Röntgen a terhesség alatt: igen vagy nem?

Sokan tartanak a terhesség alatti röntgenvizsgálattól, pedig csak egyes esetekben okozhat problémát a röntgen és most már azokra is van megoldás.

Röntgen a terhesség alatt: igen vagy nem?Miért káros a röntgen? A röntgensugárzás károsíthatja az ivarsejtek génállományát, azaz a magzat fejlődő nemiszerveit. Ez a károsító hatás azonban csak akkor áll fenn, ha a hasat közvetlen röntgensugárzás éri.

Nem kell tehát aggódnunk, ha csak egy fogröntgenre vagy szükség vagy olyan vizsgálatra, ahol a hasat nem éri a sugárzás.
Ha mellkasröntgenre vagy olyan végtagröntgenre van szükség, ahol a hasat is érheti a sugárzás, a hasat ólomköténnyel takarják el, így a magzat nem károsodhat.

81 Comments

Comment navigation

  • Gita

    2011. február 21. hétfő

    2-3 hetes terhes voltam amikor rontgeneztek a labam es a ket kezem 2 poziciobol az osszesen 6 rongent jelent. A mult ev aprilisaban volt egy nagy balesetem emiatt ketszer mutottek az egyik mutetem tiz oras volt, ekkor lealt a szivem is,ujraelesztest kapttam.aszt szeretnem tudni ezek mekkora kockazati tenyezot jelentenek.38 eves vagyok es van mar 2 gyerekem.Nagyon surgos lenne a valasz ugyan is mostmar 7-8 hetes vagyok.

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Ilyen korai időszakban nem valószínű hogy gond lenne. Ha kárt okozott volna a röntgen, akkor valószínűleg nem fejlődött volna tovább a baba. Az előzőekben történt baleset és műtétek utóhatását nehéz lenne megjósolni, de ha a baba természetes úton megfogant, jó eséllyel felkészült a szervezete a várandósságra. Ettől függetlenül szerintem érdemes lenne mielőbb nőgyógyásszal megbeszélni a helyzetét.

  • papu

    2011. február 17. csütörtök

    Üdv!
    A helyzet a következő: max két napos állapotos lehettem, mikor tödőszűrésen voltam. Nem tudtam,hogy gyermeket várok!Lehet ennek bármi következménye a babára nézve?

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Nem. Ha azóta derült ki a terhesség és a baba is fejlődik, nem lesz gond. Ha lenne, valószínűleg észre sem vetted volna, hogy várandós vagy, mert ilyen korai időszakban a károsodás leggyakrabban vetéléssel jár.

  • eva827

    2011. február 15. kedd

    Sziasztok! kb 6 hetes terhes vagyok, ami most derült ki. 2 héttel ezelőtt influenza miatt mellkasröntgenen voltam, a derekamra nem tettek ólömköpenyt. Most genetikai tanácsadásra küldenenek, de még csak a szikhólyag látszik, semmi több.

    Lehet baja a babának?

    Várom válaszotok!

    Üdv.

    Éva

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ennyire korai terhességben még nem lehet ettől semmi baja az embriónak ettől, vagy ha mégis, akkor be sem ágyazódik, vagy nem marad meg a baba.

  • eva

    2011. február 09. szerda

    sziasztok, azt szeretnem kerdezni, hogy arthat e a babanak ha kez rontgenen voltam, de csak egyetlen egy kepet csinaltak, es en nem tudtam hogy terhes vagyok, a hetedik hetben voltam. nem kaptam olomkoppenyt sem. nagyon aggodom most, arthatott ez valamit????

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Elvileg árthat, de mindenképpen említsd meg az orvosodnak és az ultrahangon ki fog derülni.

  • hurrikanbaby

    2011. február 02. szerda

    Sziasztok!
    mammográfiás vizsgálaton voltam,találtam valamit a mellemben.Kicsit félek ,mert terhességi gyanús vagyok.( KB 2 -3 hetes lehetek)Most mi lesz? 6 vetélésem volt pedig nagyon szeretnénk közös gyereket a párommal.Mi lesz a babával,ha tényleg terhes vagyok?

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nem kell aggódnod, a mellben levő csomók az esetek többségében jóindulatúak, az is lehet, hogy a kezdődő terhesség miatt nagyobbodott meg egy tejmirigy és ezt érezted.

      • hurrikanbaby

        2011. február 12. szombat

        köszönöm szépen

  • Ágnes

    2011. január 21. péntek

    Szia

    24hetes kismama vagyok.Úgy alakult, hogy tüdőszűrésre kellene mennem.Azt szeretném tudni árthatok e ezzel a bébinek?
    Üdv Ágnes

    • Gabi

      2011. január 22. szombat

      Terhesség során a tüdőszűrés egyértelműen nem ajánlott!

