7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

  • Dia

    2011. október 21. péntek

    Kedves Ági!

    Jelenleg a 26. hétben járok, egy hónapja szedem a magnéziumot a keményedésekre és Rutaszcorbint a fogínyvérzésre. A kérdésem a következő, továbbra is vérzik az ínyem mosáskor, és a tájékoztatón ráadásul szerepel, hogy nem lehet terhesség alatt szedni, van értelme továbbra is 3X1 tablettát bevenni? A magnéziumot végig kell szedjem a Rutaszcorbint is?

    Várom mielőbbi válaszát!
    Üdvözlettel: Dia

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      Ha nem hat, akkor abbahagyhatod a fogínyvérzésre a tablettát. A magnéziumot akkor kell szedned, ha az orvosod ajánlja. Általában a 36. hétig szokták szedni, utána már nem kell, mert ellazítja a méhizmokat, így nehezebben tud beindulni a szülés.

      • Dia

        2011. október 23. vasárnap

        Köszönöm válaszát!

        Üdv.: Dia

  • Naomi

    2011. október 12. szerda

    Jo napot kivanok,

    Neven Naomi es lenne nekem is egy kerdesem.
    Ferjemmel egyutt gyereket szeretnenk es probalkozunk is de par napja felfedeztek ,hogy buza allergias vagyok es ebbol kifolyolag bel szinten nem szivodnak fel a vitaminok, enzimek illetve asvanyi sok.Ezenkivul nagyon savvas a ph-om (ph=5,00)Ezert az orvos meregtelenitest irt elo,enzimeket es prebiotikumokat. A kerdesem az lenne hogy milyen karos hatasai vannak a prebiotikumoknak a terhessegre nezve ugyanis a prospektekben azt olvastam hogy ellenjavasolt a terheseknek de azoknak is akik teherbe szeretnenek esni(hogy miert ezt sehol sem talaltam meg).Az orvos altal feliert kezelest megszeretnem csinalni de vajon mennyit kellene varni mig esetleg kiurulnek a szervezetbol(mert nem szeretnem ha hatassal lenne majd a magzatra).Elore is koszonom valaszat.

    • Vida Agi

      2011. október 17. hétfő

      Méregtelenítés után legalább 2 hónapot kell várni.

  • Piroska

    2011. október 10. hétfő

    Kérdésem a következő:A Ctg papíromon 2222-es számok vannak felírva,az orvosom szerint még ma szülni fogok.Mit jelentenek a számok és a 2222?

    • Vida Ági

      2011. október 10. hétfő

      A 2222 azt jelenti, hogy 2 ujjnyira nyitva van a méhszáj.

    • Piroska

      2011. október 16. vasárnap

      Kedves Ági!40.héten vagyok túl 2 nappal,már szülnöm kellene.Az orvos azt mondta (már 3-an vizsgáltak)jó nagy a babám és már 10cm felett van a fej körmérete.Meddig hordhatom túl még a babámat?Milyen szülésre számíthatok(természetes,császár)?Válaszod sűrgősen várom!Köszönöm

      • Vida Agi

        2011. október 17. hétfő

        Az orvostól függ, hogy meddig hagyja túlhordani a babát, általában 7-10 napot szokták hagyni, ha a baba egyébként jól érzi magát, megfelelő a szívhang, a flowmetria stb.
        Én a nagyobbbik fiamat hordtam túl majdnem 2 héttel, ő is nagy baba volt, a végén magától, természetes úton megszületett.

  • Németh-Csatlós Orsi

    2011. október 09. vasárnap

    Kedves Ági!
    Azzal a kérdéssel fordulnék hozzád, hogy 7.-én repültem ki a férjemhez Olaszországba! És estére bekeményedett a pocakom. És ez még ma is tart tehát kb másfél napja! Ez semmiféle fájdalommal nem jár csak háton fekve teljesen érzem a méhem formáját! És csak akkor érzek feszülést az alhasamban ha sétáltam kicsit többet vagy itthoni teendőimet végeztem! A kicsi szépen mocorog egész nap érzem nem folyamatosan de érzem!
    Az orvosom szerint annyira vékony a hasfalam hogy a növekvő méhemet már ennyire lehet érezni. 173cm vagyok és 61kg. Szeretném tudni hogy van e aggódásra okom!?
    3X1 MagneB6-ot szedek.
    Köszönöm előre is!
    23éves 19 hetes kismami!

    • Vida Agi

      2011. október 10. hétfő

      Nem kell aggódnod, időjárási frontok, stressz és bizonyos testhelyzetek (ülés és fekvés általában) okozhatnak ilyet, ez normális.

      • Orsi

        2011. október 10. hétfő

        Nagyon szépen köszönöm! Már azért jobb viszont kb 3 napja székrekedéssel küzdök. Mindig van valami.. 🙁

  • Gabi

    2011. október 04. kedd

    Kedves Gabi!

    Sok küzdelmen vagyunk már túl a babáért (korai petefészek kimerülés) és most újra lombikozunk, beültetés jövő héten. Sajnos allergiás vagyok és reggelente, időnként napközben is tüsszögök és orrdugulásom van. Lehet, hogy buta a kérdés, de aggódóm amiatt, hogy a beültetés után a megtapadásra várva vajon a tüsszögés okoz e méh összehúzódást és ez hatással van e az esélyeinkre? Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2011. október 07. péntek

      A tüsszögés nem okoz semmilyen problémát.

  • Bogi

    2011. szeptember 28. szerda

    Kedves Ági!
    Nagyon sok mindent olvashatunk az oldaladon, amik szerintem nagyon hasznosak!Köszönjük:)

    Több mindenkivel beszélgettem az én „bajomról”, de szeretnék tőled is véleményt kérni. 22. hétben vagyok, 20 hetesen a méhszáj értékem 3110 volt. Sokat pihenek, napi 5-6 órát vagyok vízszintben, nem emelgetek, kímélem magam amennyire csak tudom. Magnéziumot is szedek napi 3×1-et.
    A hasam nem keményedik, legalábbis én így gondolom, de ez pontosan mit jelent, hogy kemény a has? Ha fekszem, vagy ülök tök puha mindenhol, ha viszont állok akkor feszesebb, de nem fáj és nem is görcsöl.
    2 hét múlva megyek az orvosomhoz, akkor ez az érték maradhat 3110, ha így kímélem magam?
    Köszönöm válaszod! Bogi

    • Vida Agi

      2011. október 07. péntek

      A keményedés az, amikor nagyjából periodikusan húzódik össze a méh, azaz kb. 30 mp-ig megfeszül, aztán elernyed és 10-20 percenként ismétlődik ez. Tehát a keményedés nem az, amikor egész nap (vagy hosszabb időn át) folyamatosan keménynek érzed a hasad, ezt bizonyos testhelyzetek váltják ki, nem a méhizom-összehúzódás.
      Ha kíméled magad, akkor jó eséllyel a méhszáj nem nyílik tovább, de ezt nem lehet biztosra mondani, mert az, hogy kinyílik lehet alkati dolog is, de okozhatja fertőzés, gomba stb. is

