Vitaminok és terhesség

A terhességi vitaminokról sokat hallani mostanában, de vajon mi a helyzet a többi vitaminnal: milyen tápanyagkiegészítőkre van szükség a terhesség alatt, érdemes-e bármit szedni vagy elég a terhességi vitamin?

Vitaminok és terhességA terhességi vitaminokról korábban már írtam, most azonban azt szeretném részletesebben leírni, milyen vitaminokra van szükség a terhesség alatt, lehet-e, kell-e és érdemes-e a terhességi vitaminok mellett vagy helyett mást szedni és hogyan lehet táplálkozással pótolni a hiányzó vitaminokat.

Az első és legfontosabb, amit szedni kell (ha lehet már a terhesség előtt 2-3 hónappal) az a folsav. Az elmúlt nagyjából 10 évben igazolták a kutatások, hogy a terhesség előtt és alatt a folsav segítségével megelőzhető számos magzati fejlődési rendellenesség, az első harmadban pl. a gerinc lezáródása, folsav híján 20%-al nagyobb eséllyel fog nyitott gerinccel születni a baba. Napi 800-1000 mikrogramm folsavbevitel emellett csökkenti a vetélés és a szülés alatt fellépő rendellenességek kockázatát is. A folsavat szedheted külön tabletta formájában is, de megtalálható a terhesvitaminokban is. Folsavban gazdag táplálkozással is kielégítheted szervezeted folsav-igényét: a reggeli pelyhek, kenyér, spárga, cukorrépa, feketeborsó, brokkoli, borsó, leveles zöldségek, spenót, kelbimbó és a narancs egyaránt jó folsav-források.

Napi 50 mg komplex B vitamin bevitele szintén csökkentheti a vetélés kockázatát, különösen ha folsavval kombinálva szeded. B-vitamint is találhatsz a legtöbb terhesvitaminban. Állítólagos hízlaló hatása miatt sok kismama nem szívesen szedi, és olyat is hallottam már, hogy az orvos nem ajánlotta, hogy ne hízzon sokat a kismama. Ez azonban tévhit: a folsav felszívódásához szükség van B12 vitaminra, így hát hízlal-nem hízlal, a baba érdekében érdemes legalább az első harmadban szedni.

Az A-vitamin az első harmadban a szív, a keringés és az idegrendszer kialakulásánál nélkülözhetetlen. Táplálékkiegészítőként azonban nem kell szedni, mert túladagolása fejlődési rendellenességhez vezethet. Elegendő a táplálékkal történő bevitel, például sárgarépa, tojás vaj és sajt formájában, de kerülni kell a máj és halmáj olajok fogyasztását, amik ugyan sok A-vitamint tartalmaznak, de sok bennük a retinol is, ami felhalmozódva magzati károsodást idézhet elő.

A B1 vitaminra a terhesség késői szakaszában a megnövekedett energiaszükséglet miatt van szükség. Felesleges tabletta formájában szedni, inkább táplálékból fedezzük a szükségletet: a sertéshús, borsó, bab, barna rizs, búzacsíra, sörélesztő kivonat, és a zöld leveles zöldségek egyaránt tartalmazzák.

A B2-vitaminra is a megnövekedett energiaszükséglet miatt van szükség a terhesség alatt, így valamivel többet kell fogyasztanunk belőle, mint normálisan. A tejben, tejtermékekben, teljes kiőrlésű pékáruban, hüvelyesekben egyaránt megtalálható.

A B6-vitamin a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges. Szedheted magnéziummal kombinálva vagy önmagában is, de megtalálható a teljes kiörlésű kenyerekben, halban, banánban, burgonyában, borsóban, földimogyoróban is.

A B12-vitamin a magzatban a vörösvértestek képződéséhez szükséges. Megtalálható a komplex készítményekben is, de a táplálékkal is fedezheted a szükségletet: a tej, a sajt, a tojás és a halfélék egyaránt tartalmazzák.

A C-vitamin normál állapotban is nagyon fontos, de a terhesség alatt annál inkább, hiszen csökkenti a vetélés, vérzések kockázatát, az orrvérzést és a fogszuvasodás esélyét is. Legjobb forrásai a narancs, citrom, zöldpaprika, de meglehetősen nehéz csupán az étkezéssel fedezni a szükségletet, ezért fontos a tabletta formájában történő utánpótlás is.

A vas utánpótlása feltétlenül fontos azoknál, akik vérszegények, vashiányosak, saját szakállára azonban senkinek nem javasolt elkezdenie szedni a terhesség alatt, mivel a túladagolás vérnyomásproblémákat okozhat.

A magnézium izomlazító hatása miatt segíthet elkerülni a vetélést és a koraszülést. A komplex terhesvitaminokban általában nincs benne, ezért külön készítményként érdemes szedni orvosi javallatra.

Mielőtt komplex terhességi vitaminkészítményt kezdesz szedni, érdemes megnézni, mely vitaminok találhatóak meg benne és melyek nem. Nem igaz az a tévhit, hogy a vitaminoktól óriásbébid fog születni, az azonban biztos, hogy szép egészséges babád lesz, azonban érdemes megfontolni, hogy csak a legfontosabb vitaminokat szedd a terhesség alatt táplálékkiegészítő tabletta formájában, a többi vitamint pedig inkább egészséges táplálkozással igyekezz a szervezetedbe juttatni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

82 Comments

Comment navigation

  • Emese

    2011. január 08. szombat

    Tisztelt Doktornő!

    A kérdésem az lenne, hogy a következőkben leírt összetételű termék szedése Ön szerint megfelel-e és szükséges e szednem a terhesség kilenc hónapja alatt ill. elkezdhetem e szedni a tervezett terhességem előtt 1-2 hónappal?