  • Kata

    2011. január 13. csütörtök

    hello! lenne egy kerdesem : 8,9 hetes terhes lehettem mikor a kislanyom kezet rontgeneztek, nem tudtam terhessegemrol, a menstruaciom soha nem pontos. Bent voltam a szobaban , es nem viseltem olomkopenyt. tudom hogy 6. hetig nem arthat joforman semmi, de en mar a 8-9 hetben voltam. lehet valami baja a babanak ?

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nagyon kicsi az esélye, hogy ettől bármi baja lehetett.

  • Kata

    2011. január 11. kedd

    Kedves Ágnes!

    Előző kérdésemet ill a választ nem találom. 🙁
    A kérdésem: még nem tudom,hogy terhes vagyok-e,mert még várom,hogy megjön e. Viszont a munkahelyemen a tüdőszűrés most lesz esedékes. Mire megkapom a beutalót,már lehet hogy a teszt kimutatja. félek elmenni a tüdőszűrésre. Lehet e baja a magzatnak?

    Köszönöm a választ mégegyszer!!!

    • Gabi

      2011. január 14. péntek

      Mindenképp érdemes a vizsgálat előtt tesztelni, akkor is, ha még nem késik a menzesz. A tüdőszűrés terhesség során nem ajánlott.

  • nikolett

    2011. január 02. vasárnap

    Udvozlom! Lenne egy kerdesem,MRI vizsgalatra kuldtek (fej),es nem tudom mennyire arthat ez ha pl terhes lennek,kb 5-6 hetes? Nem lesz baja a babanak he megis terhes vagyok? Koszonom!

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Az MRI nem árt a magzatnak.

  • Timcsi 0309

    2010. december 17. péntek

    6 hetes terhesen mellkas röntgenen vettem részt(egymás után 2-t csináltak). Nem volt rajtam ólomkötény.
    Őszintén lehet valami gond?
    Köszönettel:Timi

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Kicsi az esélye, de nem kizárt.

  • katka

    2010. december 14. kedd

    Üdv!
    Nem tudtam, hogy terhes vagyok és egy munkaalkalmassági vizsgálathoz kértek mellkas rtg-t. Korai terhasség kb. 1-2 hetes lehettem. Ólomkötényt nem viseltem.
    Az egyik orvos azt mondta, hogy ez mellkas átvilágítás,gondolom az ugyanaz.
    Árthat e ez a babucinak?
    Köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      6 hetes kor alatt semmi nem árthat.

  • Yvett

    2010. december 08. szerda

    sziasztok. a 3 eves gyermekemmel voltam par napja rontgenre, ugyanis a labujjat rontgeneztek. eszembe sem jutott hogy nem lenne szabad bent lennem vele, nagyon sirt, felt, ugyhogy muszaly voltam ulni melette. 10 hetes terhes vagyok, es utolag tudtam meg,hogy a rontgen ram is karos lehet, vagyis a magzatra, ugyanis nem viseltem koppenyt. kerem segitsetek, mennyire veszelyes a magzatra a sugarzas, meg ha nem is engem rontgeneztek????

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ha nem téged röntgeneztek, akkor ennyitől nem lehet baja a babának.

      • Yvett

        2010. december 18. szombat

        Nagyon szepen koszonom, remelem minden rendben lessz. Az elso ultrahangom januar eso heteben lessz.

  • jak

    2010. december 01. szerda

    Sziasztok!
    21 hetes terhes vagyok,összetalálkoztam az egyik ismerősömmel,aki röntgenre várt,így kb.10-15 percet beszélgettünk,mire észrevettem,h egy olyan ajtóval szemben ülünk,ami fölött sugárveszély felirat volt,és időnként égett egy lámpa.Valószínűleg mellkas átvilágítást csináltak.Azt szeretném kérdezni,h ez okozhat -e valami károsodást a babának?Vagy a folyosón nincs már akkora sugárzás,ami veszélyes lenne?Előre is köszönöm a választ!

    • Gabi

      2010. december 01. szerda

      A folyosón nem lehet gond. A vizsgáló helyiség ajtajai ólommal vannak bélelve, és azért is ég ott vizsgálat alatt a lámpa, hogy olyankor véletlenül se lépjen be senki.

  • kinga

    2010. november 24. szerda

    sziasztok!
    kérdésem, hogy mennyi idő teljen el három Rtg, ill. felkar MR vizsgálat(2hónap leforgása alatt) és terhesség között! a választ előre is köszönöm.