  • Ada

    2011. szeptember 08. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nem nagyon tudok megbírkózni a tudattal, hogy csak a 6. héten tudtam meg (még nem volt szívhang) a terhességemet és ebben a 6 hétben bizony több alkalommal is (4-5) előfordult hajnalig tartó mulatozás alkoholizálással és cigarettázással. Szeretném tudni, hogy mik a kilátásai a babának, esetleg szükség lesz e valamilyen extra vizsgálatra annak érdekében hogy megnyugodjak. Félek most már azzal ártok a babának hogy ennyire aggódom. Azóta természetesen no cigi, no alkohol.
    Hálás lennék a válaszért!
    Egy aggódó kismama

    • Gabi

      2011. szeptember 12. hétfő

      Ha a következő vizsgálaton azt állapítják meg, hogy a baba megfelelően fejlődik, jó eséllyel nem okozott kárt az alkoholizálás, dohányzás. A legjobbat azzal tetted, hogy amint megtudtad, babát vársz, felhagytál ezzel az életmóddal. Ezzel a baba esélyei ugrásszerűen megnőttek! Erről van egy cikk itt: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/betegseg-terhesen/alkoholizalas-gyogyszerszedes

  • csilla

    2011. szeptember 06. kedd

    Kedves Ági!
    12hetes terhes vagyok es aggódom hogy neem e lesz baja a babának ha a párom szex közben néha nyomja a hasam? Az lenne meg a kérdésem hogy ilyn idős terhesen honnan tudhatom hogy él e még a baba? Előre is kiszonom.

    • Vida Agi

      2011. szeptember 10. szombat

      Nem lesz baja tőle.
      Ha szívhangot nézel, akkor megtudhatod (lehet most már kapni valami babamonitort, ami erre való)

  • Juli

    2011. szeptember 01. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lassan 12.hetet betöltő kismama vagyok, pár hete kínoz a parlagfű-allergia. Nőgyógyászom azt mondta, orrcseppet nyugodtan használhatok kb. 10.héttől, mert inkább az, mint hogy a tünetek teljesen elhatalmasodjanak rajtam. A háziorvosom szerint azonban ez szigorúan tilos, csakis a calcium pezsgőtabletta az egyetlen, amihez ilyenkor nyúlhatok. Melyik orvosnak higgyek? Okozhat bármilyen problémát a babámra nézve az allergiás állapot? Előző terhességemmel szerencsésen nem esett egybe a szezon, most viszont pont a legkritikusabb első trimeszter hetei telnek így – ez nagyon aggaszt. Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Ági

      2011. szeptember 02. péntek

      Az allergiától semmi baja nem lesz a babának, de homeopátiás szerekkel nyugodtan kezelheted az allergiát (orrcsepp, golyók)

  • Rencsi

    2011. augusztus 31. szerda

    Kedves Ági!
    Kicsit aggódom, 7 hetes terhes vagyok, és terhességem előtt sportban és táplálékkiegészítőkben gazdag életet éltem. Mióta tudom, hogy várandós vagyok visszavettem:) megkérdeztem én egy gyógyszerészt, hogy a Biovanne plusz szedhetem e vagy hagyjam abba? Azt mondta szedjem nyugodtan, de most izgulok, mert van benne A vitamin is.(0,8mg/napi adag) Terhességi vitamint nem szedek, de Ca, Mg, folsav, és Omega-3at igen? ez maradhat így vagy valamit változtatnom kell? Válaszod előre is köszönöm:
    Rencsi

    • Vida Agi

      2011. szeptember 02. péntek

      Ha emellett nem szedsz más A-vitamint, akkor nyugodtan szedheted.

      • Rencsi

        2011. október 21. péntek

        🙂 Köszönöm:)

  • Rena

    2011. augusztus 26. péntek

    Szia!30 hetes kismama vagyok 3 napig olyan érzésem volt mintha éles tárgyal szurkálna a fiam oda bent,és nagyon lent,mintha ki akart volna jönni.Most ez elmúlt viszont zsibbad a bal kezemen 3 újjam vége,és a hasam köldök alatt olyan mintha érzéketlen lenne tenyérnyi nagyságban.A baba rendesen mocorog,már nem kellemetlen,valószínűleg befordulhatott a helyére,de most esetleg nyom valami ideget?hívjam az orvost?
    sreptococus hordózó vagyok,és candydát is kimutatták,amit már kezeltek,most tünet mentes vagyok,de a streptococcus miatt nagyon aggódom.Szülésnél kapok antibiotikumot vénába,de előtte csak a 36 hetében kapok újabb kúrát akkor vesznek újjabb kenetet,de félek hogy még előtte megszülök,vérszegény is vagyok,és a fehérvérsejt számom is magas ezek tudatában aggódom,van okom rá? Vitaminokat szedem,és amennyit tudok egy 4 éves mellett annyit pihenek.
    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 29. hétfő

      A zsibbadás normális, most a nagy meleg miatt jobban vizesedsz is, de az utolsó hetekben egyébként is előfordulhat, hogy a baba nyom el egy ideget. Nem kell aggódnod, ha zárt a méhszáj, nincsenek keményedéseid, akkor nincs szó arról, hogy korábban szülnél.

      • Rena

        2011. augusztus 30. kedd

        Köszönöm válaszod!
        Közben,felkerestem az orvosomat,mert a levegő lehűlt,de a probléma nem szűnt.A baba jól fekszik és jól van,viszont a hasfali sérvem okozza a zsibbadást,úgy néz ki eddig bírta.Ha császárral szülök megműtik a sérvemet is.Érdemes lenne egyszerre a kettőt szerinted?
        Ha front van sokat keményedik a hasam:-((

  • Zsuzsa

    2011. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági!

