Lehet-e májat enni a terhesség alatt?

Afféle népi babona, hogy a várandósoknak nem szabad májat enni, azzal az indokkal, hogy a máj méreganyagokat tartalmaz, amik átmennek a babába… De vajon ez tényleg így van?

Lehet-e májat enni a terhesség alatt?A máj valóban tartalmaz méreganyagokat, azonban a felnőtt emésztőrendszer már képes ezeket hatékonyan feldolgozni, így azok nem okozhatnak kárt a magzatban.

A máj emellett számos pozitív tulajdonsággal is bír. Nagy vastartalmának köszönhetően a terhesség alatt gyakran kialakuló vashiány felszámolásában hatékonyan segíthet.

Ha ennek ellenére mégis tartasz a máj fogyasztásától, érdemes maximum heti egy alkalomra korlátozni a máj fogyasztását, így biztosan nem okozhat semmilyen problémát, viszont az egészséges hatásai így is érvényesülnek.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Tündi

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kérdésem hogy lehet-e bodzaitalt inni a terhesség alatt. Most vagyok a 36. hétben. Tényleg beindíthatja a szülést?

    Előre is nagyon köszönöm.Üdv,Tündi

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Nyugodtan ihatsz bodzaszörpöt.

  • Suomis

    2011. április 17. vasárnap

    Sziasztok!

    Az lenne a kérdésem, hogy ehetek-e köménymagot a terhesség alatt, ugyanis sok helyen azt olvastam hogy nem lehet az izomlazító hatása miatt, míg máshol azt hogy szabad. Én 12 hetes kismama vagyok és a reggeli rosszullétekre, ami szinte legtöbbször még mindig egész nap kitart a köménymaggal megszórt kifli jó csak nekem. Ez az egy amit nem hányok ki, és legtöbbször elmúlasztja a rosszullétet.

    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nyugodtan ehetsz köménymagos kiflit, minimális köménymagtól semmi bajod nem lesz.

  • zsuzska

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Hallo
    Az ok h lehet màjat enni de nekem az a kérdésem:11 hetes terhes vagyok;meddig nem lehet ennem feta sajtot?

    Válasz: Elvileg lehet Feta sajtot enni, de csak boltban vásárolt, csomagolt verziót és nem lejárt szavatosságút, tehát sajtpultból kimértet nem szabad, a lisztériafertőzés veszélye miatt.

  • Anykó

    2010. április 27. kedd

    Sziasztok!

    Én 17 hetes kismama vagyok. Szinte az elejétől kezdve nem tudtam megenni a felvágottakat, amit azelőtt nagyon szerettem, csak a kenőmájasos zsemle ment le a torkomon. A mai napig is elég sokszor eszem, a férjem már csak nevet rajta. Persze mellette sok gyümölcsöt, zöldséget is fogyasztok.
    Kérdésem: Adódhat ebből valamilyen probléma a kicsinél?Igyekszem változatossá tenni az étrendemet, ahogy csak tudom…

    Válasz: Nem. Szerintem ne aggódj.

  • Erzsi

    2010. január 13. szerda

    Kedves Ági!Terhességem első 3 hónapjában sok hekket ettem,most olvastam,hogy tengeri halat nem szabad a higanytartalma miatt.Beteg lesz a babám?Válaszodat előre is nagyon köszönöm.Üdv:Erzsi

    Válasz: Szabad enni tengeri halat, de csak heti 3x ajánlják. De emiatt nem lesz baja a babádnak, hogy akkoriban sok hekket ettél, ha már abbahagytad.

  • Viki

    2009. október 01. csütörtök

    én kaptam egy listát hogy mit nem lehet, és a máj az elsö helyen van! Tele van A vitaminnal és a túl sok A vitamin káros a babának.

  • szabokataa

    2009. június 26. péntek

    Nekem házi készítésű kenőmájas receptet diktált le a védőnőm.
    Kenyérre kenve, sok zöldséggel lehet!!!Finom

  • Marcsi

    2009. január 17. szombat

    8 hónapos kor előtt is szabad adni, ha a baba az anyatej előtt mellétáplálásra szorul.
    Ugyanígy adható a tojássárgája is.

  • df

    2009. január 06. kedd

    magas A vitamin tartalma alatt nem szabad enni.vakságot okoz a picinél!

    Válasz: Csak nagy mértékben fogyasztva. A szervezet A-vitamin igénye a terhesség alatt 25%-al magasabb, mint rendesen. Ha emiatt nem lehetne enni, akkor a szintén A-vitamint tartalmazó tojássárgája, tej, vagy a sárgarépa is tilos lenne terhesség alatt, de erről szó sincs, mert természetes forrásokból ilyen nagy mennyiségű bevitelt nagyon nehéz elérni. Az átlagos mértékű bevitel pedig szükséges a megfelelő csontfejlődéshez.

  • emm

    2008. szeptember 08. hétfő

    Remélem kibírja majd a bébink nyolc hónapig a kedvenc kaja nélkül.

  • jp

    2008. augusztus 21. csütörtök

    akkor ezek szerint a babának tökre nem szabad májat adni. pedig még babaétel is van ilyen. egyébként a gyerekorvos is ezt mondta

    Válasz: Lehet neki adni. 8 hónapos kor után és csak heti egyszer maximum.