinálni.

  • zsani

    2010. november 26. péntek

    Sziasztok!
    Én nemtudom,hogy nekem mi bajom lehet, (Okt.10-én voltam együtt a párommal,védekeztünk..Gumival) 19.-én kellet volna megjönnie helyette megjött nov.2-án… Ugyan úgyvolt meg mint a rendes. Vettem tesztet is (2-öt mind 2 negatív lett) Nekem mindig görcsöl a hasam,ha meg van..Miután elmult azóta kb 2 hete alhasi fájdalmam van.. Elmentem nőgyógyászhoz, azt mondta meg van puhulva a méhnyak. Elküldött terhességi tesztre,ami negatív lett.. Vettem még az eredményelőtt 1-et az is negatív lett (4 teszt mind negatív)..Tünteteim nincsenek ami terhességre utalna néha szédülők meg hányingeremvan,de alacsony a vérnyomásom.. Viszont ez az erős alhasi fájdalom nagyon megilyesztett… Lehetek méhenkívüli terhes vagy esetleg rendes terhes???
    Aki tudd valami hasznos infot segítsen!!! köszönöm

    • Gabi

      2010. december 01. szerda

      Ha ez a fájdalom nem múlik, érdemes visszamenni az orvoshoz, és elmondani neki az aggodalmaidat! Előfordulhat, hogy méhen kívüli terhesség, de lehet normálisan elhelyezkedő terhesség is. Viszont akár nem nőgyógyászati eredetű probléma is lehet.

  • Petrich Andrea

    2010. november 20. szombat

    Nekem méhen kívüli terhességem volt, nem volt menstruáció kimaradásom,
    de voltak terhestüneteim. A legutolsó mesim sokkal erőssebb volt és
    sokkal hosszabb mint általában. Nagyon fájdalmas is volt, majd
    elmultával is voltak hasi fájdalmaim, főleg a jobb oldalon. Ekkor
    határoztam el, hogy elmegyek orvoshoz. Az orvos csinált terhestesztet,
    ami pozitiv lett, azonnal elküldött kórházba ultrahangra, ott
    megálapították a méhen kívüli terhességet és már nem is mehettem haza
    aznap.
    Másnap reggel megcsinálták a műtétet, 3 kicsi bemetszéssel, amiből egy
    a köldökömben van.Eltávolították a jobb oldali petevezetéket.
    Ez 5 és fél hete történt.
    A kérdéseim:
    Tegnap jött meg az első menstruációm, nagyon fájt és főleg a jobb
    oldalam, ez normális a műtét után?
    Ezután mindig fog fájni, vagy csak az első?
    Ha az egyik petevezeték nincs már, hogyan zajlik le a menzes?
    Mikor probálkozhatunk újra babával?
    Mikor kezdhetek újra sportolni? (futni)

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Igen, műtét után fájdalamasabb lehet a menses egy darabig. Ha az egyik petevezeték hiányzik, a másik átveszi a szerepét. Sportolni 6 héttel a műtét után már lehet. Babával legkorábban 3 hónap után próbálkozhattok megint.