    Most 36 hetes terhes vagyok. Kicsit aggódok, mert az ultrahang kimutatta, hogy III. fokban érett a lepény, meg azt is hogy a nyaka mellett van a köldökzsinór. Az orvos egy hete vizsgált és ugye ők szaknyelven a méhszájról csak ennyit mondanak, hogy c:2100. Azóta eltelt egy hét most megint megvizsgált de már most c:2110 volt a méhszáj. Ezt az orvos két napja mondta. Mióta megvizsgált azóta úgy érzem mintha nem mozogna annyit a kisbabám. Szeretném tudni hogy ezek a jelek e már ahhoz, hogy én szülni megyek hamarosan?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Senki nem tudja pontosan megmondani, mikor fogsz szülni. Ami bizonyos, hogy fokozatosan nyílik a méhszáj, ami ebben a terhességi korban már normális, és kevesebbet mozog a baba, ami szintén normális, mert most már sokkal kevesebb helye van. Ha nem érted a méhszáj-leleteket, itt találsz róla bővebb leírást: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/problemak-a-terhesseg-alatt/nyitott-mehszaj

  • Tünde

    2011. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági vagy Gabi
    Kislányom most múlt 1 éves, és nemrég volt egy pozitiv terhességi tesztem. Ennek nagyon örvendünk, csak az a baj, hogy a kislányom még mindig nagyon didifüggő, s ha napközben már alig, de este és éjjel még legalább 2-3 alkalommal jó alaposan szopizik, ami van amikor óráig is eltart. A napokban volt kétszer is kevés vérzésem, és bementünk az orvoshoz, aki megállapitotta, hogy 6 hetes a terhesség. Terhessegmegtartó tablettat, MG B6-ot és folsavat irt fel és azonnali hatállyal letiltott a szoptatasról, pihenést irt elő stb. Szegény lányomat azóta a nővérem próbálja este és éjszaka vigasztalni és altatni. A legnagyobb gond mégis az, hogy nekem nem adhatnak tejapasztó tablettát, csak hideg borogatást ajánlottak a melleimre.
    Sajnos a melleim olyanok, mint két kemény kő, nagyon fájdalmas, talán a szülés sem volt még ennyire kellemetlen. A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen jobb megoldás a tejapasztásra, és hogy meddig húzódik el ez az egész emberkinzás? Mi lesz a mellemben felgyülemlett tejjel és a mellemmmel, mert már olyan érzésem van, hogy egyszerüen szétdurrannak?
    Ha nem lesz lázam, vagy több vérzés, akkor 2 hét múlva kell ellenőrizzenek, hiszen arra már remélhetőleg lesz szivhang is.
    A legjobban az bánt, hogy nagyon szenvedek én is, és valószinűleg a lányom is. Egyelőre csak reménykedem, hogy a kis pocaklakó legalább életképes és akkor minden fájdalmat megér,de ugyanakkor ott van a keserűség is, hogy mi van, ha mégsem lesz rendben…
    Kérlek szépen benneteket, hogy ha lehet, akkor adjatok tanácsot, segitséget vagy legalább biztatást.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Segíthet ezen, ha egy kicsit lefejsz kézzel, de csak annyit, hogy ne legyen annyira telt a melled, így nem fáj annyira a melled és fokozatosan elapad majd a tej.

  • Rita

    2011. augusztus 10. szerda

    szia!

    13dik heteben vagyok a terhessegnek. van egy 1,5 eves kisfiam, aki örökmozgo. tegnap sajnos eleg erösen megrugta a hasam. estere minimalis pecsetelesem volt, amely ma is folytatodott. görcsölöes nincs. a 11dik heten mar pecseteltem, amely akkor kb 6napig tartott, akkor voltam orvosnal, huvelyi uh-ot csinaltak es mindent rendben talaltak. azota volt 12hetes uh is, ott is minden rendben volt.
    szerinted aggodjak most, indokolt ismet orvoshoz mennem?
    köszönöm

    • Vida Agi

      2011. augusztus 12. péntek

      Ha nem múlt el a pecsételés, fordulj mihamarabb orvoshoz.

  • gábor

    2011. augusztus 10. szerda

    Jó napot!
    Kérdésem a következő lenne önhöz: az élettársam 18.hétben van… elkezdett gőrcsőlni a veséje és bent is fogták a korházban! 🙁 Tudni való: 15 évvel ezelőtt már volt a kedvesemnek veseműtétje…a vizsgálatok alapján azt mondták,hogy pang a vizelet ez baj…katéterezték is neki és most várjuk a tisztulást!(az egyik veséje meg van duzzadva)láza is volt 38.9 gondolom az infúzió meg a szervezet dolgozik… A kérdesem konkrétan az,hogy meddig húzódhat el ez és mi várható(mik a tapasztalatok)és ha bakteriális fertőzés lép fel mi a veszélye? válaszát köszönöm!!!!a párom 21 éves Egy aggódó apuka

    • Vida Agi

      2011. augusztus 12. péntek

      Azt csak az orvosok tudják megmondani, meddig húzódhat. Ha szükséges, kezelik a bakteriális fertőzést, de ez a babát nem veszélyezteti.

  • maya

    2011. augusztus 05. péntek

    37 hettus anyuka vagyok.a plcentam az orvos mondasai szerint nagyon megvan oregedve a normalhoz kepest emiatt az utobbi idoben 2 hetente hivott kivizsgalasra.3 hete azomban nem voltam.a baba mindig mozgott gyakran es eleg jol de az utobbi idobe,3 napja kb borzaszto eroteljesen mozog,irtozok is a hasamra nezni,faj mintha kaparna,nyom ,nagy hirtelen mozgasok,ez veszelyt jelenthet???

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem, ez azt jelenti, hogy már nagy a baba és ezért a mozgása is fájdalmasabb a számodra, mert hely már kevés van bent és nem fér el. Ha rosszul érzed magad, menj el orvoshoz.

  • Betti

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Egy olyan kérdésem lenne, hogy normális-e, hogy első terhességnél, a 22.hétben tapasztaltam, hogy a mellemből tej folyik? Valamint, hogy nem igazán érzem, h mozogna a baba, csak nagyon ritkán, és tompán. Még annyi, hogy a napi rendszerességű szex, okozhat problémát???? Sokkal jobban kívánom, mióta várandós vagyok.

    A választ előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Igen, ez normális, előtej bármikor lehet a terhesség folyamán.
      Nem, a szex nem okozhat problémát, amíg zárt a méhszáj.
      Az sem gond, ha csak tompábban érzed a baba mozgását, mert most még nagyon pici.

  • Szabina

    2011. augusztus 01. hétfő

    Az lenne a kérdésem, hogy 7 hetes terhesen mennyire szabad vízi csúszdaparkba menni? Tudom, hogy az úszást ajánlják terhesen, na de a vízi csúszdát? (Nyilván nem a veszélyesebbekre gondoltam, hanem ahol simán egyszerűen háton lehet lecsúszni és még véletlenül sem tud az ember megfordulni) Nem szeretném, ha bármi baja lenne a bébinek.

    Válaszát előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Terhesen nem javasolt a csúszda.

  • Brigó

    2011. július 30. szombat

    Üdvözletem Dr.Nő !