    • Gabi

      2010. november 27. szombat

      Ha a terhesség előtti időszakban végeztek röntgen vizsgálatokat, akkor azok már az utána következő terhességre nincsenek hatással. Nem feltétlen kell utána várni a teherbeeséssel.

  • Vida Agi

    2010. november 13. szombat

    Nem kell aggódnod emiatt, ilyen esetben minimális az esélye, hogy bármilyen kapcsolatba kerültél a sugárzással.

  • Ancus

    2010. november 12. péntek

    29 hetes terhes vagyok. Sajnos nagyon ideges vagyok, a torkomban állandó görcsöt érzek. 3 kg-ot híztam eddig, de most 2 nap alatt 2 kg-ot fogytam ez a fogyás és az idegesség árthat a babának?

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Nem árt komolyabban, de lehetőleg ne tartson ez az állapot el hetekig, mert az már árthat a magzatnak és neked is.

  • Lili

    2010. október 27. szerda

    Sziasztok!

    Általános iskolás koromban kosarazás miatt 5x tört el az ujjam. Röntgenezéskor sosem kaptam ólomkötényt.
    Majd 19-20 éves korom körül röntgeneztés a medencémet is – talán 2x is – anélkül, hogy letakarták volna a méhemet, petefészkeimet. Jelenleg 8 éve nem esem teherbe. Meddőségi központban történtek vizsgálatok, de semmit nem találtak. Elképzelhető, hogy károsodtak a petesejtek a sok röntgenezés hatására úgy, hogy az nem kimutatható? Gondolok itt olyanra, hogy az érett petesejten van olyan elváltozás, ami miatt nem tudja a szerepét ellátni de ultrahanggal nem mutatható ki… vagy akár történt valami genetikai módosulás… Utána lehet ennek egyáltalán járni?
    Köszönettel

    Válasz: A kétröntgen biztosan nem okoz ilyen problémát. A medenceröntgen kisgyermekkorban gyakori alkalmazás esetén okozhat elváltozásokat, de 19-20 évesen már biztosan nem.

  • Viola

    2010. október 08. péntek

    Kedves Ági,

    35 hetes kismama vagyok és a mai napon összetalálkoztam a kórházban párom rokonával, 10-15 percet beszélgettünk egy asztalnál és a távozáskor derült ki, hogy csontizotóp vizsgálatra vár, az izotópot 1 órával találkozásunk előtt kapta. Közvetlen kapcsolatba az üdvözléskor kerültünk egy pillanatra, két puszi erejéig. Szeretnék érdeklődni, hogy jelent ez veszélyt a kisbabámra, mert olvastam, hogy a vizsgálat napján nem szabad izotóppal vizsgált személynek kismamákkal és gyermekekkel érintkezni.

    Válasz: Ilyen kis mértékű érintkezésnél a terhesség harmadik harmadában minimális az esélye, hogy a baba károsodhatott.

  • meszi

    2010. szeptember 20. hétfő

    Sziasztok,
    sajnos én is olyan helyzetben vagyok, hogy egy baleset miatt röntgeneztek, ólomkötény nélkül (medencém törött), majd később derült ki, hogy terhes vagyok. Pedig a balesetkor vérvétellel ellenőrizték, nem vagyok-e terhes, de akkor úgy állapították meg, hogy nem, valszeg még túl korai lehetett.
    Szóval ekkor voltak röntgenek: 4., 5. hét, majd a 8. hét, az első kettő teljes medence, utolsó csak szeméremcsont részen, ezután derült ki az állapotom. A 9. héten az orvosom csak annyit tudott megállapítani, hogy van szívhang és a baba mérete megfelelő. Mik az esélyek, hogy megússzuk a fejlődési rendellenességeket?

    Válasz: Nem kell aggódnod, amikor még annyira korai a terhesség, hogy nem is tudsz róla és a vérvétel sem mutatja ki, nem okoz gondot a röntgen. Mivel azonban a 8. héten is volt röntgen, ezért ilyenkor már előfordulhat károsodás, ez azonban a 12. heti ultrahangon már egyértelműen látszhat, ha van.

  • Rozi

    2010. szeptember 08. szerda

    Sziasztok!
    Ma megtudtam, hogy terhes vagyok, aminek persze örülnék, ha kb. 2 héttel ezelőtt a gerincporblémáim miatt nem rtgneztek volna meg.. persze akkor még sejtelmem sem volt arról, hogy babát várok. Ha jól sejtem akkor kb. 2-3 hetes terhes voltam. A hasamat és oldalamat rtg ezék, tehát a méhemet is érte a sugárzás.
    Tudni szeretném, hogy mire számítsak. Mekkora az esély, hogy sérült, vagy beteg gyermeknek adok életet. Köszönöm a sgeítséget!