  • Noémi

    2010. november 19. péntek

    Sziasztok! Megosztanék veletek egy történetet, mert ahogy itt olvasgatok , mindenki írja az erős alhasi fájdalmat méhen kívüli terhességre. Nekem 2005. Augusztusában volt 1 méhen kívüli terhességem ,ami úgy kezdődött , hogy megjött a menszeszem rendesen utána 2 napig semmi és megint vérezni kezdtem… Mivel úgy tudtam 10 nap vérzés után érdemes orvoshoz fordulni , felkerestem az orvosom , aki megviszgált , tesztet csinált és minde arra utalt , hogy terhes vagyok. Irány az uh! Na innentől érdekes a sztori . Mindkét petefészkemet és petevezetékemet szőlőfürt szerűen borították ciszták és méhen belül semmi. Akkor azonnal befektetett a kórházba , grav.ex. ? volt a kórlapomra írva. Folyamatosan kérdezték , hogy terhesnek érzem – e magam , amire azt tudtam mondani, hogy azt tudom milyen egy normál terhesség , de foggalmam sincs milyen egy nem normális. Fájdalom semmi, 1nap egészséügyi kaparás (szövettan, amiből nem sikerült kideríteni ,hogy mi van) vérvétel minden nap, a hcg emelkedik, de nem olyan mértékben mint egy normál terhességnél. A vége az lett , hogy már minden orvos megvizsgált aki ott dolgozott, de senki sem tudott biztosat mondani és bedugtak 1 kamerát a köldökömön (asszem laparaszkóp) és akkor látták meg , hogy egy kb 6hetes embrió van a jobb petevezetékemben , ami szét van repedve és vérzek a hasüregbe, azonnal vágtak császár vonalban és eltávolították a jobb petevezetékemet , a cisztákat és a bal petefészkem 20%-át. Szóval nekem majdnem sikerült röhögve meghalni 😀 Ezek után 2007-ben megszületett a 3. gyermekem minden probléma nélkül.
    Most viszont én is kétes helyzetben vagyok: okt.16-án volt meg utoljára, 2 éve spirálom van (Goldlily plastik) a melleim feszülnek, fájnak , reggelente émelygés és állandóan aludnék meg szédelgek és 4. napja fejfájás(a ciklusom 28-29 napos és eddig nem késett) … Csináltam tesztet szerdán az -, csináltam ma is és az is -. A kérdésem az , hogy az én esetemben azonnal rohanjak orvoshoz vagy várjak hétfőig? Még annyit , hogy a mostani párommal szeretnénk egy közös babát, de még vártunk volna vele. Viszont ha megint méhen kívüli akkor kizárásos alapon csak a bal oldalon lehet és ha annak is ilyen vége lesz akkor nem lehet természetes úton babánk. Ilyen esetben mik a lehetőségek? Köszönöm a válaszokat.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Ha spirálod van, akkor elvileg nem lehetsz terhes, de gyakorlatilag már láttam erre is példát. Ha néhány napon belül nem jön meg, akkor csinálj megint tesztet, utána pedig menj el orvoshoz.

  • Verus

    2010. november 11. csütörtök

    Tisztelt Doktorno!
    35 eves vagyok, tobb, mint 4 eve szeretnenk gyermeket a ferjemmel. Tobb, mint masfel evig tarto vizsgalodas utan, ismeretlen eredetu meddoseg lett a diagnozis. IUI-n vettunk reszt, aminek meg is lett az eredmenye: eletemben eloszor pozitivat mutatott a teszt. Az elso ultrahangon, amit eleg koran vegeztek, meg minden rendben volt, de sajnos aztan megis missed ab lett a vege. Kb. 10 nappal a kuret utan nagyon eros gorcseim lettek, mentovel vittek a korhazba, ahol kiderult, hogy mehen kivuli volt, amit nem vettek eszre, es ki kellett venni a bal petevezetomet. (Lehet, hogy szinkron terhesseg volt, bar a kuret utani szovettani eredmenyben nem lattak magzati maradvanyokat.) Ez az egesz lelkileg nagyon megviselt. A kerdesem az lenne, hogy a mutet utan mennyivel erdemes ujra probalkozni? Erdemes-e megegyszer inszeminacion resztvenni, vagy milyen lehetosegeink vannak ezen kivul? Nagyon eros lett bennem a szorongas es a felelem, attol, hogy ez meg egyszer megtortenhet. Tud olyan specialis helyet, ahol ilyen szorongas feloldasaban segiteni tudnak? Vagy tudna ajanlani valamilyen alternativ megoldast a szorongasra? Koszonettel: Verus

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Mivel ez egy nagyon rossz élmény volt, érdemes lenne róla pszichológussal beszélgetned, de egy kineziológus is segíthet oldani ezt a problémát. Érdemes legalább 3 hónapot várni az újbóli próbálkozással.