    23 éves és 28 hetes kismama vagyok!
    Jelen panaszom az az lenne, persze voltam dokinál, és elpanaszoltam, hogy vasárnap óta enyhe menstruációs görcseim vannak és mellé társul az az érzés is, mint ha kakilnom kéne vagy éppen galambot engednék… Nos, a vizsgálati az egy keddi napon volt, dr.úr mondta, hogy zárt a méhszájam, tehát nem attól vannak ezek a ” görcs ” érzések… – viszont, amire gyanakszom az az, hogy valami húgyúti fertőzésem van… sajna, már volt pár hólyaghurutom… e coli és streptococcus is.. mind2-re kaptam szemicilint.. Illetve, 1 hete voltam bakterologián, ahol megvizsgálták a vizeletem és negatív volt, gyanakvó vagyok, mert már párszor nem vették észre, hogy húgyúti fertőzésem van… kaptam beutalót laborba, vér és vizelet vizsgálatra, dr. úr azt mondta, hogy majd 29-dik vagy 30-dik héten menjek el, én úgy döntöttem, hogy elmegyek hétfőn, az így is kb. 1 hét mire vizsgálat születik, azaz a 29-dik terhességi hetemre lesznek meg az eredmények, leginkább akkor lép fel ez a görcsölés, mikor elmegyek wc-re, ha pisilni, ha kakilni… akkor utána görcsölök… Dr úr mondta, hogy a baba növekedése miatt is görcsölhetek…. de hát nem tudom, fura, h nyomásra görcsölök, vagy is, ha kis wc-re megyek, leginkább akkor lép fel..:S Válaszát előre is megköszönném, remélem mihamarabb válaszát !

    Tisztelettel.: Brigitta

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Mivel minden leleted negatív volt, ezért valószínűleg tényleg a baba méretei miatt érzed ezt és azért akkor, amikor WC-re mész, mert a baba az utolsó harmadban nagyon nyomja a hólyagot.

  • Janka

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Ági!

    27 hetes terhes vagyok, és néhány hete naponta többször nagyon erős görcsök jelentkeznek kétoldalt, alul a hasamban. Mostanában már attól is, hogy a megállóig elsétálok, pedig a görcsök jelentkezése előtt rendszeresen futottam, bicilkiztem, gond nélkül mozogtam. A nőgyógyász megállapította, hogy 2 centire rövidült a méhnyakam (még zárt), sok Mg-t javasolt, és hogy ne mozogjak, különben a görcsök beindítják a szülést.

    Kérdésem, hogy mit takar ez a „nem mozgás”? Pl. úszni sem szabad, amennyiben nem okoz görcsöt? Napi bevásásrlás, terhestorna, ezek mind elfelejthetőek? Mi okozza ezeket a görcsöket, én tettem rosszat a korábbi sportolással?

    Válaszodat előre is köszönöm szépen!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      A „nem mozgás” azt jelenti, hogy sokat kell feküdni. Ülni sem igazán szabad hosszasan, mert függőleges testhelyzetben a gravitáció miatt kinyílhat a méhszáj, ezért lehetőség szerint sokat kell feküdni. A görcsöket nem a korábbi sportolás okozhatja, egyéni érzékenység, hormonprobléma és még számos más tényező is lehet.

  • Kónya Noémi

    2011. július 23. szombat

    Szép napot!

    17 hetes várandos kismama vagyok. Az érdekel hogy mennyire örökölhető az „encephalitisz” nevű betegség. Nemrég tudtam meg, hogy a férjem édesanya ebben a betegségben halt meg, még fiatalkorában. Kerestem az interneten, de nem találtam semmit ebben a temában. Jó volna tudni, mert agodom emiatt.
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Az encephalitis agyvelőgyulladás, ami nem örökletes betegség, hanem vírus okozza.

  • Szilvi

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    Párommal gyermeket szeretnénk. A múlt hónapban volt egy vetélésem, 5 hetes terhes lehettem. Hamarosan -néhány nap múlva- újra meg kéne jönnie. Kb. 1 hete érzékeny és feszül a mellem, szurkál a hasam, úgy érzem ha kis fizikai megterhelés ér, rögtön szaporább a szívverésem. Tegnap reggel óta kis émelygést érzek. Az lenne a kérdésem, hogy érezhetem e a menstruáció kimaradása előtt a terhesség tüneteit? Egyáltalán a vetélés után néhány héttel teherbe eshettem e? Előre is köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      Vetélés után ha már volt peteérés, azonnal teherbe is eshetett. Ez után 10-12 nappal pedig már jelentkezhetnek a terhesség első tünetei is. Viszont ezek a tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre!

  • marcsi

    2011. július 20. szerda

    kedves Ági!
    egy olyan problémám lenne hogy 29 hetes terhes vagyok és tegnap voltam uh-on és az mondták hogy 2.fokban érett a lepényem és csak elsö fokban kéne ilyen korban!nagyon megilyedtem de azt mondták hogy amig a sulya meg van addig nincs gond!1402gr!de most nagyon félek mert azt hallottam meg olvastam hogy ez jelenthet kora szülést ha harmad fokba lessz!kérem mielöbbi válaszát hogy ön szerint van e aggodni valóm!
    köszönettel: Marcsi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem kell aggódni, ilyen előfordul, ha a súlya rendben van, akkor megfelelő a lepény, emiatt nem lesz koraszülött.

  • Niki

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Ági!

    21 hetes kismama vagyok, ez az első terhességem. Kb 2 hónapja nem voltunk együtt a párommal. Tudom, hogy az normális, ha nem kívánom a szexet, de amikor utoljára próbálkoztunk vele, fájt is (a hüvelybemenet és a hüvely is, még utána is, és közben olyan volt, mintha valamit „bökdösne vele”…kellemetlen), abba kellett hagyni. Normális ez? Azóta ha ritkán kezdeményezek, ő rögtön leállít.
    Külföldön dolgozik, másfél hónap múlva fog 1 hétre hazajönni, addigra szeretném, ha rendbe jönne ez a probléma.
    Tudnál nekem tanácsot adni?

    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Ez azért van, mert az alhasi vérbőség miatt, ilyenkor érzékenyebb ez a rész, de pszichés oka is lehet (úgy érzed, a babát szeretnéd védeni, belül kicsit tartasz az együttléttől, nehogy a babának baja legyen, és így hárítod el) Ha úgy érzed, ez utóbbi lehet a háttérben, érdemes lenne egy pszichológussal elbeszélgetned.

  • O.Orsi

    2011. július 15. péntek

    Kedves Ági,
    hízással kapcsolatos kérdésem lenne,
    27.hetes kismama vagyok,eddig 12kg-ot híztam,az első trimeszterben semmi nem jött fel,majd szép fokozatosan.
    A terhesség előtt is hízásra hajlamos voltam,sokat küzdöttem a kilókkal.Próbálok figyelni az étkezésre,de sajnos állandóan éhes vagyok mostanában.Teljes pánikba estem!
    Mit tanácsolsz?
    Köszönettel!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Mozogj naponta legalább fél órát (pl. tempós séta), egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, próbálj ki új recepteket, ami zöldséges, de mondjuk valamilyen új fűszer van benne. A hízás nagyrészt alkati dolog is, van, aki sokkal többet hízik, ha a feje tetejére áll is. Jó hír, hogy a szoptatás alatt nagyobb a tápanyagigényed, így egy kis mozgással és odafigyeléssel arra, hogy mit eszel, le lehet adni a felszedett kilókat.