    Válasz: Nyugodj meg! A terhesség első 6 hetében még nem ártanak az ilyen külső behatások a babának.

  • Dia

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Sziasztok!
    Hozzaerto valaszra lenne szuksegem. 3 hete eltort a karom, 2x kellett operalni (altatasban). Az elso mutet alatt es elott is rontgeneztek, es azota is tobbszor kellett ellenorizni. Amikor ez tortent, 14 hetes varandos voltam. Mindig vedtek olomkotennyel, de eleg sok volt a dozis szerintem. LEHET BAJA A BABAMNAK? Meg fog kelleni nehany felvetel sajnos. Mire szamitsak?
    Koszonom!

    Válasz: Ha van rajtad ólomkötény, akkor nem lesz baja a babának.

  • Emy

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Jónapot! kb.7 hetes terhesként a közelemben (kb. 2-3 méter távolságban) fogászati röngtgent végeztek egy kisfiún. Ólomköpeny nem volt rajtam, mivel nem is tudtam, hogy a helységben (a váróból nyíló kicsi nyitott szobában, ahová éppen tartottam) épp fogászati röntgent készítenek. Azt szeretném megtudni, hogy ez árthatott-e a babámnak. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Emy

    Válasz: Nem kell aggódnod emiatt, ilyen távolságból semmi bajod nem lehetett.

  • Rábaközi Zsuzsó

    2010. augusztus 15. vasárnap

    Üdvözlöm Ágnes!

    Pár napja fáj a baloldali térdhajlatom.
    Ez a térdem már 1 éve sérült volt, levált a szalagom a csontról. Kicsit megneheziti az ápolást hogy 23 hetes kismama vagyok 🙂 Flectort már nem merem használni a sport krém nem használ.Elképzelhető a mostani frontok miatt hogy ily hirtelen újra kialakult? Válaszát előre is köszönöm 🙂
    Zsuzsó

    Válasz: Egy sérült (operált) testrész gyakran reagál így a frontokra. Ha a térdről van szó, ez ráadásul a terhesség során növekvő súly miatt a nagyobb megerőltetéstől is fájhat. Érdemes erről beszélni a nőgyógyásszal, hátha tud olyan készítményt ajánlani, amit várandósan is lehet használni.

  • Szilvike

    2010. augusztus 11. szerda

    Szia!
    Szeretnék babát, még nem vagyok terhes, spirál van a méhemben. Nemsokára tüdőröntgenre kell mennem. A kérdésem: a röntgent követően hány héttel vetethetem ki a spirált, biztosan tudva azt, hogy nem árt majd a leendő magzatomnak a kapott sugárdózis?
    A választ előre is köszönöm.

    Szilvia

    Válasz: A spirált nyugodtan kivetetheted akár a röntgen után azonnal, hiszen utána még hónapok telhetnek el, mire teherbeesel.

  • lillavirag14

    2010. július 27. kedd

    Kedves Ági,

    munkahelyemen olyan műszer mellett is kell dolgoznom, ahol nagyon kis energiájú röntgensugárzással dolgozunk. A tapasztalt kollegák szerint nincs rtg sugárveszély, mert egyrészt le van árnyékolva a műszer és korábbi doziméteres mérések (kalibrált laboratóriumban) sem mutatták semmi jelét. Nincs is a sugárveszélyes kategóriában.
    Ha várandós leszek dolgozhatok a gépnél? Kb. hetente egyszer kerülne rá sor.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Igen.

  • Eszter

    2010. július 22. csütörtök

    Szia!

    11 hetes terhesen el kellett vinnem a kislányomat röntgenre, és mivel még kicsi, le kellett fognom, és így bent kellett vele maradnom. Kaptam egy kicsi ólomkötényt a hasamra, és arra még egy nagyot is rávettem (tehát összesen két ólomréteg volt a hasamon).
    Károsíthatta a röntgensugár a babát? Az eddigi ultrahangok nem mutattak ki bajt, de azért félek.

    Köszönöm

    Válasz:Nem kell aggódnod, mivel nem téged röntgeneztek, egyszeri eset volt és ólomkötény volt rajtad.