    6 mg Bétakarotin, 50 mg B-Vitamin komplex, 1000 mg C-Vitamin, 800 NE E-Vitamin, 400 NE D-Vitamin, 500 mg B5-Vitamin, 1000 µg Folsav, 2 Multimineral (ásványi anyag komplex) és Cal-M Formula (Kalcium-Magnézium almaecettel).

    Tisztelettel:

    Emese

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Igen, lehet szedni.

  • lukacs katalin

    2010. december 11. szombat

    aszt szeretnem kerdezni,hogy nyolc honapos tehes vagyok es most kezdtek el fajni a fogaim,hogy milyen vitamint szedjek.valasszat elore is koszonom….

    • Bodó Tímea

      2010. december 14. kedd

      Szia! Én csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani veled. 5 hónapos terhes vagyok és az egyik fogam begyulladt és ki is esett a tömésem. A fogorvosom mondta, hogy van olyan érzéstelenítő, mely minden, bármely hetes kismamának adható kezelés alatt. Nyugodtan menjél orvoshoz és tedd rendbe a fogaidat. Van homeopátiás fájdalom csillapító is Atropa Belladonna 15ch a neve. Pici golyócskák, szájban olvadnak és a nyálkahártyán keresztül szívódnak fel. Nincs íze, 780 Ft, patikában kapható. Sok sikert.

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      kalciumot szedhetsz pezsgőtabletta formájában vagy más formában is.

  • Péter Zsófia

    2010. december 09. csütörtök

    Üdvözöllek !
    Én 11 hetes kismama vagyok,az orvos felirta a b6-vitamint,mi vettünk Dr.lenkei alapvitamincsomagot,gondoltuk ebbe több minden van,klrdésem,hogy ebben van-e elég b6 vitamin?vagy szedjek mellé még valami,étvágyam egyáltalán nincs,de éhes vagyok,napi 8-at szedek(mikor nm felejtem el)
    köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Meg kéne nézni, az orvos milyen B6-ot ajánlott és az hány mg-os, és ehhez képest a Lenkeiben mennyi van.

  • nur

    2010. december 02. csütörtök

    Sziasztok!

    Végig olvasva a levelezéseket egy kérdésem lenne: lehet-e együtt szedni az elevitet immunerősítő tablettával, konkrétan a multi-tabs immunno tablettával? Vagy szükségtelen, mert az elevit is ad elegendő védelmet a téli időszakban? A választ előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Szükségtelen, az Elevit is multivitamin csak néhány magzatvédő hozzávalóval kiegészítve.

  • Melinda

    2010. november 29. hétfő

    Kedves Szerkesztők!
    Nagyon sok „meg nem erősített hírt” olvasok arról, hogy a terhesség ideje alatt a máj fogyasztása káros; fejlődési rendellenességeket okozhat, így a kismamák kerüljék táplálkozásuk során a májat. Mit jelent ez? Havonta egyszer azért megengedett a máj fogyasztása, vagy teljes mértékben ki kell iktatni az étrendből? Ill. hogyan módosul mindez, ha az ember még magzatvédő vitamint is szed (pl. Elevitet)?
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Hetente 1x lehet májat enni, semmi baja nem lesz tőle a babának, Elevit mellett is lehet fogyasztani.

  • Krisztina

    2010. november 23. kedd

    Sziasztok! Jelenleg a 20. héten vagyok, az orvosom vastablettát írt fel a vérszegénység megelőzésére. Vettem egy doboz Elevitet is, szedhetem mind a kettőt, vagy csak a vasat. Nem lesz e sok a szervezetnek a kettő. Ha valaki tud segíteni írjon. Köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Szedheted a kettőt egyszerre, nem lesz tőle bajod.

  • Vida Agi

    2010. november 14. vasárnap

    Első terhességnél átlagosan a 20. hét táján lehet először érezni a mozgást.
    Gyomorégésre terhesség alatt Renniet lehet szedni. A gyógyszerek többségét nem tesztelik terheseken, ezért van ráírva, hogy nem ajánlják, de az esetek többségében nem okoznak semmilyen problémát.

  • nóra

    2010. november 03. szerda

    21 hetes terhes vagyok. Ma reggel vettem észre, hogy 2-3 napig véletlenül 500 mg-os C vitamint vettem be Elevit helyett. Árthat -e ez a babának? A C vitamint nem szedem egyébként, mert nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt eszem.

    Válasz: Nem gond, emiatt nem lesz baja a babának.

  • Taiata

    2010. október 30. szombat

    Sziasztok!
    A férjemmel több, mint két éve próbálkoztunk a babával, és a sok kivizsgálás után okt. 12-én, ciklusom 18. napján inszemináción estünk át, ami sikerült! Nagyon boldogok vagyunk! A ciklus elejétől méhpempős mézet szedtem, illetve a beavatkozás után femibiont szedek. Valamint utrogestan hüvelykapszulát használok napi 2×2 golyócskát az orvos utasítására előreláthatólag a 12. hétig. A kérdéseim a következők:
    A méhpempős mézet továbbra is szedhetem, illetve meddig lehet használni?
    A femibionban nincs sem kalcium, se magnézium, se vas. Kell-e, illetve ajánlatos-e ezeket tabletta, vagy pezsgőtabletta formájában pótolni? Vagy milyen ételekkel, élelmiszerekkel lehet ezeket pótolni?
    Ha jól tudom, olyan teát nem szabad inni, ami tartalmaz feketeteát, illetve koffeint. Nagyon szeretem a teát, és azt szeretném tudni, hogy nem ártok-e a babánknak a vörösteával, a csipkebogyóteával, illetve a zöldteával?
    Most így hirtelen ennyi lenne, előre is nagyon köszönöm a válaszokat!
    Üdv, Taiata

    Válasz: Nincs értelme a mézet tovább szedni, most már nincs jelentősége.
    Kalciumot érdemes szedni, vasat csak akkor, ha a vérvétel kimutatta, hogy kevés a vasad.
    Lehet koffeines dolgokat inni, csak mértékkel (max. napi 3 kávé), a vöröstea, zöldtea és csipkebogyó nem árt, ezeket is lehet.