      • O.Orsi

        2011. augusztus 03. szerda

        Köszönöm szépen a választ,igyekszem megfogadni a tanácsodat!

        Üdv,
        O.Orsi

  • Orsi

    2011. július 10. vasárnap

    Kedves Agi,

    par napja beutaltak a korhazba, mert eros hasmenesem volt es a kiszaradas hatarara kerultem. Kaptam perfuziot es a hasmenes is elallt, jobban lettem, ezert bementem dolgozni. Fotozassal foglalkozom es sokat kellett mozognom, a legyengult szervezetemet megeroltettem.

    Masnap megkemenyedett a hasam, ez alatt azt ertem, hogy orakra kemeny lett az egesz has es neha itt, neha ott, de foleg a has also resze fajt. Nem eszleltem gorcsolest, inkabb csak nyilallo fajdalmat. Aggodnom kellene ezert? Mit jelenthet ez? Utalhatnak ezek a jelek a mehszaj megnyilasara?

    Elore is koszonom valaszod!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ha csak egyszeri jelenség volt, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Braunie

    2011. július 06. szerda

    Kedves Doktornő!

    Április 16-án volt egy bélelzáródásom, amit megműtöttek, de mivel nagyon rossz állapotban volt a bél, ezért ki kellett vezetni. Most kettős stomám van, amit aug.03-án fognak visszaműteni. Béltükrözésen már túl vagyok, minden rendben volt, szépen gyógyulok. Viszont idő közben kiderült, hogy babát várok, most vagyok a 6. hétben. A nőgyógyászom szerint nem fog gondot okozni a rekonstrukciós műtét, nem lesz baja a babának. A sebészem szerint sem árt a babának maga a műtét és altatás sem. Viszont a fiziológiai stressz miatt félt.
    Mi a doktornő véleménye, el lehet végezni a rekonstrukciós műtétet? Igazság szerint erre a visszaültető műtétre várok amióta megtudtam, hogy nincs más lehetőség, ki kell műtetni. De azt egyáltalán nem szeretném, hogy a babának baja legyen.

    Köszönettel: Braunie

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ezt így látatlanban nem lehet eldönteni, amennyiben az orvosaid szerint el lehet végezni a terhesség alatt a műtétet és erre tényleg szükség van, akkor nincs miért aggódnod.

  • Piroska

    2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!26 hetes terhes vagyok és éjszakánként nem tudok aludni,mert olyan sokat mozog a babám,hogy bármerre fordulok mozgolódik nem is kicsit.Kérdésem a következő,oldalamon alszok(ha birok)és lehet,hogy mindig nyomom a babát és azért csinálja ezt?Hogyan feküdjek,hogy a babának is meg nekem is jó legyen?Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      A legjobb mindkettőtöknek, ha az oldaladon alszol, a hasadat megtámaszthatod egy párnával, és ha jólesik, a térded közé is teszel egyet. Nem azért mozog, mert nyomod, a hasfal és a baba között legalább 5 centi van, oldalt fekve nem tudod annyira megnyomni, hogy érezze a baba.

  • Edina

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    Olvastam az eddigi leveleket,de úgy tűnik én összetett eset vagyok. Most a 13. hétben tartok. A hatodik hetemben véreztem, így utrogestant kellett alkalmaznom két hétig. A vérzés most kedden ismétlődött, amit az ultrahangos orvos szerint az okoz,hogy a méhlepény az elülső falon, de nagyon lent, a méhszájnál tapadt meg. Az orvosom szigorú fekvést javasolt. A kérdésem az lenne, hogy ez az állapot változhat-e, vagy végig feküdnöm kell a terhességem alatt? Esetleg komoly problémákat is okozhat ez a dolog?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Nem feltétlenül marad így. A baba és a méh méretének növekedésével a méhlepény „elvándorolhat” a méhszájról.

    • Pásztorné

      2011. július 22. péntek

      Szia! Én 12 hetesen kezdtem el vérezgetni, hormon tablettát kaptam. Majd a 21. héten szintén vérzés, 24 héten megintcsak vérzés. Kórházban is voltam, nálam a hátsó falon, közel a méhszájhoz tapadt meg a méhlepény. 31. héten vagyunk túl,vérzés nincs, mert jelenleg enyhe nyugtatót és magnéziumot szedek. Ezek nem ártanak a babának, de téged viszont véd, mert állítólag lassítja a méhtevékenységet. Sokat kell pihenni, mert máskülönben szülésig befognak fektetni a kórházba.

      • Edina

        2011. augusztus 02. kedd

        Sziasztok!
        Köszönöm,hogy megosztottátok velem a tapasztalataitokat. Most a 18. héten vagyok és megfogadtam a tanácsokat. Sokat pihentem és azóta nem volt különösebb problémám. A baba sokat mozog. Ha hirtelen kelek fel görcsöl a hasam alja, de ez nem olyan ijesztő, mint a vérzés és pár perc alatt magától elmúlik.
        Vigyázzatok magatokra!

  • agi

    2011. június 28. kedd

    Kedves Agi,

    Terhessegem 26-ik heteben jarok. A baba mozgasat mar nagyon regota erzem, kulonosen az elmult heten, amikor is mar aktiv focimeccek zajlottak odabent. De most mar 1.5 napja, hogy jopar orankent epp csak 1-1 pici halvany mozgast erzek bentrol, semmi intenzitas, mint azelott. Meddig kell ezt turelemmel varni es mikor kell elszaladni egy dokihoz kivizsgalasra?

    Valaszodat elore is koszonom.