  • Szabó Judit

    2010. november 06. szombat

    Tisztelt doktornő!
    20 éves vagyok, 2010 augusztusában abbahagytam a fogamzásgátló szedését. (2 évig szedtem) utána szeptember 23-án (rendesen) megjött a menstruációm. A következőnek október 21-én kellett volna megjönnie de azóta késik.Csináltam terhességi tesztet is nem is egy alkalommal de mindig negatív volt.
    Most november 3-án elmentem a nőgyógyászhoz, megvizsgált és beutalt ultrahangra (amire holnapután kell mennem). ő viszont azt mondta hogy nagyobb a méhem tapintásra.
    Lehet ez egy terhesség miatt? Vagy talán méhen kívüli terhesség miatt? idáig semmi jel nem volt ami terhességre utalna. válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2010. november 11. csütörtök

      A menzesz kimaradása utal elsősorban terhességre. De a megnagyobbodott méh is terhességet jelezhet. A tünetek hiánya nem jelenti, hogy nem terhes, sokan egyáltalán semmit nem éreznek a korai szakaszban. És sajnos a negatív teszt lehet tévesen is negatív.

  • Viki

    2010. november 05. péntek

    Sziasztok,

    Spontan vetelesem volt a terhessegem kb. 7-8 hetes volt, sajnos nem tartozkodom Magyarorszagon igy az orvosi ellatas amit kaptam igen gyer es fajdalom telljes volt. A hormon teszt szerint abnormalis vagy mehen kivuli terhessegem volt. Termeszetesen ultrahangot nem csinaltak nekem… Azt tudom hogy a magzatom kijott az orvosi vizsgalat utan 1 nappal… fajdalmam mar nincsen rosszul sem vagyok a verzesem is csokken majdnem el is mult, de a jobb oldalon legbuborekot erzek mi lehet ez. Nem szedulok, mar nem vagyok faradekony….
    Ez lehet a gyogyulas velejaroja vagy esetleg lehet hogy dupla terhessegem van/volt? ket orvos vizsgalt meg egyidoben majdhogynem peppe nyomkodtak a hasamat, alhasamat es egyebeket… en ugy gondolom ha van meg egy magzatom rossz helyen azt a nyomkodassal meg kellett volna talalniuk, mert a magzat ami tavozott belolem nagyobb volt egy jol megtermett dional. Csak tudni szeretnem ez a gyogyulas velejaroja vagy vissza kell mennem a kinkamraba? mert ez itt menden csak nem normalis egeszsegugyi ellatas…
    A segitseget valaszt elore is koszonom.
    Viki

    Válasz: Ha a vérzés már múlik, akkor minden rendben van, a többi a gyógyulás velejárója.

  • Ibolya

    2010. november 05. péntek

    Tisztelt doktornő!
    Én azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,h. az elmúlt párnapban sötét, barnás, véres folyásom van, ezek mellet az elmúlt másfél hétben folyton csak aludnék, elalszok ha csak 5 percre leülök, kicsit szúr a hasam is, és volt rá példa,h. szédültem. Egy héttel ezelőtt voltam nőgyógyászati szűrő vizsgálaton, és ezek a tünetek utána kezdődtek, lehetséges,h. a vizsgálat miatt van? Vagy pedig okozhatja az is,h. kb. 3 és fél héttel ezelőtt rigeostoff eseméyutáni tablettát vettem be, de sajnos a tablettát kb. 50 órával a történtek után tudtam bevenni, de a tabletta bevételét követő másfél hétben megjött a menstruációm és nem volt vele problémám. Most pedig tanácstalan vagyok, h. mi lehet az oka.
    Köszönöm a válaszát.
    Ibolya

    Válasz: Az esemény utáni tabletta bevétele után akár több hónapra is összezavarodhat a ciklus. Ha arra gyanakszik, hogy a tabletta ellenére mégis terhes maradt, érdemes lenne egy tesztet csinálni. A vizsgálat után max. pár csepp vér jelentkezhet, elhúzódó folyás, szédülés, aluszékonyság nem lehet emiatt.