  • noé

    2010. október 27. szerda

    Sziasztok!

    A kérdésem az lenne hogy lehet-e elevittel együtt napi egy magne b 6-ot szedni? Attól tartok túl sok magnéziumot viszek be a szervezetembe, ezért vetődött fel bennem a kérdés.
    Válaszokat előre is köszönöm!

    Válasz: Lehet együtt szedni a kettőt, amennyiben koraszülés kockázata miatt szükséges a plusz magnézium bevitel.

  • János

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ágnes! Barátnőm a 16. hétben jár, én meg mindent összeolvastam már a vitaminokról, és úgy tűnik számomra, hogy túl nagyot nem lehet hibázni a szedése körüli anomáliákkal, egyet kivéve: az E-vitamint! Sokan több helyen is leírták már hogy milyen fontos ezért meg azért, erre belefutottam egy olyan cikkbe (http://www.delmagyar.hu/noi_oldal/art_vagy_hasznal_az_e-vitamin_a_magzatnak/2094462/) mi szerint a túlzott – a cikk szerint 13 mg-nál több – bevitel megsokszorozhatja a baba szívbetegségére való hajlandóságát. A legtöbb terhesvitaminban viszont a 13 mg az alsó limit – a legnépszerűbben egyenesen 20 mg van – tehát valaki nagyon mellélőtt. Csak az a kérdésem, hogy ki? Válaszát előre is köszöni egy agg(odalmask)odó leendő APA!

    (ui: remélem még működik ez az oldal…)

    Válasz: Igen, működik az oldal 🙂 Nehéz eldönteni, mennyi a káros mennyiség, mert hogy az E-vitamint eddig kifejezetten ajánlották a terhesség alatt, például a terhességi toxikózis megelőzésére. Mivel a terhességi vitaminok összetételét is tesztelték, ellenőrizték, és nem ilyen kicsi mintán, ott nem jelentkezett szívprobléma, ezért én inkább abban a vizsgálatban bíznék. A legbiztosabb, ha nem szed a feleséged terhesvitamint, csak folsavat és kalciumot, a többi vitamint pedig egészséges táplálkozással pótolja.

  • Amanda33

    2010. június 11. péntek

    Szia!
    Azt mondjak hogy egyunk a terhesseg ideje allat sok zoldseget es gyumolcsot…de nekem az a kerdessem hogy mit jelent az hogy sok? Ha eszek reggel egy banant, delutan egy barackot es este egy graifuitot az elegendo? Mivel sosem voltam nagy gyumolcsevo nekem ez soknak tunik de mi van ha megsem ellegendo?
    Valaszod elore is koszonom.

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy minden étkezésben legyen zöldség vagy gyümölcs. Tehát pl. reggelire banán, tízóraira egy alma, ebédhez párolt zöldség vagy saláta, uzsonnára megint gyümölcs, vacsorához paradicsom, paprika, hagyma stb.

  • anita

    2010. április 14. szerda

    Sziasztok! Mindenkinek üzenem, hogy én a tehességem alatt végig Elevitet szedtem, plusz kálciumot, plusz vas/folsavat, plusz cvitamint, plusz magneB6-ot és gyönyörű, nem óriási, 3700g-os babám született. Viszont az igencsak vérszegény vérképem olyan jó lett a terhességem végére, mint még soha. Egy a lényeg, hogy mit mivel veszel be és mit eszel a közvetlen környezetében, mert különben könnyen hasmenéshez, vagy székrekedéshez is vezethet. Ezért érdemes a nap folyamán okosan elosztani a vitaminokat, hogy semmi se befolyásolja negatívan a felszívódást. Leírom nekem mi vált be:
    Pl én a napot az Elevittel kezdtem. Aztán reggeli után kálcium, mivel a kálciumot a vassal együtt nem jó szedni és a tejtermékek mellé passzol, tehát tipikus reggeli vitamin.
    A vas mellé érdemes c-vitamint szedni, de tilos kávét, teát, tojást, búzát enni-inni rá. Mondjuk jó ebéd és/vagy vacsi előtt bevenni egy órával éhgyomorra.
    A MagneB6 nem jó együtt a kálciummal és a vassal, tehát jó bevenni mondjuk ebéd/vacsi után egy órával.

    • anna

      2011. január 29. szombat

      Üdv!
      Eddig csak arról olvasok, hogy mindenki vitamint vitaminnal szed, az én dokim akkor túl lazán kezel, mert nekem a folsavon kívül eddig nem írt ki semmit!(9 hetes terhes vagyok) Egyébként megjegyzem, hogy a folsav nekem székrekedést okoz, és felfújódok tőle, mint egy lufi! Ezenkívűl megtiltotta a pezsgőtabletták szedését is, mondván abban sok a szinezék, adalékok és cukor.

  • Reniceee

    2010. február 01. hétfő

    Jó napot!