  • Kate

    2010. július 16. péntek

    Féléves a kislányom, akit szoptatok.Néhány napja kétoldali nyaki és derékröntgent csináltattam, mit sem sejtve az esetleg ártalmakról az anyatejet illetően. A védőnő tanácsára 24 órán keresztül nem szoptattam a kicsit (fagyasztott anyatejet kapott),kiöntöttem a lefejt tejet.A gerincröntgenem előtt kb.2 héttel a picur csípőjét röntgenezték, ahol én fogtam le.(ólomkötényt nem kaptam,nem kérdezték terhes vagyok-e véletlenül stb). Szeretnénk 2éven belül testvérkét neki.Milyen módon károsítja a sugár a petesejteket ebben az esetben, illetve tüdőszűrésnél (ólomkötény nélkül)? A szoptatással mennyire árthattam a csípőröntgenje után?(akkor még nem tudtam, hogy nem szabad szoptatni röntgen után és a szórt sugár nyilvánvalóan engem is ért)

    Válasz: Komoly problémát nem okoz, hogy szoptattál utána, hiszen egyszeri esetről volt szó és nem téged röntgeneztek, tehát nem ért komoly sugárzás. A petesejteket a tüdőszűrés nem károsítja.

  • Fürti

    2010. június 03. csütörtök

    Szia
    Nem tudtam hogy terhes vagyok, és ERCP vizsgálatot végeztek rajtam. A vizsgálat rövid volt átmosták az epevezetékemet, és egy felvételt készítettek az epémről.
    Kb 3-4 hetes lehetett a babám,a vizsgálat elött elkábítottak.
    Károsodhatot-e a magzat,és ha igen mire tudom meg?

    Válasz: Nem, ez a vizsgálat nem okoz gondot a babánál és 6 hetes kor előtt a gyógyszerártalmak sem veszélyeztetik.

  • Emily

    2010. május 17. hétfő

    Amennyiben hasi röntgenvizsgálaton vesz részt terhesség alatt, a fejlődő baba sugárzásnak van kitéve. Ha a sugárzás változásokat okoz a baba gyorsan fejlődő sejtjeiben, előfordulhat, hogy egy kicsivel nő a kockázata a születési rendellenességeknek vagy az olyan betegségeknek, mint a leukémia az élet későbbi szakaszán.

  • Amy

    2010. május 17. hétfő

    Nagyon fontos szabály, hogy minél korábbi az ártalom, annál súlyosabb következményekkel járhat. 1. A fizikai teratogének közül legrégebben ismert a röntgensugárzás mutagenitása, mely súlyos kromoszóma aberrációt okoz. Emellett az ionizáló sugarak, hőártalom, traumák is idézhetnek elő eltéréseket. Nagy mennyiségű sugárzás hatására a szervezet súlyosan deformálódik, és sok esetben méhen belüli halált vagy spontán vetélést okoz. Kisebb sugárzások nem veszélyeztetik a magzat életét, de maradandó károsodásokat eredményeznek. Két példa emelhető ki a történelemből: az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomrobbantás után a robbanás 1500 m-es körzetén belül sok nő túlélte a támadást, de később elvetéltek.

    A megszületett csecsemők kezdetben épnek látszottak, ám 64 százalékukat később fogyatékosnak diagnosztizálták. A sugárzás a terhesség 8. és 15. hete közötti időszakban fejti ki legrombolóbb hatását a központi idegrendszerre (KIR). Az alacsony szintű sugárzás hatását emberekre még nem ismerik pontosan. Napjainkban viszont egyre többet foglalkoznak a kis dózisok hatásával. Az IRPA (International Radiation Protection Association) 4 évenként megrendezésre kerülő nemzetközi kongresszusát 82 ország és nemzetközi szervezet mintegy 1400 képviselőjének részvételével 2004. május 23-28-án tartotta meg Madridban, melyen C. Streffer a magzati besugárzások hatását elemezte. Megállapította, hogy a leány-embriók sokkal érzékenyebbek.

  • Ann

    2010. május 17. hétfő

    SOS!!!!
    Nem tudtam, hogy terhes vagyok és gerincröntgenen vettem részt.Két felvétel készült szemből, kettő oldalról a derekamról.Tehát elvileg telibe kapta a babát.Kb 4-5 hetes terhes lehettem.Már több orvosnál jártam.Az egyik azt mondta, hogy semmi baja a kicsinek, a másik szerint jobb, ha felkészülök a vetélésre, de azért ideadta a papírokat, hogy intézni tudjam az abortuszt is. A harmadik orvos szerint a 12. heti ultrahangos és genetikai vizsgálaton majd kiderül mi a helyzet, de akkor már nem vetethetem el.Nem tudom mit tegyek, kire hallgassak.Sürget az idő!!!Szeretném megtartani a magzatomat, de nem akarom, hogy bármi baja is legyen.A párom szerint várjunk még, hogy többet lássunk belőle, és bízzunk benne, hogy minden rendben van. Ha mégsem majd lépünk az utolsó héten.De akkor már egy kifejlett kisemberke!!!!!!!!!!!Hogy tudnám elpusztítani??????????????Kérem, segítsen valaki!!!!!!!Mit tegyek??? Vettessem el most míg kicsike és esélyt se adjak neki, vagy várjak, megkockáztatva azt, hogy beteg és fájdalmat okozok neki a későbbi abortálásal?Gondolkodtam a korionboholy mintavételen is, de a barátnőm lebeszél róla, mert az első babáját ő emiatt veszítette el.
    Kérem segítsen valaki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Válasz: Nem kell aggódnod, 6 hetes kor előtt nem okoz kárt benne a röntgen.