  • Aranka

    2010. szeptember 30. csütörtök

    En 3 hetesen tudtam meg hogy terhes vagyok:D a teszt egybol kimutatta, utana csinaltam megegyet amin szinten 2 csik volt. ezutan johetett a vervetel ami szerint valamilyen ertek 628? nem ertek hozza sajnos nem tudom mi lehet ez. Maga biztos jobban tudja. Milyen ertek lehetett ez? Eszerint azt mondtak az eredmeny erkezesekor hogy nagyon pici a baba talan 3 hetes:) igy elofordulhat a mehenkivuli terhesseg? emlekszem az elozo terhessegemnel ami mehenkivuli volt nem mutatta ki a teszt hogy terhes vagyok, annyiba is hagytam aztan jott egy napos verzes, majd elmult. Orvoshoz mentem ott mondtak meg hogy 6! hetes terhes vagyok, elotte egy hettel nem mutatta ki a teszt a terhesseget! Sajnos nem tudtam hogy ezek a mehenkivuli terhesseg jelei, de most mindenre odafigyelek. Remelem most nem kerulok megin ilyen helyzetben. On szerin mekkora az eselye hogy (igy hogy a teszt mar 3 hetesen kimutatta a terhesset) a mehenkivuli terhessegnek? Koszonom.

    Válasz: Az az érték a HCG szint lehetett, ezt nézik ilyenkor vérvételkor. A méhenkívüli terhesség nem ismétlődik, csak akkor, ha valamilyen korábbi műtét (pl. petevezetéket, méhet érintő műtét miatt alakult ki előző alkalommal is). Amikor a magzat 3 hetes (tehát 3 hete fogant), akkor te nagyjából 5-6 hetes terhes vagy, mert a terhességet az utolsó menses első napjától számolják.

  • Emese

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Üdvözlöm!

    A mensesem 3 hete késik, most tartok a ciklus 50. napján. Korábban is volt olyan, hogy késett 2 hetet, de mostanában erre nem volt példa. 2 tesztet csináltam, egyet 3 hete és egyet 5 napja, mindkettő negatív lett sajnos. 1 hete mellfeszülésem van és érzem, hogy meg fog jönni. Mindig van enyhe alhasi görcsöm menses előtt, de tegnap este és 2 napja este erős szúró fájdalmat éreztem a hüvelyemen keresztül a méhemig és nagyon erős volt a szúrkáló fájdalom! Alig bírtam menni, akaratlanul is a gátamhoz kaptam, nem tudtam pisilni sem, mert ahogy a wc-re ültem és próbáltam ellazulni, erős fájdalmaim voltak. Az alhasam is nyomásra érzékeny volt és megpuffadt. Kb. 20-30 percig tartott a szúró érzés és már aludni is tudtam, napközben nem volt semmi tünetem. Mindenképp orvoshoz szeretnék menni, mert ilyet még nem tapasztaltam és aggódok is, hogy esetleg gond van, de ha közben meg fog jönni a mensesem, úgy nem mehetek orvoshoz 🙁 Az lenne a kérdésem, hogy ilyen tünetekkel lehet-e méhen kívüli terhességem (2 negatí teszt)és mi lehet ennek a fájdalomnak az oka? Menjek most azonnal orvoshoz?
    Köszönöm a válaszát előre!

    Válasz: Ez az erőteljes fájdalom semmiképp nem normális. A negatív tesztek ellenére lehet szó terhességről, de akár méhen kívüli terhességről is. Ezért ha esetleg megjön, akkor is érdemes lenne elmenni orvoshoz.