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy én most járok a 8ik hetemben s árt-e a babának a 3×1 nospa(görcsoldó)???? mivel minden nap , hol erősebben hol gyengébben alhasi görcsim vannak. Igaz csak napi 1 magnéziumot szedek s azt is széttörve mivel nem tudom a (nagyobb) gyógyszereket lenyelni, szedjek belöle többet?
    Köszönettel!

    Válasz: Gyógyszerszedéssel kapcsolatban mindig a nőgyógyásztól (esetleg védőnőtől) érdemes tanácsot kérni, mivel az ilyen eseteket egyedileg vizsgálják, és talán van, akinek ajánlanák, van akinek pedig nem.

  • Olga

    2010. január 31. vasárnap

    Üdvözletem!
    Párommal eldöntöttük babát szeretnénk, voltam az orvosnál konzultáción: Ő azt javasolta ne szedjek semmilyen terhesvitamint, csak a natur táplálékkiegészitőt amit eddig is és hozzá folsavat meg C vitamint. A kérdésem az lenne: Ez elegendő? Van-e még valamire szükség? Válaszát előre is köszönöm: Olga

    Válasz: Megfelelő táplálkozás mellett nem is kell plusz vitamin, esetleg a folsav, mert abból az ételekkel nem tudunk eleget bejuttatni.

  • Orsi

    2009. november 23. hétfő

    Még egy kérdés. Kaptam valakitől ajándékba csalánkivonatot tartalmazó cseppeket vaspótlásra, mert elég vérszegény vagyok. Az pótolhatja a vas tablettákat?

    Válasz: Igen, de meg kell nézni, milyen mértékben tartalmaz vasat, mert vérszegénységnél nem mindegy a pótlás mennyisége sem.

  • Orsi

    2009. november 23. hétfő

    Alexandrának csak annyit hogy remélem összejött már a kisbaba, de az én véleményem hogy nem kell számlálgatni az időpontokat mert az egy lelki bokkot okoz, szinte a szexet sem élvezi az ember, és attól nem lesz gyereke, nem attól hogy épp rossz időpontot választott. Ha eddig nem sikerült, nyugodj le és élvezd az életet, biztos hogy a baba is becsúszik közbe. Szeretettel kívánom ezt neked Alexandra.

    Nekem is van egy kérdésem. Kálciumot mikor jó szedni? Fogamzás előtt vagy után? Mi a helyzet a kávéfogyasztással és a kálciumszint megtartásával? D vitamint kell szedni vagy hagyjuk a napra a D vitaminszükségletek pótlását?

    Válasz: Kálciumot elég a fogamzás után szedni, a baba csontképződése miatt kell. D-vitamin pótlás külön nem kell, kávét lehet inni.

  • Zsani

    2009. október 24. szombat

    Sziasztok!
    13 hetes kismama vagyok és szeretném megtudni hogy a méhpempőt lehet e terhesen szedni vagy sem ? Nagyon sok jót hallottam róla .

    Köszönöm!

  • kori

    2009. október 21. szerda

    Sziasztok!
    Mivel elmaradt a 2.havi ciklusom, ezért tegnap elmentem a nőgyógyászomhoz, aki megállapította, hogy kb.10hetes terhes vagyok. Ez örömhír, de ugyanakkor rengeteg aggasztó kérdést felvet bennem. Többek között, ahogy elkezdtem utánaolvasni a dolgoknak, felmerült bennem a kérdés, hogy nem késő elkezdeni szedni a vitaminokat? Folsavat és jodid tablettát írt fel a doki. Nem lesz gond, hogy ilyen későn kezdem szedni ezeket a rendellenességet megelőző vitaminokat? Illetve ezeket meddig kell szedni, vagy valami más nem kell még hozzá, csak majd később? Az orvos utasítása nélkül nem merek magamtól semmit elkezdeni szedni.
    2 hét múlva mennem kell egy kombinált szűrővizsgálatra, ott mi fog történni? Tudom, ezeket az orvostól kellett volna megkérdeznem, de akkor, ott, annyira leblokkoltam az örömtől, hogy nem jutott eszembe semmi.
    Előre is köszönöm szépen a válaszokat.

    Válasz:
    Ne aggódj a vitaminok miatt! Van, aki soha semmilyen vitamint nem szed a terhessége során! Ez csak egy kis plusz, hogy biztos ne legyen gond.
    Szűrővizsgálat: alap vizsgálatok, amiket a terhesség elején elvégeznek: vérkép-, vércsoport-, vizeletvizsgálat, EKG, belgyógyászat. (Elnézést, ha nem erre gondoltál, hátha a többiek tudnak segíteni.)

  • kriszta p

    2009. október 03. szombat

    Szia, az a kérdésem hogy gyogyszertárakban lehet e venni terhesvitamint (pl.Elevit, vagy Materna) egeszségpénztáros kártyára? Ha most a 7.hétben vagyok, késő elkezdeni szedni a vitamint? Koszi a válaszod!

    Válasz:
    Igen, lehet! Nem késő elkezdeni, a babának a terhesség során végig szüksége van az ezekben a készítményekben lévő összetevőkre. Nagyrészét az ételeinkből nem is tudjuk bevinni, úgyhogy nyugodtan elkezdheted még most is.

  • Melissza

    2009. szeptember 29. kedd

    Jó napot!