    • Kiss Kinga

      2011. február 03. csütörtök

      Szeretném megkérdezni, hogy mi történt a babával?
      Hasonló helyzetben vagyok ezért kérdezném.
      köszönöm

      • Ann

        2011. február 06. vasárnap

        Kedves Kinga!

        A kisbabámat elvetettem.
        Olyan kálváriát jártam végig, ami teljesen tönkretett lelkileg.
        Orvostól orvosig járkáltam, és mindenki mást mondott: semmi baja, leukémiás lesz, nemi szerveken történhet változás, morfológiai elváltozás lehet a test bármely területén, 30. hét előtt meghal, ha van gond, stb.Összetörtem lelkileg: ha elvetettem milyen anya vagyok, hiszen a Kicsikém csak rám számíthat, ki kellene állnom mellette, esélyt kellene adnom neki. De ott volt bennem a kétely, hogy ha bármi baja lesz, akkor hogyan éli majd meg. És hogyan éli meg a család többi tagja? Ha bármi történik velem, akkor egy ápolásra szoruló testvért hagyok örökűl a kisfiamnak? Hogyan él majd az emberek között, akik már azért megbámúlják az embert, mert van egy pattanása, vagy beszakadt a körme? Hogyan éli meg, hogy a testvére épp és egészséges, jön-megy, Ő meg esetleg csak maga tehetetlenűl fekszik.Sok minden megfordúl ilyenkor az ember fejében.Sok rossz gondolat, ami felemészt.Én a „könyebbik” megoldást válsztottam, hogy a kisfiam ne egy idegroncs mellett nőjön fel, hiszen a terhességem minden percében ezen járt volna a fejem, és az a babának sem lett volna jó.
        Azt hiszem nincs jó döntés. Nem lehet egy életen át azon aggodalmaskodni, hogy valami gond lesz.De ezzel a döntésemmel is nehéz együtt élem.
        Most Karácsonykor szültem volna, ha megtartom Őt. Képzelheted hogy teltek az ünnepek?
        Nincs jó döntés. Hallgass a szívedre!
        Kívánom, hogy együtt tudj élni a döntéseddel. DE leginkább azt kívánom, hogy semmi baja ne legyen a Kicsidnek és sok-sok örömöd legyen benne!
        M

  • MIMI

    2010. május 13. csütörtök

    Sziasztok! kb. 4-5 hetes terhes lehettem mikor a vesémet és a melkhasomat megröngenezték. Mivel nem tudtam hogy terhes vagyok nem hértem ólomkötényt. Lehet e baja a picinek?

    Válasz:Nem.

  • Niki83

    2009. december 09. szerda

    Koszonom szepen a valaszt!!Akkor majd megemlitem az orvosnak!!De kb. mennyi az eselye,h a pici karosulni fog?Vagy ha karosult volna biztos,h el is megy?

    Válasz: Ezt így nem lehet megmondani. De ha valami baja lett ilyen koraterhességben, akkor el is megy.

  • Niki83

    2009. december 09. szerda

    Sziasztok!!Nem tudtam,h pocakos vok,es elmentem tudorontgenre!!Ez a ciklusom elotti 2 napban volt!!Utana 1 hettel kesobb kiderult,h pocaklakom van!!Akkor az olvasottak alapjan nyugodt lehetek?Nem lesz semmi baja a kicsinek ugye?Nagyon nyugtalan vok emiatt!!Koszonom

    Válasz: Mivel nem tudtad, hogy terhes vagy, valószínűleg, nem raktak a hasadra ólomkötényt, így érhette sugárzás a babát is. Viszont a terhesség ilyen korai szakaszában általában a mindent vagy semmit elv érvényesül, tehát ha nem történt vetélés, akkor nem valószínű, hogy gond lesz a későbbiekben. De ha beszélsz a nőgyógyászoddal, azért beszéljétek meg ezt a kérdést!