  • Aranka

    2010. szeptember 25. szombat

    Tisztelt Doktorno! Kerdesem tobb mint egy hete feltettem de valasz sajnos nem erkezett ra.
    A gondom az lenne hogy 4-5 hetes terhes vagyok egy mehenkivuli terhesseg utan aminek kovetkezmenyekent kivettek az egyik petevezetekem. Szoval most ugy nez ki 1 petevezetekkel is sikerult:) De viszont gyakran faj az alhasam, szur, begorcsol altalaban csak par percig majd elmulik. Emellett folyamatos folyasom is van. Verzes szerecsere nincsen. Lehet hogy megin egy mehenkivuli terhessegem van? Vagy a mehen kivuli terhesseg melle minden esetben tarsul verzes? Kerem valaszoljon-Elore is KOSZONOM.

    Válasz: A méhen kívüli terhességnek nincsenek különösebb tünetei (tehát nem jár feltétlenül vérzéssel), a legjellemzőbb az rá, hogy csak később lehet kimutatni, mint a normál terhességet, mert a nem megfelelő beágyazódás miatt nem nő olyan gyorsan a hormonszint, éppen ezért jó jel, ha most már ilyen hamar egyértelmű jelei vannak a terhességednek.

  • Julika

    2010. szeptember 04. szombat

    Sziasztok julika vagyok és nem tudom mit tegyek 20mm a méhszáj de terhes nem vagyok vérvételen is voltam ultrahangon is és nőgyógyászaton is nem tudják hogy mi a baj aki tud segítsen köszönöm

  • Timea

    2010. szeptember 03. péntek

    Üdv!
    Az orvosi vizsgálat megtörtént,még ma délután,de az orvos semmit nem mondott,még csak ultrahangra sem küldött,várnom kell még 3 hetet.Egy sima hüvelyi vizsgálattal meg lehet állapítani a méhen kívüli terhességet??

    Válasz: Nem, csak ultrahanggal. Sima vizsgálattal, csak a terhességet lehet megállapítani, ha már legalább 6 hetes

  • Timea

    2010. szeptember 03. péntek

    Üdvözlöm!
    22 éves édesanya vagyok,a kislányom 6 hónapos,és császárral született.Már nem szopik!A menstruációm már 8.hét óta megvolt,és rendesen megjött.Most ebben a hónapban már 8 napja késik,2 tesztet csináltam ,mind a 2 negatív lett.kb 3 hete a bal oldalon a hasam alján szúró fájdalmat érzek,de csak időközönként.Lehetséges a méhenkívüli terhesség??Köszönettel

    Válasz: Nem lehet kizárni, mert a méhenkívüli terhességnél gyakran csak később jelez pozitívat a teszt, menj el mihamarabb orvoshoz és akkor kiderül.

  • Bíbicke

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Sziasztok!
    Köszönöm a választ! Igaz kicsit később, de már látszott a petezsák: 3.5 mm és benne a szikhólyag.
    Az orvosom szerint valószínűleg nem annyi idős a terhesség mint amennyinek számoltuk! A méhnyálka biztosan vastagodott azóta ami 9mm volt eddig, de az orvos most ezt nem mondta tehát biztosan jó! 🙂

  • 2010. augusztus 28. szombat

    Szia!

    A tanácsodat szeretném kérni: az utolsó normális menzeszem aug. 5-én volt és közvetlenül utána voltunk együtt a párommal. Védekeztük (óvszert használtunk), tablettát nem szedek. Egy hete pénteken (aug. 20) pedig először barna folyás, hol erősebb, hol gyengébb 3-4 napig, majd végül vérzés jelentkezett. Amúgy rendszeresen szokott megjönni, 28 napos (+/- 1-2 nap) a ciklusom. Ha valóban ez menstruáció lenne, akkor több, mint egy héttel előbb jelentkezett. Viszont aggódom, ugyanis 3 napja nem akar szűnni a vérzés, egyáltalán nem gyengül. Görcseim amúgy nagyon ritkán szoktak lenni menzesz alatt, de most előfordul, hogy egyszer-egyszer belenyilal a fájdalom. Ahogy olvastam a cikket, próbáltam feltérképezni, hogy lehetséges-e a méhen kívüli terhesség és egyre inkább aggódom emiatt. Terhességi tesztet még nem csináltam, ez lesz az első dolgom holnap.
    Ha negatív a teszt, de a vérzés nem gyengül 1-2 napon belül, mindenképpen forduljak orvoshoz, ugye?
    Előre is nagyon köszönöm a segítséged!