    Lenne egy-két kérdésem, most 13.hetes kismama vagyok. A terhesvitaminról úgy tudom, hogy ilyenkor már csak ritkábban kell szedni, nem minden nap. Heti kétszer gondoltam szedni (Gravida) nem tudom így jó-e?
    A folsavat szedtem már a teherbeesésem előtt egy két-három hónappal és ahogy megtudtam, hogy kisbabát várok akkor napi két szemet szedtem. Ezt nem tudom, hogy továbbra is szedjem és ugyanúgy két szemet naponta vagy csak egyet? Van aki azt mondja jó ha szedem, van aki szerint egyáltalán nem kell. Egy kicsit most elbizonytalanodtam, hogy mit is csináljak?
    A magnéziumról szeretnék még kérdezni, hogy a pezsgőtabletta is ugyanolyan jó-e mint a tabletták? Esetleg a Béres Mg-ről lehet-e tudni hogy mekkora szemű? Azért érdekelne, mert már Juvitás Mg-t vettem, de az olyan nagy, hogy egyben semmiképpen sem tudom lenyelni, de még félbevágva is egyszer fennakadt.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Válasz:
    Ennyiféle tablettát szerintem fölösleges szedni. Elsősorban a védőnőd és a nőgyógyászod véleményére kellene hallgatnod, ők, mivel személyes kapcsolatban vagytok, tudnak személyre szabott tanácsot adni. Lehet, hogy ugyanaz az orvos egyik anyukának a napi 1 kismama vitamint javasolja, másnak csak folsavat, vagy a gyakori lábzsibbadásra magnéziumot ajánl. Szóval ez is lehet teljesen egyéni.

  • alexandra

    2009. június 29. hétfő

    Sziasztok!

    Nagyon köszönöm a válaszokat a kérdéseimre. Ma vettem egy csomag ovu.tesztet és a leírásában arra nem találtam pontos választ, hogy ezt mikor érdemes megcsinálni. A reggeli első vizelettel vagy bármikor akár délután is lehet. Melyik a pontosabb?
    Lehet úgy is, hogy egyik nap megcsinálom és ha negatív akkor legközelebb 1-2 nap múlva próbálkozom újra?
    Előre is köszönöm a segítséget!

    Válasz:
    Ezen az oldalon pontosan le van írva, hogy kell a tesztet használni: http://www.babafalva.hu/portal/modules.php?name=News&file=print&sid=156

  • Alexandra

    2009. június 19. péntek

    Sziasztok!

    Segítségre lenne szükségem a ciklus kiszámolásában. Nagyon szeretnénk kisbabát és eddig még nem jött össze és mindig csak egy-két napon múlt. Leírnám, hogy az utolsó három hónapban mikor volt meg a menstruációm.
    1.2009.03.17-03.22 (6 nap)
    2.2009.04.22-04.27 (6 nap)
    3.2009.05.23-05.28 (6 nap) és most 06.19-én jött meg.
    Nagyon köszönném, ha valaki segíteni kiszámolni, mert én valamit nagyon elbénáztam eddig.

    Válasz: A helyzet nagyon egyszerű: papírforma szerint a peteérés az utolsó nap előtt 14 nappal van, tehát, ha 30 napos a ciklusod, akkor 30-14=a 16. napon van a peteérésed. Mivel neked eléggé összevissza jött meg mostanában, ezért nehezebb számolásos módon kitalálnod. Éppen ezért azt javaslom, vegyél egy peteérés jelző tesztet, mert az pontosan megmutatja majd mikor van a termékeny napod az adott ciklusban.

  • Alexandra

    2009. június 01. hétfő

    Sziasztok!

    Ismételten lenne kérdésem. A terhesség első heteiben mi az amit lehet sportolni és nem árt a babának. Én leginkább futópadon szoktam gyalogolni és 130-140 körül van a pulzusszámom. Erre még nem igazán találtam választ, csak annyit, hogy ami megerőltető azt ne csinálja senki sem pl.futás.
    A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Amit eddig sportoltál azt ezután is lehet csinálni, mert ahhoz már hozzászokott a szervezeted. Csak a veszélyes sportokat kell kerülni (sziklamászás, surf, síelés stb.) Gyalogolni, kerékpározni lehet nyugodtan és akár futni is. Viszont figyelned kell a szervezetedet és ha valami nem esik jól, azt ne csináld.

  • Alexandra

    2009. május 31. vasárnap

    Sziasztok!

    Az lenne a kérdésem, ha valaki teherbe esik a rosszullétek kb.mikortól kezdődnek? A ciklus hosszánál egy átlagot érdemes számolni, vagy a legutolsót kell alapul venni (és az alapján számolgatni)?
    Az Interneten található termékenységi kalkulátorok mennyire megbízhatóak?
    A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: A kalkulátorok az utolsó menses első napjától számolnak, mint az orvos is. Papírforma szerint a termékeny napok a ciklus közepén vannak, a 14. nap környékén, az orvos is így számol és a kalkulátorok is. Az utolsó ciklushosszt kell figyelembe venni számolásnál, de gyakran az orvosok is, a ciklus hosszától függetlenül, 28 napos ciklussal számolnak (valójában senki nem tudja biztosan megmondani utólag, mikor lehetett a peteérésed, hacsak nem csináltál ovulációs tesztet, ezért mindig bennevan 1-2 napos csúszás, bizonytalanság, elszámolás ebben, ezt nem lehet kivédeni – még mesterséges megtermékenyítésnél sem 100% biztos mikor van a beágyazódás, és emiatt is lehet csúszás)

    A rosszullétek kb. 6 hetesen szoktak kezdődni (de nem mindenkinél vannak)

  • Évi

    2009. május 29. péntek

    sziasztok majus 3 án volt egy vetélésem 15 hetes volt a babam nagyon nehezen tudom feldolgoni azt álapitoták meg h elhalt a magzat nem szetem semmi vitamint ez is befolyásolhata a vetélést?koszonom elore is ha valaki tud valamit valéasoljon koszi

    Válasz: A vitaminok azért kellenek, mert megelőzhetnek bizonyos fejlődési rendellenességeket (pl. nyitott gerinc). Az ilyen típusú vetélések általában valamilyen súlyos rendellenesség miatt történnek, ami többnyire genetikai eredetű, ezért minimális köze lehet a vitaminokhoz, de nem teljesen kizárt ez sem. De ne érezd magad hibásnak emiatt, valószínűleg genetikai probléma állt a háttérben, erről pedig nem tehetsz.

