Tej a terhesség alatt

Egyes kismamák állítják, hogy sok tejet kell inni a terhesség alatt, mert az egészséges és több teje lesz az anyukának, mások pedig azt állítják, tilos tejet inni, mert allergiás lesz tőle a baba. De melyik tábornak van igaza?

Tej a terhesség alattA tej valóban sok kalciumot tartalmaz és a terhesség alatt valóban fontos a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. Tudni kell, hogy a baba fejlődéséhez adott mennyiségű kalciumra van szükség, és ha nem található meg ez a mennyiség az anyai tápanyagraktárakban, akkor a magzat az anya „kárára” veszi ezeket magához, azaz az anya fogai kezdenek romlani.

A tejből nem túl jó a kalcium felszívódása, érdemesebb inkább halat, brokkolit, karfiolt, kelkáposztát, spenótot, salátaféléket, szezámmagot vagy mákot fogyasztani, de természetesen lehet tejtermékeket is, ha jólesik.

A terhesség alatti tejfogyasztásnak nincs köze az anyatej mennyiségéhez, mint ahogyan a szoptatás alatti tejivás sem befolyásolja az anyatej mennyiségét.

Várandósan bárki nyugodtan fogyaszthat tejterméket, ettől nem lesz a kicsi allergiás. Ha a szülők allergiára hajlamosak, akkor a szoptatás alatt érdemes kevés tejet, tejterméket fogyasztani.

5 Comments

  • beta

    2011. január 08. szombat

    Szia!
    Sajnos en tejerzekeny vagyok, igy tejet, tejszint egyaltalan nem tudok fogyasztani, egyeb tejtermekeket is csak mertekkel, egyedül a sajttal nincs problemam. Vajon lehet problemaja a kisbabanknak azert, mert nem jut eleg feherjegez? Mivel tudnam potolni?
    Köszönöm!
    12 hetes kismama

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Nem kell aggódnod, a fehérjeszükségletet és a kalciumot hússal, hüvelyesek, valamint kalciumtartalmú zöldségek fogyasztásával is pótolni tudod.

  • vilcsike

    2010. március 28. vasárnap

    en eddig nem mertem tejet inni, mert elijesztettek hogy nem szabad , de latom hogy nyugodtan ihatok, szoval ez jo dolog, mert en is kivanom a tejet!

  • andilevai

    2009. december 15. kedd

    Én rengeteg kefírt iszok, mert nagyon kívánom a tejes dolgokat!Az emésztésem is teljesen rendeben van tőle!

  • Egy kismama

    2008. augusztus 15. péntek

    Szia!Én naponta1,5-2 l tejet iszok mert azt nagyon kivánom!