    Válasz: Kicsi az esélye, ha védekeztetek is, de a biztonság kedvéért jó lenne nőgyógyászhoz menni. Főleg, ha a vérzés azóta sem múlt el.

  • Bíbicke

    2010. augusztus 24. kedd

    Sziasztok!
    Utolsó mensesem július 17.
    3 nap késés után lett 2db pozitív tesztem.
    Azonnal elmentem az orvoshoz mert 1nap volt sötét barna folyásom. (akkor lehettem 4. hetes) Az orvos még nem látott semmit csak a sárgatestet és a megvastagodott méhnyálkát de azt mondta ebben az időben nem is kell többet látni. Elküldött béta-HCG-re ami 648/mU lett (a doki szerint jó) Majd most hétfőn: aug. 23-án (ekkor 5.hét 2napos) kellett mennem UH-ra hogy lássuk a petezsákot…de nem láttunk semmit 🙁 Be kellett mennem a kórházba sürgős béta-HCG-re! Azt mondta az orvos ha 1500 – 2000 /mU az érték akkor be kell feküdnöm mert baj van! Az értékem 1212/mU lett. Szerdán kell mennem ismét béta -HCG-re! Nagyon félek mert a doki szerint már látszania kéne… és ezt írta a leletre: Douglas-ban kevés folyadék. a méhnyálka pedig: 9 mm (ami szerinte határ érték) Mit javasoltok? Nagyon félek!!! 🙁

    Válasz: A méhnyálkahártya 9mm-es értéke tényleg pont a határon van, akár lehet is terhesség, de akár méhenkívüli is lehet. Reméljük, tényleg csak egy kis riadalom ez így az elején és semmi komoly.

  • Kovács Aranka

    2010. augusztus 13. péntek

    szia én egy huszon hatéves kétgyermekes anyuka vagyok .Három éve spirálom van .Most egy hete voltam rákszürésen és ez mellett menstruácios panaszokkal is.Ultrahang vizsgálaton a jobb oldalon cistát találtak ultra hangon ,ennek ellenére az orvos azt monta a spirált még nem kell levennünk mert jo helyen van. de én aggodom mert még ellenőrzésre sem hivott vissza, csak gyogyszereket kaptam ,pedig a közel jövőben babát szeretnénk szeretném tudni hogy ez miatt esetleg lehet-e valamilyen hátránya ?És hogy nem kellene ezt acistát ki mütenni mig nem késö ,mert amellemben is vannak !?

    Válasz: Ha babát terveztek néhány hónapon belül akkor célszerű lenne a spirált levetetni, és néhány hónapig más módon, pl. óvszerrel védekezni. A ciszták kivételét nem minden esetben javasolják, de a kontroll azért nem ártana. A gyógyszerek után esetleg önként is visszamehetnél, és kérhetnél újbóli vizsgálatot, illetve elmondhatnád, hogy a spirált mégis szeretnéd levetetni.

  • Aurora

    2010. augusztus 09. hétfő

    Szia!
    3 hete volt méhenkívüli terhesség miatt lapar. műtétem.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy egy ilyen műtét után mikor kezdhetek tornázni? (pl. jóga)
    A külső sebeim nagyon gyorsan rendbe jöttek, de nem tudom, hogy belül mi a helyzet. Teljesen jól vagyok már, nagyon ritkán érzek a hasamban nyilalást.
    Köszi!

    Válasz:
    A 6 hetet azért jó kivárni. Esetleg a hasi részt terhelő gyakorlatok kihagyásával lehetne tornázni, de ha kicsit is megerőltető, állj le mindenképp!

  • Szilvi

    2010. július 31. szombat

    Sziasztok!
    Azt szeretném megkérdezni,hogy a tünetek mennyi idő után jelentkeznek?