  • Alexandra

    2009. május 23. szombat

    Sziasztok!

    Szeretnénk kisbabát (ez lenne az első) és szeretném ha valaki tudna abban segíteni nekem,hogy (lehet hogy nagyon nagy butaságot kérdezek) az egyik nap volt egy minimális barna folyásom és másnaptól volt rendes vérzésem. A menstruáció első napjának melyiket kell tekinteni. Én mindig a barnától számoltam magamban csak akkor még nem volt jelentősége. Tudtok-e valami jó honlapot ahol szinte pontosan ki lehet számolni a termékenységi napokat (peteérést). Ehhez lenne nekem nagyon fontos az első kérdésem. Vagy esetleg a kiszámoláshoz valaki tud-e más jó ötletet ami neki már bevált.
    A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: A vérzéstől számold. A peteérésed a ciklusod hossza mínusz 14 nap, tehát 26 napos ciklusnál a 12. nap, 28 naposnál a 14., 30 naposnál a 16. De ez semmit nem számít, jobban jársz, ha ovulációs tesztet veszel és azzal figyeled, ez a legpontosabb.

  • Eszter

    2009. május 12. kedd

    A terhesvitaminokban a legfontosabb elem a folsav (annak idején Ceizel is ezt ajánlotta), mert az kell a fejlődési rendellenességek elkerüléséhez. Ha valaki egészségesen táplálkozik, sok zöldséget, gyümölcsöt eszik, akkor elég, ha csak folsavat szed pluszban. Az is csak azért kell, mert a napi elegendő folsavbevitelhez legalább 10 tál spenótot kellene megenni, így jobban jársz, ha folsavtablettát szedsz. De kérdezd ki alaposan az orvosodat a folsavról, ő is ezt fogja mondani! Nem mellékesen sokkal olcsóbb!!!

  • Éva

    2009. május 12. kedd

    Ha megnéztek a TV-ben, vagy újságban egy terhesvitamin reklámot, ott is kiemelik az összetevők közül a Folsavat, mint a legfontosabb elemet, így ha anyagilag is jól akartok járni, elég ha azt szeditek és mellette sok gyümölcsöt és zöldséget esztek!

  • Eszter

    2009. május 12. kedd

    A terhesvitaminokban a legfontosabb elem a folsav, mert az kell a fejlődési rendellenességek elkerüléséhez. Ha valaki egészségesen táplálkozik, sok zöldséget, gyümölcsöt eszik, akkor elég, ha csak folsavat szed pluszban. Az is csak azért kell, mert a napi elegendő folsavbevitelhez legalább 10 tál spenótot kellene megenni, így jobban jársz, ha folsavtablettát szedsz. De kérdezd ki alaposan az orvosodat a folsavról, ő is ezt fogja mondani! Nem mellékesen sokkal olcsóbb!!!
    Ja még annyit, hogy a folsav a legfontosabb akkor is, ha vaki még csak tervezi a terhességet, mert csökkenti a vetélés kockázatát!

  • Lola

    2009. április 23. csütörtök

    Jó napot!

    Kisbabát szeretnénk, és vitaminokkal szeretném felkészíteni a testemet a nagy eseményre:). Az Elevit szedését tervezem, azonban szedek egy LIFE PACK nevű táplálékkiegészítőt, ami szinte minde nyomelemet és vitamint tartalmaz. A kettő együtt gondolom már sok. Melyik maradjon?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A terhesvitaminra szavaznék.

    Lola

  • Melissza

    2009. március 13. péntek

    Jó napot!

    Köszönöm előző válaszát, hogy a folsav mellé ajánlatos vasat is szedni. Ezt tabletta formájában találom meg vagy esetleg pezsgőtablettában? A folsavval együtt kb. egy hónappal vagy esetleg két héttel hamarabb kell elkezdeni? Amilyen folsav tablettát találtam az 3 mg-os. Ebből elegendő-e egy szemet szedni naponta (nem-e sok)? Ezt a két tablettát általában a terhesség végéig szokták szedni?
    Gondoltam még C-vitamin szedésére ami 100 mg-os lenne és abból minden nap vennék be legalább egy szemet és gondoltam ezt az egész terhesség alatt szedném.
    Lenne még a Magnézium és B6 vitamin amiből olyat is láttam már, hogy a B6 vitaminból 2 mg van egy szemben, a Mg-ból pedig 250 mg. Ez megfelelő vagy esetleg sok?
    Ennek a szedését mikor ajánlott elkezdeni?
    És még lenne a kalcium, amit szintén nem tudok, hogy mikortól érdemes elkezdeni és tablettában vagy pezsgőtablettában.
    A vitaminokból ennyi lenne az mellett, hogy megpróbálok változatosan táplálkozni, amiket sok helyen olvastam, hogy nagyon fontosak pl. zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű kenyér, margarin, tojás, tejtermékek, húsok és belsőségek(máj leginkább). Ezek betartása mellett nem tudom, hogy elegendő-e ha csak a fent említett vitaminokat szedném? A többit azt biztosan lehet-e táplálkozás útján pótolni? Melyiket mikortól érdemes elkezdeni?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: A magnézium még ráér, az a terhesség alatt kell az izomlazító hatása miatt, mert ezzel csökkenti a vetélés kockázatát. Jobb, ha természetes úton viszed be a vitaminokat, mintha mesterségesen, ezért fontos a változatos táplálkozás. Nem kell túl tudományosnak lenni. Edd, ami jólesik, lehetőleg minél természetesebb formában.
    A folsavat a 12. hétig kell szedni, a vasat a terhesség végéig, a Maltofert szokták ajánlani vaspótlásra (az adagolása bennevan a leírásában)