    egy aggodo kismama

  • Andrea

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Agi!
    Elsö babam szültese utan masfel evvel, azaz kb masfel eve epekövet allapitottak meg, ami eleinte tüneteket okozott, azonban regota tünetmentes, igy nincs vele teendö. Annyiban azert valtoztattam az eletmodomon, hogy heti 1-szer meregtelenitek, azaz aznap csak folyadekot fogyasztok, reszletesen igy nez ki a napom:
    Reggel es naponta legtöbbször mentes vizet (fel kiskanal szodabikarbonaval, ez csökkenti a savassagot az emesztörendszerben), 11 ora körül zöldsegle (paradicsom, sargarepale…stb vegyesen), 14-15 ora körül az elsö tanyer zöldsegleves. Összesen kb. fel liter leves maradekat kesöbb fogyasztom el, es a fel liter zöldsegle maradekat is. Napi 2-3 pohar zöldteat is iszok. Igy nem vagyok ehes, es csak estefele vagyok sokkal faradtabb.
    Ez a heti egy nap sokat jelent, azota nincs epeproblemam sem, a böröm is tisztabb, jobb a közerzetem…stb. Mivel a gyomorsavam alapbol sok (helicobacter pilory), nem iszom gyümölcsleveket csak ezen a napon. (Maskor csökkentett savtartalmut igen.) Megemlitenem meg, hogy tejfeherje-es tejcukorallergia megallapitasa ota ezekböl csak nagyon keveset eszek. Elözö varandossagom alatt több tejtermeket viselt el a szervezetem, igy naponta ettem 2 dl joghurtot vagy turot, sajtot.
    Most, 37 evesen varandos szeretnek lenni, probalkozunk. Kerdesem, hogy csinalhatom-e tovabb ezt az egy meregtelenitö napot, ha nem, akkor milyen modositassal amig nem tudom, hogy varandos vagyok-e, es utana, a varandossag alatt, majd a szoptatas alatt?
    Valaszat elöre is köszönöm!
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Ameddig nem leszel várandós, folytathatod a méregtelenítő napot. Várandósság alatt is lehet heti 1x gyümölcs, vagy zöldség napot tartani, de szigorú léböjtöt nem, tehát a zöldséglevesbe azért kell egy kis zöldséget is tenni. A szoptatás alatt ezt kevés szénhidráttal egészítsd még ki, mert ez szükséges az anyatej megfelelő képződéséhez, pl. valamilyen teljes kiőrlésű gabona formájában.

      • Andrea

        2011. július 05. kedd

        Köszönöm!

  • Szabina

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Körülbelül 6 hetes terhes lehetek.A múlt héten csináltam két tesztet is melyek pozitívak lettek.Ma megyek orvoshoz.
    Pár napja olyan alhasi fájdalmam és derékfájásom van, mintha meg akarna jönni a menszeszem.Kissé görcsöl éa olyan mintha fel lennék fújódva is.Ez is normális lehet?Már van egy 2,5 éves kisfiam akivel a terhességem idején nem volt ilyen fajta féjdalmam.Kicsit aggódok.Remélem tényleg csak a méh készül fel a terhességre.Válaszodat előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Igen, ezek tipikus korai terhességi tünetek. Gyakran előfordul, hogy egy nő két terhessége teljesen más módon zajlik. Ez is teljesen természetes. De a hasi fájdalmakat, görcsöket ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, főleg, ha erősek.

      • Szabina

        2011. június 28. kedd

        Köszönöm szépen a választ.
        Tegnap voltam orvosnál és minden rendben van.A görcsökre és derékfájásra ő is azt mondta,hogy ez normális ilyenkor.
        Kellemes Napot!

  • kozma szilvia

    2011. június 26. vasárnap

    ma elkezdett a hasam enyhén görcsölni,kb fél óráig tartott ,lefeküdtem és akkor jobban lettem.nagyon sokat mozog a babám ,nagyokat rúg is.21 hétben járok.tavaly volt egy elhalt embrióm 2 hónapossan,de most voltam 1 hete ultrahang vizsgálaton,mindent rendbe találtak.néha naponta van 2szer legalább méhösszehúzódás,ami hamar elmúlik,látom a baba nagyon mozog azért.sokat aggódok,remélem nincs semmi bajom.volt baktérium iks a vizeletben de szerencsére elmúlt mert szedtem rá antibiotikumot.a méhlepényem a fundusba van ,olvastam azoka babák jobban mozognak is ,jobban lehe t látni is.őn szerint minden rendbe lehet?

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Az normális, ha sokat mozog a babád, a görcsölés miatt azonban fordulj orvoshoz.

  • Jánosi Szabina

    2011. június 24. péntek

    Jónapot kívánok kedves doktornő!

    Olyan panaszom van hogy a terhesség indultakor 66kg voltam,most vok 23 hetes terhes és 76kg,vagyis 10kg tudom hogy sok engem zavar is,megkértem a védőnőmet hogy csináljunk valamit mert én nem akarok elhízni,elsőnek javasoltam a lábfelrakást,borogatást pihenést,sok vízfogyasztást,nem jött be.aztán elkeztem vizesedni kb a 13hét körül ,mondta egyek sok gyümölcsöt ,sok vizet,ezt is betartottam ugyanúgy ugrottak a kilók felfele,most 3.hete próbáljuk a diétát,teljes kiörlésű kenyér(rozs kenyér) zöldségek gyümölcsök is csak módjával,natur vajkrém,szigorúan natur dolgok semmi só,hidje el doktor nő semmi sót nem eszek,nem nassolok ennél jobban már nem bírok odafigyelni a diétámra,ja és most jöttem tőle 1,5kg azért megint feljött,előtte 2hét alatt amikor aztán mindent ettem ami jól esett legyen az fűszeres vagy akkor is ettem akkor is feljött két kiló,hogy van ez? nem úgy van hogy diétázom akkor legalább is a súlyom nem ugrik,ha már a víz nem jön ki belőlem.
    Ja és a vízfogyastásra is odafigyelek mert 3×3 dl citromos vizet iszok semmitöbbet,és mozgok is taposógép,séta ,állandó rohangálás.
    mitől van?hogy semmi nem segít?
    pedig nem eszek helytelenül?
    mit próbáljak még ki?

    vagy rosszul csinálok valamit?
    előre is köszönöm,tisztelettel: Jánosi Szabina

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      A hízás mértéke nagyon egyéni dolog, a hormonok, a vizesedés is állhat a háttérben. Ha diétázol és ez nem segít, akkor emellett még a mozgás az, amit mindenképpen érdemes lenne megpróbálnod legalább naponta egy fél órás sétát, de jó lehet az úszás, a szobabicikli, a kismamatorna is.

      • Jánosi Szabina

        2011. június 26. vasárnap

        Dehát írtam hogy mozgok,benne van a levélben,most azt mondta a védőnőm ,hogy igyak nap 1x csalán teát 3dl-vel hogy hátha azt,azt szabad?

  • Zsuzsi

    2011. június 22. szerda

    Kedves Ági!

    Tegnapelőtt engedtek ki a kórházból, mert már a 27-28. hét táján egy héten belül kétszer is begörcsöltem éjjel, és ettől eleinte 2100-ra, majd most, a 32. hétre c1, 5100-ra alakult a méhnyakam állapota.

    A kórházban kaptam intravénásan 6 g Mg-ot (amitől úgy éreztem magam, mint egy kemencében, életemben ekkora brutális mellékhatással még nem találkoztam!), aztán 4 napig benn tartottak megfigyelésem.
    A hasam az első napot kivéve keményedett tovább…
    Van egy kis vesemedence tágulatom, az orvos szerint az is okozhatja a problémát. Vesetornát, és napi 4 l folyadékot írt elő.
    van egy kis bakteriális hüvelyfertőzésem is, állítólag az is lehet a vese problémától, és a vesemedencében pangó vizelettől… Erre Gynophilust kaptam, mivel a Klion-t nem bírom, vérzek tőle.
    Szedem továbbra is a 250 mg-os Mg-ot, van úgy, hogy naponta 3-at, 4-et is, csak úgy puhul fel a hasam.
    Meddig szedhető ez ebben az adagolásban?! Nem okozhat egyéb gondot a túladagolás tartósan?
    A benti orvos szerint már a napi 2*250 mg is relatíve soknak tekinthető tartósan alkalmazva…

    Szerinted ezzel a méhszáj értékkel kiviselhető még végig a 40. hétig a terheség?!
    Kaptam tüdőérlelőt, de időre szeretnék szülni!!!
    Mit tehetek ezért véleményed szerint?!