    Válasz: Legkorábban az együttléttől számított 12. nap után

  • Szeghy Andrea

    2010. július 27. kedd

    Kedves Ágnes!
    3 hete volt méhen kívüli terhességem… sürgős életmentő műtét laparoscopiával. A 18hós fiamnak szerettünk volna kistestestvért. Petevezetéket nem távolítottak el. Működhet ezek után is mindkét petevezetékem? Mennyi időt kell várni a következő terhességig? Százalékosan mennyi az esélyem a következő terhességre és mennyi az esélye egy újbóli méhen kívüli terhességre? Biztosabb lenne a teherbeesés, ha petevezeték átfújást kérnék?
    Nagyon megvisel lelkileg, pedig terhességre utaló jelek, csakúgy mint az elsőnél nem volt. Hirtelen jött alhasi szúrással kezdődött, és rá 3 órára már a műtőasztalon voltam. Lehetséges, hogy az anyai szervezet, anélkül, hogy tudtam volna róla (merthogy Ő is az én gyermekem volt, mégha orvosilag nem mondják gyermeknek) ennyire ki tudja alakítani a kötődést?
    Köszönettel, Andi

    Válasz: Ha nem távolították el a petevezetéket, akkor nem csökken az esély, de ezt mindenképpen beszéld át az orvosoddal. Legalább 3 hónapot érdemes várni a következő teherbeeséssel. Mivel a terhesség elején már hormonok termelődnek, ezért kialakulhat kötődés is.

  • Icus

    2010. július 26. hétfő

    Szia!Én egy 39éves anya vagyok,van már négy gyermekem és a negyediknél császározás közben lekötöttek.Ebben a hónapban nem jött meg,fájdogál a hasam alja a derekam,méhen kívüli terhes vagyok?Előre is köszönöm a válaszod!Icus.

    Válasz: Ennyiből nehéz lenne megállapítani. Ha a fájdalom állandó, és pihenés során sem enyhül, érdemes mindenképp orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi okozza.

  • Szabina

    2010. július 15. csütörtök

    Szia!
    Úgy néz ki hogy terhes vagyok,a teszt szerint,de orvoshoz majd csak jövö héten tudok menni.Mekkora az esélye a méhen kívüli terhességnek?Mivel elolvastam hogy milyen tényezők befolyásolják ezt.És sajnos engem 2szer műtöttek már petefészek cisztával.És mostanában elég fáradékony vagyok és inkább aludnék egész nap.Elöre is köszönöm a választ!

    Válasz: A korábbi műtétek tényleg növelik az esélyét, de ezt számszerűen nem lehet megmondani.

  • Marcsi

    2010. július 08. csütörtök

    Sziasztok!
    Én most először járok ezen az oldalon, és lenne pár kérdésem.
    25 éves vagyok, és van 4 gyermekem, a legkisebb most lesz 1,5 éves.Az utolsó 2 gyereket császárral szültem, és akkor kértem a a dokimtól az elkötést. Ennek másfél éve. Most mégis úgy érzem hogy baj van. A havim rendesen időre megjött, csak sokkal rövidem volt mint eddig. Elég sűrűn vannak alhasi görcseim, és érzem a mellfeszülést is, igaz csak időközönként. A hasamon látszik, hogy nőt, de csak 1 kg híztam eddig.
    Az lenne a kérdésem, hogy elkötés mellett is lehetek terhes, vagy méhen kívüli lehet a pici?Nagyon félek a terhességtől, mert tudom hogy nem tarthatnám meg.
    Válaszotokat előre is köszönöm.