  • Melissza

    2009. március 09. hétfő

    Jó napot!
    Szeretnénk babát (ez lenne az első) és valamiért nekem nem szimpatikusak a terhesvitaminok, különösen az Elevit. Sok jót olvastam róluk, de valamiért még sem tetszik. A nőgyógyászom csak a folsavat javasolta. Ez nem kevés? Esetleg melyek azok a vitaminok amelyeket mindenféleképpen szükséges külön tabletta formájában pótolni és melyek azok amiket táplálkozással is elegendő bevinni. Természetesen a legfontosabb hogy teljesen egészséges babánk legyen!!!
    Válaszát előre is köszönöm szépen!

    Válasz: Nem gond, ha csak a folsavat eszed, még a vasat szokták ajánlani mellé. Ha változatosan, egészségesen táplálkozol (sok zöldség-gyümölcs), nem kell plusz vitaminokat szedni.

  • Timi

    2009. február 09. hétfő

    nem szervezett,elnézést elírtam,hanem tervezett.

  • Timi

    2009. február 09. hétfő

    Jó napot kívánok!Elevittel kapcsolatban szeretnék kérdezni,hogy szervezett terhesség 1 hónappal előbb kell szedni,és mennyi ideig kell szednem?mert úgy hallottam,hogy 1 hónapig kell szedni,aztán 1 hónap szünet,aztán megint 1 hónapig szedni,és aztán megint 1 hónap szünet,és így tovább.Ön szerint így szedjem,vagy folyamatosan szedjem,míg addig,míg nem sikerül a terhesség?Köszönöm szépen!

    Válasz: Az Elevit ugyanolyan multivitamin, mint bármelyik, csak néhány vitamin pluszban bennevan, ami a baba egészséges fejlődéséhez kell, tehát nyugodtan szedheted folyamatosan, nem kell 1 hónapos szüneteket tartani.

  • Kiss Anna

    2009. január 25. vasárnap

    A férjem 44, én 42 éves vagyok. Még nincs gyerekünk. A tavasszal kétszer veszítettem, 5-6 hetesen. Most a 7. hétben járok. Femibiont szedek. Sokat szúrkál a hasam, szinte állandóan fáj a derekam, nem vészes, elviselem, csak a babaát féltem. Nem kellene magnéziumot szednem? És a méhpempő szedéséről mi a vélemény?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: A méhpempő ebben nem segít. A magnézium arra való, hogy ne legyenek méhösszehúzódásaid, de ezt inkább a 2. harmadtól szokták adni koraszülés veszélye esetén. Az orvos dönti el, a te esetedben mi szükséges. Az ismétlődő vetélés sajnos előfordul, sok pihenés javasolt.

  • Donna

    2009. január 16. péntek

    Jól átugrottátok az én hozzászólásomat, még csak rövid reagálást sem kaptam.
    Kösssz

  • Anita

    2009. január 14. szerda

    Sziasztok! Kérdésem lenne. Én 20 hetes terhes vagyok és már a terhességem előtt Elevitet kezdtem szedni és most is szedek. Az orvosom a hetek múlásával egyre több plusz vitamint írt fel. Így mostmár szedek napi 1x1Elevitet, napi2x1MagneB6-ot, napi 1x1Kalciumpezsgőtablettát és napi2x1NeoFerroGamma-t. A problémám az, hogy nem lehet-e ebből valamilyen túladagolás, illetve a babát nem károsítja valamelyik? Itt elsősorban a vasra gondolok, amire egyszerűen nem találokirányadó bevitelt, mert mindenhol mást írnak. Az Elevit és a napi 2 NeoFerro együtt: 60mg + 37 mg +37 mg=134 mg én meg több helyen úgy olvastam hogy 30-60 mg-nál nem szabad többet mert káros lehet. Ráadásul hasmenésem és bőrviszketésem is van hetek óta. Kérem segítsen valaki aki ért ehhez. Köszönöm

    Válasz: Terhesség alatt nagyon sok vasra van szükség, sokkal többre, mint normálisan, a legtöbb anyuka a terhesvitamin mellé még kap valamilyen vaskészítményt és így is vashiányos lesz. Emiatt tehát nem kell aggódnod. A bőrviszketés normális jelenség, a legtöbb terhes nőnél van, most a tél miatt még rosszabb is, mert ilyenkor szárazabb a bőr.

  • Donna

    2009. január 12. hétfő

    Sziasztok!
    Most 31. hetes kismama vagyok ikrekkel, és terhességem kezdetétől fogva szedek az elevit mellett nagyobb dózisú c vitamint, 500- 1000 mg-ot is, amikor nemrég influenzás lettem, háziorvos mondta szedjek az ezresből napi kettő is nyugodtan.