  • BEdit

    2009. december 06. vasárnap

    Szia.
    Nekem az a problémám, hogy fájdogál a fogam, de nem tudom el merjek-e menni fogorvoshoz hétfőn. Befolyásolja a lidocain injekció, és az esetleges kis röntgen a beágyazódás folyamatát? 🙁

    Válasz: Menj el a fogorvoshoz, de mondd el neki, hogy valószínűleg terhes vagy. A lidocain nem valószínű, hogy bármit is befolyásol, röntgenre meg nem is biztos, hogy szükség lesz. De majd az orvos ad tanácsot, vagy eldönti, mi is a jó a te esetedben. Csak mindenre kérdezz rá!

  • Edit.B

    2009. december 05. szombat

    Szia. Ovulációindukcióval próbálkozunk összehozni egy babát. Tüszőrepedés után a 4. napon elmehetnék fogorvoshoz, mert fájdogál a fogam, de nem tudom mitévő legyek, mert valószínűleg kell röntgen is és az is lehet, hogy kihúzzák. Lehet ilyenkor lidocain injekciót beadatni? Érdemes lenne várnom pár hetet (hónapot) ezzel?

    Válasz:
    Nem hinném, hogy érdemes egy fájós foggal szenvedni. Menj el a fogászatra, de mondd el, mi a helyzet. Hátha nem is kell röntgen.

  • Kuci

    2009. november 23. hétfő

    Köszönöm a választ! Ma reggel(azaz az előző menstruációtól számított 34. napon) első vizeletből készített teszt is negatív lett. ettől függetlenül a tüneteim ugyanazok maradtak. Sőt, az émelygés addig fajult délelőtt, hogy a reggelim viszontlátásához is közel álltam, de szerencsére pár mély levegővétel megoldotta a kellemetlen szituációt:-)
    Az előző menstruációtól számított 30. napon készített kimondottan nyak és csípő között készített RTG felvétel mennyit árthat, ha esetlegesen tényleg terhes vagyok? Illetve hanyadik héttől/naptól lehet kimutatni UH-on a terhességet biztosan?

    Válasz: Biztosan csak a 6. héten lehet kimutatni a terhességet. A terhesség kimutatása előtti röntgen semmilyen hatással nincs.

  • kuci

    2009. november 22. vasárnap

    Sziasztok!
    Másfél hete láz nélkül influenza szerű vagy inkább megfázásos tüneteim voltak(200 papírzsepit is elhasználtam:-s). Aztán beroppant a gerincem és a dokim elküldött röntgere, ahol közölték, hogy negatít terhességi teszt nélkü nem készítik el az rtg felvételt. Gyorsan elrohantam tesztet venni, ami 30. napnál negatív lett(eddig mindig 28-29 napra megjött). A teszt negatív lett és elkészítették az rtg felvételeket(konkrétan nyak és csípő közti részre fókuszálva). Jelenleg a 33. napnál járok, napközben néha émelygek, olyan mintha mindjárt meg kéne jöjjön….de semmi jele annak hogy megjönne. A mellem oldalt fáj, és 37,3 a hőemelkedésem. Lehet ez terhesség negatív teszt ellenére is?

    Válasz:
    Igen, lehetséges. Érdemes lenne felkeresned egy nőgyógyászt, hogy kiderüljön, mi is a helyzet.

  • sandra

    2009. október 06. kedd

    köszönöm a választ! de aztán sajnos azóta megjött. próbálkozunk tovább.

  • Timi24

    2009. október 05. hétfő

    Sziasztok!

    foászati asszisztens vagyok és 14 hetes terhes mennyire lehet káros a picire a fogászati rtg, amit én végzek el a betegen.

    Válasz: Nem káros.

  • sandra

    2009. október 04. vasárnap

    sziasztok! még nem tudom terhes vagyok-e .pár napja nyaki gerinc rötgenen voltam , ez káros lehet a babára??? nagyon várom a választ , előre is köszi!!

    Válasz: Igen, a röntgen mindenképp káros a babára. De ha terhes vagy, és a baba átvészelte a röntgent, a későbbiek során kicsi az esélye, hogy bármi károsodást okozott volna.

  • Ági

    2009. július 04. szombat

    Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni,mennyire lehet káros a babára az első hetekben elvégzett hasi,mellkasröntgen és mammográfiás vizsgálat.Ugyanis nem tudom biztosra,hogy terhes vagyok-e,viszont ezeken a vizsgálatokon estem át.
    Köszönöm.

    Válasz: Csak a hasi röntgen veszélyes és az is csak akkor, amikor már vannak nemi szervei a kicsinek, tehát nem kell aggódnod most még emiatt.