    A másik kérdésem:
    bár nevetségesnek tűnik, hogy ezzel jövök, de a 27. hét óta nem voltunk együtt a párommal…
    Nem igazi együttlétre gondoltam, csak valamire, ami nekem is örömet szerezhet?
    Szerinted ez, és egy esetleges orgazmus veszélyes lehet?
    Korábban nagyon fontos volt az életünkben a szex, megszoktam a közelséget, és nagyon szenvedek a hiányától.
    Persze, ha ezzel a baba egészségét kockáztatom, akkor lemondok róla.

    Válaszodat előre is nagyon köüszönöm!

    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Várandósság alatt 450 mg az alapbevitel magnéziumból, bár a túladagolás komoly gondot nem okoz, az ajánlottnál nagyobb mennyiséget mindenképpen egyeztesd az orvosoddal. A 2100 méhszáj érték nem olyan vészes, ezzel akár még túl is hordhatod a babát, hiszen csak a külső méhszáj lazult fel. Nyíló méhszájnál és ennyi keményedésnél nem javasolt az orgazmus, mert ez oxitocint termel és beindulhat tőle a szülés.

  • Lívia

    2011. június 22. szerda

    Kedves Ági. 19 hetes vagyok. Néhány napja este úgy 20:00 körül erössen kezdett fájni a hasam és elégsokáig tartott. le is kelett dölnöm, menni is alig tudtam. Elösrör nem gondoltam semmire,de észre vettem hogy néha elmúlik és vissza jön. Ekkor elkeztem mérni az időt de addigra gyengült és elég rendszertelen volt. Úgy 23:00 fele elmúlt. Azóta sokkal többet és erösebben mozog a baba. aggodom mert volt már 2 vetélésem, bár ez nem olyan fájdalom volt. köszönöm a segítséget.

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Elképzelhető, hogy ezek tényleg fájások voltak. Vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal, mert lehet, hogy elkezdett nyílni a méhszáj.

  • anakid

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!

    25 hetes kismama vagyok. Nem szedek semmilyen vitamint már. Viszont ajánlották az Omega 3-t, és én Dr Chen Patika Q10-Ginkgo-Omega 3-Vitamin-E kapszulát választottam. A gyógyszertárban mondták, hogy kismama is szedheti, de szeretnék mégegy véleményt erről. Remélem nem ártok vele. Amennyiben nem, milyen gyakran szedjem? A javasolt napi 1, de én úgy gondolom ritkábban is jó.
    Várom válaszát, előre is köszönöm.

  • witchie

    2011. június 20. hétfő

    Sziasztok!

    23-24. hétben vagyok. Be kellene tömni 2 fogamat, de nem tudom, hogy szabad- e helyi érzételenítéssel? Olvasok pro és kontra is, bár inkább mellette kardoskodnak, például az Ultracaint javasolják. Voltam múlt héten fogkő- leszedésen, de azok a fogak nagyon érzékenyek voltak közben, így gyanítom, hogy a fúrás során még durvábban viselkednének. Ugye nem lehet a picinek semmi baja tőle?

    • Andi

      2011. június 22. szerda

      Szia!
      Én most vagyok 21 hetes vagyok,rendbe rakattam én is a fogamat. Négy fogtömésen vagyok túl, nem magánrendelést választottam, hanem a hagyományos rendelős OTI-s megoldást.Én nem kaptam érzéstelenítést, és nem fájt kb. 5 percig tart az egész,szerintem azt mindenki kibírja, bármennyire is érzékeny. Gondolj bele, hogy a szülés sokkal jobban fog fájni!:-) A fúrás ideje egy kicsit fájdalmas, de a tömés már egyáltalán nem fáj.Nemtom, te tudod, neked meg az orvosnak kell eldönteni, de én nem is akartam, hogy érzéstelenítsen, de nem is ajánlotta fel.Ha pedig a magánorvost választod, akkor még érzéstelenítés nélkül sem kell, hogy fájjon! 🙂

  • marcsi

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!
    nekem egy olyan kérdésem lenne hogy a Corsodil öblögetöt és a tantum verde sprayt lehet e használni terhesség alatt,mert nagyon fájnak a fogaim és az innyem is begyulladt!válaszát elöre is köszönöm
    egy 25 hetes kismama

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Lehet használni mind a kettőt.

  • H.Eva

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Agi,a kovetkezo problemam miatt fordulok hozzad.38 hetes terhes vagyok,igaz hogy meg csak egy napja,de elegge viszketek,foleg a karom es a labam.Pont ma voltam nogyogyasznal,o csak annyit mondott erre,hogy mielott kimegyek a napra kenjem be magam,utana is ajanlott kremet.Ez most a naptol lenne??Elkezdtem utanaolvasgatni,es csak jol elijesztettem magam,epe+maj zavarok lephetnek elo igy a terhesseg utolso szakaszaban,amik viszketest okoznak, karosithatjak a magzatot.Ilyenrol nekem a doki nem is beszelt,nem kellett volna ezzel a problemammal komolyabban foglalkoznia?Egy het mulva megyek vissza hozza,de ez most orokkevalosagnak tunik.Milyen tanacsot tudnal nekem adni ezzel kapcsolatban?Koszonom valaszod Evi

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Nem kell aggódnod, a pocak növekedése miatt húzódik a bőr és a terhesség miatt szárazabb is lehet, ez okozhat erős viszketést. Kenegesd rendszeresen, lehet kapni direkt terhességi viszketésre való kenőcsöt is (Milupa, ha jól emlékszem), de a sima Nivea is jó, vagy a körömvirág balzsam.

  • mimi

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági! 6 hetes terhes vagyok, gyakran vannak alhasi fájdalmaim időnként erősebbek.Kell e ezekmiatt aggosnom vagy ez még természetes ebben az időben? válaszát előrre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. június 19. vasárnap

      Az alhasi fájdalom, főleg, ha enyhe, csak szurkálás, teljesen természetes. Ha a fájdalom erős, görcs szerű, mindenképp érdemes pihenni, amíg ez elmúlik.

      • mimi

        2011. június 28. kedd

        Nagyon szépen köszönöm 🙂

  • timi

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági!10 hetes terhes vagyok szedhetem továbbra is a viszereimre a detralexet?nem ártok a babának?köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ezügyben konzultálj az orvosoddal, bármilyen gyógyszer csak az ő tudtával szedhető.