    Valahol azt olvastam, hogy a napi 1000 miligramm feletti c vitamin fogyasztás magzati károsodást okoz.
    Én ezen meglepődtem és butaságnak tartom, egyrészt mert a c vitamint a szervezet nem áll-tja elő, vízben oldódik és nem szívódik fel az összes, csak amennyire a szervezetnek szüksége van, azonkívül nem tudom elképzelni, hogy egy c vitamin milyen magzati károsodást okoz, olyan riogatásokat terjesztenek a vitaminokról, mint a gyógyszerekről amik nagy részének viszont tényleg van magzatkárosító hatása.
    Eddigi összes szűrővizsgálatom, ultrahanag, kromoszóma vizsgálatok alapján egészségesek a babáim.
    Mi a véleményetek, tapasztalatotok erről?

    Válasz: A sok C-vitamin az idegrendszert károsíthatja egyesek szerint, de még senki nem bizonyította be.

  • Timi

    2008. december 22. hétfő

    Jó napot!Lenne egy kérdése,.hogy Elevitet miért a terhesség előtt 1 hónappal kell szedni,mi fog történik?Köszönöm,és várom a választ.

    Válasz: Azért, hogy a szervezet folsavraktárai feltöltődjenek, mert így minden adott a baba egészséges gerincfejlődéséhez.

  • Timi

    2008. december 19. péntek

    Jó napot!Ha terhesség 1 hónappal előbb szedem Elevitet,az nagyon valószínűség,hogy teherbe eshetek?

    VÁlasz: Nem, az Elevit nem növeli a teherbeesés valószínűségét.

  • Timi

    2008. december 17. szerda

    Jó napot kívánok!Elevittel kapcsolatban szeretnék érdeklődni,hogy azt hallottam,hogy nagyon jó az Elevit,és azt is hallottam,hogy nagy súllyal jön világra a baba!Szeretném öntől véleményt kérni,hogy Elevit,mit segít?Miért a terhesség egy hónappal előbb kell szedni?köszönöm,és várom a választ!

    Válasz: Az Elevit többek között folsavat tartalmaz, ami a baba egészséges gerincfejlődéséhaz szükséges, valamint vasat, ami pedig a terhességi vashiány megelőzéséhez kell. Nem igaz, hogy nagyobb babák születnek tőle, ez csak pletyka, de még senki nem igazolta tudományosan (én mindkét gyereknél szedtem és teljesen átlagos súllyal születtek)

  • Dina

    2008. december 16. kedd

    Sziasztok!képzeljétek nekem a dokim azt mondta,h. C vitamint ne nagyon szedjek,mert az vetélést okoz és árt a babának.Mi az igaz?

    Válasz: Én erről sosem hallottam, úgy tudom, kifejezetten ajánlott a C-vitamin fogyasztása.

  • Timi

    2008. november 28. péntek

    Jó napot kívánok!Szeretnék babát!Lenne egy kérdésem,hogy magne b6 az mit segít?és terhesség előtt lehet szedni?ha igen naponta hányat?Köszönöm szépen!

    Válasz: A Magne B6 magnéziumhiány kezelésére való elsősorban (pl. ha hányásos betegséged volt, utána vagy ha fogyókúráztál). A terhesség előtt tehát nem kell szedni. A terhesség alatt azért szokták javasolni, mert izomlazító hatású, és ezért a méhösszehúzódásokat csökkenti, megelőzhető vele a koraszülés, valamint a vas felszívódását segíti, ezzel megelőzve a terhesség alatt kialakuló vashiányt.

  • Eszter

    2008. augusztus 26. kedd

    spontan veteles megelozesere van valamilyen specialis vitamin, gyogynoveny, homeopatias szer?

    ami a meh nyalkahartyara hat pl., hogy jol megtapadjon a baba

    en most egy veteles utan, „gyanuterhes” vagyok, egy normal ciklus utan most nem akar megjonni, csak barnazik, egy halvany tesztem van…

    meg varok par napot a kovetkezo teszttel…

    koszi elore is, ha valaki tud valamit mondani

    Válasz: Nincs sajnos. Nyugalom, stresszmentes életmód, pihenés, ha az orvos szükségesnek látja (korábbi vetélések miatt) hormonpótlás.

  • Kriszti

    2008. augusztus 06. szerda

    ja és majd a doki valószinű hogy javasolni fogja a magne-b6-ot is mert hasi izom lazító és nem fog fájni ha nő a pocid és nem túl jó ha sűrűn szúrkál a hasad. ezért kell szedni.

  • Kriszti

    2008. augusztus 06. szerda

    Kezd el szedni minél hamarabb ,de ha valamilyen terhes vitamint szedsz akkor nem kell külön vasat és folsavat szedned mert abban megfelelő arányban van.én a Béres gravidát szedem.12 hetes vagyok.

  • Szilvia

    2008. augusztus 05. kedd

    Akkor most kezdjem el szedni? Nem túl késő?

  • Kriszti

    2008. augusztus 05. kedd

    én úgy tudom hogy vasat és folsavat már a fogantatástól kellene szedni! és a terhesvitaminok nem csak a vitamin hiánynt pótólják hanem egyes fejlődési problémákban is segítenek.

  • Szilvia

    2008. augusztus 05. kedd

    Én 8 hetes terhes vagyok, megkérdeztem a dokimat, hogy szedjek-e vitamint. Azt mondta lehet persze ahogy gondolom, de ha nem akarok akkor nem múszáj. Nem szívesen szednék, mert szerencsére elég sok gyümölcs van így a nyár folyamán.Viszont vasat vagy folsavat mikortól kell szedni vagy azt csak akkor mondja meg, hogy szedjek ha voltam vizsgálatokon? Félek, hogy ezek elég fontos vitaminok ahhoz, hogy még nem szedem.Tudna nekem segíteni?
    Köszönöm szépen

Comment navigation