    Válasz: Sajnos előfordulhat ilyesmi, menj el orvoshoz, mert ilyenkor tényleg nagyobb a méhenkívüli esélye

  • Anita

    2010. július 01. csütörtök

    Múlt héten szerdán hajnalban műtöttek meg méhen kívüli terhességgel A hasüregben kb 1.5 liter vér volt.egyik oldali petevezetékemet eltávolították.5 tasak vért kaptam és 3 plazmát.A terhességről nem tudtam,előtte mindig megjött.Szombat óta,mikor még a kórházban voltam,enyhén vérezni kezdtem.Az orvos azt mondta,hogy ez a következő mensesem,de nem akar múlni most is ugyanolyan a vérzés.Mi okozhatja ezt?Már nagyon félek minden kis vértől,mert közel jártam a halálhoz.Kérem válaszoljon!Köszönöm előre!

    Válasz: Ha a vérzés nem enyhül, érdemes újra megkeresni az orvost, nehogy gond legyen! Mondja el neki is, hogy ez más jellegű, mint egyébként a menzesz szokott lenni, erősebb, hosszabb ideig tart, stb.

  • Nikkole

    2010. július 01. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Jún 19-én már írtam Önnek, volt pár pozitív tesztem, bár igaz, csak pár óra múlva jelent meg a második csík mindegyiken. Azóta már kórházban is voltam, mert voltak rosszulléteim, az UH nem mutatott semmit, legalábbis azt mondták, méhen belül tuti nincs semmi. Néztek a kórházban 2db terhességi tesztet, egyet délután, negatív lett, aztán másnap délután (jún. 30.) az is negatív lett.
    Már 5 napja késik, és csak barna folyásom van, néha sötétebb árnyalatú vérpötty, de semmi vérzés, ami menstruációra utalna. Minden este hányingerrel fekszem, egy B6 után általában jobb.
    A hasam nem fáj, napközben néha émelygek, de nem vészes.
    A kórházban nem orvos végezte az uh-t, sőt igazából meg sem vizsgált egyetlenegy orvos sem, csak kikérdezett és ennyi volt. Azt mondta, majd kiderül ha gond van, és ha negatív a kórházban végzett teszt akkor ő meg sem vizsgál…

    A kérdésem az lenne, hogy akkor miért volt már jún. közepétől 5 db pozitív terhességi tesztem(Qupido), a vérzésem nem jelentkezik, az uh nem látott semmit, (igaz orvos nem vizsgált), és miért negatív a kórházi teszt, ha eddig a patikai MIND pozitív volt??
    Lehetett ez egy nagyon korai vetélés, amit esetleg nehezen lehet észrevenni?? Még fennállhat a méhen kívüli terhesség?

    Köszönettel:Nikkole

    Válasz: Lehetséges, hogy vetélésről van szó, vagy felszívódott az embrió.

  • Lindus

    2010. június 29. kedd

    Üdvözlöm!
    Minden hónapban napra pontosan megjött a menzeszem.Csináltam terhességi tesztet(6-ot, mind negatív)Már van egy kislányom,és szeretnék még babát,de a jelenlegi helyzetünk nem teszi ezt lehetővé.Ezért nagyon félek a terhességtől.Csak óvszerrel védekeztünk, hormontartalmú fogamzásgátlót nem használhatok!Csütörtökön ultrahangra jelentkeztem, mert attól félek itt valóban terhesség áll fenn.Ha az vagyok, ez hogy lehetséges a neg. tesztek, mentruáció és tünetmentesség ellenére?Kb. két napja úgy éreztem mintha megmozdult volna.

    Válasz: Ha a menzesz rendszeresen és a megszokott módon jelentkezik, és ezen kívül sem utal semmi terhességre, akkor nem valószínű, hogy az az érzés valóban magzatmozgás lett volna. Az első mozgásokat leghamarabb is csak 16-18 hetesen lehet érezni, de ekkorra már jelentősen megnő a kismama hasa. Egy erőteljes bélmozgás is lehet olyan érzés, mintha a baba rúgna.

  • Ricka

    2010. június 20. vasárnap

    Szia!

    Az alhasi fájdalom, és a petefészeknél a szúró fájdalom még mindig fennáll…:S
    Ricka

    Válasz: Ha ez a fájdalom erős, és nem enyhül pihenés során sem, érdemes lenne orvoshoz menni, akár kórházi ügyeletre is.