  • szonja

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági!

    most toltottem be 28 hetet es par napja faj az alhasam jobb oldala,ugy hogy megeroltettni se tudom mert van mikor nagyon faj de van mikor kibirhato !es sokat kemenyedik a hasam,mitol lehet ez ??okozhat gondott?es lenne meg egy kerdesem, a vizeletben ha van bakterium az arthat a babanak??

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Szerintem ezekkel a panaszokkal fordulj az orvosodhoz (pocakkeményedés, erős fájdalom). A baktérium a vizeletben bizonyos mennyiségig normális, ha határérték feletti, akkor kezelik.

  • Zsófi

    2011. május 03. kedd

    Kedves Ági!
    A következő a kérdésem: 16 hetes kismama vagyok és a magam megnyugtatása céljából eddig mindíg ellenőrizgettem, hogy érzékeny ill., hogy feszül e a mellem! Csak nemrég tudtam meg, hogy ezt nem szabad mert ezzel ingerelhetem a méh izmait (igaz olvastam egy olyan cikket is, hogy terhesség alatt van aki szoptatja nagyobbik gyermekét). Okozhatam ezzel gondot? Kinyílhat ettől a méhszáj? Csak két hét múlva megyek orvoshoz! Ill. még lenne két kérdésem: Alkalmanként görcsölget a hasam,ez normális jelenség (remélem az nem a rossz szokásom hozta elő)? Létezik az, hoyg visszatér a reggeli hányinger a terhesség későbbi szakaszában? Pár napja regglente hányingerem van.Előre is köszönöm a választ!
    Üdv.:Zsófi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem kell aggódnod emiatt, volt ilyen kísérlet, de ott fél órán keresztül piszkálták a mellet és csak utána indult be az oxitocintermelés, amitől kinyílhat (de nem feltétlenül nyílik ki) a méhszáj.

      Igen, a hányinger visszatérhet.

      Az enyhébb alhasi görcs ártalmatlan, ha erősebb lesz, rendszeressé válik, akkor fordulj orvoshoz.

  • Nagy Annamaria

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Vida Agi.
    6 hetes terhes vagyok es szekrekedessel kuzkodok. Olvastam Lactoluse tartalmu keszitmenyekrol (Duphalac), melyek alkalmazhatoak terhesseg ideje alatt. On szerint is igy van? Mar probaltam szilvalekvar, aszaltszilva, langyosviz ehgyomorra, de nem igazan valtak be, igaz a terhesseget megelozoen sem volt rendszeres szekletem (heti 1-2.
    Szives valaszat elore megkoszonom.

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Amire rá van írva, hogy terhesség alatt alkalmazható, azt nyugodtan használhatod.

  • Baloghné Magyarics Mária

    2011. május 01. vasárnap

    Jó napot Kívánok. 33éves két fiú gyermekes kismama vagyok a 14-hétben.
    Most kislányunk lesz ha minden igaz!!!!! Szerintem minden terhesség más és más, mint ahogy ez is nekem, de viszont annyiba egyforma hogy vele is terhességi cukrom lett, a két fiúval is inzulinos voltam.
    Most még csak egyenlőre diétán vagyok. Nekem az lenne a problémám illetve a kérdésem hogy belefér -e hogy olyan érzésem van mintha keményedne a hasam??? Csak megfeszíti magát vagy ez mi? A két fiúval ilyen nem volt és nagyon aggódok ez KB.1-hete van…. Válaszukat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      A baba mozgása ki tud váltani olyan érzést, mintha egy ponton keményedne a hasad, ez normális.

  • gabi

    2011. április 26. kedd

    Kedves Ági!

    24 hetes terhes vagyok, 3 napja a gyomorszájam környékén, talán a rekeszizmom fáj. Nem állandóan, csak ha lehajolok vagy köhögök. Szintén 2-3 napja sokkal kevesebbet mozog a babám. Normális tünet mindez?
    köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      Lehetséges, hogy a gyomorsav marja, mert a méh növekedésével a baba felfelé nyomja a gyomrot, ezért visszafolyhat a gyomorsav. A Rennie segíthet rajta, de ha nem tapasztalsz javulást 1-2 napon belül, fordulj orvoshoz.

  • Vivien

    2011. április 23. szombat

    Kedves Ági!
    Én érdeklődnék, hoyg milyen jelei lehetnek a terhességnek. Napok óta alig eszem -nincs étvágyam-, szédülök, hányingerem van -nem hányok, hőemelkedésem van. 3 napja ki kell hívni az ügyeletet este hozzám mert begörcsölt a hasam, úgy mintha meglenne. Sokat azt mondták, hogy ez 100 hogy terhesség jelei, mások azt, hogy esetleg gyomor fekély. Kérlek válaszolj, ha lehet minél hamarabb nagyon fontos lenne. Köszönöm.

    • Gabi

      2011. április 24. vasárnap

      Ha terhességre gyanakszol, érdemes lenne csinálni egy tesztet. A tünetek lehetnek a terhesség jelei, bár az ilyen erős görcs nem jellemző. Mivel az ügyeletes orvos látott és látott el, ő konkrétabban tudott volna válaszolni a kérdésre.

  • Teréz

    2011. április 21. csütörtök

    Kedves Ági! 21 hetes terhes vagyok és két napja az hltrahangon az orvos azt mondta hogy a köldökzsinor csak 2 eres. Kérlek szepen hogy válazsolj a legjobb tudásod szerint hogy ez mit jelent , esetleg milyen kockázato állnak fenn, vagy hogy az orvos tévedhetett-e a terhesség ebben a szakaszában? Tisztán láthato ez a dolog 20-21hetesen? A 12-13hetes meg az AFP(0,76) is rendben volt. A terhesség 13 hetéig ultrogestant kelett szedjek,szerinted ahhoz köthetö-e ez a probléma?

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Normál esetben a köldökzsinórban 2 artéria és egy véna van, ha csak 2 eres, akkor 1 artéria és egy véna van benne, ez teljesen ártalmatlan dolog, általában nem okoz semmilyen problémát.

  • Lili

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Más ügyben már kértem segítséged, de volna még egy kérdésem:
    Mennyire normális hogy néha – napi 1-2x – élesen nyilaló petefészekfájdalmam van hol jobb hol bal oldalon -ez nem tart tovább pár másodpercnél-? Most kb 5-6 hetes terhes vagyok és ezt a fájdalmat ritkán a menstruációm alatt is éreztem, ezért sem fordítottam eddig jelentősséget neki, de az utolsó ilyen nyilalás elég erős volt,hogy elkezdjek aggódni! válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ez a fajta nyilallás gyakori koraterhességben. Ha úgy érzed, elviselhetetlen, vagy állandósul, akkor fordul orvoshoz.