  • manner

    2009. május 03. vasárnap

    Ági, nagyon szépen köszönöm! Megnyugtattál! 🙂

  • manner

    2009. május 01. péntek

    Ági, köszönöm szépen a választ!

    most kiderült, hogy a miómám (már jó ideje volt, több műtétem is volt, stb, de decemberben átestem miómaembolizáción, és ezt hittem teljesen eltűnt, mert szépen ment össze, és a február végi UH-n már nagyon aprócska volt), szóval kiderült, hogy a miómám újra beindult valószínűleg a terhességi megnövekedett hormonszint miatt. Konkrétan most egyforma nagy a petezsák és a mióma… Az embrió jól van, jó életjelekkel, már a szíve is pulzál szépen (betöltöttem a 7. hetet). Az orvos pihenést javasolt, és majdnem ki is írt, csak tiltakoztam…
    Hozzáteszem, hogy az eddigi 7 hét alatt 6szor repültem, és nem kíméltem magam agyon (vásároltam, cipekedtem, hosszabb sétákat is tettem, stb), persze azért néha éreztem, hogy ennyi az már sok. A fentiek fényében szerinted mennyire kíméljem magam, mit csinálhatok és mit nem?
    köszönöm szépen előre is!!

    Válasz: A mióma miatt nem kell kímélned magad, sok nőnél kialakul a terhesség alatt mióma vagy ciszta, ez külön bánásmódot nem igényel, általában a szülés után magától visszahúzódik vagy teljesen el is tűnik.

  • manner

    2009. április 24. péntek

    Huhh, pont ezt akartam kérdezni, amit vic! elég sokat repkedek, és ez a kapu dolog izgatott. de jó, hogy választ találtam, ráadásul megnyugtatót! Köszi!
    Akkor még azt kérdezném, hogy a repülés (kizárólag rövidtávú, 1-2 órás utak) árthat-e? Köszönöm!

    Válasz: Nem, nyugodtan repülhetsz. A 36. hét után orvosi beleegyezés szükséges.

  • sly 30

    2009. április 23. csütörtök

    Sziasztok! 22 hetes terhes vagyok és egy medenceasszimetria miatt röntgent javasolt az orvos a szülés alatti komplikációk elkerülése érdekében. Gyakorlatilag épp azt a részt érné a sugár, ahol a baba elhelyezkedik. Mennyire lehet ez káros a picire?

    Válasz: A röntgensugárzás a nemiszervek fejlődésére lehet hatással amíg azok ki nem fejlődnek, tehát a 12-18. hétig, éppen ezért a 3. harmadban már nem okoz problémát.

  • andrea

    2009. január 06. kedd

    Nekem kb. 2-3 hetesen volt egy 2 oldali gerincröntgenen. Először ez miatt nem akartam megtartani a babát. Végül elmentem genetikushoz aki azt írta le, hogy 4-6 % az esély, hogy baj lehet, de ezt kivédendő folyamatos genetikai ultrahang és kromoszómavizsgálat szükséges!
    Most jelen pillanatban meg szeretném tartani a babát, de szeretnék abban biztos lenni, hogy ha valami gond van az biztosan kiszűrhető -e?
    Illetve milyen rendelleneségeket okozhat a sugár a 2-3 hetes magzatra?
    Van ahol 6 hét után írják veszélyesnek, van ahol a terhesség elején? Most melyik az igaz?
    Köszi a választ

    Válasz: 6 hetes kor előtt nem veszélyes (Czeizel Endre nyilatkozta ezt valahol, keress utána a neten). Genetikai ultrahangot többször is csinálnak a terhesség folyamán, így észre lehet venni, ha gond van.

  • Sparrow

    2008. szeptember 01. hétfő

    Augusztus elején eltört a szeméremcsontom. Másnap készült röntgen (ekkor derült ki a törés). 2 hét múlva megint megröntgeneztek, és valószínűleg a 6. héten, az utolsó kontrollon is készül majd egy röntgenkép. Babát szeretnénk. Ez a helyzet mennyiben befolyásolja ezt?Mennyit kell várni a röntgenek miatt?

    Válasz:
    Semennyit. A röntgen csak 6 hetes terhesség után okozhat gondot.

  • vic

    2008. augusztus 25. hétfő

    Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy a biztonsági kapu, ami a fémtárgyakat mutatja ki, lehet-e káros terhesség alatt, ha jól gondolom, az nem minősül röntgennek.

    Válasz: Nem káros.

  • kati78

    2008. július 11. péntek

    sziasztok.engem gerinc röntgenre küldtek volna,de mivel babát várok,az orvos nem engedte.káros lett volna a babára?19 hetes vagyok!igaz 3.babámat várom,eddig nem voltam ilyen helyzetben.

Comment navigation