Lehet-e májat enni a terhesség alatt?

Afféle népi babona, hogy a várandósoknak nem szabad májat enni, azzal az indokkal, hogy a máj méreganyagokat tartalmaz, amik átmennek a babába… De vajon ez tényleg így van?

A máj valóban tartalmaz méreganyagokat, azonban a felnőtt emésztőrendszer már képes ezeket hatékonyan feldolgozni, így azok nem okozhatnak kárt a magzatban.

A máj emellett számos pozitív tulajdonsággal is bír. Nagy vastartalmának köszönhetően a terhesség alatt gyakran kialakuló vashiány felszámolásában hatékonyan segíthet.

Ha ennek ellenére mégis tartasz a máj fogyasztásától, érdemes maximum heti egy alkalomra korlátozni a máj fogyasztását, így biztosan nem okozhat semmilyen problémát, viszont az egészséges hatásai így is érvényesülnek.

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.

13 thoughts on “Lehet-e májat enni a terhesség alatt?

 1. Kedves Ági!
  Kérdésem hogy lehet-e bodzaitalt inni a terhesség alatt. Most vagyok a 36. hétben. Tényleg beindíthatja a szülést?

  Előre is nagyon köszönöm.Üdv,Tündi

 2. Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy ehetek-e köménymagot a terhesség alatt, ugyanis sok helyen azt olvastam hogy nem lehet az izomlazító hatása miatt, míg máshol azt hogy szabad. Én 12 hetes kismama vagyok és a reggeli rosszullétekre, ami szinte legtöbbször még mindig egész nap kitart a köménymaggal megszórt kifli jó csak nekem. Ez az egy amit nem hányok ki, és legtöbbször elmúlasztja a rosszullétet.

  Előre is köszönöm a választ!

 3. Hallo
  Az ok h lehet màjat enni de nekem az a kérdésem:11 hetes terhes vagyok;meddig nem lehet ennem feta sajtot?

  Válasz: Elvileg lehet Feta sajtot enni, de csak boltban vásárolt, csomagolt verziót és nem lejárt szavatosságút, tehát sajtpultból kimértet nem szabad, a lisztériafertőzés veszélye miatt.

 4. Sziasztok!

  Én 17 hetes kismama vagyok. Szinte az elejétől kezdve nem tudtam megenni a felvágottakat, amit azelőtt nagyon szerettem, csak a kenőmájasos zsemle ment le a torkomon. A mai napig is elég sokszor eszem, a férjem már csak nevet rajta. Persze mellette sok gyümölcsöt, zöldséget is fogyasztok.
  Kérdésem: Adódhat ebből valamilyen probléma a kicsinél?Igyekszem változatossá tenni az étrendemet, ahogy csak tudom…

  Válasz: Nem. Szerintem ne aggódj.

 5. Kedves Ági!Terhességem első 3 hónapjában sok hekket ettem,most olvastam,hogy tengeri halat nem szabad a higanytartalma miatt.Beteg lesz a babám?Válaszodat előre is nagyon köszönöm.Üdv:Erzsi

  Válasz: Szabad enni tengeri halat, de csak heti 3x ajánlják. De emiatt nem lesz baja a babádnak, hogy akkoriban sok hekket ettél, ha már abbahagytad.

 6. magas A vitamin tartalma alatt nem szabad enni.vakságot okoz a picinél!

  Válasz: Csak nagy mértékben fogyasztva. A szervezet A-vitamin igénye a terhesség alatt 25%-al magasabb, mint rendesen. Ha emiatt nem lehetne enni, akkor a szintén A-vitamint tartalmazó tojássárgája, tej, vagy a sárgarépa is tilos lenne terhesség alatt, de erről szó sincs, mert természetes forrásokból ilyen nagy mennyiségű bevitelt nagyon nehéz elérni. Az átlagos mértékű bevitel pedig szükséges a megfelelő csontfejlődéshez.

 7. akkor ezek szerint a babának tökre nem szabad májat adni. pedig még babaétel is van ilyen. egyébként a gyerekorvos is ezt mondta

  Válasz: Lehet neki adni. 8 hónapos kor után és csak heti egyszer maximum.

Comments are closed.